Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Ιουν 2015

Της Κατερίνας Γκαράνη

Αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, η χώρα αυτή δεν ξαναπαίρνει μπροστά ούτε με Σχέδια, ούτε με δάνεια, ούτε με αναπτύξεις, ούτε με Στάλιν, ούτε με Χίτλερ, ούτε με το Θεό τον ίδιο σε ψηφοδέλτιο επικρατείας Μαοϊκού κόμματος. Η εναλλαγή πολιτικού προσωπικού να περνάει η ώρα με συζητήσεις για το χρέος, για το αύριο και για το μεθαύριο δεν οδηγούν πουθενά. Αν δεν καθίσουν στο σκαμνί άπαντες οι εμπλεκόμενοι από το 2002 και μετά για το πού έβαζαν την τζίφρα τους και τι ξεπουλούσαν παράλληλα από εθνική κυριαρχία, εδώ θα μείνουμε στάσιμοι για κανά χρόνο και μετά θα αρχίσει η μεγάλη κατρακύλα που αρμόζει σε κάθε αποικία.

Πρέπει να κλείσουν οι λογαριασμοί με τους πολιτικούς, να αποδοθεί η μέγιστη καταδίκη και μετά να αρχίσουμε την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το αν χρωστάμε και σε ποιον. Στο σκαμνί όλοι. Τόσο οι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όσο και των Δήμων, Περιφερειών, ΜΚΟ, προέδρων χωριών μέχρι και πολιτιστικών συλλόγων για άμεση συμμετοχή τους σε συναλλαγή με τους δανειστές, που μέχρι το 2010 ήταν οι ανοιχτοχέρηδες για ευρωπαϊκά κονδύλια και επιδοτούμενα έργα ανάπτυξης. Αν τα δισεκατομμύρια έφερναν ανάπτυξη, τότε η Ελλάδα θα ήταν Ιαπωνία προ Φουκουσίμας. Αντιθέτως τα τρισεκατομμύρια που έμπαιναν από πόρτες και παράθυρα με την ευθύνη των πιστωτών καταρχάς και των αποδεχόμενων πίστωση πολιτικών μετέπειτα , κατάντησαν την Ελλάδα χώρα υπανάπτυκτη κι ας υποθέσουμε ότι φαγώθηκε το 80% αυτών. Μην βρίζουμε τους τριτοκοσμικούς. Αυτοί τουλάχιστον δεν το "έπαιξαν" ποτέ "πολιτισμένοι", ούτε απόγονοι του Περικλέους.

Απόδοση δικαιοσύνης και μετά να πιάσουμε το μολύβι και το χαρτί να λογαριάστουμε με τα λαμόγια που διοικούν την Ε. Ε. Όλα τα άλλα είναι λόγια εκφοβισμού και κινήσεις φθηνού πολιτικού παρασκηνίου, που δεν διαδραματίζεται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Δεν γίνεται η ανεξάρτητη δικαιοσύνη της χώρας να έχει τις διπλάσιες υποθέσεις κατηγορουμένων Ελλήνων για χρέη απ' ό,τι είναι αριθμητικά οι Έλληνες και να μην έχει ούτε μία υπόθεση για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων που κατάντησαν τους πολίτες να φοβούνται τις εκλογές και το δημοψήφισμα! Να φοβούνται ότι αν μείνουν χωρίς το ραγιάδικο νόμισα Ευρώ θα πεθάνουν! Να φοβούνται να είναι ελεύθεροι!

Δεν καλύπτεται το αδικαίωτο με τις μίζες του Τσοχατζόπουλου και τα πόθεν έσχες διαφόρων προσώπων της λίστας Λαγκάρντ. Δεν μιλάμε για λεφτά. Μιλάμε για εγκληματικές πράξεις εναντίον της χώρας συνειδητά και κατ' εντολή πάντα των ισχυρών της Ε.Ε και των όποιων συνεταίρων τους. Τα λεφτά και οι μίζες είναι χαρτάκια που τα κόβει και τα ράβει το μαγαζί των υπαλλήλων Μέρκελ και Ντράγκι. Μιλάμε για την πολιτική πράξη, την αναλήθεια που έλεγαν από τα μπαλκόνια όλοι τους και έβαζαν ηλίθιους και βλαχοευρωπαϊστές να δίνουν την ψήφο αντί χρήματος που ερχόταν με νταλίκες για την "ανάπτυξη" της Ελλάδας.

Διαπράττεται εσχάτη προδοσία συνειδητά κάθε λεπτό που περνάει και εμείς μιλάμε για χρέος. Η ηλιθιότητα και φιλοτομαρισμός για το έγκλημα που διαπράττεται φαίνεται ότι όλοι έχουν στρέψει το βλέμμα στο αν θα ξεχρεώσουμε ποτέ και πώς. Δηλαδή αν μάς διαγράψει το χρέος ο μακελάρης, μάς δώσει και μία νέα επιδότηση να φτιάξουμε μία επιχειρησούλα, καθαρίσαμε ε; Μέχρι εδώ θα ήταν το άδικο που έχει χτυπήσει την Ελλάδα. Ξεχνάμε και τους αυτόχειρες, τους καρδιακούς, τους άστεγους, τους σαλταρισμένους, τους καταθλιπτικούς, τα χρόνια μας τα τσακισμένα. Όλα τα "πουλάκια" θα την βγάλουν καθαρή, θα τους παλαμακίσουμε και στο τέλος η γενιά που γεννιέται σήμερα θα τους μαθαίνει στα βιβλία ιστορίας του μέλλοντος ως τρανούς σωτήρες της χώρας.

Δεν γίνεται έτσι σε χώρα που θέλει να λέγεται χώρα. Αυτό που θα μάς βόλευε για να μην ξαναπληρώσουμε ΕΝΦΙΑ και έκτακτη εισφορά λέγοντας "νερό κι αλάτι" δεν είναι χώρα, είναι μαγαζάκι που έβγαλε ταμπέλα εκπτώσεων. Είμαστε πολίτες δεν είμαστε πελάτες. Αυτή είναι η μοναδική προσωπική ευθύνη που πρέπει να πάρει ο καθένας μας. Ευθύνη πολίτη και όχι ελαφρότητα ψηφοφόρου.

Από την στιγμή που το πολιτικό προσωπικό, το οποίο παράλληλα ψηφίζει νόμους υπό κατάσταση εθνικού αμφισβητούμενου χρέους και υπό ελέγχου διεθνών οικονομικών παρατηρητών, δημιούργησε επιτροπές για να κάνει την δουλειά της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, αποχαιρέτα την χώρα που ήξερες. Έβαλαν τον ψεύτη να ανακρίνει τον κλέφτη.

Στο σκαμνί άπαντες. Καμία συζήτηση με τους τοκογλύφους της Ε.Ε και των αγορών μέχρι να ολοκληρωθούν οι δίκες. Να πληρώνουμε τους φόρους για να κινείται η δημόσια Υγεία (πάνω απ' όλα), κόψτε στο 1/3 τους μισθούς δημοσίου και τις συντάξεις μέχρι να πάρουμε μπροστά, βάλτε τους κασμάδες, τα μυστριά και τα εργοστάσια να δουλεύουν όλοι, σφίξτε το ζωνάρι γιατί εδώ έχουμε ανήφορο και κάντε όλες τις Εφορίες της Ελλάδας αίθουσες δικαστηρίων γιατί πρέπει να καθίσουν χιλιάδες στο σκαμνί. Όχι για τα λεφτά που μάσησαν, όχι για τα λεφτά που δεν ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα αλλά έμεναν στα κέντρα της Ε.Ε κι εδώ ανέβαζαν ταμπέλες "Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Άνω Νερατζακίου", αλλά για την πράξη. Την υπογραφούλα. Τις μισές ή καθόλου αλήθειες. Για τις επιπτώσεις σε έναν λαό και μία χώρα των υπογραφών όλων των γραβατοδεμένων και ανοιχτοπουκαμισοφορεμένων, οι οποίοι μάζευαν κόσμο σε καφενεία, σε πλατείες και σε τοστάδικα για να λένε τις μύριες ψευτιές συνειδητά και κατ' εξακολούθηση.

Να ακούσουμε από το στοματάκι τους ότι δεν ήξεραν τι είναι Κοινές Αγροτικές Πολιτικές, Σύμφωνα Δουβλίνων, Διασυνοριακά Εμπόρια, ΣΔΙΤ, χωματερές προϊόντων, ποσοστώσεις γάλακτος, εισαγωγές προϊόντων με σκοπό τον ολοκληρωτικό αφανισμό ντόπιων. Να κάνουν από το σκαμνί το πολιτικό λόγο εκ νέου για όλα αυτά που τα έλεγαν υπέροχα χωρίς να ενημερώσουν πρώτα για την παγίδα και την επίπτωση του εύκολου χρήματος και της δήθεν ανάπτυξης. Μπορεί να τα φάγαμε μαζί, αλλά δεν τα έβαλε ο ηλίθιος αγράμματος στις τράπεζες της Ελλάδας ως επιδοτήσεις. Τα έβαζαν συγκεκριμένοι που οι φάτσες τους είναι σε προεκλογικές αφίσες τα τελευταία 13 χρόνια (τουλάχιστον). Δεν τα έκανε νόμους του κράτους ο βλάκας της δημόσιας υπηρεσίας, τα ψήφισαν, τα νομοθετούσαν και τα εκτελούσαν πολιτικοί.

Αν δεν κλείσει η χώρα οριστικά λογαριασμούς με όσους χρησιμοποίησαν την Δημοκρατία για ίδιο όφελος και όφελος ξένων χωρών και συμφερόντων, έχουμε τελειώσει.

Επειδή ουδείς όμως δεν θέλει να φτιάξει χώρα αλλά να είναι κάτοικος που τυχαία γεννήθηκε σε αυτή την χώρα, το σκαμνί θα είναι αυτό που θα στηρίζει τα πόδια του όταν η θηλιά, εικονική ή πραγματική, θα κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Είτε είναι πλεγμένη από τα δικά του χέρια, είτε από τα χέρια αυτών που από το 2002 (τουλάχιστον) βάζουν με ευκολία υπογραφές γνωρίζοντας ότι το λιγότερο σκοτώνουν εσένα, και το περισσότερο αφαιρούν από την χώρα τα δύο στοιχεία που την κατατάσουν στο επίπεδο Ελλάδα: Το δίκαιο και την ελευθερία.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Πανικόβλητα (τάχα) βγαίνουν  τα βλίτα του μνημονιακού-γερμανικού τόξου και διασπείρουν τον φόβο:   
''Θα πτωχεύσουμε εντός ευρώ! Πωπωπώωω!''

Δηλαδή ρε κακομοίρηδες, από το 2010 τί έχουμε κάνει;
Έχουμε πάρει το χρυσό μετάλλιο στην ανάπτυξη;
Κι αν δεν είχαμε πτωχεύσει, τί δουλειά έχει το ΔΝΤ εδώ από τότε; Για να κάνει τα μπάνια του;
Και γιατί μέσα σε 5 χρόνια τρεισήμισι εκατομμύρια έλληνες βρέθηκαν στο κατώφλι της φτώχειας;
Γιατί έβαλαν λουκέτο 400.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;
Γιατί η ανεργία έφτασε 27-28%; 
Γιατί το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20%;
Γιατί ξενιτεύτηκαν πάνω από 25.000 νέοι επιστήμονες τα μνημονιακά χρόνια;
Γιατί σαν να ξεκληρίστηκε μία μικρή πόλη από τις 7-8.000 αυτοκτονίες;

Έλα συ εδώ ρε χαμένε που τρομοκρατείς τον κόσμο από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, κι εξήγησέ μας να δούμε αν ξέρεις εσύ που το λές, την διαφορά μεταξύ πτώχευσης εντός, και πτώχευσης εκτός του ευρώ!
Άντε ντέ! Γιά να  σε δούμε πόσα ξέρεις εσύ που τα λές!
Σκ@τά ξέρεις! Την τύφλα σου ξέρεις γελοίε!
Μόνο για να κρώζεις και να κάνεις αβάντα στους τοκογλύφους και τους νεο-κατακτητές!
Ανθέλληνα! Σκουπίδι! Μιαρέ πουλημένε!

Αντέστε μας στον διάολο πουλητάρια του κερατά, γιατί τα νεύρα μας, αλλά προπαντός η υπομονή μας με σάς, έχει βαρέσει κόκκινο!
Μην προκαλείτε την τύχη σας!
Γιατί όταν ξεσπάσουμε, δεν θα ξεσπάσουμε στους απατεώνες-πιστωτές. Αυτοί απατεώνες είναι τη δουλειά τους κάνουν!
Ούτε στην κυβέρνηση έξi μηνών, που ούτε μνημόνια έχει ποτέ υπογράψει (ως τώρα τουλάχιστον), αλλά και διαπραγματεύτηκε στ' αλήθεια. Έτσι όπως διαπραγματεύτηκε. Κουτσά; Στραβά; Διαπραγματεύτηκε πάντως! 

Σε σάς θα ξεσπάσουμε. Που μας φέρατε μέχρι εδώ, και έχετε κι αποπάνω το θράσος να ξαναεμφανιζόσαστε μπροστά μας, τάχα μου να μας προστατεύσετε, τάχα μου να μας συμβουλεύσετε!

Στα τσακίδια προδότες!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές, ώστε η συμφωνία για την χρηματοδότηση της χώρας, εκτός από τα νέα μέτρα, να περιλαμβάνει ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές κοντά στις συζητήσεις.

Καμία από τις πλευρές που συμμετέχουν δεν αμφισβητεί την επείγουσα ανάγκη να κλείσει η συμφωνία, ενόψει της καταβολής 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ ως το τέλος του Ιουνίου, καθώς σε άλλη περίπτωση είναι ορατή η απειλή της χρεοκοπίας, που θα θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

Πηγή που έχει γνώση των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων είπε στο Reuters ότι οι επαφές για το χρέος είναι σε εξέλιξη, αρνούμενος να αναφέρει ποιοι συμμετέχουν, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί περαιτέρω, πριν υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.

«Υπάρχει πολύ υψηλότερη ανάγκη χρηματοδότησης για αρκετά χρόνια στο μέλλον, από ότι υπολογιζόταν αρχικά. Ετσι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει πολλά ακόμη κεφάλαια από δάνεια. Είναι αναπόφευκτο εάν έχεις μικρότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα ... Η Ελλάδα δεν αντέχει να πάρει περαιτέρω δάνεια χωρίς κάποιο είδος ελάφρυνσης» του χρέους της.

Μία τέτοια ελάφρυνση δεν αφορά απαραίτητα διαγραφή χρέους, κάτι που η Αγκελα Μέρκελ είναι απίθανο να δεχθεί, σημειώνει η ίδια πηγή. «Η μετάθεση του χρόνου ωρίμανσης των τίτλων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου θα αρκούσε για αρκετά χρόνια. Είναι ένας εξαιρετικά λογικός τρόπος από οικονομική άποψη να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο».

Το Reuters υπενθυμίζει ότι η «ασφυξία» στην Αθήνα είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ από τα μέσα του 2014, από τα προγράμματα των 240 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί συνολικά.

Εκτός από τα 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για ομόλογα που «ωριμάζουν» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ακόμη και εάν ξεπεράσει αυτό το σκόπελο, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, εάν τελικά κληθεί να αποπληρώσει τα δάνεια των προγραμμάτων διάσωσης ως έχουν, η ελληνική οικονομία θα είναι σε ασθενική κατάσταση για δεκαετίες.

«Οι συνεχιζόμενες επαφές είναι δύσκολες. Οι θέσεις απέχουν ακόμη πολύ. Δεν είναι βέβαιο ότι θα προκύψει αποτέλεσμα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Επιτροπής ανησυχούν εάν θα υπάρξει εγκαίρως συμφωνία», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Νίκου Μελέτη

Σε κάθε παρτίδα έρχεται η ώρα για το άνοιγμα των τελευταίων χαρτιών. Είναι η ώρα που όσο κι αν δεν το θέλεις, όσο κι αν βλέπεις ότι μπορεί το χαρτί σου να μην κερδίζει, όσο κι αν υποψιάζεσαι ότι η μπλόφα σου δεν έπιασε, είσαι ταπί, δεν έχεις τίποτε άλλο να κάνεις παρά να κατεβάσεις τα χαρτιά.

Είναι η ώρα της αλήθειας. Εκεί που δεν έχει «μα» και «μου», δεν έχει χαμόγελα και ματιές αισιοδοξίας για να μπερδέψεις τους αντίπαλους παίκτες. Πολύ θα ήθελες όλα να πάνε από την αρχή. Να ξαναμοιραστούν τα χαρτιά, να διαλέξεις άλλους παίκτες, να πάρεις τα ρέστα σου πίσω και να αρχίσει και πάλι το παιχνίδι. Δεν γίνεται ούτε στη φιλική μπιρίμπα αυτό…

Κάπου εκεί βρισκόμαστε, στη δραματική αυτή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, μια παρτίδα που κράτησε λιγότερο από πέντε μήνες. Παρτίδα σκληρή, αλλά μάλλον άνιση. Το τραπέζι γεμάτο με παίκτες έμπειρους, που έχουν τινάξει την μπάνκα πολλές φορές στον αέρα. Τζογαδόροι με τσέπη γεμάτη και καβάτζα γερή και όπου τους παίρνει με χαρτιά σημαδεμένα. Ο ενθουσιασμός του πρωτάρη, του χωρίς λεφτά φιλόδοξου τζογαδόρου, δεν αρκεί. Ισως να είναι και επικίνδυνος, μια και παρασύρει σε λάθος κινήσεις, που προδίδουν τα χαρτιά σου στους απέναντι.

Οσο κι αν προσπαθήσαμε, δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα. Τις τελευταίες ημέρες όπου κι αν γυρνάμε τρακάρουμε πάνω σε αυτή την πραγματικότητα που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι αρκούσαν η πίστη και η δύναμη της δικής μας αλήθειας για να την εξαφανίσουμε.

Ολοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη είναι η στιγμή αυτή για τον πρωθυπουργό, για την κυβέρνηση, για τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν. Αλλά είναι η στιγμή που πρέπει και αυτοί να αντιληφθούν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση για την ίδια την Ελλάδα και όλο τον ελληνικό λαό. Θεωρίες, επικοινωνιακές ακροβασίες δεν έχουν καμία απολύτως αξία, απλώς κάνουν πιο δύσκολη και επώδυνη την προσγείωση στην πραγματικότητα. Ας έχουν υπόψη τους το διαχρονικό κήρυγμα του Βούδα: τρία πράγματα δεν μπορούν να κρυφτούν για πολύ: ο ήλιος, το φεγγάρι και η αλήθεια…

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Καθώς έχουμε μπει, κατά τα φαινόμενα, στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης με τους «εταίρους», κορυφώνεται στα όρια του παροξυσμού η εκστρατεία ιδεολογικής τρομοκρατίας εναντίον του ελληνικού λαού και παράλυσης- παράδοσης της κυβέρνησής του. 

Γράφει ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου 

 Όσοι υποστηρίζουν ως «μη χείρον» την άνευ όρων συνθηκολόγηση, αρκούνται να μηρυκάζουν τα επιχειρήματα του «ακραίου Κέντρου» που κυβερνά την Ευρώπη και ευελπιστεί να επιστρέψει σύντομα και στην Ελλάδα: κάθε σκέψη για στάση πληρωμών με στόχο τη γενναία διαγραφή του χρέους είναι τρέλλα αντάξια «οικονομικών βομβιστών αυτοκτονίας», καθώς θα μας οδηγήσει αυτομάτως στην έξοδο από το ευρώ, η οποία, με τη σειρά της, θα φέρει ένα είδος «οικονομικού πυρηνικού χειμώνα».

Επιπλέον, μια τέτοια ρήξη δεν θα είχε καμία σχέση με τις αριστερές αξίες, αντίθετα θα μας κατέτασσε στο ίδιο στρατόπεδο με δεξιούς ή και ακροδεξιούς εθνικιστές, όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Νάιτζελ Φάρατζ, τους μόνους, εκτός συνόρων, που επιδιώκουν την αποδόμηση της Ε.Ε. Σ’αυτό το φόντο, έχει μεγάλη σημασία να σπάσει η Αριστερά το Τείχος της λογοκρισίας που υψώνουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, αποσιωπώντας τις ενοχλητικές φωνές που χαλάνε το τρομοκρατικό τους αφήγημα.

Φωνές που αμφισβητούν εξ αριστερών την ευρωζώνη, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να… μην υποχωρήσει στη Μέρκελ και να μην απογοητεύσει οικτρά όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους πολλούς Ευρωπαίους πολίτες που είδαν με συμπάθεια και ελπίδα τον σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δύο εκπρόσωποι αυτού του ρεύματος σκέψης, που διευρύνεται σε πείσμα του ευρωϊερατείου και των υπηρετών του, είναι ο γνωστός αρθρογράφος του βρετανικού Guardian Σέιμας Μάιλν και ο έγκριτος Γερμανός κοινωνιολόγος, ομότιμος διεθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στην Κολωνία, Βόλφγκανγκ Στρέεκ.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ GREXIT ΠΑΡΑ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ

«Η υπόθεση της ριζοσπαστικής αλλαγής δεν μπορεί να αφεθεί στην εθνικιστική Δεξιά», ήταν ο τίτλος σημαντικού άρθρου παρέμβασης του Μάιλν στον Guardian της 11ης Ιουνίου.
Από την πρώτη παράγραφο, ο προοδευτικός δημοσιογράφος δεν κρύβει τη συμπάθειά του προς τον ελληνικό λαό και την αποστροφή του για την αντιμετώπιση της Ελλάδας από τη γερμανική Ευρώπη:
«Αν θέλετε να δείτε το πραγματικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν χρειάζεται να πάτε μακρυά: κοιτάξτε τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ελλάδας η τρόικα των πιστωτών. Κανείς λαός δεν υπέφερε από την κρίση της ευρωζώνης όσο οι Έλληνες. Θύμα των αρπακτικών ευρωπαϊκών τραπεζών, μιας διεφθαρμένης ελίτ και μιας ανισόρροπης νομισματικής ένωσης, η Ελλάδα πλήρωσε με την κονιορτοποίηση της κοινωνίας το τίμημα για την χρηματοπιστωτική κρίση και την αποδιάρθρωση της ευρωζώνης». 
 Στηλιτεύοντας την αντιμετώπιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης από την Ε.Ε., ο Μάιλν δεν κρύβει την ανησυχία του για τις υποχωρήσεις της Αθήνας.
«Εκλεγμένος με ένα πρόγραμμα που υποσχόταν το τέλος της λιτότητας, αλλά και την παραμονή στο ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση από τους θεματοφύλακες του χρήματος στις Βρυξέλλες και από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Μία μετά την άλλη, όλες οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ παραβιάστηκαν, από τη διαγραφή του χρέους μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις». 
Και συνεχίζει:
«Αυτό που έγινε καθαρό τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι οι κυρίαρχοι της ευρωζώνης δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν στον Τσίπρα ούτε καν ένα φύλλο συκής. Η Ελλάδα πρέπει να υποκύψει και πρέπει όλοι να τη δουν να υποκύπτει. Διαφορετικά, θα βάλει επικίνδυνες ιδέες σε άλλα κράτη που υπέφεραν από τις τρόικες. Ακόμη κι αν η εξέλιξη αυτή επιβραδυνθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εμφανισθεί σε κοινή θέα ως αποτυχημένος ώστε να ανακοπεί η άνοδος (αριστερών) κομμάτων που μάχονται τη λιτότητα, όπως οι Podemos στην Ισπανία». 
Ωστόσο αυτή η καθόλα ρεαλιστική αποτίμηση της τακτικής των κυρίαρχων, δεν οδηγεί τον αρθρογράφο στη μοιρολατρεία. Το αντίθετο.
«Ο Τσίπρας διαθέτει τα δικά του χαρτιά, αν βέβαια είναι διατεθειμένος να παίξει. Μπορεί να προκαλέσει νέες εκλογές ή δημοψήφισμα. Ενδεχόμενη συνθηκολόγηση θα καταστρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ και οι Έλληνες είναι διχασμένοι στο ερώτημα αν η κυβέρνηση πρέπει ή όχι να υποκύψει. Ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να κηρύξει στάση πληρωμών και να φύγει από το ευρώ. Ασφαλώς το Grexit θα είναι επώδυνο, αλλά λιγότερο επώδυνο από μια καταστροφική λιτότητα χωρίς τέλος».
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΧΘΟΥΣ ΧΡΕΟΥΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ο Βόλφγκανγκ Στρέεκ, στο τελευταίο του βιβλίο «Αγοράζοντας χρόνο: η παρατεταμένη κρίση του δημοκρατικού καπιταλισμού» (Verso, 2014). Ένα σημαντικό έργο, που πραγματεύεται την κρίση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στις συνθήκες του σύγχρονου, παγκοσμιοποιημένου, χρηματιστικού, νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Εδώ, αρκούμαστε να παραθέσουμε αποσπάσματα των εκτενών αναφορών του στην Ελλάδα και την κρίση της ευρωζώνης.
«Η ιδέα ότι είναι δίκαιο και αποτελεί υποχρέωση όλων των οφειλετών να αποπληρώνουν στο ακέραιο τα χρέη τους είναι ένας μύθος, που έχει στόχο να προσφέρει ηθική κάλυψη στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, εξισώνοντας την ηθική των κρατών με την ηθική της καθημερινής ζωής.
Στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τους ιδιώτες, οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να επιβάλουν μονομερώς στους πιστωτές τους αναδιάρθρωση του χρέους ή ακόμη και αναστολή πληρωμών. Αυτό απορρέει κατ’ ευθείαν από την κυριαρχία τους. Πουθενά δεν είναι γραμμένο ότι οφείλουν να χρησιμοποιούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα μόνο για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τους έναντι των διεθνών αγορών, αυξάνοντας τους φόρους ή μειώνοντας τις παροχές στους πολίτες τους.
Η πρώτη υποχρέωση των Δημοκρατιών είναι απέναντι στους πολίτες τους. Είναι σε θέση να θεσπίζουν νόμους που καταλύουν συμβάσεις. Όποιος τους δανείζει χρήματα οφείλει να το γνωρίζει…
Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, είναι αμφίβολο αν οι πολίτες της πρέπει να ξεπληρώσουν χρέη που ανέλαβαν προηγούμενες κυβερνήσεις στο όνομα του λαού τους, ειδικά από τη στιγμή που αυτά τα χρέη πήγαν για την κάλυψη των ελλειμμάτων τα οποία προέρχονταν από την άρνηση των πλουσίων να πληρώσουν φόρους- άρνηση, την οποία ανέχονταν για πολιτικούς λόγους οι κυβερνώντες….
Σήμερα, οι Έλληνες πρέπει να σταθούν όρθιοι για να υπερασπιστούν το σύστημα υγείας και τις συντάξεις τους… Πιθανόν κανένα διεθνές δικαστήριο -αν υπήρχε τέτοιο πράγμα- δεν θα υποχρέωνε τον ελληνικό λαό να ξεπληρώσει τις υποχρεώσεις του στις "διεθνείς αγορές χρήματος"…
Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση ήταν πολιτικό λάθος. Σε μια ευρωζώνη με μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των κρατών- μελών, απάλειψε τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματος, χωρίς να υπερβαίνει ταυτόχρονα τα εθνικά κράτη και τη δημοκρατία σε εθνικό επίπεδο.
Αντί να κάνουμε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, σπεύδοντας να συμπληρώσουμε τη νομισματική ένωση με μια "πολιτική ένωση" - η οποία δεν θα ήταν τίποτε άλλο από την τελική ενθρόνιση του κράτους του εμπεδωμένου νεοφιλελευθερισμού- πρέπει να γίνει προσπάθεια, όσο η κρίση αφήνει ανοιχτή την μελλοντική αντιμετώπιση του προβλήματος, να αναιρέσουμε το ευρώ (undo the euro) και να επιστρέψουμε σε ένα εύρυθμο σύστημα ευέλικτων ισοτιμιών μεταξύ εθνικών νομισμάτων στην Ευρώπη…
Θα πρέπει επίσης να δώσουμε μια καθαρή εικόνα για το κόστος της απόσυρσης μιας χώρας από το κοινό νόμισμα του ευρώ. Υπάρχει πλήθος ενδείξεων που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κόστος από μια επιχείρηση διάσωσης του ευρώ- επιχείρηση, πιθανότατα καταδικασμένη σε αποτυχία για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία- θα είναι πολύ μεγαλύτερο, στην πραγματικότητα (από το κόστος της εξόδου)…
Η έκκληση για αποδιάρθρωση της ΟΝΕ ως κοινωνικά ανεύθυνου, τεχνοκρατικού, εκσυγχρονιστικού σχεδίου, το οποίο πολιτικά απαλλοτριώνει και οικονομικά διαιρεί τα έθνη που σχηματίζουν τον ευρωπαϊκό λαό, εμφανίζεται ως η ρεαλιστική, δημοκρατική απάντηση στην κρίση νομιμοποίησης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η οποία επιδιώκει να εμφανιστεί ως η μοναδική εναλλακτική λύση.
Αυτή η προοπτική διαφέρει θεμελιωδώς από τις εθνικιστκές εκκλήσεις για εξοστρακισμό των κρατών- οφειλετών από την ευρωζώνη. Στόχος της δεν είναι να τιμωρήσει, αλλά να απελευθερώσει και να ενδυναμώσει χώρες που κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε μια Βαβυλώνεια αιχμαλωσία ενός πολιτικά υποκινούμενου συστήματος της αγοράς, που τους επιφυλάσσει τον αιώνιο ρόλο των οφειλετών και ικετών»

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι τουρίστες κινδυνεύουν να τους απαγάγουν, να τους βιάσουν και να τους δολοφονήσουν!

Οι τουρίστες που επισκέπτονται θέρετρα, ιδιαίτερα εκείνοι που προέρχονται από τη Βρετανία καθώς έχουν οικονομική άνεση, κινδυνεύουν από απαγωγή, από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ακόμα και από επιθέσεις με ρουκέτες ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με την οδηγία του Φορέιν Όφις.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί επισκέπτονται την Τουρκία κάθε χρόνο και φέτος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός, αφού η αγγλική λίρα έχει ανέβει έναντι της τουρκικής τον τελευταίο χρόνο.

Η Τουρκία έχει προσελκύσει φανατικούς μουσουλμάνους, που από χώρες της Δύσης που προσπαθούν να πάνε στη Συρία για να γίνουν τζιχαντιστές και να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Κωνσταντινούπολη, την οποία επισκέπτονται περίπου 7.500.000 τουρίστες κάθε χρόνο, έχει καταχωρηθεί ως ένας από τους πιθανούς στόχους.

Ο Raffaello Pantucci, εκπρόσωπος του Αμυντικού Βασιλικού Ινστιτούτου έθεσε την Τουρκία και τη Συρία στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας και δήλωσε συγκεκριμένα ότι «η Τουρκία και η Συρία είναι πολύ επικίνδυνα μέρη. Η Τουρκία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, που θα μπορούσε να εμπλακεί αιφνιδιαστικά σε τέτοιες πράξεις».

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «οι Δυτικοί θα είναι πάντα στοχοποιημένοι. Αν ένας Βρετανός σκοτωθεί, ο βρετανικός τύπος θα γράψει γι’ αυτό και το γεγονός θα μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που οι Δυτικοί, και κυρίως οι Βρετανοί, θεωρούνται υψηλοί τρομοκρατικοί στόχοι».

Εννέα τουριστικές επαρχίες της Τουρκίας έχουν καταγραφεί ως απαγορευμένες ζώνες στην ταξιδιωτική οδηγία, εκτός και αν τα ταξίδια αυτά είναι απαραίτητα. Ενώ η προειδοποίηση αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος αν και έχει τη βάση τη Συρία και το Ιράκ, μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Από που αντλούσαν δύναμη οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της ΕΥΠ που ερευνώνται για συνεργασία τους με δουλέμπορους; 
Πολιτικό θρίλερ πίσω από την αποκάλυψη του κυκλώματος
Πως σχεδίαζαν να "φάνε" τον Πανούση 

Την πηγή άντλησης πολιτικής ισχύος και προσβάσεων στους κομματικούς μηχανισμούς από 67χρονο ιδιώτη, υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της ΕΥΠ, που ερευνώνται για τη συνεργασία τους με κυκλώματα δουλεμπόρων, αναζητούν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές, διαπιστώνοντας πως η πραγματική ή η επικαλούμενη «δύναμη» από τους ελεγχόμενους είχε προκαλέσει στοχευμένες αποστρατείες , προαγωγές και τοποθετήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε τουλάχιστον πέντε ετήσιες κρίσεις αξιωματικών.
Από το ίδιο «κέντρο», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», φαίνεται να εκπορεύονται και οι επιθέσεις «διωγμού» του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.

Σε αυτό το πεδίο ερευνών εξετάζεται ακόμα και η «συνύπαρξη» του 67χρονου ιδιώτη με συγγενικό πρόσωπο κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης για σχεδόν ένα χρόνο στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου.

Το καλοκαίρι του 2009 ο 67χρονος είχε ερευνηθεί ως ο ενδιάμεσος ανάμεσα σε ποινικούς και υπόπτους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και τη «Σέχτα Επαναστατών», στην προμήθεια οπλισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αντικείμενο της δικαστικής και αστυνομικής έρευνας έχει στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο αυτή η σχέση και οι «πολιτικές επαφές» που προκάλεσε επηρέασαν ή καθόρισαν τις απομακρύνσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τα «συμφέροντα» των συνεργαζόμενων κυκλωμάτων δουλεμπόρων και συνεχίζει να επιδιώκει την έξοδο του Γ. Πανούση από την κυβέρνηση.

Έτσι σχεδίαζαν να "σχολάσουν" τον Πανούση

Την πηγή άντλησης πολιτικής ισχύος και προσβάσεων στους κομματικούς μηχανισμούς από τον 67χρονο ιδιώτη, υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της ΕΥΠ, που ερευνώνται για τη συνεργασία τους με κυκλώματα δουλεμπόρων, αναζητούν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές, διαπιστώνοντας πως η πραγματική ή η επικαλούμενη «δύναμη» από τους ελεγχόμενους είχε προκαλέσει στοχευμένες αποστρατείες, προαγωγές και τοποθετήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε τουλάχιστον πέντε ετήσιες κρίσεις αξιωματικών, ενώ από το ίδιο «κέντρο» φαίνεται να εκπορεύονται οι επιθέσεις «διωγμού» του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.

Σε αυτό το πεδίο ερευνών εξετάζεται ακόμη και η «συνύπαρξη» του 67χρονου ιδιώτη, όταν ήταν έγκλειστος στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, με συγγενικό πρόσωπο κορυφαίου υπουργού της σημερινής κυβέρνησης για σχεδόν ένα χρόνο! Ο συγγενής του υπουργού είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών και, μετά από έφεση, σε λιγότερο από τρία χρόνια αποφυλακίστηκε με όρους, ωστόσο το χρονικό διάστημα που ήταν έγκλειστος ήταν συγκρατούμενος με τον 67χρονο ιδιώτη, τον οποίο συνέχισε να επισκέπτεται στις φυλακές μετά την αποφυλάκισή του.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2009 ο 67χρονος είχε ερευνηθεί ως ο ενδιάμεσος ανάμεσα σε ποινικούς και υπόπτους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και τη «Σέχτα Επαναστατών», στην προμήθεια οπλισμού. Είχε παρακολουθηθεί μια τέτοια απόπειρα αγοραπωλησίας ή συνάντηση με συνδέσμους των οργανώσεων χωρίς όμως αποτέλεσμα, ωστόσο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί υποστήριζαν ότι τα όπλα που εντοπίστηκαν στην κατοχή άλλων μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» στη Νέα Σμύρνη το Δεκέμβριο του 2010 ήταν προμήθεια αυτής της «διαμεσολάβησης».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς 


Τη συνεδρία της Bουλής, στις 5 του τρέχοντος Iουνίου το βράδυ, τη συγκάλεσε ο πρωθυπουργός. Hθελε να έχει από τους αρχηγούς των κομμάτων γνώμες, κρίσεις, προτάσεις για την εξέλιξη των σχέσεων της χώρας με τους δανειστές της. Tην κρισιμότητα του θέματος τη συνειδητοποιούσε, σίγουρα, κάθε πολίτης. Mε δεδομένη όμως την «καχεξία του αστικού στοιχείου» (που διαπίστωνε και ο Παναγιώτης Kονδύλης) είναι δύσκολο να διαγνωστεί το ποσοστό των πολιτών που μπόρεσαν εκείνο το βράδυ να αντιληφθούν, με απροκατάληπτη κριτική νηφαλιότητα, ποια εικόνα παρακμής εμφάνισε το ελλαδικό κοινοβούλιο, πόση ντροπή φορτώνει στην ελληνική κοινωνία το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

H επιφυλλίδα καταθέτει υποκειμενική, φυσικά, εκτίμηση – αφορμή διασταύρωσης κριτικών θεωρήσεων. Στο επίπεδο πρωταρχικά της αστικής ευπρέπειας, πριν από την πολιτική ορθότητα. Tο πρώτο, συγκλονιστικό δεδομένο εκείνο το βράδυ ήταν η απρέπεια κάποιων αγορητών.

Tο χυδαϊκό ύφος, η οργίλη εμπάθεια, οι χλευαστικές λοιδορίες, το επιθετικό μένος, η καταφυγή σε βαρείς καταλογισμούς δημιούργησαν, αμέσως μετά την εισηγητική αγόρευση του πρωθυπουργού, κλίμα τελείως άσχετο με τα κρινόμενα θέματα. Παρακάμφθηκαν αυτοστιγμεί τα ανελέητα τελεσίγραφα των δανειστών, η επάρκεια ή ανεπάρκεια των κυβερνητικών ανταπαντήσεων. Kυριάρχησε ο πληγωμένος από την εκλογική ήττα φτηνιάρικος εγωισμός: «Tι είχαμε κατορθώσει εμείς, ποια καταστροφή φέρατε εσείς... εμείς, εσείς... εμείς, εσείς» – τίποτε άλλο.

H οικονομική ασφυξία της κοινωνίας, ο πανικός των Eλλήνων, η ανυπόφορη αγωνία τους, παραμερίστηκαν. Aναπαράχθηκε ακαριαία η σημειωτική του καβγά με φωνακλάδικα μικρονοϊκά γυναικάρια σε σοκάκι πολίχνης ή φανατισμένους ποδοσφαιρόφιλους σε λαϊκό καφενέ. Aποκαλυπτική και η γλώσσα του σώματος: σπασμωδικές, αυτιστικές χειρονομίες, το κορμί κυρτό, αγκυλωμένο από την ένταση, το μονότονο πάθος, σχεδόν υστερική η εκφορά του λόγου, επιτεινόμενο το φορτσάρισμα στο μέταλλο της φωνής. «Eμείς, εσείς... εσείς τα άθλια, εμείς τα κρείττονα». Ξέφρενη εγωκεντρική υστερία, χωρίς αίσθηση του αυτεξευτελισμού, χωρίς συνείδηση της ντροπής.

Kάποιοι βουλευτές, σχεδόν μόνιμα όρθιοι στα έδρανά τους, να τσιρίζουν για να νικήσουν την ισχύ των μεγαφώνων, αρνούμενοι να διαλεχθούν, απαιτώντας αυτό που μάθανε στα τηλεοπτικά «παράθυρα»: μόνο να ακούγονται, όχι να ακούν. Παχύσαρκοι ρήτορες, ασθμαίνοντες από τις στεντόρειες φωνασκίες τους και τις νευροσπαστικές χειρεκτεινάξεις, συμπλήρωναν το πανδαιμόνιο – την εικόνα του πολιτικού προσωπικού μιας κοινωνίας άρρωστης, με το λούμπεν περιθώριο να την εκπροσωπεί χρυσοπληρωμένο.

Kαι κυρίαρχο ντεκόρ της αθλιότητας ο ενδυματολογικός «αντικονφορμισμός»! Για να μην ξεχωρίζουν οι κομματικές «συνελεύσεις» της θεσμοθετημένης αναίδειας και των αμείλικτων «συντροφικών αλληλομαχαιρωμάτων» από τις αναμετρήσεις του ψυχοπαθολογικού ναρκισσισμού στη Bουλή. Mε ελαχιστότατες εξαιρέσεις, η ηρωική επανάσταση για την εξάλειψη της γραβάτας αποκάλυψε τέτοιον αισθητικό πρωτογονισμό, τέτοια βάναυση κακογουστιά και ακαλαίσθητη «πόζα», ώστε ακόμα και η Bουλή στο Eλλαδιστάν να κραυγάζει την εθνική παρακμή – παρακμή που ακκίζεται σαν «προοδευτική» πρωτοπορία. Mε κορυφαίον του μετεμψυχωτικού μοντερνισμού τον σοβιετικό κ. Kουτσούμπα.

Στην κοινοβουλευτική συνεδρία για την οποία μιλάμε, ο πρωθυπουργός ήταν ευπρεπής, έχει αυτό το προτέρημα. Bαρύνεται με σοβαρά λάθη και πολύ περισσότερες παραλείψεις. Aλλά θα ήταν τυφλή εμπάθεια να τον συγκαταριθμήσει κανείς με τους λούμπεν κομματικούς αρχηγούς του σημερινού κοινοβουλίου. Για τον τρόπο που διαπραγματεύεται με τους δανειστές και για την επιλογή των συνεργατών του, παρά τις τεράστιου κόστους αστοχίες, ο μη επιπόλαιος πολίτης, προκειμένου να τον κρίνει, περιμένει «το τελευταίον εκβάν»: την κατάληξη του έργου που ανέλαβε.

Bέβαια, οι παραλείψεις του προκαθορίζουν την κατάληξη του έργου του. Aλλά δεν αποκλείουν την έκπληξη. Aντίθετα, το περιθώριο της έκπληξης έχει ολοκληρωτικά εξαντληθεί για τους υπόλοιπους κομματάρχες. Oσοι κυβέρνησαν ήδη τη χώρα, και μάλιστα σε άνετη διάρκεια χρόνου, έδειξαν και απέδειξαν ότι το σκαρί τους ή το μπόι τους δεν είναι για εκπλήξεις. Για τους υπόλοιπους αρκεί ως βεβαίωση το ανάστημα που έχουν επιδείξει στα «τσικό» της Bουλής.

Aυτή την ώρα προέχει να μπει χαλινάρι στις απαιτήσεις που προβάλλουν οι δανειστές. Kαι είναι τετράγωνα λογικό ότι αυτή η χαλιναγώγηση θα ήταν ασύγκριτα πιο τελεσφόρα, αν ο Aλέξης Tσίπρας είχε την έμπνευση και την τόλμη του κοινωνικού μεταρρυθμιστή. Nα «βγει πιο μπροστά» από εκεί που τον θέλουν οι δανειστές μας, να τολμήσει όχι «προσαρμογές», αλλά τομείς: Nα ξαναστήσει κράτος εξ υπαρχής – καινούργια άρθρωση, δομή, λειτουργική λογική σε κάθε πτυχή του δημόσιου τομέα. Tα top επιτελεία που χρειάζεται ένα τέτοιο ηράκλειο εγχείρημα, μπορεί να του τα προσφέρει η «άλλη» Eυρώπη: θεσμοί και οργανισμοί που πρόφτασαν να τους στήσουν οι πολιτικοί οραματιστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, πριν παραδοθεί η Eυρώπη στις ορντινάντσες των «Aγορών».

Aλλά δεν τολμάει ο Aλέξης Tσίπρας: φοβάται την αξιοκρατία, τον συνεχή έλεγχο της ποιότητας, την άμιλλα, τα μέτρα της αριστείας. Φοβάται, όχι επειδή είναι «αριστερός», αλλά γιατί είναι παγιδευμένος στα μέτρα των σπιθαμιαίων που προηγήθηκαν. Tρέμει να απολύσει τους κομματικά διορισμένους φυγόπονους, ανίκανους, παρασιτικούς. Eίναι δέσμιος του πελατειακού κράτους, πελατεία του δεν είναι οι από τους άλλους, τους σπιθαμιαίους διορισμένοι, είναι οι από τις «συνιστώσες» του κόμματός του συνδικαλισμένοι. Δεν διακινδυνεύει να παλαίψει για κοινωνική δικαιοσύνη: φοβάται να δικάσει τους προκατόχους του που υπέγραψαν τον ολετήριο υπερδανεισμό της χώρας, να ελέγξει εργολήπτες και προμηθευτές του Δημοσίου, αυτουργούς της καταλήστευσης του κοινωνικού χρήματος.

Δεν έχει όραμα νεκρανάστασης της πεθαμένης ελλαδικής κοινωνίας: να φτιάξει (χωρίς ένα ευρώ επιπλέον κόστος) τα καλύτερα κλασικά λύκεια της Eυρώπης, τις υψηλότερες σε επίπεδο Σχολές θεωρητικών επιστημών. Eχει στο κόμμα του τον Λαοκράτη Bάσση και επιλέγει για υπουργό Παιδείας τον Aριστείδη Mπαλτά. Aυτή η επιλογή μετράει το ανάστημά του.

Aλλά είναι νέος. Kαι έχει την ποιότητα να κυοφορήσει την έκπληξη.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Σε μια πολύ σημαντική συνέντευξη που έδωσε στην Inna Nazimova, αρχισυντάκτρια της ρωσικής εφημερίδας Pravda, ο ειδικός Ρώσος γεωστρατηγικός αναλυτής, Sayeed Gafurov, αναφέρει ότι η Γερμανία εδώ και δεκαετίες βαδίζει προς την δημιουργία των συνθηκών για την έκρηξη ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου από την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναλυτή, με την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ο Τσόρτσιλ και ο Στάλιν συζητούσαν για την μεταπολεμική Ευρώπη. Τότε ο Τσόρτσιλ είχε υποστηρίξει με σθένος ότι πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε η Γερμανία να μην μπορεί να οδηγήσει μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια ξανά την Ευρώπη σε ένα καινούργιο παγκόσμιο πόλεμο. Τα πενήντα χρόνια πέρασαν και η σημερινή Γερμανία βαδίζει τα χνάρια της προπολεμικής, με διαφορετικά βέβαια δεδομένα.

Σήμερα η Γερμανία ουσιαστικά κυβερνά την Ευρώπη. Τα πρώτα βήματα της για την πλήρη κυριαρχία της ήταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η δημιουργία δορυφορικών κρατών όπως η Σλοβενία και η Κροατία. Σήμερα υπέταξε την Ελλάδα, (!!!), και τώρα θέλει την Ουκρανία. Δημιούργησε μια σειρά κρατών στην ανατολική Ευρώπη του πρώην σοβιετικού μπλοκ όπου καλλιέργησε ένα αντιρωσικό μένος και μια διαστρέβλωση της ιστορίας, ότι δήθεν οι Ρώσοι δεν ήταν αυτοί που νίκησαν του ναζιστές αλλά οι ενωμένες συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τα αμερικανικά στρατεύματα. Φυσικά αγνοείται σκόπιμα ότι οι Αμερικανοί μπήκαν τελευταίοι στον πόλεμο, μόλις μετά την επίθεση των Γιαπωνέζων στο Περλ Χάρμπορ.

Για τους Γερμανούς, όπως υποστήριξε η ρωσική εφημερίδα, τα πράγματα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Ο Χίτλερ χρειάστηκε μόλις 12 χρόνια για να οδηγήσει την χώρα στην επικράτηση του φασισμού και στη συνέχεια στον παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα συμβαίνει το ίδιο. Μετά την ένωση των δυο Γερμανιών ήρθε η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, η διαφοροποίηση της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων και η πλήρη γερμανική επικράτηση στις Βαλτικές χώρες που έγιναν ουσιαστικά προτεκτοράτα της Γερμανίας και βέβαια, (εδώ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρων η άποψη), η Ελλάς, το τελευταίο θύμα του γερμανικού επεκτατισμού. Και φυσικά πίσω από όλες αυτές τι κινήσεις υπάρχει και η αμερικανική στήριξη με τις εμμονές της Ουάσιγκτον να ανατρέψουν πάση θυσία το ρωσικό καθεστώς.

Η εμφανής απουσία των ηγετών της Γερμανίας και της ΗΠΑ στις εορτές της 70ης επετείου από την ρωσική νίκη κατά των ναζιστών, ( η Μέρκελ πήγε στην Μόσχα μέρες αργότερα), αποτελεί σύμφωνα με την Pravda, ένα χαρακτηριστικό δείγμα του πως αντιλαμβάνονται σήμερα ποιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Για να αποφύγουμε ένα καινούργιο παγκόσμιο πόλεμο θα πρέπει να διδασκόμαστε από τον προηγούμενο. Δυστυχώς, όπως υποστηρίζει η ρωσική εφημερίδα, οι Γερμανοί δεν φαίνεται να έχουν διδαχτεί τίποτα και οδηγούν ξανά σήμερα την Ευρώπη σε ένα πιθανό καινούργιο ολοκαύτωμα.

Εμείς άραγε που βρισκόμαστε;

Πηγή Νikoseiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Παρεξηγημένη έννοια είναι η διαγραφή χρέους, η οποία θεωρείται από πολλούς ανέντιμη - εύλογα όσον αφορά τους φορολογουμένους των άλλων χωρών, οι οποίοι θα υποστούν τελικά τη ζημία, εάν αποφασισθεί, χωρίς να έχουν οι ίδιοι ευθύνες.

Κανένας όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Έλληνες Πολίτες για τη μεταφορά των χρεών τους από τους τοκογλύφους στα κράτη της Ευρωζώνης (ανάλυση) - αφού επρόκειτο για μία απόφαση που ελήφθη ερήμην τους το 2010, κυρίως από τους ηγέτες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία), καθώς επίσης από τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος ούτε τους ρώτησε, ούτε τους είχε προειδοποιήσει με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Δεν ρωτήθηκαν ούτε για το PSI, ξανά με ευθύνη του γαλλογερμανικού άξονα, ο οποίος απαγόρευσε δικτατορικά το δημοψήφισμα στον πρωθυπουργό - ενώ υπάρχουν πολλά άλλα «ελαφρυντικά», τα οποία έχουμε παρουσιάσει στις αναλύσεις «Ρήξη ή αργός θάνατος», «Ριζική λύση ή χρεοκοπία», «Διαγραφή» κοκ. Επομένως, η ανεντιμότητα της ενδεχόμενης διαγραφής δεν αφορά τους Έλληνες αλλά, κυρίως, τη Γερμανία - από την οποία θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να ζητήσουν την ανάληψη των ευθυνών, για την προστασία των τραπεζών εκ μέρους της.

Το τελεσίγραφο

Η κατάσταση φαίνεται να είναι πλέον πολύ σοβαρή, ενώ το τελεσίγραφο της Τρόικα μάλλον πραγματικό.

Εν τούτοις η απλή λογική, σύμφωνα με την οποία μόνο εάν η οικονομία σταθεί στα πόδια της και αρχίσει να αναπτύσσεται, θα μπορεί να πληρώνει η Ελλάδα τα χρέη της, δεν γίνεται αποδεκτή από τους δανειστές - οπότε δεν ενδιαφέρονται ούτε για τη διάσωση της χώρας μας, ούτε για την Ευρωζώνη, ούτε για τα χρήματα που μας δάνεισαν, ερήμην τους φυσικά, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Οι απαιτήσεις για νέες μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, όταν τα τελευταία χρόνια έχουν περιορισθεί κατά 40%, καθώς επίσης για αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, θα οδηγούσαν εύλογα την Ελλάδα σε μία ακόμη πιο βαθιά ύφεση - οπότε δεν θα βοηθούσαν πουθενά τους δανειστές της χώρας.

Επομένως, κάτι άλλο επιδιώκεται, το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε - ενώ ασφαλώς ο στόχος δεν είναι η ανατροπή μίας αριστερής κυβέρνησης, όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της, για να καλύψουν τα τεράστια διαπραγματευτικά σφάλματα τους.

Σχόλιο ιστολογίου: Από τα άνω γραφόμενα του πολύ καλού οικονομολόγου κ. Βιλιάρδου, εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα ως προς την αθωότητα και την σκοπιμότητα μεταφοράς του Ελληνικού χρέους. Ενός χρέους που συνοδεύεται από ένα αδικαιολόγητο απειλητικό τελεσίγραφο πτώχευσης της Ελλάδας, άρα και μη αποπληρωμής του ό,ποιου χρέους της, με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν τα ευρωπαϊκά ασφαλιστικά ταμεία! Ο πραγματικός σκοπός, λοιπόν, φαίνεται πως δεν ήταν η διαχείριση του Ελληνικού χρέους και η διάσωση της Ελλάδας, αλλά η διαχείριση του ελληνικού χρέους με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να διαγράψει σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών τραπεζών (δηλαδή τις κομπίνες των τραπεζιτών) και στην εν συνεχεία μεταφορά σκληρών οικονομικών μέτρων κατά των ευρωπαίων πολιτών. Έτσι, διασώζεται το σάπιο τραπεζικό σύστημα, αλλά προσδίδονται και αυξημένες εξουσίες στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα η πραγματική διαφθορά (μεταξύ πολιτικών και τραπεζών να συνεχίζεται), ενώ ταυτόχρονα η πολιτική εξουσία να μεταβάλλεται και να γίνεται ακόμη πιο αυταρχική. Κανείς, φυσικά, δεν νοιάζεται για το ότι η Ελλάδα στοχοθετείται και δημιουργούνται έριδες μεταξύ ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πολύ δυσάρεστες εσωτερικές συγκρούσεις στην Ευρώπη (επιδιωκόμενες για να «γυρίζει ο τροχός» της διεφθαρμένης εξουσίας), εκτός και εάν οι ευρωπαίοι πολίτες αντιδράσουν κατά των πολιτικών και οικονομικών ελίτ και όχι κατά των Ελλήνων πολιτών.

Διαβάστε επίσης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Οι ενδείξεις των τελευταίων δεκαπέντε μηνών που έχουν σχέση με την πιθανή κατάρρευση της Deutsche Bank, η έκθεση της οποίας στα παράγωγα, ύψους 75 τρις €, είναι εικοσαπλάσια του ΑΕΠ της Γερμανίας, είναι οι εξής:

(α) Τον Απρίλιο του 2014 αναγκάσθηκε να αυξήσει τα κεφάλαια της (Tier 1) κατά 1,5 δις €, γεγονός που προβλημάτισε αρκετούς.

(β) Ένα μήνα αργότερα ανακοίνωσε την πώληση μετοχών αξίας 8 δις €, με έκπτωση έως και 30%, για να αυξήσει τη ρευστότητα της - κάτι που δεν θεωρήθηκε καθόλου φυσιολογικό.

(γ) Το Μάρτιο του 2015 απέτυχε στα τραπεζικά τεστ αντοχής, λαμβάνοντας την αυστηρή προειδοποίηση να καλύψει τα κεφαλαιακά κενά της.

(δ) Τον Απρίλιο του 2015 επιβεβαίωσε την από κοινού συμφωνία με τις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία, όσον αφορά τις «ατασθαλίες» της (Libor) - αναλαμβάνοντας την υποχρέωση καταβολής 2,1 δις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α.

(ε) Το Μάιο ο διευθύνων σύμβουλος της ζήτησε και έλαβε αυξημένες δικαιοδοσίες από το ΔΣ - κάτι που συνηθίζεται μόνο σε περιόδους κρίσης, όπου απαιτείται αυξημένη εκτελεστική εξουσία.

(στ) Τις 5 Ιουνίου η Ελλάδα δεν πλήρωσε το ΔΝΤ, με τον κίνδυνο της αθέτησης των πληρωμών των υποχρεώσεων της να αυξάνεται κατακόρυφα - γεγονός που θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τη γερμανική τράπεζα, λόγω των παραγώγων.

(ζ) Το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο (6/7 Ιουνίου του 2015), μετά το ελληνικό συμβάν, ανακοινώθηκε απρόσμενα η αποχώρηση των δύο διευθυνόντων συμβούλων από την Deutsche Bank - παρά το ότι ένα μήνα πριν είχαν πάρει αυξημένες δικαιοδοσίες.

(η) Στις 9 Ιουνίου η S&P, η οποία στις 11 Ιουνίου υποβάθμισε την Ελλάδα και στις 12 τις ελληνικές τράπεζες, όπως συνήθως συμβαίνει, μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Deutsche Bank σε ΒΒΒ+ (τρείς βαθμίδες πριν από τα σκουπίδια). Η βαθμίδα αυτή είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη της Lehman Brothers, τρεις μήνες πριν από τη χρεοκοπία της.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η αλήθεια για τη λιτότητα διαρκείας που μας επέβαλαν οι δανειστές

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Η εύκολη λύση για να περιγράψει κανείς τη γένεση του ελληνικού προβλήματος είναι να προσχωρήσει στη θεωρία της συλλογικής ενοχής και να αναδείξει τις κλασικές ελληνικές παθογένειες (διορισμοί, πελατειακό κράτος, έλλειψη ανταγωνιστικότητας).
Τα περισσότερα από αυτά ισχύουν, αλλά αλήθεια: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που το σκάφος μπατάρισε;
Η δύσκολη λύση είναι να πάει κανείς ανάποδα και να διερωτηθεί:
Γιατί η λιτότητα που μας επέβαλαν οι ξένοι την τελευταία πενταετία είναι εντελώς δυσανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίσαμε;
Γιατί χάθηκε το 25% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία οι απώλειες έφτασαν με το ζόρι το 5%;
Η απάντηση στο ερώτημα προϋποθέτει να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς χρηματοδοτήθηκε μέσα από τα παρατεταμένα προγράμματα λιτότητας.

Ηταν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες εκτεθειμένες σε πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα όσο στα ελληνικά; Αυτό είναι το θεμελιώδες ερώτημα. Σύμφωνα με το βιβλίο Ιγνατίου, το συνολικό ποσό των γαλλογερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων το 2010 σε ελληνικά ομόλογα ήταν 76 δισ. ευρώ.
Στην πραγματικότητα, ο ελληνικός λαός χρηματοδότησε από το υστέρημά του δυσανάλογα σε σύγκριση με κάθε άλλο λαό που μπήκε στην περιπέτεια της εξόφλησης της Deutche Bank, της Hypo, της Allianz και της Paribas.
Αν επρόκειτο για δάνεια που είχαν συναφθεί για να γίνουν διορισμοί, να δοθούν αυξήσεις και να ζήσουμε παραπάνω από τις δυνάμεις της, τότε ναι, πιθανόν και να είχε νόημα η τιμωρία που μας επιβλήθηκε.
Αν, όμως, ψάξεις αυτά τα δάνεια ένα ένα και ανακαλύψεις ότι πρόκειται για βρόμικο χρέος, για δάνεια που συνήφθησαν για να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο εξοπλιστικά προγράμματα, προμήθειες σε τηλεπικοινωνιακό υλικό, λοιπά άλλα προϊόντα των δανειστών και μίζες σε μεσάζοντες, τότε τι γίνεται;
Φταίει ο λαός για αυτά;

Ας είμαστε ειλικρινείς και εντάξει με τους εαυτούς μας. Η χρεοκοπία δεν οφείλεται ούτε στα ελλείμματα ούτε στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, αλλά στη θηλιά που έβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παρέα με τους Γερμανούς στον λαιμό μας την προ ΟΝΕ εποχή. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι γερμανικό, όχι ελληνικό.
Πρώτα μας επέβαλαν να ενισχύσουμε τη γερμανική πολεμική βιομηχανία, μετά τη γερμανική τεχνολογία: άρματα, τηλέφωνα, αεροπλάνα, λεωφορεία, υποβρύχια, φρεγάτες.
Επειτα μας έστειλαν στις τράπεζές τους να δανειστούμε προκειμένου να τα αγοράσουμε.
Και όταν έσκασε το πρόβλημα, μας έδεσαν χειροπόδαρα και μας επέβαλαν τρεις φορές παραπάνω λιτότητα για να εξοφληθεί έως και το τελευταίο ευρώ.
Αυτή την αλήθεια παλεύει να αναδείξει η Επιτροπή της Ζωής Κωνσταντοπούλου υπό αντίξοες συνθήκες.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Γερμανός οικονο­μολόγος και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ Γίργκεν Σταρκ παρομοιάζει την Ελλάδα σαν τη... Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Βόμβα από τον Γίργκεν Σταρκ, τέως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: «Πότε επιτέλους θα δει κάποιος ότι η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος;» τονίζει σε άρθρο του στη γερμανική εφημε­ρίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Είμαστε κάτι σαν τη... Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία δηλαδή κατά τον Γερμανό οικονομολόγο. «Η Ελλάδα είναι αναξιόχρεη, ανίκανη να πληρώσει. Όλοι οι υπεύθυνοι το ξέρουν, δεν διαπραγματεύονται όμως ανάλογα» προσθέτει.

Κλιμακώνεται η πίεση των Γερμανών πάνω στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ως και ο μηδενικής πολιτικής βαρύτητας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε πρωτοσέλιδος τίτλος στη Γερμανία, μόλις έκανε δηλώσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν κατά της χώρας μας. «Τουσκ: Πέρασε ο καιρός για τα παιχνιδάκια της Αθήνας» ήταν προχθές τίτλος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ.

Μέσα στο κόλπο και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου. «Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα αφότου επιδόθηκε στον Τσίπρα προειδοποίηση ότι «το παιχνίδι τελείωσε»» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας της Ευρώπης προχθές. «Ακαμπτο μήνυμα αντανακλά την οργή των δανειστών» πρόσθετε ο υπότιτλος.

«Τις αυστηρότερες προειδοποιήσεις τους προς την Αθήνα εξέπεμψαν οι δανειστές... με το ΔΝΤ να αποσύρει τη διαπραγματευτική ομάδα του και τους Ευρωπαίους ηγέτες να διαμηνύουν ότι τελείωσε ο χρόνος του συμβιβασμού» άρχιζε το ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας. «Τώρα χρειαζόμαστε αποφάσεις, όχι διαπραγματεύσεις. Γνώμη μου είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γίνει λίγο πιο ρεαλίστρια. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για τζογάρισμα, δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος για τζογάρισμα. Ερχεται η μέρα, φοβάμαι, που κάποιος θα πει ότι το παιχνίδι τελείωσε» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ολοι κατάλαβαν ότι αυτός ο «κάποιος» με τον οποίον απειλεί την Ελλάδα ο Ντόναλντ Τουσκ δεν είναι άλλος από τη Γερμανία.

Πρωθυπουργός πώς θα παραμείνει κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Αλέξης Τσίπρας; Συμβουλές επ' αυτού δεν δίνουν βέβαια οι Γερμανοί, οι οποίοι τον απεχθάνονται. Δίνουν όμως οι Αμερικανοί, οι οποίοι τον... «στηρίζουν». Αρκεί να διαβάσει κανείς στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» της Δευτέρας το άρθρο του πολιτικού αναλυτή Χιούγκο Ντίξον για να καταλάβει βαθύτερα πόσο ειλικρινής είναι αυτή η αμερικανική στήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκεί να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας... «κεντροαριστερός προδότης» (!!!) και η παραμονή του στην εξουσία είναι εξασφαλισμένη, ισχυρίζεται ο αρθρογράφος της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας. «Θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως κεντροαριστερό και να αντιμετωπίσει το να αποκαλείται προδότης από τους πρώην συντρόφους του» γράφει χαρακτηριστικά. Του συνιστά μάλιστα «να προκηρύξει νέες εκλογές και να πετάξει έξω με τις κλοτσιές τους αντάρτες». Προτείνει δηλαδή στον Τσίπρα πλήρη... «σαμαροποίηση»!

Αντιστέκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Ο λαός θέλει τη συμφωνία, όχι όμως την υποταγή σε έναν μισανθρωπικό παραλογισμό» είπε στη Βουλή. «Αν προσυπογράψουμε αυτή τη στιγμή για να κλείσει η συμφωνία, σε έξι μήνες θα είμαστε πάλι εδώ για συνέχιση της σκοτοδίνης» πρόσθεσε. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω;

Πηγή "Έθνος"

Σχόλιο ιστολογίου: Η εισαγωγή του όρου "αποτυχημένο κράτος" (failed state) ουσιαστικά επιχειρεί να προσφέρει άλλοθι στις ό,ποιες ενέργειες της Γερμανικής Ευρώπης κατά της Ελλάδας, η οποία ως "αποτυχημένο κράτος" (με λίγη προπαγάνδα μπορεί να χαρακτηριστεί αργότερα και ως "μη κράτος") επί της ουσίας αθωώνει εκ των προτέρων την οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά έναντι κράτους, το οποίο προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο... Αν όμως δεν υπάρχει κράτος, τότε... κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε πως η Γερμανική Ευρώπη έχει ισχυρή ροπή προς την δημιουργία συνθηκών μίας νέας ευρωπαϊκής γενοκτονίας, η οποία ξεκινάει από την Ελλάδα. Και είναι περισσότερο από προφανές ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν έχει μάθει από τα τραγικά ιστορικά της λάθη, αλλά έχει αναλλοίωτη την τάση υλοποίησης του uber alles, με οποιοδήποτε τίμημα για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως όλα αυτά προέρχονται από ένα "κράτος" που στην πραγματικότητα είναι "εταιρεία", τότε μία σειρά από πολύ σκληρά ερωτήματα δημιουργούνται για τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από την ατιμώρητη συνεχή γερμανική επίθεση κατά εθνών και λαών...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Αυστρία ανέστειλε την επεξεργασία των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδέχονται περισσότερους μετανάστες, καθώς το κύμα μετανάστευσης στη Γηραιά Ήπειρο συνεχίζεται, φέρεται να δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ χθες Σάββατο.

Η Βιέννη πρέπει να "σταματήσει τις χορηγήσεις ασύλου-εξπρές στην Αυστρία", να γίνει λιγότερο ελκυστική για τους πρόσφυγες από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, είπε η Μικλ-Λάιτνερ στην εφημερίδα Die Presse, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της προς τα άλλα κράτη μέλη να υιοθετήσουν ποσοστώσεις για την υποδοχή αιτούμενων άσυλο.
"Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει μόνο μεμονωμένες δηλώσεις προθέσεων, που δεν μας πάνε μπροστά", τόνισε η Μικλ-Λάιτνερ ενόψει του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ μεθαύριο Τρίτη.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ληφθούν μέτρα για να αμβλυνθεί η πίεση που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ελλάδα, δύο χώρες οι οποίες δυσκολεύονται να αντιμετωπίζουν το κύμα χιλιάδων προσφύγων που διαπλέουν τη Μεσόγειο με συχνά επικίνδυνα σκάφη που ξεκινούν πολύ συχνά από τη Λιβύη. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την ανακατανομή 40.000 υπηκόων της Συρίας και της Ερυθραίας που ζητούν άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αλλά η Γαλλία και η Γερμανία, δύο από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία βάσει του σχεδίου θα υποδεχθούν μαζί σχεδόν το 40% των προσφύγων, ήγειραν ανησυχίες και πρόβαλαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Βρετανία, η οποία έχει τη δυνατότητα να εξαιρείται από τις αποφάσεις της ΕΕ σε θέματα μετανάστευσης, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο σχέδιο.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 160% τους πρώτους τέσσερις μήνες αυτή τη χρονιά φθάνοντας τις 14.225, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η Μικλ-Λάιτνερ είπε ότι η Αυστρία, η οποία έχει αναγκαστεί να στεγάζει εκατοντάδες μετανάστες σε σκηνές, είναι η ταχύτερη στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Ντι Πρέσε, οι αρχές της Αυστρίας εκδίδουν αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου μέσα σε τέσσερις μήνες κατά μέσον όρο, ενώ για σχεδόν τις μισές αιτήσεις στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδονται αποφάσεις πριν περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις υποστήριξης των προσφύγων στην Αυστρία επέκριναν την απόφαση της Μικλ-Λάιτνερ να διακοπεί η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, χαρακτηρίζοντάς την ανεύθυνη.


Μία selfie είναι η "συνταγή" εισόδου στην Ελλάδα. Η φωτογραφία θα σταλεί σε συγγενείς και φίλους, στέλνοντας το μήνυμα: "Έφτασα, είμαι καλά και σας περιμένω..."


Σχόλιο ιστολογίου: Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, αφού η κυβέρνηση (μέσω της κυρίας Χριστοδουλοπούλου) έχει κρεμάσει πινακίδα δίπλα από το όνομα της χώρας, η οποία απευθύνεται στους λαθρομετανάστες όλου του κόσμου, η οποία γράφει: "Ανοίξαμε και σας περιμένουμε!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αφού Ρωσία και Κίνα αποκρυπτογράφησαν έγγραφα του Σνόουντεν που περιείχαν στοιχεία υπηρεσιών πληροφοριών 

Η Βρετανία απέσυρε πράκτορες των μυστικών της υπηρεσιών που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εν εξελίξει από "εχθρικές χώρες" διότι η Ρωσία και η Κίνα απέκτησαν πρόσβαση σε απόρρητα δεδομένα που περιέχονταν σε αρχεία που δημοσιοποίησε ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times.

Η υπηρεσία κατασκοπείας MI6 απομάκρυνε πράκτορές της από ορισμένες χώρες, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχους—τους οποίους δεν κατονομάζει—στο γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, στο υπουργείο Εσωτερικών και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν έγγραφα τα οποία περιείχαν λεπτομέρειες για τεχνικές και μεθόδους δράσης των υπηρεσιών πληροφοριών που μπορεί να επιτρέψουν τον εντοπισμό Βρετανών και Αμερικανών κατασκόπων, πρόσθεσε η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές.

Πάντως ένας αξιωματούχος στο γραφείο του Κάμερον δήλωσε στη Σάντεϊ Τάιμς ότι δεν υπάρχει "καμιά απόδειξη ότι έπαθε κακό κάποιος".

Μια εκπρόσωπος του γραφείου του Κάμερον απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ερωτηθείσα σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Εκπρόσωποι των υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας δεν απάντησαν όταν τους ζητήθηκαν σχόλια.

Οι αμερικανικές αρχές επιδιώκουν ο Σνόουντεν να δικαστεί διότι έδωσε στη δημοσιότητα διαβαθμισμένα έγγραφα. Ο πληροφορικός είχε διαφύγει από τις ΗΠΑ και εντέλει του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στη Μόσχα το 2013.

Σχόλιο ιστολογίου: Αυτά, φυσικά, είναι αδιανόητα για την Ελλάδα, Αφού, όπως έχει καταγραφεί μέσα σε ελληνικά δικαστήρια από καταθέσεις επωνύμων, η Ελλάδα δεν αποσύρει πράκτορες εξαιτίας αποκρυπτογραφήσεων, αλλά εξαιτίας διαρροών στον Ελληνικό Τύπο ή εξαιτίας αποφάσεων πολιτικών που ενίοτε εκθέτουν επιχειρησιακές δράσεις των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τι δείχνουν οι αριθμοί, οι χάρτες και οι προκλήσεις

Στην Αθήνα υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη αγωνία από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές! “Εντοπίζονται” στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας και η αγωνία που έχουν είναι αν, πότε και πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην γειτονική Τουρκία!
Διπλωμάτες και αξιωματικοί που ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά δεν μπορούν να αποφύγουν την σύγκριση μεταξύ του Ιανουαρίου του 1996 και της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας στην Τουρκία.
Τότε είχαμε καταλήξει στην κρίση των Ιμίων.
Τώρα διανύουμε μια περίοδο έντασης στο Αιγαίο που ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει.

Είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα;


Οι ομοιότητες μεταξύ 1996 και 2015 περιορίζονται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει σταθερή κυβέρνηση ,είναι άγνωστο πότε θα αποκτήσει και το κυριότερο με ποιες ισορροπίες θα σχηματιστεί. Από εκεί και πέρα είναι σαφές ότι η σημερινή Τουρκία δεν έχει μεγάλη σχέση μ΄ εκείνη του 1996. Τότε οι “παίκτες” του πολιτικού παιχνιδιού -Γιλμάζ, Τσιλέρ, Ερμπακάν- δεν είχαν το μέγεθος και την “αύρα” του Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος βέβαια μετά από πολλά χρόνια απόλυτης κυριαρχίας νιώθει για πρώτη φορά την “γεύση της ήττας”. Τα σενάρια περί “εξαγωγής της εσωτερικής πολιτικής κρίσης” πολλές φορές τα έχουμε ακούσει, ελάχιστες φορές έχουν επιβεβαιωθεί και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το καθεστώς Ερντογάν θα τα “αξιοποιήσει”.

Οι έντονες ανησυχίες σε ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ δεν είναι βέβαια σε καμία περίπτωση υπερβολικές. Δεν στηρίζονται σε αόριστες εκτιμήσεις,αλλά σε πραγματικά γεγονότα, αριθμούς ακόμη και χάρτες πάνω στους οποίους έχουν αποτυπωθεί οι απιστευτες προκλήσεις των Τούρκων.

Τελευταίο σοβαρό επεισόδιο που καταγράφηκε στο Αιγαίο, ήταν η απίστευτη ενέργεια των Τούρκων να στείλουν το πλοίο υποκλοπών του “Τσαντιρλί” μέσα στο Πεδίο Βολής Άνδρου ,την ίδια στιγμή που πολεμικά πλοία του ελληνικού Στόλου έκαναν βολές με πραγματικά πυρά! 

Τι δείχνουν οι χάρτες και οι αριθμοί.

Η συμπεριφορά των γειτόνων στο Αιγαίο, εδώ και πάρα πολλούς μήνες προβληματίζει. Οι Τούρκοι κάθε μέρα επιχειρώντας να δοκιμασουν τις αντοχές της ελληνικής ΠΑ κάνουν τουλάχιστον δύο “δρομολόγια” στο Αιγαίο. Εισβάλλουν με μαχητικά από το βορειοανατολικό Αιγαίο ,μεταξύ Λήμνου-Λέσβου ,διασχίζουν της “καρδιά” του και αποχωρουν πετώντας στον εναέριο χώρο των Δωδεκαννήσων. Το “δρομολογιο” έχει και την αντίθετη φορά. Σ΄ αυτή την “κάθετη” πτήση με την οποία “χωρίζουν” το Αιγαίο ακριβώς στη μέση οι Τούρκοι εμπλέκονται όλο και συχνότερα σε αερομαχίες - εμπλοκές κάτι που είχε σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στους πίνακες που δημοσιεύουμε είναι εμφανές ότι η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά. Το 2013 είχε σημειωθεί μόλις μία επλοκή! Το 2014… το κοντέρ έγραψε μηδέν! Και το πρώτο πεντάμηνο του 2015 έχουμε ήδη 41 εμπλοκές!!! Η αύξηση είναι δραματική, όπως δραματική είναι και η αλλαγή συμεπριφοράς των Τούρκων στο Αιγαίο. 
Όπως προκύπτει από τους πίνακες που δημοσιεύουμε όλοι οι δείκτες που σηματοδοτούν την ένταση των τουρκικών προκλήσεων είναι αισθητά αυξημένοι.

Επιπλέον η Τουρκία προσπαθεί να στήσει δικό της…βιλαέτι στον εναέριο χώρο γύρω από το Καστελόριζο. Εκτός από τις πτήσεις μαχητικών της γύρω από το νησί, η Τουρκία κάθε μέρα , δηλώνει “παρούσα” στην περιοχή. Οι επίγειοι σταθμοί ραντάρ που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια διαρκώς καλούν κυρίως τα ελληνικά αεροσκάφη -κι όχι μόνο αυτά- να αποχωρήσουν από τη περιοχή η οποία κατά την …άποψή τους αποτελεί μέρος του τουρκικού εναεριου χώρου!

Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν θέσει σε συναγερμό τους επιτελείς στο ΥΠΕΘΑ, οι οποίοι ανησυχούν για την πιθανότητα προκλησης ενός θεμρου επεισοδίου που η Άγκυρα θα θελήσει να εκμεταλλευθεί για το εσωτερικό της. Δεν είναι τυχαίο ότι επιτελείς επισημαίνουν οτι οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να πετούν και νύχτα στο Αιγαίο κάτι που μέχρι και το 2014 δεν είχαν τολμήσει. “Είναι προφανές ότι προσπαθούν να μας πιάσουν στον ύπνο για να αποδείξουν μέσω μιας εντυπωσιακής πρόκλησης την “τουρκική ισχύ”.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens Σήφης Βαλυράκης, έθεσε θέμα που μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις μεγατόνων: ανέφερε ότι τα κόμματα συγκαλύπτουν τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για διεφθαρμένους πολιτικούς, που χρηματίζονταν με «προμήθεια» 10% για όλα τα έργα και τις συμβάσεις που ανέθετε το ελληνικό Δημόσιο στον γερμανικό επιχειρηματικό κολοσσό.

Ο αναγνώστης ας θυμηθεί τις αποκαλύψεις και καταγγελίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2008, την εμπλοκή ονομάτων κορυφαίων πολιτικών προσώπων και οικογενειών, και πώς αυτές όλες οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις «ξεχάστηκαν» στη συνέχεια ή επισκιάστηκαν από τη χρεoκοπία και το μνημόνιο που ακολούθησαν.

Η ύπαρξη, σήμερα, κυβέρνησης που δεν έχει ασκήσει μέχρι τώρα εξουσία, άρα εξ ορισμού αμέτοχης στη διαφθορά, ενισχύει την πιθανότητα να υπάρξει συνέχεια της έρευνας και να φτάσει η έρευνα μέχρι τέλους, και αν αποδειχθεί ότι κάποιοι λαδώθηκαν, να πάνε επιτέλους φυλακή.

Αλλά τίθεται και ένα παράλληλο, μείζον ζήτημα, που άπτεται των σχέσεων της χώρας μας με την Γερμανία. Αν διασταυρωθούν οι καταγγελίες περί διαφθοράς από τη γνωστή εταιρεία, τότε στοιχειοθετείται η ύπαρξη παντοδύναμου κυκλώματος διασυνδεδεμένου με τα γερμανικά συμφέροντα. Η Siemens δεν είναι μία τυχαία εταιρεία, αποτελεί τον σκληρό πυρήνα του γερμανικού καπιταλισμού, και οι τύχες της είναι ταυτόσημες με τις τύχες της γερμανικής οικονομίας.

Αν η εταιρεία αυτή πράγματι χρησιμοποίησε «ανορθόδοξες» μεθόδους για να προωθήσει τα συμφέροντά της στην Ελλάδα, και αν διέφθειρε συνειδήσεις (κάτι που ασφαλώς δεν απαλλάσσει τους εγχώριους διεφθαρμένους), τότε είναι συνυπεύθυνη για τις συνθήκες που οδήγησαν στην επικράτηση μίας διεφθαρμένης φαυλοκρατίας, που προκάλεσε με την ανηθικότητά της τη χρεoκοπία της χώρας.

Η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου διαφθοράς προϋποθέτει κατά κανόνα τη «συνεργασία» αξιωματούχων και στη χώρα στην οποία δραστηριοποιείται μία εταιρεία, αλλά και στη χώρα προέλευσης της εταιρείας. Εμπλέκονται συνήθως διάφορα πρόθυμα πρόσωπα, με πολιτική και οικονομική επιρροή, ώστε να «διευκολύνουν» τις διαδικασίες.

Επ’ αυτού το Βερολίνο θα πρέπει να δώσει τις δικές του εξηγήσεις, να διευκολύνει την έρευνα και κυρίως να πάψει να κουνάει συνεχώς το δάχτυλο στους «τεμπέληδες και διεφθαρμένους Έλληνες», τουλάχιστον πριν αποσαφηνιστεί πλήρως η υπόθεση.Πηγή KontraNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο της Αργεντινής, έγραψε ένας αναλυτής αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρηση της Αποστολής του Ταμείου από τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, τορπιλίζοντας έτσι τη διαδικασία της εξεύρεσης πολιτικής λύσης. [Στο μεταξύ επανέκαμψαν σήμερα στις Βρυξέλλες ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ για επανάληψη των συνομιλιών, αν και η επιτυχία είναι αβέβαιη].

Η ανακοίνωση από των χαμηλών τόνων μειλίχιο κ. Ράις δεν ήταν αναμενόμενη, έστω και αν μερικοί γνωρίζαμε ότι οι διαπραγματεύσεις «ξεφτυλίστηκαν», αφού διεξαγόταν διάλογος κωφών. Ότι και να υποστηρίζουν οι πλευρές, η αλήθεια είναι ότι ούτε η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί τα μέτρα, ούτε οι δανειστές θα κάνουν πίσω. Σε ότι αφορά το Ταμείο ο κ. Ράις δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τις αποφάσεις και τις προθέσεις του. Αυτό που βασικά διαμηνύει είναι ένα «όλα ή τίποτα», και είναι ένα που ξεπερνά τα όρια του εκβιασμού.

Όμως ακολουθεί όντως η Ελλάδα την Αργεντινή; Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, η κατάσταση είναι εκρηκτική, αλλά όπως και το 2010 όλες οι κομματικές δυνάμεις στην Ελλάδα σκέφτονται πρώτα το κομματικό συμφέρον. Εχουν οχυρωθεί στις θέσεις τους περιμένοντας τι; Το τέλος μήπως;

Τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου είναι ανύπαρκτα πλέον και σε ότι αφορά το ΔΝΤ η διαδικασία των συζητήσεων είναι σε κώμα. Η ενημέρωση του κ. Ράις ήταν καθαρή και δεν μπορούσε να το πει πιο απλά και ξεκάθαρα. Ούτε πρόοδος υπάρχει ούτε μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει. Η απόσταση μεταξύ της Αθήνας και του Ταμείου είναι τεράστια.

Ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία τα προβλήματα δεν λύνονται αλλά αυξάνονται και πληθύνονται. Η Ελλάδα χρειάζεται και άλλα δανεικά, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί να σηκώσει αυτά που έχει ήδη πάρει. Οπότε, βρίσκεται σε σταυροδρόμι.

Ο κ. Τσίπρας καλά κάνει και συνδέει τα μέτρα με τη συμφωνία για το χρέος. Χωρίς αναδιάρθρωση δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει. Και είναι προτιμότερο, αφού του έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, να πουλήσει ακριβά το τομάρι του ΣΥΡΙΖΑ και το δικό του. Να δεχθεί τα μέτρα, που θα είναι σκληρά –ας μην έχουμε αυταπάτες- αλλά πρέπει να συνοδεύονται από γενναία αναδιάρθρωση του χρέους.
Χωρίς αναδιάρθρωση η συμφωνία μοιραία θα καταρρεύσει. Και αν αποτύχει ο Πρωθυπουργός, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να πράξει μετά…

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου