Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Μαΐ 2015

Ήμασταν πάντοτε της ήττας
που νικάει την εξουσία
και ξαφνικά μας παρεδόθη αληθινά,
τι τραγωδία!
Διονύσης Σαββόπουλος
Του Γιώργου Ρακκά 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει φτάσει καταφανώς σε αδιέξοδο. Μπροστά της, βρίσκεται μια συμφωνία που κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει μια “γέφυρα” για ένα ακόμη μνημόνιο, που θα υπογραφεί μάλλον προς το Φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή, αυτό το… «βραχυπρόθεσμο» πρόγραμμα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τις πληροφορίες που διαρρέουν εμφανίζεται εμφανώς… χειρότερο από το διαβόητο «μέηλ Χαρδούβελη» το οποίο κατήγγειλε ως έγκλημα καθοσιώσεως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η μόνη εναλλακτική που προκρίνεται άμεσα, αλλά εντελώς θεωρητικά, είναι εκείνη της «ρήξης» με την ευρωζώνη. Η κοινωνία, βέβαια, δεν την επιθυμεί. Και στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απλώς θα πολλαπλασίαζε τα δεινά που συνεπέφεραν 5 χρόνια μνημονιακού βίου: Ελλείψει παραγωγικής βάσης, λαϊκής κινητοποίησης και συνοχής, λειτουργικότητας των θεσμών κ.ο.κ. θα οδηγούσε σε μια ραγδαία υποτίμηση των εισοδημάτων της πλειοψηφίας, αλλά και στην ισχυροποίηση των ξένων παραγόντων που επιθυμούν να διαφεντεύουν αυτήν την χώρα –ιδιαίτερα της νέο-οθωμανικής Τουρκίας που έχει το πλεονέκτημα της εγγύτητας, αλλά και της ίδιας της Γερμανίας και των άλλων χωρών του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα, που θα σπεύσουν να μας εξαγοράσουν μισοτιμής υπό το πρόσχημα της… παροχής βοήθειας στους χρεοκοπημένους Έλληνες. Για να μην μιλήσουμε για τις ραγδαίες πολιτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας καθίζησης, την αναζωπύρωση των εμφυλιακών τάσεων, και την διολίσθηση της κοινωνίας στον εκφασισμό.

Όλα αυτά, βέβαια,  είναι γνωστά ακόμα και μεταξύ εκείνων που προκρίνουν την στρατηγική της ρήξης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Η Αριστερή Πλατφόρμα του Λαφαζάνη, η ομάδα του Δρόμου της Αριστεράς (ΚΟΕ), η ομάδα Νταβανέλου, και κάποιοι ανεξάρτητοι. Ωστόσο, επιμένουν για αντιπολιτευτικούς λόγους, γνωρίζοντας ή εκτιμώντας ότι μια συμφωνία ‘μνημονιακού τύπου’ είναι σχεδόν βέβαιη. Έτσι, η γραμμή της ρήξης, αποτελεί τακτικό πυροτέχνημα στον εσωκομματικό πόλεμο των χαρακωμάτων, μια θέση που χρησιμοποιείται απλώς για να καταδείξει την «κωλοτούμπα» της ηγεσίας, και την εγκατάλειψη του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», παρά πραγματική εναλλακτική λύση.

Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ολοκληρωτικό αδιέξοδο, ιδιαίτερα για όσους επιθυμούν πραγματικά να υπερασπιστούν την ακεραιότητα και την αυτοδιάθεση της χώρας, καθώς και τα λαϊκά εισοδήματα.

Μια κυβέρνηση που δηλώνει «Κυβέρνηση Εθνικής και Κοινωνικής Σωτηρίας» οφείλει άμεσα να αναγνωρίσει αυτήν την πραγματικότητα. Και να προβεί σε μια αυθεντική ρήξη. Μόλις ανέλαβε την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι «σκοπεύει να πρωτοτυπήσει, και να τηρήσει της υποσχέσεις του». Αυτήν την στιγμή, έχει μια τεράστια, τελευταία ευκαιρία να το κάνει. Πραγματοποιώντας, μάλιστα, μια αυθεντική ρήξη με ό,τι έχουμε συνηθίσει από την πολιτική και τους πολιτικούς μέσα στην Μεταπολίτευση αλλά και πριν από αυτή. Και η ρήξη αυτή είναι να… εγκαταλείψει την εξουσία! 

Να παραδεχθεί δημόσια, ότι η κατάσταση βαίνει σε αδιέξοδο και ότι σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει την λαϊκή εντολή που έλαβε βάσει των συγκεκριμένων προεκλογικών του δεσμεύσεων, για την ανατροπή του μνημονίου. Να ασκήσει αυτοκριτική γιατί βιάστηκε, αλλά και γιατί στην φούρια της «κυβερνώσας αριστεράς» συμβιβάστηκε με κομμάτια του κατεστημένου, την νομενκλατούρα του Γιωργάκη Παπανδρέου, τους Αμερικάνους και τους Ισραηλινούς, την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη κ.ο.κ. Να παραδεχθεί ότι από το 2012 και μετά υποτίμησε συστηματικά όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα του επέτρεπαν σήμερα να τηρήσει άλλη γραμμή πλεύσης: Ότι αποπροσανατόλισε τις λαϊκές κινητοποιήσεις προωθώντας την γραμμή της «ανάθεσης», ότι ήταν ανέτοιμος ιδεολογικά και πολιτικά να συλλάβει την εξαιρετική πολυπλοκότητα της ελληνικής κρίσης, τις εθνικές και γεωπολιτικές τις διαστάσεις, καθώς και την ολική υπαρξιακή παρακμή της κοινωνίας μας, ότι η αυτοκάθαρση της αριστεράς από την συμμετοχή της στους πρότερους μηχανισμούς της εξουσίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, και ότι πρέπει να γίνει μέσα από μια ριζική ιδεολογική, οργανωτική και πολιτισμική. Και να δηλώσει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον λαό και την χώρα, από την σκοπιά που μπορεί καλύτερα –εκείνη μιας δυναμικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα τεράστιο ηθικό και αξιακό πλεονέκτημα εντός της ελληνικής κοινωνίας. Θα λύτρωνε τον ΣΥΡΙΖΑ από την μεγάλη πρότερη αμαρτία της ενσωμάτωσης στο μεταπολιτευτικό καθεστώς. Και θα δημιουργούσε, πραγματικά, τις προϋποθέσεις για μια πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση, που θα τον καθιστούσε σύντομα σε ένα πραγματικό λαϊκό, δημοκρατικό πατριωτικό κοινωνικό κίνημα.

Όλα αυτά ακούγονται ευχολόγια. Ωστόσο, είναι απολύτως ρεαλιστικά. Στην… Βενεζουέλα, το 1992 ο Τσάβες προσπάθησε να ρευστοποιήσει πολιτικά την λαϊκή δυναμική που γεννήθηκε με τις κινητοποιήσεις του 1989, πραγματοποιώντας ένα αιφνίδιο, κακοσχεδιασμένο πραξικόπημα, κινητοποιώντας τις λιγοστές φιλολαϊκές δυνάμεις εντός του βενεζουελάνικου στρατού. Προφανώς απέτυχε, παραδέχτηκε δημόσια το σφάλμα του, και φυλακίστηκε για 4 περίπου χρόνια.

Επέστρεψε στις εκλογές του 1998, αφού είχε ολοκληρώσει μια γενναία αυτοκριτική, και… νίκησε κατά κράτος τους εκπροσώπους της εκεί ολιγαρχίας, τότε, αλλά και στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τον θάνατό του –θέτοντας τις βάσεις για ένα πραγματικό λαϊκό πολιτικό κίνημα που πραγματοποίησε αυθεντικές τομές στην χώρα του.  Ο ΣΥΡΙΖΑ αρέσκεται να αναφέρεται στο παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής. Συνήθως όμως, το επικαλείται ως ιδεολογικό φω μπιζού στην επικοινωνιακή του φαρέτρα «μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις σε ξένες γλώσσες»…

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν η ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης, ή ακόμα και η εσωκομματική της αντιπολίτευση θέλει να πρωτοτυπήσει πραγματικά, και να τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις –θα πρέπει να μιλήσει την γλώσσα της ειλικρίνειας και να συγκρουστεί με την εδώ και δεκαετίες κυρίαρχη αντίληψη που θέλει την εξουσία αυτοσκοπό. Αυτό, ναι, στην σημερινή Ελλάδα ισοδυναμεί με μια πραγματική πολιτιστική και πολιτική επανάσταση.

Ούτως ή άλλως, το κυβερνητικό έργο στα πεδία όπου δεν επιδρά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και ιδιαίτερα σε καθοριστικούς τομείς για το μέλλον του λαού, όπως είναι η Παιδεία, ο Πολιτισμός ή το Μεταναστευτικό/δημογραφικό, ακόμα και η Εξωτερική Πολιτική του Νίκου Κοτζιά, είναι όχι μόνο κατώτερο, αλλά αντιστρόφως ανάλογο των λαϊκών προσδοκιών.

Από την άλλη, στην περίπτωση που συνεχιστεί η σημερινή στάση, μάλλον πάμε για μια μνημονιακή συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η φρίκη δίχως τέλος που καλείται «αξιολόγηση από τους θεσμούς», και θα πάμε σε μια δεύτερη συμφωνία το Φθινόπωρο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κατά πάσα πιθανότητα οι Αμερικάνοι θα ζητήσουν «τα ρέστα» τους από την ψευδοϋποστήριξη που παρέχουν σήμερα, απαιτώντας συναίνεση στην προετοιμαζόμενη «λύση» του Κυπριακού, μέσω της επαναφοράς ενός σχεδίου χειρότερου από το αντίστοιχο του Ανάν. Σε αυτήν την περίπτωση, η μεταπολίτευση θα τελειώσει με τον τρόπο που ξεκίνησε: Με μια ακόμη εθνική καταστροφή.

Σήμερα, οι δυνάμεις που βρίσκονται στην κυβέρνηση έχουν μια τελευταία ευκαιρία. Ή να διατυπώσουν μια αυθεντική ουσιαστική ρήξη με την μεταπολίτευση, τα πολιτικά ήθη και τις πρακτικές της εξουσίας της. Ή να συνεχίσουν ακάθεκτοι προς ένα ολοκληρωτικό Βατερλώ. Όλα τα άλλα, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις…

Πηγή "Άρδην"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν κλείσει γρήγορα η συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ στην Έκθεση της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Financial Stability Report) που δημοσιοποίησε σήμερα εκτιμά ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους της, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το “ασφάλιστρο κινδύνου” που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των χωρών αυτών, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα αυτά και συνακόλουθα στο κόστος δανεισμού των κρατών αυτών.

«Η απουσία μιας συμφωνίας για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (στην Ελλάδα), αυξάνει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται για τα πιο ευάλωτα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας”, ανέφερε η ΕΚΤ στην Έκθεσης της.

«Η χρονοβόρα και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νεοσύστατης ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της, συνέβαλε στην περιόδους έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές.” επισημαίνει η ΕΚΤ στην ίδια έκθεση.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί επίσης ότι οι διεθνείς επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια «απότομη αντιστροφή» των ήδη χαμηλών αποδόσεων, μία εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιδεινωθεί από τη χαμηλή ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά. Από την άλλη πλευρά οι αρνητικές επιπτώσεις – εκτιμά η ΕΚΤ θα επεκταθούν κα στην ήδη αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών.

Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στις διάφορες διακυμάνσεις του ελληνικού δράματος ήταν ήπιες και συγκρατημένες.

Λαγκάρντ: Είναι μία πιθανότητα το Grexit

Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί προέβη η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε συνέντευξή της στην γερμανική FAZ υπογράμμισε ότι είναι δυνατή μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μία πιθανότητα», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως ένα τέτοιο βήμα δεν θα ήταν «περίπατος στο πάρκο» αλλά πιθανότατα δεν θα αποτελέσει το τέλος του ευρώ».

Επίσης υπογράμμισε ότι «μετά τα θετικά σημάδια από την Αθήνα πριν από 10 μέρες, την τελευταία εβδομάδα δεν έχουν συμβεί πολλά».
Τέλος, απέκλεισε δε το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, χωρίς μια ξεκάθαρη συμφωνία.

Πηγή ΑΠΕ (Χ.Ζ)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Άρη Αμπατζή

Δέκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, για πρώτη φορά από το 2002 το κλίμα είναι ανησυχητικό για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάμψη της δύναμής του, η οποία σε συνδυασμό με την αρκετά σημαντική πιθανότητα το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών να ξεπεράσει το όριο του 10%, έχει φέρει προ των πυλών τον κίνδυνο να χαθεί η αυτοδυναμία.

Η τελευταία δημοσκόπηση που ανακοινώθηκε προχτές από την εταιρεία Andy-Ar, η οποία είναι η πιο ακριβής στις προβλέψεις της στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, δίνει 41,9% στο κυβερνών κόμμα, 25,8% στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, 16% στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, 10,7 στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών και 3,2% στη συμμαχία του ισλαμιστικού Κόμματος Ευημερίας και του ακροδεξιού Κόμματος Μεγάλης Ενότητας.

Οι διάφορες δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν εντός του Μαΐου δίνουν στο κυβερνών κόμμα τα ποσοστά 38,0%, 38,2%, 38,3%, 39%, 43,9% και 45,6%. Στο φιλοκουρδικό κόμμα δίνουν 9,5%, 9,5%, 9,7%, 10,3, 10,5% και 11,8%.
Οι σημαντικότεροι δύο άγνωστοι στην εξίσωση πολλών αγνώστων των εκλογών είναι τα ποσοστά που θα έχουν τα δύο αυτά κόμματα. Το φιλοκουρδικό κόμμα μέχρι σήμερα κατέβαινε στις εκλογές με ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι στη συνέχεια δημιουργούσαν κοινοβουλευτική ομάδα.

Το παραδοσιακό ποσοστό του κόμματος ήταν της τάξης του 6-6,5%. Στις εκλογές του 2011 είχε εκλέξει 35 βουλευτές. Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει ως κόμμα. Εάν ξεπεράσει το 10%, η κοινοβουλευτική του δύναμη θα διπλασιαστεί, αν είναι οριακά πάνω από το 10% το ποσοστό.

Αυτό, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη κάμψη της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να δώσει τέλος στη αυτοδυναμία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το τελευταίο θα χρειαστεί ποσοστό πάνω από το 45% αν το φιλοκουρδικό κόμμα ξεπεράσει το 10%. Στις εκλογές του 2011 το κυβερνών κόμμα είχε ποσοστό 49,83%, αλλά οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

Άλλοι δύο σημαντικοί, αλλά δευτερεύοντες παράγοντες είναι αν και κατά πόσο θα αυξήσουν τη δύναμή τους, σε σχέση με το 2011, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί.

Η απώλεια της αυτοδυναμίας θα είναι απώλεια και του ενδεχομένου μετάβασης σε προεδρικό σύστημα το οποίο δηλώνει ότι επιθυμεί ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η προσωπική αυτή διάσταση των εκλογών, αλλά και οι «ανησυχητικές» δημοσκοπήσεις έχουν φέρει στο προσκήνιο, άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου: Βασικό όνομα της προεκλογικής εκστρατείας για λογαριασμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν είναι ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά ο πρόεδρος της χώρας και πρώην ηγέτης του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι προεκλογικές ομιλίες του τελευταίου και οι ευθείες του βολές εναντίον όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι το σήμα κατατεθέν της προεκλογικής περιόδου.

Πράγμα που προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης που εκφράζεται με την άποψη περί μεροληπτικής και συνεπώς αντισυνταγματικής συμπεριφοράς του προέδρου της χώρας.

Πηγή ΑΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχει κριθεί κατά πόσο η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία με το Eurogroup ή θα αντιμετωπίσει «παγίδα ρευστότητας» και ακόμη μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ζώνης του ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη η διαδικασία των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Σε αντίθεση με την Κύπρο, στην Ελλάδα αυτό το μέτρο θα αποτελέσει ασπίδα μπροστά στον κίνδυνο της μαζικής εκροής καταθέσεων (bank run), που θα σήμαινε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Και στα δύο ενδεχόμενα το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι όλοι οι χειρισμοί στα δημοσιονομικά εξαρτώνται από ασκήσεις πολιτικής και μικροπολιτικής. Ουσιαστικά, υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα ως προς την εικόνα που μπορεί να σχηματίσουν Ευρωπαίοι και μη για το ποιες είναι η θέση και η διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας. Ακόμη και οι περίφημες κόκκινες γραμμές δείχνουν θολές, μετακινούμενες και υπό διαμόρφωση. Η συγκεχυμένη εικόνα για τις πολιτικές που προτίθεται να ακολουθήσει η Αθήνα μπερδεύει και τους χειρισμούς που οι ξένες κυβερνήσεις αλλά και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών ακολουθούν. Οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels Group, με τη λογική της παλαιάς τρόικας, δείχνουν ατελέσφορες και σχεδόν αδιέξοδες. Υπό το καθεστώς αυτό και με δεδομένο ότι ο χρόνος δεν είναι επαρκής έως την αποπληρωμή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα, αναζητείται πολιτική συμφωνία. Αλλά το consensus αυτό, με τέτοιους όρους μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Eurogroup, επίσης δεν είναι απλή υπόθεση, με δεδομένο ότι οι θεσμοί δεν είναι ενιαίοι.

Καταρχάς, το ΔΝΤ από το καταστατικό και τη λειτουργία του δεν έχει πολιτική ευελιξία. Στην Ευρώπη ο ορατός διχασμός στην προσέγγιση της Κομισιόν - Γιούνκερ και Eurogroup - Σόιμπλε εμπλέκει τις δυνατότητες λύσης, ενώ τα περιθώρια του έμπειρου και ρεαλιστή Ντράγκι και της ΕΚΤ δεν είναι αρκετά ώστε να αλλάξουν το κλίμα. Η παρέμβαση των Αμερικανών στο G7 για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης, που θα δώσει λύση στο ελληνικό ζήτημα, διατηρώντας τη συνοχή της ευρωζώνης, είναι ισχυρή, αλλά δεν μπορεί πέραν του ΔΝΤ να επιβάλει τη σύμπτωση απόψεων μεταξύ θεσμών και Ελλάδας σε άμεσους χρόνους.

Μέσα σε ένα τέτοιο περίπλοκο και ασφυκτικό περιβάλλον, χωρίς, μάλιστα, να υπολογίσουμε και τις επιμέρους τακτικές και συμφέροντα των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι είναι χωρισμένος στα δύο. Παρά τις πολύωρες συζητήσεις στα όργανα του κόμματος και στις σχετικές εσωκομματικές ψηφοφορίες, το Μαξίμου και οι «προεδρικοί», υπό τον Αλ. Τσίπρα, δεν συγκλίνουν στη συνολική άποψή τους για την πορεία και την προοπτική της χώρας, ακόμη και στο πεδίο εντός ή εκτός ευρώ, με την Αριστερή Πλατφόρμα των Λαφαζάνη, Στρατούλη, Λαπαβίτσα και των υπολοίπων να παραμένουν αμετακίνητοι στο εξαγγελθέν πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη. Ενώ η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δείχνει να έχει μεγαλύτερη συνοχή με το πλαίσιο ιδεών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρά με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η σύγχυση γίνεται πλέον ανυπέρβλητη, αν στις παραμέτρους της διακυβέρνησης προστεθεί και η ασαφής στάση και πρόταση των ΑΝ.ΕΛ., με τον πρόεδρο του κόμματος της συγκυβέρνησης και υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο να έχει χάσει κάθε κύρος και σεβασμό μετά το βατερλό της τελευταίας επίσκεψής του στις ΗΠΑ και την άρνηση του ομολόγου του να τον δεχτεί.
Θεωρείται βέβαιο ότι, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, θα υπερψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Υπάρχουν όμως δύο ζητήματα που προβληματίζουν. Πρώτον, αν θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία. Δεύτερον, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στο πολιτικό προσκήνιο στην περίπτωση που τη συμφωνία υπερψηφίσει ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης και την καταψηφίσει ένας σεβαστός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Του Περικλή Νεάρχου
Πρέσβυς ε.τ.


Τα τερατώδη εγκλήματα του ακραίου ισλαμικού ISIS είναι η κορυφή του παγόβουνου μίας θεμελιακής αλλαγής στα πολιτικά προβλήματα της Μέσης Ανατολής, που έχει ως έμβλημά της την επιστροφή στον «ιερό» θρησκευτικό πόλεμο (1618 – 1648) σε όλη της την έκταση την βαρβαρότητα και την φρίκη των ιερών πολέμων. Κατόρθωσε όμως να εγκαινιάσει με τη Συνθήκη της Βεστφαλίας (1648) μία νέα περίοδο και να θέσει τις βάσεις του ισχύοντος ακόμη μέχρι σήμερα διεθνούς διακρατικού συστήματος.

Τι συμβαίνει τώρα στη Μέση Ανατολή; Πώς εξηγείται η αιφνίδια παλινδρόμηση στον πιο πρωτόγονο και ακραίο Ισλαμισμό και θρησκευτικό φανατισμό, που εξελίσσεται στη στρατηγική βάση ενός επικίνδυνου παγκοσμιοποιημένου Τζιχαντισμού;

Η πρώτη πράξη του δράματος στη Συρία άρχισε με την επίφαση της δημοκρατίας. Μετά τις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, ήρθε η σειρά της. Φάνηκε όμως γρήγορα πως η προσδοκώμενη ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορούσε να επιτευχθεί ούτε με «αυθόρμητες» διαδηλώσεις ούτε με διάσπαση του στρατού ή αποστασιοποίησή του από το καθεστώς. Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, σε συνεργασία με την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, ανέλαβαν να υποστηρίξουν με όπλα, χρήματα, εφόδια κάθε είδους και εκπαίδευση, τους υποτιθέμενους «μετριοπαθείς» και «δημοκράτες» αντάρτες που μάχονταν για το καθεστώς. Η αιφνίδια όμως ανάδυση του ISIS και η επέλασή του στο Ιράκ και τη Συρία κατέστησαν φανερό ποιες δυνάμεις είχαν τον έλεγχο στο πεδίο της μάχης στη Συρία.

Θα ανέμενε κανείς ότι μετά την επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η βοήθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους προς τους αντάρτες της Συρίας καταλήγει στους ακραίους ισλαμιστές και εκτρέφει τον Φρανκεστάιν του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Νούσρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεξέταζαν την πολιτική τους. Συνεχίσθηκε, όμως, η ίδια πολιτική. Επισήμως, οι ΗΠΑ έχουν συστήσει συνασπισμό σαράντα κρατών, τα οποία τάσσονται κατά του Ισλαμικού Κράτους και αρκετά απ’ αυτά συμμετέχουν σε βομβαρδισμούς εναντίον του. Πώς εξηγείται όμως η επιβίωση και προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, με ανανεωμένες και ενισχυμένες δυνάμεις, στη Συρία και το Ιράκ; Πώς εξηγείται, επίσης, η προέλαση της Αλ Νούσρα στη Συρία;

Διπλό παιχνίδι από τις ΗΠΑ

Είναι φανερό ότι στο πολυδαίδαλο σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών συνυπάρχουν και ασκούνται παράλληλες και αντιφατικές πολιτικές. Οι καταβολές ορισμένων από τις πολιτικές αυτές ανάγονται στον πρώτο πόλεμο του Αφγανιστάν, όταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπεστήριξαν δυναμικά το ισλαμικό αντάρτικο κατά των Σοβιετικών. Καρπός της πολιτικής αυτής ήταν, στη συνέχεια, η Αλ Κάιντα.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ, παρά το προηγούμενο της Αλ Κάιντα και την τραγωδία των Δίδυμων Πύργων, δεν εγκατέλειψαν την ιδέα και την πρακτική να χρησιμοποιούν τον ακραίο Ισλαμισμό ως τακτικό γεωπολιτικό όπλο κατά των Ρώσων. Αντιμετωπίζουν για τον λόγο αυτό ακόμη και σήμερα το Ισλαμικό Κράτος ως ένα κεφάλαιο που πρέπει να βοηθήσει τους γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς στην περιοχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της Συρίας, δεν πρέπει, κατ’ αυτή τη λογική, η αντίθεση στο Ισλαμικό Κράτος να οδηγήσει στην επιβίωση του καθεστώτος Άσαντ.

Η ανατροπή του τελευταίου επιδιώκεται, κατά πρώτο λόγο, για την εξάλειψη της Συρίας ως ερείσματος της Ρωσίας στη Μεσόγειο και τον αραβικό κόσμο και ως συμμάχου του Ιράν, που διασυνδέεται και με τους σιίτες του Λιβάνου και τη δυναμική τους οργάνωση, τη Χεζμπολάχ.
Κατά δεύτερο λόγο, γιατί η επιδιωκόμενη γεωπολιτική αλλαγή στη Συρία συνδέεται με ευρύτερους σχεδιασμούς που αφορούν στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως αυτές του Κατάρ. Το τελευταίο διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και θα μπορούσε θεωρητικά να αναπληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών της Ευρώπης, οι οποίες καλύπτονται σήμερα από τη Ρωσία. Για τον σκοπό αυτό η ανατροπή Άσαντ θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα έφτανε από το Κατάρ στις ακτές της Μεσογείου και στην Ευρώπη.
Κατά τρίτο λόγο, η ανατροπή Άσαντ θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο ισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών, για το οποίο πιέζουν έντονα οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, Κατάρ και Σαουδική Αραβία, αλλά και η Τουρκία, η κάθε χώρα για τους δικούς της ιδιαίτερους σκοπούς.

Η Σαουδική Αραβία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με το σιιτικό Ιράν, η επιρροή του οποίου προεκτείνεται στο Ιράκ, όπου οι σιίτες αποτελούν πλειοψηφία, και στη Συρία, όπου οι αλαουίτες, δόγμα συγγενές προς τους σιίτες, είναι μειοψηφία, αλλά ασκούν επιρροή δυσανάλογη προς το αριθμητικό τους ποσοστό χάρη στις σχέσεις τους με τον Πρόεδρο Άσαντ.
Το Ιράν ασκεί επίσης, μέσω Συρίας, επιρροή στον Λίβανο, όπου οι σιίτες είναι πλειοψηφία στον μουσουλμανικό πληθυσμό και έχουν καλύτερες και φιλικότερες σχέσεις με τους χριστιανούς του Λιβάνου.
Η Σαουδική Αραβία είχε κατακρίνει έντονα τους αμερικανούς για την παραχώρηση της εξουσίας στην σιιτική πλειοψηφία στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Άρχισαν ήδη από τότε να υποστηρίζουν, με χρήματα και όπλα, ακραίες σουνιτικές ομάδες και κινήματα. Η παρεμβολή της στο Ιράκ πήρε ενεργότερο και μαζικότερο χαρακτήρα μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.
Στρατηγικός στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι η επαναφορά των σουνιτών στην εξουσία στο Ιράκ ή η δημιουργία ανεξάρτητου σουνιτικού Ιράκ, το οποίο να συνδυασθεί με ανατροπή του Άσαντ στη Συρία και κατάληψη της εξουσίας από την σουνιτική πλειοψηφία σ’ αυτή.

Το Κατάρ, ο πληθυσμός του οποίου είναι μισό εκατομμύριο περίπου, ακολουθεί μία πολύ φιλόδοξη και μεγαλεπήβολη πολιτική, που είναι δυσανάλογη με τον πληθυσμό του, αλλά βασίζεται στον μυθικό πλούτο που συσσωρεύει από τα τεράστια αποθέματά του σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Το Κατάρ είχε ενεργό παρέμβαση στη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» και υποστήριξε, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο και ισλαμικά κινήματα στη Λιβύη και αλλού.

Η Τουρκία επιδιώκει, επίσης για τους δικούς της λόγους, την ανατροπή του Άσαντ στη Συρία, στο πλαίσιο των νεοοθωμανικών της φιλοδοξιών και των γεωπολιτικών της υπολογισμών στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ό,τι αφορά στη Μέση Ανατολή, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν τον κουρδικό παράγοντα. Ένα φιλικό ή ελεγχόμενο από αυτή καθεστώς στη Συρία, θα της επέτρεπε να χειρισθεί από πολύ καλύτερη θέση το θέμα των Κούρδων της Συρίας, που διασυνδέονται με τους Κούρδους της Τουρκίας.
Την ίδια ανησυχία και το ίδιο ενδιαφέρον εκδηλώνει η Άγκυρα για τους σουνίτες του Ιράκ, που αποτελούν αντίβαρο στους Κούρδους της Συρίας, αλλά και του Ιράκ. Προφανώς, η εγκαθίδρυση ενός φιλικού και γεωπολιτικά επικυριαρχούμενου καθεστώτος στη Συρία θα είχε πολύ ευρύτερη σημασία για την Άγκυρα, ιδίως για τις φιλοδοξίες της στην Ανατολική Μεσόγειο. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, εάν κατόρθωνε παραλλήλως να επιβάλει στην Κύπρο μία «λύση» τύπου Σχεδίου Ανάν, που θα κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα την αντικαθιστούσε με ένα μόρφωμα, χωρίς καμία πραγματική κυριαρχία, δύο «ίσων συνιστώντων κρατών»!

Επικίνδυνη η ανάκαμψη του ακραίου Ισλαμισμού

Οι υποκείμενες μεγαλεπήβολες γεωπολιτικές φιλοδοξίες στην περιοχή, κατ’ αρχάς των ΗΠΑ αλλά και, κατά δεύτερο λόγο, των χωρών που αναφέρθηκαν παραπάνω -και οι οποίες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ-, εξηγούν κατά πολύ γιατί οι ακραίοι ισλαμιστές και ειδικότερα το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι τόσο απομονωμένοι όσο επισήμως διακηρύσσεται και γιατί εξακολουθούν να προελαύνουν στη Συρία και το Ιράκ, παρά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.
Είναι προφανές ότι ενισχύονται με άνδρες, χρήματα και βαρύ οπλισμό. Ανακοινώθηκε, άλλωστε, επισήμως συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία για την εκπαίδευση αλλά και τον εξοπλισμό «μετριοπαθών» ανταρτών στη Συρία για τη συνέχιση του αγώνα για την ανατροπή του Άσαντ. Ο προσδιορισμός τους ως «μετριοπαθών» δεν καθησυχάζει γιατί και οι σημερινοί ακραίοι του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Νούσρα ήταν προηγουμένως «μετριοπαθείς». Ο διπλός ρόλος της Άγκυρας είναι επίσης γνωστός σε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και την Αλ Νούσρα.

Σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ο Ισλαμισμός και η στήριξη και διάδοση του σουνιτικού Ισλάμ, αποτελούν επίσημη κρατική ιδεολογία, πολιτική και αγωνιστικό ιδεώδες. Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ επεδείκνυαν μέχρι προσφάτως ένα ηθελημένα χαμηλό προφίλ και έπαιζαν σχετικά περιθωριακό ρόλο στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Ο σημερινός ζηλωτισμός τους, όπως και της Τουρκίας, σε συνδυασμό με μεγαλεπήβολες γεωπολιτικές φιλοδοξίες και τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν, δημιουργούν ένα πολύ εκρηκτικό μείγμα. Το τελευταίο επαναφέρει, με τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, ασύλληπτες βαρβαρότητες του παρελθόντος, που παρουσιάζονται ως δήθεν οικουμενικό, θρησκευτικό και πολιτικό ιδεώδες.

Η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στους ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις αυτές, με τις δικές τους γεωπολιτικές επιδιώξεις και τον δικό τους γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία, προσδίδει ακόμη πιο επικίνδυνες διαστάσεις στην περιφερειακή κρίση στη Μέση Ανατολή. Τη διασυνδέει εκ των πραγμάτων με την κρίση στην Ουκρανία και την αναταραχή στα Βαλκάνια.

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» έλεγαν οι αρχαίοι. Μετά την εμπειρία της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, είναι τραγικό να συνεχίζεται ακόμη η διπλή πολιτική, όπως και η συμπαιγνία με τον ακραίο Ισλαμισμό, για δήθεν γεωπολιτικούς λόγους, καθώς επίσης η συμμαχία, για τον σκοπό αυτό, με χώρες που έχουν εκλεκτική συγγένεια με τον ακραίο Ισλαμισμό και Τζιχαντισμό και επιδιώκουν την προαγωγή του. Αυτό που χρειάζεται είναι η επανεξέταση της πολιτικής, το ανυποχώρητο μέτωπο ενάντια στη μισαλλοδοξία, τον φανατισμό και την βαρβαρότητα και η επαναφορά ως θεμελιακής αρχής της ιδέας της συλλογικής ασφάλειας. Αυτής που διεκήρυξε ο Ισοκράτης ήδη από τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 291


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τον πρωθυπουργό. Η ώρα που θα φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο την όποια συμφωνία. Επειδή ενοχλούμαι να διαβάζω στον ξένο Τύπο τι, υποτίθεται, συμβαίνει στη χώρα μου -εκεί καταντήσαμε-, προτίθεμαι να καταθέσω ορισμένες πληροφορίες για τα επερχόμενα. Για όση αξία έχουν.

Ξεκινώ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολό της. Πλην των ειδικών περιπτώσεων, στις οποίες θα αναφερθώ διεξοδικότερα, εμφανίζει ισχυρότατο βαθμό συσπείρωσης. Οποιος έχει την υπομονή να παρακολουθεί το κανάλι της Βουλής για να διαπιστώνει με τι φανατισμό νεοφώτιστου στηρίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης τα «τυχαία πρόσωπα» που η Ιστορία κλήρωσε να γίνουν οι βουλευτές της πρώτης αριστερής κυβέρνησης θα εντυπωσιαστεί. Μεγάλος αριθμός νέων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνα γόνων της εθνικής αντίστασης. Είναι εκεί για να δικαιώσουν τη μνήμη των οικείων τους, για τους οποίους υπήρχε η αίσθηση -μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού- ότι τα έδωσαν όλα για ένα πουκάμισο αδειανό. Αν εμείς στον φιλελεύθερο χώρο νομίζουμε ότι θα ψηφίσουν με μόνο κριτήριο το μνημόνιο και τον ΦΠΑ, έχουμε λάθος.

Κριτήριό τους την κρίσιμη ώρα θα είναι να μη γίνει η Αριστερά παρένθεση. Κουβαλούν στις πλάτες τους το βάρος να μην είναι αυτοί που θα ρίξουν τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό. Βάρος που γίνεται μεγαλύτερο από το γεγονός ότι ο Τσίπρας τούς έκανε αυτό το διάστημα όλα τα χατίρια -ακόμη και με κίνδυνο να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις μας-, προκειμένου να τους κρατήσει ζεστούς για την κρίσιμη ώρα.
Τι νομίζετε ότι ήταν η ρύθμιση για τον Ξηρό;
Για τις φυλακές;
Για τους μετανάστες;
Για την ιθαγένεια;
Για τους εθελοντές συμβούλους;
Για τους κομματικούς περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης;
Τι ήταν το νομοσχέδιο Μπαλτά για το άσυλο;
Προθέρμανση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ψηφοφορία. Ψευδαίσθηση αριστερής διακυβέρνησης.

Όσο για τα πρόσωπα, λίγα σχόλια μόνο.
Η Κωνσταντοπούλου, όπως η ίδια η... ζωή έδειξε μέχρι το «παρούσα» και το «αποχή», μπορεί να φτάσει.
Ο Λαφαζάνης είναι το καλύτερο αμορτισέρ του Τσίπρα, ιδανικό σκιάχτρο για τους δανειστές.
 Ο Λαπαβίτσας πανηγύρισε την εκλογή του με τον ύμνο του ΕΑΜ.
Μένουν ορισμένοι πασοκογονείς να φλερτάρουν με την αποστασία και κάποιοι sleepers, το σύνολο 5-6, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες.
Τώρα, αν επικρατήσουν άλλες μέθοδοι για να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνουν οι αποστάτες βουλευτές 30 (που λένε και οι ξένοι), αυτό δεν το ξέρω, είναι μακράν του οπτικού μου πεδίου. Αν συμβούν, πάντως, θα κάνουν τον Τσίπρα μύθο για πολλές δεκαετίες.

Πηγή εφημ. "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Έγκριτε δημοσιογράφε Κώστα Βαξεβάνη, μήπως… δεν μας τα λες και πολύ καλά για την ΕΥΠ; 

Μὲ τὸν Βαξεβάνη ἔχουμε ἀσχοληθεῖ στὸ παρελθόν.
Ναί, ναί… Τότε μὲ τὴν λίστα Λαγκάρτ καὶ τὰ καμώματά τους.
Ἐκείνην τὴν λίστα ποὺ κάπως …«πετσοκόπηκε» κι ἀκόμη ἀναζητῶνται τρόποι …ἐλέγχου της.
Μάλιστα, ἐὰν θυμᾶστε καλῶς, ὁ Κώστας Βαξεβάνης εἶχε ἐμπλακῆ καὶ μὲ τὴν δικαιοσύνη, κάτι ποὺ τελικῶς ἔληξε, συντόμως, κυρίως λόγῳ τῆς ἐντόνου κι …«αὐθορμήτου» διαμαρτυρίας τοῦ κόσμου!!!
Μᾶς ἔμειναν ὅμως οἱ …ἀπορίες τότε!!!

«…Ἀπορίες πολλές…
Ποῦ πῆγαν τά ὑπόλοιπα ὀνόματα τῆς λίστας ὅταν τήν παρέλαβε ὁ Βαξεβάνης;
Ἦταν μέσα; Δέν ἦταν;
Τά διέγραψε ὁ μεγαλοδημοσιοκάφρος; Δέν τά διέγραψε;
Τά γνώριζε κι ἔκανε τόν πάπιο; Δέν τά γνώριζε;…

Λίστα ὄχι μόνον δὲν ὑπάρχει, ἀλλὰ πολὺ πιθανὸν νὰ τὴν πληρώσουν οἱ λιγότερο ἔνοχοι.
Κρεμοῦν στὰ μανταλάκια κάποιους πρὸ κειμένου νὰ κάνουν τὴν δουλειά τους, γιὰ λίγον ἀκόμη καιρό, ἀνενόχλητοι».

Ὑπάρχει κάποιος στήν Ἑλλάδα πού πίστεψε πώς θά τιμωρηθῇ ὁ Βαξεβάνης;
«…Η υπόθεση αυτή μας βρωμάει από την κορυφή έως τα νύχια: Από την δαιμονοποιημένη και περιφερόμενη «λίστα» μέχρι την σύλληψη και την ποινική δίωξη του Βαξεβάνη…
Γνωρίζουμε (είναι ιστορικά και καθημερινά επαληθευμένο) ότι κάθε καθεστώς, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε μια κατάσταση δραματικής αποσυνθετικής κατάρρευσης, ΤΡΥΠΑΕΙ κάποιες από τις πυώδεις φουσκάλες του για αποπροσανατολισμό για να επικαλύψει τα ΟΥΣΙΩΔΗ της σήψεως και βαρβαρότητάς του.
Αυτή η «μέθοδος» της σουπιάς που χύνει το μελάνι της, έχει αναχθεί σε ΕΠΙΣΤΗΜΗ από την Νέα Τάξη, τους «νταβάδες» της, τα προπαγανδιστικά τους εργαλεία (ΜΜΕ) και κυρίως από τους πολυπλόκαμους παρακρατικούς μηχανισμούς τους και τις ποικίλες μυστικές υπηρεσίες…
…………………………
Αθωώθηκε πανηγυρικά (όπως αναμενόταν) ο Βαξεβάνης…
Σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στην «πλάτη» του την «υπόθεση» και παρέλασαν και πολλοί «εκλεκτοί» της «προοδευτικής» κομπανίας στη φιέστα…
Μάλιστα η Δήμητρα Γαλάνη μέσα σε ένα μήνα είπε τα εντελώς αντίθετα, αποτυπώνοντας έτσι, πιο γλαφυρά, την «προοδευτική» ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ…»
Αὐτὰ ὅμως συνέβησαν τότε. Τὸν Δεκέμβριο τοῦ 2012.
Ἡ λίστα πέρασε ἀλλὰ δὲν …ἄγγιξε, ὁ Βαξεβάνης, ποὺ διέπραξε, βάσει τῶν εἰσαγγελικῶν ἀρχῶν, ἔγκλημα, ἀθωώθηκε πανηγυρικῶς καὶ ἐμεῖς τὸ …ξεχάσαμε.

Λίγους μῆνες μετὰ ὅμως ὁ Βαξεβάνης μᾶς …ἐπανέφερε στὴν (δική του) πραγματικότητα, μέσῳ δημοσιευμάτων, ποὺ ἀφοροῦσαν σὲ ἀπόπειρα δολοφονίας του. (Λίγους μῆνες πρὶν ἦταν, ἀλλὰ διαστάσεις τὸ θέμα ἔλαβε ἀργότερα).
Ναί, σωστά.
Ἀπόπειρα δολοφονίας. Δῆλα δὴ συζητᾶμε σίγουρα γιὰ δολοφόνο, σίγουρα γιὰ θῦμα καὶ σίγουρα γιὰ προσχεδιασμένο ἔγκλημα.
Αὐτὰ στοιχειοθετοῦν μίαν δολοφονία.

Ἡ καταγγελία τοῦ Βαξεβάνη στὴν ἀστυνομία ἔγινε τὸν Σεπτέμβριο τοῦ 2012 ἀλλὰ γνωστοποιήθηκε ἀρκετὰ μερικοὺς μῆνες ἀργότερα, τὸν Ἀπρίλιο τοῦ 2013, μέσῳ τοῦ περιοδικοῦ του. Μᾶλλον, ἐξ ὅσων ἀντιλαμβάνομαι, θὰ ἔληξε ὁ συναγερμός. (Ἴσως νὰ τοῦ πληρώνουμε καὶ …προστασία πλέον. Ἴσως… Σὲ τόσους πληρώνουμε ἄλλως τέ…!!!)
Ὅμως… Κι ἐδῶ ὅμως ξεκινοῦν μὲ τὸ …«καλημέρα» τὰ «περίεργα»!!!

(Ἀπὸ ἐδῶ καὶ πέρα θὰ σᾶς παραθέτω ἀποσπάσματα ἀπὸ κείμενα, τὰ ὁποῖα θὰ βρεῖτε ὁλόκληρα στὸ πέρας τῆς δημοσιεύσεως, μαζὺ μὲ τὶς πηγές τους.)

Ὁ Κώστας Βαξεβάνης εἶχε κατηγορηθῆ πὼς …ἔπαιρνε κάτι …ψιλά ἀπὸ τὴν ΕΥΠ!!!
Ἡ ἀπόδειξις, ποὺ βάσει τῆς ὁποίας ὁ Βαξεβάνης ἐχρηματίζετο, ἦταν αὐτή:


Ὁ ἴδιος γράφει σχετικά:
«…Το σχέδιο εξοντώσεως ξεκίνησε με την δημοσίευση πλαστών αποδείξεων της ΕΥΠ, οι οποίες εμφάνιζαν τον Κώστα Βαξεβάνη ως μισθοδοτούμενο της ΕΥΠ. Σκόνταψαν όμως επάνω στημ δημοσιογραφική έρευνα του Hot Doc που τούς χάλασε τα σχέδια….
…Την ημέρα που το περιοδικό βγήκε στα περίπτερα, το blog Fimotro, του Γιάννη Παπαγιάννη, δημοσίευσε μια πλαστή απόδειξη της ΕΥΠ, που εμφάνιζε τον Κώστα Βαξεβάνη να εισπράττει από την Υπηρεσία 50.000 ευρώ ως «αμοιβή εξαμήνου»….
Έπειτα από οκτώ μήνες έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας του HOT DOC συγκεντρώθηκαν στοιχεία με βάση τα οποία ξεκίνησε αστυνομική έρευνα και τελικώς ασκήθηκαν διώξεις….»
Ὡραία ἔως ἐδῶ. Βάσει τῶν καταγγελιῶν του ἔχουμε ἔγκλημα, ἤ, τοὐλάχιστον, πρόθεσιν αὐτοῦ.
Καὶ σαφῶς, πάντα βάσει τῶν καταγγελιῶν Βαξεβάνη, κάποιοι προσπάθησαν νὰ τὸν παγιδεύσουν μὲ μίαν ἀπόδειξιν…
(Ἴσως ὅμως κι ὄχι…)
Οὔτε μπροστὰ ἤμασταν, οὔτε καὶ θὰ μάθουμε ποτέ, διότι συνήθως αὐτὰ τὰ ζητήματα… «κουκουλώνονται» κάτω ἀπὸ τὸ… τραπέζι.

Ἄς δεκτοῦμε ὅμως, χάριν συντομίας, τὴν καταγγελία του ὡς ἀληθή, γιὰ νὰ προχωρήσουμε.
Γράφει λοιπὸν ὁ …ἔγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης πὼς ζεῖ μόνος του, μὲ τὰ τρία ΑΓΡΙΑ σκυλιά του. Τρία σκυλιά. Τρία. Δῆλα δὴ ΤΡΕΙΣ συναγερμούς…
(Ὄχι, ΔΕΝ εἶχα διαβάση τὸ δημοσίευμά του… Τὸ διάβασαν ἄλλοι καὶ μᾶς τὸ …μεταφέρουν!!!)
«…Κρατάω την τελευταία πρόταση. Το κείμενό σας που αναπαριστά την ενέδρα ξεκίνησε με 3 σκυλιά και τελειώνει με 3 σκυλιά και μάλιστα ΑΓΡΙΑ όπως εσείς ο ίδιος τα χαρακτηρίζετε… Κατά την αφήγησή σας όμως αυτά τα 3 άγρια σκυλιά δεν υπήρχαν πουθενά, ήταν στην κυριολεξία ανύπαρκτα, κάτι που δεν είναι κοσμοθεωρητικά δυνατό διότι δυνάμεθα να ελέγχουμε τους ανθρωπογενείς παράγοντες όχι όμως και να διοικούμε το ζωικό βασίλειο. Κύριε Βαξεβάνη θα βρεθούν πολλοί κακόπιστοι άνθρωποι σαν εμένα όπου διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο θα διαπιστώσουν πως όλο το θέμα στην πραγματικότητα μπορεί και να μην έγινε ποτέ. Κι αν μη τι άλλο η εμμονή με την παρουσία των ζώων και την περίεργη – ανεξιχνίαστη εξαφάνισή τους τις πιο κρίσιμες – πολύτιμες στιγμές θα έκαναν αρκετούς αναγνώστες να συμπεράνουν πως μάλλον είναι η μοναδική ελληνική αφήγηση όπου ο συγγραφέας της έγινε πραγματικό «Ρεζίλι των Σκυλιών»!!!…»
Ὅμως τὰ σκυλιὰ τοῦ Βαξεβάνη ἦσαν …ἀλλοῦ γιὰ ἀλλοῦ. Μόνον τὸ ἕνα ἐκ τῶν τριῶν ἐμφανίζεται κάποιαν στιγμή, ἀλλὰ τελικῶς …σκιάχθηκε, γαύγισε καὶ τὸ …βούλωσε!!!
Δέν εἶναι κάπως …περίεργο αὐτό; Σκυλιὰ ποὺ καὶ …μυΐγα νὰ πετάξῃ, χαλοῦν τὸν κόσμο!!!
Κανονικὰ λοιπόν, κάποιος ποὺ σχεδιάζει μίαν δολοφονία, τὸ πρῶτο ποὺ φροντίζει εἶναι νὰ ἐξολοθρεύσῃ τὰ …σκυλιά!!!
Μὰ τὰ σκυλιὰ ἦσαν ζωντανά, ἔως ΚΑΙ τὴν ἐπίσημο ἄφιξιν τῆς ἀστυνομίας.
Δῆλα δή… Ναὶ μὲν κάποιος ἤ κάποιοι προσπάθησαν νὰ πιάσουν στὸν ὕπνο τὸν Βαξεβάνη, ἀλλὰ δὲν τοὺς ἀνησύχησαν τὰ σκυλιά, ἄν καὶ πράκτορες. Δῆλα μᾶλλον, κατὰ πῶς ἀντιλαμβάνομαι, τὰ εἶχαν …ἐξαγοράση. (Ἴσως μὲ μίαν ἀνάλογο ἐπιταγή… Ἴσως τελικῶς ἡ ἐπιταγὴ νὰ ἦταν ἀληθινή, ἀλλὰ νὰ προρίζετο γιὰ τὰ …σκυλιά τοῦ Βαξεβάνη!!!)

Ἄς προχωρήσουμε ὅμως.
Ὁ Βαξεβάνης τὸν Σεπτέμβριο τοῦ 2012 ἐδέχθη, κατὰ τὰ λεγόμενά του, μίαν …«ἐπίσκεψιν» καὶ τὸν Ἀπρίλιο ξεκίνησε νὰ …καίγεται ὁ τόπος, ἀπὸ τὶς ἀποκαλύψεις του. Μάλιστα, ἐὰν συνυπολογίσουμε καὶ τὰ περὶ λίστας, ποὺ μεσολάβησαν, μαζὺ μὲ τὸ ἄρθρο του (ποὺ ἐπίσης ΔΕΝ ἔχω διαβάσει) γιὰ τὶς τράπεζες, ὁ Βαξεβάνης ἦταν πλέον …κόκκινο πανί.
Τί πιό εὔκολο ἀπό τό νά στοχευθῆ …εὔστοχα καὶ …«διακριτικά», ἀπό κάποιον εἰδικό, κοινό δολοφόνο, καί νά μήν περάσῃ ἀπό ὅλην αὐτήν τήν ταλαιπωρία καί νά γράφῃ καί νά ξαναγράφῃ …ἀνεμοσκορπίσματα κι ἀνεμομαζώματα, δίχως ὅμως τά τρία του ἄγρια σκυλιά;
Δὲν θὰ εἶχε καταλάβη κάτι. ΜΠΑΜ καὶ κάτω εἶναι αὐτά… Ταινίες βλέπει, σὲ ἐμπόλεμες ζῶνες ἔχει πάει…
Γιατί νά ἐπιλέξουν τρεῖς ἤ τέσσερις ἤ πέντε ἤ ἕξι ἤ, ὅσοι τέλος πάντων …προκτύπτουν κατὰ περίπτωσιν, ΕΜΠΕΙΡΟΙ πράκτορες, κατὰ τὰ ΔΙΚΑ του λεγόμενα, νά τόν …«καθαρίσουν» σχεδόν δημοσίως κι ὄχι πιό …διακριτικά; Γιατί νά μήν τό παρουσιάσουν σάν ἀτύχημα; Τόσα καὶ τόσα …«ἀτυχήματα» συμβαίνουν στὶς ἡμέρες μας. Στόν Βαξεβάνη θά κολλοῦσαν; Καί μάλιστα ΟΛΟΙ μαζύ θά διακινδύνευαν νά μποῦν σέ ἕνα σπίτι μέ ΤΡΙΑ ἄγρια σκυλιά;
(Σέ ποιό ἔργο παίζουν εἴπαμε;)
Μήπως κάποιος μᾶς ἐπεξεργάζεται;;;

Τί ἄλλο ὅμως μποροῦμε νά μάθουμε ἀπό αὐτήν τήν ἱστορία;
Δυστυχῶς ΟΧΙ πολλά. Ἀπὸ τότε καὶ μετὰ (Ἀπρίλιος τοῦ 2013) κυλοῦν κάποιοι μῆνες γιὰ νὰ προστεθοῦν πληροφορίες καὶ νὰ συμπληρωθῇ ἕνα ἀκόμη τμῆμα τῆς εἰκόνας.
(ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Ἐπαναλαμβάνω, ὅλην τὴν εἰκόνα ΟΥΔΕΠΟΤΕ θὰ τὴν δοῦμε. Προσεγγιστικὰ καὶ μόνον θὰ τὸ προσπαθήσουμε!!! Γιὰ νὰ μπορέσουμε νὰ κατανοήσουμε τὸ τὶ ἀκριβῶς συμβαίνει, θὰ πρέπη νὰ πιάσουμε κι ἐμεῖς τὸ …πρακτοριλίκι, ποὺ γιὰ τὴν ὥρα, εἶναι κομματάκι δύσκολο.)
Ἔχουμε λοιπὸν πολλὰ γενικόλογα ἄρθρα δημοσιευμένα, ποὺ στὴν πραγματικότητα ἀναμασοῦν τὶς πρῶτες πληροφορίες.
Ἄς προσπαθήσουμε κάπως νὰ ξετυλίξουμε κάπως αὐτὸ τὸ κουβάρι..

Ὁ Βαξεβάνης λοιπὸν δέχεται, κατὰ τὰ λεγόμενά του, μίαν ἐπίθεσιν, ἀπὸ …κάποιους. Τὸν καίει καὶ τὸν τσουρουφλίζει, ὅπως θὰ συνέβαινε μὲ τὸν κάθε ἕναν ἀπὸ ἐμᾶς, σὲ μίαν ἀνάλογον περίστασιν…
Καὶ ὤωωω…
Ξαφνικὰ ξεκινᾶ μία σειρὰ δημοσιευμάτων γιὰ πράκτορες τῆς ΕΥΠ, μὲ τὰ ὀνόματά τους (Ἰανουάριος 2014), γιὰ τοὺς ὁποίους, ὅπως ἀποδεικνύεται ἀπὸ τὰ πέριξ τῶν βαξεβανείων δημοσιευμάτων, συζητοῦν ΓΙΑ ἔρευνα κι ὄχι γιὰ κάτι περισσότερο!!!
«…Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθήσει τη Δευτέρα ο πράκτορας της ΕΥΠ Κ.Α, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2010 να έχει στην κατοχή του περισσότερα από 4.500 απόρρητα έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και στοιχεία που αφορούσαν προσωπικές παρακολουθήσεις προσώπων όπως ο Ξανθούλης. Σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, από την ποινική δίωξη για κατασκοπεία που του ασκήθηκε στις 24 Ιουνίου του 2010 «είχε σκοπό να τα παραδώσει σε ξένους αξιωματούχους»….»
Γιὰ τὰ ὁποῖα ὅμως μαθαίνουμε:
«…Γιατί ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, δεν κατονομάζει την χώρα που θα παρέδιδε – υποτίθεται – ο συγκεκριμένος πράκτορας τα απόρρητα έγγραφα πράγμα που παραδόξως για υπόθεση Κατασκοπείας (πρωτοφανές και αυτό, παγκοσμίως…) δεν έκανε ούτε ο εισαγγελέας που άσκησε τότε την δίωξη;
Έχει στα χέρια του ο δημοσιογράφος στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο; Ή μήπως όχι.
ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ;
Γιατί ο κ. Βαξεβάνης αποκρύπτει ότι μετά και από την κύρια ανάκριση και με ομόφωνη πρόταση ανακριτή και εισαγγελέα προς το Δικαστικό Συμβούλιο (το οποίο ομόφωνα απεφάσισε τον Αύγουστο του 2011), προέκυψε πως δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη για παράδοση απόρρητου υλικού σε ξένα συμφέροντα;
Ισχύει, κύριε Βαξεβάνη, πως για τον συγκεκριμένο πράκτορα, υπήρξε απαλλακτικό βούλευμα για τις βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα της Κατασκοπείας (άρθρο 148 παρ. 2 ΠΚ) και της Παραβιάσεως Μυστικών της Πολιτείας (άρθρο 146 ΠΚ) και ότι παραπέμπεται με το ίδιο βούλευμα μόνο για το πλημμέλημα της κατοχής απορρήτων (κλειδωμένα στο γραφείο του βέβαια…) το οποίο και μένει να αποδειχθεί στο δικαστήριο μεθαύριο κι αν ναι, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΨΑΤΕ;…
…Από το… «φέρεται» έως το αποδείξιμο, υπάρχει τεράστια διαφορά, κ. Βαξεβάνη.
Το «φέρεται» χωρίς αποδείξεις, μήπως είναι δικό σας αντίποινο; Απλή αξιολογική ερώτηση είναι, χωρίς μορφή.…»
Ὤπα… Ἐδῶ ΔΕΝ μᾶς τὰ λέει καλὰ ὁ μουσιοῦ βαξεβανής.
Καὶ ΔΕΝ μᾶς τὰ λέει καλά, διότι, ὅλοι μας, ἐὰν θὰ ἤμασταν στὴν θέσιν του, μία ὁρμή, ἕνα πάθος, μίαν βιασύνη θὰ τὴν εἴχαμε γιὰ νὰ μάθουμε τὸ ποιοὶ ἤθελαν νὰ μᾶς …δολοφονήσουν (;;;;;;!!!)!
Ὅμως ἀπὸ τὸ ΘΑ ΗΘΕΛΑ νὰ βρεθοῦν οἱ ἔνοχοι (ἐὰν ὑπάρχουν) ἔως τὸ ΒΡΕΘΗΚΑΝ οἱ ἔνοχοι, ὑπάρχει μία ἀπόστασις ποὺ λέγεται ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!!!
Μήπως ὁ Βαξεβάνης μᾶς προέκυψε καί …δικαστής;

Ἀπὸ τὸν Φεβρουάριο τοῦ 2014 ἔχουμε νέες δημοσιεύσεις-ἐτυμηγορίες.
Ναί, ὁ Βαξεβάνης κατήντησε τελικῶς καὶ …δικαστής!!!
(Μᾶλλον …πανηγυρίζοντας, ὁ Βαξεβάνης δημοσιεύει σημαντικὲς πληροφορίες, ὅπου τώρα πιὰ ἔχουμε ΚΑΙ ὀνόματα!!! Ἄν καὶ ὅμως ἡ δικαιοσύνη συζητᾶ γιὰ «κακουργηματικὲς διώξεις», μὲ συνέπεια νὰ προστατεύονται τὰ ὀνόματα τῶν φερομένων ὡς ἐνόχων, ὁ Βαξεβάνης δὲν καταλαβαίνει ἀπὸ …ἀπόῤῥητα, ἀπὸ δυσφημίσεις, ἀπὸ πιθανότητες, ἀπὸ ἄλλες πιθανὲς συνδέσεις αὐτῶν τῶν πρακτόρων μὲ ἄλλους, ἐκτὸς Ἑλλάδος, ποὺ πολὺ πιθανὸν νὰ κινδυνεύουν καὶ μᾶς τὰ …ὁμολογεῖ!
Δημοσιογραφία, μὲ τόσο ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ἐθνικὰ θέματα, καὶ μὲ τὰ ὀνόματα φόρα μόστρα, δὲν εἶναι δημοσιογραφία ἀγαπητοί μου. Εἶναι …ΚΑΡΦΩΤΗ!!!
Στυγνή, ἀδυσώπητη, ἀπάνθρωπη, ἀντεθνική, ὕπουλη καὶ πισώπλατη ΚΑΡΦΩΤΗ!!!!)

Ἀνεξαρτήτως τοῦ τὶ συμβαίνει ἀκριβῶς, ὅταν συζητᾶμε γιὰ ΕΥΠ, ὀφείλουμε νὰ ἔχουμε ὑπ΄ ὄψιν μας πὼς θεωρητικῶς (θεωρητικῶς πάντα) ἀναφερόμεθα σὲ ἐκείνην τὴν ὑπηρεσία ποὺ θὰ περιλαμβάνη ΚΑΙ τμήματα κατασκοπείας.
Ὁ Βαξεβάνης γράφει γιὰ πράκτορες καὶ μὲ ἐπιβεβαιώνει.
(Δῆλα δή πῶς ἀντιλαμβάνεται τά μεταξύ τῶν χωρῶν στρατιωτικά θέματα αὐτός; Ὡς βόλτα γιά …παϊδάκια στην Δροσιά;)
(Κοντὰ στοῦ Βαξεβάνη τὰ δημοσιεύματα ἔρχονται νὰ προστεθοῦν καὶ μερικὰ δημοσιεύματα τοῦ ὀργανισμοῦ τοῦ ΔΟΛου, τοῦ γνωστοῦ… Αὐτὰ ὅμως ΔΕΝ λαμβάνονται ὑπ΄ ὄψιν διότι ΠΑΝΤΑ ἀποδεικνύονται κάπως …μεροληπτικά!!!)

Γιὰ νὰ μὴν μακρηγοροῦμε…
Γιατί ὅλο αὐτό τό …«σεντόνι» σήμερα;
Ἐχθὲς δημοσιεύσαμε μίαν ἀνάρτησιν μὲ τίτλο:
Ἡ ΕΥΠ γιά ποιάν …χώρα δουλεύει;
Καὶ κάναμε καλῶς, διότι ὑποχρεωθήκαμε νὰ μάθουμε πολλὰ ποὺ ΔΕΝ γνωρίζαμε.

Ἀργὰ τὸ βράδυ μοῦ τηλεφώνησε ἡ Πόπη Σουφλῆ γιὰ νὰ μοῦ πῇ πὼς ἡ ἀνάρτησις εἶναι …ψευδής!!!
«Μὰ Πόπη μου», τῆς λέω, «δὲν θίγουμε κάποιον. Δὲν κατηγοροῦμε κάποιον. Δὲν ἀναφέρουμε ὀνόματα…»
Κι ἐκεῖ ἀκριβῶς ἡ Πόπη μοῦ ἐξήγησε κάποια πράγματα ποὺ ἀγνοοῦσα.
Μὲ παρέπεμψε σὲ παλαιότερες δημοσιεύσεις της, ποὺ ἀφοροῦν στὸ θέμα, καθὼς καὶ ἄλλες, πολλές, ποὺ τελικῶς …ξενύκτησα!!!
Ὑπόθεσις «ἐκτέλεσις Βαξεβάνη». Μῦθος ἤ πραγματικότης;

Ἀπὸ τὴν προσωπική μου ἔρευνα, ἀλλὰ καὶ μὲ στοιχεῖα ποὺ μοῦ ἔδωσε ἡ Πόπη, ὅπως ἐπίσης καὶ ἀπὸ διάφορα «κενά» προκύπτουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ἐρωτηματικά, ἀναφορικῶς μὲ τὸ ἐὰν ὁ Βαξεβάνης ἐδέχθη, ἤ ὄχι, «νυκτερινοὺς ἐπισκέπτες», γιὰ τὸ ἐὰν αὐτοὶ οἱ ἐπισκέπτες ἤθελαν νὰ τὸν δολοφονήσουν, γιὰ τὸ ἐὰν ἦσαν πράκτορες τῆς ΕΥΠ, γιὰ τὸ ἐὰν ἦσαν οἱ συγκεκριμένοι πράκτορες τῆς ΕΥΠ καὶ γιὰ τὸ ἐὰν μποροῦσαν νὰ τὸν δολοφονήσουν…
…Ποὺ σαφὼς καὶ μποροῦσαν, διότι μέχρι νὰ ἀνοιγοκλείσῃ τὰ μάτια του θὰ ἔπινε καφὲ μὲ τὸν …Ἅγιο Πέτρο καὶ πολλὰ ἄλλα ἅγια (καὶ μή) αἰθέρια ὄντα καὶ …σκεπτομορφές!!!

Γιὰ νὰ δοῦμε ὅμως ἀκόμη μία σοβαροτάτη λεπτομέρεια:
«Ο Αγγελάκης καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση γιατί θεωρήθηκε ένοχος καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του περίπου 4.000 διαβαθμισμένα έγγραφα της ΕΥΠ, μεταξύ των οποίων και το απόρρητο σχέδιο «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» για περίπτωση πολέμου»
ΑΘΩΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ! Χαστούκι της Ελληνικής Δικαιοσύνης στο «σύστημα» του Γιώργου Παπανδρέου και «δημοσιογράφων» της παραπληροφορήσεως
Πέντε χρόνια αδίκων διώξεων, για τον ΕΛΛΗΝΑ, που έπραξε το ΚΑΘΗΚΟΝ του προς την Πατρίδα, τον Ελληνικό λαό και την συνείδησή του και διώχθηκε αγρίως γι αυτά, έκλεισαν με μια λέξη της Προέδρου του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, για τον ΚΩΣΤΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ: ΑΘΩΟΣ!

Τὸ μένος τοῦ Βαξεβάνη κατὰ συγκεκριμένων ἀτόμων, ἡ δημοσιοποίησις τῶν ὀνομάτων τους, ἄν κι ἀκόμη ΔΕΝ ὑπῆρχε κάποια καταδικαστικὴ ἀπόφασις, ὑποδεικνύει ἄλλα, ἀντίθετα ἀπὸ αὐτὰ ποὺ ἰσχυρίζεται.
Οἱ ἀντιφάσεις του, ποὺ εἶναι πολλές, μαζὺ μὲ τὰ …ἀπόντα τρία του σκυλιά, εἶναι γιὰ …γέλια, ἄν ὄχι γιὰ κλάμματα.
Καὶ τέλος, μέσα σὲ ὅλα αὐτὰ τὰ ἀπίστευτα δημοσιεύματα, ποὺ ἐκθέτουν δίχως νὰ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ, ἐμπεριέχονται καὶ ΠΑΡΑ πολλὰ ψέμματα. Γιατί τόσα ψέμματα;

Δὲν μπορῶ νὰ δόσῳ ἀπαντήσεις. Δὲν μπορῶ νὰ κρίνῳ ἐὰν ὁ ἐν λόγῳ πράκτορας τῆς ΕΥΠ γνώριζε τὸν Βαξεβανη ἤ ὄχι καὶ ἴσως νὰ τοὺς χώριζαν κάποιες προσωπικὲς ἐμπάθειες. Αὐτὸ ποὺ γνωρίζω, ἐκ τῶν ἀποτελεσμάτων καὶ μόνον, εἶναι πὼς τοὐλάχιστον σὲ ὅσα ἀφοροῦν στὴν ὑπόθεσιν τῆς κατασκοπείας ὁ ἄνθρωπος αὐτὸς εἶναι ΑΘΩΟΣ!!!!
Ὅσο γιὰ τὰ ὑπόλοιπα… Γιατί ὁ Βαξεβάνης δέν περιμένει τήν δικαιοσύνη νά ἀποφανθῇ; Γιατί προδικάζει μόνος του; Γιατί μᾶς προπαγανδίζει κάτι πού δέν ἰσχύει;
Μήπως νά ἀρχίσῳ νά ἀμφισβητῷ τήν καταγγελία του κατά τῆς ΕΥΠ;
Μήπως ἤδη δέν γελοιοποιήθηκε ΜΟΝΟΣ του μέ τά τῆς …ἀνυπάρκτου εἰσβολῆς στήν οἰκία του;
Ἐὰν ὅμως ΔΕΝ ὑπῆρξε εἰσβολή, τότε ΠΩΣ κατάφερε νά φθάσῃ στούς ἐν λόγῳ πράκτορες;

Τί νά σᾶς πῷ;
Μάντης ΔΕΝ εἶμαι.
Περιορίζομαι μόνον στὰ ὅσα ἐρεύνησα κι ἀποδεικνύονται μὲ δικαστικὲς ἀποφάσεις
Δὲν γνωρίζω πρόσωπα, ἐκτὸς ἀπὸ τὴν Πόπη Σουφλῆ, ποὺ ὁμολογουμένως ἔχει κάνει ἐξαιρετικὴ ἔρευνα.
Ἀλλὰ δὲν εἶναι ἡ μόνη.
Σᾶς παρουσίασα τμῆμα τῶν ὅσων ἔχουν δημοσιευθεῖ κι ἐσεῖς ἀποφασίστε μόνοι σας γιὰ τὸ ποιὸς ἐπεξεργάζεται ποιόν.
Πάντως ὁ …ἔγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης δὲν μᾶς τὰ λέει καὶ πολὺ καλά….

Φιλονόη

Υ.Γ. Γενικῶς ἡ λέξις πράκτωρ ΔΕΝ μοῦ ἀρέσει. Αὐτὸ ὅμως δὲν μοῦ ἀπαγορεύει νὰ ἀντιλαμβάνομαι τὸ πότε μὲ …συμφέρει νὰ ὑπάρχουν καὶ πότε ὄχι. Ἄς θυμηθοῦμε τὴν περίπτωσιν τοῦ Λάλα, ποὺ τὸν …«ἔδωσαν» οἱ …«δικοί» μας καὶ ἴσως καταλάβουμε τὸ πόσο σημαντικὲς εἶναι αὐτὲς οἱ ὑποθέσεις καὶ πόσο μακρυὰ ἀπὸ τὰ φῶτα τῶν …«δημοσιογράφων» πρέπει νὰ παραμένουν.

Στὸ παρακάτω κείμενον κοκκινίζω τὰ περὶ σκύλων, γιὰ νὰ καταλαβαίνουμε τὶ διαβάζουμε…
Θὰ βρεῖτε, γιὰ ὅσους ἐνδιαφέρονται, παρακάτω ὅλους τοὺς συνδέσμους καὶ τὶς πηγές.
Ὁποιεσδήποτε, ἐπὶ πλέον, πληροφορίες, εὐπρόσδεκτες.

«…ΡΕΖΙΛΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ…»
(Υπόθεση «ενέδρας – απόπειρα δολοφονίας» Κ. Βαξεβάνη)
Του Σήφη Ξεκουκουλωτάκη, 
επαρχίας Κισσάμου

Περίεργοι άνθρωποι οι Ορεινοί. Συνήθως Αγράμματοι, Περήφανοι, Εγωιστές, Μπεσαλήδες, Αγαπησιάρηδες, Παράξενοι, Σκληροί που  πολεμούν με τα στοιχειά της φύσεως. Με μια διαπεραστική ματιά σε «κόβουν» ή ακόμα αν χρειαστεί σε «κόβουν στην μέση». Άλλωστε είναι το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, κι ο Χριστός σε ντρόχαλους ανάμεσα σε οζά γεννήθηκε. Από την ύπαρξη όμως του ανθρώπου υπάρχει κι η στρέβλωση της αλήθειας γι αυτό και στην σημερινή εποχή μετά το θεωρούμενο και ως αρχαιότερο επάγγελμα (εννοώντας τις «@ουτάνες» ως δεύτερο θεωρείται αυτό των «πρακτόρων» παντός τύπου…».

Οι Ορεινοί έχουν  «άγραφα» βιβλία και κώδικες ζωής. Ένας από αυτούς είναι πως, με τους Ορεινούς ΔΕΝ πίνεις (γιατί θα σου καθίσουνε καμπόσες κούπες αντικριστές, θα «χαθείς» από τον μάταιο τούτο κόσμο και θα σε κοιμίσουνε στην καρέκλα…), αλλά κι ότι ΔΕΝ μιλάς πολύ (οι εξυπνάκηδες κι οι επιδειξίες είναι «μαϊμούδες» – άλλωστε μόνο οι πράξεις του ανδρός μετράνε…).

Μια βραδιά, λοιπόν, αποσπερίζοντας:
4.30 το πρωί, εξετέλεψε  η κανίστρα με τον παλιό μαρουβά 8 ετών. Athens by Night και δεν είναι βλέπεις εύκολο να πας για μια ζωοκλοπή μπας και βράσουμε ζουμί για να επιβιώσουμε και την άλλη μέρα. Το παρεάκι ζητά φαγητό και τι άλλο μπορεί να βρει κανείς Downtown Athens; Εξελίσσεται η εξής στιχομυθία:
– Ήντα θα φάμε εδά;
– Τέτοιαν ώρα έχει μόνο κάνα σουβλάκι ή «βρώμα».
– Ήντα λες μωρέ παράωρε,  ήντα ναι κείνηνε η «βρώμα» μρε συ;
– Το Αμερικανικό σάντουιτς σύντεκνε, το λέμε «βρώμα»…πώς να το εξηγήσεις τώρα αυτό σε έναν Ορεινό που ναι καλεσμένος. «Πως στην Ελλάδα το HOT DOG το έχουμε προσομοιώσει με την «βρώμα» και το «βρώμικο»». Και το μάτι πέφτει απάνω στο τραπέζι όπου υπάρχει το περιοδικό «HOT DOC.» με μια φωτογραφία πιστολιού.
– Να έτσι περίπου γράφεται όπως και το περιοδικό βλέπεις, είναι η απάντηση για να προχωρήσουμε στην παραγγελία και να φάμε επιτέλους γιατί καίνε τα σωθικά μας.
– Φέρτο παέ για δε φέγγω…έρχεται  η απάντηση και του πασάρουμε το περιοδικό για να μονολογήσει ευθύς,
-Παντέρμοι Αμερικανοί και στην μπουκιά κουμπούρια έχετε μην σας λείψουν…κι αρχίζει να το ξεφυλίζει…ξάφνου όμως πετάγεται…
– Ποιος είναι τούτοσες ο κερατάς  άπου βαλε στο Sig Sauer τα χειριστήρια από την δεξά μεριά; Τούτονε το βούι δε γροικά από ποιόνε το μέρος της κάννης να θέσει, Ήντα ναι τούτανε τα χάλια με τσι χαχόλιους!!!

Ενώ ο καλλίτερος συνειδησιακά ξεκίνησε  να φέρει φαγητό, οι υπόλοιποι του  διηγούμαστε τόσο τα γραφόμενα στο  περιοδικό του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη όσο και όσα είχαν προηγηθεί με την «ενέδρα δολοφονίας». Ξημερώνοντας κι έχοντας πιει και τον καφέ της ..χαράς κι αφού είχαν προηγηθεί πολλαπλά αναπάντητα ερωτήματα αποχαιρετιζόμαστε λέγοντας:

Πέψε μου τονε για ένα μήνα να τον βαστώ παρέα στα έχνη για δε κατέει ούτε από σκύλους, ούτε τσι «σκύλους», να στονε γαΐρω άνθρωπο…

Το γνωμικό  λέει πως από μικρό κι από τρελλό  μαθαίνεις την αλήθεια. Κι από  μεθυσμένο προσθέτω…

Οι ημέρες περνούσαν αλλά τα ερωτηματικά  έμεναν αναπάντητα…κι είναι σχεδόν σίγουρο όπως σε όλα τα γνωστά αστυνομικά μυθιστορήματα τύπου Αγκάθα Κρίστι πως «μπαίνεις» μέσα στους χαρακτήρες και προσπαθείς να τα βιώσεις. Και τότε είναι που τα περιστατικά δεν «βγαίνουν», αρχίζει μια σειρά από ατελείωτα «πώς» και «γιατί», ξαναδιαβάζεις, ξανασκέφτεσαι και θολώνεις περισσότερο… Γεμάτη σταυρόλεξα και σταυροδρόμια είναι αυτή η ζωή αλλά κάποιο θα τύχει να λύσω… Για να δοκιμάσω… 
Ας τα δούμε απαράλλακτα και αναλλοίωτα όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν…

Στην ιστοσελίδα με τίτλο «Κουτί της Πανδώρας» ίδιο με την ομώνυμη  τηλεοπτική εκπομπή, που ήμουν και φανατικός ακροατής, με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 2012 δημοσιεύεται το θέμα της «ενέδρας – απόπειρας δολοφονίας» στην οικία του Κώστα Βαξεβάνη. Διαβάζοντάς το γραμμή – γραμμή και λέξη – λέξη (γαμ…. Εμπειρία δεν μας αφήνεις να ησυχάσουμε) αρχίζουν να εμφανίζονται πολλά αστέρια. Για να είμαστε και ακριβείς το σωστότερο είναι η μέθοδος της αντιπαραθέσεως με την πρότερη δημοσιευμένη διατύπωση (κατά το Copy-Paste) και μετέπειτα να ακολουθούν τα εκάστοτε ερωτηματικά – διαζευκτικά. Η αφήγηση του δημοσιογράφου στην πλοκή της υποθέσεως ξεκινά λοιπόν ως εξής:
«Ας πάμε στα πραγματικά γεγονότα.
Ζω σε ένα απομονωμένο σπίτι στην Άνοιξη με 3 σκυλιά. Το πρωί του Σαββάτου τα σκυλιά άρχισαν να γαβγίζουν έντονα. Βγήκα στην βεράντα του σπιτιού και είδα ένα ζευγάρι (άντρας και γυναίκα) να κυττάει το σπίτι. Τους ρώτησα από μακριά αν θέλουν κάτι. Γύρισαν χωρίς να πουν κουβέντα και έφυγαν.».
Φυσιολογικό και σύνηθες ακόμα  και σε όσους έχουν δει σκυλιά μόνο σε «Pet Shop», οι σκύλοι να διαισθάνονται την παρουσία άλλων ανθρώπων και ζώων από μακριά. Γαυγίζουν τόσο για να δηλώσουν την παρουσία τους στους διερχόμενους, όσο και για να ειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη – αφεντικό. Άλλωστε πρόκειται για τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου και δίνει και την ζωή του για αυτόν. Δεν υφίσταται καμμία διαφωνία και τα παραδείγματα ατελείωτα.
«Το βράδυ πήγα με την παρέα μου σε ένα ουζερί που συχνάζω στην Δροσιά. Λίγες ώρες αφού συνέβησαν όλα, τρεις διαφορετικοί άνθρωποι με ενημέρωσαν πως το βράδυ εκείνο έξω από το ουζερί πέρασε αρκετές φορές μια μηχανή με αναβάτη κάποιον τύπο με μαύρο μπουφάν μηχανής, σκούρο κράνος και μεγάλο τσαντάκι στην μέση. Αυτοί που τον εντόπισαν ήταν μαγαζάτορες που φοβήθηκαν πως μπορεί αυτός ο τύπος να ήταν κάποιος ληστής. Την ώρα όμως που συνέβαινε αυτό, δεν το ήξερα.».
Εδώ αρχίζουν τα «γκρίζα». Η περιγραφή του επικίνδυνου  μηχανόβιου κατά τον δημοσιογράφο αντιστοιχεί  στο 80% του ντυσίματος όλων όσων έχουμε μηχανή. Το κράνος και το μπουφάν είναι πέραν των όποιων συνειδητοποιημένων για την ασφάλειά τους απαραίτητο αξεσουάρ αλλά και για «κρατικούς» σκοπούς εννοώντας πως αν ΔΕΝ έχεις – φοράς κράνος σε περιμένει σταμάτημα κι έλεγχος από τα «όργανα», χάσιμο χρόνου και μια ωραιότατη κλήση σε χαλεπούς καιρούς. Όσο για το τσαντάκι στην μέση πέραν της απίστευτης χρηστικότητας που χει να μην ψάχνεσαι σε ατελείωτες τσέπες, αυξάνει τον «ανδρισμό» διότι στα μάτια κάποιων «φρούτων» ίσως ταυτίζεται με οπλοφορία.
Ε, ρε γλέντια…


Άρα το να ονομάζουμε το 80% των μηχανόβιων (υπήρξα και θα ξαναϋπάρξω) με υποψήφιους ληστές – δολοφόνους κι εγκληματίες, αναβιώνοντας την αντίληψη της «Αστυνομίας Πόλεων» στην δεκαετία του 1980, με τακτικές τύπου «καμικάζι Αγάπη μου» πιθανολογώ πως προκαλεί όχι μόνο γέλιο αλλά και βραβείο φασκελώματος. Προσφάτως μάλιστα ο εκδότης – δημοσιογράφος βραβεύθηκε στο εξωτερικό ως ο νέος Κολόμβος που ανακάλυψε κι αποκάλυψε την λίστα Λαγκάρντ, συνεισφέροντας στην εξέτασή της στην Προανακριτική της Βουλής. Έτσι λοιπόν οι Έλληνες πολίτες που δεν τους αρέσουν τα μοδάτα σήριαλ του Σουλεϊμάν, ανακάλυψαν την σαπουνόπερα της Προανακριτικής με τους απίστευτους διαλόγους να μας καθηλώνουν καθημερινά. Όσο για τα περί βραβείων είμαι γενικά εναντίον γιατί κι οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι «σφαγείς» χιλιάδων ανθρώπων (βλέπε Πρόεδροι Αμερικής) είναι όχι μόνο υποψήφιοι αλλά μόνιμοι νικητές σε Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη. Μπερδέψαμε ως ανθρωπότητα πάλι αλλά την γλυτώνουμε με τις ονειρώξεις, δηλαδή την γνωστή «Πίπα της Ειρήνης»…Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν τύχαινε να δω τον εκδότη – δημοσιογράφο δια ζώσης δεν θα του έσφιγγα το χέρι να του δώσω τα συγχαρητήρια για αυτήν την πραγματικά μεγάλη του επιτυχία. Άσχετα αν την «πείραξε» και λίγο…


Εντύπωση δε προκαλούν  τα εξής:

α) πως οι μαγαζάτορες  της Δροσιάς πέραν των φαγητών  στην σχάρα είναι κι εκπαιδευμένοι  να διακρίνουν, αναλύουν κι ετυμολογούν τον κάθε περαστικό με όχημα (αν είναι Μερσεντές πάει για μπριζόλα αν έχει μηχανή για κλεψιά…). Άκρως περίεργο κι αναρωτιέμαι αν όντως έχει συμβεί αυτό είτε οι μαγαζάτορες κάνουν «παρέα» με εγκληματίες και έμαθαν να κόβουν φάτσες (μετά κράνους μάλιστα) κινούμενες με μηχανή, είτε ΔΕΝ πατάει στην περιοχή ΚΑΝΕΝΑΣ με μηχανή ούτε καν κάτοικος οπότε ο περαστικός – καλεσμένος να είναι τόσο αξιοπρόσεκτος ως άλλος Ε.Τ….

β) ο Πληθυντικός στο  μαγαζάτορες. Ο κύριος Βαξεβάνης  έκατσε σε ένα Ουζερί αλλά όλα τα μαγαζιά ενημερώθηκαν πως παρευρισκόταν εκεί και πήγαν δια ζώσης να του επιδώσουν το καθημερινό Δελτίο Πληροφοριών. Μπας και τελικά οι μαγαζάτορες συνεργάζονται με τις Κρατικές Αρχές και τους διαφόρους παπαράτσι των ΜΜΕ και πέραν από τις μπριζόλες που καταναλώνονται καταγράφουν και τις κινήσεις – στοιχεία των περαστικών – πολιτών άρα είναι κατά κόσμον χρηματοδοτούμενοι χαφιέδες; Αυτό και μόνο θα πρέπει να επαγρυπνήσει αρκετούς πολίτες και κυρίως τα «παράνομα» ζευγαράκια που επιλέγουν την περιοχή ως βόλτα στην εξοχή και ανέμελο φαγητό.

γ) το τελευταίο λογικό θα είναι να έχει πέσει τόση αναδουλειά λόγω κρίσεως όπου μια μηχανή να αποτελεί κάτι άξιο σχολιασμού – κουτσομπολιού μεταξύ των ιδιοκτητών. Και πάλι όμως τόση οργανωμένη επικοινωνία μεταξύ τους; Μόλις περάσει για δεύτερη – τρίτη φορά μια μηχανή να παίρνουν φωτιά τα τηλέφωνα;

Ο εκδότης – δημοσιογράφος, χρησιμοποιώντας μυθιστορηματική πλοκή στην δράση, θέλοντας να προσδώσει και μια εξωτερική μαρτυρία επαγρυπνήσεως και εντοπισμού του μετέπειτα κινδύνου και προϊδεάζοντας τον αναγνώστη μας έχει ήδη γεμίσει σασπένς (όπως στο σινεμά με την γνωστή μουσική που ξαφνικά κτυπά δυνατά πριν το μοιραίο) με ατελείωτα ερωτηματικά. Ήδη σκέφτομαι να παραγγέλνω ντελίβερι στο όνομα του γείτονα μήπως περάσω από το σουβλατζίδικο και με κατονομάσουν ως το «τέρας της οικουμένης». Σπάει και το ταμπού που συνήθως θέλει τα γειτονικά μαγαζιά να είναι εχθρικά μεταξύ τους για λόγους πελατείας.
«Στην μιάμιση περίπου το βράδυ, έφυγα από το ουζερί με κάποιον φίλο ο οποίος προθυμοποιήθηκε να με πάει σπίτι. Λίγο πριν στρίψουμε για το στενό που βγάζει στο σπίτι μου, διακρίναμε δύο αυτοκίνητα να είναι παράλληλα στον δρόμο, στραμμένα προς την κατεύθυνσή μας μπλοκάροντας το πέρασμα. Ζήτησα από το φίλο μου να συνεχίσει αντί να στρίψει. Στρίψαμε από το επόμενο στενό αλλά δεν σταματήσαμε στο σπίτι. Συνεχίσαμε ώστε να βρεθούμε πίσω από τα αυτοκίνητα και να δούμε ποιοι ήταν αυτοί. Τα αυτοκίνητα όμως είχαν φύγει.».
Σε αυτό εδώ το σημείο μπορεί να μην υπάρχει τίποτα αλλά μπορεί να κρύβονται και πολλά. Με το σκεπτικό της Μις Μαρπλ ως γριάς κουτσομπόλας (ο Πουαρό δεν θα δρούσε έτσι ως τώρα) η συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι πάντοτε έδινε άλλη μια δόση μυστηρίου, εμβαθύνοντας στον επικείμενο κίνδυνο ώστε να καθηλώσει τον αναγνώστη, να απορροφηθεί στην πλοκή και να χάσει την διάγνωση στην λογική συνέχεια των γεγονότων. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή κάνουν κι οι μυστικές υπηρεσίες κρατών μέσω των ΜΜΕ, οι γνωστές «ψυχολογικές επιχειρήσεις». Αυξάνουμε την διαβάθμιση της επαγρυπνήσης από τον μηχανόβιο πιθανό εγκληματία σε πολυμελή ομάδα και με αυτοκίνητα. Ο αναγνώστης έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και διαφεύγει το γεγονός πως οι όποιοι  εγκληματίες αποφάσιζαν να κάνουν τέτοια «επιχείρηση» κι εφόσον στο πρόσφατο περιοδικό παρουσιάζονται ως «βιρτουόζοι» σίγουρα δεν θα ήθελαν να παρουσιασθούν και να διαφύγουν σαν κονβόι ή σταθμευμένοι εκ του παραλλήλου στο σημείο «εμπλοκής»… Άλλωστε δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός σε θέματα ασφαλείας για να σκεφτείς πως όλοι είναι διατεθειμένοι να «κλέψουν μια τράπεζα» που διαρκεί από δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά και να μην σκεφτούν το δρομολόγιο της ασφαλούς διαφυγής όπου θα προκύψει κι η σύλληψη. Εξακολουθούμε να μιλάμε για την Δροσιά, οπότε πόσα δρομολόγια διαφυγής από την περιοχή θα είχαν κάποιοι εν δυνάμει δολοφόνοι;

Και ένα ακόμη ερώτημα εδώ. Πήρε ο έμπειρος εκδότης – δημοσιογράφος τους αριθμούς πινακίδων κλπ στοιχεία των οχημάτων για να τα τσεκάρει μετά; Που ξέρεις μπορεί και να έβγαζε λαβράκι… να ανήκαν ας πούμε σε μάντρα κατασχεθέντων συγκεκριμένης τράπεζας ή ενοικιαζόμενα από εταιρεία που έχει πάρει επιχειρηματικό δάνειο από συγκεκριμένη τράπεζα…

«Πήγα λοιπόν στο σπίτι, αρκετά ανήσυχος για την ασυνήθιστη «κινητικότητα» στην περιοχή μου. Μπήκα στο σπίτι χωρίς να ανάψω φώτα και αφού πίστεψα ή μάλλον θέλησα να πιστέψω πως τίποτα δεν συμβαίνει, κοιμήθηκα.».
Ο δημοφιλέστατος τροβαδούρος Σάκης  Ρουβάς τραγουδά «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…». Με κάποιο τρόπο ο δημοσιογράφος  έχει ήδη μπει μέσα στο σπίτι και  πλέον βρίσκεται αυτός και  τα 3 σκυλιά του όπως μας έχει ήδη  πει. Το να μπει σε σπίτι χωρίς φώτα είναι εφικτό (μπορεί να είχε και Πανσέλληνο), εφόσον φυσικά γνωρίζει τον χώρο του αλλά είναι κι ανησυχητικό γιατί κάποιος που φθάνει στο ασφαλές καταφύγιό του ανησυχεί τόσο για το μετέπειτα. Αν έτσι περνά την καθημερινότητά του πιθανόν να φθάσει σε σημείο ψυχοπάθειας. Αν οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά ή κλειδωμένα ποιος θα μπορούσε να εισέλθει σε ένα σπίτι με 3 σκυλιά και πολύ πιθανόν και με συναγερμό χωρίς να εντοπισθεί; Και τώρα μόλις ξεκινά το ακατόρθωτο…
«Στις 04:40 τα ξημερώματα ένα από τα σκυλιά, άρχισε να γαυγίζει με μανία, αλλά να παραμένει έξω από την πόρτα αντί να κινηθεί μέσα στον κήπο μου. Βγήκα πολύ προσεκτικά στον κήπο φροντίζοντας να κινούμαι στα πιο σκοτεινά σημεία του. Ήταν μια τεράστια ανοησία που όμως μπορεί και να με έσωσε.».
Γαυγίζει το ένα σκυλί αλλά τα υπόλοιπα 2 απουσιάζουν από την σκηνή… Σε φυσιολογικές συνθήκες και σε κλάσματα του δευτερολέπτου τα υπόλοιπα σκυλιά
α) θα ήταν παρόντα
β) αν δεν μπορούσαν λόγω χώρου να μετακινηθούν, θα είχαν λυσσάξει στο γαύγισμα και
γ) θα έκαναν το παν να βρεθούν είτε κοντά στον ιδιοκτήτη είτε να κινηθούν απειλητικά προς τον/τους εισβολέα(εις). 


Απαθέστατα ο μέχρι τώρα αφυπνισμένος και κινούμενα με αμυντική τακτική εκδότης – δημοσιογράφος ανοίγει την πόρτα και βγαίνει έξω στον κήπο. Τόσα χρόνια εμπειρία σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και με τόσους «υποτιθέμενους» εχθρούς το πιο λογικό θα ‘ταν να παραμείνει στο εσωτερικό του σπιτιού ή έστω να ανοίξει τα εξωτερικά φώτα και να καλέσει παράλληλα την Αστυνομία (εφόσον πριν ώρες μπήκε χωρίς φώτα και κατά την ομολογία του θεωρούσε πως τον περίμενε γιουρούσι). Βαδίζει λοιπόν άοπλος; διότι δεν αναφέρει να πήρε ένα μαχαίρι ή έστω ένα σκουπόξυλο (δεν γνωρίζουμε εάν οπλοφορεί και δεν αναφέρεται) εναντίον πιθανού διαρρήκτη. Ετοιμοπόλεμος δηλαδή για μια μάχη με τα χέρια του εναντίον των εχθρών του (ίσως είναι πρωταθλητής στο Καράτε)… Και το σκυλί που χαλούσε τον τόπο, μαζί τα υπόλοιπα σκυλιά που περιέργως είναι ακόμη άφαντα…
«Φτάνοντας στην μέση του κήπου είδα αυτό που πολλές φορές έχω σκεφθεί ότι μπορεί να συμβεί. Είναι αδύνατο όμως να το αντιμετωπίσεις όταν συμβαίνει. Ένας ψηλός άντρας ήταν στο επάνω μέρος του οικοπέδου. Εκτεθειμένος προς την μεριά του σπιτιού, αλλά καλά προστατευμένος από το βλέμμα αυτού που θα έμπαινε στο σπίτι. Ήταν καθισμένος στο παρτέρι, ακούνητος, στωικός σχεδόν, με την πλάτη ακουμπισμένη στον τοίχο της πόρτας.».

Κύριε Βαξεβάνη εδώ πραγματικά δεν  μπορώ να καταλάβω τι είδατε και  τι ακούσατε αλλά σε κανένα μέρος του  κόσμου δεν θα μπορούσατε να έχετε  φτάσει σε ζωντανό όν νωρίτερα εσείς από τον σκύλο ή τα σκυλιά που θα τον είχαν κατασπαράξει.
«Επέστρεψα προσεκτικά στο εσωτερικό τους σπιτιού και κάλεσα το 100. Στις 04:51, είπα στην τηλεφωνήτρια της Άμεσης Δράσεως τι συμβαίνει ποιός είμαι, ποιά είναι η διεύθυνση και διευκρίνισα πως είχα οπτική επαφή με τον εισβολέα, ο οποίος όμως δεν με είχε δει.
Αμέσως μετά τηλεφώνησα στον γείτονά μου, του είπα τι συμβαίνει και του ζήτησα να είναι σε ετοιμότητα μέχρι να φθάσει η Αστυνομία. Λίγα λεπτά αργότερα, άκουσα θόρυβο έξω από την πόρτα, κλαδιά να σπάνε και το σκυλί να γαβγίζει μανιασμένα. Δεν ήξερα αν κάποιοι αποχωρούν ή κάνουν επίθεση εναντίον μου.».
Δεν μπορώ να δεχθώ πως δεν  είχατε το κινητό μαζί σας εξαρχής  λόγω εμπειρίας και πιθανής εκπαιδεύσεώς  σας τόσα χρόνια σε εμπόλεμες ζώνες. Ας δεχτούμε πως λόγω του περασμένου της ώρας δεν το είχατε, αλλά και πάλι πως αποφασίσατε να βγείτε για έλεγχο πιθανής διαρρήξεως.
Εξακολουθείτε να αναφέρετε ΕΝΑ ΣΚΥΛΙ μετά από παρατεταμένη παρουσία ζωντανού οργανισμού στον χώρο σας και τα άλλα 2 σκυλιά να είναι άφαντα κυριολεκτικά τόσο σε γαυγίσματα όσο και σε παρουσία. Δεν μπορεί να ακούει ο άνθρωπος να σπάνε κλαδάκια από το εσωτερικό ενός σπιτιού και να μην το αντιλαμβάνονται τα σκυλιά. Θα το είχαν αντιληφθεί έως και τα σκυλιά του γείτονα και θα είχαν χαλάσει τον κόσμο. Είναι κάτι που θα παραμείνει αδικαιολόγητο πως τα σκυλιά έχουν σιγήσει με τόσους θορύβους και κινητικότητα. Είμαι βέβαιος πως τα σκυλιά είναι ικανά να καταλάβουν ακόμα και τον φόβο τόσο τον δικό σας όσο και του(ων) εισβολέα(ων).
«Κατέβηκα στον κάτω όροφο για να μπορώ να φύγω αν χρειασθεί. Εκείνη ακριβώς την στιγμή, δύο άτομα άρχισαν να τρέχουν μπροστά από το παράθυρο, κατευθυνόμενοι προς το κάτω μέρος του οικοπέδου. Σκαρφάλωσαν τα κάγκελα και έφυγαν από το σημείο ακριβώς που στεκόταν το ζευγάρι που παρακολουθούσε το σπίτι το προηγούμενο πρωί. Άνοιξα την πόρτα και δύο ακόμη άτομα πετάχτηκαν από τον κήπο ακολουθώντας τους προηγούμενους δύο.».
Ομολογώ πως δεν γνωρίζω που διαμένετε ούτε φυσικά την διαρρύθμιση της οικίας σας αλλά και να την γνώριζα σε καμμία περίπτωση, για λόγους ασφαλείας, δεν θα τολμούσα να αναφερθώ σε αυτήν και δεν θα το κάνω ούτε τώρα με τα όσα λίγα αναφέρεστε σ΄ αυτήν. Περιγράφεται(ε) όμως το άκρως άωτον της ηλιθιότητας όμως σε αυτές τις γραμμές. 3 σκυλιά δικά σας παραμένουν κυριολεκτικά αμέτοχα στην παρουσία πολλαπλών εισβολέων κάτι που είναι όχι μόνο αδύνατον να συμβεί αλλά και να ελεγχθεί όταν αυτό συμβαίνει. Εάν κι εφόσον ο σκύλος αντιληφθεί – επιτεθεί στον εισβολέα όσο και να δίνατε άλλες εντολές πιθανότερο θα είχε σταματήσει να σας ακούει από το έμφυτο ένστικτο της προστασίας του χώρου αλλά και του «αφεντικού». Ανοιγοκλείνετε πόρτες σουλατσάροντας μέσα έξω στον κήπο ενάντια σε πολυμελή ομάδα δολοφόνων (όπως δημοσιεύετε στο πρόσφατο τεύχος) που έχει ακροβολιστεί στον κήπο σας. 

Η ερώτηση κύριε Βαξεβάνη είναι η εξής: Πόσο «μακάκας» (κατά το Λαζοπούλειο Ευαγγέλιο) είναι ο επαγγελματίας δολοφόνος που του βγαίνει μπροστά του συνεχώς ο στόχος και δεν πυροβολεί επιτόπου να τελειώσει την δουλειά για την οποία πληρώθηκε; 
Ένας ή πολλοί δολοφόνοι όπου επιλέχθηκαν ως επαγγελματίες, όπου πληρώθηκαν ώστε να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση, όπου διακινδύνευσαν να εντοπισθούν κατά την διάρκεια του δρομολογίου έως το σπίτι σας, κατά την παρακολούθηση του στόχου όπως διατείνεστε όσο και κατά την παραμονή τους μέσα στον χώρο της οικίας και την μετέπειτα διαφυγή τους; 
Με τόσες γνωριμίες που θα έχετε στον χώρο της ασφάλειας φαντάζομαι πως η απάντηση σας έχει ήδη δοθεί: ΚΑΝΕΝΑΣ!!!
«Άρχισα να φωνάζω και οι γείτονες βγήκαν στα μπαλκόνια. Βγήκα από το σπίτι και συναντήθηκα μαζί τους στον δρόμο. Μετά από μερικά λεπτά ήρθε το 100 και αμέσως μετά ένα συμβατικό αυτοκίνητο της Ασφάλειας. Οι άντρες της Ασφάλειας μου είπαν πως επί αρκετή ώρα έψαχναν το σπίτι γιατί το Κέντρο τους είχε δώσει τον αριθμό 4, ενώ εγώ μένω στο 8 και βέβαια ανέφερα το 8 ως αριθμό του σπιτιού μου. Τα υπόλοιπα είχαν αρκετή αγωνία αλλά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία..
Βάζετε και τους γείτονες όχι  μόνο σε παιχνίδια ψυχοπάθειας αλλά σε απόλυτο κίνδυνο. Τους ενημερώσατε  πως πιθανοί ένοπλοι εισβολείς ήδη μέσα στον χώρο σας αποχωρούν και το καλλίτερο που έχουν να κάνουν είναι να βγουν εκτεθειμένοι να φωνάζουν; Από ότι φαίνεται εσείς ανησυχείτε για την ασφάλειά σας «ακαδημαϊκά» διότι ενώ στην αρχή από την ταβέρνα και κατά την επιστροφή σας στο σπίτι ομολογείτε πως λαμβάνετε προφυλάξεις κι είστε ανήσυχος κατά την διαπίστωση παρουσίας άλλων, σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις το μόνο που δεν κάνατε είναι να σκεφθείτε πως θα προστατευθείτε. Κι αν αυτό ακούγεται ηρωικό για τους αναγνώστες σας, το να βάλετε στο παιχνίδι και στον κίνδυνο και τους γείτονες είναι το λιγότερο βλακώδες κι εγώ προσωπικά θα το χαρακτήριζα λίαν επικίνδυνο ως σκεπτικό για την δημόσια ασφάλεια. Τα άρθρα δεν «γράφονται» για να ξεπουλιέται η έκδοση στα περίπτερα ενώ θα έπρεπε να γίνει μια αυτοκριτική για τυχόν λανθασμένες δικές σας ενέργειες βάζοντας σε κίνδυνο ζωές τρίτων. Εκτός αν στην συγκεκριμένη γειτονιά κατοικούν υποψήφιοι X-MEN.
«Στις 7 πμ, όταν είχε ξημερώσει, βγήκα στον κήπο και άρχισα να φωτογραφίζω σπασμένα κλαδιά, πατήματα και να αναζητώ οποιοδήποτε στοιχείο. Έφθασα ως την είσοδο, όπου διέκρινα πως στο σημείο που στεκόταν ο εισβολέας που είχα δει, ένα μικρό παράθυρο του γείτονα ήταν ανοικτό. Υπέθεσα πως όταν έφθασε η Αστυνομία μπήκε από εκεί στο διπλανό σπίτι γιατί δεν προλάβαινε να φύγει. Ξανακάλεσα την αστυνομία για να ερευνήσει το διπλανό σπίτι όπου μένει ένας άρρωστος ηλικιωμένος. Η αστυνομία έφθασε για δεύτερη φορά με μεγάλες δυνάμεις πια και ερεύνησε το σπίτι. Δεν βρήκε τίποτα. Τρία παράθυρα του σπιτιού ήταν ανοιχτά, αλλά όχι παραβιασμένα. Από την σκόνη και τα σκουπίδια στις ράγες ανοίγματος φαινόταν ότι ήταν ανοικτά επί μήνες.
Έδωσα κατάθεση για όλα  αυτά στην Ασφάλεια. Λίγο πριν τελειώσω, ο διοικητής μου είπε πως μάλλον πρόκειται για διάρρηξη γιατί  βρήκαν και έναν σπασμένο αφαλό κλειδαριάς. Του απήντησα πως τα παράθυρα του γείτονα ήταν ανοικτά και δεν χρειαζόταν καμμιά διάρρηξη. Μεταξύ σοβαρού και αστείου του είπα επίσης πως αν κάποιοι ήθελαν να με σκοτώσουν, δεν χρειαζόταν να δείξουν ότι σκοτώνουν έναν δημοσιογράφο, αλλά κάποιον που βρέθηκε την λάθος στιγμή σε λάθος σημείο. Έναν άτυχο δηλαδή σε κάποια διάρρηξη.»
Ευρήματα ΜΗΔΕΝ… στον χώρο του δημοσιογράφου, πέραν από τα κλαδάκια… Άρα και ΟΥΔΕΝ συνέβη… Όσο για τα πιθανά ευρήματα στο σπίτι του γείτονα ΔΕΝ παραπέμπουν απολύτως σε τίποτα πέραν από εικασίες κι αιτιολογήσεις κατά το δοκούν. Για τον ομφαλό της κλειδαριάς και σε ποιο μέρος ακριβώς του γείτονα βρέθηκε ώστε να αποφανθούμε περί διαρρήξεως (ή κολοκυθόπιττας) δεν έχω καταλάβει (άσε που και ο ίδιος παραδέχεται ότι από την στιγμή που τα παράθυρα ήσαν ανοικτά, κάποιος/οι επαγγελματίας/ες διαρρήκτης/ες – δολοφόνος/οι θα πρέπει να ήταν πολύ μακάκας/ες για να μην το αντιληφθούν και να προχωρούσαν σε διάρρηξη… αποδομώντας – εξευτελίζοντας έτσι και την θεωρία του διοικητή Ασφαλείας…) αλλά Ομφάλιος Λώρος μεταξύ των γεγονότων και όσων μηνυμάτων προσπάθησε να μας περάσει ο εκδότης – δημοσιογράφος δεν υπάρχει, έχουμε δηλαδή ένα κλασικό, ανεμογκάστρι από τον κρίνο. …Ψηλά κι Αγνάντευε, ενώ οι αναγνώστες είναι πεπεισμένοι πως όντως έγινε κάτι Χολυγουντιανό… Αγαπητοί αναγνώστες όντως συνέβη κάτι με δόση Χόλυγουντ εδώ.
«Τις επόμενες ώρες μίλησα με αρκετούς ανθρώπους που χειρίζονται επιχειρησιακά θέματα ασφάλειας και τους οποίους γνωρίζω εξαιτίας της δουλειάς μου. Το σενάριο το οποίο θεωρούν ως δεδομένο είναι ένα: Το σπίτι ήταν υπό παρακολούθηση όπως και εγώ. Η ατυχία που είχα με την μηχανή, προφανώς μπέρδεψε τους δράστες, οι οποίοι περίμεναν να με δουν να φθάνω με την μηχανή. Μπήκαν στην αυλή μου και το διπλανό οικόπεδο περιμένοντας να φθάσω. Ο εισβολέας πίσω από την εξώπορτα θα είχε τον πρώτο λόγο, ενώ θα με εγκλώβιζαν δύο από το διπλανό οικόπεδο και δύο από το κάτω μέρος του κήπου μου. Δεν ήξεραν πως ήμουν ήδη στο σπίτι και αιφνιδιάστηκαν.».
Μια συμβουλή δεν χάνετε και τίποτα να ρωτάτε περισσότερους ανθρώπους ίσως οι ειδικοί δεν είναι και τόσο ειδικοί, μάλλον για χάριν της φιλίας σας με αυτούς και για να έχουν την εύνοιά σας λόγω της δυνάμεως της πέννας, σας είπαν ότι θέλατε να ακούσετε αν κι ειλικρινά σας εύχομαι να μην σας συμβεί ποτέ και τίποτα όπως και σε όλους τους ανθρώπους.
«Πρέπει να πω πως αυτό το σενάριο το πιστεύω αν και είναι το τελευταίο που θέλω να ισχύει. Δεν κάνει κάποιος διάρρηξη στο διπλανό σπίτι, στρατοπεδεύοντας στο δικό μου. Ούτε έχει ακροβολισμένο ένα στρατό. Ούτε τοποθετεί κάποιον πίσω από την πόρτα που θα έμπαινα. Απέναντι από το σπίτι του γείτονά μου υπάρχουν 3 μισοτελειωμένες οικοδομές, ιδανικές για να ελέγχουν την περιοχή και την όποια επιχείρηση «διαρρήξεως». Όπως και ένα άδειο οικόπεδο γεμάτο με χόρτα. Προτίμησαν όμως το σπίτι μου με τρία άγρια σκυλιά.»
Κρατάω την τελευταία πρόταση. Το κείμενό σας που αναπαριστά την ενέδρα ξεκίνησε με 3 σκυλιά και  τελειώνει με 3 σκυλιά και μάλιστα ΑΓΡΙΑ, όπως εσείς ο ίδιος τα χαρακτηρίζετε… Κατά την αφήγησή σας όμως αυτά τα 3 άγρια σκυλιά δεν υπήρχαν πουθενά, ήταν στην κυριολεξία ανύπαρκτα, κάτι που δεν είναι κοσμοθεωρητικά δυνατό διότι δυνάμεθα να ελέγχουμε τους ανθρωπογενείς παράγοντες όχι όμως και να διοικούμε το ζωικό βασίλειο. 
Κύριε Βαξεβάνη θα βρεθούν πολλοί κακόπιστοι άνθρωποι σαν εμένα όπου διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο θα διαπιστώσουν πως όλο το θέμα στην πραγματικότητα μπορεί και να μην έγινε ποτέ. Κι αν μη τι άλλο η εμμονή με την παρουσία των ζώων και την περίεργη – ανεξιχνίαστη εξαφάνισή τους τις πιο κρίσιμες – πολύτιμες στιγμές θα έκαναν αρκετούς αναγνώστες να συμπεράνουν πως μάλλον είναι η μοναδική ελληνική αφήγηση όπου ο συγγραφέας της έγινε πραγματικό «Ρεζίλι των Σκυλιών»!!!
«Υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος να πεις την αλήθεια όταν υπάρχουν πράγματα που σε μπερδεύουν ή που σε φοβίζουν. Να πεις τα γεγονότα.».
Κλείνω με την πρόταση  που ξεκίνησε το άρθρο κι αυτό ακριβώς  ακολούθησα όπως κι ο κάθε άνθρωπος. Θα σταματούσε την όποια προδιάθεσή του δημιουργείται από την  δράση και την ταύτιση με τον  χαρακτήρα, θα απομόνωνε τα πάντα και μετά θα ξαναέφτιαχνε το παζλ. Η Αγκάθα Κρίστι είναι κλασική έως επική αλλά θα πρότεινα τις έξοχες νουβέλες της Stella Rimington της πρώτης γυναίκας που έγινε Αρχηγός της Βρετανικής μυστικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας MI5. Αν μη τι άλλο δίνει έναν άλλο τρόπο σκέψεως στα γεγονότα και στην σταδιακή ανάλυσή τους ξεπερνώντας το κατεστημένο και κάνοντας τους συγγραφείς – αρθρογράφους πιο προσεκτικούς στις αφηγήσεις…

Πηγή (διαβάστε και το υπόλοιπο) Φιλονόη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όλοι αναρωτιούνται για το πώς είναι δυνατόν ολόκληρη Ευρωζώνη, με το σκληρότερο νόμισμα στον κόσμο, να μην μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, δηλαδή ένα μικρό κράτος που θα κόστιζε ελάχιστα για την Ευρώπη;

Η απάντηση είναι, όχι ότι δεν μπορεί, αλλά ότι δεν θέλει. Και δεν θέλει για έναν απλό λόγο. Γιατί αμέσως μετά, θα ξεκινήσει ένα πανευρωπαϊκό κύμα κατά των πολιτικών της λιτότητας. Ένα κύμα διεκδικήσεων που θα διέλυε τον στόχο που έχει θέσει η ευρωπαϊκή ολιγαρχία, δηλαδή να μεταθέσει τις δικές της ζημιές, από τη χρηματοπιστωτική φούσκα που δημιούργησε, στις πλάτες των λαών. Ένα κύμα που θα οδηγούσε σε απώλεια πλούτου για την ευρωπαϊκή ολιγαρχία υπέρ των κατώτερων τάξεων.

Είναι λοιπόν φανερό, πως ο ελληνικός λαός χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο, ως τιμωρητικό παράδειγμα, προκειμένου να μην διανοηθούν οι υπόλοιποι λαοί να σκεφτούν ότι μπορούν να διεκδικήσουν το παραμικρό. Για να περάσει δηλαδή στο λαϊκό υποσυνείδητο, ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος. Με βάση λοιπόν αυτές τις παραδοχές, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πολύ χειρότερες μέρες που πιθανολογούμε ότι θα έρθουν. Δυστυχώς, εμείς που δώσαμε ελευθερία, δημοκρατία και επιστήμη στην ανθρωπότητα, τώρα χρησιμοποιούμαστε μοιραίοι και άβουλοι για την σκλαβιά της.

Σε ότι αφορά τον κ. Τσίπρα, που προφανώς μπροστά στην καρέκλα της εξουσίας δεν αντιλαμβάνεται τι του ετοιμάζουν ή νομίζει ότι θα καταφέρει να ξεγλιστρήσει, προβλέπουμε πως θα χρησιμοποιηθεί από την ευρωπαϊκή ολιγαρχία ως ο «νεκροθάφτης» της Αριστεράς και των λαϊκών διεκδικήσεων.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Εισαγωγικό σχόλιο: Η «καταιγίδα» αποκαλύψεων που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ύπαρξη και λειτουργία κυκλώματος μετακίνησης και νομιμοποίησης λαθρομεταναστών, στο οποίο εμπλέκονται στελέχη τόσο της Αστυνομίας, όσο και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, απασχολεί ήδη την Δικαιοσύνη, αλλά θα έπρεπε να απασχολήσει πολύ περισσότερο τους πολιτικούς προϊσταμένους. Κι αυτό επειδή ενδεχομένως «αποκαλύπτεται» η «κορυφή του παγόβουνου», ενός διεφθαρμένου και αδίστακτου κυκλώματος, που διαθέτει σοβαρές πολιτικές προσβάσεις και έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλά περισσότερα από όσα του προσάπτουν τα «αποκαλυπτικά δημοσιεύματα»...

Δική μας πεποίθηση είναι πως το «τέρας τρώει τις σάρκες» του, σε μία προσπάθεια τακτικού ελιγμού – οπισθοχώρησης και αποφυγής των ποινικών – εγκληματικών του ευθυνών.
Επίσης, θεωρούμε πως δεν είναι δυνατή η λειτουργία ενός τέτοιου κυκλώματος χωρίς την ύπαρξη κάποιας ανώτερης ή ανώτατης πολιτικής κάλυψης και γι αυτό τον λόγο θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα θα αποκαλύψει η έρευνα της αρμόδιας εισαγγελέως Διαφθοράς, κυρίας Ράικου. Λαμβάνοντας υπόψιν, μάλιστα, αποκαλύψεις των Wikileaks, στις οποίες αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για κατάπτωση των υπηρεσιών ασφάλειας της Ελλάδας (έχουμε καταγράψει σε αναλυτικά δημοσιεύματά μας τα αποτελέσματα αυτής της κατάπτωσης) θεωρούμε ότι είμαστε μάρτυρες ενός «κανιβαλισμού» του ίδιου του κυκλώματος που προσπαθεί να προστατεύσει τα ανώτερα κλιμάκιά του, και, φυσικά, τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτά.

Ενδεχομένως, οι συνεχείς αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα δουλεμπόρων Αστυνομικών και στελεχών της ΕΥΠ, δύνανται να δημιουργούν και μείζον πρόβλημα σε ήδη υπάρχουσες – εν εξελίξει- επιχειρήσεις της ΕΥΠ που αφορούν την συλλογή πληροφοριών μέσα από συγκεκριμένες ομάδες των οποίων οι δραστηριότητες δεν συνάδουν με τη νομιμότητα και έχουν σχέση με δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών που εδρεύουν στην Τουρκία.
(Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να σκεφτούμε ακόμη κι αυτή την εκδοχή, επειδή έχει συμβεί στο παρελθόν με ολέθριες συνέπειες για τα δίκτυα πληροφοριών της ΕΥΠ -αποκαλύφθηκαν εν εξελίξει επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας- και για κάποια από τα ικανότερα στελέχη και συνεργάτες της...)

Σε κάθε περίπτωση, οι δραστηριότητες αυτού του κυκλώματος προσβάλλουν τόσο τους πολλούς και έντιμους αστυνομικούς όσο και τα στελέχη της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που εργάζονται συνειδητά και απερίσπαστα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της χώρας. Και την εντιμότητα αυτών των κρατικών υπαλλήλων (οι οποίοι σήμερα διασύρονται εξαιτίας της ανωνυμίας των καταγγελλόμενων μέσω των δημοσιευμάτων) οφείλει να προστατεύσει πρώτιστα η Ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας η παρέμβαση οφείλει να είναι ταχύτατη και άκρως αποτελεσματική, ενώ η τιμωρία των ό,ποιων ενόχων θα πρέπει να είναι παραδειγματική (για αποφυγή επαναλήψεων και "μιμητών").

Στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. σε κύκλωμα δουλεμπόρων

Ο «Μιχάλης», ο «Νικήτας», ο ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου επί της οδού Κουμουνδούρου καθώς και μερικοί ακόμη αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. (ενδεχομένως και του Λιμενικού) βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για σχέσεις επίορκων αξιωματικών με κυκλώματα δουλεμπόρων.

Η έρευνα της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου θα αποδείξει αν τελικά και σε ποιο βαθμό ευσταθούν όλα όσα αναφέρονται στη δικογραφία που σχημάτισαν οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. για κυκλώματα δουλεμπόρων και τις «στενές» τους επαφές με αστυνομικούς, λιμενικούς και πράκτορες της ΕΥΠ.

Μιας ιστορίας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια με κεντρικά πρόσωπα τότε έναν 46χρονο Ιρακινό, τον Μιχάλη, που αν και συνελήφθη για συμμετοχή σε κύκλωμα δουλεμπόρων δεν φυλακίστηκε, τον συμπατριώτη του, ιδιοκτήτη ψησταριάς στην Κουμουνδούρου, έναν πράκτορα της ΕΥΠ με το ψευδώνυμο «Νικήτας» και αξιωματικούς της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Στο κόλπο φέρεται πάντα σύμφωνα με τη δικογραφία να εμπλέκεται και ένας αστυνόμος Α΄ που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και απομακρύνθηκε όπως επίσης και ένας ιδιώτης που διατυμπάνιζε ότι είχε «χοντρές» άκρες στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις τότε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στο «κάδρο» μπήκε και ένας ανώτερος αξιωματικός που υπηρετούσε στο Αλλοδαπών και μιλούσε τακτικά στο τηλέφωνο με τον Ιρακινό ιδιοκτήτη της ψησταριάς στην Κουμουνδούρου, για θέματα που αφορούσαν σε διακίνηση μεταναστών. Ο ίδιος όταν εκλήθη να δώσει εξηγήσεις έκανε λόγο για παιχνίδια αξιωματικών μέσα στην ΕΛ.ΑΣ., υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με κυκλώματα και όλες οι υποθέσεις που έχει αναλάβει είναι καθ’ όλα νόμιμες.

Στις αρχές Μαρτίου, το ίδιο πρόσωπο φέρεται να συνομιλεί με τον ιδιώτη που διατείνονταν ότι είχε τις άκρες στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στις κρίσεις που θα πραγματοποιούνταν εκείνη την εποχή επαναλάμβανε ότι θα φύγει ο τότε διοικητής του Αλλοδαπών και θα αναλάβει ένας συγκεκριμένος αξιωματικός όπως και τελικά έγινε. Οι δύο άνδρες φέρονται δε να λένε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος έτσι ώστε μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες να φύγει ο κ. Γιάννης Πανούσης από αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Πρέπει να αποδειχτούν όλα αυτά που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι που θέλει χρόνο και έρευνα σε βάθος» τονίζει «πηγή» της Κατεχάκη και προσθέτει: «Όλων όσων τα ονόματα αναφέρονται στο διαβιβαστικό θα κληθούν να καταθέσουν στην κυρία Ράικου και ελπίζουμε σύντομα να ξεκαθαρίσει αυτό το πολύ σοβαρό θέμα».

Πολιτευτής εμπλέκεται στην έρευνα

Και πολιτικές προεκτάσεις αποκτά η έρευνα για τη διασύνδεση δουλεμπόρων με επίορκους αξιωματικούς Αστυνομίας - Λιμενικού.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπλοκή στην υπόθεση πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε γίνει το 2007 πρόταση να κατέβει υποψήφιος στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά.

Ο πολιτευτής είναι 66 ετών, έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για κλοπές και σήμερα εμφανίζεται να συμμετέχει σε πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Το διάστημα της κράτησής του είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολιτευτών, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργών της Κυβέρνησης. Επερώτηση για την υπόθεσή του είχε καταθέσει το 2008 ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Τ. Κουράκης.

Οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταγράψει τηλεφωνικές συνομιλίες του με αξιωματικό της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ο οποίος φέρεται να προέβαινε σε αποφυλακίσεις παράτυπων μεταναστών καθ’ υπόδειξη δουλεμπόρων. Στις επίμαχες συνομιλίες φέρονται να προωθούσαν την αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Πανούση θεωρώντας τον εμπόδιο στη δράση τους και ταυτόχρονα να μετείχαν σε παρασκηνιακές ζυμώσεις ώστε στις τακτικές κρίσεις του Μαρτίου να τοποθετούνταν πρόσωπα της αρεσκείας τους σε κρίσιμα πόστα. Επικαλούνταν γνωριμία τους με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος θα αναλάμβανε να υλοποιήσει τις επιλογές τους.

Στοιχεία εμπλοκής έχουν προκύψει συνολικά για πέντε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και σε βάρος υπαλλήλου της Ε.Υ.Π.. Κατά πληροφορίες πάντως, ο κ. Πανούσης και ο διοικητής της Ε.Υ.Π. κ. Γ. Ρουμπάτης έχουν ζητήσει εκτάκτως συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα. Δεν αποκλείεται στο «κάδρο» της υπόθεσης να βρίσκονται και υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας. Για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί συνάντηση του κ. Πανούση με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα, σχετικά με ανάμειξη αξιωματικών του Λιμενικού στο δουλεμπορικό κύκλωμα.

Πηγές: Καθημερινή, Πρώτο Θέμα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου