Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

21 Μαΐ 2015

Η αυστριακή εφημερίδα κάνει λόγο για εκατομμύρια ευρώ

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εάν υπάρξει, θα κοστίσει σε πάρα πολλούς ανθρώπους πάρα πολλά χρήματα, σε μερικούς όμως έχει ήδη αποφέρει πολλά κέρδη» γράφει εισαγωγικά σε άρθρο της, με τίτλο: «Πώς κανείς κερδίζει ένα σωρό χρήματα με το Grexit» η αυστριακή συντηρητική εφημερίδα Die Presse.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τη σχετικά μικρή καναδική εταιρεία παραγωγής χαρτιού «Fortress Paper», η οποία, με αρκετά μικρό καθημερινό τζίρο, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, όπου τις προηγούμενες ημέρες η αξία της μετοχής της -εδώ και πολύ καιρό λειτουργούσας με παθητικό- εταιρείας, άρχισε να εκτινάσσεται στα ύψη, χωρίς αρχικά κάποιον εμφανή λόγο.

Όπως προστίθεται στο άρθρο, μέσα σε λίγες ημέρες το κέρδος της μετοχής ανήλθε στο 90% και αυτό σίγουρα δεν οφειλόταν στη δημοσιοποίηση εκείνες τις ημέρες του ισολογισμού του πρώτου τετραμήνου, που εμφάνιζε τις αναμενόμενες απώλειες, αλλά ο λόγος βρισκόταν στη διάδοση φημών, την περασμένη εβδομάδα, μέσα από οικονομικά blog που επηρεάζουν.

Οι φήμες έλεγαν ότι η Ελλάδα ετοιμάζει ήδη ενεργά το Grexit και έχει παραγγείλει, στην εταιρεία Fortress Paper -η οποία είναι μία από τις λίγες στον κόσμο που παράγουν χαρτί εκτύπωσης χαρτονομισμάτων- τεράστιες ποσότητες χαρτιού για το αποκαλούμενο "Geuro" (το ελληνικό ευρώ), μια «εμπιστευτική πληροφορία» με τεράστιο κέρδος για τη μετοχή.

Σύμφωνα με την Die Presse, ήδη το 2011-2012, στην κορύφωση της κρίσης του ευρώ, είχε διαδοθεί ακριβώς η ίδια φήμη για την ίδια εταιρεία χαρτιού και τότε η αξία της μετοχής της είχε εκτιναχθεί στα 62 δολάρια Καναδά, για να πέσει κατόπιν στα δύο δολάρια, και μερικοί, που είχαν αργήσει να αντιδράσουν, να χάσουν σχεδόν όλα τους τα χρήματα, ή άλλοι πάλι, να έχουν κέρδος σε χιλιάδες επί τοις εκατό.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το ίδιο «τρικ» λειτούργησε εκ νέου, μόλις τρία χρόνια αργότερα, έστω και αν όχι στις ίδιες διαστάσεις που είχε την πρώτη φορά, γράφει η εφημερίδα, για να σημειώσει καταλήγοντας ότι το Grexit δεν φαίνεται να είναι και τόσο κοντά, κι αυτό το πιστεύουν τουλάχιστον οι μέτοχοι της καναδικής εταιρείας, που είδαν την τιμή της μετοχής να κατρακυλά προχθές, Τρίτη, και να διαπιστώσουν ότι τελικά δεν ήταν και πολύ καλή ιδέα να επενδύσουν στις χρηματιστηριακές φήμες (ΣΣ και άρα στο Grexit).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αμηχανία στο SPD από την πρόταση που έκανε ο Γάλλος οικονομολόγος κατά την βράβευσή του στο Βερολίνο

Τη λύση του προβλήματος με το ελληνικό χρέος κατά τα γερμανικά πρότυπα πρότεινε την Τετάρτη ο Τομά Πικετί, ενώπιον μάλιστα γερμανικού κοινού - ο διάσημος γάλλος συγγραφέας μίλησε σε εκδήλωση στο Βερολίνο, όπου μετέβη για να παραλάβει από το δήμαρχο του Αμβούργου και ηγετικό στέλεχος του SPD Όλαφ Σολτς το εφετινό Βραβείο Πολιτικού Βιβλίου που απονέμει το Ίδρυμα Friedrich Ebert.

«Δύο ευρωπαϊκές χώρες είχαν κατά το παρελθόν χρέη υψηλότερα από αυτά που βαραίνουν σήμερα την Ελλάδα», είπε ο συγγραφέας του ευπώλητου «Το Κεφάλαιο τον 21ο Αιώνα»: «Η Μεγάλη Βρετανία τον 19ο αιώνα, μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, και η Γερμανία μετά το 1945. Και οι δύο χώρες είχαν δημόσιο χρέος που έφθανε το 200% ως ποσοστό του ΑΕΠ…».

Πώς ξεπλήρωσαν τα χρέη τους οι δύο αυτές χώρες; Η Μεγάλη Βρετανία το κατάφερε πετυχαίνοντας πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3% με 4% ετησίως!

Καθώς το 19ο αιώνα δεν υπήρχε πληθωρισμός (λόγω του κανόνα χρυσού που ίσχυε), το Λονδίνο κατάφερε μέσα σε έναν αιώνα - και εκμεταλλευόμενο ασφαλώς την ευτυχή συγκυρία της βιομηχανικής επανάστασης... - να ξεπληρώσει το χρέος της. Της πήρε βέβαια… 99 χρόνια: από το 1815 έως το 1914! Αλλά ευτυχώς ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος τη βρήκε σε ενάρετο οικονομικό κύκλο.

Είναι προφανές, όπως επισήμανε ο γάλλος διανοητής, ότι το βρετανικό παράδειγμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο ελληνικό πρόβλημα. Το γερμανικό όμως;

Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά

«Η Γερμανία είδε τα χρέη της να διαγράφονται κατά ένα μεγάλο μέρος από τους Συμμάχους το 1953. Ήταν μια πολύ καλή λύση», είπε ο Τομά Πικετί. Διότι «η διαγραφή της επέτρεψε στις κυβερνήσεις της Βόννης (τότε) να ανοικοδομήσουν τη χώρα και να την ξανακάνουν παγκόσμια οικονομική δύναμη».

«Γιατί να μην προκρίναμε και σήμερα μια ανάλογη λύση για την Ελλάδα;», αναρωτήθηκε ο γάλλος οικονομολόγος. «Οι νέοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν πιο ακριβά από τους Γερμανούς τα λάθη του παρελθόντος; Γιατί να τους αρνούμαστε όσα δεχθήκαμε να παράσχουμε στους Γερμανούς;», αναρωτήθηκε ο Πικετί.

Ο βραβευθείς συγγραφέας εξήγησε ότι «αν και η χρηματοοικονομική κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008, εκεί δεν διήρκεσε πολύ και σύντομα μετατράπηκε σε ευρωπαϊκή κρίση, διότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πήραμε τις σωστές αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που πήραν οι Αμερικανοί. Θελήσαμε να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα υπερβολικά γρήγορα. Γι' αυτό η ανεργία στην Ευρώπη είναι σήμερα τόσο υψηλή».

Κατά τον Πικετί θα ήταν πιο αποτελεσματικό για την Ελλάδα «να αφεθεί να επενδύσει στο μέλλον της». Και θα ήταν ιδανικό να υπήρχε ένα Κοινοβούλιο στο οποίο θα μετείχαν οι 19 χώρες που μοιράζονται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κατ' αναλογία του πληθυσμού τους (έτσι ώστε οι Γερμανοί βουλευτές να αποτελούν μια μειοψηφία) που θα αποφάσιζε τον ρυθμό εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της Ευρωζώνης.

Υποκρισία

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου πήρε στη συνέχεια το λόγο για να εκφράσει τον «σοβαρό σκεπτικισμό» του σε ό,τι αφορά τις προτάσεις Πικετί. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο Όλαφ Σολτς είπε ότι «έχει ήδη βοηθηθεί πολύ ακόμα και από χώρες, όπως η Σλοβενία, που είναι πιο φτωχές απ' αυτήν».

Για τον Σολτς ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους θα ήταν όχι μόνο άδικη αλλά και ανώφελη. «Εκείνο που χρειάζεται είναι η Αθήνα να βρει τη θέση της στις διεθνείς αγορές και να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, κυρίως φορολογώντας τους πιο πλούσιους», είπε ο γερμανός δήμαρχος.

Ο Τομά Πικετί διαφώνησε με τον Σολτς. «Θα ήταν υποκρισία. Ζητούμε από την Αθήνα να φορολογήσει τους πλούσιους, αλλά αυτοί φέρνουν τα χρήματά τους σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που αρνούνται να παράσχουν στις ελληνικές αρχές πληροφορίες για τους πελάτες τους», αντέτεινε ο Πικετί.

Η στάση του SPD

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της την Πέμπτη η γαλλική «Le Monde», ο Τομά Πικετί είχε επιχειρήσει να εκθέσει τις απόψεις του επί γερμανικού εδάφους αναφορικά με το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας και στις 7 κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που διενεργήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2014 και στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Ο Γκάμπριελ, ωστόσο, προσπέρασε το θέμα και, με πανηγυρικό τρόπο εμπόδισε το γάλλο οικονομολόγο να αναπτύξει τα επιχειρήματά του», γράφει η εφημερίδα.

«Την Τετάρτη, ωστόσο, ο Πικετί κατάφερε να πει αυτά που είχε να πει. Τον άκουσε κανείς; Δεν είναι βέβαιο. Αλλά η βράβευσή του, όπως και η συζήτηση που διοργανώθηκε από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αποδεικνύουν ότι, αν μη τι άλλο, το SPD δεν θέλει να αποφύγει το διάλογο», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Είναι η Παγκόσμια Κυβέρνηση η απάντηση στις Αγορές;
Μήπως το Παγκόσμιο Νόμισμα θα είναι η απάντηση - θηλιά, που θα μας σερβίρουν απέναντι στην Κρίση του ΕΥΡΩ;

Του netakia

Αγορές και Παγκόσμια διακυβέρνηση.
ΑΘΗΝΑ, 28 Απριλίου 2010, στο Συνέδριο του Economist με θέμα: «Meeting the challenges through leadership strategy» ο τότε Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου λέει, την γνωστή πλέον, φράση «Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση, παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και τη χρειαζόμαστε γρήγορα!».

Πολλοί τότε ξαφνιάστηκαν με την αμεσότητα και την ευκολία με την οποία μίλησε για μια παγκόσμια διακυβέρνηση, αλλά για όσους γνωρίζουν τις θέσεις του ιδίου, αλλά κι άλλων μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Τι εννοεί όμως λέγοντας «Παγκόσμια Διακυβέρνηση»;

Το εξηγεί αναλυτικότερα ο ίδιος λίγους μήνες μετά κατά την έναρξη των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στις 21 Ιουνίου 2010 στη Νέα Υόρκη. Εκεί αφού αναλύει το πως η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, λόγω της παγκόσμιας κρίσης και όντως η Ελλάδα υπήρξε ο αδύναμος κρίκος, καταλήγει πως επρόκειτο παρά ταύτα για μια συστημική κρίση, ευρέως φάσματος, την απαρχή της οποίας σηματοδότησε η οικονομική κρίση του 2008. Συμπεραίνει λοιπόν ότι το αντίδοτο στην επέλαση των Αγορών και της χρηματοπιστωτικής κρίσης που αυτές προκάλεσαν, υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, όπως αυτή μπορεί να εκφραστεί μέσα από οργανισμούς όπως οι G20, το ΔΝΤ κι η Σοσιαλιστική Διεθνής.

Σύμφωνα με την αντίληψη του, η Παγκοσμιοποίηση είναι μια θετική πρόοδος στην οποία όμως οι Αγορές, όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε το Τραπεζικό κι Επενδυτικό παγκόσμιο σύστημα, είναι ανεξέλεγκτες και «η υπερβολική εξάρτηση από τις αγορές ως ένα μέτρο της ανάπτυξης και την υπόθεση ότι οι αγορές είναι πάντα σωστές, αποδείχθηκε τελικά ότι είναι λάθος.» ( 12/8/2010, The Christian Science Monitor)
g-708_41-1
Τα εθνικά κράτη όμως μόνα τους δεν διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια ζητήματα. Ταυτόχρονα, η συγκέντρωση της εξουσίας, του κεφαλαίου και των μέσων ενημέρωσης επέτρεψε σε μια προνομιούχο ελίτ με παγιωμένα συμφέροντα για να εγκλωβίσει τις δημοκρατικές διαδικασίες μας, άρα παρά τις καλές προθέσεις των κυβερνήσεων τις Ελλάδας ή της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας να αντιμετωπίσουν δημοκρατικά την κρίση, οι Αγορές είναι πιο ευέλικτες και ποιο γρήγορες στην λήψη αποφάσεων.

«Πρόκειται για μια ανισορροπία που αντανακλάται στις πολιτικές μας. Φυσικά οι πολιτικές, όλοι γνωρίζουμε, εξακολουθούν να είναι τοπικές, είναι εθνικές. Αυτές μέχρι σήμερα υπήρξαν επιτυχείς και ικανές. Αλλά η δημοκρατία σήμερα πρέπει να γίνει παγκοσμιοποιημένη» (15/11/2010 Council of the Socialist International – Opening)

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει σημασία πόσο ισχυρή είναι η χώρα ή πόσο ισχυρή η οικονομία, το εθνικό κράτος, μόνο του δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τα διακρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα. Είτε πρόκειται για διακρατική κερδοσκοπία, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή ή αν είναι η ανεργία των νέων.

Ενώ για την δημοκρατία και τις εκλογές, από το Παρίσι εξέφρασε την άποψη ότι «Εμείς οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να μπορούμε να σκεφτόμαστε και να δρουμε πέραν των εκλογικών κύκλων, αλλά και πέρα από τα εθνικά σύνορα. Αυτό είναι όπου οι οργανώσεις, όπως η Σοσιαλιστική Διεθνής μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Θα σκεφτούμε τη συνολική εικόνα. Μιλάμε γι αυτή της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης. Μπορούμε να δώσουμε συνέχεια στo πολιτικό μας πρόγραμμα πέρα από τους κύκλους των εκλογών. Μπορούμε να δείξουμε στους ανθρώπους, τους πολίτες μας και ψηφοφόρους ότι δεν είναι μόνοι, ότι υπάρχει ελπίδα, ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο κίνημα, ότι υπάρχει αλληλεγγύη, ότι υπάρχει μια παγκόσμια προοπτική, αρκεί να ενώνουμε τις προσπάθειές μας»

Η λύση δηλαδή των μνημονίων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα κι όλοι βιώνουμε στην καθημερινότητα μας είναι ο δρόμος που θα μας οδηγήσει στην απελευθέρωση από την πίεση των Αγορών και του παγκόσμιου Καπιταλισμού, όπως τον αντιλαμβάνονται τα νεο φιλελεύθερα think tanks, ενώ τα μέτρα λιτότητας που οι κυβερνήσεις επιβάλλουν είναι προσωρινά αναγκαία γιατί δεν υπάρχει αυτή η Παγκοσμιοποιημένη αλληλεγγύη.

Θα ζητήσουμε μόνοι μας την βοήθεια τους.

Όλοι γνωρίζουμε πως η χώρα μας βρέθηκε στο έλεος των Αγορών αδυνατώντας να δανειστεί τον Μάιο του 2010, οπότε δημιουργήθηκε ένα μνημόνιο από την ΕΕ και το ΔΝΤ το οποίο ανέλαβε να μας «προστατεύσει» από τις αρπακτικές διαθέσεις των Αγορών. Αυτό έγινε μεταφέροντας τα δάνεια που χρωστούσε η Ελλάδα στις Τράπεζες με την μορφή ομολόγων, σε διακρατικά ενυπόθηκα δάνεια. Δηλαδή σε χρήματα που πάλι προέρχονται από το Τραπεζικό σύστημα και την ΕΚΤ με υποθήκη την περιουσία της χώρας ενώ σήμερα με το Μνημόνιο ΙΙ δημιουργήθηκε κι ένα ταμείο όπου όλα τα έσοδα του Κράτους θα δίδονται κατά προτεραιότητα στην αποπληρωμή των υπέρογκων Δανείων.

Οι συμφωνίες που υπόσχονται σωτηρία της Ελλάδας, αλλά και τον άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, βασίζονται μονομερώς σε μέτρα λιτότητας και προκαλούν ύφεση, ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές που διατείνονται ότι θα βελτιώσουν την κατάσταση, λίγα έχουν να προσφέρουν στην πραγματική οικονομία που στερείτε διαρκώς ρευστού, αφού αυτό καταλήγει στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και τόκων και δεν μπαίνει στην Αγορά. Η ανάπτυξη φαντάζει όλο και πιο μακρινό όνειρο, ενώ η παραμικρή απόκλιση από το πρόγραμμα σημαίνει νέα οικονομική βοήθεια, νέα σωτηρία, νέο δανεισμό ή πτώχευση. Ήδη το πολυδιαφημισμένο κούρεμα του PSI, πριν ακόμη ολοκληρωθεί, πολλοί οικονομικοί αναλυτές το θεωρούν λίγο και προτείνουν στο μέλλον και δεύτερο.

Οι Τράπεζες, το ΔΝΤ και όλα τα λόμπι το γνωρίζουν ότι τα μέτρα είναι αδιέξοδα και γι αυτό αντιδημοφιλή από προηγούμενες «επισκέψεις» τους σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και στην Λατινική Αμερική. Τώρα θα έχουν όμως να αντιμετωπίσουν πολίτες Ευρωπαϊκών Κρατών με έντονη ταξική συνείδηση και κοινωνικά δικαιώματα κι όσο πλησιάζουν στο αδιέξοδο θα πρέπει να έχουν σκεφτεί και την διέξοδο διαφυγής ώστε αυτή να είναι ελεγχόμενη και επίσης κερδοφόρα. Εδώ προετοιμάζουν την λύση της Παγκόσμιας Οικονομικής Διακυβέρνησης.

«Πρέπει να αλλάξουμε μια ευρύτερη κοινωνία, το σημερινό παγκόσμιο χωριό μας».
( 29/10/2011 Κρήτη, Σοσιαλιστική Διεθνή.)


Πολλά από αυτά που φαίνονται εξ αρχής μικρής σημασίας, ή πολύ τοπικά ως αναφορά την εμβέλεια τους ή την επίδραση τους δεν είναι και τόσο αθώα. Η κυβέρνηση Παπανδρέου το πρώτο μεγάλο μέτρο που κατάφερε τελικά να περάσει, είναι ο νόμος για την ευκολότερη απόδοση Ιθαγένειας. Κανείς δεν αρνηθείτε καθ’ εαυτό την εργασία ούτε την δίκαιη αμοιβή των μεταναστών, αν και τουλάχιστον στην Ελλάδα με την γραφειοκρατία και την έλλειψη επαρκών ελέγχων χρησιμοποιήθηκαν οι αλλοδαποί για να παρακάμπτουν παρανόμως εργατικά δικαιώματα όπως για παράδειγμα με την ανασφάλιστη εργασία.

Το σκεπτικό όμως ενός τέτοιου νόμο εντάσσεται καθαρά σε μια Παγκοσμιοποιημένη Κοινωνία.

Η παγκοσμιοποίηση μετά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων προσπαθεί να επιβάλλει και την ελεύθερη διακίνηση Ανθρώπων. Τα κράτη κι οι πολίτες έχουν σχέση αλληλεπίδρασης κι άρα αλληλεξάρτησης η οποία πρέπει να διαρραγεί ώστε να ομογενοποιηθεί η κρίσιμη μάζα πολιτών που επηρεάζει το πολίτευμα και το πολιτικό προσωπικό, να νοιώθει ο κάτοικος μιας χώρας περισσότερο πολίτης τους κόσμου, παρά του κράτους ή της εκάστοτε εθνικής ομάδας. 

Ακόμη κι η λέξη «Οικονομικοί μετανάστες» που χρησιμοποιούν προδίδει την σκοπιμότητα. Δηλαδή αποδεικνύουν ότι η σχέση τους με το κράτος που τους φιλοξενεί είναι κατά 99% καθαρά οικονομική! Δηλαδή ευκαιριακή! Δεν ήρθαν ούτε για τον πολιτισμό, ούτε για το τρόπο ζωής ούτε γιατί ήθελαν να γίνουν Έλληνες, ή Γερμανοί κτλ και να αποποιηθούν την ταυτότητα τους, τους συγγενείς και φίλους, τον εαυτό τους το ίδιο!

Όσο έχουν δουλεία στην Ελλάδα θα γίνονται Έλληνες Ιθαγενείς. Αν χτιστεί ένα εργοστάσιο από την άλλη πλευρά των συνόρων περνάνε στο νέο εργοδότη και γίνονται Βούλγαροι Ιθαγενείς κ.ο.κ.; Ο μαζικός καταναλωτικός οικονομικός πολιτισμός του τζιν, της κόλα και του Χολυγουντ που έχει ήδη κατακτήσει τον κόσμο, τείνει να γίνει και βιολογικός. Οι άνθρωποι θα αλλάζουν ιθαγένεια ανά γενεά όπως τα κεφάλαια.

Τέτοιες πρακτικές διαταράσσουν την ομοιογένεια του εκλογικού σώματος κι έτσι ελέγχονται καλύτερα τα εκλεγμένα κέντρα των αποφάσεων. Αυτό είναι μια αρχή της δημοκρατίας που είχε παρατηρήσει κι ο Θουκυδίδης που λέει στο επικήδειο του Περικλή ότι αν υπάρχουν ισόψηφοι αλλά όχι ομόφυλοι ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του («.πάντες τε ισόψηφοι όντες και ουχ ομόφυλοι το εφ’εαυτόν έκαστος σπεύδει» -Θουκυδίδου Ιστορία βιβλίο 1 141)

Van Rompuy will Zentralbudget für die Euro-Zone
Απο τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει συσταθεί επιτροπή μεταξύ των θεσμών της Ευρώπης ώστε να υλοποιηθεί ένας Κεντρικός Προυπολογισμός στις Βρυξέλλες

Το Παγκόσμιο Νόμισμα

Ως αντίβαρο του παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος η λύση που προτείνουν είναι η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Νομίσματος.
Εδώ και χρόνια οι γκουρού της οικονομίας όπως Τζωρτζ Σόρος μιλάνε για τα οφέλη της «ανοιχτής κοινωνίας» και για την ομαλή πτώση του Αμερικανικού Δολαρίου υπέρ ενός Παγκόσμιου Νομίσματος, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στους

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Ιωσήφ Στιγκλιτς και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμβουλος επίσης του κ.Παπανδρέου, μιλάει κι αυτός για μια ανθρώπινη Παγκοσμιοποίηση. Σε άρθρο του επι τη ευκαιρία επιλογής νέου Προέδρου στο ΔΝΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Οι άνθρωποι θα πρέπει να τίθενται σε προτεραιότητα και όχι οι μέτοχοι των τραπεζών και οι επενδυτές» ενώ παρακάτω κατακρίνει τις «Απλοϊκές συνταγές όπως » η λιτότητα είναι προς το συμφέρον σας» το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν τα προβλήματα» ενώ ήταν επιθετικός κατά των Τραπεζών «Είναι ακόμα εφικτό να διασωθούν οι τράπεζες και παράλληλα να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι και οι φορολογούμενοι, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι (των τραπεζών) θα τα χάσουν όλα»

Ποια είναι όμως η σωτηρία που προτείνει;

Θα εκδώσουν παγκόσμιο νόμισμα, όχι με την έννοια που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, φυσικά θα υπάρχει το δολάριο, το Ευρώ, το γιέν, στις ιδιωτικές συναλλαγές, αλλά αυτά θα καθορίζονται σε κεντρικό πλέον επίπεδο από τις Τράπεζες και τα καρτέλ που είθισται να αποκαλούμε «Αγορές». O Στιγκλιτς προτείνει να υλοποιηθεί αυτό με την αναβάθμιση του SDR, ή την έκδοση ενός νομίσματος απευθείας από ΔΝΤ.

Τα «Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα» (Special Drawing Rights-SDR) είναι ένα είδος διεθνούς «αποθεματικού νομίσματος» που δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969. Αρχικά ήταν συνδεδεμένο με το χρυσό αλλά σήμερα μετέχουν το δολάριο, το γεν, η στερλίνα και το Ευρώ και καθορίζεται σύμφωνα με την αξία τους και χρησιμοποιείται κυρίως ως λογιστική μονάδα από το ΔΝΤ. Χρησιμεύει στην αναπλήρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων όποιας χώρας μετέχει στο ΔΝΤ, ενώ αναζητείται κι η συμμετοχή του Κινέζικου Γουάν.

Το σκεπτικό τους είναι απλό. Οι ανισορροπίες κι η απορύθμιση των Αγορών αν και δεν οφείλονται αποκλειστικά, όπως πιστεύουν στο διεθνές νομισματικό σύστημα, δεν μπορεί το ίδιο από μόνο του να τις αντιμετωπίσει οπότε χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση.

Το δολάριο σαν παγκόσμιο νόμισμα έχει δείξει τις αδυναμίες του, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι τελικά ένα Εθνικό νόμισμα και επηρεάζεται από τα σκαμπανεβάσματα της Αμερικανικής Οικονομίας όσο και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του Λευκού Οίκου. Οπότε ενισχύοντας τον παγκόσμιο ρόλο των SDR θα αυξηθεί κατά συνέπεια κι η ευελιξία κι η δύναμη του ΔΝΤ να επεμβαίνει σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ή του Τρίτου Κόσμου.

Σε σχετικό άρθρο του στους Financial Times γράφει «Ένας τρόπος θα ήταν για το ΔΝΤ να χρησιμοποιούν αυτά τα SDR για τη χρηματοδότηση δανείων σε χώρες που χρειάζονται βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, όπως συνέβη πρόσφατα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. 

Τελικά τα SDR θα μπορούσαν να γίνουν ο κύριος, ή ακόμα και ο μόνος μηχανισμός για τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ.» ενώ παρακάτω επανέρχεται « Περαιτέρω, όταν συμβαίνουν κρίσεις σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, όπως συνέβη, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του 1998 στην ανατολική ασιατική κρίση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από νέες εκδόσεις SDR για απεριόριστα ποσά. Εάν και όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει ή υπάρξει ξαφνική αστάθεια, οι εκδόσεις των SDR θα μπορούσαν στη συνέχεια να σταματήσουν, ή ακόμα και να απορροφηθούν.

Έτσι, το ΔΝΤ θα έχει μεγαλύτερο ρόλο στη δημιουργία ρευστότητας επίσημα, κατά τρόπο που να καμφθεί τόσο ύφεσης και των πληθωριστικών τάσεων σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.»
Σήμερα μάλιστα συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο οι τιμές χρυσού να έχουν πάρει ανοδική πορεία λόγο της αυξημένης ζήτησης, που όμως δεν εξηγείτε ούτε από κάποιον πανικό που συνήθως είναι παροδικός ούτε από τον παγκόσμιο πληθωρισμό, αυτό που φαίνεται να οδηγεί τις τρέχουσες τιμές του χρυσού, είναι ότι τα επίπεδα του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί στο σημείο όπου το χρέος θα εξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από υποτιμημένο νόμισμα.

Με άλλα λόγια, φοβούνται αυτό που ονομάζεται «νομισματοποίηση του χρέους» δηλαδή την δημιουργία χρήματος από την κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και το νέο χρήμα στη συνέχεια θα δανειστεί η κυβέρνηση του Λευκού Οίκου για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας. 

Έτσι οι περισσότεροι επιλέγουν την ασφάλεια του χρυσού, τόσο που αυτό ανάγκασε και τον Πρόεδρο της FED Ben Bernanke να αφιερώσει μεγάλο μέρος της τελευταίας ομιλίας του σου πανεπιστήμιοιο Τζώρτζ Ουάσιγκτον στις 20 Μαρτίου του ενεστώτος έτους στα «ελαττώματα» του χρυσού προβληματιζόμενος με την αποδυνάμωση του δολαρίου (η ομιλία http://www.federalreserve.gov).
Τελικά βλέπουμε ότι παγκόσμιο κέντρο εξουσίας μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς μια ισχυρότερη ομάδα των G20 ως θεματοφύλακα της Σταθερότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας και για να γίνει αυτό θα χρειαστεί και τα μέσα, δηλαδή τον έλεγχο μιας παγκόσμιας νομισματικής μονάδας.

Άρα το σκεπτικό του κ.Παπανδρέου στην «δημοκρατική» Παγκόσμια διακυβέρνηση είναι οι G20, οι οποίοι είναι «εκλεγμένοι» αντιπρόσωποι των Κρατών τους. Είναι όμως έτσι; Τα τελευταία δύο χρόνια βιώνουμε στην Ελλάδα τον έλεγχο μιας «Τρόικα» εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ οι οποίοι αν κι εκπροσωπούν τυπικά την Κομισιόν, τουλάχιστον από την πλευρά του Ματιάς Μόρς δεν λογοδοτούν σε αυτό, ενώ ακόμη κι όταν κληθήκαν να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα τεκταινόμενα στη Ελλάδα, αρκέστηκαν σε μια απλή ενημέρωση. Ενώ ακόμη και ο πρόσφατος μηχανισμός του EFSF που θα αναλάβει την Χρηματοδότηση εφεξής της Ελλάδα, θα είναι τελικά ένας ανεξάρτητος φορέας της ΕΕ που δεν υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικά Δημοκρατικό έλεγχο.
Έχουμε μπει σε ένα τούνελ όπου από την μια πλευρά βρίσκονται οι Αγορές κι η απειλή της ύφεσης της λιτότητας ή ακόμη και της χρεοκοπίας κι από την άλλη, αυτό που θέλουν να μας παρουσιάσουν ως δημοκρατική διέξοδο και είναι ένα απλώς ένα άλλο μοντέλο ελέγχου της Οικονομίας πάλι Παγκοσμιοποιημένου με τις κρατικές μας οντότητες σε δεύτερη μοίρα.

Το χρέος όμως διαρκώς θα αυξάνετε, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά των άλλων χωρών, ίσως διαλέξουν να κάνουν ένα συνολικό διακανονισμό για όλες τις χώρες μαζί, αφού σιγά σιγά η αποπληρωμή του θα φαντάζει ολοένα περισσότερο αδύνατη. Οι ίδιοι που μας οδηγούν στην λιτότητα θα είναι κι αυτοί που θα δώσουν την έξοδο που οι ίδιοι έχουν προετοιμάσει για εμάς σε ένα παιχνίδι win-win γι αυτούς αλλά σε ένα κόσμο που δεν ελέγχουμε πια και θα είμαστε ανήμποροι να επηρεάσουμε.

Απο τον Σεπτέμβριο του 2012 μάλιστα έχει συσταθεί επιτροπή μεταξύ των θεσμών της Ευρώπης ώστε να υλοποιηθεί ένας Κεντρικός Προυπολογισμός στις Βρυξέλλες για όλα τα Κράτη ή ότι έχει απομείνει από αυτα!

Το όνειρο της συμμετοχή μας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο δεν μας έδωσε την δύναμη να ακουστεί η φωνή μας και οι θέσεις των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποδεικνύεται κι ο Δούρειος Ιππος κάθε ίχνους Εθνικής Ανεξαρτησίας και δημοκρατικών κατακτήσεων που είχαμε ως σήμερα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
·          George Papandreou – April 29, 2010 Economist Conferencehttp://tinyurl.com/bw5xtlo
·          George Papandreou – June 21, 2010 Socialist International NYhttp://tinyurl.com/crzula4
·          George Papandreou – August 12, 2010 The Christian Science Monitor
·          George Papandreou – September 20, 2010 UN General Assemblyhttp://tinyurl.com/d426rkz
·          George Papandreou – November 15, 2010 OECD headquarters, Parishttp://tinyurl.com/ca3g9ua
·          George Soros – October 23, 2009 Financial Times http://tinyurl.com/boskkmt
·          Joseph E. Stiglitz – March 31, 2011 The best alternative to a new global currencyhttp://tinyurl.com/codptc7
·          Joseph E. Stiglitz – June 3, 2011 Choosing the IMF’s Next Leaderhttp://tinyurl.com/6ref86e
·          Die Welt – Van Rompuy will Zentralbudget für die Euro-Zone
·          Ελευθεροτυπία – Μάρτιος 29, 2009 Τι είναι τα SDR http://tinyurl.com/cmlrfcd
·          Jerry Bowyer – March 29, 2012 FORBES:Gold, Money Creation, and the Monetization of Debt http://tinyurl.com/cq7ssdo
·          Ζέζα Ζήκου -Μαρτιος 28, 2012 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Οταν… η τρόικα απολογήθηκε για τα δεινά μας στο Ευρωκοινοβούλιο! http://tinyurl.com/c9yxwdn

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ξένες εταιρείες από χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία διαγκωνίζονται για να αγοράσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία την ώρα που η χώρα παλεύει να αποπληρώσει τους Ευρωπαίους πιστωτές της, αναφέρει άρθρο της Lucy Draper στο NEWSWEEK με τίτλο «German, Russian and Chinese companies race to buy up Greek infrastructure» προσθέτοντας ότι στις πωλήσεις περιλαμβάνονται σημαντικές υποδομές της Ελλάδας, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι και δημόσιες επιχειρήσεις.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας που διενεργεί τις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης παρατίθενται λεπτομέρειες για τα ακίνητα που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, με τις ενδείξεις «σε εξέλιξη», «επικείμενα» και «ολοκληρωμένα έργα».

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μεταστροφή του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αντιτάσσονταν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που είχε επιβληθεί ως προϋπόθεση για την παροχή των σχεδίων διάσωσης.

Σημαντικές συμφωνίες που βρίσκονται στο τραπέζι στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνουν την πώληση του 51% του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας στην COSCO και μια σειρά τουριστικών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport.

Στον κατάλογο των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνονται τα 670 χιλ. της Εγνατίας Οδού στη βόρεια Ελλάδα, ακίνητα εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Βελιγράδι, ιαματικές πηγές και μια πρώην αμερικανική αεροπορική βάση στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στα τέλη Φεβρουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει την πώληση στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων. Ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διακόψει τη διαδικασία πώλησης του λιμένα του Πειραιά, του μεγαλύτερου της χώρας, ενώ ο νέος Υπουργός Ενέργειας, παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα προβεί στην σχεδιαζόμενη πώληση εταιρειών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.

Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τρεις μήνες και με τις αποπληρωμές των δανείων να επικρέμονται, μετάβαλε την τακτική του επί του θέματος. Τον Απρίλιο η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την πρώτη συμφωνία ιδιωτικοποίησης, πουλώντας τον ιππόδρομο σε θυγατρική ελληνο-τσεχικής εταιρείας για 40,5 εκ. ευρώ, ενώ τώρα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συνομιλίες με την COSCO για την πώληση του 51% του λιμένα του Πειραιά, κάτι που αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένεται η πώληση πολλών άλλων υποδομών και ακινήτων. Στη διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται μια σειρά περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως αεροδρόμια. Εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ τα πράγματα θα κινηθούν γρήγορα. «Τα πράγματα κινούνται τώρα, αλλά θα κινηθούν πολύ πιο γρήγορα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΕΕ πολλά πράγματα θα συμβούν γρήγορα», σημείωσε. Η εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι παρά της διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ποσοστό πώλησης του λιμένα του Πειραιά μειώθηκε από το 67% στο 51% αυτό δεν είναι αναγκαστικά αληθές. Στην πραγματικότητα διεξάγονται συζητήσεις το οποίο σημαίνει ότι εάν η κινεζική COSCO πετύχει τη συμφωνία θα μπορεί να αγοράσει το υπόλοιπο 16% σε πέντε χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι οι επενδύσεις που θα έχει υποσχεθεί βάσει της συμφωνίας παραχώρησης θα έχουν υλοποιηθεί.

Άλλη σημαντική πώληση που προωθείται είναι αυτή των 14 από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια, στα οποία περιλαμβάνονται εκείνα των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών, όπως της Κω, της Μυκόνου και της Κέρκυρας. Η γερμανική εταιρεία Fraport πρόσφερε 1,2 δις ευρώ για την παραχώρηση των αεροδρομίων, ενώ η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα. Η Fraport κατέθεσε προσφορά από κοινού με την ενεργειακή εταιρεία του Χρήστου Κοπελούζου.

Μια άλλη γερμανική εταιρεία, η Deutsche Invest Equity Partners, περιλαμβάνεται στις οκτώ εταιρείες που πέρασαν στο τελικά στάδιο της διαδικασίας προσφορών για την απόκτηση του 67% των μετοχών του λιμένα της Θεσσαλονίκης, του δεύτερου μεγαλύτερου της Ελλάδας. Το ΤΑΙΠΕΔ δηλώνει ότι η Γερμανία, που ηγείται σήμερα των διαπραγματεύσεων για τη νέα συμφωνία με την Ελλάδα, αποτελεί κρίσιμο επενδυτή. «Σχετικά με τα αεροδρόμια, το πιο σημαντικό πράγμα μετά την τιμή είναι η εμπειρία που διαθέτει η Fraport» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ.

Μεταξύ των άλλων επτά εταιρειών που διεκδικούν τον λιμένα της Θεσσαλονίκης βρίσκονται η βρετανική P&O Steam Navigation Company, η ρωσική Russian Railways και η International Container Terminal Services, του Φιλιππινέζου επιχειρηματία Enrique K Razon.

Προς πώληση βρίσκονται επίσης τρία ολυμπιακά ακίνητα, το στάδιο στο Γαλάτσι, και τα κέντρα κωπηλασίας και ιππασίας, που εκτιμώνται στα 11 δις ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχει δείξει ενδιαφέρον Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η Χαρά Καφαντάρη κατέθεσε στη Βουλή τα πρακτικά του ΔΝΤ που τον «καίνε»

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

Ενα έγγραφο-φωτιά, που καίει τον Γιώργο Παπανδρέου, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη. Αυτό δεν είναι άλλο από τα «μυστικά πρακτικά» του ΔΝΤ (η «δημοκρατία» τα έχει στη διάθεσή της) με ημερομηνία 10 Μαΐου 2010, στα οποία αναφέρεται ότι αν και είχε προταθεί στον πρώην πρωθυπουργό «κούρεμα» του χρέους, εκείνος το αρνήθηκε!

Με άλλα λόγια, όλα όσα επιχειρούν οι μετέπειτα κυβερνήσεις, δηλαδή μια αναδιάρθρωση του χρέους, ο Γ. Παπανδρέου κυνικά τα είχε απορρίψει χωρίς κανέναν προφανή λόγο! Οπως εξάλλου αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, αρκετοί εκπρόσωποι του ΔΝΤ τότε είχαν διαμαρτυρηθεί (!), διότι έλειπε το βασικό αυτό στοιχείο του προγράμματος: «Θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, με την παράλληλη εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα (PSI)» ανέφεραν.

Πάντως, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται στις πρώτες κλήσεις μαρτύρων, αν και το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Ανδρ. Λοβέρδου, έχει υποστηρίξει προφορικά ότι θα τον καλέσει να καταθέσει, μαζί με τον Κώστα Καραμανλή και τον νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ετσι για την ερχόμενη Τρίτη έχουν κληθεί οι Τάκης Αθανασόπουλος από το ΙΟΒΕ, ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ακόμα δεν έχει οριστεί), ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας,, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Βασίλειος Κορκίδης και ο Κωνσταντίνος Κόλλιας ως εκπρόσωπος του ΟΕΕ.

Επίσης, την Πέμπτη στις 28 του μήνα το «παρών» στην εξεταστική θα δώσουν: ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο ομότιμος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης, ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος κ.ά.
Την Τρίτη 2 Ιουνίου έχουν κληθεί, μεταξύ άλλων, ο Γ. Ζανιάς, την Τετάρτη 3 Ιουνίου οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΟΔΗΧ αλλά και η Μιράντα Ξαφά, ενώ στις 9 Ιουνίου στη Βουλή θα βρεθούν οι Π. Ρουμελιώτης, Ζωή Γεωργαντά και Ανδρέας Γεωργίου.

Τέλος, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Δ. Βίτσα και το προσχέδιο της επιστολής προς τους ξένους μάρτυρες. Σε αυτήν αναφέρεται ως εναλλακτική, σε περίπτωση που δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, να τους επισκεφθεί «αντιπροσωπία της επιτροπής ή της ελληνικής πρεσβείας».

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το τέλος της πραγματικής οικονομίας θα φέρνει συνεχώς πακέτα βοήθειας για επενδύσεις αποικιοκρατών

Γράφει ο Ξενοφώντας Ερμείδης

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι τελειωμένη. Όσα πακέτα επενδυτικά, ανάπτυξης ή όπως αλλιώς θέλει να τα ονομάσει η ελληνική κυβέρνηση, το έγκλημα που έγινε στην Ελλάδα ήταν τέτοιο που δεν πρόκειται η οικονομία να πάρει τα πάνω της ποτέ ξανά.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία το χρέος της χώρας αυτή την στιγμή είναι 312,7 δις ευρώ και όσο κι αν θέλει η κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι κατάφερε να το μειώσει από το τέλος του 2014 κατά 2 δις ευρώ, αυτό δεν έγινε λόγω των εσόδων του δημοσίου από την πραγματική οικονομία της χώρας, αλλά από την επιστροφή των χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που μετακινήθηκαν για να πάρει μερίδιο αυτών και το ΔΝΤ για την δόση του.

Παράλληλα τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι μόλις 796 εκατ. ευρώ. Βρισκόμαστε δηλαδή στο -312 δις ευρώ. Όμως αυτό δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στα στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν βάλει οριστικά λουκέτο και που ήταν ο κύριος τροφοδότης του κράτους μέσω φορολογίας.

Επενδύσεις σε Αποικία

Από τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ μόνο για το διάστημα από το 2008 μέχρι το 2013 έβαλαν λουκέτο 230,000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 800,000 θέσεις εργασίας. Ακόμα τα στοιχεία από το 2013 μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει και θα είναι τραγικότερα διότι εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι ελεύθεροι επιχειρηματίες που προσπαθούσαν να επιβιώσουν χρηματοδοτώντας με τις τελευταίες οικονομίες τους την δουλειά δεκαετιών, βάζοντας χρέος οι ίδιοι στον εαυτό τους.

Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα στην Θεσσαλονίκη κλείνουν καθημερινώς 4 βιοτεχνίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Οι πλειονότητα των επιχειρήσεων που όχι απλά έκλεισαν αλλά είναι χρεωμένες ανήκουν στην μεταποίηση και στο εμπόριο. Στα μνημονιακά χρόνια που διανύουμε εξαφανίστηκε διαπαντός τόσο η κύρια πηγή εσόδων του δημοσίου αλλά και οι εξειδικευμένοι εργατοϋπάλληλοι που δούλευαν σε αυτές.

Αυτοί που έχασαν την δουλειά τους είναι χρονίως άνεργοι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και μεγαλύτεροι κατά έξι χρόνια από την τελευταία ημέρα της εργασίας τους. Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο γρήγορα θα μείνουν στο ράφι λόγω ηλικίας ως μη επιλέξιμοι από οποιαδήποτε επιχείρηση κι αν ανοίξει. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν και ένα δάνειο για το σπίτι τους, τότε δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής οικονομικών για να καταλάβεις ότι είναι έτοιμοι να πάνε για μεροκάματο ακόμα και για 24 ώρες το 24ωρο.

Αντίθετα οι επιχειρήσεις που ανοίγουν με ταχύτητα φωτός είναι επιχειρήσεις μπαρ, καφέ και εστίασης. Η ζωή αυτών των επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του ενός έτους εφόσον η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ είναι τόσο υψηλοί που οι νέοι αυτοί επιχειρηματίες ακολουθούν τον δρόμο των παλαιών στημένοι στις εφορίες και τα ΚΕΑΟ για να μπουν σε ρύθμιση των 100 δόσεων. Επίσης, η οικονομική στενότητα των πολιτών κάνει τον καφέ ακόμα και του 1 ευρώ να φαντάζει πολυτέλεια.

Μόλις θα αλλάξουν οι συντελεστές του ΦΠΑ προς τα πάνω και όταν οι αγορές θα πρέπει να γίνονται με χρεωστικές κάρτες για να ελέγχεται το κομπόδεμα του καθενός που δεν το έχει στην τράπεζα, μόνο η βόλτα στην κατ' ευφημισμό αγορά θα είναι σαν ταξίδι στο διάστημα.

Τα "πακέτα" φέρνουν χρέη όχι ανάπτυξη

Παρ' όλη αυτή την οικονομική συντέλεια που έχει έρθει στην χώρα, η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι τα επενδυτικά πακέτα Γιούνκερ των 500 εκατ. ευρώ που θα έρθουν στην χώρα θα λύσουν το πρόβλημα των μικρομεσαίων και ότι η νέα Συμφωνία που θα φέρει 50 δις άμεσα στην χώρα θα κινήσουν την αγορά. Καταρχάς τα δάνεια για τους μικρομεσαίους που ο κ. Σταθάκης τα θεωρεί μεγάλη ανάπτυξη δεν είναι τίποτε άλλο από δάνεια που απλά θα έχουν μικρότερο επιτόκιο από αυτό που θα έδιναν οι ιδιωτικές τράπεζες. Δηλαδή επιτόκιο στο επίπεδο προ μνημονίου. Όμως το θέμα είναι να πάρεις δάνειο ή να ξεχρεώνεις το δάνειο; Ένα παρόμοιο κόλπο είχε κάνει και η κυβέρνηση Σημίτη για "επιδοτούμενους νέους επιχειρηματίες" που με το μεγάλο ντου που έκαναν έκλεισαν δεκάδες παλιές επιχειρήσεις και χρέωσαν τους "νέους επιχειρηματίες" με τόκους δανείου και οφειλές στο πρώην ΤΕΒΕ.

Αν ήταν να κινηθεί η αγορά με δανεικά, τότε από το 2010 η συνεχώς δανειζόμενη Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η πιο αναπτυγμένη χώρα στον πλανήτη. Αντιθέτως χρεώθηκε εκατοντάδες δις, κατέστρεψε την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, εισέπραξε εκατοντάδες δις από μνημονιακά χαράτσια από τους πολίτες και είναι διπλάσια χρεωμένη και με αχρηστευμένα τα γρανάζια που κινούσαν τη μηχανή της πραγματική οικονομίας.

Το χρέος είναι επιπλέον 161 δις

Οι Έλληνες δεν χρωστάνε με το ζόρι μόνο τα 312 δις στους δανειστές, αλλά χρωστάνε 80 δις σε επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια στις τράπεζες, 70 δις στην εφορία, 10 δις στα ασφαλιστικά ταμεία, 1,8 δις στην ΔΕΗ συν τα χρωστούμενα σε δάνεια μεταξύ ιδιωτών. Άρα το χρέος των Ελλήνων δεν είναι 312 δις ευρώ, αλλά τουλάχιστον 473,8 δις ευρώ τα οποία προσαυξάνονται με το δευτερόλεπτο.

Όποιο σύστημα οικονομικό και να υιοθετήσουν από την Ε.Ε, από τον ΟΟΣΑ, από τη Αμερική και από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα η οικονομία της Ελλάδας είναι τελειωμένη όσο επιμένει να θέλει να παραμείνει αποικιοκρατούμενη χώρα. Το κίνητρο που ήταν παραγωγή και δημιουργία για μεγαλύτερο τζίρο, για μεγαλύτερο μισθό, για άνοδο στην ιεραρχία στον κάθε τομέα πραγματικής εργασίας έχει δια παντός ενταφιαστεί.

Το μόνο που μπορεί να φέρουν τα πακέτα δανεικής βοήθειας είναι ένας μισθός της ευρωπαϊκής Ρουμανίας των 250 ευρώ μόνο για να μη πεινάσει ο αραχνιασμένος από την ανεργία εργάτης, οικοδόμος, τεχνίτης, πωλητής, κοκ. Και αυτό το σενάριο είναι καλό, διότι το κακό σενάριο είναι να σφάζονται μεταξύ τους άνεργοι μετανάστες με άνεργους ιθαγενείς για το ποιος θα δουλέψει 12ωρο ανασφάλιστος αντί πινακίου εισαγόμενης φακής.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Περιφερόμενοι πολιτικοί παλιάτσοι, ενισχύουν την τουρκική προπαγάνδα και τους μηχανισμούς που αναπτύσσει η Άγκυρα στην άκρως ευαίσθητη εθνικά περιοχή
Εάν η Ελληνική πολιτεία ήθελε πραγματικά να στηρίξει την Θράκη, θα είχε ήδη εξαφανίσει την τουρκική παρουσία από την περιοχή αυτή...

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Το τι συμβαίνει στη Θράκη πολλοί ισχυρίζονται ότι το ξέρουν, αλλά ακόμη περισσότεροι είναι εκείνοι που ενώ γνωρίζουν και μπορούν να βοηθήσουν να επέλθει η νομιμότητα, σιωπούν, αδρανούν (επιεικής έκφραση) και επί της ουσίας επιτρέπουν την συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας και της με διείσδυσης που «κρύβει» σειρά διεκδικήσεων και απαιτήσεων εις βάρος της ελληνικότητας της περιοχής.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αυτής της τουρκικής θρασύτητας (που όλως παραδόξως παραμένει αναπάντητη από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές και, φυσικά, την πολιτική ηγεσία της χώρας), είναι η «πρόταση» του ψευτομουφτή Μετέ, ο οποίος στο συνέδριο ευρωπαίων αυτονομιστών της FUEN που έγινε στην Κομοτηνή (οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν στις 17 Μαΐου) έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για ανάδειξη της τουρκικής εθνικής ταυτότητας των μουσουλμάνων της Ελληνικής Θράκης…!

Είναι όμως, πραγματικά, το πρόβλημα ο ψευτομουφτής Μετέ, ο οποίος είναι Πομάκος που απαρνήθηκε τις ρίζες του και εκτουρκίστηκε για να απολαύσει μία υπέροχη (και χωρίς οικονομικά προβλήματα) ζωή;
Φυσικά ο κύριος αυτός και η εν γένει συμπεριφορά του είναι ένα πρόβλημα στο οποίο θα έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί οι κατάλληλες νόμιμες ελληνικές απαντήσεις. Τόσο ο ψευτομουφτής Μετέ, όσο και η «παρέα» των άλλων γνωστών μουσουλμάνων «κεχαγιάδων» που συναναστρέφονται με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και ονειρεύονται εκείνη την ημέρα που η Ελληνική Θράκη θα γίνει Τουρκική (ή έστω η «μητέρα πατρίδα» θα έχει και επίσημα ουσιαστικό λόγο στην διοίκηση και στην διαχείριση της περιοχής), αποτελούν ένα φαινόμενο, που όμως, μόνο ως μέρος του Θρακικού προβλήματος μπορούν να χαρακτηρισθούν.

Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι με τις συμπεριφορές τους, για την ακρίβεια με την αδράνειά τους, συνεισφέρουν από την πλευρά τους στο κλίμα της ουσιαστικής ανοχής της τουρκικής προκλητικότητας και του εν λειτουργία τουρκικού παρακράτους που έχει στήσει η Άγκυρα στην Θράκη, στην Ελληνική Θράκη.
Είναι εκείνοι οι τοπικοί πολιτευτές, πολιτικοί άρχοντες, δημοτικοί και περιφερειακοί που επιμένουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και με τον τρόπο αυτό επιτρέπουν την διαιώνιση –αλλά και την ενίσχυση- στην προβολή της «εικονικής τουρκικής ισχύος».
Είναι πολιτικοί εξ Αθηνών, που έρχονται και παρέρχονται –ασκώντας το συνηθισμένο τους σπορ, δηλαδή την ακατάσχετη υποσχεσιολογία-, επισκέπτονται την περιοχή ως τουρίστες που «γνωρίζουν» ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό «τοπίο» και ενίοτε εκτοξεύουν «κορώνες» πατριωτισμού και αγώνα κατά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που επιτίθεται στην Ελληνικότητα της Θράκης.
Δυστυχώς, λόγια… μόνο λόγια. Εντυπωσιασμοί για τον Τύπο και… σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ειρωνικά επαναλαμβανόμενοι.

Το να παραθέσουμε ονόματα πολιτικών (εξ Αθηνών) που παρέλασαν και υποσχέθηκαν λύσεις στα προβλήματα των μουσουλμάνων της περιοχής, θεωρούμε πως είναι περιττό. Προφανώς, τους ίδιους δεν τους ενοχλεί το ότι με την πολιτική τους ανυποληψία έχουν εκθέσει την Ελλάδα (που υποτίθεται ότι υπηρετούν) και έχουν λειτουργήσει ως άριστοι εκπρόσωποι της τουρκικής προπαγάνδας που θέλει την Ελλάδα να μην ενδιαφέρεται για τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης…

Το πρόβλημα της Θράκης, λοιπόν, είναι πολυμέτωπο. Από τη μία πλευρά είναι η Άγκυρα και οι καλοπληρωμένοι εκπρόσωποί της που απεργάζονται τον αφελληνισμό (ή έστω και την αμφισβήτηση) της περιοχής, και από την άλλη, είναι ένα «κοπάδι» ανόητων πολιτικών, που μεστοί ματαιοδοξίας δημιουργούν πλείστα όσα επιχειρήματα υπέρ του τουρκικού πολιορκητικού μηχανισμού και κατά της Ελλάδας μέσω της ασυνέπειας λόγων και έργων ή και δια της παγερής τους αδιαφορίας αλλά και της επικίνδυνης ιδεοληψίας που τους διακατέχει.

Εάν, λοιπόν, κάποιοι δεν κατανοήσουν πως η αδιαφορία τους είναι μία εν δυνάμει απειλή για την ίδια την Θράκη ή πως οι «πολιτικές παράτες» τους είναι κοινό μυστικό και το αδύνατο σημείο στο οποίο «βάλλει» μεθοδικά η τουρκική προπαγάνδα, καλό θα είναι να αποχωρήσουν δια παντός από την Ελληνική Θράκη, την οποία οι ίδιοι διαφημίζουν πως αποτελεί το επίκεντρο της πολιτικής τους ύπαρξης και δραστηριότητας ή το προπύργιο των πατριωτικών τους αγώνων…

Κλείνοντας, απευθυνόμενοι στους διάφορους πολιτικούς ταγούς (ή λαγούς), μεστών ιδεοληψιών ή αυτοχρισμένους υπερπατριώτες, και με αφορμή την προτροπή του ψευτομουφτή Αχμέτ Μετέ για δημοψήφισμα που θα αναδείξει τουρκική εθνική μειονότητα στην Ελληνική Θράκη, αναρωτιόμαστε:
- Τι πρόκειται να πράξουν οι θεσμικά αρμόδιες αρχές; Η προτροπή του ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, συνάδει με το Ελληνικό Σύνταγμα; Αν όχι, πως τόσο η Ελληνική κυβέρνηση, όσο και η Δικαιοσύνη δεν έχουν παρέμβει για να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα;
- Η αναφορά σε εθνική τουρκική μειονότητα, αποτελεί παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης; Αν ναι, γιατί δεν επιβάλλονται στον ψευτομουφτή Αχμέτ Μετέ, και στους ομοίους του, τα όσα ρητά αναφέρει η συγκεκριμένη διεθνής συνθήκη (που υπέγραψε και η Τουρκία), δηλαδή την απώλεια της ελληνικής υπηκοότητας και άμεση μεταφορά στην Τουρκία του αυτοπροσδιοριζόμενου ως Τούρκου;

Η σιωπή των αρμοδίων, είναι δυστυχώς και η απόδειξη της υπηρεσιακής ή και της πολιτικής τους, τραγικής για την Ελλάδα, ασυνέπειας. Ίσως, κάποιοι, αντί να περιφέρονται αποδίδοντας τιμές στους πεσόντες υπερασπιστές της Θράκης, θα έπρεπε να εργάζονται για την Θράκη που σήμερα πεθαίνει ελέω της φοβικότητας, της ανικανότητας, αλλά και της πολιτικής πολυ-προσωπίας…
Η Ελληνική Θράκη δεν έχει ανάγκη από παροδικούς ή μόνιμους «εραστές», αλλά από θερμούς υποστηρικτές…

Πηγή «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!»Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ρε Ζωή, για μένα θα πουλήσεις μούρη;

Τι χαριτωμένη κοπέλα αυτή η πρόεδρος της Βουλής μας! Τι τσαμπουκαλού και με τσαγανό! Πόσο… αντρίκια αντιμετώπισε αυτόν τον άθλιο μπατσούλη που τόλμησε να βάλει τις κλούβες και να αποκλείσουν σε ένα σημείο, χωρίς – άκουσον, άκουσον – να έχει πρώτα εξασφαλίσει την άδεια από τη Ζωή!

Θα παρακολουθήσουμε από κοντά την υπόθεση μέχρι τις επόμενες κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Για να δούμε μη τυχόν και τη γλιτώσει αυτός ο θρασύς αστυνομικός και δεν τιμωρηθεί παραδειγματικά πηγαίνοντας στο σπίτι του για το ότι δεν κοκκίνισε λιγάκι, δεν τραύλισε λιγάκι, όταν τον κατσάδιαζε η Ζωή που μετέφερε την πληθωρική της παρουσία από το Κοινοβούλιο στον δρόμο.

Δυο ερωτήσεις ήθελα ωστόσο να θέσω στη Ζωή όλου του λαού. Η πρώτη είναι εάν εμένα που ήθελα να περάσω στο κέντρο της πόλης και ταλαιπωρήθηκα χάνοντας πολύτιμες εργατοώρες, σκοπεύει να μου δώσει σημασία. Κι εγώ εργαζόμενος είμαι κυρία μου και μάλιστα σκληρότατα, όπως πλέον η πλειοψηφία του κοσμάκη. Όπως εργαζόμενος είναι και ο αστυνομικός που προπηλάκισε με σκαιότητα δημοσίως, ενώ κατέγραφαν άπειρα κινητά και κάμερες…

Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί την ψώνισες με την εξουσία τόσο εύκολα; Αν ήμασταν σκιτσογράφοι θα σε είχαμε αποτυπώσει με την… ιπτάμενη σκούπα των μαγισσών των παραμυθιών να περιπολεί πάνω από Βουλή. Τι αρρώστια είναι αυτή με το γυαλί; Τι ύφος είναι αυτό; Ποιος σε αναγόρευσε κριτή των πάντων; Τι καινοφανές… πολιτικό bullying είναι αυτό;

Εγείρεται όμως κι ένα τρίτο ζήτημα που είναι αυτή η ολοκληρωτική νοοτροπία που βγάζει όλη αυτή η συμπεριφορά, η οποία θυμίζει άλλα καθεστώτα. Ίσως αυτό είναι και το σοβαρότερο. Το καλό είναι, ότι οι λίγοι μήνες που είναι ο Αλέξης στην εξουσία, είχαμε όλο, εκτός από τον ίδιο την ευκαιρία, να πάρουμε πρέφα πόσοι αξίζουν και πόσοι έχουν άχυρο στο κεφάλι τους.

Κάτι τέτοια μας κάνουν να πιστεύουμε ότι επίκεινται εξελίξεις με τη διεξαγωγή εκλογών πολύ σύντομα, καθώς τα βαρίδια που μαζεύτηκαν είναι πολλά και το Μέγαρο Μαξίμου δυσκολεύεται να αναπνεύσει πλέον. Ευτυχώς δηλαδή που τα διάφορα «πολιτικά κοκοράκια» είναι και αφελή.

Ακόμα κι αν βρουν την ψήφο τους στην κάλπη, ακόμα κι αν επανεκλεγούν, ακόμα κι αν δεν διασπάσουν κόμματα, τους θώκους που κατέλαβαν δεν πρόκειται να τους ξαναδούν. Εμείς το καταγράψαμε ότι μυρίζουν εκλογές. Να το θυμάστε.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Αναβίωση της τουρκικής πολιτικής για το «μουσουλμανικό τόξο» των Βαλκανίων με όχημα το οθωμανικό παρελθόν

Του Μανώλη Κοττάκη

Πονοκέφαλο δημιουργεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο αναπροσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής η οποία τώρα, μετά το φιάσκο της Μέσης Ανατολής, αναζητά δικαίωση μέσω των μουσουλμανικών μειονοτήτων στα Βαλκάνια.
Η στρατηγική ήττα που υπέστη η Άγκυρα στην Αίγυπτο –η φυλάκιση Μέρσι είναι ηχηρό ράπισμα γι αυτή-, στη Συρία και στην Παλαιστίνη, όπου επιχείρησε ανεπιτυχώς να εμφανιστεί ως προστάτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου, αναγκάζει Ερντογάν και Νταβούτογλου να στρέψουν την προσοχή τους στην ευρύτερη περιοχή μας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ήδη έχει ρίξει γέφυρες στις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων ο «μισητός» ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν ωθεί το τουρκικό κατεστημένο σε ριζική αναθεώρηση του προσανατολισμού του.

Το συνέδριο των αυτονομιστών της FUEN στην Κομοτηνή, το οποίο, όπως υπαινίχθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία, είναι μία από τις ισχυρές ενδείξεις ότι οι γείτονες παίζουν σε νέο ταμπλό. Δεν είναι όμως η μόνη.
Μπορεί το συνέδριο της Θράκης να κέντρισε τα ελληνικά ΜΜΕ γιατί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ένας σκληροπυρηνικός μειονοτικός, όπως ο ψευτομουφτής Αχμέτ Μετέ, έθεσε ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την «εθνική ταυτότητα της μειονότητας» -προοίμιο αυτοδιάθεσης και έπειτα αυτονομίας με άλλοθι την δήθεν πληθυσμιακή υπεροχή-, στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ήταν παρά το κερασάκι στην τούρτα.

Ο Ερντογάν στα Τίρανα

Πριν από την Κομοτηνή, στο πλαίσιο του συνεδρίου της οποίας έγινε, με βάση το πρόγραμμα, εκτεταμένη αναφορά σε θέματα «θρησκευτικής αυτονομίας», είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία, καθώς και τα εγκαίνια ενός μεγάλου τεμένους στην κεντρική πλατεία των Τιράνων με χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ από το τουρκικό ΥΠΕΞ. Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου, ο οποίος συνάντησε και τον ηγέτη των «Τσάμηδων», που διεκδικούν την Ήπειρο, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την εκδήλωση μίας σειράς επιθετικών ενεργειών εκ μέρους του ατλαντιστή πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα. Πρώτα αμφισβήτησε την ελληνική ΑΟΖ στο Ιόνιο, έπειτα τα χερσαία σύνορα –με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ήπειρο-, ενώ λίγες ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κουμάνοβο των Σκοπίων ο Ράμα συνάντησε τους ηγέτες των αλβανόφωνων σε Κοσσυφοπέδιο και ΠΓΔΜ –για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος υποκινεί τις αυτονομιστικές κινήσεις απόσχισης στα Σκόπια και ποιος «φουσκώνει» τα μυαλά ποιών, με σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας»…
Όσα παρατηρήθηκαν στην Κομοτηνή, λοιπόν, ήταν το επιστέγασμα.

Απίστευτη πρόκληση

Στο συνέδριο των αυτονομιστών της Θράκης έλαβαν μέρος ως προσκεκλημένοι τούρκοι βουλευτές από τη Βουλγαρία, οι οποίοι μπαινοβγαίνουν από τον συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας, καθώς και εκπρόσωποι γερμανόφωνων μειονοτήτων από τη Δανία, την Ουγγαρία, την Σλοβενία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία και τη Ρουμανία.
Ο δε ψευτομουφτής Μετέ, που χαρακτήρισε υποτιμητικά «υποταυτότητα» την εθνοτική καταγωγή των Πομάκων, προέβη σε μία κορυφαία απρέπεια εκτός της πρότασης για δημοψήφισμα, αμφισβήτησε και την Ελληνικότητα της Θράκης: «Δεν υπήρξαμε προδότες. Δεν είμαστε ξένοι εδώ. Εμείς υπήρχαμε εδώ και μετά ήρθαν οι άλλοι», είπε, όπου «οι άλλοι», σύμφωνα με τον ψευτομουφτή, είναι οι χριστιανοί Έλληνες της περιοχής! (καλό είναι να του δωρίσει κανείς μία Ιστορία του Ηροδότου για να διαβάσει ο ανιστόρητος από πότε ζουν στην Θράκη οι «άλλοι» ή ας τον πάνε καμιά βόλτα στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας…).

Ανάγκη νέας τακτικής

Η ανάγκη της παλιάς τουρκικής πολιτικής για τη σύμπηξη του «μουσουλμανικού τόξου» των Βαλκανίων με όχημα το οθωμανικό παρελθόν, συμπίπτει με την έξαρση του μεγαλοϊδεατισμού του Ερντογάν.
Την Κυριακή ο τούρκος πρόεδρος καμάρωσε για την επίδειξη δύναμης που έκανε κατά την έξοδό του στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος. Ευτυχώς για εμάς, οι εντυπώσεις εξισορροπούνται από την κοινή άσκηση του ρωσικού και του κινεζικού στόλου στη Μεσόγειο και το ελληνικό αρχιπέλαγος αυτές τις ημέρες.

Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα, μετά τη συνειδητοποίηση της τουρκικής στροφής στα Βαλκάνια και τις συνέπειες που μπορεί να έχει για το εθνικό μας συμφέρον ο άξονας Τουρκία – Αλβανία, οφείλει να αποκτήσει έγκαιρα νέα πολιτική στην περιοχή.
Ο δικός μας άξονας με τη Ρουμανία και την Βουλγαρία, απ’ όπου θα περάσει ο κάθετος άξονας φυσικού αερίου του αγωγού ΤΑΡ, δεν αρκεί πλέον. Κατά μήκος των συνόρων μας –Αλβανία, Σκόπια, Κοσσυφοπέδιο, Τουρκία- έχουν ανοίξει ζητήματα εθνικής ασφάλειας και, μάλιστα, σε μία εποχή κατά την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα επάνδρωσης.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 290


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Loverdos-Voridis-Adonis-Psarianos
ΑΥΤΟΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΕΑΥΤΟΥΣ "ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ"
Αυτός που πουλούσε το βιβλίο του Πλεύρη και έλεγε "άλλο φασίστας κι άλλο χουντικος" και ότι "οποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει" για ανέργους, που έβριζε κι άφησε χωρίς φάρμακα τους καρκινοπαθεις, ... θεωρεί τη Δημοκρατία "ασχημο μπλέξιμο" και ονειρεύεται προφανώς εποχές απαγόρευσης κυκλοφορίας και συναθροίσεων πέρα τον 5 ατόμων 
5717f16a7aa5f74a40388a27772655b4

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τρεις μέρες τώρα η Τουρκία συζητά κρυφά μια τρομερή και ανησυχητική είδηση. Πηγή της είδησης το πρακτορείο ANF… Σύμφωνα με την είδηση αυτή ομάδα ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που θέλησαν να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση στην Γιουξέκοβα, συγκρούστηκαν με τον στρατό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 υπαξιωματικοί και 5 αστυνομικοί.

Μετά από την δημοσίευση της είδησης, ίσως λόγω του πόσο τρομερή ήταν η είδηση αυτή ή ίσως λόγω της ευαισθησίας του θέματος, κανένας πολιτικός δεν θέλησε να κάνει δήλωση, να πει έστω μια λέξη μπροστά σε κάμερα. Μέχρι χτες. Ο ηγέτης του HDP στην χτεσινή του συγκέντρωση στην Μερσίνα, έθεσε την είδηση αυτή. Να τι είπε ο Ντεμιρτάς:

¨Πριν καν γίνει γνωστό αυτό στην κοινή γνώμη, το είχα ακούσει και εγώ. Και υπάρχουν σοβαρά στοιχεία πως πρόκειται για κάτι αληθές. Διότι υπάρχουν ονόματα. Μάλιστα υπάρχουν ονόματα αυτών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Μάλιστα λέγεται πως και στην Προύσα νοσηλεύεται ένας τραυματίας. Η κυβέρνηση όμως πάει να το καλύψει. Εμείς θα το παρακολουθήσουμε αυτό το θέμα. Τι είναι τούτο, τι έγινε; Υπήρξε μήπως μια προσπάθεια για προβοκάτσια παρόμοια με αυτήν στο Ντιγιαντίν του Άγρι ; Η κυβέρνηση πρέπει να τα δει αυτά. Τώρα αν θα το κάνει αυτό είναι άγνωστο. Για μένα θέμα αποτελεί και το τι θα δηλώσει και τι θα πράξουν και οι Τ.Ε.Δ. ¨

Η Εζγκί Μπασαράν από την εφημερίδα Ραντικάλ σήμερα εξέτασε αυτή την είδηση. Να τα πιο εντυπωσιακά σημαία από το άρθρο της:
¨Σύμφωνα με το κείμενο του Μπακί Γκιουλ που εργάζεται στο Med Nuçe και στο πρακτορείο Firat, πριν από 20 μέρες υπήρξε σύγκρουση μεταξύ αστυνομίας και στρατού στην Γιουξέκοβα. Μάλιστα λέγεται πως δεν ήταν απλή σύγκρουση, αλλά υπήρξαν νεκροί και τραυματίες.
Αναφέρονται τα εξής: Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με εντολή από Άγκυρα θέλησαν να κάνουν επιχείρηση στην Γιουξέκοβα. Ο στρατός είπε τότε πως ¨Εδώ δεν υπάρχει ΠΚΚ, αλλά κι αν υπάρχει με αυτό τον τρόπο θα έχετε πολλές απώλειες¨. Η αστυνομία επέμενε. Η επιχείρηση άρχισε. Αλλά τις επόμενες ώρες η αστυνομία θέλησε να διευρύνει την επιχείρηση. Η στρατιωτική ομάδα αποτελούμενη εν πολλοίς από υπαξιωματικούς εναντιώνεται σε αυτό το ενδεχόμενο και αρχίζει μια λογομαχία. Η λογομαχία μετατράπηκε σε ένοπλη σύρραξη και τελικά από την σύγκρουση αυτή σε αγροτική περιοχή σκοτώνονται 3 υπαξιωματικοί και 5 αστυνομικοί, ενώ τραυματίστηκαν και 4 υπαξιωματικοί".
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ

Ο Μπακί Γκιούλ έμαθε πως οι δύο εκ των τριών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν είναι οι υπολοχαγοί Μεχμέτ Γιασάρ και Μεχμέτ Γιλντίζ. Όταν η Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής Γιουξέκοβας ρωτήθηκε αν ¨αυτά τα ονόματα είναι καταχωρημένα σε εσάς;¨, απάντησε ¨Όχι είναι στο Σέμντινλι¨. Ενώ περίεργη ήταν και η δήλωση του Γιακούπ Τζανπολάτ-νομάρχη Χακκάρι, που είπε ¨Να μην μιλάμε για τέτοια θέματα στο τηλέφωνο. Δεν μου έχει μεταφερθεί κάτι τέτοιο επίσημα, δεν μπορώ να δηλώσω κάτι¨.

Εφημερίδα Ταράφ, 19/5/2015
Πηγή "Τουρκικά Νέα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαΐου» και αυτό πρέπει να τηρηθεί, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ωραία πάμε. Οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι δανειστές απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο διεθνών οικονομικών ειδήσεων ότι δεν υπάρχει κανένα «σχέδιο Γιούνκερ» για τη λύση των διαφορών της Ελλάδας με τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα προχωρούν πολύ αργά και ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη κάποια σημαντική πρόοδος. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έχει εξαγγείλει ανεπίσημα από προχθές το πρωί ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας και τελειώνει αύριο, θα γίνει συνάντηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση αυτή αναφέρθηκε και η ίδια η καγκελάριος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο προχθές. «Θα συναντήσουμε τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Ρίγα και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως και να επιταχυνθούν» είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαΐου και αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Ολοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαΐου. Οταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε» τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση η Γερμανίδα καγκελάριος.

Στο μεταξύ από την Τρίτη το πρωί ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά κατά τη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα να υπάρξει κάποια ουσιώδης πολιτική συμφωνία, η οποία και θα παρείχε τη λύση στο πρόβλημα του οικονομικού στραγγαλισμού της Ελλάδας από τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. «Το περίγραμμα των θεσμών (σ.σ. εννοεί την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ) δεν αντικαθίσταται από τις συναντήσεις των κρατικών ηγετών» δήλωσε υποκριτικά ο Γερμανός εκπρόσωπος. Η τελική συμφωνία αποφασίζεται από ένα άλλο σώμα, την Ευρωομάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πρόσθεσε. Γερμανικά καραγκιοζιλίκια! Προφανώς όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δρουν κατ' εντολήν των πρωθυπουργών τους και αν αρνηθούν να εκτελέσουν τις πρωθυπουργικές αποφάσεις, απλούστατα καθαιρούνται! Τι εννοεί ο εκπρόσωπος του Βερολίνου; Οτι αν συμφωνήσουν η Μέρκελ με τον Τσίπρα, η Ευρωομάδα θα... αρνηθεί να εφαρμόσει την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου; Θα μας τρελάνει; Ειδικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν τολμήσει ποτέ να πάρουν απόφαση -και μάλιστα σε σοβαρό θέμα- διαφορετική από αυτή που θέλει ή απαιτεί η Γερμανία; Ουδέποτε, κυριολεκτικά.

Εδώ δεν έχουν τολμήσει να αντιταχθούν στους Γερμανούς οι πρωθυπουργοί της ΕΕ σε οποιαδήποτε σύνοδο κορυφής, θα τολμούσαν οι υπουργοί Οικονομικών; Απλώς οι Γερμανοί, όσα και αν τους δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρίγα, αποκλείεται να συμφωνήσουν αμέσως και κυρίως αποκλείεται να του δώσουν λεφτά. Ο Ολάντ στάθηκε κυρίως στο θέμα των χρημάτων, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Μέρκελ. «Η Ελλάδα έχει και ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να περιμένει. Πρέπει να βρεθούν πόροι» υπογράμμισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή από την εκπλήρωση των όρων που απαιτούν οι Γερμανοί, όσο και αν αυτοί σηματοδοτούν τη δυστυχία των Ελλήνων, αφού πρόκειται πρωτίστως για μείωση μισθών και συντάξεων. Ελπίζουμε να ισχύσει στην πράξη ότι εντελώς διαφορετική από τις υποδείξεις του Ολάντ θα αποδειχθεί η στάση του Τσίπρα.

Δεν μπορούμε όμως να μην εκφράσουμε δημόσια την ανησυχία μας όταν ακούμε τον Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «πολύ κοντά σε συμφωνία» διευκρινίζοντας ότι εννοεί «ας πούμε μια εβδομάδα» και προσθέτοντας ότι στο δημοσιονομικό «έχουμε συγκλίνει πολύ, αλλά δεν έχουμε ταυτιστεί». Επιπροσθέτως, μας παρηγορεί η δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει κανένας στην κυβέρνηση που θα υπογράψει μια συμφωνία η οποία δεν θα προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους». Από την άλλη όμως βεβαίως και ανησυχούμε, όταν ακούμε τον Γιάνη Βαρουφάκη να επαναλαμβάνει την πρότασή του, τα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να πληρώσει η κυβέρνηση στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να τα πληρώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και στη συνέχεια να τα πληρώσει η Ελλάδα στον ESM εν ευθέτω χρόνω. Αυτά εννοούμε όταν λέμε μπάχαλο - γι' αυτό και πρέπει να δούμε πρώτα αν και τι θα συμφωνήσουν...

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Τον τελευταία καιρό έχει παρατηρηθεί μια έντονη μανία καταδίωξης που έχει καταβάλλει τον Τούρκο πρόεδρο, Ταΐπ Ερντογάν, ο οπαίος βλέπει παντού εχθρούς που τον επιβουλεύονται και προσπαθούν ακόμα και να τον δολοφονήσουν.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι οι επανειλημμένες εκκαθαρίσεις στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, κυρίως από στελέχη και αξιωματικούς που πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος όπως φαίνεται είχε καταφέρει να διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν για διώξεις 81 ανωτάτων αξιωματικών στον βαθμό του αντιστρατήγου και αντιναυάρχου, ενώ ο συνολικός αριθμός των τελευταίων διώξεων ανεβαίνει στους 1481, μεταξύ των οποίων 26 στελέχη που κρίθηκαν άμεσα προς αποστρατεία.

Η κατάσταση αυτή έχει αγγίξει και την μεγαλύτερη τουρκική μυστική υπηρεσία, την ΜΙΤ, όπου και εκεί όπως έγινε γνωστό είχαν διεισδύσει οι προσκείμενοι στον Γκιουλέν με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει τελευταία και ένας έντονος εσωτερικός πόλεμος για τις αναμενόμενες εκκαθαρίσεις.

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, ο İsmet Yılmaz, ανακοινώσε ότι για όλες αυτές τις υποθέσεις έχουν επιληφθεί οι αρμόδιοι στρατοδίκες καθώς οι κατηγορίες φτάνουν μέχρι την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, γεγονός που δείχνει και την σοβαρότητα της κατάστασης και το εύρος των εκκαθαρίσεων.

Φυσικά όλα αυτά είναι επόμενο να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όπως επισημαίνουν οι αντι-ισλαμικές εφημερίδες και κυρίως η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία Zaman και συνεπώς και στο αξιόμαχο τους που έχει τρωθεί έντονα από όλη αυτή την κατάσταση.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δεν κάνει κακό να κοιταζόμαστε ενίοτε και στον καθρέπτη της Ιστορίας μας!

Ο Ρωμαίος συγκλητικός Μενένιος Άπιος που έζησε στην Ελλάδα επί ρωμαιοκρατίας, έστειλε επιστολή στον ανθύπατο Ατίλιο Νάβιο, που τοποθετήθηκε στην Αχαΐα ως διοικητής, στην οποία επιστολή αναλύει τους χαρακτήρες των Ελλήνων για να τον διευκολύνει να τους διοικήσει καλύτερα.

Η επιστολή αυτή μεταφράστηκε από τα Λατινικά από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και επειδή δεν έχει χρονολογία γραφής, εικάζεται, ότι πρέπει να γράφτηκε στα προχριστιανικά χρόνια.

Η πρώτη δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Νέα Εστία, Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος αναδημοσίευσε το κείμενο στο βιβλίο του «Αφορισμοί και διαλογισμοί (β’ σειρά)» (Εστία, 2η έκδ. 1970, σελ. 243 κ.ε.)

Γράφει λοιπόν Μενένιος Άπιος στον Ατίλιο Νάβιο συνοπτικά: >>Είναι περίεργο, ότι μια πόλη, η Ρώμη, πως έφθασε να κυβερνά από τον Περσικό κόλπο έως τη Μαυριτανία, από τους Αιθίοπες ως την Καληδονία, δηλαδή από τη Βρετανία ως το Ιράκ, ως την Περσία, από την Αφρική έως και την Ευρώπη.

Όμως σ’ αυτούς τους λαούς έχουμε υποχρέωση να τους παρέχουμε ασφάλεια και ευημερία. Ο πρώτος, που το εφάρμοσε αυτό, ήταν ο Αλέξανδρος. Ευτυχώς που πέθανε νέος, γιατί δε θα μπορούσαμε να κυριαρχήσουμε εμείς.

Πρέπει να κατασκευάζουμε υδραγωγεία, δρόμους, γέφυρες και τεχνικά έργα που κάνουν τη ζωή των ανθρώπων πιο άνετη. Πρέπει ακόμα να προάγουμε τη μόρφωση, τη σοφία, την ποίηση και την τέχνη στις δυτικές επαρχίες, γιατί αλλού το έπραξαν και το πράττουν και τώρα ακόμα οι Έλληνες.

Μάθε φίλτατέ μου Ατίλιε, για να είμαστε κοσμοκράτορες πρέπει να είμαστε και ιππότες στη συμπεριφορά μας.

Οι Έλληνες είναι πιο εγωιστές από μας και από όλα τα έθνη. Κατά το ρητό του Πρωταγόρα για τους Έλληνες «Πάντων χρημάτων μέτρον» και εννοούσε το Έλληνα. Ο Έλληνας είναι άτομο αδέσμευτο, αυθαίρετο, ατίθασο και ελεύθερο. Υψώνει το εγώ του. Αυτοί πρώτοι οι Έλληνες σκέφθηκαν πηγαία.

Χάρη σ’ αυτούς τους Έλληνες σκεφτόμαστε κι εμείς.
Βλέπουμε με τα μάτια τα δικά τους.
Η σκέψη των Ελλήνων δεν μπαγιατεύει, είναι πάντα επίκαιρη και δροσερή.

Το μυαλό των Ελλήνων είναι η πηγή του καλού και του κακού. Το μυαλό τους δημιούργησε ιδανικά πολιτικά συστήματα, αλλά το εγώ τους καταστρέφει ακόμα και έργα και πολιτείες. Ο Έλληνας με τον εγωισμό του καταπατεί και έργα τέχνης και ιδανικά έργα. Τότε που ήταν οι Έλληνες στην καταστροφική τους τάση, τους κυριαρχήσαμε. Εμείς τους κατηγορούμε αλλά άδικα, αυτοί ήταν οι πρωτοπόροι του πολιτισμού.

Ο Έλληνας περιφρονεί το νόμο. Δεν παραδέχεται άλλη κρίση μόνο τη δικιά του. Δεν πιστεύει στο νόμο, παρά μόνο αν τον συμφέρει ατομικά. Αλλάζουν νόμους κάθε τόσο κι αν δεν μπορούν, τους αντιμετωπίζουν εχθρικά, μεταχειριζόμενοι τη βία ή το δόλο. Επινοούν σοφιστικούς λόγους και οι νόμοι τους γίνονται ράκη.

Ο Έλληνας έχει αδύναμη μνήμη στα δεινά των πολιτικών. Είναι ευκολόπιστος. Δεν είναι σταθερός. Είναι ανυπόμονος. Μόλις δυσκολέψουν λίγο τα πράγματα, κάνει μεταρρυθμίσεις στους νόμους.

Για να σαγηνεύσεις την εκκλησία του Δήμου μιας ελληνικής πόλης, δώσε υποσχέσεις και θα τους έχεις με το μέρος σου. Μ’ αυτές χορταίνουν οι Έλληνες. Ανάμεσα σε λίγους Έλληνες θα βρεις εύκολα ένα Αλκιβιάδη (εννοείται επιπόλαιο και αλλοπρόσαλλο) που επάνω από την πατρίδα του ο Έλληνας βάζει το εγώ του, το ατομικό του συμφέρον.

Οι Έλληνες λίγα πράγματα σέβονται. Δίκαιος είναι ένας νόμος, αν τους εξυπηρετεί. Την ολότητα, το συμφέρον της ολότητας δεν το λογαριάζουν. Αλλά κι εμείς οι Ρωμαίοι φοβάμαι, ότι θα καταντήσουμε ατομιστές. Όμως οι Έλληνες στο κατήφορο είναι πρωταγωνιστές δηλαδή προς το κακό σπεύδουν γρηγορότερα, ενώ προς το καλό οδοιπορούν αργά.

Καλέ μου Νάβιε, ο Έλληνας για το συμπολίτη του αδιαφορεί, αλλά αν το πράξει, το κάνει για να δείξει την υπεροχή του. Όμως για τους ξένους ενδιαφέρεται για να δείξει τον ανώτερο πολιτισμό του.

Ποτέ ο Έλληνας δεν παραδέχεται την αξία του ομότεχνου του, αν δε του δοθεί η ευκαιρία, τον απαξιώνει. Δεν χαίρεται για τον έπαινο των άλλων, όμως επιχαίρει για τον ψόγο του άλλου ή των άλλων.

Ο Έλληνας είναι εγωκεντρικός. Όταν ένας συμπολίτης του δεν αναγνωρίζεται, αδιαφορεί με το σκεπτικό, ότι αφού δεν αναγνωρίζομαι εγώ, ας μείνει κι αυτός στην αφάνεια. Ακόμα και τους νεκρούς τους αφήνουν ατίμητους οι Έλληνες.

Το μίσος για τους Έλληνες είναι ηδονισμός.
Η συναδέλφωση στους Έλληνες γίνεται, όταν συμπίπτουν τα συμφέροντά τους.

Τώρα κι εμείς οι Ρωμαίοι βαδίζουμε προς το δρόμο των Ελλήνων. Και οι δικοί μας εγωισμοί γίνονται ωμότεροι και βιαιότεροι και θα σκεπάσουν στο μέλλον τη Ρώμη. Ο Έλληνας εφεύρε τρόπους να εκδηλώνει το φθόνο του, να γκρεμίζει τον καλύτερό του. Από τη δολοφονία προτιμά τη συκοφαντία, είναι κι αυτός ένας φόνος διακριτικός. Του αρέσει η ατίμωση. Οι Έλληνες είναι φιλότεχνοι, αλλά και δημιουργοί του καλού και του κακού λόγου. Μιλάνε υποθετικά για κείνον που θέλουν να διώξουν και τον σκοτώνουν χωρίς να το δολοφονούν. Η συκοφαντία είναι το αγχέμαχο όπλο τους.

Ο Έλληνας πιστεύει μόνο στη δική του γνώμη, ο δε ηγέτης δε θέλει να ακούσει και τη γνώμη των άλλων που το έργο θα γίνει τελειότερο, διότι το έργο για να τελειωθεί, πρέπει να το δουλέψουν κι άλλοι, ενώ ο Έλληνας θέλει μόνο το δικό του όνομα να ταυτιστεί με το έργο. Σε πρώτη θέση μπαίνει το εγώ και σε δεύτερο το έργο.

Οι Έλληνες πάσχουν από εγωπάθεια γι’ αυτό κι εμείς οι Ρωμαίοι που ήμασταν κατώτεροί τους, καταφέραμε και πήραμε την εξουσία από τα χέριά τους, ενώ αυτοί ήταν κοσμοκράτορες.

Κάθε έργο πρέπει να είναι συλλογικό και σε διαδοχικές γενιές να τελειώνει για να έχει μακρόχρονη πνοή. Τα έργα πρέπει να είναι υπερπροσωπικά. Η πολιτική σκέψη στην Ελλάδα λείπει. Ο ένας πολιτικός φθείρει τον άλλο μέχρι εξοντώσεως με συνεχή σύγκρουση. Οι Έλληνες έχουν σκέψη δυνατή και αγωνιστική διάθεση. Όμως έχουν άρρωστο χαρακτήρα. Δεν ενώνονται για να γίνει ένα έργο, αυτοκαταστρέφονται.

Γι’ αυτό οι Έλληνες υπέφεραν δεινά και θα υποφέρουν στο μέλλον τα οποία οφείλονται στη φιλοπρωτία που είναι η νόμιμη θυγατέρα του εγωισμού τους.

Μήπως υπερβάλλω γι’ αυτά που λέω για το θαυμαστό γένος των Ελλήνων; Αλλά και αυτούς που διάβασα τον Αριστοφάνη, το Δημοσθένη, τον Ευριπίδη, το Θεόφραστο, τον Επίκουρο, το Ζήνωνα και το Χρύσιππο βεβαιώνουν περίπου τα ίδια, άρα δεν είμαι άδικος. Την ύβριν οι Έλληνες την ξέχασαν. Όταν οι Έλληνες επιδιώκουν ισότητα δεν είναι, διότι θέλουν δικαιοσύνη, αλλά ο άλλος να μην υπερέχει απ’ αυτούς. Μια και εγώ δεν αξίζω να ανεβώ υψηλοτέρα, τότε να μην ανέβεις κι εσύ. Ο Έλληνας γεννιέται με την τάση της υπεροχής.

Οι Έλληνες είναι αφεντάδες της γνώσης και καυχώνται πολύ. Επαινούν τη δικιά τους αρετή, το δικό τους προτέρημα και υποτιμούν τα κατορθώματα των άλλων ή τις αρετές των συμπολιτών τους. Οι Έλληνες έχουν πάθη. Οι περισσότεροι δε διδάσκονται από τα λάθη των κυβερνητών και των πολιτικών ηγεμόνων της ιστορίας τους και κάνουν τα ίδια λάθη και θα συνεχίσουν να κάνουν.

Ο τόπος των Ελλήνων είναι μακάριος, όμως οι Έλληνες δεν αφήνουν τον ηγέτη να κυβερνήσει, αλλά θέλουν οι γύρω του εκ του αφανούς να κυβερνούν αυτοί. Οι Έλληνες μπορεί να είναι εγωπαθείς, αλλά έχουν και καλές πλευρές. Έχουν προοδέψει στο λόγο, στη σοφία, στην ποίηση, στις τέχνες, στις επιστήμες, στο εμπόριο και στον πόλεμο ακόμα κι από όλα αυτά αναβλύζει η δόξα τους.

Εμένα οι Έλληνες με γοητεύουν, είναι οι δάσκαλοί μου. Όμως όσο ο χρόνος περνά η δόξα των Ελλήνων μικραίνει κι ακόμα εξ αιτίας των ελαττωμάτων τους θα μικραίνει. Ο εγωισμός κάνει τους Έλληνες καλούς στρατιώτες, γενναίους, ριψοκίνδυνους και τολμηρούς, αλλά δεν εκμεταλλεύονται τη δόξα τους.

Μη νομίσεις Ατίλιε, ότι όλες αυτές οι κρίσεις που γράφω είναι δικές μου, τις διδάχτηκα από τον Επίκτητο.
Νέος άκουσα τον Επίκτητο να λέει, ότι οι Έλληνες κάποτε είχαν ένα κόσμο, την Ατλαντίδα που την κάλυψαν τα νερά του ωκεανού, ήταν κόσμος προοδευμένος.

Τους Έλληνες μην τους κατηγορείς μπροστά τους ή συνεχώς, γιατί, αν ξυπνήσει η περηφάνια τους, γίνονται αμείλικτοι διώκτες. Οι Έλληνες έχουν υπεροψία, αλλά και φιλοτιμία πρωτοφανή. Τώρα είναι γκρεμισμένοι ευγενείς. Έχουν σωρεία αντιφάσεων. Άλλες ώρες είναι Έλληνες κι άλλες γραικύλοι, τιποτένιοι, παράδοξοι.

Μη δώσεις ποτέ στον Έλληνα την εντύπωση, ότι του αφαίρεσες την ελευθερία. Άφησέ τον να φωνάζει, να θορυβεί, να εκφράζει την πολιτική του μανία, έως εκεί που δεν θίγονται τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας μας. Να χρησιμοποιείς αυτούς που διαφωνούν εναντίον εκείνων που αντιδρούν.
Οι διαταγές προς τους Έλληνες δεν ωφελούν, χρησιμοποίησε το διάλογο. Δίνε την εντύπωση, ότι υποχωρείς. Μην απειλείς τους Έλληνες με τις λεγεώνες.

Μην κάνεις τον παλληκαρά στους ηγήτορες των πόλεων. Άφησέ τους να κάνουν μόνοι τους ελιγμούς. Ακόμα τρέφονται με την οπτασία των περασμένων μεγαλείων τους. Μην πολύ επεμβαίνεις στα εσωτερικά των πόλεών τους.

Αυτά έγραψε στην επιστολή του ο Μενένιος Άπιος που ήταν προχωρημένης ηλικίας και ύπατος, προς τον νεότερο φίλο του, τον ανθύπατο Ατίλιο Νάβιο πιθανότατα δύο δεκαετίες πριν τη γέννησή του Χριστού, όταν πλέον όλος ο Ελληνισμός ήταν υπό την εξουσία της Ρώμης.

Το ότι έχουμε και σήμερα το 2014 μ.Χ. τα ίδια προτερήματα και τα ίδια ελαττώματα που μας κατέβασαν στο τελευταίο σκαλοπάτι της συρρίκνωσής μας σημαίνει, ότι είμαστε ακραιφνείς απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Όμως ας καταπολεμήσουμε τα ελαττώματά μας, διότι κινδυνεύουμε να φθάσουμε στον αφανισμό.

Αυτοκαταστραφήκαμε με τους Ρωμαίους από επιπολαιότητα, από αφέλεια μηδενιστήκαμε από τους Τούρκους.
Δυστυχώς δεν καταπολεμούμε τα ελαττώματά μας.
Το εγώ και ο ατομισμός μας είναι καρκίνωμα που συνεχίζουμε να το εκτρέφουμε συνεχώς.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου