Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

16 Μαΐ 2015

Άλλο ένα «ανδραγάθημα» της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ), καθώς πληροφορίες που μεταδίδει η «Χουριέτ», φέρουν να έχει καταρριφθεί συριακό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Το συριακό αεροσκάφος, σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, παραβίαζε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, μια ευαισθησία την οποία φυσικά και δεν επιδεικνύουν οι Τούρκοι, όταν οι ίδιοι προβαίνουν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το τουρκικό μαχητικό φέρεται να απογειώθηκε από αεροπορική βάση στην περιφέρεια των Αδάνων και για να καταρρίψει το συριακό μαχητικό χρησιμοποίησε δύο πυραύλους αέρος-αέρος.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει είτε ότι ο πιλότος ήτα «ατζαμής», αφού τα συριακά μαχητικά είναι πεπαλαιωμένα σε σχέση με τα τρίτης γενιάς τουρκικά και δεν κατάφερε να το εξουδετερώσει με την πρώτη, ενώ δεν αποκλείεται να υπήρξε και εμπλοκή, εάν ήταν μαχητικό, αφού οι πληροφορίες εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες.

Οι Τούρκοι είχαν καταρρίψει συριακό ελικόπτερο στον Σεπτέμβριο του 2013 με την αιτιολογία ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο (αν έκανε το ίδιο και η ελληνική Αεροπορία τι θα γινόταν;) και στις 23 Μαρτίου 2014 ένα συριακό μαχητικό για τον ίδιο λόγο.

Ουσιαστικά εκδικούνται για την κατάρριψη δικού τους φωτοαναγνωριστικού F-4E Phantom στις 22 Ιουνίου 2012. Τώρα ισχυρίζονται, ότι στις 16 Μαΐου, συριακό μαχητικό είχε παραβιάσει δύο φορές τον εναέριο χώρο τους. Οι αμφιβολίες υπάρχουν, καθώς η Άγκυρα αναζητά πρόσχημα για να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση και να προκληθεί επέμβαση, με στόχο την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Κώστα Βενιζέλου

Για δεκαετίες, κυρίως από το 1974 και εντεύθεν, το Κυπριακό είναι χαμένο σε ατέρμονες και εν πολλοίς ανούσιες συζητήσεις. Η προσοχή για χρόνια επικεντρώνεται στο συνταγματικό, που μετονομάστηκε σε «διακυβέρνηση», κοντολογίς στην κατανομή αρμοδιοτήτων και εξουσιών.

Για χρόνια το πρόβλημα αντιμετωπιζόταν μέσα στα στενά γεωγραφικά όρια του νησιού, την ώρα που είναι σαφές ότι προκλήθηκε και συντηρείται ανοικτό για γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους. Οι διάφοροι παίκτες και πρωταγωνιστές, έχουν επενδύσει στην γεωστρατηγική υπεραξία που παράγει η Κύπρος, την ώρα που όλες οι πρωτοβουλίες και οι διαπραγματεύσεις, αφορούν κατά βάση την εσωτερική δομή μιας χώρας, αγνοώντας το πρώτιστο, που είναι το γεγονός ότι έχει δεχθεί στρατιωτική εισβολή και τμήμα της είναι υπό κατοχή.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των τρίτων έχει διαφοροποιηθεί καθώς αλλάζουν και τα δεδομένα στην περιοχή και έχει αναβαθμισθεί η Κύπρος. Το παιχνίδι έχει χοντρύνει μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, αν και τούτο είναι προφανές πως δεν λαμβάνεται υπόψη στους σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ούτε και καθορίζει το ύψος του πήχη των διεκδικήσεων της.

Η ακολουθούμενη πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς, αποτέλεσμα μιας ξεπερασμένης αντίληψης για το Κυπριακό, μιας περιορισμένης ανάλυσης των δεδομένων στην γειτονιά, περιφερειακά και ευρύτερα, καταλήγει στην πεπατημένη με προδιαγεγραμμένη την πορεία και την έκβαση του προβλήματος.

Η συνταγματική διαφορά δεν είναι ο λόγος που υπάρχει το Κυπριακό. Ούτε και η λύση μπορεί να βρεθεί μέσα από μακρόσυρτες συζητήσεις, που καθορίζουν τους όρους του εσωτερικού πολιτειακού γίγνεσθαι. Το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο γεωπολιτικό πρόβλημα και στη βάση αυτή μπορεί να λυθεί. Χωρίς δογματισμούς και εμμονές σε νομικίστικες ονοματολογίες, που διεκδικούν παγκόσμια πατέντα και θα απασχολήσουν επιστημονικά εγχειρίδια, ως αποτέλεσμα προς αποφυγή.

Μια νέα πρωτοβουλία ξεκίνησε, με συνομιλίες. Δημιουργείται μια δυναμική, χωρίς να επιβεβαιωθούν ακόμη εάν αλλάζει η στάση της τουρκικής πλευράς. Έχει εγκαινιασθεί μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, που θα βαδίσει επί της πεπατημένης οδού, που θέλει το Κυπριακό θέμα κυρίως συνταγματικών ρυθμίσεων, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι το αντιλαμβάνονται ως ένα πρόβλημα που η διευθέτηση του θα επηρεάσει και την ευρύτερη περιοχή και όλη την Ευρώπη. Είναι γι αυτό που, αναπτύσσεται ένα διεθνές ενδιαφέρον, υπάρχει μια εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των εξελίξεων από τους γείτονες μας και τις μεγάλες δυνάμεις. Συνεπώς, την ώρα που είναι προφανές πως το Κυπριακό αντιμετωπίζεται σε μια άλλη διάσταση από τους τρίτους, πρωταγωνιστές και μη, η ε/κ πλευρά βαδίζει στο γνωστό μονοπάτι των περιορισμένων οριζόντων, που και συμφωνία να επιτευχθεί, τη στρατηγική υπεραξία της χώρας θα υφαρπάξουν άλλοι∙ όχι, πάντως, οι Ε/Κ και οι Τ/κ.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Εμετρήθησαν και ευρήθησαν ελλιπείς... Τίτλοι τέλους για το αριστερό εγχείρημα. Αποδείχθηκε ότι δεν είχαν σχέδιο να κυβερνήσουν, αλλά, κυρίως, ότι δεν είχαν την θέληση να συγκρουστούν.
Λυπάμαι πολύ, αλλά η επερχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας (πολύ φοβάμαι χωρίς καν εκλογές) θα είναι η ταφόπλακά μας (ήδη χαίρονται με τη νίκη εις βάρος της Ελλάδας των γερμανο-ευρωπαίων).

Μην μιλάμε για δημοψήφισμα, όταν ξέρουμε πως εάν αυτό γίνει, θα γίνει υπό καθεστώς απόλυτης τρομοκράτησης των πολιτών, οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ των δημίων τους...

Λύση δεν διαφαίνεται όσο αυτός ο χιλιο-προδομένος λαός δεν αντιληφθεί πως μόνο αγωνιζόμενος στους δρόμους (και όχι στους καναπέδες) θα μπορέσει να πιέσει το ιερατείο των Βρυξελλών και πως τα μικρά συμφέροντα του καθενός όταν αθροίζονται είναι εις βάρος όλων...

Αλλά, και πάλι, ποιός θα αναλάβει να τεθεί επικεφαλής μιάς έντιμης εκπροσώπησης αυτού του λαού;
Ποιόν θα μπορέσει να εμπιστευθεί αυτός ο λαός που προδόθηκε από όλους;

Λογικό αδιέξοδο, λοιπόν...! Ή ένα καλο-σχεδιασμένο αδιέξοδο;

Αυτό που σήμερα καλούμαστε να κάνουμε σαν πολίτες, σαν λαός, είναι να υπερπηδήσουμε την υπάρχουσα "λογική", να παρακάμψουμε τα υπάρχοντα δεδομένα και να γεννήσουμε μία νέα πολιτική πρόταση...
Πώς θα γίνει αυτό; Αν μέσα από το πάθημά μας, κατορθώσουμε να ξεχωρίσουμε εκείνα που μας κατέστρεψαν και ταυτόχρονα να αθροίσουμε όλα εκείνα που μπορούν να μας οφελήσουν, τότε θα έχουμε μία αρχική πολιτική πρόταση και λόγο.
Στη συνέχεια μπορούμε να βελτιώσουμε αυτή την πρόταση...
Όχι όμως με αυτούς τους πολιτικούς... Όχι με το υπάρχον σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς.

Η πρότασή μας πρέπει - απαιτείται να είναι πρωτοποριακή αλλά και με πρόσωπα άγνωστα και ικανά να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης που έχει η σωτηρία μίας χώρας, ενός λαού, ενός έθνους...
Ειδάλλως, θα μας διαγράψει η ιστορία, βάζοντας πάνω στους τάφους μας όλων μας την πινακίδα:
ΗΤΑΝ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ...

Παναγιωτίδης Μάρκος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Νάνοι ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έχουν υποταχθεί στο Βερολίνο...
Γιατί γίνεται ό,τι πουν οι Γερμανοί στην ΕΕ και δεν κουνιέται φύλλο;

Είμαστε άραγε ομαδικά τυφλοί όλοι οι Ευρωπαίοι;
Δεν βλέπουμε άραγε ότι τα πάντα κινούνται κάτω από τη βούληση και τις εντολές της γερμανικής κυβέρνησης;
Δεν βλέπουμε άραγε όλοι ότι τα όργανα της ΕΕ, με πρώτο και καλύτερο το Ευρωκοινοβούλιο, είναι απλές πολιτικές «γλάστρες», χωρίς καμία απολύτως εξουσία;

Όχι βέβαια, δεν είμαστε τυφλοί. Προφανώς και όλοι τα βλέπουμε όλα αυτά. Δεν πρόκειται για κάποιο ευφάνταστο συνομωσιολογικό σενάριο κάποιων γραφικών συνομωσιολόγων. Είναι η καθημερινή πολιτική πρακτική της ΕΕ.
Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά;
Γιατί όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολουθούν σαν υπνωτισμένες τη γερμανική κυβέρνηση και γιατί οι λαοί δεν αντιδρούν;

Όλα αυτά γίνονται γιατί οι ευρωπαϊκές οικονομικές ολιγαρχίες των διαφόρων κρατών, στις οποίες φυσικά ανήκει και η ελληνική, προκειμένου να ελέγχουν και να εκμεταλλεύονται πλήρως τους λαούς τους, έχουν αναθέσει σιωπηρά ρόλο οικονομικού «χωροφύλακα» στην γερμανική κυβέρνηση, την οποία έχουν βάλει μπροστά και η οποία εξάλλου έχει στο DNA της την ιδεοληψία της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, έστω και δοτής αυτή τη φορά.

Έτσι, οι μεν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες ελέγχονται και καθοδηγούνται από τις εσωτερικές οικονομικές ολιγαρχίες, είναι υποχρεωμένες κι αυτές να ακολουθούν, καθ’ υπόδειξη, τη γερμανική κυβέρνηση, οι δε λαοί είναι θεσμικά και πληροφοριακά δεμένοι χειροπόδαρα, έχουν εξουδετερωθεί και δεν μπορούν να αντιδράσουν.
Τόσο απλά, αλλά και τραγικά.

Σε ότι αφορά εμάς τους Έλληνες, χρησιμοποιούμαστε σήμερα ως το ιδανικό παράδειγμα τρομοκράτησης και πλήρους καθυπόταξης των ευρωπαϊκών λαών.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λεφτά για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό έχει κηρύξει (για την ακρίβεια, συνεχίζει από τους προηγούμενους) άτυπη στάση πληρωμών.
Στην αγωνιώδη προσπάθειά της να βρει χρήματα, η κυβέρνηση "χτυπάει" τα αποθεματικά διαφόρων ταμείων, πραγματοποιώντας στην ουσία μία "οικονομική αφαίμαξη" και μία σημαντική μείωση στην ικανότητα απορρόφησης πιέσεων -από τους δανειστές- ικανών να δημιουργήσουν οικονομικό χάος στην χώρα.

Προσωπικά, απορώ, γιατί δεν ανακοινώνεται παύση πληρωμών μισθών στους βουλευτές, για άγνωστο χρονικό διάστημα, καθώς και παύση πληρωμών όλων των πολιτικά τοποθετημένων σε θέσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα;
Γιατί δεν ανακοινώνεται, επίσης, μείωση (στο μισό) στους μισθούς των εργαζομένων (sic) στην Βουλή, καθώς και μείωση των συμβούλων των υπουργών, σε αυστηρά τρεις στον αριθμό και με μισθούς που δεν θα ξεπερνάνε ετησίως το όριο των 20.000 ευρώ;
Γιατί δεν προχωρούν στην άμεση δήμευση του συνόλου της περιουσίας όλων εκείνων που έχουν εμπλακεί με την άσκηση πολιτικής στην χώρα κατά τα τελευταία 40 (τουλάχιστον) χρόνια;

Απορώ... γιατί επιλέγεται η αποδυνάμωση της χώρας και δεν επιλέγεται να προσφέρουν με "κοινωνική εργασία" όλοι εκείνοι που προθυμοποιήθηκαν για να "σώσουν" την χώρα;

Παναγιωτίδης Μάρκος

ΥΓ: Είναι πάρα πολλά εκείνα που θα μπορούσαν να αποφασίσουν να εφαρμόσουν, πριν ξανα-επιτεθούν στην τσέπη των πολιτών. Και όμως, οι επιλογές τους παραμένουν σταθερές, είτε αυτές χαρακτηρίζονται δεξιές, κεντρώες ή... αριστερές. Όλως παραδόξως, ενώ τα κόμματα κάνουν κομμάτια και χωρίζουν τον λαό, μεταξύ τους συμφωνούν απολύτως στο να νέμονται την εξουσία και τα ό,ποια οφέλη πηγάζουν από αυτήν, έχοντας, φυσικά, και το ανάλογο τεράστιο οικονομικό υπέρ τους αντίτιμο...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επικίνδυνα παιχνίδια με την λειτουργικότητα και την αξιοπρέπεια της ελληνικής διπλωματίας 
Με πλήρη απώλεια αίσθησης η κυβέρνηση Τσίπρα για το τι σημαίνει εξωτερική πολιτική

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Ο ρόλος της διπλωματίας και των μονίμων διπλωματικών εκπροσωπήσεων χωρών, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος. Η ικανή άσκηση διπλωματικών ενεργειών διευρύνει την επιρροή και συντελεί ουσιαστικά στην αύξηση της "ισχύος" μίας χώρας. Ουσιαστικά, η διπλωματία αποτελεί ένα "όπλο", που στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης βοηθά ουσιαστικά στην υλοποίηση βραχυπρόθεσμων αναγκών και στην επίτευξη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδιασμών και στόχων. Και για την πραγματοποίηση - υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής απαιτείται ικανό διπλωματικό προσωπικό, τεχνικά μέσα και... χρήματα.
Η οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση ενέργεια που μειώνει τις δυνατότητες επαρκούς άσκησης των διπλωματικών ενεργειών, ουσιαστικά βάλει κατά των συμφερόντων της χώρας, αφού στην πραγματικότητα μειώνει τα οφέλη που προκύπτουν από το δύσκολο πεδίο της διπλωματίας. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση προχώρησε στην μείωση της ικανότητας δράσεως (ή και στον μερικό αφοπλισμό) σε έναν άγνωστο "πόλεμο" που διεξάγεται καθημερινά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και στον οποίο όλες οι χώρες προσπαθούν να προωθήσουν, η καθεμία ξεχωριστά, τα συμφέροντά τους ή να δημιουργήσουν οικονομικές και διπλωματικές - πολιτικές συμμαχίες για να ισχυροποιήσουν την θέση τους στον διεθνή πίνακα κατάταξης ισχύος.

Έτσι, μεγάλη έκπληξη (έως και απογοήτευση) δημιούργησε η έγγραφη απόφαση - εντολή της κυβέρνησης προς τις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, να επιστρέψουν άμεσα, μέσω της εφορίας, τυχόν αδιάθετες δαπάνες τους.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου εξωτερικών, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (όπως έκδοση βίζας, πληρεξούσια κ.α.), κρατώντας ωστόσο το κεφάλαιο που χρειάζεται για να καλύψουν τις ανάγκες τους για το επόμενο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά μέχρι σήμερα εν μέρει συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που τους χορηγούσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης, καλούνται να επιστρέψουν, άμεσα μέσω ΔΟΥ, τυχόν αδιάθετες δαπάνες, που αφορούν έξοδα για γραφική ύλη, καθαριστικά κ.λπ. του τρέχοντος διμήνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών δίνει μάλιστα οδηγίες για κατάθεση στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ αναφέρει πως στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αποστολή εμβάσματος «η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να γίνει σε μετρητά (δεσμίδες μέχρι εκατό τεμάχια ανά χαρτονόμισμα και τυχόν υπόλοιπο σε χωριστή δεσμίδα) με τον διπλωματικό φάκελλο».

"Συνηθισμένη διαδικασία" λέει το ΥΠΕΞ

Πάντως κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο για μία συνήθη διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, η οποία αφορά τις προξενικές αρχές που έχουν αρκετά έσοδα, επισημαίνοντας ότι αυτό που αλλάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι μόνο η νομική βάση για την μεταφορά των προξενικών εισπράξεων.
Οι εισπράξεις από τις προξενικές πράξεις, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντα, εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στο εξωτερικό, ως χρήματα του ελληνικού κράτους, επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία του κράτους. Το ίδιο και τώρα.

Οι παραπάνω έμμεσες δηλώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, όμως, απεικονίζουν ένα μέρος της σκληρής αλήθειας. Έτσι, οι εισπράξεις των προξενικών αρχών μας, κυρίως δε εκείνων που είναι σε τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός Σέγκεν) και εκδίδουν μεγάλο αριθμό θεωρήσεων εισπράττοντας το ανάλογο αντίτιμο, κατατίθενται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε έντοκο τραπεζικό λογαριασμό και αποστέλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ σε τακτά διαστήματα και πάντως στο τέλος του κάθε έτους. Υπήρξαν στο παρελθόν περιπτώσεις που, κατά την διάρκεια του έτους, κάποιες αρχές εκλήθησαν να εμβάσουν τα διαθέσιμα ποσά στην Αθήνα, παρακρατώντας τα απαραίτητα για την λειτουργία τους.
Μέχρις εδώ συνεπώς υπάρχουν προηγούμενα. Η διαφορά με την τωρινή περίπτωση είναι ότι καλούνται όλες οι Αρχές μας να στείλουν τα διαθέσιμά τους τώρα και ότι η εντολή αυτή στηρίζεται στον νόμο του Απριλίου 2015 περί αντιμετώπισης εκτάκτων οικονομικών αναγκών (με τον ίδιο νόμο οι κρατούντες έβαλαν χέρι στα αποθεματικά των Περιφερειών, Δήμων κλπ. και έπεται συνέχεια).
Προφανώς η αναφορά αυτή από την πλευρά του υπουργείου κρίθηκε αναγκαία για να δικαιολογηθεί το μαζικό αυτό μέτρο που υποδηλώνει, απλά και μόνο, την τραγική οικονομική κατάσταση του τόπου μας.

Τo Spiegel σχολιάζει αρνητικά

H συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα τράβηξε το ενδιαφέρον και του Spiegel. Όπως γράφει το περιοδικό, η Ελλάδα έφτασε να παρακαλάει ακόμα και τις πρεσβείες για χρήματα ενώ χαρακτηρίζει την κίνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά «πρωτοφανή».
Όπως αναφέρει το Spiegel η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει πόσο δραματικά είναι πλέον τα πράγματα στην Ελλάδα κάνοντας παράλληλα αναφορά στις διαπραγματεύσεις που παρά το επιτακτικό της κατάστασης συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επιδρομή στο εσωτερικό της Συρίας σκοτώνοντας έναν υψηλόβαθμο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που συμμετείχε στη διεύθυνση των οικονομικών επιχειρήσεων της οργάνωσης, πραγματοποίησαν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσαν σήμερα το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι την επιδρομή διέταξε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΙΚ του σκοτώθηκε είναι ο Αμπού Σαγιάφ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθη η σύζυγός του.

Το CNN μετέδωσε ότι αμερικανοί κομάντος πέταξαν με ελικόπτερο στην ανατολική Συρία για να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση.

Οι ΗΠΑ δεν προειδοποίησαν εγκαίρως τη συριακή κυβέρνηση, ούτε συνεργάστηκαν μαζί της στην επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ανώτερος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

"Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συνεργάστηκε με το συριακό καθεστώς, ούτε τους ενημερώσαμε εγκαίρως για αυτή την επιχείρηση", δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπερναντέτ Μίχαν.

"Έχουμε προειδοποίησει το καθεστώς Άσαντ να μην ανακατεύεται στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις μας εναντίον του ΙΚ στο εσωτερικό της Συρίας", είπε και συμπλήρωσε ότι "το καθεστώς Άσαντ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι εταίρος στη μάχη κατά του ΙΚ".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα
Ένας αθόρυβος, αργός θάνατος προς παραδειγματισμό

Του System Failure

Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος της 4μηνης εκεχειρίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, η μάχη γίνεται όλο και πιο σκληρή, όπως αναμένονταν. Δεν βρίσκεται μόνο η Ελλάδα σε δύσκολη θέση, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά και οι ευρωκράτες, καθώς φαίνεται να έχουν περιορισμένες επιλογές που θα τους επέτρεπαν να κρατήσουν ζωντανούς τους αρχικούς τους σχεδιασμούς.

Μια απορριπτέα επιλογή για τον "αυτοκράτορα" Ντράγκι, θα ήταν να απελευθερώσει την ροή της μαζικής ποσοτικής χαλάρωσης και προς την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω επικίνδυνη αβεβαιότητα. Προς το παρόν, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατευθύνεται προς όλα τα μέρη της ευρωζώνης εκτός της Ελλάδας, η οποία πρέπει να "τιμωρηθεί", αφού τώρα τολμά να αντιστέκεται ενάντια στις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές με την κυβέρνηση Τσίπρα. Μια τέτοια επιλογή θα ήταν καταστροφική για τα χρηματοπιστωτικά και εταιρικά λόμπι, καθώς θα έδινε το σήμα στα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης ότι μπορούν να εγκαταλείψουν τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας χωρίς επιπτώσεις.

Άλλη μια απορριπτέα επιλογή θα ήταν η οριστική διακοπή της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος μέσω του μηχανισμού ELA, καθώς θα ανάγκαζε την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα επέφερε πολλαπλά πλήγματα στα σχέδια των ελίτ, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε άμεσα να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της και να αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά, υπό προϋποθέσεις.

Μια βασική προϋπόθεση θα ήταν η κεντρική κυβέρνηση να ελέγχει πλήρως την ποσότητα και ροή χρήματος μέσω της κεντρικής τράπεζας καθώς και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, η οποία θα έκανε την οικονομία και πάλι ανταγωνιστική.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ευρω-αυτοκρατορία θα αναγκάζονταν να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ελλάδα, με καθολικό εμπάργκο στα Ελληνικά προϊόντα και στο νέο νόμισμα, μπλοκάροντας παντός είδους συναλλαγές. Όμως, εκτός του ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε εντελώς λάθος μηνύματα σε υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ευρωζώνη ή ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποτελούσε μια καταστροφή και στο γεωπολιτικό πεδίο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί στην λύση των BRICS, ως μια τεράστια αγορά για τα προϊόντα της και το νόμισμά της. Οι χώρες των BRICS προβαίνουν ήδη σε διμερείς συναλλαγές χρησιμοποιώντας τα εθνικά τους νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο, με προοπτική να απεξαρτηθούν πλήρως από το μονοπώλιο του Αμερικανικού νομίσματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και άλλες χώρες εκτός ομάδας BRICS (Αργεντινή, Ιράν, Αίγυπτος, Βενεζουέλα), προχωρούν σε συμφωνίες κυρίως με Ρωσία-Κίνα χρησιμοποιώντας τα εθνικά τους νομίσματα. Η πρωτοκαθεδρία του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές, ήδη έχει αρχίσει να κλονίζεται.

Η Ελλάδα έχει ήδη προσκληθεί να συμμετάσχει ως το 6ο μέλος στην νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Επομένως, η μοναδική επιλογή για τον "αυτοκράτορα" και τους ευρωκράτες, είναι να εφαρμόσουν ένα είδος ελεγχόμενης χρεοκοπίας χωρίς έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο αυτό έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της απόλυτα ελεγχόμενης, αλλά περιορισμένης ρευστότητας που κατευθύνεται προς τις Ελληνικές τράπεζες. Τα συστημικά ΜΜΕ εντός και εκτός Ελλάδας έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως με αυτό το σχέδιο, καθώς οι διάφοροι παπαγάλοι-δημοσιογράφοι έχουν εξαπολύσει ένα νέο γύρο αναλύσεων καταστροφολογικού τύπου.

Ακούμε πλέον σε καθημερινή βάση, ότι η κυβέρνηση πρέπει να βιαστεί να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές, επειδή τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν και η αγορά ουσιαστικά έχει καταρρεύσει. Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός, η κυβέρνηση να πιεστεί να συνθηκολογήσει με τους δανειστές, πολύ μακριά από τις κόκκινες γραμμές της, διολισθαίνοντας προς τις πολιτικές που θέλουν να επιβάλουν. Αφετέρου, να χάσει σταδιακά την ευρεία στήριξη που απολαμβάνει προς το παρόν από την Ελληνική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος που εξαπολύουν καθημερινά να συστημικά ΜΜΕ, οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενης αβεβαιότητας, που οδηγεί με τη σειρά της σε ακόμα πιο βαθιά ύφεση. Στραγγαλίζοντας περισσότερο ότι απέμεινε από την οικονομία και ελαττώνοντας σταδιακά και συστηματικά τη ρευστότητα, η νεοφιλελεύθερη δικτατορία εντός και εκτός της χώρας, ωθεί την κυβέρνηση Τσίπρα προς ταπεινωτική υποχώρηση έναντι των κόκκινων γραμμών της.

Το συγκεκριμένο σχέδιο δείχνει ότι οι ελίτ θέλουν να οδηγήσουν την Ελλάδα πίσω στο μονοπάτι του αργού θανάτου, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις τελικές συνθήκες στο Ελληνικό πείραμα. Το γεγονός όμως ότι θέλουν να το κάνουν "αθόρυβα", δείχνει ότι και οι ίδιοι ισορροπούν πάνω σε τεντωμένο σχοινί, καθώς φοβούνται έναν πιθανό εκτροχιασμό με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Τσίπρας πρέπει να το εκμεταλλευτεί και να προετοιμάσει τη χώρα για Grexit, αν δεν το έχει κάνει ήδη, προκειμένου να της δώσει το πλεονέκτημα για την τελική μάχη του πολέμου.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Η Ευρώπη σε όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα δεν υπήρξε ποτέ η φυσική κοιτίδα της Δημοκρατίας.

Αντίθετα, και κατά τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του ''Η Σκοτεινή Ήπειρος'', υπήρξε το πεδίο κοινωνικών και πολιτικών πειραματισμών και λίκνο του φασισμού, του κομμουνισμού, και του φυλετικού εθνικισμού, συστήματα και ιδέες οι οποίες είχαν επικρατήσει σαν λύση στα σύγχρονα τότε προβλήματα, της μετανάστευσης, της ανταλλαγής πληθυσμών, την οριοθέτηση νέων κρατών, της τότε οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Στην δημοκρατία δόθηκε άλλη μία ευκαιρία μετά την ήττα του ναζισμού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μιά ευκαιρία όμως λειψή αφού τάχθηκε να λειτουργήσει μέσα απ' τους όρους ενός τεχνοκρατικού πολιτισμού, κι ενός άκρατου καπιταλισμού.

Σήμερα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζούμε την τελευταία φάση αυτής της ευκαιρίας, αυτού του πειράματος που ξεκίνησε πριν 70 χρόνια. 

Αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας είναι πολύ μεγάλο. 

Δεν είναι οικονομική κρίση, ή κρίση δανεισμού, ή ακόμα επίδειξη ισχύος. 
Δεν πρόκειται για χρήματα. Ο πλανήτης μας μιά χαρά γυρνάει χωρίς να παρεκλίνει ούτε ένα δισεκατομμυριοστό της μοίρας απ' την τροχιά του, είτε η ''μικρή ελλαδίτσα'' πληρώσει τα 360 δις ευρώ του χρέους της (αν είναι τόσα), είτε δεν τα πληρώσει.
Έτσι κι αλλιώς αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, δεν υφίστανται στην πραγματικότητα. Πρόκειται για λογιστικές εγγραφές στα κομπιούτερ κάποιων τραπεζών και λοιπων διεθνών απατεώνων. Θα μπορούσαν κάλλιστα να διαγραφούν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Εδώ όμως πρόκειται για κάτι άλλο, κάτι τεράστιο: 
Η Ευρώπη, με την μορφή της Ε.Ε. έχει ήδη ανοίξει την πόρτα του νέου μεσαίωνα, και κρυφοκοιτάζει μέσα.
Ο τάχα ''οικονομικός'' πόλεμος μεταξύ της Ένωσης και του φτωχού ευρωπαϊκού νότου με κύριο στόχο την Ελλάδα, είναι ένας πόλεμος πολιτισμού, ένας πόλεμος καμπή για την ανθρωπότητα.

Αν η φτωχή, μικρή Ελλάδα ηττηθεί, θα έχει ηττηθεί μαζί της και ο ανθρωπισμός, η φιλοσοφία, οι τέχνες, η ανθρωπιστική επιστήμη. 
Θα έχει ηττηθεί μαζί ένας πολιτισμός 2.500 ετών, βασισμένος πάνω στον άνθρωπο, τις ηθικές αξίες, τον ουμανισμό.

Και θα έχει επικρατήσει ένα τεχνοκρατικό μόρφωμα, βασισμένο στους αριθμούς και τους στείρους κανόνες.
Ένας δήθεν ''πολιτισμός'' που θεοποιώντας το κέρδος και την κατανάλωση βάζει πάνω από τον άνθρωπο το (ψεύτικο) χρήμα, στην ουσία δηλαδή τους αριθμούς και τους χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα κανόνες, στείρους και αδιέξοδους, που δεν έχουν καμία αναφορά στους ηθικούς, προαιώνιους κανόνες του ανθρώπου.

Σ' αυτή την σύγχρονη έκδοση του πολέμου μεταξύ του πολιτισμένου κόσμου και του βαρβαρισμού, εμείς, εδώ στην Ελλαδα, έχουμε για την ανθρωπότητα τον ρόλο που είχαν οι τριακόσιοι του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.

Δεν είναι υπερβολή. Το blog παρακαλεί να το σκεφτούμε όλοι καλά.
Είμαστε το πρώτο αλλά και το ύστατο φυλάκιο του πολιτισμένου κόσμου.
Αν αυτό το φυλάκιο πέσει, τίποτα δεν θα μπορέσει να αντισταθεί πιά στις βαρβαρικές ορδές της παγκοσμιοποίησης της Νέας Τάξης πραγμάτων, όπως αυτή ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται από μια δήθεν ''Ευρωπαϊκή Ένωση''. 

Αν η χώρα μας διαλυθεί, θύμα στον βωμό της λατρείας των νεοναζιστικών κανόνων και αριθμών της Ε.Ε., θα διαλυθούν και δεκάδες χώρες μετά απ' αυτήν.
Θύματα στον ίδιο βωμό. Στους ίδιους θεούς.

Είμαστε, ως κράτος, οι νέοι ''τριακόσιοι''. 
Απέναντί μας, ως νέοι Πέρσες, η ''νέα τάξη'' κι η παγκοσμιοποίηση.  
Η βαρβαρότητα. Ο νέος μεσαίωνας.

Δεν είμαστε ήρωες. Δεν γεννηθήκαμε ήρωες.
Η κακή μοίρα όμως μας έταξε στην χρονική στιγμή που απαιτούνται ηρωϊκές πράξεις!

Ο Λεωνίδας τότε δεν σταμάτησε τους βαρβάρους μόνος του.
Είχε μαζί του τους τριακόσιους.
Όλους μαζί. Μιά γροθιά, μιά σκέψη, μιά απόφαση: Δεν θα περάσουν!
Ή, αν περάσουν θά 'ναι πάνω απ' τα ωραία πτώματά μας!...


Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η μάνα Θράκη "καίγεται" και ο Κοτζιάς χορεύει
Η Ε.Ε χρηματοδοτεί μειονότητες στην Ελλάδα να συνεδριάζουν για τα "εθνικά" δικαιώματά τους

Γράφει ο Ξενοφώντας Ερμείδης

Σε εξέλιξη είναι το συνέδριο μειονοτήτων που πραγματοποιείται από τις 13 Μαΐου στην Κομοτηνή και έχει την σφραγίδα της Ομοσπονδιακής Ένωσης Εθνικοτήτων Ευρώπης (FUEN) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης & Φιλίας και του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές το συνέδριο έχει ως κύριο θέμα την εκπαίδευση και θρησκευτική αυτονομία της μειονότητας της Θράκης και ευρύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων. Όμως το θέμα τους είναι καθαρά εθνικό και παίζεται βρόμικα.

Με χρήμα της Ε.Ε

Το ερώτημα είναι πως το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την έγκρισή του να γίνει ένα τέτοιο συνέδριο το οποίο δεν αφορά την θρησκευτική "μειονότητα" αλλά την εθνική μειονότητα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση κάποιοι θέλουν να την αποκαλούν τουρκική. Άλλωστε την εποπτεία αυτού του συνεδρίου την έχει η FUEN που δεν επικεντρώνεται στο θρησκευτικό δικαίωμα του καθενός αλλά σε Εθνικότητες. Καθόλου τυχαίο επίσης δεν είναι ότι συνεπίκουρος σε αυτό το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα συμβάν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ, κ. Κούτρας άφησε σαφείς υπαινιγμούς ότι το συνέδριο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε "Φίλες χώρες σπεύδουν αβίαστα να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους δραστηριότητες, κάτι που στο εξής η Αθήνα θα λάβει υπόψη της", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ε.Ε νομιμοποιεί "εθνικές μειονότητες" στην Ελλάδα

Η FUEN είναι ένα εργαλείο της Ε.Ε που δημιουργήθηκε παράλληλα με την δημιουργία της Ένωσης το 1949. Στην Ομοσπονδιακή αυτή Ένωση μέλος της είναι και το Κόμμα της Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης τουρκικής προέλευσης που έχει την έδρα του στην Κομοτηνή και 6,000 μέλη. Όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα της FUEN, τα στοιχεία που δίνει ο πρόεδρός της, Mustafa Ali Çavus, το τουρκικό κόμμα δημιουργήθηκε από την ανάγκη να μάθει η πλειοψηφία και ο κόσμος "με πολιτικά και νομικά μέσα τις αδικίες που υπέστησαν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης". Μάλιστα ο κύριος Çavus κάνει σχόλιο στην επίσημη σελίδα της FUEN ότι η Ελλάδα αντιδημοκρατικά έχει ως εκλογικό όριο το 3% που αφορά ανεξάρτητους βουλευτές και για τον "αντιδημοκρατικό" αυτό λόγο το κόμμα του δεν έχει εκπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο!

Ενώ λοιπόν, ο κύριος Çavus θεωρεί αντιδημοκρατικό που δεν εκπροσωπείται στην Ελληνική Βουλή, από την άλλη στο ίδιο επίσημο σημείωμα της ιστοσελίδας της FUEN αναφέρει ότι η Ελλάδα επιμένει να μην αναγνωρίζει την Τουρκική Ταυτότητα των μουσουλμάνων πολιτών της Θράκης. Θέλει να είναι στην Ελληνική Βουλή, αλλά θέλει να είναι ως Τούρκος!

Συνεχίζοντας την επίθεσή του μέσω του ευρωπαϊκού εργαλείου FUEN εναντίον της Ελλάδας, τονίζει ότι μπορεί η Ελλάδα να τηρεί την Συνθήκη της Λωζάνης που αφορά την θρησκευτική και εκπαιδευτική ιδιαιτερότητα των κατοίκων, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Διότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του τουρκικού κόμματος της Θράκης είναι δικαίωμα να ορίζουν τα κρατικά σχολεία, τα ιδρυμάτα και τους εκκλησιαστικούς χώρους των μουσουλμάνων όπως αυτοί θέλουν. Τα χρήματα για το πώς θα το κάνουν αυτό, το σημείωμα δεν το αναφέρει. Ίσως από εκεί που χρηματοδοτείται επί 24 χρόνια για να είναι κόμμα τουρκικό μέσα στην Ελλάδα. Για το ότι δεν πρόκειται για ένα συνέδριο θρησκευτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα αποδεικνύεται από την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης που έχουν ως σήμα τους την Θράκη ως ξέχωρο κράτος με τις ευλογίες της FUEN.

Δεν φθάνει όμως αυτό, διότι μέλος της FUEN με έδρα την Ρόδο είναι και ο "Σύνδεσμος Αλληλεγγύης Τουρκικού Πολιτισμού της Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων". Σύμφωνα με το δικό του σημείωμα στην FUEN, μάχεται για λύση των προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας που ζει στα νησιά!

Μέλος επίσης είναι και η "Μακεδονική μειονότητα" με έδρα την Φλώρινα που απαρτίζεται με μέλη του "Εθνικού Μακεδονικού κόμματος στην Ελλάδα", "Ουράνιο Τόξο".

Επικοινωνιακή "στάχτη στα μάτια"

Αυτά είναι τα θέματα του Συνεδρίου που η ελληνική κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της να συζητηθούν σε ελληνικό έδαφος από Τούρκους. Δυστυχώς η ελληνική πλευρά άφησε αυτό το τεράστιο θέμα να καλυφθεί επικοινωνιακά μεταξύ της γελοίας κόντρας Χρυσής Αυγής και Ποταμιού. Η κόντρα όμως δεν έγινε για το Συνέδριο που ξεκίνησε στις 13 Μαϊου στην Κομοτηνή με χρήματα της Ε.Ε αλλά για τον αν έπρεπε ή όχι να περάσει ο Επιτάφιος την Μ. Παρασκευή στο χωριό Εχίνος.

Καθόλου τυχαία το Συνέδριο δεν ξεκίνησε την παραμονή της Επετείου της Απελευθέρωσης της Θράκης που είναι η 14η Μαΐου. Επίσης, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι σύνεδροι που παίρνουν μέρος είναι εθνικοτήτων που ζητούν την απόσχιση των εδαφών που ζουν από τα κράτη που ανήκουν. Σκότοι, Καταλανοί, Τυρολέζοι κ.ο.κ.

Όμως υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ Σκότων και Άγγλων και Ελλήνων και Τούρκων. Τα εδάφη της Σκοτίας κατακτήθηκαν με την βία όπως με την βία κατακτήθηκαν τα εδάφη της Ελλάδας από την Τουρκία. Δεν ζήτησε η Αγγλία την απόσχισή της από την Σκωτία, αυτό δηλαδή που ζητάει η Τουρκία μέσω της χρηματοδότησής της στο τουρκικό κόμμα της Θράκης.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει την πάπια

Η γελοιότητα της ελληνικής κυβέρνησης για το μείζον θέμα του Συνεδρίου είναι ότι στις 14 Μαΐου ενώ στην Κομοτηνή οι Τούρκοι διοργάνωναν συνέδριο για τα εθνικά τους και όχι θρησκευτικά τους δικαιώματα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Καμένος, βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη για τα 95 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης. Την ώρα που η Τουρκία έχει στήσει παραμάγαζο μέσα σε ελληνικό έδαφος με την χορηγία της Ε.Ε ο κύριος Καμένος ανέμιζε σημαίες εναντίον ενός εχθρού που θα έρθει μέσω πολέμου να απειλήσει την Ελλάδα.

"Φροντίζουμε με τη στρατιωτική ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, να φέρουμε την πληρότητα των μονάδων της παραμεθορίου και ιδιαίτερα της Θράκης, στο 100%. Είμαστε περήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας. Είμαστε περήφανοι για τα στρατευμένα παιδιά μας που μαζί με τους επαγγελματίες, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, αλλά και τους εθνοφύλακες, κρατούν γερά αλλά και υψηλά το ηθικό, αλλά και προστατεύουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Θα πρέπει να ξέρουν όσοι σκεφτούν να επιβουλευτούν την εθνική κυριαρχία αυτού εδώ του τόπου, ότι αυτός ο τόπος δεν παραδίδεται. Είτε η απειλή είναι με στρατιωτικά μέσα, είτε η απειλή είναι με οικονομικά μέσα", τόνισε ο υπουργός.

Μόνο που οι εχθροί που απαιτούν Τούρκο βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ανεξαρτησία για θέματα που άπτονται στην αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Κράτους, ήταν λίγα μόλις χιλιόμετρα μακρυά από τον κ. Καμένο και με "οικονομικά μέσα" της Ε.Ε έκαναν συνέδριο για την "εθνική" τους κυριαρχία σε ελληνικό έδαφος.

Την ίδια ημέρα που οι αυτοαποκαλούμενοι Τούρκοι συνεδρίαζαν για τα εθνικά τους δικαιώματα μέσα στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς βρισκόταν στην Αττάλεια και χαρούμενος που συμμετείχε στην Σύνοδο των υπουργών-κρατών μελών του ΝΑΤΟ χόρευε και τραγούδαγε το "we are the world" αγκαλιά με τον Τούρκο ομόλογό του.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ανηλεής πόλεμος ΗΠΑ – Γερμανίας για τον απόλυτο έλεγχο της πατρίδας μας, με σκληρά χτυπήματα εκατέρωθεν, συχνά κάτω από το τραπέζι. Η γερμανική αλαζονεία κόντρα στον αμερικανικό κυνισμό, σε έναν ανελέητο αγώνα για το ποιος θα περιορίσει τον άλλο, ποιος θα κερδίσει πόντους σε μία λεηλατημένη χώρα που τη θέλουν αποικία τους.
Καθένας με τα γεράκια του –με Κίσινγκερ (παλαιότερα), Μπρεζίνσκι, Νούλαντ οι Ηνωμένες Πολιτείες, με Μέρκελ, Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ οι Γερμανοί-, αμφότεροι έχουν επιδοθεί σε έναν γεωπολιτικό ανταγωνισμό κατίσχυσης επί ενός καθημαγμένου τοπίου, που, δυστυχώς, για μας, είναι το ελληνικό, είναι η πατρίδα μας. Ο κρυφός πόλεμος Βρυξελλών – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το μέλλον του ελληνικού χρέους αντανακλά ακριβώς τη διαμάχη Αμερικανών και Γερμανών για το ελληνικό «φιλέτο».

Για την κόντρα αυτή, που μόνο ένα μικρό μέρος της είναι ευρύτερα γνωστό, πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν. Όπως, π.χ., περίεργα συμβαίνοντα στον χώρο της άμυνας, όπου εδώ και λίγα χρόνια οι ΗΠΑ προσπαθούν, για παράδειγμα, να «σπάσουν» το επί δεκαετίες εν Ελλάδι γερμανικό μονοπώλιο στα άρματα μάχης (Leopard), προσφέροντας στον ελληνικό στρατό τη δική τους εκδοχή (Abrams). Τα ίδια και σε άλλα ευαίσθητα πεδία, όπως οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες. Ακόμα και στο αγκάθι των γερμανικών αποζημιώσεων, όπου η Αθήνα έλαβε αναπάντεχα αμερικανική συνδρομή δια πληροφοριών σχετικά με τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όχι φυσικά επειδή μας «αγάπησαν» οι αμερικανοί. Απλώς επιδιώκουν έτσι να αμαυρώσουν την –ούτως ή άλλως κατάμαυρη- εικόνα της Γερμανίας στα μάτια των Ελλήνων.

Εξ ου και τα «γλυκόλογα» των αμερικανών προς τους δανειστές μας της «ευρωπαϊκής όχθης», με την «κατανόηση» και «μεγαλοψυχία» που δείχνουν στο ελληνικό πρόβλημα. Στη Ουάσιγκτον δεν είναι ηλίθιοι. Πίσω από τις επίμονες προτροπές τους προς τους Ευρωπαίους, για καλοσύνες τύπου «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κρύβεται η μεθοδική προσπάθεια των ΗΠΑ να διαλύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία, αφού, αν εκραγεί η ελληνική βόμβα, το ελληνικό «κούρεμα» θα το φορτωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Στον αντίποδα του αμερικανικού κυνισμού έχουμε τον γερμανικό, επενδυμένο με μπόλικη υποκρισία. Έτσι αναμένεται –ήδη διαφαίνεται- οι Γερμανοί να χτυπήσουν με μανία έναν ελληνικό «Greek Stream» και μιλάμε φυσικά για το νέο σχέδιο αγωγού που μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα μεταφέρει αέριο στη Δύση.
Στο Βερολίνο επεξεργάζονται σχέδια ακύρωσης του έργου, που θα ξανάβαζε με προοπτικές την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη. Διότι τους ενδιαφέρει να μην πληγεί ο δικός τους «Nord Stream» από έναν μελλοντικά επικίνδυνο ανταγωνιστή, έναν (και) ελληνικό αγωγό. Κι ενώ οι Γερμανοί συζητούν τώρα –αυτή τη στιγμή, εν μέσω κυρώσεων!- για αυξημένες ροές ρωσικού φυσικού αερίου στον «Nord Stream», χτυπούν ανάλογο ενδεχόμενο μέσω Ελλάδας. Αυτό, δηλαδή, που κάνουν οι ίδιοι το απαγορεύουν στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, στο Βερολίνο ετοιμάζονται για γενναία βοήθεια στο «χαϊδεμένο παιδί» τους, την Ουκρανία, την ώρα που η Ελλάδα (μέλος της Ε.Ε. υποτίθεται…) έχει μείνει στον άσο και επί έναν σχεδόν χρόνο δεν έχει λάβει ούτε ευρώ, ακριβώς για να γονατίσει.
Τυπικοί Γερμανοί: Ανοιχτοχέρηδες εκεί που ετοιμάζονται να εισβάλλουν οικονομικά, «σκυλιά» σε χώρες που έχουν ήδη –και πολλάκις- λεηλατήσει. Η ουκρανική κρίση επιβεβαιώνει ότι στο Βερολίνο η αλαζονεία εκτοπίζει τη λογική. Η Γερμανία διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στις διαδηλώσεις για την ανατροπή του Ουκρανού Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Γερμανικά think tanks (το Friedrich Ebert Foundation, σχετιζόμενο με το σοσιαλδημοκρατικό SPD, και το Konrad Adenauer Foundation, που σχετίζεται με το χριστιανοδημοκρατικό CDU) εργάστηκαν σκληρά στην προώθηση της νέας κατάστασης πραγμάτων στο Κίεβο και έχουν «εισβάλει» τώρα και στην Αθήνα, αναζητώντας πελάτες…
Στη συνέχεια το Βερολίνο διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, παρότι πολλά μέλη της γερμανικής κυβέρνησης (ειδικά στο SPD) ανησυχούν έντονα από την υιοθέτηση μίας τέτοιας σκληρής γραμμής έναντι της Ρωσίας.

Κυνηγοί του ίδιου θηράματος

Επιστρέφοντας στα της σχέσης ΗΠΑ – Γερμανίας, παρατηρούμε ότι εκεί που αίφνης το μίσος γίνεται αγάπη είναι στην κοινά ανάγκη και των δύο επίδοξων «προστατών» της πατρίδας μας να δέσουν χειροπόδαρα το αντιστεκόμενο θύμα τους, παράλληλα με τον μεταξύ τους διαγκωνισμό για τη λεία.
Από τη μία η όλο και πιο «γερμανική» Γερμανία, με τα τευτονικά αλαζονικά της ζώπυρα πάντα αειθαλή στο DNA των πολιτικών της ελίτ και από την άλλη η αδιασάλευτη αμερικανική εμμονή στη διατήρηση του δικού της imperium (που όμως είναι στη δύση του…) δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές καλοσύνες ανάμεσά τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι την «καλοσύνη» και των δύο «συμμαχικών» δυνάμεων βίωσε στο πετσί του ο λαός μας μέσα από σειρά εθνικών τραγωδιών.
Γερμανοί στρατηγοί δίδαξαν τους Τούρκους πώς να εξοντώσουν τον μικρασιατικό και ποντιακό ελληνισμό.
Γερμανοί ναζί άφησαν πίσω τους «Βιάννους» και «Δίστομα».
Γερμανοί σήμερα τιμωρούν με προτεσταντική εμμονή την ατίθαση Ελλάδα, με την πολιτική ηθική τους να έχει εξαφανιστεί κάπου μεταξύ Siemens και Rheinmetall.
Και για να μην αδικήσουμε και τον έτερο «προστάτη», ο κυπριακός και όλος ο ελληνισμός ποτέ δεν ξεχάσουν ποιος στήριξε τους «Αττίλες» στην εισβολή τους στην Κύπρο. Ο λαός μας δεν έχει ξεχάσει τα δουλοπρεπή (και διαχρονικά) χάδια των Αμερικανών στους Τούρκους. Ούτε τις γκανγκστερικές μεθόδους άσκησης πολιτικών εκβιασμών, που «τελείωσαν» τον Κώστα Καραμανλή όταν επιχείρησε μερική χειραφέτηση απ’ όσα «επιτρέπουν» τα ατλαντικά γεράκια.

Η ιδιάζουσα και νεοαποικιακή συμπεριφορά ΗΠΑ και Γερμανίας δεν πλήττει όμως μόνο τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Σκοτώνει και ό,τι έχει απομείνει από το ξεφτισμένο πια ευρωπαϊκό όραμα. Πολύ πρόσφατες είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με το πώς η γερμανική εθνική υπηρεσία πληροφοριών (BND) κατασκόπευε κορυφαίους Γάλλους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λογαριασμό των ΗΠΑ. Οι διαρροές από την πολύκροτη απόρρητη έκθεση της BND αναφέρουν ότι ο σταθμός της στο Bad Aibling κατασκόπευε το γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λυπηρό είναι ακόμη το πόσο εύκολα οι αμερικανοί συμπαρέσυραν τη Γερμανία στην αντιρωσική τους υστερία. Ενώ από τη μία πλευρά η Γερμανία μόνο ζημία είχε και έχει από την υπόθεση των αντιρωσικών κυρώσεων, η ηγεσία της δεν δίστασε να στοιχηθεί με τις ΗΠΑ σε μία πολιτική συμπεριφορά εντέλει αντιευρωπαϊκή, που ζημιώνει μόνο την Ευρώπη και καθόλου τους αμερικανούς.
Στην Ουάσιγκτον, βέβαια, κάνουν ένα κολοσσιαίο λάθος. Η ιστορία έχει αποδείξει πως όποτε οι Γερμανοί ένιωσαν αρκούντος δυνατοί, συμπεριφέρθηκαν «αλλιώς». Και οδήγησαν την ανθρωπότητα στα σφαγεία δύο παγκοσμίων πολέμων.

Κι όμως η Ελλάδα έχει κρυφούς άσους

Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ασκηθούν για πρώτη φορά πολυεπίπεδες πολιτικές στα εξωτερικά και την άμυνα, όπως και τα δείγματα γραφής από υπουργούς όπως ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος, είναι παραπάνω από βέβαιο πως έχουν ενοχλήσει, ίσως και εξοργίσει, τα σκληροπυρηνικά κέντρα των δύο «προστατών». Τα βουβάλια μαλώνουν, λοιπόν, κι έτσι ακριβώς μας βλέπουν, σαν βατράχια, που πρέπει να πληρώσουν, διαλέγοντας υποχρεωτικά «προστάτη».

Στη σημερινή γεωστρατηγική περιπλοκότητα όμως η Ελλάδα, έστω και ημιθανής, έχει χαρτιά: να εμφανιστεί μη δεδομένη για κανέναν επίδοξο «προστάτη». Οι παραδοσιακές συμμαχίες της χώρας, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, οφείλουν πλέον να διέπονται από αμοιβαιότητα. Κι αυτή η σημερινή Ελλάδα θα πρέπει να ανοιχτεί και σε νέες συμμαχίες, απειλώντας –τη Γερμανία πρωτίστως- πως, ναι, είμαστε αποφασισμένοι για όλα! Στην εσχάτη, ακόμη και για Grexit! Αντέξαμε κάτι αιώνες τουρκοκρατίας, θα αντέξουμε και χωρίς ευρώ!

Ναι, μία τέτοια πολιτική είναι, ασφαλώς, υψηλού ρίσκου. Φέρει όμως πλάι στο ρίσκο αυτό και μία περίπτωση ελπίδας για μελλοντική ανά(σ)ταση! Αντίθετα, αν η χώρα και η κυβέρνησή της γονατίσουν και παραδοθούν ολοκληρωτικά (σε όποιον εκ των δύο ή και στους δύο επίδοξους «προστάτες» και συνάμα στη διεθνή των τοκογλύφων), θα σερνόμαστε για δεκαετίες. Κι αν ακόμα κρίνουμε πως αυτό μας αξίζει, ας μην το επιτρέψουμε! Για χάρη των παιδιών μας και των γενιών που θα έρθουν…

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 289

Σχόλιο ιστολογίου: Πεποίθηση του ιστολογίου είναι πως δεν πρόκειται για "καυγά" μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, αλλά πρόκειται για μία κάκιστα εκτελεσμένη "χορογραφία". Κι αυτό, επειδή η Γερμανία είναι μία χώρα η οποία έχει παραδοθεί άνευ όρων στις ΗΠΑ. Επειδή όμως οι ΗΠΑ διανύουν μία περίοδο (εξαιτίας της δικής τους οικονομικής κρίσης) απομάκρυνσης - αποχώρησης από πεδία ενδιαφέροντος, έχουν τοποθετήσει στην Ευρώπη ως "ανάδοχο" της παρουσίας και της πολιτικής τους την Γερμανία (η οποία ασκεί πολιτική πρώτιστα υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων κι έπειτα υπέρ των γερμανικών). Γι αυτές τις υπηρεσίες, η Γερμανία λαμβάνει ως "bonus" το δικαίωμα σκληρής συμπεριφοράς (προσδοκώντας σε ίδια οφέλη, αλλά και εξυπηρετεί αμερικανικά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο) απέναντι σε μία χώρα, πιστή έως ηλιθιότητας, σύμμαχο των ΗΠΑ, την Ελλάδα.
Κατά τα λοιπά, παρακολουθούμε μία αντιστροφή ρόλων μεταξύ του "καλού και του κακού μπάτσου". Οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως ευπροσήγοροι σύμμαχοι, που όμως νουθετούν την Ελλάδα απέναντι στην σκληρή Γερμανία... Το "έργο" είναι παλιό και γνωστό και ενέχει πάντα την περίπτωση, αφού "σπάσει" ο ανακρινόμενος, να του δοθεί η χαριστική βολή, για να εξαφανιστούν τα πειστήρια του βασανισμού του...
Πρόκειται, λοιπόν, για συνεργασία. Για μία αγαστή συνεργασία, η οποία έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν και οδήγησε σε τραγικά αποτελέσματα όταν οι γερμανοί ακολούθησαν το γνωστό τους "uber alles"... Κι επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι το Νταχάου ήταν αρχικά στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η Γερμανία επιχειρεί να στήσει σήμερα ένα νέο Νταχάου στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, να μετρατρέψει ολόκληρη την Ελλάδα σε νέο στρατόπεδο εργασίας, όπου η ανθρώπινη ζωή δεν θα έχει καμία απολύτως αξία...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Λαβρόφ προειδοποιεί ότι η "Μεγάλη Αλβανία" είναι μεγάλος κίνδυνος
H Ε.Ε κλείνει επιδεικτικά τα μάτια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, από το Βελιγράδι όπου και βρίσκεται, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς αναφέρθηκε στην κατάσταση στα Σκόπια και γενικότερα στα Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπιστούν νέες καταστροφές».

«Μας ανησυχεί η αυξανόμενη τάση της τρομοκρατίας στα Βαλκάνια και είναι υψίστης σημασίας να μην παραμελούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη -και ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση- το πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε νέες καταστροφές […] Στο άμεσο παρελθόν κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια απειλεί να εκραγεί» επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη συνομιλία που είχε, μπροστά στις κάμερες, με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Η κατάσταση στα Βαλκάνια κυριάρχησε και κατά την συνάντηση που είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε, ότι μετέφερε στον κ. Ντάτσιτς την ανησυχία της Μόσχας για τις εξελίξεις.

«Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη αναφορά που γίνεται στην αποκαλούμενη “Μεγάλη Αλβανία”. Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ανοιχτή αντιπαράθεση στα Βαλκάνια και κανένας πολιτικός δεν επιτρέπεται να μιλάει για την δημιουργία μιας μεγάλης Αλβανίας» τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα βαλκανικά ζητήματα, επισημαίνοντας πως η Μόσχα ανησυχεί για την κατάσταση στα Σκόπια και το γεγονός ότι «οι εξελίξεις εκεί μπορεί να αποτελούν έκφραση προσχεδιασμένων τρομοκρατικών φιλοδοξιών».

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, μπορεί οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο «να αποτελούν εκδήλωση της νοοτροπίας των αντιπαραθέσεων που είναι κυρίαρχη στην περιοχή», αλλά δημιουργείται η εντύπωση ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε σχέση με την άρνηση των Σκοπίων να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την προθυμία της να συμμετάσχει στην υλοποίηση του τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.

«Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την αίσθηση ότι υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κόσοβο και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, υπογραμμίζοντας: «Tο ισλαμικό κράτος επιδεικνύει τη δράση του σ' αυτήν την περιοχή και συνεχίζει να στρατολογεί νέους ανθρώπους για τις τρομοκρατικές του ενέργειες».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «χλιαρή» τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συμμερίστηκε τις ανησυχίες του Ρώσου ΥΠΕΞ και αναφέρθηκε επικριτικά σε πρόσφατη συνέντευξη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος δήλωσε ότι «αν οι Αλβανοί δεν ενωθούν σε ένα κράτος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναγκαστούν το πράξουν με άλλο τρόπο».

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς έθεσε ρητορικά το ερώτημα: «Διανοηθείτε τι θα είχε συμβεί, αν εγώ έλεγα κάτι τέτοιο για τους Σέρβους;». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας χαρακτήρισε υποτονικές τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτά τα φαινόμενα. «Οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν πρόβλημα τη συμπεριφορά των Αλβανών και την ανέχονται. Η τρομοκρατία στην περιοχή πρέπει να καταδικαστεί, ενώ μέχρι σήμερα είχαμε μόνο κάποια ήπια ανακοινωθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, το πρωί της Παρασκευής, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών κατά την απελευθέρωση, το 1945, του Βελιγραδίου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Πηγή Tribune


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι χώρες της Βαλτικής θα ζητήσουν σύντομα από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει στο έδαφός τους χιλιάδες στρατιώτες για να διαδραματίσουν αποτρεπτικό ρόλο έναντι της Ρωσίας, δήλωσε Λιθουανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Επιθυμούμε μια μονάδα μεγέθους ταξιαρχίας, ώστε κάθε βαλτική χώρα να έχει ένα τάγμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο λοχαγός Μιντάουγκας Νεϊμόντας. Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας θα διατυπώσουν κοινό αίτημα, το οποίο θα έχει εγκριθεί από τους ανωτέρους τους σε πολιτικό επίπεδο, προς τον Αμερικανό πτέραρχο Φίλιπ Μπρίντλοβ, διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, διευκρίνισε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Το Βίλνιους, η Ρίγα και το Ταλίν επιθυμούν «μόνιμη παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ» ως «μέτρο αποτροπής, δεδομένης της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος, υπαινισσόμενος τον ρόλο της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσους στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα ήθελαν οι τρεις χώρες, όμως η δύναμη μιας τέτοιας ταξιαρχίας ανέρχεται γύρω στους 3.000 στρατιωτικούς. Από το 2014, οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 600 στρατιώτες στις βαλτικές χώρες και στην Πολωνία.

Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, διατυπώνουν ανοικτά επιφυλάξεις για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, εκτιμώντας ότι θα αντέβαινε στην «Ιδρυτική Πράξη» που υπογράφηκε το 1997 από τον ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Από διπλωματική πηγή στο ΝΑΤΟ διευκρινίζεται ότι η Ατλαντική Συμμαχία προτιμά να χρησιμοποιεί τη δύναμη ταχείας αντίδρασης που διαθέτει, η οποία μπορεί να αναπτύσσεται ταχέως τόσο στην ανατολική όσο και στη νότια Ευρώπη, για να απαντά σε κρίσεις οπουδήποτε κι αν εκδηλώνονται.

Η Ρωσία απαντά στρατιωτικά

Η Ρωσία θα δυναμώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία, δεδομένων των σχεδίων του NATO για ενίσχυσή του στην ανατολική Ευρώπη, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Η Κριμαία είναι χερσόνησος η οποία ανήκει στην Ουκρανία ως αυτόνομη δημοκρατία, ωστόσο έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από τη Ρωσία το 2014. Η Μόσχα ζητεί εξάλλου 1,163 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γαλλία για την ακύρωση της παράδοσης των δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων τύπου Mistral, ανέφερε ρωσική πηγή. Πρόκειται για ποσό ελαφρώς μικρότερο από το ποσό του αρχικού συμβολαίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου