Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

9 Μαΐ 2015

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Ενώ πλησιάζουμε στην 7η Ιουνίου όπου στην Τουρκία θα διεξαχτούν πολύ κρίσιμες βουλευτικές εκλογές οι πρώτες από την μεταπήδηση του Ερντογάν στην τουρκική προεδρία, ο προεκλογικός αγώνας έχει «ανάψει» για τα καλά ενώ οι σφυγμομετρήσεις δίνουν ένα που θολό τοπίο όσον αφορά τα αποτελέσματα με δεδομένο την επικράτηση των ισλαμιστών, αλλά μάλλον αδύνατο να πετύχουν την αυτοδυναμία τους για να προχωρήσουν στην απαιτουμένη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Εντύπωση όμως προκάλεσε ένα άλλο σημαντικό γεγονός που σχετίζεται με το σημερινό ηφαιστειώδες και πολύ έφλεκτο κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Τουρκία. Στις περίοδες του ο Τούρκος πρωθυπουργός ιδιαίτερα στην ανατολική Τουρκία, το αεροπλάνο που τον μετέφερε για ασφάλεια το συνόδευαν πολεμικά ελικόπτερα τύπου ΑΤΑΚ, όπως αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα Habertürk, γεγονός που φανερώνει την μεγάλη ανασφάλεια που υπάρχει ενώ εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία.

Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της πτήσης του Τούρκου πρωθυπουργού στην περιοχή της ανατολικής επαρχίας του Bitlis, τραβηχτήκαν από τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες από το παράθυρο της θέσης του στο αεροπλάνο που τον μετέφερε. Οι φωτογραφίες αυτές έδειξαν τα πολεμικά ελικόπτερα που πετούσαν πλάι του λες και βρίσκονταν σε εμπόλεμη περιοχή, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Σημειωτέον ότι ούτε την περίοδο που μαίνονταν ο εμφύλιος με τους Κούρδους δεν είχαν παρατηρηθεί τέτοια μέτρα ασφαλείας Τούρκου πρωθυπουργού που περιόδευε σε αυτές τις επαρχίες.

Οι εξελίξεις αναμένονται να είναι καταλυτικές καθώς τα γεγονότα τρέχουν στον ευρύτερο περίγυρο της Τουρκίας με ασύλληπτη ταχύτητα και με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εμείς, ακόμα προσπαθούμε να βρούμε τα ευρώ της μίζερης επιβίωσης μας με την παλάμη… ανοιχτή προς τους τοκογλύφους μας σε ένα ατέλειωτο σήριαλ τραγικών διαπραγματεύσεων!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Σε νέα, ακόμη πιο δυσμενή φάση εισέρχονται οι σχέσεις Αθηνών - Τιράνων μετά τη ρηματική διακοίνωση που επέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στον Ελληνα πρέσβη Λεωνίδα Ροκανά, με την οποία απαιτεί την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε και χάρτη στον Ελληνα πρέσβη προκειμένου να υποστηρίξει τη βασιμότητα των θέσεών του, που ωστόσο καταρρίπτονται από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυβέρνηση είναι έντονα ενοχλημένη από την κίνηση των Τιράνων, αλλά όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η ενόχληση δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα αν δεν συνοδεύεται από πολιτικό σχέδιο. Στοιχείο της ενόχλησης πάντως ήταν η ματαίωση της συνάντησης του κ. Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Ντερβίσι.

Από το 2009

Η εξέλιξη αυτή είτε αιφνιδίασε είτε όχι την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που έχει εγκαινιάσει η Αλβανία από το 2009, όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Εντι Ράμα οργάνωσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας, πράγμα που πέτυχε. Η Αλβανία θεωρεί ότι η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών ήταν ετεροβαρής για την ίδια και έκτοτε ζητεί επαναδιαπραγμάτευση, πράγμα που αρνείται και σωστά, σύμφωνα με ειδικούς νομικούς, η ελληνική πλευρά. Τα Τίρανα, ενώ στη διαπραγμάτευση δέχθηκαν την οριοθέτηση με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, στη συνέχεια άλλαξαν στάση και θεωρούν ότι τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, θέση που υποστηρίζει και η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου.

Είναι άλλωστε γνωστό στην ελληνική διπλωματία ότι η Τουρκία υποδαύλισε τις κινήσεις του Εντι Ράμα με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας του 2009 και εκτιμάται ότι και τώρα βρίσκεται πίσω από τη ρηματική διακοίνωση.

Σύμφωνα με έγκριτες νομικές πηγές, το διάβημα της Αλβανίας είναι ανυπόστατο, καθώς τα Τίρανα, αφενός δεν έχουν κάνει επίσημη ανάκληση της υπογραφής τους στη συμφωνία του 2009, αφετέρου, δε, δεν μπορούν να καταστήσουν τη συμφωνία αυτή αδύνατη στην εφαρμογή της. Κατά συνέπεια, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα νομίμως έχει προγραμματίσει έρευνες στο Ιόνιο και νομίμως μπορεί να τις διεξάγει. Το πρόβλημα μπορεί στη συνέχεια να προκύψει από εταιρείες που ενδεχομένως δεν θα ήθελαν να ξοδέψουν μεγάλα ποσά για έρευνες σε μια περιοχή όπου διατυπώνονται αμφισβητήσεις, έστω και αν είναι αβάσιμες. Ηδη, το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει την επίσημη απάντησή του προς τα Τίρανα και σε πολιτικό και σε νομικό επίπεδο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Τα αποτελέσματα των προχθεσινών βρετανικών εκλογών είναι, από πολλές απόψεις, εντυπωσιακά:
  • Για το πώς, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα είναι ο ίδιος, θα αλλάξουν ουσιωδώς οι ισορροπίες ως προς τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη καθώς οι πολλοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Κάμερον θα τον πιέσουν ακόμα περισσότερο προς το δημοψήφισμα τώρα που η κοινοβουλευτική δύναμή του θα είναι οριακή
  • Για το πώς γίνεται ένα κόμμα να συγκεντρώνει περισσότερο από το 12% των ψήφων των πολιτών και να μένει εκτός κοινοβουλίου λόγω του εκλογικού συστήματος
  • Για το πόσο είναι πλέον όλο και πιο δύσκολο για τους δημοσκόπους διεθνώς να αντιληφθούν το τι πραγματικά συμβαίνει με τα εκλογικά σώματα
  • Αλλά και, μεταξύ άλλων, για το πώς αντέδρασαν οι ηγέτες κομμάτων που έχασαν στις κάλπες με άμεσες παραιτήσεις, εντός ωρών, ο ένας μετά τον άλλον.
Αυτό το τελευταίο είναι και εκείνο στο οποίο αξίζει κανείς να σταθεί περισσότερο.

Ειδικά όταν έχει ως συγκριτικό μέτρο το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Όπου οι αρχηγοί που δήθεν δεν είναι «κολλημένοι στην καρέκλα», στην πραγματικότητα δεν ξεκολλούν με τίποτα από αυτήν.

Εκεί όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ότι εδώ.

Εκεί αυτοί που χάνουν ξέρουν να φεύγουν.

Δεν κοροϊδεύουν.

Αναλαμβάνουν στην πράξη την ευθύνη.

Όχι στα λόγια.

Με αξιοπρέπεια.

Πριν τους το ζητήσουν.

Άλλη χώρα.

Αλλα ήθη.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δεν ήταν ποτέ σύγκρουση αλλά Σχέδιο για την Μεταμνημονιακή Ελλάδα

Γράφει η Κατερίνα Γκαράνη

Δυστυχώς την μόνη επίσημη ανακοίνωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς ο ελληνικός λαός την πήρε από το κοινό ανακοινωθέν Γιούνκερ-Τσίπρα με την τηλεφωνική τους συνομιλία. Για ό,τι "μαγειρεύουν" οι Θεσμοί το μαθαίνουμε από τις πηγές των ξένων ΜΜΕ αμερικανικών, βρετανικών και γερμανικών).

Χωρίς να ενημερωθεί προεκλογικά ο ελληνικός λαός για τον σκοπό που είχε η κυβέρνηση να αυξήσει τουλάχιστον κατά 3% έως 5% τον ΦΠΑ σε τρόφιμα, ρεύμα, νερό, παροχή υγείας, μαθαίνουμε από την συζήτηση μεταξύ επιστολών ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και της εφημερίδας Wall Street Journal ότι η κυβέρνηση έχει σίγουρη την συμφωνία της διαπραγμάτευσης, ότι έχει αποδεχθεί τους όρους των Θεσμών και ότι εδώ παίζεται ένα παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού χωρίς προηγούμενο. Ένα κρυφό παιχνίδι που έχει ξεφύγει κατά πολύ από τα όρια της Αλήθειας, της Αξιοπρέπειας και της Δημοκρατίας.

Το μυστικό παιχνίδι του Γιάνη

Ένα δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας κατηγορεί τον κ. Βαρουφάκη ότι έστειλε ένα 36σελιδο πρόγραμμα για συζήτηση προς τους Θεσμούς το οποίο, κατά την εφημερίδα είναι τροχοπέδη για τις διαπραγματεύσεις. Όμως, η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην Wall Street Journal αποδεικνύει ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν έκανε κάτι μεμπτό για τις διαπραγματεύσεις αλλά έκανε τα συμφωνημένα με τους Θεσμούς από την στιγμή που άλλαξε η ελληνική ομάδα παίκτες και από καθαρά οικονομικό παιχνίδι πέρασε σε πολιτικό παιχνίδι.

"Μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή".

Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή την στιγμή στις Βρυξέλλες είναι ήδη παρελθόν εφόσον αποφασίσθηκε στο τελευταίο Γιουρογκρούπ να οριστεί Σχέδιο για την Μεταμνημονιακή Εποχή.

Ήταν όλα προαποφασισμένα

Στις 28 Απριλίου όταν ο κύριος Τσακαλώτος πήρε τα ηνία για την οικονομική διαπραγμάτευση δυστυχώς κανένας βουλευτής όλων των κομμάτων δεν έδωσε σημασία στις δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, κ. Ντάισελμπλουμ. Αυτά που είχε δηλώσει τότε ο "αντίπαλος" του κ. Βαρουφάκη έρχεται σήμερα ο κ. Βαρουφάκης να τα ενστερνιστεί και να κάνει τα σχέδια του μέλλοντος. Είχε πει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ :"Δεν πρόκειται μόνο για τα Οικονομικά αλλά και για την Ενέργεια, τη Δικαιοσύνη, τις Εξωτερικές Υποθέσεις... Είναι τόσο μεγάλο (το πεδίο) που χρειαζόμαστε έναν απευθείας σύνδεσμο, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού".

Το υπουργείο Οικονομικών σήμερα απαντώντας στο αμερικανικό δημοσίευμα δηλώνει καθαρά ότι οι συναντήσεις που είχε ο κ. Βαρουφάκης τις τελευταίες ημέρες με Ευρωπαίους ομολόγους του δεν αφορούσαν την διαπραγμάτευση που τρέχει, αλλά το μετά την διαπραγμάτευση. Γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: "Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group.".

Βλέπουμε ότι οι δύο "αντίπαλοι" με το "ουάου" και το "μόλις σκότωσες την Τρόικα" ήταν δύο καλοί ηθοποιοί που έκαναν έναν λαό να ασχολείται με τους "τσαμπουκάδες" και όχι με την χειραψία συμφωνίας των δύο εκτελεστών του Νέου Σχεδίου για την Μεταμνημονιακή Εποχή. Ο κ. Βαρουφάκης έπαιξε τον ρόλο του "σκληρού" στα οικονομικά φτιάχνοντας ως υπάλληλος το Πολιτικό Σχέδιο " πέρα από τα όρια της διαπραγμάτευσης", ενώ ο κύριος Ντάισελμπλουμ "έπαιξε" τον "ανένδοτο" συμμετέχοντας στην ίδια πολιτική ομάδα σχεδιασμού με τον δήθεν "αντίπαλό" του.

Έξαλλοι γιατί μαθεύτηκε το μυστικό

Σαν να μην έφτανε η φοβερή αλήθεια που μαθαίνουμε από ξένο έντυπο την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά στον ελληνικό λαό για "πολιτική βούληση" και "δημοκρατία στο κοινό σπίτι της Ε.Ε", το υπουργείο Οικονομικών "μαλώνει" τους δημοσιογράφους που έβγαλαν το 36σελιδο Σχέδιο Θεσμών και Βαρουφάκη στην φόρα:
"Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό "σύστημα" διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του".
Ποιες τελικά είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησεις απέναντι στους εταίρους το ξέρει μόνο το επιτελείο διαπραγματεύσεων του κ. Τσίπρα και οι Θεσμοί. Οι υπόλοιποι θα το μάθουμε μετά την "δημοσιοποίησή του". Ο ελληνικός λαός αυτό που γνωρίζει είναι ότι όντας πτωχευμένος και χρεωμένος σε δανειστές απειλείται από την κυβέρνηση να κατέλθει σε δημοψήφισμα την ώρα που με τροπολογίες και πράξεις νομοθετικού χαρακτήρα έχει περάσει την οικονομία του κράτους στις τράπεζες που διαχειρίζεται η ΕΚΤ.

Ο λαός γνωρίζει ότι απειλείται με παύση παροχής φαρμάκων από ευρωπαϊκές εταιρείες, με παύση εξαγωγών αν τολμήσει να ψηφίσει ΟΧΙ στην Ε.Ε και με ξεπουλημένη τη μισή πλούσια Ελλάδα μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμα και η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό είναι βαλμένες με νόμο στο Χρηματιστήριο άρα στα χέρια των ιδιωτών μετόχων. Με την γκιλοτίνα στο λαιμό είναι σαν ζητάς από τον μελλοθάνατο να υπογράψει την θανατική του καταδίκη τώρα ή παράταση ζωής μέρα με τη μέρα. Οτι θα υπογράψεις για παράταση είναι δεδομένο ειδικά όταν και με ένα ΟΧΙ θα σε κυνηγά το ίδιο το Κράτος σου για οφειλές που αυτό δημιούργησε.

Πρώτη φορά και τελευταία

Μετά το μεγάλο αυτό σκάνδαλο με το Σχέδιο Βαρουφάκη για την Μεταμνημονιακή Εποχή που είναι στα σκαριά, ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί τον Ιούλιο νέο Μνημόνιο, αλλά θα υπογραφεί Σύμφωνο Πολιτικής Παράδοσης της χώρας. Δεν αφορά τις κομματικές παρατάξεις αλλά αυτό που δήλωσε δημοσίως ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ στην Ρίγα της Λετονίας. Η οικονομία και η δήθεν κρίση ήταν ο Δούρειος Ίππος της Ε.Ε για να αλλάξει τα πράγματα σε όλη την Ευρώπη. Από οικονομικό πείραμα η Ελλάδα με την κυβέρνηση της "αριστεράς" μετατρέπεται με το Νέο Σύμφωνο σε πολιτικό πείραμα. Έτσι εξηγούνται τα προεκλογικά λεγόμενα του πρωθυπουργού που συνεχίζονται με πάθος περί πολιτικής λύσης και όχι οικονομικής. Περί ευρωπαϊκής κρίσης και όχι ελληνικής. Ότι αν πάθει κάτι η Ελλάδα τότε παθαίνει και η Ε.Ε. Ήξερε από την αρχή που οδηγούν την κατάσταση οι Τροικανοί τους οποίους μετονόμασε σε Ελληνικούς Θεσμούς συμμετέχοντας στο Νέο Σχέδιο την ώρα που ο λαός ψήφιζε για την Ελπίδα.

Οι εχθροί έγιναν Θεσμοί και είναι σίγουροι για την επιτυχία του πειράματος που έρχεται. Η μεγάλη τους επιτυχία να έχουν στο χέρι την Οικονομία της Ελλάδας με σοσιαλιστικές και δεξιές παρατάξεις την διαβεβαιώνουν ότι η επιτυχία τους να κατέχουν την Ελλάδα πολιτικά είναι το εύκολο του πράγματος. Δεν θα στοιχίσει τίποτε. Θα συνεχίσουν ακάθεκτοι βάζοντας την Ελευθερία της Ελλάδας στο τσεπάκι τους με την αριστερή παράταξη που μόλις σκότωσε την Ελπίδα συνειδητά και άνευ οίκτου.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Της Dr. Roslyn Fuller

Εν αγνοία του περισσότερου κόσμου δύο πελώριες εμπορικές συμφωνίες βρίσκονται σε διεργασία τα τελευταία αρκετά χρόνια.Καλυμμένες με ένα πέπλο μυστικότητας, οι συζητήσεις για αυτές τις συμφωνίες, που θα καλύψουν πάνω από το μισό παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών και που θα περιλαμβάνουν τόσο ευαίσθητα θέματα όπως δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, πέρασαν απαρατήρητες από τον καθένα.Το να διαχωρίσει κανείς αυτές τις δύο συμφωνίες, να μην τις συνδυάσει με το υπόλοιπο καθεστώς εμπορίου στο κόσμο, μάλλον είναι δύσκολο.

Η Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, και συνήθως γράφεται σύντομα ως ‘TTIP’, αν και μερικές φορές αναφέρεται ως ‘TAFTA’ (Διατλαντική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου – Transatlantic Free Trade Agreement). Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν το 2013, αν και οι συζητήσεις προ διαπραγματεύσεων θα πρέπει να ήταν εν εξελίξει για πολύ περισσότερο.

Η Δια-Ειρηνική Εμπορική Συμφωνία τίθεται αυτή τη στιγμή σε διαπραγμάτευση ανάμεσα στα έθνη του Ειρηνικού : Καναδάς, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Βιετνάμ, Περού, Μεξικό, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Ταϊβάν και Μπρουνέι. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2010 και η συμφωνία συνήθως γράφεται ως ‘TTP’.

Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των συμφωνιών ; Να μειωθούν τα εμπόδια στο εμπόριο, μία διαδικασία που συνήθως περιέχει το να ξεφορτωνόμαστε τους δασμούς σε συμφωνία με τα πρότυπα της Βιομηχανίας. Μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από πρότυπα ασφαλείας για τα αυτοκίνητα, μέχρι τη συμφωνία για το τι μετράει ως σαρδέλα και τη σκλήρυνση των μέτρων προστασίας πατέντας και πνευματικών δικαιωμάτων.

Τώρα, ορισμένοι από σας ίσως θυμούνται ότι ήδη έχουμε μία συμφωνία που υποτίθεται ασχολείται με αυτά τα πράγματα : τη Συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) που εισήλθε σε ισχύ το 1995 Για να το θέσω ήπια, ο ΠΟΕ δεν αποδείχθηκε τρομερά δημοφιλής. Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως σαν ένα όχημα που να εξαναγκάζει να «ανοίξουν» ευάλωτες οικονομίες και να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους σε όλον τον κόσμο. Έτσι, καθόλου απροσδόκητα, οι συζητήσεις για περαιτέρω μέτρα απελευθέρωσης μέσα στο παγκόσμιο πλαίσιο του ΠΟΕ έχουν παύσει να λειτουργούν.

Συνεπώς, η συγκεχυμένη συντομογραφία TTIP και TTP, που είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση από πιο συγκεκριμένες ομάδες χωρών, των οποίων οι ηγέτες τυχαίνει να συμφωνούν (κυρίως) ότι θα ήταν καλή ιδέα να προχωρήσει πολύ βαθύτερα η απελευθέρωση του εμπορίου από ότι έχει καταφέρει ο ιδιαίτερα μη δημοφιλής ΠΟΕ. Ένας από τους πιο ανησυχητικούς τρόπους που θέλουν να το κάνουν αυτό είναι επιδιώκοντας να θεσμοποιήσουν αυτό που είναι γνωστό ως «διακανονισμός αντιδικίας επενδυτή-κράτους» (ISDS) μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Κάνοντας μηνύσεις ιδιωτικά

Υπό τους κανόνες του ΠΟΕ, κράτη μηνύουν άλλα κράτη. Αυτό είναι γενικά δεδομένο στο διεθνές δίκαιο, όπου εάν ένας ιδιώτης ή οντότητα δεχτεί πλήγμα από ένα άλλο κράτος, τότε θα πρέπει να πείσει το μητρικό της κράτος να σύρει την υπόθεση στα δικαστήρια, εκ μέρους της οντότητας, μέσω ενός νομικού εθίμου, γνωστού ως «άσκηση διπλωματικής προστασίας». Αυτό σημαίνει ότι σε τελική ανάλυση τα συμφέροντα ενός ιδιώτη στο διεθνές επίπεδο υποτάσσονται στα συλλογικά συμφέροντα του Κράτους στο οποίο ανήκει.

Επομένως, η ενσωμάτωση αυτών των διατάξεων θα σήμαινε ότι αν μια χώρα φτιάξει αργότερα ένα νόμο που αντιβαίνει τους όρους της TTIP ή της TTP, για παράδειγμα, για τα συμφέροντα της προστασίας της δημόσιας υγείας, τότε η εταιρεία που θα υποστεί ζημιές (για παράδειγμα, επειδή φτιάχνει ένα προϊόν που αντιτίθεται με τον νέο κανονισμό) θα μπορεί να μηνύσει το κράτος για συμμόρφωση με τη συνθήκη, παρακάμπτοντας το κανονικό δικαστικό σύστημα. Με άλλα λόγια, οι ξένες επιχειρήσεις τοποθετούνται υπέρ των Νόμων του Κράτους-μέλους όπου γίνεται η επένδυση μέσω αυτών των συμφωνιών.

Αν κάτι τέτοιο ακούγεται ως μία παρατραβηγμένη παράνοια, σκεφτείτε ότι οι πολίτες του Καναδά, των ΗΠΑ και του Μεξικό βρίσκονται ήδη υπό ένα τέτοιο καθεστώς, χάρη στη NAFTA (το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου).

Για να δώσω μόνο ένα παράδειγμα, το 1997, δύο χρόνια μετά τη σύναψη της NAFTA, η καναδική κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση της ουσίας MMT (Methylcyclopentadienyl manganese tricarbonyl) στην παραγόμενη βενζίνη για αυτοκίνητα και φορτηγά, εξαιτίας αποδείξεων ότι μπορεί να προκαλούσε νευρικές βλάβες όταν εισπνεόταν. Οι αποδείξεις δεν ήταν 100 τοις εκατό ξεκάθαρες, αλλά η κυβέρνηση αισθάνθηκε ότι το ρίσκο άξιζε την απαγόρευση. Η Ethyl Corporation, μία αμερικανική εταιρία και ο μοναδικός παραγωγός του ΜΜΤ που χρησιμοποιείται στην καναδική βενζίνη, έφερε την υπόθεση ενάντια της καναδικής κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι η απαγόρευση εμμέσως απαλλοτρίωσε χωρίς αποζημίωση την ουσία, μειώνοντας την αξία της εργοστασιακής παρασκευής της εταιρείας. Ο Καναδάς εξαναγκάστηκε να ανακαλέσει την απαγόρευση, και το ΜΜΤ επέστρεψε στην καναδική βενζίνη για αρκετά χρόνια πριν τελικά καταργηθεί σταδιακά όταν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων διαμαρτυρήθηκαν ότι βλάπτει τις μηχανές.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις «πυροβολούν διάνα»

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπισμένοι για το πόσο επικερδείς είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, επειδή τα νούμερα είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να τα αντιληφθούν. Η Exxon Mobil, η πιο επικερδής εταιρία του 2012, είχε σχεδόν 45 δις κέρδη, ενώ η Royal Dutch Shell έφτασε στα 30 δις., η Apple τα 26 δις. Και η British Petroleum(γνωστή για την πετρελαιοκηλίδα στο κόλπο του Μεξικό) τα 35 δις. Για να δούμε τα παραπάνω στις σωστές του διαστάσεις, η Exxon Mobil έχει περισσότερα κέρδη ετησίως από το εθνικό ΑΕΠ χωρών όπως η Κένυα, η Ισλανδία, η Σερβία, η Εσθονία, η Βολιβία , και το Μπρουνέι, με τις εταιρίες τεχνολογίας να μη βρίσκονται πολύ πίσω. Το παραγόμενο εισόδημα είναι ακόμα υψηλότερο. Η Exxon Mobil δημιούργησε εισόδημα πάνω από 450 δις. για το 2012, περισσότερο από το ΑΕΠ της Αυστρίας, της Νοτίου Αφρικής ή των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων και πάνω από το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή Russian Today


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Γ. Καραμπελιάς: Η στρατηγική της Τουρκίας στην Θράκη, θυμίζει Κύπρο 
  • Στηρίζεται στη σταδιακή απομάκρυνση της μειονότητας από την ελληνική συνείδηση
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έντονο, και σύμφωνα με τον κ. Καραμπελιά αντιμετωπίζεται με κάθετο «κόψιμο» οποιασδήποτε συζήτησης, όσο η Τουρκία έχει επεκτατικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου όπως είπε «η Τουρκία παραμένει μια χώρα που κατέχει την Κύπρο και καθημερινά μας απειλεί στο Αιγαίο. Δεν είναι ένας απλός γείτονας».

Γράφει ο Δήμος Μπακιρτζάκης

Οι επισκέψεις Τούρκων πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων είναι κάτι σύνηθες για τη Θράκη, όμως τι κρύβεται πίσω από αυτό;
Κυρίως όμως πότε θα πάρει θέση η ελληνική κυβέρνηση;

Τα ερωτήματα είναι πολλά στον απόηχο της επίσκεψης Μπιλάλ Ερντογάν στη Θράκη. Ο γιος του «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε το σαββατοκύριακο τον τόπο μας, αποκάλεσε «αδέρφια του» τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους και έφυγε.
«Η στρατηγική της Τουρκίας στην Θράκη είναι ανάλογη με αυτή που ακολούθησε, κάτω από άλλες συνθήκες, στην Κύπρο. Στηρίζεται πρώτον στη σταδιακή απομάκρυνση της μειονότητας από την ελληνική συνείδηση, την ταύτισή της με την τουρκική και, επομένως, τη σταδιακή μετακίνησή τους προς το τουρκικό κράτος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για πιθανές εξελίξεις στο μέλλον».
Τα παραπάνω τόνισε ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Καραμπελιάς.
Πως αντιδρά η Ελλάδα σε όλα αυτά;  
«Υπάρχει και η… ηλιθιότητα που μας «δέρνει». Οι Έλληνες, επειδή έχουμε ζήσει πολλούς αιώνες σα λαός, έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε αθάνατοι. Αυτό είναι ένα γενικό χαρακτηριστικό που έχουμε και δεν βλέπουμε ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες συρρικνωνόμαστε», 
πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμπελιά:
«Όταν εφαρμοστεί στο πεδίο της θρησκείας και του πληθυσμού, δεν έχει επιστροφή, όπως πχ η απώλεια της Κωνσταντινούπολης, που έχει 16 εκ. μουσουλμάνους, την ίδια στιγμή που οι Έλληνες είμαστε 10 εκατομμύρια λαός. Αν δεν έχουμε αίσθηση των γεωπολιτικών και δημογραφικών πραγματικοτήτων, μπορούμε να αρμενίζουμε. Από εκεί και πέρα έρχεται και η ιδεολογία κάποιων, ότι καταπιέζουμε τις μειονότητες και συνέβη και η εξυπνάδα της ελληνικής πολιτικής η οποία φοβούμενη τον από βορρά κίνδυνο, προσπάθησε να κάνει Τούρκους όλους τους μειονοτικούς της Θράκης. Δεν γίνεται καμία συζήτηση σε πανεθνικό επίπεδο σε τέτοια ζητήματα».
«ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ»

Για την ευκολία να μπαινοβγαίνουν διάφοροι πολιτικοί και αξιωματούχοι της Τουρκίας φέρει ευθύνη η ελληνική πολιτεία ανέφερε. Αυτό γιατί έχουμε αφήσει την Θράκη «ξέφραγο» αμπέλι για τους Τούρκους.

Την ίδια στιγμή η στρατηγική διαφόρων παραγόντων της Βόρειας Ελλάδας είναι ότι η οικονομία μας πλέον θα διασωθεί από την Τουρκία. Έτσι ανοίγεται ένας δρόμος να μεταβληθεί όλη η Βόρεια Ελλάδα σε παράρτημα της τουρκικής οικονομίας.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Καραμπελιά «σε δέκα-είκοσι χρόνια, με την αποτυχία που φάνηκε να ενσωματωθεί η ΑΜΘ στην ελληνική οικονομία, κινδυνεύει να ενσωματωθεί στην τουρκική».

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έντονο, και σύμφωνα με τον κ. Καραμπελιά αντιμετωπίζεται με κάθετο «κόψιμο» οποιασδήποτε συζήτησης, όσο η Τουρκία έχει επεκτατικά χαρακτηριστικά. Εξάλλου όπως είπε,
«η Τουρκία παραμένει μια χώρα που κατέχει την Κύπρο και καθημερινά μας απειλεί στο Αιγαίο. Δεν είναι ένας απλός γείτονας».
Η ελληνική πολιτεία, τόνισε πως πρέπει να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. «Δεν πρέπει να τα βρίσκουμε όσο η Τουρκία είναι επιθετική. Όταν είσαι απέναντι σε κάποιον που επιτίθεται, αυτό λέγεται η «λογική του δούλου».
"Πρώτο ζήτημα είναι η ενίσχυση της συνοχής και η απαγόρευση με κάθε τρόπο της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής στο εσωτερικό του ελληνικού κράτους. Ενίσχυση της δημογραφίας και της οικονομίας της Θράκης, κάτι που θα έπρεπε να είναι το πρώτο εθνικό ζήτημα. Το πρώτο ζήτημα είναι η επιβίωση του έθνους".
Ο ίδιος πάντως δε λησμόνησε και τη Βουλγαρία, η οποία όπως είπε καταρρέει,
«στα βόρεια σύνορά μας υπάρχει μια ακόμη μειονότητα και το βουλγαρικό κράτος είναι ένα κράτος υπό διάλυση και με τον πληθυσμό του υπό εξαφάνιση, που έχει πέσει στα 7 εκατομμύρια».
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει ο Γιώργος Καραμπελιάς, οι εκλογές της Τουρκίας παίζονται σε δύο βασικά πράγματα:
Πρώτον η μεταβολή του Ερντογάν, που θέλει την πλειοψηφία, που θα του επιτρέψει να αλλάξει το Σύνταγμα και να γίνει απόλυτος μονάρχης. Η Τουρκία ακολουθεί σήμερα μια νέο-οθωμανική πολιτική.
Δεύτερον είναι η προσπάθεια του κουρδικού κόμματος, να περάσει το περιβόητο όριο του 10% και –εκπροσωπώντας όλες αυτές τις δυνάμεις που θέλουν έναν πραγματικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας- να «σπάσουν» αυτό το τουρκικό κατεστημένο που καταπιέζει όλες τις μειονότητες στην Τουρκία. Είναι σημαντικό ζήτημα να υπάρχει ένας πραγματικός αντίλογος».
Όλα αυτά φυσικά «δένουν» με την οικονομία της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε κρίση, εκτίμησε ο Καραμπελιάς, αλλά όπως τόνισε αυτό θα ξεπεραστεί, όπως έγινε στο παρελθόν.
«Η τουρκική οικονομία είναι σε κρίση. Υπερ-επεκτάθηκε η τουρκική οικονομία, έκανε ένα τεράστιο άλμα και μπαίνει σε κρίση. Όμως δεν πρόκειται να καταστραφεί η Τουρκία. Αυτό έχει ξανασυμβεί στην Τουρκία, αλλά δεν ήταν αρκετό. Η Τουρκία θα αρχίσει να έχει πραγματικό πρόβλημα και πραγματική κρίση από τότε που στο εσωτερικό της θα εμφανιστούν οι πραγματικές διαφοροποιήσεις, εθνικές και θρησκευτικές»,
κατέληξε.

Πηγή εφημ. "Χρόνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ένοπλες ομάδες Αλβανών περιφέρονται στο βόρειο μέρος των Σκοπίων

Κάτοικοι του χωριού Ζαγιάζι στο δήμο Κουμάνοβο, ισχυρίζονται ότι είδαν περίπου 50 ένοπλους άνδρες, να περιφέρονται γύρω από το χωριό, ανέφερε το αλβανικό πρακτορείο INA, ενώ, παράλληλα, στην πόλη Κουμάνοβο σταθμεύουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις...

Το αλβανικό δημοσίευμα, το οποίο μεταδόθηκε και από το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων σήμερα, αναφέρει ότι μετά την πληροφορία αυτή στις εισόδους της πόλης Κουμάνοβο, καθώς και στις εξόδους, έχουν στηθεί έλεγχοι με ισχυρή αστυνομική παρουσία, όπου ελέγχονται όλα τα οχήματα, οδηγοί και επιβάτες.

Σύμφωνα, επίσης, με τη διαδικτυακή πύλη «Ζουρνάλ», ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να έρχονται και να συλλέγουν πληροφορίες στα ορεινά χωριά του Κουμάνοβο.

Το δημοσίευμα αυτό της πύλης, σημειώνει ότι προφανώς οι ένοπλες ομάδες ετοιμάζονται να προβούν σε σοβαρότερη επίθεση από το περιστατικό με την αιχμαλωσία των αστυνομικών, που συνέβη στο χωριό Γκουσίντσε.

Το αλβανικό πρακτορείο INA, σε πρόσφατο άρθρο του για το θέμα, σημειώνει ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων, στην περιοχή του Κουμάνοβο και του Λίπκοβο.

Σε κατάσταση πολέμου τα Σκόπια

Σκηνικό πολέμου θυμίζει τις τελευταίες ώρες η πόλη Κουμάνοβο στα Σκόπια, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με τεθωρακισμένα και ελικόπτερα για την εξουδετέρωση ένοπλης ομάδας που εισήλθε στην περιοχή από το Κόσοβο.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ομάδα κατά της οποίας επιχειρεί η αστυνομία συνδέεται με την εισβολή ενόπλων Αλβανών σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε των Σκοπίων, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, πριν από 20 ημέρες.

Πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι 12 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων μερικοί σοβαρά και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο των Σκοπίων. Υπάρχουν, δε, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κάνουν λόγο και για νεκρούς.

Στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο επικρατούν σκηνές χάους, με πυροβολισμούς από διάφορες μεριές και πυρκαγιές σε σπίτια, ενώ ο πληθυσμός της αλβανόφωνης συνοικίας της πόλης είναι έντρομος.
Η επιχείρηση της αστυνομίας ξεκίνησε στις 4 το πρωί.

Το Κουμάνοβο είναι μία πόλη περίπου 80.000 κατοίκων, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία.

Πριν από 20 ημέρες, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι περίπου σαράντα ένοπλοι Αλβανοί εισέβαλαν σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο και αφόπλισαν τους αστυνομικούς.

Κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό τμήμα είχαν δέσει με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και είχαν χτυπήσει ακόμη έναν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το σημείο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας
κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός


Η αποχή μας όλο αυτό το διάστημα από την αρθρογραφία δεν ήταν προσωπική επιλογή του τύπου η σιωπή είναι χρυσός αλλά αναγκαστική λόγω σοβαρής ασθένειας και πάλι δικού μας ανθρώπου. Και η επί πολλές ημέρες παραμονή μας σε νοσοκομείο αποτέλεσε για άλλη μία φορά σχολείο και μας έκανε να δούμε την πραγματικότητα. Το πώς είναι η ζωή πραγματικά και όχι αυτή που κατασκευάζουν τα ΜΜΕ των ολιγαρχών, όπως και όλων των άλλων που τους ακολουθούν για ένα κομμάτι ψωμί.

Η χώρα αυτή τελικά ίσως να μπορεί να διοικηθεί σωστά μόνον αν μεταφερθούν τα γραφεία των υπουργών και των υπολοίπων που την κυβερνούν σε νοσοκομεία. Μόνον έτσι θα έβλεπαν οι διοικούντες την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στον χώρο της υγείας. Θα έβλεπαν τι πάει να πει ένας άνθρωπος μόλις 62 ετών, να περιμένει στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου της Αθήνας με εγκεφαλικό επί 10 ώρες για να εξεταστεί. Θα έβλεπαν πως μπορείς να πάθεις εγκεφαλικό διαβάζοντας μια ωραία ημέρα στην εφημερίδα την αγγελία ότι βγαίνει σε πλειστηριασμό από την τράπεζα το σπίτι σου. Θα έβλεπαν πως κάποιος έμπορος κατέληξε κατεστραμμένος και ανασφάλιστος λόγω της κρίσης…

Θέλετε και άλλα; Θα έβλεπαν την αγωνία ανθρώπων που έτρεχαν και προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν 120 ευρώ, γιατί μπήκε ο άνθρωπος τους στο νοσοκομείο και δεν είχαν να πληρώσουν το ποσό αυτό. Και ο ασθενής υπέφερε και από το ιατρικό του πρόβλημα αλλά και από την αγωνία πως θα πλήρωνε τον λογαριασμό!!! Θα έβλεπαν ακόμη πως δικηγόροι ή ιδιώτες γιατροί πηγαίνουν σε νοσοκομεία και «αρπάζουν» ασθενείς από τροχαία, προφανώς σε αγαστή συνεργασία με προσωπικό του νοσοκομείου, για να «κονομήσουν» οι ίδιοι μετά από τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών!!!

Γιατί δεν μπορεί να πηγαίνεις με το πρόβλημα σου, να έχεις σπάσει κάτι, και να σου λένε ότι θα σε εγχειρήσουμε μετά από 15-20 ημέρες και ξαφνικά να έρχεται ο από μηχανής θεός, ένας ιδιώτης γιατρός, ακόμη και ένας δικηγόρος (ποιος τον ενημερώνει άραγε μέσα από το νοσοκομείο ποια είναι τα τροχαία ατυχήματα και πηγαίνει και ψαρεύει πελάτες;) και να σου λέει εμείς θα σε εγχειρήσουμε άμεσα στο τάδε ιδιωτικό νοσοκομείο ή κλινική… Και αν την πατήσεις και τους ακούσεις τότε αρχίζει ο Γολγοθάς σου. Το πιο ωραίο είναι όταν πας κάποια στιγμή να πάρεις την βεβαίωση από το κρατικό νοσοκομείο που σε εξέτασαν μετά το ατύχημα και γράφουν σε αυτή ότι πήρες εξιτήριο το Σάββατο με οδηγία να επανέλθεις την Δευτέρα προκειμένου να χειρουργηθείς και εσύ δεν εμφανίστηκες!!! Όταν ο γιατρός σου είπε για μετά από 15-20 ημέρες!!!! Και το υπουργείο υγείας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου… Δεν είναι άλλωστε το μόνο θέμα αυτό…

Και μετά από τα λίγα αυτά χαρακτηριστικά παραδείγματα διαβάζεις όλες τις άλλες ειδήσεις και μονολογείς: δεν μπορεί κάποιοι σε αυτή την χώρα ζούνε σε άλλο πλανήτη! Δεν εξηγείται διαφορετικά. Τελικά μπορεί να μας πει κανείς τι θέλουμε; Τι ψήφισε ο Ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές; Ρήξη ή έντιμο συμβιβασμό; Η κυβέρνηση αν με δηλώσεις αφήνει να διαφανεί ότι πάμε σε ρήξη, γίνεται ο κακός χαμός… Να οι «έγκυροι» σχολιαστές των ολιγαρχών που κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο λαός ψήφισε τον έντιμο συμβιβασμό. Ακούγεται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έντιμο συμβιβασμό παίρνοντας μέτρα κατ’ απαίτηση των δανειστών, να πάλι οι ίδιοι τύποι σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση υπογράφει νέο Μνημόνιο!!!

Δηλαδή βρε άνθρωποι του Θεού, συγγνώμη για την υπερβολή αυτή, ίσως έπρεπε καλύτερα να γράψουμε άνθρωποι του Μαμωνά, τι ακριβώς θέλετε; Τι ψελλίσατε; Πείτε το ντε!!! Δεν γουστάρετε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τον ελέγχεται όπως τους καλούς τους μαθητές Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ρυάκι κλπ… Φοβόσαστε μήπως κάνει το λάθος η κυβέρνηση αυτή και επιτέλους πληρώσετε και εσείς κάτι τις παραπάνω από αυτά που μέχρι σήμερα ΔΕΝ πληρώνατε; Τι να κάνουμε… Η ζωή είναι άδικη! Ρωτήστε και εμάς τους πολίτες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που μια ζωή ολόκληρη στηρίζουμε το κράτος αυτό για να αναλαμβάνετε εσείς τα έργα, να τρώτε τα ΕΣΠΑ και να μην αφήνετε σε κανέναν άλλο ούτε ένα κοκαλάκι για να γλύψει, όχι για να φάει!

Όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι άλλες θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Και στους τρεις μήνες που κυβερνά δεν μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα, ειδικά κάτω από τις συνθήκες που ανέλαβε την εξουσία. Αλλά το να διαβάζουμε κιόλας από κάποιους για οικογενειοκρατία λόγω διορισμού συγγενών ή συντρόφων ή φίλων από αυτούς που γέννησαν, ανέθρεψαν και γιγάντωσαν το πελατειακό κράτος, την οικογενειοκρατία και την όλη σαπίλα πάει πολύ. Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε που είναι το πρόβλημα να αναλαμβάνει κάποια δημόσια θέση σύντροφος υπουργού; Το πρόβλημα είναι αν είσαι σύντροφος, γυναίκα, αδελφή υπουργού ή αν έχεις τα προσόντα για την θέση που ανέλαβες; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε αυτή την λογική. Και επίσης όλοι αυτοί που ενίστανται για τους διορισμούς αυτούς μήπως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προτρέπουν κάποιους άλλους στην δημόσια διοίκηση να κάνουν αντίσταση στον ΣΥΡΙΖΑ εκ των έσω; Λέμε τώρα…

Δυστυχώς για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα αυτής της χώρας είναι η διαφθορά που ως γάγγραινα την κατατρώει. Είναι λογικό να μην μπορούν να δεχθούν όσοι κυβερνούσαν αυτή την χώρα από την μεταπολίτευση και μετά, και δεν αναφερόμαστε στους πολιτικούς, ότι χάνουν έστω και ελάχιστα την εξουσία από τα χέρια τους… Και θα αντισταθούν μέχρι τελικής πτώσης.

Εκείνο που ελπίζουμε εμείς είναι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να αντέξει. Και αυτό γιατί φοβόμαστε πάρα πολύ το τι θα ακολουθήσει αν αποτύχει και αυτή η κυβέρνηση. Εμείς δεν θα την κρίνουμε πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και πριν της δοθεί η ανάσα εκείνη που χρειάζεται για να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό μέτωπο. Να πατάξει δηλαδή την μεγάλη φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Τότε θα κρίνουμε αν ήταν συνεπής ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας στα όσα υποσχόταν και κάτω από ποιες συνθήκες. Ελπίζουμε μόνο να μην ισχύσει και στην περίπτωση αυτή η Αραβική παροιμία που λέει «Δείξ’ τους το θάνατο και θα είναι ευχαριστημένοι με τον πυρετό»… Και ο νοών νοείτω…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Ενώ όλα έδειχναν πως είχαμε φτάσει στις τελικές προετοιμασίες με τις πέσεις των Αμερικανών για μια συνδυασμένη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία για την ανατροπή του νόμιμου προέδρου τους Συρίας, Μπασέρ Άσαντ, τελικά η Τουρκία έκανε τρομοκρατημένη από τις συνέπειες πίσω, με μια σαφή δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού της, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μιλώντας ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Hürriyet, Akif Beki, μέσα στο αεροπλάνο που επέστεφε από προεκλογική περιοδεία στην ανατολική Τουρκία, κατέστησε σαφές πως η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει σε μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση για την ανατροπή του καθεστώτος της Συρίας.
Να σημειώσουμε πως αυτές τις μέρες είχαν ασκηθεί έντονες πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ προς την τουρκική ηγεσία να συνεργαστεί σε μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση μαζί με την Σαουδική Αραβία, οι Τούρκοι από τον Βορρά και οι Σαουδάραβες από το Νότο, για την ανατροπή του Άσαντ. Ακόμα και ο ίδιος ο αρχηγός του γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ σε δημόσιες δηλώσεις του προέτρεπε τους Τούρκους να μην χάσουν την ευκαιρία και να υλοποιήσουν την γνωστή απαίτηση τους από τότε που αρχίσει ο εμφύλιος, να δημιουργήσουν μια ζώνη κατοχής μέσα στο συριακό έδαφος.

Αλλά όπως φαίνεται την τελευταία στιγμή στην Άγκυρα κατάλαβαν ότι μια τέτοια επιχείρηση θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την ίδια την Τουρκία, που διάγει ούτως ή άλλως μια πολύ κρίσιμη περίοδο.
Το παρασκήνιο αναφέρει πως υπήρξαν αυστηρές προειδοποιήσεις από δυο πλευρές που έκαναν τους Τούρκους να το ξανασκεφτούν καλύτερα. Οι προειδοποιήσεις αυτές ήρθαν από το Ιράν, που με δηλώσεις στρατιωτικών παραγόντων προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα επέμβει στρατιωτικά σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά και από αξιωματούχους της Μόσχας του άμεσου περιβάλλοντος του Πούτιν, που κατέστησαν σαφές ότι η Ρωσία δεν θα καθίσει με «σταυρωμένα τα χεριά».

Έτσι ο Νταβούτογλου, σταθμίζοντας τις ισορροπίες και σίγουρα σε άμεση συνεννόηση με τον Ερντογάν, προχώρησε στην δήλωση αυτή ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να πάρει μέρος σε κάποιου είδους στρατιωτική επιχείρηση εισβολής σε βάρος της Συρίας.

Όπως φαίνεται οι Τούρκοι ξέρουν να γίνονται «λαγός» όταν βλέπουν πως δεν τους βγαίνουν τα πράγματα. Χρήσιμο μάθημα και για την δική μας πλευρά, ειδικά για όσους καλλιεργούν την τουρκοφοβία τα τελευταία χρόνια.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου