Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

6 Μαΐ 2015

Οι κόκκινες τηλεφωνικές γραμμές και το διαπραγματευτικό τρίγωνο της αμαρτίας

Γράφει η Μαρία Τσολακίδη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματικά πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Από τις κόκκινες γραμμές περάσαμε στις τηλεφωνικές γραμμές. Πριν αρχίσουν οι συζητήσεις και κατά την διάρκεια αυτών για την ελληνική πορεία από το Brussels Group, ο κύριος Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά τόσο με την κ. Λαγκάρντ, όσο και και με την κ. Μέρκελ για το πως θα επιτύχουν μία ομαλή πρόσβαση από την αξιολόγηση στην νέα συμφωνία.

Ενώ οι υπουργοί της κυβέρνησης Δραγασάκης και Τσακαλώτος βρισκόταν στην Φραγκφούρτη κάνοντας μεγάλο ντόρο για τον κίνδυνο μη ρευστότητας στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός έλυσε το θέμα πάλι μέσω ενός τηλεφωνήματος. Μίλησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Γιούνκερ και αυτή την φορά η πρωτοτυπία στις διπλωματικές σχέσεις και διαπραγματεύσεις ήταν μοναδική. Έβγαλαν από κοινού δελτίο τύπου για το τι συμφώνησαν μέσω τηλεφώνου.

Το καινούργιο φρούτο: Θεσμοί Αγοράς

Μέσα από το δελτίου τύπου μαθαίνουμε ότι η σκληρή ευρωπαϊκή πλευρά και η ελληνική ανένδοτη πλευρά τα "βρήκαν" χωρίς όμως να αναλύσουν στο δελτίο τύπου τι ακριβώς σημαίνει η παράγραφος "συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα".

Οι διαχειριστές της αγοράς (επενδυτές και τράπεζες) ξαφνικά για την "αριστερή" κυβέρνηση έγιναν θεσμοί και μάλιστα θα διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πλέον, δεν θα καθορίζονται η ποιότητα, οι μισθοί και η δημιουργία θέσεων εργασίας βάση της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά βάση των "θεσμών της αγοράς". Ειδικά με το Πακέτο Γιούνκερ μέσω της Αναπτυξιακής Ευρωπαϊκής Τράπεζας καταλάβαμε ποιος θα είναι ο Θεσμός της Εργασίας στην Ελλάδα μετά τις υπογραφές που θα πέσουν στο τραπέζι των παζαριών πακέτων και δόσεων.

Σύνταξη στο όριο της φτώχειας

Στο ίδιο δελτίο τύπου της τηλεφωνικής συνομιλίας αναφέρεται ότι Γιούνκερ και Τσίπρας έβαλαν στο τραπέζι και το θέμα των συντάξεων. "Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας".

Εκ πρώτης όψεως η παράγραφος αυτή φαίνεται αθώα. Όμως ο κύριος Τσίπρας συμφωνεί με την ευρωπαϊκή πλευρά για μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις που να είναι τέτοιες ώστε να συγκλίνουν με την δημοσιονομική βιωσιμότητα, η οποία έχει πέσει σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία στο επίπεδο της πτώχευσης. Γι΄αυτό κλείνουν την παράγραφο με την φράση "αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας".

Άρα, το θέμα των συντάξεων έχει μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι αποφάσεις που θα παρθούν για αυτές θα είναι παράλληλες με την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε οι συντάξεις θα πρέπει να είναι ανάλογες με το όριο προ πτώχευσης. Μόνο που ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε η ευρωπαϊκή πλευρά έχει δώσει το ποσό με το οποίο ένας πολίτης κρίνεται φτωχός ή οριακά φτωχός.

Το τρίο που καίει

Οι χαριτομενιές του κυρίου Τσίπρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Γιούνκερ και με τον κ. Ολάντ, δείχνουν ότι πραγματικά τα "παιδία κοροϊδεύει" με την αγωνία εκατομμυρίων Ελλήνων που αυτή την στιγμή απειλούνται με δημοψηφίσματα και με νέα μέτρα, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τους δανειστές. Το σχόλιο προς τους δημοσιογράφους για τις τηλεφωνικές επαφές που είχε με ευρωπαίους ηγέτες ήταν: "Και πού είστε ακόμα!"

Σίγουρα ο ελληνικός λαός δεν ξέρει που είναι τώρα και από ό,τι φαίνεται από την κοινή ανακοίνωση της Ε.Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν θα ξέρει που είναι και την επόμενη ημέρα της αξιολόγησης του προγράμματος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο: να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.Οι Θεσμοί θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και από κοινού προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Και οι τρεις Θεσμοί εργάζονται σκληρά για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου στις 11 Μαΐου».

Όσο λοιπόν ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει στα τηλέφωνα, οι Θεσμοί "εργάζονται" για τους στόχους τους, με δύο σημαντικά θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (όπως μάθαμε από το δελτίο τύπου μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Γιούνκερ): Εργασιακά και συντάξεις.

Η σοβαρότητα του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό για το θέμα των διαπραγματεύσεων που αφορά την ζωή του Έλληνα και όχι την πολιτική καριέρα του κ. Τσίπρα, φαίνεται στην πάσα που έδωσε προς τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για την πορεία των συνομιλιών. Τους πρότεινε εύθυμα να δουν την ωραία γελοιογραφία του Δημήτρη Χατζόπουλου στην Καθημερινή.
Μπορεί ο κύριος Τσίπρας να αναστατώνει τα θηλυκά όρνεα του πλανήτη, αλλά κάθεται σε καναπέ πληρωμένο από τον ελληνικό λαό. Η στάση του λοιπόν, ξεπερνά την έμπνευση για γελοιογραφία και φτάνει στο παγκόσμιο όριο της γελοιότητας.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

''Ευρώ πάση θυσία;'', ρώτησε ο δημοσιογράφος-επιχειρηματίας  τον Ποταμίσιο ροφό. 

''Ναι!'' απάντησε αγέρωχα ο κατασταλαγμένος! 

''Και με συντάξεις 300 ευρώ; με κομμένες τις επικουρικές; με ομαδικές απολύσεις; και μισθούς Βουλγαρίας;'' επέμενε ο διαμορφωτής της κοινής γνώμης. 

''Βεβαίως!'', απτόητος ο νέος εθνοσωτήρας!

Και κάθεσαι και αναρωτιέσαι: Ποιός τον ψήφισε;
Για όνομα του Θεού, ποιός τον ψήφισε;

Υπήρξε νέος άνθρωπος που ψήφισε τούτο το χρυσοπληρωμένο τίποτα του Πασοκικού ''εκσυγχρονισμού'';

Φήφισε συνταξιούχος αυτό το τηλεκατευθυνόμενο βλήμα της Αστικής Οδού;

Εμπιστεύτηκε εργαζόμενος (ακόμη) την ψήφο του στον εργοδηγό του ομίλου Τόμπολα;

Και τί ακριβώς ψήφισε ρε γ@μώ την τρέλα μας, γιατί θα την ψωνίσουμε εδώ πέρα;

Τις ιδέες του;
Το πρόγραμμά του;
Το σχέδιο εξόδου μας από την κρίση;
Την πολιτική σκέψη του;
 Την παιδεία του;
Την ρητορική του δεινότητα; 
ΤΙ;

Και το ωραίο είναι πως οι υπόλοιποι πολιτικοί τον αντιμετωπίζουν σαν ισότιμο, αρχηγό κι αυτόν πολιτικού κόμματος!

Εμείς, το blog θυμάται, όταν είμασταν παιδιά κι ερχόταν κανα ζαβό στην παρέα να το παίξει ''κάπως'', του λέγαμε ένα ''α πάγαινε ρε σα πέρα!'' και το θέμα τελείωνε!

Εδώ του ζητάνε και την γνώμη!

Κι απ' την άλλη παιδεύεται η καινούργια κυβέρνηση να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα!

Κι από πίσω της έχει έναν λαό που οι εξήμιση στους εκατό ψηφοφόρους κολυμπάνε στον βοθροΠόταμο!

Δεν γίνεται!
Απλώς, δεν γίνεται!

Εδώ η επιστήμη κι η λογική σηκώνουν τα χέρια (και τα πόδια!) ψηλά: Καλή η δημοκρατία, αλλά αν είναι να έχει και τέτοιες παρενέργειες... 

Θού Κύριε φυλακή τη... σκέψη μας!

Τί καταντάει ο άνθρωπος να σκέφτεται όταν βλέπει τέτοιους ξεφτίλες!

Γι αυτό, μην τους ακούμε. 
Μην τους βλέπουμε καν!
Κάνουν κακό στην... δημοκρατία!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Νίκου Σταματάκη

Καθώς οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές φαίνεται να διανύουν το τελευταίο τους στάδιο μέσα σε ένα φρενήρη ρυθμό επαφών και διαβουλεύσεων, προτάσεων και δηλώσεων, πολλά δείχνουν ότι οδεύουμε πλέον σε μια οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος με κούρεμα του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τμήμα τουλάχιστον του κουρέματος πιθανόν να επέλθει με συμψηφισμό με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις. Παρότι είναι ακόμη νωρίς για τελικά συμπεράσματα, με ικανοποίηση σημειώνουμε ότι σε προεκλογική ανάλυση στις 4 Ιανουαρίου είχαμε περιγράψει τις προϋποθέσεις για μια τέτοια πορεία. Τι μας κάνει να ευελπιστούμε τώρα ότι αυτή θα είναι πράγματι η οριστική κατάληξη;

Καταρχήν οι απανωτές δηλώσεις στο τέλος της περασμένης εβδομάδας του Γερμανού Προέδρου Γκάουκ και της Καγκελαρίου Μέρκελ που αναγνώριζαν την ευθύνη της σύγχρονης Γερμανίας έναντι της Ελλάδας για τα φριχτά εγκλήματα των Ναζί στη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, και επομένως άνοιγαν με επισημότητα το ζήτημα των αποζημιώσεων. Βέβαια η δήλωση του κ.Γκάουκ ήταν συγκεκριμένη ενώ της κας Μέρκελ γενική και αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Καγκελαρίας διευκρίνησε ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει. Αλλά το γεγονός παραμένει ότι οι δηλώσεις αυτές δεν ήταν καθόλου τυχαίες, ούτε και απλά επετειακές, αλλά προϊόν σοβαρής προεργασίας.
Τα πρώτα βήματα προφανώς έγιναν στην πολύωρη, πρόσωπο με πρόσωπο, συνάντηση Μέρκελ και Τσίπρα στο Βερολίνο, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε επίσημα το θέμα μαζί με όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα και συζητήθηκε προοπτική συνολικής λύσης. Πάνω απ’ όλα τέθηκε η βάση των επόμενων κινήσεων που δεν ήταν άλλη από την παραδοχή ότι η τελική λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική: Εφόσον οι αριθμοί “δεν βγαίνουν” – και δεν πρόκειται ποτέ “να βγουν” – τότε το κούρεμα θα γίνει και την απόφαση δεν θα τη πάρει ο Σόιμπλε ούτε και ο Βαρουφάκης, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες και οι «Θεσμοί». Οι δύο υπουργοί φιμώθηκαν πάραυτα και το νερό μπήκε στο αυλάκι… Βασικό μέλημα των δύο ηγετών ήταν το πώς θα περάσουν στην κοινή γνώμη των χωρών τους τα αντίστοιχα μεγάλα προ-απαιτούμενα για μια συνολική λύση: οι οικονομικές «θυσίες» της Γερμανίας και το «τέλος του κρατισμού» στην Ελλάδα με τις περικοπές σε προνόμια που αυτό συνεπάγεται…

Ακολούθησαν οι περίφημες εκπομπές κωμωδίας της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης που με πολύ γλαφυρό τρόπο πέρασαν στο γερμανόφωνο κοινό – αλλά και ευρύτερα – το μήνυμα ότι:
α) η Γερμανία δεν έσωσε την Ελλάδα με δανεικά αλλά την μεγαλύτερη τράπεζά της που απειλούνταν με χρεοκοπία,
β) ότι η Γερμανία κέρδισε πολλαπλά από την κρίση και μάλιστα τεράστια ποσά, πρώτα με τους τόκους που της επέστρεψε η Ελλάδα, έπειτα με τα μηδενικά επιτόκια με τα οποία τώρα τοκίζει το τεράστιο κρατικό της χρέος (πάνω από 2 τρις ευρώ) και τέλος με την κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών της
γ) ότι οι Ελληνες είναι σε βαθύ αδιέξοδο λόγω του αποτυχημένου προγράμματος δήθεν “σωτηρίας” τους και σε αξεπέραστη ανθρωπιστική κρίση και
δ) ότι οι Ναζί διέπραξαν ανείπωτες θηριωδίες στην Ελλάδα του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου που χρήζουν αποζημίωσης…

Έπειτα η “διαδικασία” επαφών Ελλάδας – Θεσμών αφέθηκε να φτάσει στο χείλος του γκρεμού, κυριολεκτικά στο “και πέντε”…. Τούτο φαίνεται ότι ήταν ένα άμεσο αποτέλεσμα των συνομιλιών Μέρκελ-Τσίπρα καθώς η καγκελάριος, σύμφωνα με έγκυρα δημοσιεύματα, ζήτησε από τον Ελληνα πρωθυπουργό να πάρει χρήματα από όπου και όπως μπορεί, να αδειάσει κάθε δημόσιο ταμείο, αρκεί να κερδηθεί κάποιος χρόνος και να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη όχι απλά το αίσθημα αλλά η πεποίθηση του αναπόφευκτου. Οι διάφοροι καλοθελητές των media και των «Θεσμών» έσπευσαν, όπως αναμενόταν να ρίξουν λάδι στη φωτιά… Ωστόσο μέσα από τις κραυγές κινδύνου και τους άναρθρους αλαλαγμούς πανταχόθεν, ο προσεκτικός παρατηρητής διέκρινε συνεχείς, καθημερινές, διαβεβαιώσεις σε ανώτατο επίπεδο και από τις δυό πλευρές του Ατλαντικού ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα χρεοκοπίας και Grexit σε καμία, μα καμία απολύτως, περίπτωση…

Κάπως έτσι φτάσαμε στο χθεσινό άρθρο του εγκύρου περιοδικού Forbes που παρότρυνε τη Γερμανία να συμψηφίσει τις πολεμικές αποζημιώσεις με το κούρεμα του ελληνικού χρέους και με τον τρόπο αυτό να σώσει ταυτόχρονα και το ευρώ. Το κείμενο αυτό είναι μόνο το τελευταίο στη σειρά κειμένων στον αγγλοσαξωνικό κόσμο με το ίδιο μοτίβο τα τελευταία χρόνια. Μόνο που προχθές, σχεδόν την ίδια στιγμή, η κα. Λαγκάρντ του ΔΝΤ προέβη σε δραματική παρέμβαση μέσω του εκπροσώπου του Ταμείου Πολ Τόμσεν απαιτώντας από τους Ευρωπαίους (ναί, απαιτώντας, και μάλιστα άμεσα) κούρεμα του ελληνικού χρέους και απειλώντας ότι εάν τούτο δεν συμβεί το Ταμείο θα αποσύρει τα χρήματά του από την επόμενη δόση των 7,2 δις. Μετά από μια τέτοια υπερατλαντική πίεση η κα. Μέρκελ διευκολύνεται να παρουσιάσει το επερχόμενο κούρεμα ως «απολύτως αναγκαίο» και “αναπόφευκτο”. Το σκηνικό έχει λοιπόν ήδη στηθεί…

Αλλά η Γερμανία πιθανόν να επιδιώκει όχι απλά με “ένα σμπάρο δυο τρυγόνια” αλλά σαφώς πολύ περισσότερα από δύο… Εκτός από την σωτηρία της Ελλάδας και του ευρώ, τυχόν συμψηφισμός των πολεμικών αποζημιώσεων με το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να την απαλλάξει από πιθανές απαιτήσεις για παρόμοιο κούρεμα από άλλες μεσογειακές χώρες, οι οποίες δεν έχουν απαιτήσεις πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας. Έπειτα, εφόσον οι ελληνικές απαιτήσεις περιοριστούν σε “χαμηλά/λογικά” επίπεδα (που θα είναι φυσικά κάποιο σχετικά μικρό ποσοστό των οφειλόμενων κατά την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) και σε διάφορα αντισταθμιστικά/επενδυτικά προγράμματα τότε δημιουργείται προηγούμενο και για όποιες άλλες χώρες θέσουν θέμα πολεμικών αποζημιώσεων.

Αλλά πώς θα παραμείνουν οι ελληνικές απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις σε χαμηλά επίπεδα; Ο βασικός τρόπος είναι ασφαλώς η συμμετοχή στο κούρεμα της ΕΚΤ τόσο μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης όσο και με την έκδοση ομολόγων διαφόρων μορφών. Ασφαλώς Η ΕΚΤ μέσω ομολόγων ή άλλου τρόπου θα μπορούσε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος από τα 50 δις του χρέους των ελληνικών τραπεζών το οποίο αδίκως φορτώθηκαν οι φορολογούμενοι. Αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι “ευρηματικοί” τρόποι για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσω ομολόγων και ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και άλλοι συνάδελφοί του, τους έχουν αναλύσει επαρκώς…

Σε τελική ανάλυση η Γερμανία μπορεί να σώσει την Ελλάδα όχι εκταμιεύοντας δισεκατομμύρια από το κρατικό της θησαυροφυλάκιο, ούτε και με δανεικά, αλλά στην ουσία από τα κέρδη που η ίδια αποκόμισε τα τελευταία χρόνια στη διάρκεια της κρίσης. Επειδή μάλιστα η ίδια η Γερμανία υπήρξε ωφελημένη από παρόμοιο κούρεμα συνδυασμένο με αναπτυξιακές ρήτρες κλπ. στην περίφημη συμφωνία του 1953, έχει τώρα υποχρέωση να επιστρέψει έμπρακτα την τεράστια βοήθεια που έλαβε τότε. Και να ηγηθεί του μέλλοντος της Ευρώπης από θέση ηθικού πλεονεκτήματος και όχι απλά από θέση ισχύος. Υπάρχουν επιτέλους ενδείξεις ότι τμήμα της ηγεσίας της έφτασε τελικά στο ανώτατο αυτό στάδιο ωρίμανσης…

Θα κλείσουμε το κείμενο αυτό με την ίδια ευχή που διατυπώσαμε στο προαναφερθέν κείμενο της 4ης Ιανουαρίου, δηλαδή να συνοδευτεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους με συνδρομή της Γερμανίας και των Θεσμών στην απαραίτητη κάθαρση των οικονομικών και πολιτικών εγκλημάτων που κατέστρεψαν την Ελλάδα και επίσης την επιμονή των θεσμών στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που τόσο αναγκαίες είναι για να προχωρήσει η Ελλάδα στο αύριο. Και καταλήγουμε με την ίδια ακριβώς φράση, όπως πριν ακριβώς 4 μήνες: “Μέχρις ότου η πολύπαθη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση – εφόσον τελικά έρθει – να βάλει την ελληνική πολιτική ηγεσία στο καλούπι που της αρμόζει τουλάχιστον όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση και τις οικονομικές αποφάσεις…”

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


  • Στην γραμμή της Άγκυρας ο πρόεδρος του Ποταμιού, εξέπληξε και τους πλέον ανθέλληνες με τις δηλώσεις του... 
  • Πόσο σοβαρός μπορεί να είναι ένας πολιτικός αρχηγός, όταν με ψευδείς δηλώσεις εκθέτει τη χώρα του;
  • Ποιούς σκοπούς εξυπηρετεί ο κ. Θεοδωράκης, όταν συντάσσεται πλήρως με την επιθετική τουρκική εξωτερική πολιτική στην Θράκη; 
Γράφει ο Κωνσταντίνος Τερζής 

Εάν οι δηλώσεις του συγκεκριμένου πολιτικού αρχηγού αφορούσαν τις Μαλδίβες ή την Ζουαζηλάνδη θα μπορούσαν να είναι χαριτωμένες ή ακόμη και να αποτελούν δείγμα θέσεων επί της διεθνούς πολιτικής. Όμως, δυστυχώς για τον κ. Θεοδωράκη, οι δηλώσεις του ήταν μεστές αναληθειών και έμοιαζαν περισσότερο με φουσκωμένο ποτάμι που «κατεβάζει» πολλά και επικίνδυνα σκουπίδια. Το πλέον ατυχές για τον πρώην ρεπόρτερ - δημοσιογράφο και νυν αρχηγό πολιτικού κόμματος, είναι πως τις συγκεκριμένες του δηλώσεις θα ήθελαν πολύ να τις είχαν κάνει τούρκοι αξιωματούχοι. Όμως, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, βασιζόμενος στην εμπειρία του ως ρεπόρτερ, ήταν σαφής στα όσα με υπερβολική σιγουριά δήλωσε, κατορθώνοντας να συγκεντρώσει (αρνητικά) το ενδιαφέρον της δημοσιότητας στο πρόσωπό του και το κόμμα του οποίου ο ίδιος ηγείται…

Τι δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης
«Μαζεύτηκαν κάποιοι απόστρατοι αξιωματικοί, έστειλε ο κ. Καμμένος και μια μικρή δύναμη στρατιωτών του 4ου Σώματος, έστειλε και μια μπάντα, ένα τμήμα της μπάντας του 4ου Σώματος, και πήραν το επιτάφιο από την εκκλησία που είναι έξω από το μουσουλμανικό χωριό και για πρώτη φορά έκαναν μαζί με τον επιτάφιο την περιφορά σε όλο το μουσουλμανικό χωριό. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις ισορροπίες της περιοχής; […] Ποια επίδειξη κάνεις, όταν Παρασκευή έχεις ένα ένοπλο τμήμα, έχεις μια στρατιωτική μπάντα και έχεις απόστρατους αξιωματικούς να κάνουν ουσιαστικά παρέλαση μέσα σε ένα μουσουλμανικό χωριό; Τι προσπαθείς να κάνεις; Προσπαθείς να ανάψεις ένα σπίρτο σε μια πυριτιδαποθήκη και αυτός είναι ο κίνδυνος».
Είναι σαφές ότι ο πρώην δημοσιογράφος και νυν πολιτικός και αρχηγός ενός κόμματος που δεν έχει σαφείς θέσεις σε οτιδήποτε, επιχειρεί εσκεμμένα ή μη, να δημιουργήσει μία «εθνικιστική» εικόνα στην Θράκη με την πρόφαση της περιφοράς του Επιταφίου στο χωριό Εχίνος του ν. Ξάνθης. Όλως τυχαίως, τα ίδια επιχειρήματα έχει και ο άλλος γνωστός δημοσιογράφος (λάτρης της Τουρκίας) Αμπντουλχαλίλ Ντεντέ, ο οποίος μάλιστα σε σχετικό του άρθρο είχε απορήσει με την εγκράτεια των μουσουλμάνων του Εχίνου, επειδή δεν πετάχτηκε κάποια μολότοφ κατά του Επιταφίου.

Δηλώσεις του Ιρφάν Μεχμέτ Αλή (μουσουλμάνος Πομάκος) για τα όσα δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης

Καταδικάζω ως μουσουλμάνος τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή, που θέλουν να πλήξουν τις καλές σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων, θέλω να δηλώσω τα εξής:
1) Για τη φωτιά στο τζαμί της Κομοτηνής εμπιστεύομαι τις ελληνικές Αρχές και τις ανακοινώσεις τους. Αναρωτιέμαι τι στοιχεία και ποιους στόχους έχουν όσοι τις αμφισβητούν.
2) Για το άσχετο γεγονός της περιφοράς του Επιταφίου στον Εχίνο, που ορισμένοι θέλουν να το συνδυάζουν για να φτιάξουν μια δήθεν ανησυχητική εικόνα, εμείς ξέρουμε ότι το εκκλησάκι εκεί λειτουργεί από χρόνια ακόμα και το βράδυ της Ανάστασης, χωρίς ποτέ να προκαλεί κανέναν. Η περιφορά στα όρια του οικισμού, όπου είναι ο ναός, το κέντρο υγείας, η στρατιωτική υπηρεσία, η αστυνομία και το μνημείο πεσόντων, δεν καταλαβαίνω ποιος μπορεί να το δει αρνητικά. Ποιον πειράζει ο εκκλησιασμός όσων τέτοιες μέρες υπηρετούν στο χωριό το κοινό καλό και συμφέρον; Πότε άκουσαν χριστιανούς να παρεξηγούνται για μουσουλμανική προσευχή οπουδήποτε;
3) Όσο για την αναφορά στον μητροπολίτη Ξάνθης, αυτή ήταν που όργισε πιο πολύ και ντράπηκα για σας. Να κατηγορείται ονομαστικά ένας άνθρωπος που τόσα χρόνια έχει αποδείξει ότι δεν ξεχωρίζει θρήσκευμα σε όσους βοηθά. Ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που η πόρτα της μητρόπολης είναι πάντα ανοικτή για μας. Ποτέ δεν μας ξεχώρισε αυτος ο άνθρωπος. Ποτε δεν μας προσβαλε. Μόνο μας βοήθησε! ΝΤΡΟΠΗ να υπογράφουν τέτοια κείμενα και να ζητούν τα ρέστα!
Εγώ ζητάω έναν εισαγγελέα να τους καλέσει να απολογηθούν για όσα κάνουν σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης γιατί αυτά μου θυμίζουν μόνο εποχές ντροπής.
Ιρφάν Μεχμέτ Αλή

Τι επιδιώκει ο πρόεδρος του "Ποταμιού";

Μετά και από αυτές τις δηλώσεις ενός πραγματικού κατοίκου της περιοχής, και μάλιστα, μουσουλμάνου, δικαίως αναρωτιόμαστε: Τι επιδιώκει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, πρόεδρος του "Ποταμιού", για την Ελληνικότητα της Θράκης;
Μπορεί ο πρόεδρος του «Ποταμιού» να στηρίζεται σε πληροφορίες χριστιανών της περιοχής (μάλλον εννοεί της Ξάνθης), αλλά σαν δημοσιογράφος θα έπρεπε να ελέγξει ο ίδιος (με προσωπική του έρευνα, αφού προβάλλει την δημοσιογραφική του ιδιότητα) το γεγονός όχι μόνο στο βάθος χρόνου, αλλά και στον παρόντα χρόνο. Να ελέγξει δηλαδή τι πραγματικά συνέβη, ζητώντας πληροφορίες από τις αρχές... Εκτός και εάν ο ίδιος θεωρεί πως τα αρμόδια θεσμικά όργανα ψεύδονται και οι πληροφορίες του από συνεργάτες του ή άλλους, είναι πιό αξιόπιστες από το επίσημο ελληνικό κράτος...!

Με δική μας έρευνα γνωρίζουμε πως η περιφορά του Επιταφίου γίνεται κάθε χρόνο. Κι επειδή υπήρξαν φέτος κάποιες πληροφορίες για πιθανή εμφάνιση «εισερχομένων ακραίων στοιχείων» κατά την περιφορά του Επιταφίου, αποφασίστηκε (και ίσως κακώς) να αλλάξει η διαδρομή της περιφοράς, για να μην υπάρξουν εντάσεις.
Στην περιφορά του Επιταφίου συμμετέχει κάθε χρόνο στρατιωτικό τμήμα (όπως συμβαίνει σε όλους τους Επιταφίους, εάν στην περιοχή υπάρχει στρατιωτική παρουσία) καταδρομέων από γειτονικό στρατιωτικό φυλάκιο, ενώ υπήρχε και αστυνομική παρουσία, αφού στον Εχίνο εδρεύει Αστυνομικό Τμήμα.
Η παρουσία των αποστράτων και εφέδρων αξιωματικών ήταν απόφαση του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Ξάνθης, μέλη του οποίου μαζί με τις οικογένειές του παρίσταντο στην περιφορά του Επιταφίου.

Προφανώς, ο κ. Θεοδωράκης δεν επιθυμεί την παρουσία του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας στην περιοχή του Εχίνου, γι αυτό και χρησιμοποιώντας την υπερβολή (με ποια σκοπιμότητα άραγε;) «κατήγγειλε» έως και την στρατιωτική μπάντα (που δεν υπήρχε), ενώ δεν παρέλειψε να καταδείξει τις προσωπικές του πεποιθήσεις εν γένει για το Ελληνικό Στράτευμα και ειδικά για τους απόστρατους αξιωματικούς, τους οποίους αυθαίρετα ενέπλεξε στην πολιτική του αμπελοφιλοσοφία.
Προφανέστατα, ο κ. Θεοδωράκης δεν γνωρίζει πως η ακολουθία του Επιταφίου δεν είναι παρέλαση, αλλά συμμετοχή στη νεκρική ακολουθία.

Όμως, η χειμαρρώδης ψευδολογία του προέδρου του «Ποταμιού» δεν σταμάτησε στο σημείο αυτό. Ο «ρεπόρτερ» Θεοδωράκης κατήγγειλε ψευδώς ότι η περιφορά του Επιταφίου έγινε σε όλο το μουσουλμανικό χωριό του Εχίνου. Η περιφορά του Επιταφίου ξεκίνησε από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του χωριού (βρίσκεται στην άκρη του χωριού και δίπλα σε χείμαρρο), πέρασε μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα, έστριψε προς την γέφυρα και ακολούθησε τον δρόμο προς την Ξάνθη. Στην πρώτη στροφή (απόσταση περίπου 300 μέτρα από την εκκλησία), έγινε στάση και μικρή ιερατική ανάγνωση σε μνημείο πεσόντων (χριστιανών και μουσουλμάνων) του 1940 επί της (εκτός οικισμού) οδού που οδηγεί στην Ξάνθη.
Αμέσως μετά, η ακολουθία επέστρεψε από τον ίδιο δρόμο και κατέληξε στην εκκλησία του χωριού, αποφεύγοντας να ακολουθήσει συντομότερη πορεία μέσα από μία γειτονιά (σχετικά νεόκτιστη) του Εχίνου, επειδή υπήρξαν πληροφορίες για αντιδράσεις κάποιων «εισερχομένων ένθερμων» μουσουλμάνων.

Στις εικόνες που ακολουθούν καταγράφεται η πορεία της πομπής του Επιταφίου στον χάρτη.

Και στους δύο χάρτες καταγράφεται με μπλε χρώμα η πορεία του Επιταφίου, ενώ με κόκκινο χρώμα η πορεία επιστροφής που δεν έγινε για να μην "ερεθιστούν" κάποιοι φανατικοί "εισερχόμενοι μουσουλμάνοι"...

Ο κ. Θεοδωράκης, καλό θα είναι (ακολουθώντας την δημοσιογραφική του παιδεία) να ερευνά ο ίδιος τα όσα του μεταφέρονται ή να σκέφτεται πολλές φορές αυτά που δηλώνει πριν να τα δηλώσει. Σαν πολιτικός μπορεί να ψεύδεται ασύστολα (χαρακτηριστικό γνώρισμα των πολιτικών και της πολιτικής στην Ελλάδα), όμως σαν δημοσιογράφος οφείλει να ερευνά, να διασταυρώνει και, επιπλέον, να «ζυγίζει» τις ό,ποιες πληροφορίες, και να προχωρά σε δηλώσεις με ιδιαίτερη σοβαρότητα, όταν αυτές μπορούν να βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα ή να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από εγχώριους και εξωγενείς παράγοντες με σκοπό να αμαυρώσουν την εικόνα της χώρας ή προκειμένου να διασαλευθεί η ειρήνη και η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Γκριζάρει τη Θράκη ο αρχηγός του κόμματος με τις γκρίζες ιδέες

Εμείς, από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την σκοπιμότητα στα ψεύδη του κ. Θεοδωράκη. Εάν τα όσα κατήγγειλε – δήλωσε ο πρόεδρος του «Ποταμιού» είναι προϊόν πολιτικής ανωριμότητας, τότε καλό θα ήταν τόσο ο ίδιος όσο και οι σύμβουλοί του να περιορίσουν τις δηλώσεις τους, έως ότου (εάν ποτέ) ωριμάσουν πολιτικά. Εάν, όμως, οι δηλώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα κακής εσωκομματικής πληροφόρησης, καλό θα είναι ο κ. Θεοδωράκης να «πάρει κεφάλια» μέσα στο κόμμα του, που σύμφωνα με όσα ο ίδιος δήλωσε, ενστερνίζεται σε απόλυτο βαθμό τις θέσεις του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως πυροκροτητής και «δυναμιτίζει» συγκεκριμένους κύκλους φανατικών – εθνικιστών τουρκοφρόνων (π.χ. Γκρίζοι Λύκοι) που δρουν μέσα στην Ελληνική Θράκη.
Τώρα, εάν ο κ. Θεοδωράκης αντιμετωπίζει ως πρόκληση την παρουσία επί ελληνικού εδάφους του Ελληνικού Στρατού, της Αστυνομίας και των θεσμικών οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας, τότε αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί εκτενώς και ο ίδιος θα πρέπει να προχωρήσει σε αποσαφήνιση (χωρίς εκθέσεις ιδεών) προκειμένου να ξεκαθαρίσει για το πως εννοεί την ελληνική επικράτεια, αλλά και για το εάν ο ίδιος αντιμετωπίζει την Θράκη ως τμήμα της Ελλάδας...

Τις θέσεις - δηλώσεις αυτές, έχουμε μάθει να τις "εισπράττουμε" από συγκεκριμένα "κανάλια" της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Άραγε, ο κ. Θεοδωράκης τοποθετεί εαυτόν σε αυτά τα "κανάλια"; Και αν ναι, για ποιόν λόγο;

Μετά από όλα αυτά, καλό θα είναι ο κ. Θεοδωράκης να γνωρίζει πως θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για οποιαδήποτε συμπεριφορά και δηλώσεις τουρκοφρόνων της Ελληνικής Θράκης, αλλά και για εκμετάλλευση των δηλώσεών του από την επίσημη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.
Από την πλευρά μας, συστήνουμε στον κ. Θεοδωράκη να μιλάει μόνο για όσα γνωρίζει. Για όσα δεν γνωρίζει καλό θα είναι να σωπαίνει. Έτσι, καλό θα κάνει στο πολιτικό αλλά και στο δημοσιογραφικό του προφίλ, ενώ με την σιωπή του είναι βέβαιο πως δεν θα προξενήσει καμία ζημιά στη χώρα.
Εάν αυτές τις δηλώσεις τις έκανε ο τρελός του χωριού ή ο πληρωμένος τούρκος πράκτορας, σίγουρα δεν θα τραβούσαν το ενδιαφέρον κανενός, αφού τα λεγόμενα ενός τρελού δεν έχουν λογική βάση ή τα λεγόμενα ενός έμμισθου πράκτορα είναι γνωστό ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένα ξένα συμφέροντα. Στην περίπτωση του κ. Θεοδωράκη όμως, αξίζει να παρατηρήσουμε την αιτία εξαιτίας της οποίας ο πρόεδρος του "Ποταμιού" προχώρησε σε αυτές τις μεστές ψεύδους δηλώσεις. Και αυτή η αιτία βρίσκεται στην ανάγκη του συγκεκριμένου νεότευκτου πολιτικού να έχει λόγο και άποψη για οτιδήποτε. Μάλιστα, ο ίδιος προφανώς θεωρεί ότι η πολιτική του άποψη - λόγος απαιτείται να είναι διαφοροποιημένη από όλες τις άλλες, ακόμη και εάν δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα...! Και σύμφωνα με τα δεδομένα, δηλαδή τις δηλώσεις του που επί της ουσίας γκριζάρουν την Θράκη, η άποψη αυτή είναι δυνατόν να είναι διαφοροποιημένη ακόμη και από την ίδια την κοινή λογική, αλλά και ενάντια στα εθνικά συμφέροντα..., καθιστώντας τον κ. Θεοδωράκη ιδιαίτερη επικίνδυνη πολιτική προσωπικότητα, αφού δεν λειτουργεί ούτε με κάποιο μέτρο, ούτε με κάποιο ιδιαίτερο σκοπό πέραν της παραμονής του ιδίου στην δημοσιότητα...

Τέλος, και αφήνουμε το ερώτημα προς απάντηση από τον λαλίστατο κ. Θεοδωράκη, μπορεί ο πρόεδρος του "Ποταμιού" να αναλογιστεί τι ακριβώς θα σημάνει η αδειοδότηση άσκησης εκτέλεσης θρησκευτικών καθηκόντων στην Ελληνική Επικράτεια, με βάση το ποσοστό - πλειοψηφία των ανά περιοχή θρησκευομένων; Και, με βάση το σκεπτικό αυτό, ο κ. Θεοδωράκης πιστεύει πως σε κάποια χωριά της Ελληνικής Θράκης θα πρέπει να σταματήσει η θρησκευτική λατρεία της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας; Μήπως επειδή κάποιοι -εξωχώρια καλοπληρωμένοι- ενοχλούνται πολύ, να γκρεμίζαμε και τις χριστιανικές εκκλησίες της Θράκης κ. Θεοδωράκη;

To μνημείο πεσόντων Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή του ΕχίνουΗ συγκεκριμένες δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στην τηλεοπτική εκπομπή του Χαζηνικολάου, έγιναν στο 33ο λεπτό έως το 41.30


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Για πρώτη φορά από το 2010 όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου έθεσε αδικαιολόγητα τη χώρα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο ενώ είχε σαφείς δυνατότητες να τον αποφύγει, η Ελλάδα δίνει σήμερα μια πολύ μεγάλη και δύσκολη μάχη, μάχη μέχρις εσχάτων.

Οι χθεσινές εξελίξεις με την ημέρα να ξεκινά με ξαφνικές προσδοκίες για άμεση επίτευξη συμφωνίας και να καταλήγει σε ένα κυβερνητικό non paper που περιέγραφε την (από καιρό δεδομένη) βαθιά σύγκρουση μεταξύ των δανειστών και τις συνέπειές της για την Ελλάδα, διαμόρφωσαν μία περίπου δραματική κατάσταση.

Όμως όλα αυτά που αναφέρονται είναι αληθή: η σύγκρουση υπάρχει και κορυφώνεται γύρω από το τι θα γίνει με το χρέος, κάτι το οποίο η γερμανική (η λεγόμενη «ευρωπαική») πλευρά δεν θέλει να αγγίξει, σε αντίθεση με εκείνη του ΔΝΤ.

Συνεπώς, όποιος βγάλει το γραμμικό συμπέρασμα ότι η κίνηση του ΔΝΤ να σκληρύνει τη στάση του έναντι συγκεκριμένων ζητημάτων της διαπραγμάτευσης αλλά και έναντι των άλλων δύο μελών της πλευράς των δανειστών είναι κίνηση «εναντίον» της Ελλάδας, ίσως βιάζεται και πέφτει σε πλάνη.

Αυτή τη στιγμή, το ελληνικό ζήτημα, ιδίως μετά τη χθεσινή θέση που πήρε η Αθήνα, αποκτά εκ νέου φλέγουσες διεθνείς διαστάσεις και αυτό, όσο κι αν είναι επικίνδυνο, έπρεπε να συμβεί.

Βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο και επικίνδυνο, πλην όμως απαραίτητο αν θέλουμε να πετύχουμε αλλαγές, σημείο. Συνεπώς και στο πιο αμφιλεγόμενο.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα πουν να «καθίσουμε στα αυγά μας» και να μην παίζουμε με τη φωτιά – γιατί, κακά τα ψέματα, αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Όμως, όσο κι αν οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Δεν έχουν αφήσει άλλο δρόμο σε μία χώρα που την έσυραν ουσιαστικά στην πλήρη καταστροφή μέσα από ένα πρόγραμμα δήθεν «σωτηρίας» το οποίο διέλυσε τα πάντα στο πέρασμά του και το οποίο στήθηκε μόνον και αποκλειστικά με το βλέμμα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών και την προστασία του «κοινού» νομίσματος εις βάρος όμως της Ελλάδας.

Γι αυτό και ο αγώνας είναι τόσο δύσκολος και είναι μέχρις εσχάτων. Και πρέπει να είναι.

Είναι επικίνδυνος, μα, άλλος δρόμος, δεν μας έμεινε.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Την εντυπωσιακή αποκάλυψη ότι από την Τουρκία προμηθεύονται οι Τζιχαντιστές την επικίνδυνη και θανατηφόρα ουσία, Νιτρική Αμμωνία, για να την χρησιμοποιήσουν στις πολεμικές τους επιχειρήσεις κατά του συριακού στρατού αλλά και κατά άμαχου πληθυσμού, κάνουν σήμερα πολλές τουρκικές εφημερίδες όπως η Zaman, Milliyet, Sabah, επικαλούμενες σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, New York Times.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, στην περιοχή του Tel Abyad στα σύνορα Τουρκίας Συρίας που ελέγχεται από τους Τζιχαντιστές, έχουν παρατηρηθεί αυτές τις μέρες κονβόι φορτηγών που έρχονται από την Τουρκία και μεταφέρουν στους Τζιχαντιστές το επικίνδυνο αυτό υλικό με το πρόσχημα ότι μεταφέρουν… λιπάσματα για…γεωργικές εργασίες!

Το θέμα απασχολεί και την πολιτική επικαιρότητα καθώς ο υποψήφιος βουλευτής του MHP, Mehmet Ayhan της περιοχή της Ούρφας κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, κατήγγειλε το γεγονός αυτό επισημαίνοντας ότι το υλικό που μεταφέρεται και περιέρχεται στην κυριαρχία των Τζιχαντιστών δεν είναι προς γεωργική χρήση αλλά για τις πολεμικές επιχειρήσεις των Τζιχαντιστών. Παράλληλα και ο εκπρόσωπος της δημοτικών αρχών της συνοριακής πόλης του Akçakale, Mustaf Güçlü, δήλωσε πως το λίπασμα δεν είναι λίπασμα αλλά επικίνδυνες χημικές ουσίες που θα χρησιμοποιηθούν για θανατηφόρες πολεμικές επιχειρήσεις των Τζιχαντιστών.

Έτσι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η ίδια η Τουρκία βρίσκεται πίσω από τις εγκληματικές θανατηφόρες πολεμικές επιχειρήσεις των Τζιχαντιστών που έχουν πλημμύρησε με αίμα την μαρτυρική Συρία, ενώ ο Αμερικανοευρωπαίοι συνεχίζουν το παιχνίδι της υποκρισίας τους για το ποιος κάνει χρήση χημικών ουσιών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο Γ. Παπανδρέου προτείνει στον Αλ. Τσίπρα να κάνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την ΕΕ, αφού πρώτα ομολογήσει στον λαό ότι τον... εξαπάτησε

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ποιος ξέρει τι μπορεί να είχε στο μυαλό του ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν αποκλείεται να νόμιζε ότι οι Αμερικανοί φίλοι του που κυβερνούν τις ΗΠΑ, με το που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη θα υποχρέωναν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να... βολέψει τον Γιωργάκη σε μια υπουργική καρέκλα! Ολόκληρος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι ο Γιώργος! Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, αλλά ίσως επειδή δεν αντέχει άλλο να είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ελληνικού εξωκοινοβουλίου, ίσως επειδή θέλησε να «εκδικηθεί» τους Αμερικανούς που δεν φρόντισαν για την αποκατάστασή του τώρα που προσεγγίζει επικίνδυνα την «τρίτη ηλικία» της συνταξιοδότησης, ίσως για άλλους λόγους, άγνωστους σε εμάς, ο Γιώργος Παπανδρέου το διέπραξε: Εστειλε γράμμα με τις πολιτικές του απόψεις στην εφημερίδα της γερμανικής ελίτ «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε»!

Εννοείται ότι οι Γερμανοί με μεγάλη τους χαρά το δημοσίευσαν τη Δευτέρα, προσθέτοντας το «σκαλπ», το αποξηραμένο κρανίο του πολιτικά αμερικανοτραφούς Γιώργου Παπανδρέου στη συλλογή κομμένων κεφαλιών ηγετών πρώτης γραμμής που διατηρούν. «Ο συγγραφέας ήταν από το 2009 ως το 2011 πρωθυπουργός της Ελλάδας» σημειώνει με μικρά γραμματάκια στο τέλος του άρθρου η γερμανική εφημερίδα, προκειμένου να θυμίσει στους αναγνώστες της ποιος είναι αυτός ο ήδη προ πολλού ξεχασμένος τύπος στον οποίον επέτρεψε να γράψει σε μια στήλη προβολής. Ούτε λέξη περί προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - προφανώς για να μη θιγούν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πλέον έχουν «φτύσει» εντελώς τον Γιώργο και ποντάρουν στον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι του.

Δύο είναι τα ουσιώδη πολιτικά συμπεράσματα από το άρθρο του Γ. Παπανδρέου. Το πρώτο και κατά πολύ σημαντικότερο από πολιτική σκοπιά είναι ότι ο Γιώργος προσπαθεί να προσκολληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας κάποια στιγμή ο Τσίπρας να τον προσλάβει ως υπουργό. Γι' αυτό και ο τίτλος του άρθρου του είναι «Ενα δημοψήφισμα για την Ελλάδα». Το δεύτερο συμπέρασμα, ήσσονος και προσωπικής για τον Γιώργο Παπανδρέου σημασίας, είναι ότι αυτός ο άνθρωπος εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει απολύτως τίποτα από την ελληνική πολιτική πραγματικότητα! Μέμφεται για παράδειγμα τους Ευρωπαίους ηγέτες που ήταν αρνητικοί στο να του επιτρέψουν να κάνει δημοψήφισμα το 2011 και αναφέρει τέσσερις σοβαρούς, κατά τη γνώμη του, λόγους που θα κέρδιζε η ΕΕ από το δημοψήφισμα του Γιώργου. Ούτε καν ασχολείται ο Γ. Παπανδρέου στο άρθρο του με τον ένα και μοναδικό λόγο που οι Γερμανοί οργάνωσαν την ανατροπή του πριν προλάβει και εξαγγείλει το δημοψήφισμα - το ότι δηλαδή ήταν τέτοιας έκτασης το λαϊκό μίσος εναντίον του μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο επαίσχυντο μνημονιακό καθεστώς, ώστε δεν υπήρχε ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να κερδίσει ο Γιώργος το δημοψήφισμα.

Προσέξτε πώς αναλύει αυτός ο άνθρωπος, που δυστυχώς υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας, τη σφοδρή αντιπάθεια της πλειονότητας των Ελλήνων κατά των επεμβάσεων των ξένων στην πολιτική ζωή της χώρας μας: «Κατοχές, δικτατορίες, αναμείξεις από έξω και πόλεμοι έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα μια πολιτική κουλτούρα εξάρτησης και πελατειακού κράτους. Αυτό μεταφραζόμενο στην πολιτική της καθημερινότητας σημαίνει ότι όλα τα καλά και όλα τα κακά θεωρούνται συνέπειες μηχανορραφιών από το εξωτερικό. Καθώς η κρίση έφτασε στην Ελλάδα... ήταν πολιτικά άνετο να ενοχοποιηθούν η τρόικα, το Μνημόνιο και η κυβέρνησή μου...»!

Στην ίδια μοίρα δηλαδή υπάρχουν στο μυαλό του Γιωργάκη η εξάρτηση της χώρας μας και το πελατειακό κράτος. Φυσικά, ουδέποτε στην Ελλάδα υπήρξαν μηχανορραφίες ξένων μεγάλων κρατών, μόνο προφανώς στη φαντασία μας. Οσο για το δημοψήφισμα, σίγουρα θα τρέξει να τον αγκαλιάσει ο Τσίπρας, μόλις διαβάσει τι έγραψε σχετικά ο Γιώργος, μεταξύ πολλών άλλων: «Σήμερα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προκηρύξει πιθανόν δημοψήφισμα για την επεξεργασμένη συμφωνία με τους εταίρους μας στην ΕΕ, αν έχει την εντύπωση ότι στον προεκλογικό αγώνα υποσχέθηκε πάρα πολλά και τώρα χρειάζεται μια νέα εντολή για να εφαρμόσει μια τέτοια συμφωνία. Θα χαιρετίζαμε ένα τέτοιο δημοψήφισμα - μόνο όμως αν η κυβέρνηση βρει το θάρρος να δώσει αγώνα υπέρ της έγκρισης αυτών που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ».

Με άλλα λόγια, ο Γιώργος ζητάει από τον Αλέξη να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αφού πρώτα «βρει το θάρρος» να πει στον ελληνικό λαό ότι... τον εξαπάτησε προεκλογικά, τον γέλασε για να αρπάξει την εξουσία και τώρα που την άρπαξε κάνει δημοψήφισμα για να συνεχίσει να παραμένει στην εξουσία - όχι, φυσικά, εκλογές για να μην τις χάσει! Χίλια τοις εκατό θα κερδίσει έτσι σίγουρα το δημοψήφισμα ο Τσίπρας χάρη στην πολιτική μεγαλοφυΐα του Γιώργου Παπανδρέου!

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Η επιδεικτική απόρριψη της πρόσκλησης του Ρώσου πρόεδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν, στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να παραβρεθεί στην Μόσχα για να τιμήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις της ενάτης Μαΐου για την εβδομηκοστή επέτειο της μεγάλης νίκης του ρωσικού στρατού κατά των Γερμανών ναζιστών, έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην ρωσική πρωτεύουσα όπως ομολογούν τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα πριν από ενάμιση μήνα ο Ρώσος πρόεδρος είχε προσκαλέσει ο ίδιος τον Ερντογάν να τιμήσει την Ρωσία στις μεγαλοπρεπείς παρελάσεις που θα γίνουν στην Μόσχα για την επέτειο της νίκης του ρωσικού στρατού κατά των ναζιστών. Ο Ερντογάν όμως προφανώς χολωμένος με τον Πούτιν γιατί αντί να έρθει στην Τουρκία στις 24 Απριλίου στην επέτειο της τουρκικής νίκης στην μάχη της Καλλίπολης, πήγε στο Ερεβάν της Αρμενίας τιμώντας τα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, απέρριψε τώρα την πρόσκληση αυτή.

Έτσι αντί για τον Ερντογάν η Τουρκία σε μια κίνηση υποτίμησης των ρωσικών εκδηλώσεων θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη της στην Μόσχα, Ümit Yardım. Η απόφαση αυτή του Ερντογάν έγινε γνωστή από τον πρόεδρο της τουρκικής βουλής, Cemil Çiçek, που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες επίσκεψη στην ρωσική πρωτεύουσα. Ο Çiçek απαντώντας σε ερωτήσεις Ρώσων δημοσιογράφων ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν δεν θα έρθει στην Μόσχα γιατί το πρόγραμμα του είναι…πολύ βεβαρημένο!

Αυτό το επεισόδιο είναι άλλο ένα επεισόδιο στην αυξανόμενη ψύχρανση τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας, με απαρχή το μεγάλο θέμα της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον Βλαδιμήρ Πούτιν γεγονός που εξόργισε την Άγκυρα. Από την άλλη πλευρά και εδώ είναι το ουσιαστικό, στην Μόσχα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια προς την Τουρκία για την συμμετοχή της σε νατοϊκές ναυτικές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα που στρέφονται απ ευθείας κατά της Ρωσίας. Και έπονται εξελίξεις!

Και για το επίμαχο θέμα, αλήθεια θα πάει στην Μόσχα όπως είχε ανακοινωθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός κ Τσίπρας ;

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


"Μάτωσε" στην τελευταία του εισβολή...

Πιστοί στο «όραμα» της ελληνοτουρκικής φιλίας, δεν θα μπορούσαμε παρά να ακολουθήσουμε βήμα προς βήμα τον γιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του πολυχρονεμένου σουλτάνου της Άγκυρας, τον Τούρκο… μεγαλοεπιχειρηματία (ορισμένοι το έχουν στο αίμα τους και κάνουν συγκλονιστικές επιτυχίες… πριν καν δουλέψουν), Μπιλάλ Ερντογάν, στην «κοινωνική» όπως μας είχε πει επίσκεψή του στη Θράκη.

Ή επίσκεψη ήταν σα να μην υπήρχε για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Κάποια πλευρά – είτε αυτή του Μπιλάλ, είτε των τουρκόφρονων μειονοτικών – προσεβλήθη από την αδιαφορία και φαίνεται πως αποφάσισε να βρει τον τρόπο να ερεθίσει τις… αισθήσεις των Ελλήνων. Στην πορεία όμως κάτι φαίνεται να μην πήγε καλά, και αντί για ακοή και όραση, αφυπνίστηκε κυρίως η όσφρηση.

Για την Ιστορία και μόνο να αναφερθεί ότι τον υιό Ερντογάν τον συνόδευαν στη περιοδεία του, ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής, Αλιριζά Ακιντζί, οι διπλωμάτες, Αλπέρ Ατάκ και Μουράτ Ερτάς, ο βουλευτής του Σύριζα (!!!), Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο πρόεδρος του εθνικιστικού τουρκικού κόμματος της Δυτικής Θράκης DEP, Μουσταφλα Αλί Τσαβούς και ο γνωστός ανθέλληνας ψευτομουφτής της Ξάνθης, Αμέτ Μέτε.

Όπως λοιπόν πληροφορηθήκαμε από τα εκτεταμένα κουτσομπολιά και τα ανέκδοτα που φαίνεται έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην περιοχή, στην ίδια τη μειονότητα, κάτι δεν πήγε καλά στο πλούσιο μενού, σε κάποιο από τα τραπέζια που παρέθεσαν προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου…

Ο δύσμοιρος αναγκάστηκε να παρίσταται 10 λεπτά στις εκδηλώσεις, μετά διάλειμμα 15 λεπτών για να πεταχτεί ο Μπιλάλ μέχρι… τα ιδιαίτερα και να επιστρέψει κάθιδρος (φανταζόμαστε από τις αφηγήσεις) και κάτωχρος (είναι γνωστό ότι αν πάθεις… αφυδάτωση, δε σε κρατούν τα πόδια σου).

Και να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα. Μέσα από το ιδιαίτερα θερμό κλίμα υποδοχής του Μπιλάλ στην Κομοτηνή, προέκυψε ένταση που με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων δεν εξελίχθηκε σε σύγκρουση μεταξύ των τουρκοφρόνων ηγετών της Ροδόπης με αυτούς της Ξάνθης.

Τι να κάνει ο Μπιλάλ, χριστιανός δεν είναι για να τους πει «ειρήνη υμίν», αναγκάστηκε να τους μιλάει για την ανάγκη ενότητας και ομόνοιας των «απογόνων του Πορθητή». Τι το ήθελε όμως και αυτόν τον «Πορθητή» που κάποτε «πόρθησε», τι να σου κάνει, καθώς ορισμένοι γραμματιζούμενοι παριστάμενοι που κατέχουν καλά την ελληνική γλώσσα, ένα γράμμα άλλαξαν κι έγινε η ζημιά. Είναι μην αρχίσει η πλάκα…

Πολλά τα γεύματα που παρακάθησε στην Ροδόπη ο Μπιλάλ. Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώθηκε την Κυριακή 3/5/2015, με αποτέλεσμα σοβαρές στομαχικές διαταραχές και συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα. Όπου και να βρισκόταν, άφηνε το αποτύπωμά του το παιδί. Πως δεν έγινε καμιά στραβή στον δρόμο για τα χωριά, να τρέχει στους θάμνους και να αντιλαλούν οι πανέμορφες πλαγιές στα βουνά της περιοχής που μαγεύουν τον επισκέπτη, σα να είχαν πέσει θύματα της οργής του Δία, με αποτέλεσμα… τους κεραυνούς του γόνου Ερντογάν.

Τουλάχιστον να βρισκόταν σε κάποιο υψόμετρο… για να αγναντεύει. Οι διαταραχές το ανάγκασαν το παιδί να παραμείνει μόνο 20 λεπτά στο χωριό Φίλια (Ν. Ξάνθης) όπου είχε προγραμματίσει επίσκεψη για την παρακολούθηση ενός Χάτιμ (γιορτή ολοκλήρωσης διδασκαλίας του Κορανίου σε παιδιά). Στη συνέχεια, με την συνοδεία του ψευτομουφτή Ξάνθης, Αμέτ Μέτε, επισκέφθηκε την Μύκη Ξάνθης.

Αν και το πρόγραμμά του αναφερόταν σε διανυκτέρευση στον Εχίνο του νομού Ξάνθης, έπειτα από πρόταση – πρωτοβουλία του ψευτομουφή Μέτε φιλοξενήθηκε στο σπίτι του. Εικάζεται, ότι εξασφαλίστηκαν κασόνια κόκα-κόλας, καθώς και χαπάκια «Imodium» (για ενδοφλέβια χορήγηση ορού δεν ακούσαμε κάτι), γιατρός σε ετοιμότητα και ξεχωριστή τουαλέτα με καζανάκι να λειτουργεί στην εντέλεια.

Τι το ήθελε όμως ο ψευτομουφτής να τον φιλοξενήσει… Η κίνησή του αυτή προσκάλεσε σούσουρο, αφού άλλοι επίδοξοι «ηγέτες» της μειονότητας (είναι αρκετοί, θεωρείται καλοπληρωμένη δουλειά… σε λίρες που μετατρέπονται σε ευρώ), το ερμήνευσαν ως προσπάθεια άσκησης επιρροής επί του Μπιλάλ Ερντογάν (το ανθρωπάκι υπέφερε και δείτε με τι ασχολιόντουσαν αυτοί…) και ως γενικότερη προσπάθεια διείσδυσης στο περιβάλλον του Τούρκου πρωθυπουργού, με σκοπό την ικανοποίηση του Αμέτ Μέτε να γίνει αρχιμουφτής της Θράκης (ίσως και όχι μόνο της Θράκης)!

Και το κακό δεν τελείωσε εκεί. Όταν έγινε γνωστή η ακύρωση της αφιξης του Μπιλάλ Ερντογάν στον Εχίνο, υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις (κατά πληροφορίες από οικονομικά εύπορους κατοίκους) στο facebook του Αμέτ Μετέ, όπου σημειώθηκε σειρά φραστικών επιθέσεων, τόσο εναντίον του, όσο και κατά του ίδιου του Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηριζόταν ως κλέφτης, απατεώνας κ.α.

Λίγο ντροπή και σεβασμός στον φιλοξενούμενο. Τώρα θυμήθηκαν τον ποταμό πληροφοριών για τα σκάνδαλα διαφθοράς του Ερντογάν και τα εκατομμύρια που «έτρεχαν» ως μίζες για τα έργα που μοίραζε ο πολυχρονεμένος δεξιά-αριστερά σε φιλικά προσκείμενους στο ισλαμιστικό AKP επιχειρηματίες; Τι κακό κι αυτό να σε εχθρεύονται όταν είσαι νέος, ωραίος και πετυχημένος. Φθόνος παντού…

Την επομένη ημέρα όμως, ο Μπιλάλ Ερντογάν μετέβη στον Εχίνο και διάβασε μάλιστα το Κοράνι μέσα στο τζαμί, ζητώντας και πάλι ενότητα και ομόνοια. Μετά το χουνέρι που έπαθε, δεν πληροφορηθήκαμε αν επανέλαβε την αναφορά στον… Πορθητή. Τουρκόφρονοι του Εχίνου πάντως είχαν προγραμματίσει γεύμα στο χωριό Πίλημμα (Ν. Ξάνθης), αλλά το ακύρωσαν (αποζημιώνοντας στο ακέραιο τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας, κύριοι με τα όλα τους) και οργάνωσαν γρήγορα ένα πλούσιο γεύμα σε καφενείο του Εχίνου, προκειμένου να έχουν περισσότερη ώρα στη διάθεσή τους τον γιό του Τούρκου προέδρου.

Γενικότερα πάντως, η «εκδρομή» του Μπιλάλ Ερντογάν στα μέρη μας, αντί να πετύχει τους σκοπούς της και πέρα από το άτιμο το κόψιμο (αυτό είναι να μη σου συμβεί…), ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο των τουρκοφρόνων, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη ματαιοδοξία και τα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων προσώπων στη Θράκη.

Το σίγουρο είναι ότι η επίσκεψη θα μείνει αξέχαστη στον Μπιλάλ. Και πολύ αμφιβάλουμε αν η παραφιλολογία στους κύκλους των πιο φανατικών για «renegades» της ελληνικής ΕΥΠ θα μπορέσει να πείσει για το… σαμποτάζ ακόμα και τους πιο φανατικούς του Ερντογάν στη MIT. Το λέμε διότι εκεί έχει και από τους άλλους. Του Γκιουλέν.

Οπότε ο πειρασμός να αποδοθεί προς τα εκεί το «σαμποτάζ» (είναι τώρα να φορτώνεσαι τέτοια λάθη… μα καλά, μύδια χαλασμένα του δώσανε;), θα είναι ασφαλώς ισχυρός, άρα για αν συνεχίσουμε το ψυχασθενικό σκεπτικό, η ελληνική αντικατασκοπεία θα πρέπει να ελεγχθεί (ή μήπως να ενισχυθεί;) διότι δεν μπορεί να ελέγξει τους μηχανισμούς του ιμάμη.
Μπερδευτήκατε; Ναι; Κι εμείς…

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου