Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Μαρ 2015

Ανεβαίνουν οι τόνοι με τους δανειστές ενόψει των διαβουλεύσεων για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Από την Αθήνα ανέβηκε και... κατέβηκε η ρητορική για ρήξη. Η «απάντηση» δεν άργησε να έρθει από «ανώνυμους» αξιωματούχους της Ευρωζώνης που διακινούν σενάρια για «παράλληλο» νόμισμα (IOU).

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να βγει από το ευρώ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να εισάγει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών για να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις στο εσωτερικό αν δεν εξασφαλιστεί σύντομα μια συμφωνία με τους εταίρους, ανέφεραν αξιωματούχοι στην ευρωζώνη.

«Κάποια στιγμή όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμούς, μπορεί να αρχίσει να εκδίδει υποσχετικούς τίτλους που θα αναφέρουν ότι οι κάτοχοι τους θα λάβουν κάποια στιγμή στο μέλλον ένα ποσό Χ» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος στο Reuters.

«Οι υποσχετικές αυτές θα άρχιζαν να κυκλοφορούν γρήγορα στην δευτερογενή αγορά μια μεγάλη έκπτωση έναντι των πραγματικών ευρώ και θα γίνονταν “νόμισμα”, όποια και αν είναι το όνομα του, το οποίο θα κυκλοφορούσε παράλληλα με το ευρώ» πρόσθεσε.

«Η ρύθμιση μπορεί να είναι προσωρινή για να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση καθώς θα ελπίζει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές που θα απελευθέρωναν περισσότερα ευρώ σε δάνεια» τόνισε δεύτερος αξιωματούχος. 

Oι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει στο παρελθόν ότι είναι είναι πρόθυμη να καθυστερήσει τις πληρωμές για τις υποχρεώσεις στο εσωτερικό για να εξοικονομήσει τα ευρώ που χρειάζεται για τις αποπληρωμές χρέους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιοδήποτε ζήτημα για παράλληλο νόμισμα, λέγοντας ότι αναμένει συμφωνία με τους πιστωτές. Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες διαρροές έρχονται στο παρά πέντε των διαβουλεύσεων για τη λίστα μεταρρυθμίσεων και ενώ προηγουμένως η κυβέρνηση τόσο δια διαρροής, όσο και δια του αναπληρωτή υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου ανέβασε τη ρητορική της «ρήξης» για την «κατεβάσει» λίγο αργότερα.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup και θα απελευθερωθεί χρηματοδότηση μετά από αυτό, όπως συμφωνήθηκε στην επταμερή» ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος.

Έλληνες αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και δεν υπάρχει νομικός τρόπος για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης να διώξουν την Ελλάδα από το κοινό νόμισμα, αναφέρει το Reuters.

«Δεν υπάρχει τρόπος να αναγκαστεί μια χώρα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να φύγει από μόνη της» τόνισε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Όπως επισημαίνει το Reuters, ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει κίνητρο να επιστρέψει στη δραχμή γιατί τότε θα μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα της. Αλλά αυτό θα κάνει αδύνατη την αποπληρωμή του χρέους της χώρας, αναγκάζοντας της να χρεοκοπήσει.

«Αν είναι να χρεοκοπήσουν είναι καλύτερο να το κάνουν μέσα στην ευρωζώνη και όχι έξω, γιατί τότε θα γινόταν ένα πρόβλημα όλων των κρατών που μοιράζονται το ευρώ και όχι μόνο της Ελλάδας» επισήμανε τρίτος αξιωματούχος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Σπρώχνει η κυβέρνηση τις ημέρες με λόγους, ρήξεις, φωτογραφήσεις να φθάσουμε στον Ιούνιο. Κοντά-σιμά το Πάσχα να εορτάσουμε με λαμπάδα Barbie-Αξιοπρέπεια, μετά θα μπει ο Μάης με τις μωβ-ροζ συριζαίες πεταλουδίτσες να φτερουγίζουν πιάνοντας το "μαγιόξυλο", άντε και το καλοκαίρι και κάπου εκεί θα μας πουν "τώρα θα κάνουμε μία νέα συμφωνία με τους Θεσμούς γιατί τα κάναμε σαν τα μούτρα μας".

Ο εγκέφαλος των Ελλήνων έχει γίνει μια ολοκληρωμένη τηλεοπτική οθόνη που κάνει ζάπινγκ στα σκουπιδοκάναλα με πρωινατζούδες Βαρουφάκη, μεσημεριανάδικα Βαλαβάνη (για να σου ανοίγει η όρεξη για πατσά), στην απογευματινή ζώνη των καρτούν έχεις τον Λαφαζάνη και στην prime time ζώνη παίζει Τσίπρα. Έτσι κυλάει η ημέρα των 3,5 εκατομ. ανέργων και φτωχών, των 2,8 εκατ. συνταξιούχων και των υπολοίπων που από το 2010 μέχρι σήμερα έδιναν τον αγώνα για το επίδομα-παντεσπάνι τους.

Το παιδάκι που πήρε στα χέρια του την εξουσία με λαοπλανιές τύπου Α. Παπανδρέου παίζει με την περόνη της χειροβομβίδας σαν να είναι το παγουρίνο του. Βάζει το φιλαράκι του Ρουβαφάκη να γράφει καμιά ασάφεια και μετά μία ασαφή σαφήνεια και ο χρόνος μετρά υπέρ των Θεσμών οι οποίοι βλέπουν το έργο τους να πηγαίνει με χίλια όταν η Ελλάδα έχει μπει στην πρέσα της μάντρας των αποσύρσεων.

Όλοι οι μνημονιακοί νόμοι από το "χαράτσι" της ΔΕΗ μέχρι τον ΕΝΦΙΑ δουλεύουν ρολόι. Στην ουρά των τραπεζών αφήσαμε τους Έλληνες να πηγαίνουν να πληρώνουν την δόση μνημονιακών νόμων και εκεί τους ξαναβρίσκουμε. Η κυβέρνηση που θα καταπολεμούσε την δημοσιοϋπαλληλική τακτική έχει γίνει η ίδια ένας δημόσιος υπάλληλος ο οποίος κάθεται στο γραφείο και περιμένει τους μάλακες Έλληνες να του βάλουν το μισθό κάθε τέλος του μήνα.

Μιλάμε για την υπέρτατη τεμπελιά σε πλήρη ανάπτυξη. Το μυαλό τους δεν δουλεύει για το πώς θα σπρώξουν την ώρα τους παραγωγικά αλλά εισπρακτικά. Στα ενδιάμεσα αυτοφωτογραφίζονται, παίζουν με τα τάμπλετς τους, πάνε σε ομιλίες, κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό πληρωμένα, σκύβουν το κεφάλι όταν δουν Ευρωπαίο (διότι αυτό το κόμπλεξ του να γεννηθείς Έλληνας δεν βγαίνει ούτε με απολέπιση εγκεφαλικών κυττάρων).

Οι πολίτες από την άλλη πλευρά νιώθουν μια ευτυχία απροσδιόριστη. Τρώνε τα ίδια σκατά που έτρωγαν και πριν, αλλά αυτά έχουν άρωμα μέντας. Προσπαθούν να δουν την αλήθεια αλλιώς και όταν πέφτουν ψυχολογικά πατούν το κουμπί του ενσωματωμένου τηλεκοντρόλ και τσουπ να στην οθόνη του μυαλού ο Βαρουφάκης. Δύο αγωνίες έχει ο εθελοτυφλών Έλληνας σήμερα. Η πρώτη είναι πότε θα γεννήσει η Μενεγάκη και η δεύτερη πότε θα κλάσει ο Βαρουφάκης. Κάπου-κάπου μπερδεύονται τα κανάλια και περιμένουν πότε θα γεννήσει ο Βαρουφάκης και πότε θα κλάσει η Μενεγάκη.

Οι αλυχταράδες είναι αμολυμένοι στα κανάλια. Οι μεν αλυχτάν για την κυβέρνηση, οι δε για το δικό τους μαντρί συμμετέχοντας στην αναχωματική περίοδο που χαρίζει η αριστεροπατριωτική κυβέρνηση της χώρας για το στάδιο της ολοκλήρωσης της Ε.Ε.

Κανένας από όσους αλυχτάν διά οθόνης ή δια της πένας τους δεν πήρε χαμπάρι ότι η ολοκλήρωση τελειώνει και τα ανακυκλωμένα Ελληνικά υλικά θα μπουν στο χυτήριο για τα ατσαλένια θεμέλια του φασισμού. Θέλεις δε θέλεις το μότο της νέα εποχής των ευρώδουλων είναι: "Εγώ Γραικός γεννήθηκα, ευρωπαίος θε να πεθάνω".

Βαρύς ο στοχασμός, κάνε ζάπινγκ, Έλληνά μου και πήγαινε στο εγκεφαλικό σου πάνελ που μιλάει ο Λαφαζάνης στην ζώνη των καρτούν. Η κορωνίς της Αριστεράς. Ο άνθρωπος που έπαψε να είναι δίποδο αλλά μετατράπηκε σε κολώνα της ΔΕΗ. Η ομιλούσα κολώνα. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί το νου του στην ΔΕΗ. Στις φλέβες του δεν τρέχει πλεόν αίμα αλλά ρεύμα 1000 Βολτ. Κάποια στιγμή θα του ξεφύγει η κομουνιστική του εφηβική καθοδήγηση και θα αναφωνήσει: "Κολώνες όλου του κόσμου ενωθείτε". Ίσως τελικά θα έπρεπε να του επικολλούν οι Έλληνες τα κηδειόχαρτα των οικείων τους για παράσημα. Με πρώτο κηδειόχαρτο "Εργατική Αριστερά , έπεσε άδοξα υπέρ ΔΕΗ, Συντεχνίας και Ε.Ε".

Γελάσαμε ε; Άντε να σου κοπεί το γέλιο. Πάτα το κουμπί 2 να δεις την Νάντια. Η γυναίκα που είδε η Μέρκελ και τρόμαξε. Αν αυτή ήταν στην θέση του Τσίπρα τότε δεν θα παίρναμε μόνο το Βερολίνο αλλά θα είχαμε κατακτήσει και τη Μόσχα. Ποιος να αντιμετωπίσει την Βαλαβάνη; Ο Πούτιν μπροστά της είναι αρβυλοφύλακας. Δεν κρατάει όπλο έχει ύφος. Μπορείς άνετα να την πεις αδελφή της Μέρκελ. Το ίδιο ιδεολογικό παρελθόν, χωρίς εξαντρίκ εμφανίσεις και πάντα με το χαμόγελο στο στόμα. Τρόμαξαν τα κάδρα της Βουλής όταν είπε εκείνο το "η εφορία θα σας επισκεφτεί". Σαν να βλέπεις τον Στάλιν σε γυναικεία έκδοση. Και το νεφρό σου δίνεις για να πληρώσεις την δόση Βαλαβάνη. Ποιος να τα βάλει με τη Νάντια και τον δημοσιοεισπρακτικό στρατό της; Η Νάντια σε βλέπει! Σε ακούει! Σαν την Στάζι ζει μέσα από τις ζωές των άλλων.

Φθάσαμε στον σούπερ σταρ, Τσίπρα. Η prime time ζώνη του τηλεοπτικού εγκεφάλου σου που σε κάνει να χαλαρώνεις όταν ξαπλώνεις στον καναπέ του παγωμένου σου σπιτιού. Αυτό το βλέμμα του αθώου, του αλέκιαστου, του νεαρού που όταν ανοίγει το στόμα του κάνει πάντα μία επανάσταση. Μόνο που αυτός νεαρός την ώρα που σε παίρνει ο ύπνος χαλαρωμένο εφόσον πια σώθηκες από την γαλαζοπράσινη στρούγκα, αλλάζει πρόσωπο. Και από την prime zone παίζει στην twilight zone. Εκεί που ζουν οι φανταστικές επαναστάσεις, η αξιοπρέπεια φάντασμα και το εκτόπλασμα της ελπίδας.

Κοιμήσου. Η εγκεφαλική σου οθόνη είναι προγραμματισμένη με χρονοδιακόπτη. Είναι παγιδευμένη με καλώδια στο σβέρκο σου. Αν σηκώσεις το κεφάλι να δεις την αλήθεια θα πυροδοτηθεί. Ή εσύ θα χάσεις το κεφάλι σου, ή αυτοί θα χάσουν τα σεναριακά δικαιώματα του εγκεφάλου σου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι και τις δυο πλευρές δεν μπορεί να τις σηκώσει το σανίδι της Αλήθειας.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Το ένα λάθος μετά τ΄ άλλο στο ΥΠΕΘΑ με το θέμα του συνθήματος που φώναξαν οι άνδρες της ΜΥΚ κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Ο υποπλοίαρχος επικεφαλής του τμήματος, μετατέθηκε στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας . Για όποιον γνωρίζει ελάχιστα την ψυχολογία αυτών που έχουμε συνηθίσει να λέμε ΟΥΚάδες, είναι κατανοητό τι σημαίνει μια τέτοια μετάθεση.

Η διάσταση που έχει δοθεί στο θέμα είναι δυσανάλογη του γεγονότος. Το οποίο έχουν σπεύσει να εκμεταλλευθούν με τρόπο υπερβολικό πολιτικές παρατάξεις. Δυστυχώς η ΜΥΚ μοιάζει να είναι απροστάτευτη από την φυσική της ηγεσία.

Αλλά για να πάμε και παραπάνω -γιατί κάθετη διοίκηση έχουμε σ΄ όλες τις περιπτώσεις- σιωπή επικρατεί και στο ΓΕΕΘΑ. Καλά τα tweets για ευχαριστίες και έκφραση ευαρέσκειας όταν όλα πάνε καλά. Θα αναμενουμε λίγο ακόμη μήπως και ο Α/ΓΕΕΘΑ πάρει θέση για το θεμα που έχει δημιουργηθεί. Και το οποίο μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει οδηγήσει σε τρικυμία την πιο επίλεκτη μονάδα των ΕΔ.

Τα απαξιωτικά σχόλια που ακούγονται από “τηλεπαράθυρα” είναι ασύλληπτα. Γνωστός παρουσιαστής είπε σήμερα το πρωί ότι “οι Ειδικές Δυνέμεις είναι εκτροφείο χρυσαυγιτών”! Θα απαντήσει κάποιος σ΄ όλες αυτές τις ανοησίες; Έστω και μέσω twitter;

Η σιωπή πλέον είναι εκκωφαντική.

Πηγή OnAlert

Σχόλιο ιστολογίου: Εάν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο πολιτικός προϊστάμενος του μετατεθέντος αξιωματικού των ΟΥΚ, δεν είναι σε θέση να υπερασπίσει τον έντιμο αξιωματικό, τότε, ως έντιμη πράξη εκ μέρους του κ. Καμμένου είναι η υποβολή της παραίτησής του. Όσο για την φυσική - στρατιωτική- ηγεσία τόσο της ΜΥΚ όσο και του στρατεύματος, καλό θα ήταν κάποιοι να αρχίσουν να διερωτώνται μήπως θα πρέπει να πάψουν να φοράνε παντελόνια.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Είναι καταπληκτικές οι προφητείες των Αγίων Πατέρων για τους κληρικούς των εσχάτων χρόνων, προφητείες που απεικονίζουν δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό την σημερινή κατάσταση των ποιμένων που στην πλειοψηφία τους δυστυχώς μόνο ποιμένες δεν είναι! Οι περισσότεροι έχουν «πιαστεί» είτε από ιδιοτελές συμφέρον είτε από διαβολική πλάνη στα «δίχτυα» του Οικουμενισμού, της μεγαλύτερης σύγχρονης αίρεσης.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και ασεβέστεροι των όλων» από το «Ο Πατροκοσμάς», Προφητεία 57η, σελ. 39.

Ο Άγιος Ιππόλυτος: «Οι ποιμένες ως λύκοι γενήσονται. Οι ιερείς το ψεύδος ασπάσονται. Οι μοναχοί τα του κόσμου ποθήσουσιν…» από
Άγιος Ιππόλυτος ΒΕΠΕΣ 6, 278.

Ο Άγιος Νείλος ο Αγιορείτης: «Όταν πλησιάση ο καιρός της ελεύσεως του Αντιχρίστου θα σκοτισθή η διάνοια των ανθρώπων από τα πάθη της σαρκός και θα πληθυνθή σφόδρα η ασέβεια και η ανομία… Οι ποιμένες των Χριστιανών Αρχιερείς και ιερείς θα είναι άνδρες κενόδοξοι, μη γνωρίζοντες παντελώς την δεξιάν οδόν από την αριστεράν… Αι εκκλησίαι δε του Θεού θα στερηθούν ευλαβών και ευσεβών Ποιμένων και αλλοίμονον τότε εις τους εν τω κόσμω ευρισκομένους Χριστιανούς οι οποίοι θα στερηθούν τελείως την πίστιν, διότι δεν θα βλέπουναπό κανένα φως επιγνώσεως…» από Προφητεία Αγίου Νείλου. Πιστόν αντίγραφον από το Βιβλίον «Ευαγγελικός Κήπος», της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου Κύπρου.

Ο Αββάς Μωϋσής: «Εν ταις ημέραις εκείναις… θέλουν προχειρίζεσθαι ηγούμενοι και ποιμένες άνδρες αδόκιμοι αρετής, άπιστοι… μη διακρίνοντες την δεξιάν οδόν εκ της αριστεράς, αμελείς, φιλομέριμνοι, τα πρωτεία με δώρα αρπάζοντες… μη γνωρίζοντες κατηχείν και νουθετείν το ποίμνιον… εκ της τοιαύτης δε αμελείαςκαι καταφρονήσεως των ποιμένων απολούνται οι αδελφοί…» από Δ. Παναγόπουλου, «Άγιοι και Σοφοί περί των μελλόντων να συμβώσι», Προφητεία ΑββάΜωϋσέως, σελ. 6.

Ο Άγιος Κύριλλος: «Αλλά ζητάμε δικό μας σημείο της παρουσίας του Κυρίου. Εμείς οι εκκλησιαστικοί ζητάμε εκκλησιαστικό σημείο, και ο Κύριος λέγει• “και τότε θα σκανδαλισθούν πολλοί και θα παραδώσουν ο ένας τον άλλο και θα μισήσουν ο ένας τον άλλο” (Ματθ. Κ’, ις’). Αν ακούσεις ότι, επίσκοποι στρέφονται εναντίον επισκόπων, και κληρικοί εναντίον κληρικών, και λαοί εναντίον λαών, και φτάνουν μέχρι να χυθεί αίμα, να μην ταραχθείς. Διότι κάτι τέτοιο είναι ήδη γραμμένο» από Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, ΕΠΕ 2, 130.

Ο Αββάς Ισχυρίων: Κάποτε, τον 4ο αιώνα, όταν ρωτήθηκαν κάποιοι μοναχοί για το πως θα ζουν και θα είναι οι Μοναχοί και Κληρικοί τις επόμενες γενεές, και τα έσχατα χρόνια, ο Αββάς Ισχυρίων είπε τα εξής σημαντικά: «Οι Άγιοι Πατέρες της σκήτεως προφήτευσαν περί της εσχάτης γενεάς: «Πως ζούμε και τι πνευματική εργασία κάνουμε άραγε εμείς σήμερα», λέγει κάποιος από τους πατέρες της σκήτεως; Και απαντάει ένας από αυτούς που λεγότανΑββάς Ισχυρίων και ήταν πολύ ενάρετος και μεγάλος πνευματικά σε σχέση με όλους τους άλλους.
«Εμείς προσπαθήσαμε, αγωνιστήκαμε και τηρήσαμε τις εντολές του Θεού». Και λένε κάποιοι. «Αλήθεια μετά από εμάς τι θα πράξουν και πως θα ζουν οι επόμενοι;»
Και απήντησε ο Αββάς Ισχυρίων: «Αυτοί πρόκειται να εργασθούν και να φθάσουν στα μισά απ’ ότι μπορέσαμε και φθάσαμε εμείς». Και ερώτησαν πάλι. «Και μετά απ’ αυτούς οι μετέπειτα τι θα κάνουν;» Και απήντησε: «Εκείνοι δεν πρόκειται να έχουν κανένα πνευματικό έργο και καμία ουσιαστική αρετή. Πρόκειται δε να τους έλθει πολύ μεγάλος πειρασμός και όσοι μπορέσουν να αντέξουν και να τον υπομείνουν μέχρι τέλους, θα φανούν ανώτεροι από όλους ημάς και τους αγίους μας»».

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Η 25η Μαρτίου πέρασε, η παρέλαση έγινε, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό χωρίς κάγκελα και με πολύ κόσμο που δεν αποθαρρύνθηκε από τη συνεχή βροχή. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι γραφικά, εξωπραγματικά, άλλης εποχής.

Δεν έχουν δίκιο.

Οι καιροί αλλάζουν μα τα παλιά θεμελιώδη γεωπολιτικά προβλήματα επιμένουν να επανέρχονται όσα χρόνια κι αν περάσουν, όπως συμβαίνει με τα γεγονότα του Κριμαικού Πολέμου. Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι όταν μια μέρα σαν την αυριανή, στις 28 Μαρτίου 1854, 161 χρόνια πριν, η τότε Δύση, δηλαδή η Γαλλία και η Αγγλία, κήρυξαν τον πόλεμο στη Ρωσία.

Έκτοτε, έγιναν πάρα πολλά: χώρες γεννήθηκαν, χώρες έσβησαν από το χάρτη, καθεστώτα άλλαξαν, επαναστάσεις ξέσπασαν, επικράτησαν και κατέρρευσαν, πέρασαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι…

Όμως, τελικά, τίποτα από όλα αυτά δεν αποδείχθηκε ικανό να ξεριζώσει παλιές έριδες και τα ίδια θέατρα συγκρούσεων απασχολούν και πάλι την Ευρώπη- ορισμένες εκ των οποίων φτάνουν να αγγίζουν ακόμα και εμάς – άλλωστε, τα γεγονότα του 1854 είχαν επίκεντρό τους και τις οθωμανικές Παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Όλα αυτά, έχουν μια σημασία που δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει, ούτε, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, να την υποτιμούμε.

Δεν υπάρχει χώρα που δικαιούται να περιφρονεί την αυτοπροστασία της, που να μη δίνει σημασία στην άμυνά της, που να πιστεύει ότι «οι καιροί άλλαξαν, αυτά δεν γίνονται πια»…

Οι συγκρούσεις όχι μόνον δεν υποχωρούν, αλλά, αντιθέτως, πυκνώνουν στις μέρες μας.

Και η Ελλάδα βρίσκεται, όπως πάντα, στο σταυροδρόμι πολλών εξ αυτών.

Οφείλει λοιπόν να φροντίζει ως κόρη οφθαλμού την άμυνά της και τις συμμαχίες της.

Χωρίς αυτούς τους δύο πυλώνες, η χώρα θα βρεθεί μετέωρη, αδύναμη μπροστά σε εξελίξεις ανακατατάξεων που είναι πλέον ορατές και που οφείλουμε να τις δούμε πριν να είναι αργά.

Δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε την αναζωπύρωση της Ιστορίας, με όποιο τρόπο κι αν αυτή εκφράζεται στις μέρες μας…

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Ωραία. Το τί ρόλο παίζουν οι διάφοροι ευρωπαϊκοί και άλλοι ''θεσμοί'', το έχουμε καταλάβει.
Καιρός να δούμε και τί ρόλο έχουν σκοπό να παίξουν και οι εγχώριοι.

Δεν μας λέτε κύριοι του οικονομικού επιτελείου: πού το πάτε; Πάλι εμείς φταίμε;
Δηλαδή τί καταλαβαίνετε;
Θα γίνουμε από δυό χωριά χωριάτες, επειδή δεν θέλετε να πάρετε υπ' όψη σας τα οφθαλμοφανή;
Ή μήπως δεν τολμάτε κι εσείς να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο, αν και τα σκουλήκια στα οποία θα έπρεπε να το κάνετε δεν έχουν κόκκαλα;

Τί εννοούμε:
Ξέρετε ρε κανέναν (φυσιολογικό άνθρωπο) που να θέλει να χρωστάει; Και ειδικά στο Δημόσιο;
Νομίζετε μας αρέσει να μας στέλνει ''ραβασάκια'' η εφορία, να μας μπλοκάρουν τους λογαριασμούς, να μας απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιών;
Δηλαδή προτιμούμε να υποστούμε όλα αυτά, απ' το να πληρώσουμε;
Αν είχαμε ρε, δεν θα πληρώναμε; Και μάλιστα με τόσες δόσεις;

Δεν θέλετε να δείτε ότι τα βάρη που έχουν συσσωρευτεί σε μιά μέση οικογένεια στην διάρκεια των πέντε αυτών καταστρεπτικών ετών, χρέη από ασφαλιστικές εισφορές, από δάνεια σε τράπεζες, από κάθε λογής χαράτσια, ακόμα κι από ενοίκια για πολλούς, και για τα έξοδα της καθημερινής διαβίωσης, είναι μη εξυπηρετήσιμα πιά απ' τους περισσότερους;
Και πώς αν βρούμε λίγα λεφτά να γλυτώσουμε απ' την Σκύλλα, θα μας φάει η Χάρυβδη;

Γιατί συνεχίζετε την εκφοβιστική πρακτική των δωσιλόγων;
Όσοι έχουν και μπορούν να δίνουν έστω και ένα πενηντάρικο ή ένα κατοστάρικο τον μήνα, να είστε σίγουροι πως θα το κάνουν.
Από κει και πέρα αλλού πρέπει να στραφείτε για μετρητό.
Εκεί που υπάρχει.
Ξέρετε, και ξέρουμε!

Πρέπει να αφήσετε την μέση οικογένεια να ανακάμψει.
Να ορίσετε ένα ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, ας πούμε 22-25.000, κάτω απ' το οποίο, και για όποιον θέλει, να σταματήσουν οι απαιτήσεις του κράτους από παλαιά χρέη για 4-5 χρόνια. Να πληρώνονται μόνον τα τρέχοντα.

Και αφού κι εφόσον ισορροπήσει λίγο η αγορά και η αγορά εργασίας, να επανέλθει το Δημόσιο στις απαιτήσεις του, χωρίς εννοείται τόκους για την χαριστική αυτή περίοδο.
Να λοιπόν μία ιδέα.

Λεφτά όντως υπάρχουν!
Αλλά όχι εκεί που ψάχνετε.
Ψάξτε στα κλεμμένα, στα μιζαρισμένα, στα απλήρωτα μεγαλοπρόστιμα, στα χρέη προς το Δημόσιο των μηντιαρχών, στο πόθεν έσχες των τεράστιων ακίνητων περιουσιών, στις εισφοροαποφυγές των μεγάλων εταιρειών ελληνικών και μη.   

Στήστε καρτέρι στις θαλαμηγούς, στις αντιπροσωπείες υπερπολυτελών αυτοκινήτων, στους υπέρογκους λογαριασμούς στα κέντρα ''διασκέδασης'', σε κάθε σημείο όπου σε μιά περίοδο οικονομικής στεγνότητας, εκεί το χρήμα ρέει άφθονο.

Πάρτε τα επιτέλους από κει που πρέπει και είναι ηθικό και δίκαιο.
Αποδείξτε πως είστε οι αριστεροί που θέλετε να λέγεστε!
Κάντε κάτι διαφορετικό απ' τους δωσιλόγους.
Μη σας την ''βγουν'' αυτοί από αριστερά, γιατί θά 'χει πολύ γέλιο!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

Προτείνει η Τρολυμπία

Ιδού η μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία να κάνει ρελάνς στους λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν λέει να ανοίξουν τους ελβετικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών. ΑΣΧΕΤΟΙ!

Κάποιος πρέπει να πει στους τριτοκοσμικούς συριζαίους ότι τα σωστά deals δεν γίνονταν με επώνυμους λογαριασμούς. Σιγά μην είχε ο ευπατρίδης υπουργός λογαριασμό στο όνομα του για να εισπράξει πχ τα 25 εκατομμύρια μίζα από τον Ματαντό. Γατάκια...

Η κατάθεση λοιπόν γινόταν στον λογαριασμό του "ενδιαφερομένου" που όμως είχε ανοίξει ο...

Στην σκιά αλλά πάντα ενεργός ο πρώην πρωθυπουργός Σημίτης δήλωσε υπέρμαχος μια πολιτικής ευρωπαϊκής ένωσης

Γράφει η Μαρία Τσολακίδη

Προσκεκλημένος του Δικτύου "Αργώ" ο κύριος Σημίτης ανέλυσε γιατί όλα οδηγούν σε μια κοινή πολιτική στην Ευρώπη ακόμα κι αν πρέπει οι χώρες-μέλη να παραχωρήσουν κάποιες ελευθερίες τους.
Με αφορμή την οικονομική κρίση που χτύπησε την Ελλάδα ο κ. Σημίτης έπλεξε την ομιλία του σύμφωνα με όλα εκείνα που τελικά θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μια κοινή πολιτική με έδρα τις Βρυξέλλες. Η αίτια της κρίσης που ήταν οι παγκόσμιες αγορές και όλα όσα τράβηξαν οι Έλληνες πολίτες για να βγει στις παγκόσμιες αγορές η κατεστραμμένη χώρα, τώρα για τον κύριο Σημίτη γίνονται οι αντίπαλοι που μόνο μέσω μια κοινής πολιτικής θα μπορέσουν να μην πάρουν όλες τις οικονομίες των κρατών στα χέρια τους.

"Οι αγορές έχουν κερδίσει έδαφος. Το υφιστάμενο παγκόσμιο σύστημα χρειάζεται γι’ αυτό μηχανισμούς που ελέγχουν τις διεθνείς αγορές, κανόνες για να καταπολεμείται η διεθνής κερδοσκοπία και κέντρα πολιτικής εξουσίας που να είσαι σε θέση να επιβάλλουν συμπεριφορές τις αγορές ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα των πολιτών. Η πολιτική ένωση είναι αναγκαία", δήλωσε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο πολιτικός που πρώτος άνοιξε τις πόρτες στην αγορά της Κίνας μέσω Cosco έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα ότι η κρίση ήταν μια κατασκευασμένη αιτία με μόνο σκοπό να πιεστούν οι λαοί ότι μόνο η ενοποίηση θα τους γλυτώσει από την εισβολή μεγάλων αγορών. "Την εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων χωρών με εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμό, αν επιμένουμε στην πολυδιάσπαση, σε κρατίδια, στους εθνικούς εγωισμούς και στην μονήρη πορεία του κάθε κράτους.»

Η Ε.Ε είναι ιστορικό δεδομένο

Όσον αφορά την επικοινωνιακή γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα αλλάξει την πολιτική στην Ευρώπη συνεργαζόμενη με παρόμοια κινήματα και κόμματα όπως το Podemos, ο άκρως φεντεραλιστής πρώην Έλληνας πρωθυπουργός είπε στην ομιλία του: "Εξωπραγματική είναι η άποψη του ελληνικού κυβερνητικού κόμματος, ότι θα ανατρέψει με άλλα αριστερά κινήματα το υπάρχον καθεστώς και θα δημιουργήσει μια διαφορετική Ευρώπη. Η σημερινή Ευρώπη είναι αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών εξήντα και πλέον ετών στις οποίες συμμετείχαν ορισμένες από τις πλέον αναπτυγμένες κοινωνίες του κόσμου. Αποτελεί ένα ιστορικό δεδομένο»

Για την "παράταση της δανειακής σύμβασης" που υπέγραψε η παρούσα κυβέρνηση στις 20 Φεβρουαρίου, ο κ. Σημίτης την χαρακτήρισε ως απόδειξη ότι και αυτή η κυβέρνηση θέλει να έχει μια κοινή πορεία στην Ε.Ε που είναι "ιστορικό δεδομένο" 60 χρόνων. "Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου κατοχύρωσε την κοινή θέληση να συνεχισθεί η κοινή πορεία στο υπάρχον πλαίσιο".

Οι τραπεζίτες κάνουν πολιτική

Στον επίλογο της ομιλίας του ο κ. Σημίτης υιοθέτησε την φιλοσοφία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τονίσει ότι ακόμα και τεχνοκράτες έχουν ως όραμα την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ένωση. "Ο Μάριο Ντράγκι, παρότι τραπεζίτης, υπογραμμίζει με πολιτική ενάργεια ότι "το μέλλον της Ευρωζώνης κινδυνεύει αν οι χώρες-μέλη δεν παραχωρήσουν ορισμένες ελευθερίες και δεν δημιουργήσουν περισσότερο πανευρωπαϊκούς κυβερνητικούς θεσμούς". Όλα αυτά αποτελούν ιδέες και διαδικασίες που όπως έχει αποδειχθεί, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, οδηγούν εντέλει σε πολιτικές αποφάσεις με σημαντική επίδραση στην πορεία των κρατών-μελών", είπε ολοκληρώνοντας ο πρώην πρωθυπουργός που έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ και πάντα πάλευε, όπως αποδεικνύτεται από τα λεγόμενά του η Ελλάδα "να παραχωρήσει ορισμένες ελευθερίες και να δημιουργηθούν περισσότερο πανευρωπαϊκοί κυβερνητικοί θεσμοί" εις το όνομα των Τραπεζών, των Αγορών και του Κέρδους.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Μιχάλη Ψύλου

Δεύτερη δύναμη το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία την περασμένη Κυριακή και συντριπτική ήττα του κυβερνώντος Σοσαλιστικού κομματος. Στην Ισπανία, μεγάλη ήττα και του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στις τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία-παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλιστών, που και αυτοί απώλεσαν για πρώτη φορά την απόλυτη πλειοψηφία. Την ίδια ώρα οι Podemos δείχνουν τη δύναμή τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Αλλά και στην Ολλανδία βλέπουμε μια συντριπτική…

ήττα της κεντροδεξιάς του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και των συγκυβερνώντων Εργατικών στο οποίο μετέχει και ο «γνωστός» μας Γερούν Ντάισελμπλουμ στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, καθώς «πλήρωσαν» με το παραπάνω την πολιτική της λιτότητας. Τρεις εκλογικές αναμετρήσεις με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, που στέλνουν όμως ένα μήνυμα: Οι Ευρωπαίοι σαρώνουν τους υπέρμαχους της λιτότητας και τους εκφραστές της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη. Η Γηραιά Ηπειρος αλλάζει! Εστω και με διαφορετικά χαρακτηριστικά από χώρα σε χώρα. Εστω και αν οι περιφερειακές εκλογές δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές πολιτικές τάσεις. Όπως έλεγε ο Γκράμσι «η κρίση θα υπάρχει όσο ο παλιός κόσμος τείνει να πεθάνει, αλλά ο νέος κόσμος δεν έχει ακόμη γεννηθεί»!

Στη Γαλλία που αποτελεί τη χώρα -κλειδί όχι μόνο για την επιβίωση του ευρώ, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαικής Ενωσης, αλλάζει δραστικά ο παραδοσιακός δικομμματισμός. Παγιώνεται στον ένα πόλο το Εθνικό Μέτωπο που αξιώνει την έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ και η ηγέτις του Μαρίν Λεπέν έχει δεσμευτεί για σχετικό δημοψήφισμα αν νικήσει στις προεδρικές εκλογές του 2017. Η Γαλλία –η πιο φιλο-ευρωπαική χώρα –να συναγωνίζεται σε ευρωσκεπτικισμό τη Βρετανία! «Οι Βρυξέλλες τείνουν να γίνουν ξένο σώμα για τους Γάλλους»λέει ο δημοσιογράφος της Liberation, Ζαν Κατρμέρ. «Σήμερα, η αδιαφορία της γαλλικής κοινής γνώμης για την ΕΕ μετατρέπεται σε εχθρότητα ολοένα και πιο βίαια, όπως φαίνεται από τη μετεωρική άνοδο του Εθνικού Μετώπου. Αλλωστε, η γαλλική επιρροή έχει μειωθεί σταθερά στις Βρυξέλλες και υποχωρεί όλο και περισσότερο, καθώς η Γερμανία ελέγχει πλέον τα πάντα», προσθέτει ο Γάλλος δημοσιογράφος. Ο παραδοσιακός γαλλογερμανικός άξονας που ηγήθηκε της μεταπολεμικής Ευρώπης είναι πλέον στο… μουσείο της ιστορίας, καθώς το Παρίσι έχει υποβαθμιστεί σε πρωτεύουσα δεύτερης πολιτικής κατηγορίας σε σχέση με το παντοδύναμο Βερολίνο.Η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δείχνει επακριβώς το «ειδικό βάρος» της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τους 28 Επιτρόπους μόνο ένας είναι Γάλλος -ο Πιέρ Μοσκοβισί- που δεν είναι ούτε καν ένας από τους επτά αντιπροέδρους. Οι Γερμανοί έχουν τέσσερις επιτρόπους. Ακόμη και στο επίπεδο των βοηθών και των διευθυντών των επιτρόπων μόνο τρεις είναι Γάλλοι, ενώ εννέα είναι Γερμανοί, έξι Βρετανοί και άλλοι τόσοι Βέλγοι και τρεις οι Φινλανδοί. Η Γαλλία είναι δηλαδή στο επίπεδο της Φινλανδίας… Μετά την αποχώρηση του Ζακ Ντελόρ από την προεδρία της Ευρωπαικής Επιτροπής, τον Δεκέμβριο του 1994 και του Ζαν Κλοντ Τρισέ από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα τέλη του 2011, η πάλαι ποτέ πανίσχυρη Γαλλία «παίζει» πλέον μόνο με έναν επίτροπο, που και αυτός λογοδοτεί στον φίλα προσκείμενο στη Γερμανία φινλανδό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γιρκι Κατάινεν…

Γαλλική εξέγερση κατά του Βερολίνου

Είναι απολύτως φυσικό λοιπόν στη δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ευρωζώνης τη Γαλλία που ήταν ανέκαθεν γνωστή για την «ευρωλαγνεία» της να εκδηλώνεται τόσο μεγάλη αμφισβήτηση για την πολιτική της ΕΕ. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτυπώνει ένα τεράστιο πρόβλημα αναφορικά με το ευρώ και όλη τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης όπως συντελείται. Άλλωστε, στόχος της Λεπέν είναι οι προεδρικές εκλογές του 2017 όπου θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο. Η κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς εφαρμόζοντας με μικροενστάσεις την γερμανική πολιτική της λιτότητας, με την ανεργία να έχει ξεπεράσει για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια το 10% και την ανεργία των νέων κοντά στο 25%, προσφέρει γόνιμο έδαφος στο Εθνικό Μέτωπο.

Η αιτία για την άνοδο του Εθνικού Μετώπου είναι απλή και πρέπει να τη δει κατάματα η Αριστερά: Η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να μεταλλάξει το Εθνικό Μέτωπο σε ένα πατριωτικό κίνημα που θα αντιταχθεί στην Γερμανοποίηση της Ευρώπης, στην μετατροπή της Γαλλίας σε δύναμη δεύτερης κατηγορίας, αλλά και στις πολιτικές της λιτότητας με τις οποίες το Βερολίνο ενισχύει την ηγεμονία του στην Ευρωζώνη. «Η Μαρίν Λεπέν έχει βάλει στόχο να γίνει ο Ντε Γκωλ του 21ου αιώνα», όπως έγραψε η γερμανική Frankfurter Allgemeine zeitung, που δεν διστάζει να το παραδεχτεί έστω και με τρόμο: «Η Μαρίν πάει για πρόεδρος της Γαλλίας»γράφει η ναυαρχίδα του Γερμανικού Τύπου.

Η σοσιαλδημοκρατική Sueddeutsche zeitung εκτιμά μάλιστα ότι «υπό την ηγεσία της Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο έχει γίνει στα μάτια της πλειοψηφίας των Γάλλων ένα κανονικό κόμμα. Το 56% λέει μάλιστα ότι ενώ κάποτε περιφρονούσαν την ακροδεξιά τώρα την βλέπουν ως «ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα». Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) και σχεδόν το ήμισυ των νέων ψηφοφόρων ( 47%) πιστεύουν ακόμη ότι Λεπέν αποδέχεται τις αξίες της Δημοκρατίας». Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «αυτή η κανονικοποίηση είναι η πιο σημαντική επιτυχία για τη Μαρίν Λεπέν, που ονειρεύεται να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας το 2017».

Η 47χρονη Μαρίν Λεπέν δεν διστάζει άλλωστε να απογαλακτίζει το κόμμα της σταδιακά από τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις του πατέρα της και ιδρυτή του Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, που δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει «λεπτομέρεια στην ιστορία του Β` Παγκοσμίου πολέμου τους ναζιστικούς θάλαμους αερίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης». Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν προβάλει ως πρώτη προτεραιότητά της την αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας της Γαλλίας.
Τα φαντάσματα του παρελθόντος επιστρέφουν.

«Με την κρίση, βλέπουμε και μια επιστροφή των συναισθημάτων της Γερμανοφοβίας» λέει η Κλαιρ Ντεμεσμέ, πολιτικός επιστήμονας στο βερολινέζικο ινστιτούτο DGAP. «Αυτή η Γερμανοφοβία αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη δυσπιστία και είναι επικίνδυνη, γιατί δείχνει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαική οικοδόμηση θα χρειαστεί χρόνο», τονίζει με έκδηλη ανησυχία η Ντανιέλα Σβάρτσερ, διευθύντρια του ινστιτούτου German Marshall στο Βερολίνο και προσθέτει: «Από το 2010 πολλά ταμπού έσπασαν ανάμεσα στις ευρωπαικές χώρες, όπως φαίνεται από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία…» Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει ήδη να ανησυχούν για το ενδεχόμενο… περαιτέρω αντιγερμανικής «μόλυνσης» της Ευρώπης «αν και το Βερολίνο έχει κάνει πολλές παραχωρήσεις από την αρχή της κρίσης, παραχωρήσεις που όμως η κοινή γνώμη δεν αντιλαμβάνεται» υποστηρίζει η Κλαιρ Ντεμεσμέ.

Το σίγουρο είναι όμως ότι τα φαντάσματα του παρελθόντος έχουν επιστρέψει. Όχι μόνο στην Ελλάδα που εξαθλιώθηκε με την πολιτική των μνημονίων. Παντού, σε όλη την Ευρώπη οι λαοί βλέπουν τη Γερμανία ως μία χώρα που θέλει να επιβάλει την κυριαρχία της μέσω του οικονομικού μοντέλου της λιτότητας.

Ακόμη και στην Ολλανδία, μια χώρα παραδοσιακά φιλο-γερμανική, στις πρόσφατες περιφερερειακές εκλογές της 18ης Μαρτίου για την Γερουσία, τα δύο φιλο-γερμανικά κυβερνητικά κόμματα –το κεντροδεξιό Φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το Εργατικό υπέστησαν πανωλεθρία χάνοντας το ένα τρίτο των γερουσιαστών τους. Το κόμμα του Ρούτε υποχώρησε στο 15,7% (από 19,6% το 2011 και 26,6% το 2012). Οσο για το Εργατικό κόμμα, του οποίου ηγείτο μέχρι πρόσφατα ο «γνωστός» μας, υπουργός Οικονομιών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ; Εχασε το 7,3% της δύναμής του και έπεσε στο 10% από 17,3% στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές το 2011 και 24,85% στις βουλευτικές εκλογές του 2012. «Πρόκειται για ψήφο αντιποίνων εναντίον των δύο κυβερνητικών κομμάτων που εφάρμοσαν τα δύο τελευταία χρόνια πολιτική λιτότητας πλήττοντας τα νοικοκυριά και μειώνοντας δραστικά τις δημόσιες δαπάνες στις δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως στον τομέα της υγείας» γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos. "Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών αυξάνει τον κίνδυνο μιας πολιτικής κρίσης και το ενδεχόμενο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης" λέει ο Ντιμίτρι Φλέμινγκ, αναλυτής της ING. «Το Ολλανδικό πολιτικό σκηνικό κομματιάστηκε» γράφει η εφημερίδα NRC καθώς τα δύο κυβερνώντα κόμματα δεν διαθέτουν πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Γερουσία για την έγκριση των νομοσχεδίων.

Μεγάλο αντίκτυπο θα έχει όμως για την Ευρώπη και το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαίου στη Βρετανία. Ρυθμιστής της μετεκλογικής κατάστασης αναμένεται να είναι το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, που έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις. Το UKIP έχει κατορθώσει μάλιστα να στρέψει σε πιο ευρωσκεπτικιστική κατεύθυνση και τους Τόρις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευτεί να προκηρύξει δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το 2017. «Ένα μέρος της πολιτικής τάξης στη Βρετανία, αλλά και δημοφιλή μέσα ενημέρωσης είναι εξοργισμένα με το γεγονός ότι η Γερμανία-ο ηττημένος των δύο παγκοσμίων πολέμων, είναι σήμερα ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος στην ευρωζώνη» λέει ο Τσαρλς Γκραντ, επικεφαλής του «Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση», που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα. «Οι Βρετανοί αισθάνονται ότι είναι οι Γερμανοί εκείνοι που αποφασίζουν τα πάντα και αυτό το θεωρούν απλά απαράδεκτο. Αυτό λειτουργεί όμως υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ» προσθέτει ο Γκραντ.

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα", τεύχος 282


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Η Ελλάδα βρίσκεται στη ζώνη του λυκόφωτος της Ευρώπης» διαπιστώνει η εφημερίδα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Αλήθεια είναι πως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, ο τόνος των επιθέσεων των γερμανικών εφημερίδων εναντίον της Ελλάδας είναι σαφώς ηπιότερος. Προφανώς η κυβέρνηση του Βερολίνου κάνει υπομονή μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να δει με τα μάτια της ποιες θα είναι τελικά οι μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στη λίστα που θα υποβάλει προς έγκριση στους Ευρωπαίους εταίρους της η ελληνική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι να υποβάλει τη λίστα μεταρρυθμίσεων τη Δευτέρα, ει δυνατόν, και την Τρίτη να συγκληθεί εκτάκτως η Ευρωομάδα (το Eurogroup) προκειμένου να τις εγκρίνει κατ' αρχήν ή και πλήρως. Η υποβάθμιση της φραστικής βιαιότητας των επιθέσεων εκ μέρους των Γερμανών δεν σηματοδοτεί όμως καθόλου και αλλαγή πολιτικής. Αντιθέτως. «Από τη Δευτέρα η Αθήνα πρέπει να κάνει υπεραναλήψεις από τους λογαριασμούς της» ήταν για παράδειγμα ο χθεσινός τίτλος άρθρου της εφημερίδας της γερμανικής ελίτ «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» αναφερόμενο στη χώρα μας. Ακόμη πιο επιθετικοί επί της ουσίας ήταν οι υπότιτλοι: «Στην αρχή της εβδομάδας εξαντλούνται τα μετρητά της κυβέρνησης. Η ΕΚΤ τραβάει το χαλινάρι»! Η ίδια εφημερίδα είχε φροντίσει από προχτές να καθησυχάσει τους αναγνώστες της, πληροφορώντας τους με τους τίτλους της πρώτης σελίδας της ότι «Δεν δόθηκε καμιά υπόσχεση προς την Ελλάδα στη συνάντηση με τον Τσίπρα».

Την επομένη της συνάντησης, η Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους απλώς ότι «ο χρόνος πιέζει» για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας. Αυτό που μας προκάλεσε πάντως ομολογουμένως αλγεινή εντύπωση, είναι ότι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες της «Ντι Τσάιτ», της εβδομαδιαίας εφημερίδας της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης, συνεχίζουν να ηγούνται των βιαιότερων ανθελληνικών επιθέσεων - προφανώς γιατί αισθάνονται ότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν σε πολιτική ανυποληψία και να... «πασοκοποιηθούν» σε περίπτωση επιτυχίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στο χθεσινό φύλλο της «Τσάιτ» και μάλιστα στην πρώτη της σελίδα υπήρχε ένα μεγάλο άρθρο, το οποίο ανάμεσα στα άλλα περιλάμβανε και τις ακόλουθες κατάπτυστες θέσεις, γράφοντας: «Η Ελλάδα βρίσκεται στη ζώνη του λυκόφωτος της Ευρώπης. Πολλοί Ελληνες είναι και οι ίδιοι αβέβαιοι για το πού ανήκουν ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή, ανάμεσα στο ανατολικορωμαϊκό και το οθωμανικό παρελθόν»!!! Δεν έχει δηλαδή δική της Ιστορία η Ελλάδα, πρέπει απλώς να διαλέξει σε ποιον κατακτητή ανήκει, στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία!

Οχι, αυτές τις ηλιθιότητες δεν τις γράφει κάποιος ιθαγενής του Ναούρου, του Κιριμπάτι ή της Μπουρκίνα Φάσο, τις γράφει ένας από τους μορφωμένους Γερμανούς δημοσιογράφους. Τόσο μορφωμένος, που γράφει επίσης στο χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο της «Τσάιτ» και το εξής: «Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει στο πλοίο (σ.σ. της κυβέρνησης) τους δεξιούς λαϊκιστές του Καμμένου, αλλά αν αποτύγχανε, θα πήγαινε εν ανάγκη ακόμη πιο δεξιά, με τους εξτρεμιστές μπράβους της Χρυσής Αυγής. Ηδη για να αποκλειστούν τέτοια σενάρια, θα έπρεπε τα ζητήματα χρηματοδότησης να αμβλυνθούν»! Είναι να τρελαίνεται κανείς. Αυτό το... «απαύγασμα» της γερμανικής δημοσιογραφίας παρακινεί τους συμπατριώτες του να δώσουν στον Τσίπρα κάνα φράγκο, γιατί έτοιμος είναι να κάνει κυβέρνηση... ΣΥΡΙΖΑ - Χρυσής Αυγής! Εξω φρενών γίνεται όποιος Ελληνας διαβάζει αυτό το άρθρο. Λέει κι άλλα: «Η νέα αθηναϊκή κυβέρνηση σκηνοθέτησε μια συμβολική σύγκρουση με την Ευρωομάδα και κάτι σαν ψυχο-πόκερ γύρω από τους όρους χορήγησης νέων δανείων. Αυτό άρεσε σε πολλούς Ελληνες, αλλά δυστυχώς έφυγε εκτός ελέγχου. Στο Βερολίνο αισθάνθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προβοκαρισμένος από αυτό και κατάφερε πλήγματα. Η Μέρκελ το άφησε να συμβεί και σιώπησε γύρω από αυτό»! Είναι απίστευτο πώς ένας Γερμανός σοσιαλδημοκράτης δημοσιογράφος παρουσιάζει τον Σόιμπλε όχι ως επιτιθέμενο κατά της Ελλάδας, αλλά... αμυνόμενο σε προβοκάτσια που του έστησε ο Τσίπρας! Οσο για την καγκελάριο Μέρκελ, τι να κάνει η γυναίκα, την έπνιξε το δίκιο για την προβοκάτσια εναντίον του Σόιμπλε και γι' αυτό... σιώπησε!

Αλλο μας απασχολεί όμως εμάς. Αν οι σοσιαλδημοκράτες διανοούμενοι έχουν κυλήσει τόσο βαθιά στα Τάρταρα του ανθελληνισμού που μαίνεται στη Γερμανία ώστε να διαβάζουν και να πιστεύουν τέτοιες απύθμενες βλακείες σαν αυτό το άρθρο της «Τσάιτ», είναι να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι καμιά δεκαριά εκατομμύρια δεξιοί Γερμανοί των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων πιστεύουν όσες ανοησίες γράφει εναντίον της Ελλάδας η «Μπιλντ» που θέλει να... πουλήσουμε την Ακρόπολη και μερικά νησιά του Αιγαίου για να πληρώσουμε τους Γερμαναράδες;

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 bullying1
ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ
ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΕΒΕΝΤΟΜΑΛΑΚΕΣ
Tης Κατερίνας Τσατσαρώνη
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Όλη αυτή η comme il faut, στείρα συζήτηση περί διαφορετικότητας ανάγει ένα ευρύ κοινωνικό πρόβλημα έλλειψης παιδείας, ευρείας μόρφωσης, αρχών, αξιών και σεβασμού προς τον συνάνθρωπό μας και πάλι σε πρόβλημα ρατσισμού.  Η άρνηση να θεωρήσουμε τους συνανθρώπους μας διαφορετικούς και να κατανοήσουμε  τη  μοναδικότητα τους όπως αυτή εκφράζεται στη βάση πανανθρώπινων αξιών είναι μια λύση που προσεγγίζει το θέμα στο πλαίσιο όλων των διαφορετικών επιστημών που έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα από την αρχαιότητα.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία όλοι είμαστε ίσοι και ταυτόχρονα μοναδικοί. Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητά μας και μας καθιστούν διαφορετικούς δεν είναι το χρώμα μας, η θρησκεία μας, το φύλο μας ή η εξωτερική μας εμφάνιση. Ξεχωρίζουμε ο ένας από τον άλλο και είμαστε μοναδικοί από τις αρχές και αξίες μας και από το τρόπο που τις εκφράζουμε.Αυτά συνιστούν την παιδεία με την ευρύτερη έννοια, την παιδεία όπως εκφράζεται μέσα από τον πολιτισμό μας και την λαϊκή κουλτούρα μας και όχι την παιδεία που συνδέεται με το κοινωνικό status ή μόνο με την ακαδημαϊκή μόρφωση.

Μετά από πολλά χρόνια συναναστροφής με ανθρώπους διαφορετικού κοινωνικού status, μόρφωσης και γεωγραφικής προέλευσης έχω καταλήξει ότι ηπιο πολύτιμη, η πιο χρήσιμη, η πιο σημαντική παιδεία είναι τελικά αυτή που δίνει ο απλός, έντιμος, ντόμπρος, γενναίος άνθρωπος στα παιδιά του.

Μια λαϊκή και πανέμορφη λέξη με την οποία χαρακτηρίζουμε ακόμη και σήμερα τους ανθρώπους με παιδεία πανανθρώπινων αρχών και αξιών είναι η λέξη «Λεβέντης» ή « Λεβέντισσα».

Και έτσι ερχόμαστε στη θλιβερή περίπτωση που μας αφύπνισε για άλλη μια φορά, τη περίπτωση του «Βαγγέλη» αλλά και όλων των χιλιάδων παιδιών που έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία από τη τελευταία πράξη ενός έργου που ξεκίνησε στη παιδική τους ηλικία. Αυτά τα παιδιά δεν γίνονται θύματα ξαφνικά, έχουν μεγαλώσει με τρόπο που τα καθιστούν ευάλωτα σε όλους τους κινδύνους και ιδιαίτερα στους λεβεντομαλάκες (το αντίθετο του Λεβέντη) που κατακλύζουν τις κοινωνίες μας σήμερα.

Εμείς οι γονείς είμαστε υπεύθυνοι και για τους Λεβέντες αλλά και για τους λεβεντομαλάκες όλων των ηλικιών ανεξαρτήτως. Εμείς τους μεγαλώνουμε, εμείς τους γαλουχούμε από τα μικράτα τους.
Τα παιδιά που βασανίζουν με πάμπολλους τρόπους εντός και εκτός διαδικτύου άλλα παιδιά συνήθως είτε τα έχουν κακοποιήσει είτε τα έχουν κακομάθει φρικτά. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση όταν καταλήγουν να είναι τραμπούκοι είναι το ίδιο μοχθηροί. Απλά το κακομαθημένο δεν έχει κανένα απολύτως άλλοθι.Είναι όλα τους παιδιά χωρίς παιδεία, αρχές, αξίες και λεβεντιά.

Κι ας δούμε ένα – ένα τα χαρακτηριστικά μόνο των κακομαθημένων παιδιών –γιατί γι αυτά δεν χρειάζεται να είμαστε παιδοψυχολόγοι για να συζητήσουμε αλλά μόνο γονείς- με ειλικρίνεια και θάρρος ακόμη και εάν στο παρακάτω κείμενο αναγνωρίσουμε μερικώς τα παιδιά μας αλλά και τη δική μας αντίδραση.

Λεβεντομαλάκες συνήθως γίνονται τα παιδιά που οι γονείς τους τα θεωρούν θεούς. Τα παιδιά που τους συγχωρούν τα πάντα όταν τα πάντα όμως βλάπτουν τα άλλα παιδιά και ποτέ τα βλαστάρια τους. Τα παιδιά που όχι μόνο τους επιτρέπουν να πέφτουν στο πάτωμα και να χτυπιούνται όταν δεν περνάει το δικό τους αλλά τους κάνουν και τα χατίρια για να σταματήσουν. Τα παιδιά που επιλέγουν αν θα πάνε στο σπίτι του ενός η του άλλου φίλου από το αν το σπίτι διαθέτει πισίνα ή τελευταίας τεχνολογίας playstation και οι γονείς τους απλά το αποδέχονται.

Τα παιδιά που κάνουν παρέα μόνο με παιδιά που τους κάνουν τα χατίρια και οι γονείς τους αυτό το ερμηνεύουν ως δυναμισμό ή ηγετικό χαρακτηριστικό. Τα παιδιά που έχουν άσχημες ή μέτριες επιδόσειςκαι συμπεριφορά στο σχολείο και επί μονίμου βάσεως φταίνε οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, τα σχολεία και ποτέ τα παιδιά ή οι ίδιοι οι γονείς. Τα παιδιά που στρέφουν τον ένα φίλο εναντίον του άλλου για να βγουν αυτά κερδισμένα και οι γονείς τους το θεωρούν ταλέντο διαχείρισης.

Τα παιδιά που πουλάνε τους φίλους ανάλογα με τα κέφια τους και οι γονείς τους θεωρούν ότι το παιδί τους απλά ξέρει τι θέλει και το διεκδικεί. Τα παιδιά που κάνουν τους τσάμπα μάγκες, μπλέκονται σε φασαρίες και αφήνουν τους άλλους να καθαρίσουν και να βρούνε το μπελά τους και αυτό οι γονείς το θεωρούν ευελιξία. Τα παιδιά που στοχοποιούν τα πιο αδύναμα παιδιά, τα ντροπαλά, τα ξεχωριστά στην εμφάνιση ή στη συμπεριφορά και οι γονείς πάντα τα δικαιολογούν ή ρίχνουν το φταίξιμο στ’ άλλα παιδιά.

Αυτά τα παιδιά εξελίσσονται συνήθως σε μεγάλες μετριότητες, στα αυριανά λαμόγια που δεν θα τα καταφέρουν λόγω αξίας αλλά λόγω γνωριμιών. Λεβεντομαλάκες που θα επιλέγουν χειρότερες μετριότητες από αυτούς ή κομπλεξικούς για παρέα για να νιώθουν αυτοί θεοί. Λεβεντομαλάκες που είναι ικανοί να δημιουργήσουν μόνο σχέσεις εξάρτησης, σχέσεις άρρωστες. Λεβεντομαλάκες που σε όλη τους τη ζωή θα προσπαθούν μονίμως να τραβήξουν προς τα κάτω τους πάντες γύρω τους για να νιώθουν αυτοί καλά ώστε να μην είναι εμφανής η δική τους τεράστια μετριότητα, η δική τους αποτυχία και μιζέρια σε όλα τα επίπεδα… και οι γονείς βέβαια είμαστε οι πρώτοι διδάξαντες. Πόσες φορές ως γονείς δεν απαξιώνουμε σωστές επιλογές άλλων γονιών γιατί τα παιδιά μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ή να ακολουθήσου;

Έτσι λοιπόν γαλουχούμε λεβεντομαλάκες που θα γίνονται ευτυχισμένοι μέσα από τη δυστυχία των άλλων. Λεβεντομαλάκες ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, φύλου. Λεβεντομαλάκεςόλων των ηλικιών. Λεβεντομαλάκες δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου,  πανεπιστημίου πουθα παραμείνουν λεβεντομαλάκες μια ζωή.

Η λύση λοιπόν είναι μια και είναι μεταλαμπάδευση παιδείας με την λαϊκή ευρύτερη έννοια και όχι μια commeilfaut παιδεία που σε διδάσκει κλισε περί διαφορετικότητας και ισότητας χωρίς να εστιάζει στη φύση του ανθρώπου, στην ομορφιά της προσωπικότητάς του, στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες έχει γαλουχηθεί. Στη μοναδικότητά του.

Έτσι απλά θα έλεγα να πούμε στα παιδιά μας να σέβονται μόνο όσους πραγματικά το αξίζουν και το αποδεικνύουν με τις πράξεις τους άσχετα με το φύλο ή τη φυλή τους. Να σέβονται τους Λεβέντες, που κάνουν τη διαφορά και προς θεού να μη θαυμάζουν τους τσάμπα μάγκες, τους λεβεντομαλάκες!

Ο Βαγγέλης δυστυχώς δεν θα επιστρέψει για να μάθει να αντιμετωπίζει τους λεβεντομαλάκες βασανιστές του. Μακάρι να είχε συναντήσει ένα Λεβέντη στη ζωή του για να τον στηρίξει και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει την απελπισία και τη μοναξιά του, μακάρι να καταφέρουμε όλοι να μεγαλώσουμε τέτοιους Λεβέντες.

Και τελειώνω με κάποιες αλήθειες μετά από ώρες συζήτηση που έκανα τις τελευταίες ημέρες με ειδικούς όπως νομικούς και άτομα που εργάζονται στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το bullying δεν έχει ηλικία, δεν έχει φύλο, δεν έχει τόπο, χρώμα ή θρησκεία. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγεγραμμένες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα για bullyingαπό ανήλικους σε ανήλικους εντός και εκτός διαδικτύου. Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε μια έρευνα από το χαμόγελο του παιδιού με συγκλονιστικά στοιχεία για τη χώρα μας.

Σε όλα δε τα διαδικτυακά οχήματα -εκτός και εάν έχετε τους κωδικούς του παιδιού σας- το παιδί επιλέγει ποιος βλέπει τι. Με αυτό τον τρόπο ακόμη κι εάν είστε φίλος του μπορεί να σας εξαιρέσει για ευνόητους λόγους από μια συζήτηση ή άλλη δημοσίευση. Αυτό μάλιστα συμβαίνει πολύ συχνά γι αυτό μη λέτε τη κλισέ φράση «το παιδί μου δεν θα το έκανε ποτέ». Τα παιδιά μας είναι παιδιά ακόμη και σκέφτονται ως παιδιά.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι μια : Mπορεί να παίζουν στα δάχτυλά τους όλα τα διαδικτυακά οχήματα αλλά δεν έχουν την ωριμότητα να τα χρησιμοποιήσουν σωστά. Τα διαδικτυακά οχήματα δεν είναι απόρθητα φρούρια, τα παιδιά μας είναι εκτεθειμένα στους hackersτου διαδικτύου και οι λογαριασμοί τους μπορεί να ανοίξουν πανεύκολα μετά από μια καταγγελία στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος η οποία θα ζητήσει εισαγγελική άδεια από την εισαγγελία ανηλίκων ακόμη και εάν πρόκειται για bullyingπου έχει γίνει από ανήλικο προς ανήλικο.

Γι αυτό όπως λέει και η λαϊκή παροιμία : «Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο». 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου