Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

26 Μαρ 2015

Τα χαμόγελα από τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο τελείωσαν και πλέον η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι Βρυξέλλες σφίγγουν «τη θηλιά στον λαιμό», με άξονα τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας, κυρίως για την πληρωμή μισθών και συντάξεων. Έχει έρθει προφανώς η ώρα των πράξεων…

Όπως αναφέρει η Ημερησία στην ιστοσελίδα της, επί ξύλου κρεμάμενη, δηλαδή χωρίς ουσιαστική βοήθεια και με τη δαμόκλειο σπάθη της στάσης πληρωμών να κρέμεται από πάνω της, βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τις προθεσμίες που έχουν θέσει οι δανειστές και να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι θεσμοί.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά και οι διαρροές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για πενθήμερο «κόλαση» για την Αθήνα καθώς μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη η λίστα, να δοθεί στους δανειστές και να οριστεί έκτακτο Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει επί των προτάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα οριστεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, εκτός κι αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Αλλωστε, από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κι ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως υπήρξε συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο «Brussels Group» το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες δεν είναι καθόλου καλά και η συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με την Ανγκ. Μέρκελ δεν φαίνεται να άλλαξε το βαρύ κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην Κομισιόν βλέπουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα πληρωμής μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα και εξετάζουν τα σενάρια που θα μπορούσαν να υπάρξουν σε ένα πιθανό πιστωτικό γεγονός.

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας το οποίο έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων αλλά και της παροχής χρήματος με το σταγονόμετρο από το εξωτερικό.

Τις διαθέσεις τους οι ξένοι τις έδειξαν με τις δύο εντελώς αντικρουόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ. Από τη μια αύξησε το ποσό της ρευστότητας μέσω ELA στα 72 δις ευρώ, δίνοντας ανάσα στις ελληνικές τράπεζες, κι από την άλλη απαγόρευσε στις τράπεζες όχι μόνο να προχωρούν σε επιπλέον των 15 δις ευρώ εντόκων γραμματίων αλλά και να χρηματοδοτούν με οποιοδήποτε τρόπο την οικονομία (δάνεια σε επιχειρήσεις κ.λπ.). Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Φραγκφούρτη έχει σταλεί επιστολή στις τράπεζες και τους δίνει οδηγίες να μην προχωρούν συνολικά σε χρηματοδοτήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει δηλαδή φιλί ζωής στις τράπεζες αλλά «στραγγαλίζει» την οικονομία, μέχρι τουλάχιστον η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.

Κι όλα αυτά την ώρα που το κλίμα χειροτερεύει από τα σενάρια που διαρρέουν κύκλοι στις Βρυξέλλες περί σχεδίου για control capital, δηλαδή περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα σε περίπτωση που προκύψει αδυναμία πληρωμής δανείων. Το EuroWorkingGroup έστειλε χθες το δικό του μήνυμα μπλοκάροντας την εκταμίευση στην Ελλάδα ποσού 1,2 δις ευρώ από το ΤΧΣ αν και αναγνωρίζει ότι αδίκως παρακρατήθηκαν.

Απευθύνει συστάσεις στην Αθήνα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους θεσμούς κι αν αυτοί αποφασίσουν ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις, τότε θα μπορούσε να γίνει εκταμίευση τόσο του συγκεκριμένου ποσού όσο και υποδόσης. «Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι», διαμηνύει το Βερολίνο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι μόλις η Ελλάδα καταθέσει τις προτάσεις της, οι οποίες πρώτα θα έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια κλιμάκια των πιστωτών, τότε μπορεί να υπάρξει έκτακτο Eurogroup έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Με το πιστόλι στον κρόταφο, λοιπόν, για ακόμη μια φορά η Ελλάδα και οι επόμενες πέντε ημέρες θα κρίνουν πολλά καθώς ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονός είναι πολύ κοντά.

Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει πολύ σοβαρές αποφάσεις οι οποίες θα είναι και επώδυνες και θα προκαλέσουν πολιτικούς τριγμούς. Οι κόκκινες γραμμές της είναι να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα, ωστόσο, οι δανειστές διαμηνύουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς, στο ασφαλιστικό, στο ενιαίο μισθολόγιο.

Τι θα πληρώσουμε

Ως το τέλος Μαρτίου, δηλαδή πιθανότατα πριν καν συγκληθεί το Eurogroup, πρέπει να πληρωθούν περίπου 1,7 δισ. ευρώ. Για μισθούς 465 εκατ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 860 εκατ. ευρώ και για την κάλυψη συναλλαγματικών κινδύνων άλλα 400 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο οι ανελαστικές δαπάνες φτάνουν στα 3,5 δισ. ευρώ. Στις 9 του μήνα πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, για τόκους 200 εκατ. ευρώ, για μισθούς- συντάξεις 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 465 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15νθήμερο, σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία 1,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 2,4 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα πλήρους απορρόφησης τους από τις ελληνικές τράπεζες, μετά από το εμπάργκο της ΕΚΤ.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Εκτός από την ομάδα με τα καθαρά χέρια που θέλει να καθαρίσει την Ελλάδα από τους άπλυτους ξένους, ένα ακόμη συνεργείο εθελοντών εκκαθαριστών έκανε την εμφάνιση του: η ανοικτή συνέλευση καθαρισμού γειτονιών από τους εθνικόφρονες και τους ρατσιστές. Η συνέλευση που εξασφαλίζει ότι η γειτονιά σας θα γίνει ανθρώπινη χωρίς εθνικόφρονες και ρατσιστές, είτε το θέλετε είτε όχι.
Όσοι σύντροφοι θέλετε να βοηθήσετε στον καθαρισμό που μόλις ξεκίνησε, παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να ξεχωρίζετε με ασφάλεια τους εθνικόφρονες-ρατσιστές...

Ο Τσίπρας κρέμασε την υποταγή του εκεί που οι καπεταναίοι κρεμούσαν τα άρματα

Γράφει ο Γιάννης Λαζάρου

Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Έλληνας πρωθυπουργός αφαίρεσε από τους Έλληνες αγωνιστές του '21 την αυτόνομη απόφασή τους να επαναστατήσουν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στήριξε την ομιλία του στα συγγράμματα του ιστορικού Σπ. Ασδραχτά λέγοντας ότι “το '21 είναι η πιο ευρωπαϊκή στιγμή του νεότερου Ελληνισμού” μπλέκοντας τους εμφύλιους αστικούς πολέμους της Δύσης με τον απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων εναντίον της απολυταρχίας και της υποδούλωσης.

Ο Επίκουρος είχε δάσκαλο τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ

“Την ελληνική Επανάσταση δεν μπορούμε να την διαβάσουμε, ούτε πολύ περισσότερο, να την κατανοήσουμε, έξω και πέρα από την οικουμενική δυναμική των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών ρευμάτων της εποχής”, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Για να δικαιολογήσει την οικουμενική δυναμική των πολιτικών ρευμάτων της εποχής ο κ. Τσίπρας είπε το απίστευτο: “Αυτή η οικουμενική δυναμική προήλθε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα από την Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση, προσέβαλε αμετάκλητα τα θεμέλια του παλαιού κόσμου”.

Γράφοντας την νέα Ελληνική Ιστορία, ο κ. Τσίπρας, ούτε λίγο, ούτε πολύ ως την αρχή όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδεών περί ελευθερία και ανεξαρτησίας θέτει την Γαλλική Επανάσταση αφού παράλληλα με τον απελευθερωτικό πόλεμο των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών έγιναν επαναστάσεις στο Μεξικό, στην Αϊτή και μετέπειτα στην Αφρική και στην Ασία.

Η επανάσταση των Προκρίτων

Αλλάζοντας τα ιστορικά στοιχεία όπως συμφέρει την παρούσα πολιτική και ευρωπαϊκή κατάσταση ο κ. Τσίπρας έκανε μεγάλους αγωνιστές τους “'Ελληνες” προκρίτους, τους εμπόρους της στεριάς και της θάλασσας αλλά και τους καραβοκύρηδες : “Μέσα από τη συμμετοχή τους στον γενικό ξεσηκωμό, οι άνθρωποι του Αγώνα, οι απλοί άνθρωποι του λαού, οι εξεγερμένοι αγρότες, οι αρματολοί, οι κλέφτες, οι πειρατές, οι έμποροι της στεριάς και της θάλασσας, οι καραβοκύρηδες, οι πρόκριτοι και οι λόγιοι, μετασχηματίστηκαν σε επαναστάτες, σε στρατό και ναυτικό της Επανάστασης. Γκρέμισαν τον παλιό κόσμο καταστρέφοντας ακόμα και τους όρους της δικής τους προεπαναστατικής εξουσίας”.

Σε ξεχωριστή παράγραφο τίμησε δεόντως την συμβολή των Φιλελλήνων που “όποιες κι αν ήταν οι πολιτισμικές και προσωπικές αναφορές και στοχεύσεις των Φιλελλήνων, αυτό που συνέδεε το κίνημα του Φιλελληνισμού ήταν η υποστήριξη μιας ευρωπαϊκής Επανάστασης, ενός έθνους στον αγώνα για τη χειραφέτησή του”.

Πήρε σβάρνα και την Εθνική Αντίσταση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν σταμάτησε μόνο στις ιστορικές παρερμηνείες που αφορούν τον Ελληνικό Απελευθερωτικό Αγώνα του '21, αλλά έφθασε στο σημείο να υποβαθμίσει και την Εθνική Αντίσταση κατά την Γερμανική Κατοχή. “ Η Επανάσταση του 1821 και η Εθνική Αντίσταση είναι δύο κορυφαίες τέτοιες στιγμές ...θα μπορούσαμε να ξαναδούμε τον ελληνικό ιστορικό χώρο ως κομμάτι του ευρωπαϊκού, εντάσσοντας την Επανάσταση του 1821 στο ευρωπαϊκό της πλαίσιο, ή την Εθνική Αντίσταση στον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα των ευρωπαϊκών λαών”.

Πουθενά στην ομιλία του κ. Τσίπρα, που βάπτισε τον Απελευθερωτικό Αγώνα του '21 ως “γνήσιο πνευματικό τέκνο του Διαφωτισμού” δεν είχε στίγμα του οικουμενικού ελληνικού πνεύματος που ήταν οι σπόροι για όλα τα φιλοσοφικά και ιδεολογικά κινήματα όλων των εποχών. Εννοείται καμία αναφορά στον Ρήγα Φεραίο ο οποίος απέβλεπε στην απελευθέρωση και ενοποίηση όλων των Βαλκανικών λαών και όλου του ελληνικού στοιχείου που ήταν διασκορπισμένο στην Ανατολή και στα ευρωπαϊκά κέντρα.

Μάς ξελάσπωσε ο Ομπάμα

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ίδια ημέρα που ο κ. Τσίπρας άλλαζε την Ελληνική Ιστορία ξεκινώντας την από τις προεπαναστατικές εποχές της Γαλλικής Επανάστασης, ο πλανητάρχης Ομπάμα έκανε μάθημα της πραγματικής Ιστορίας που ο Έλληνας πρωθυπουργός αγνοεί.
“Σήμερα γιορτάζουμε το ελληνικό πνεύμα που ενέπνευσε τα δύο μεγάλα μας έθνη”, γράφει ο Μπάρακ Ομπάμα στην ετήσια διακήρυξη του για την Ελληνική Επανάσταση. "Από την αυγή του Έθνους μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράζονται έναν δεσμό που σφυρηλατήθηκε μέσα από κοινό αγώνα και ριζωμένο σε αμοιβαίες πεποιθήσεις. Οι Ελληνικές Αρχές καθοδήγησαν τους ιδρυτές μας που ανακήρυξαν την Αμερικανική Ανεξαρτησία και σχεδόν μισό αιώνα μετά, οι Έλληνες Επαναστάτες πάλεψαν να αποτινάξουν τον ζυγό μιας αυτοκρατορίας. Ανανέωσαν το δόγμα που ενώνει ελεύθερους ανθρώπους”, και συνεχίζει.

"Ήταν το δημοκρατικό παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας από το οποίο η γενιά ιδρυτών της Αμερικής άντλησε δύναμη... στις πρώτες ημέρες του έθνους μας αναζητήσαμε σοφία από την ελληνική ιστορία και φιλοσοφία και βρήκαμε ελπίδα μέσα από τις σελίδες των διαχρονικών ελληνικών κειμένων" έγραψε ο πλανητάρχης.

Κατά την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποδείχτηκαν δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον δεν αποδέχεται την Απελευθερωτικό Αγώνα ως προϊόν των διαχρονικών και οικουμενικών ελληνικών αξιών και δεύτερον ότι οι Ακαδημαϊκοί που τον κάλεσαν να μιλήσει και τον άκουγαν έκθαμβοι τιμούν και ασπάζονται τις θεωρίες του κ. Τσίπρα εφόσον ούτε ένας δεν σηκώθηκε να φύγει από την αίθουσα προσβεβλημένος για την αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Κάθε επανάσταση είναι μία ρήξη.
Ρήξη με το κατεστημένο, με το βολικό, με την δουλοπρεπή νοοτροπία, με την ροή της Ιστορίας.
Και κάθε ρήξη, είναι μία επανάσταση.
Από κει και πέρα όμως, ενώ η ρήξη γίνεται από έναν, ή έστω μία ομάδα φωτισμένων (ή όχι), η επανάσταση απαιτεί μιά πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή.

Από την άλλη, μία επανάσταση δεν προαναγγέλεται, γιατί ο αντίπαλος θα σε κατατροπώσει, ούτε η ρήξη προγραμματίζεται. Δεν λες: Θα κάνω μιά ωραία ρήξη τον Ιούνιο, ή τον Ιούλιο. Την κάνεις από την πίεση των γεγονότων ή από εκτίμηση της κατάλληλης συγκυρίας, και ελπίζεις στην μαζική αποδοχή ώστε να εξελιχθεί σε επανάσταση.

Στην επανάσταση δεν μπορείς να έχεις εκ των προτέρων με το μέρος σου το μεγαλύτερο μέρος του λαού. Αυτό θα προϋπόθετε μιά μακριά περίοδο αναλυτικής ενημέρωσης και θα έχανες το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.  Αλίμονο αν είχε γίνει έτσι το '21!

Ξεκινάει με μία μικρή σχετικά ομάδα, και με την πρόοδο και τις επιτυχίες της συμπυκνώνεται γύρω της όλο και μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. 

Επανάσταση με ''δημόσια διαβούλευση'' δεν γίνεται!

Στην περίπτωσή μας τώρα, και στην τρέχουσα συγκυρία:
Η πρώτη (και σημαντική) ρήξη έγινε από τον λαό στις εκλογές. Ρήξη, όχι επανάσταση. Ακολούθησε πλατιά αποδοχή της ρήξης αυτής, και εξακολουθεί ακόμα η στήριξη της καινούργιας κυβέρνησης να είναι σε επίπεδα επανάστασης. 

Όμως:
Η περίφημη ρήξη που υπαινίχθηκε και προανείγγηλε (κακώς, κάκιστα) ο υπουργός των Οικονομικών, πρέπει να γίνει από την ηγεσία με δική της ευθύνη και με δική της εκτίμηση της κατάλληλης συγκυρίας.
Θα είναι όπως όλες οι ρήξεις ένα τεράστιο ρίσκο, ένα άλμα πάνω από την ροή της Ιστορίας, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται σε κάθε εποχή από τις δυνάμεις του κατεστημένουπου, αν ήταν στο χέρι τους θα διανύαμε ακόμη κάποιο κομμάτι του Μεσαίωνα.

Κάντε την ρήξη κύριε υπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης, εφ' όσον βέβαια πιστεύετε σε αυτή, αλλά μην ζητάτε εκ των προτέρων πλατιά αποδοχή.
Αν το πιστεύετε κάντε το. 
Σύντομα όμως.
Τώρα που οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας και με το μέρος μας.
Σε λίγο καιρό μπορεί να μην είναι!

Κάντε το όσο ακόμα έχετε την κεκτημένη ταχύτητα της νίκης των εκλογών, και όσο ακόμη είσαστε αμόλυντοι και καθαροί (πάντα ελλοχεύουν οι άνθρωποι-κερκόπορτες).

Κάντε το χωρίς πολλές εξηγήσεις και προσπάθειες συγκατάνευσης.

Αυτή την στιγμή δεν χρειάζονται εξηγήσεις.
Χρειάζεται μόνον η αλήθεια.

Οι οπλαρχηγοί της επανάστασης του '21 δεν τους εξήγησαν πού τους πάνε!
Αν τους εξηγούσαν, οι περισσότεροι θα καθόντουσαν στα σπίτια τους, και μείς θα μιλάγαμε ακόμη τούρκικα!
Τους οδήγησαν όμως στην ελευθερία.
Αυτό έχει σημασία. Ο σκοπός, όχι η διαδικασία!

Είσαστε εκεί που είσαστε γιατί εμείς κάναμε την πρώτη ρήξη.
Οδηγήστε μας και σείς κάπου καλύτερα.
Λογικά, θ' ακολουθήσουμε!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Εξαφάνισαν την Αγροτική Τράπεζα για να καλύψουν το πλιάτσικο

Το σκάνδαλο- μαμούθ εντόπισε ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Π. Νικολούδης και ερευνά η Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος…

• «Είναι σκάνδαλο-γίγας! Μπροστά του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Proton Bank και οι άλλες γνωστές υποθέσεις είναι νάνοι!» λένε οι γνωρίζοντες
• Τελευταία «ανακάλυψη» Νικολούδη το πάρτι των ημετέρων στην Αγροτική Τράπεζα πριν αποχωρήσει από την Αρχή – Προσωπικό στοίχημα να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι
• Πώς ο υπουργός κατά της διαφθοράς ανακάλυπτε «κρυμμένα λεφτά» σε Γκέρσεϊ, Λιχτενστάιν και άλλους φορολογικούς παραδείσους

Χίλια τριακόσια επισφαλή δάνεια –τα λεγόμενα «θαλασσοδάνεια»– που χορήγησε η Αγροτική Τράπεζα χωρίς να πληρούνται στο ελάχιστο οι προϋποθέσεις χορήγησής τους και που το συνολικό ύψος τους αγγίζει τα 5 δις ευρώ βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αρχής Καταπολέμησης Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, που μπροστά του ωχριούν οι γνωστές υποθέσεις των άλλων τραπεζών που χορηγούσαν επισφαλή δάνεια και είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.

«Είναι σκάνδαλο-γίγας! Μπροστά του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ProtonBank και οι άλλες γνωστές υποθέσεις είναι νάνοι! Στις άλλες περιπτώσεις τραπεζών που χορηγούσαν επισφαλή δάνεια είχαμε βλάβη του Δημοσίου, δηλαδή δηλωμένα δάνεια που χορηγήθηκαν και δεν επιστράφηκαν, τα οποία έφταναν κάποιες εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ. Στην περίπτωση της Αγροτικής τα δάνεια που δόθηκαν και δεν επιστράφηκαν, τα οποία και νομοτελειακά οδηγούνται στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου, φτάνουν στα 4,9 δις ευρώ! Είναι ακριβώς υπολογισμένα: χίλια τριακόσια δάνεια ελεγχόμενης νομιμότητας που δεν έχουν επιστραφεί και που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος», αναφέρουν πηγές του υπουργείου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, που επί σειρά ετών λειτουργούσε ως κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε ένα πλαίσιο «εξυπηρέτησης» κυβερνητικών ημετέρων, διαχωρίστηκε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Το υγιές κομμάτι απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τις υποχρεώσεις της «κακής» ανέλαβε το Δημόσιο, καλύπτοντάς τες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Στο έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων «έπεσε» ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος.

Από την έρευνα της Αρχής και του ΣΔΟΕ προέκυψαν «λαβράκια». Επιχειρηματίες μεγάλου βεληνεκούς, βιομήχανοι, κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και αγροτοσυνδικαλιστές απολάμβαναν το ιδιότυπο καθεστώς των «χορηγιών» μέσω δανείων από την ΑΤΕ, τα οποία ουδέποτε εξυπηρετήθηκαν, παίρνοντας έτσι τη μορφή… δώρου.

Στην τελική ευθεία ο έλεγχος των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες

Οι συνομιλίες μεταξύ της Βέρνης και της Αθήνας με κεντρικό θέμα τις μη δηλωθείσες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες επαναλαμβάνονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, όπου αναμένεται την Πέμπτη (26/3) ο Ελβετός υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για διεθνή χρηματοπιστωτικά θέματα Ζακ ντε Βατβίλ, γιατη διευθέτηση «του παρελθόντος».
Όπως γίνεται, λοιπόν, κατανοητό, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο «καίει» την ελληνική κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης που θα υπάρξει επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και τη Βέρνη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται σε 1,5 δις ελβετικά φράγκα (1,4 δις ευρώ), ποσό που δεν επιβεβαίωσαν οι ελβετικές Αρχές.

Επί του ποσού αυτού ένα τμήμα έχει δηλωθεί. Ένα άλλο τμήμα του ποσού αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής ή πρόκειται για ποσά που έχουν ωφεληθεί οι καταθέτες από γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα και εξαιρούνται νομίμως κάθε επιβάρυνσης.

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα", τεύχος 282


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επερώτηση στην Τουρκική Βουλή για την "παράνομη" ελληνική κατοχή 16 νησιών του Αιγαίου

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Φαίνεται πως κάποιοι στην Άκυρα επιδιώκουν με όλα τα μέσα να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα, σχετικά με την υπόθεση της υποτιθεμένης παράνομης ελληνικής κατοχής 16 νησιών και νησίδων στο ανατολικό Αιγαίο.

Έτσι σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, στις 25 Μαρτίου ημέρα της εθνικής μας επετείου, επερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, İsmet Yılmaz, έκαναν βουλευτές του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας σχετικά με την «παράνομη», όπως υποστηρίζουν, κατοχή από την Ελλάδα 16 νησιών και νησίδων στο ανατολικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με την επερώτηση των Τούρκων βουλευτών, η συνθήκη της Λοζάνης προβλέπει την απόδοση αυτών των νησιών(;;;) στην Τουρκία και συνεπώς με «παράνομο» τρόπο η Ελλάδα έχει προβεί στην κατάληψη αυτών των νησιών τα οποία μέχρι σήμερα κατέχει παράνομα. Μάλιστα όπως αναφέρεται, η επερώτηση αυτή προκάλεσε ένταση μεταξύ των βουλευτών της εθνικιστικής αντιπολίτευσης και του υπουργού Άμυνας.
Ο βουλευτές της αντιπολίτευσης στην επερώτησή τους ρωτούν τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να σταματήσει αυτή η «παράνομη» ελληνική κατοχή νησιών που ανήκουν στην Τουρκία.

Να θυμίσουμε ότι τα 16 αυτά νησιά τα οποία με όψιμο τρόπο διεκδικεί η Τουρκία και τα οποία έχουν αποδοθεί όλα ονομαστικά στην Ελλάδα βάσει διεθνών συνθηκών, είναι τα εξής: Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης (εκεί που έχουν ανακαλυφθεί τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα), Gavdos, Dhia, Dionısades, Gaidhouronisi, Koufonisi, δηλαδή Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι.
Για το ίδιο θέμα πριν από λίγες μέρες όπως είχε ανακοινωθεί, έχει συγκροτηθεί και τουρκική επιτροπή ανάκτησης από την Τουρκία των νησιών αυτών.

Το τουρκικό αυτό «σήριαλ» των 16 νησιών φαίνεται πως θα έχει και πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια.
Κατά τα άλλα εμείς ασχολούμαστε με τους τηλεοπτικούς καυγάδες γνωστών δημοσιογράφων με γνωστούς κολοτούμπες – ταραχοποιούς βουλευτές.

Ίδωμεν!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Οι Τούρκοι μιλούν για έρευνες σε "αμφισβητούμενες περιοχές" του Αιγαίου με νέο ερευνητικό σκάφος

Γράφει ο Λουκάς Λιγουριώτης

Νέο πλοίο σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες θαλάσσια ρύπανση και ζωή στο βυθό της θάλασσας αποκτά η Τουρκία, δίπλα στο "Βarbaros".
Πρόκειται για το πλοίο "Turkuaz" (Τουρκουάζ) τουρκικής κατασκευής με ελικοδρόμιο,γεωλογικό, γεωφυσικό και υδρογραφικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας καθώς και ρομποτικά συστήματα και άλλα διεθνή πρότυπα.

Το πλοίο Turkuaz το οποίο, μαζί με το "Barbaros" θα χρησιμοποιηθούν για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα εγκαινιάζει την επόμενη εβδομάδα σε ειδική τελετή ο Τουρκος Πρωθυπουργός κ. Α. Νταβούτογλου και ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Γιλντίζ.

Μιλάνε για έρευνες σε αμφισβητούμενες (hotly disputed) περιοχές

To σκάφος έχει δυνατότητες να αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο πέρα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, στους πόλους, στους ωκεανούς και σε έντονα αμφισβητούμενες (hotly disputed) περιοχές όπως η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειο όπως χαρακτηριστικά γράφει η Sabah, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά "θέρμες μέρες".

Το "Τουρκουάζ" θα μπορεί να πραγματοποιεί επίσης έρευνες για πολλούς άλλους τομείς όπως χάρτες σεισμογενών περιοχών, στοιχεία κλιματικής αλλαγής, θαλάσσια ρύπανση και ζωή στο βυθό της θάλασσας.

Αρχίζουν έρευνες την άλλη εβδομάδα

Οι έρευνες για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, για λογαριασμό της Τουρκίας θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.
Το "Turkuaz" ανήκει στο τουρκικό Ινστιτούτο Μεταλλευτικών Ερευνών (Mineral Research & Exploration General Directorate -ΜΤΑ) ενώ τον επιστημονικό εξοπλισμό και συστήματα που μπορούν να παρακολουθήσουν και να χαρτογραφήσουν μέχρι και 15.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παρείχε η ASELSAN η οποία παρείχε και την λογιστική υποστήριξη και εφ’ όρου ζωής συντήρηση.Υποστήριξη του παρέχει και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Το σκάφος Barbaros, η άλλη επένδυση από την Τουρκία στον τομέα αυτό, ανήκει στον τουρκικό Petroleum Corporation.

Πολλά Μνημόνια διεθνών συνεργασιών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Sabah, επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την λειτουργία του Turkuaz, το προσωπικό περνάει από ειδική εκπαίδευση στο εξωτερικό. Οι εργαζόμενοι που πρόκειται να εργαστούν στη διενέργεια έρευνας στη θάλασσα, προτιμώνται αν έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακό και διδακτορική εκπαίδευση.

Ο φορέας διαχείρισης υπέγραψε Μνημόνιο κατανόησης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας (IFREMER), το οποίο έχει μια ισχυρή επιστημονική και τεχνική υποδομή. Εκτός από το IFREMER, το ΜΤΑ συνεργάζεται και με άλλα κέντρα θαλάσσιας έρευνας, συμπεριλαμβανομένων του ISMAR από την Ιταλία, του NOC από το Ηνωμένο Βασίλειο και του ΝΙΟΖ από την Ολλανδία.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο πρωθυπουργός στρίμωξε την καγκελάριο για την υπόθεση της Siemens, αλλά μετέτρεψε τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις σε... «ηθικό θέμα»

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Σε... αρμένικη βίζιτα εξελίχθηκε τελικά το δείπνο που είχαν το βράδυ της Δευτέρας η Ανγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας στην καγκελαρία του Βερολίνου. Αρχισαν να τρώνε στις 7 και τελείωσαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα! Πρώτη φορά δείπνο εργασίας με ξένο ηγέτη στην πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία διήρκεσε τόσο πολύ, έλεγαν στους Ελληνες δημοσιογράφους πηγές της καγκελαρίας. Καμία χαρά δεν μας δίνει αυτή η πρωτιά, ομολογούμε. Οι Γερμανοί είναι πρακτικοί άνθρωποι. Δεν υπάρχει περίπτωση να κρατούσε τόση ώρα η συνάντηση αν δεν συζητούνταν σοβαρά θέματα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο - με χαρτί και μολύβι για να γίνονται υπολογισμοί! Ούτε η ελληνική ούτε η γερμανική πλευρά διοχέτευσαν κάτι αξιοσημείωτο στα μέσα ενημέρωσης μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Αυτό δεν μας καθησυχάζει, καθότι είναι πασίγνωστο ότι η φυλή μας είναι ασυγκράτητη όταν νομίζει ότι θριάμβευσε! Αδύνατον να κρατήσει μυστικό έναν θρίαμβό της, έστω και κατά φαντασίαν! Η διεκπειραιωτική συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, πριν δειπνήσουν, ήταν ελάχιστα διαφωτιστική. Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν ψυχρότατη, σκέτη παγοκολόνα. Δεν έκανε την παραμικρή παραχώρηση, έστω και φραστική. Στη διάρκεια της συνέντευξης μόνο ο Ελληνας πρωθυπουργός αφενός άφησε δύο μπηχτές κατά της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα και αφετέρου έκανε δύο φραστικές παραχωρήσεις προς την κυβέρνηση του Βερολίνου. Η πρώτη μπηχτή ήταν η απόδειξη με στοιχεία ότι το Μνημόνιο που επέβαλε η Γερμανία μέσω ΕΕ στην Ελλάδα όχι απλώς δεν ήταν «success story», επιτυχία, αλλά επέφερε καταστροφικές συνέπειες στον ελληνικό πληθυσμό και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η δεύτερη μπηχτή ήταν για τη γερμανική Siemens, που εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα στρίμωξε τη Γερμανίδα καγκελάριο, όταν της ζήτησε «τη βοήθεια και τη συνεργασία της γερμανικής κυβέρνησης και σε πρώτη φάση τη δικαστική συνδρομή από τις γερμανικές αρχές ώστε να υπάρξει και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες». Δεν είναι μόνο το μέγεθος της Siemens που καθιστά αδύνατη τη γερμανική δικαστική συνδρομή. Aλλο είναι το θέμα. Αν οι Γερμανοί πληροφορήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη π.χ. πόσοι και ποιοι Ελληνες βουλευτές έχουν δωροδοκηθεί ή εξαγοραστεί από τη Siemens ή ποιοι Ελληνες βουλευτές έχουν δεχθεί δώρα από την εταιρεία αυτή όχι μηδαμινής αξίας και επομένως είναι έκθετοι, αν γνωστοποιηθούν τα δώρα που έχουν πάρει, το αποτέλεσμα θα είναι βάσει των γερμανικών πληροφοριών να... ξηλωθεί όλος ο μηχανισμός των Γερμανών στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας!!!

Από την άλλη πλευρά, καθόλου ασήμαντες δεν ήταν οι φραστικές παραχωρήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού. Είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τη ναζιστική κατοχή της πατρίδας μας είναι... «για την Ελλάδα πρωτίστως ηθικό θέμα»! Μα αν είναι «πρωτίστως ηθικό θέμα», τότε ο πρωθυπουργός μας λέει κατ' ουσίαν ότι... έλεγε ψέματα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν δήλωνε πως «είμαι έτοιμος να δώσω την άδειά μου για εκτέλεση της απόφασης του Αρείου Πάγου», αναφερόμενος στην απόφαση του έτους 2000 του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία επιτρέπει στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα! Το δεύτερο φραστικό ολίσθημα του Αλέξη Τσίπρα έχει να κάνει με το πασίγνωστο πλέον αφιέρωμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» για «Το Τέταρτο Ράιχ», το οποίο στο εξώφυλλό του εμφάνιζε μέσα σε μια απολύτως διακριτή χρονοκάψουλα την καγκελάριο Μέρκελ ανάμεσα στους εφτά ναζί αξιωματικούς που πόζαραν στην Ακρόπολη το 1941, πριν από σχεδόν 75 χρόνια.

Το δημοσίευμα του «Σπίγκελ»... «είναι εξαιρετικά άδικο και για την καγκελάριο και για τη Γερμανία και για τον γερμανικό λαό» απεφάνθη βαθυστόχαστα ο Αλέξης Τσίπρας. Καλά, πριν κάνει αυτή τη -για λόγους ευγενείας, ας αποφύγουμε να τη χαρακτηρίσουμε- δήλωση, διάβασε το αφιέρωμα; Αποκλείεται, λέμε εμείς - γιατί αν όντως το διάβασε και μετά λόγου γνώσεως έκανε έπειτα αυτή τη δήλωση, τότε η θέση του επιβαρύνεται υπέρμετρα από πολιτική σκοπιά! 'Η μήπως διαφωνεί με τη δεύτερη ανάλυση για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα; Αυτό που έχει υπότιτλο «Οφείλουν οι Γερμανοί ακόμα χρήματα στους Ελληνες εξαιτίας της ναζιστικής Κατοχής; Μια νέα έρευνα από την Αθήνα θέτει υπό πίεση το Βερολίνο στο θέμα του υποχρεωτικού δανείου του 1942». Μήπως διαφωνεί με αυτό;

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου