Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

23 Μαρ 2015

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Ότι η «υπόθεση Κατρούγκαλου» αξιοποιείται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, διάφορα μιντιακά συγκροτήματα και λοιπούς συγγενείς με τον τρόπο που αξιοποιείται και αναδεικνύεται, έχει μια απλή και καταφανή εξήγηση:

Είναι γνωστή και πανθομολογούμενη η απέχθεια όλων αυτών και απέναντι στη διαφθορά. Απέναντι στη διαπλοκή. Απέναντι στον καρεκλοκενταυρισμό.Απέναντι στην αξιοποίηση του κράτους για ίδιον όφελος. Απέναντι στο σύστημα των «off shore» που κάποιοι (ακόμα και δίπλα σε πρωθυπουργούς) παρκάρουν και ξεπλένουν χρήμα. Απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας…

Το γνωρίζει το πανελλήνιο: Ουδεμία σχέση έχουν οι καταγγέλλοντες με τη«Ζήμενς». Ούτε με τους Χριστοφοράκους που έφευγαν ανενόχλητοι από την Ελλάδα. Ούτε με την «λίστα Λαγκάρντ». Ούτε με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου κατόπιν υπαγωγής της χώρας υπό το αγγλικό δίκαιο.

Ουδεμία σχέση έχουν με μίζες, με Μέγαρα, με «εθνικούς» εργολάβους και «εθνικούς» προμηθευτές που σιτίζονται από το δημόσιο κορβανά.

Ουδεμία σχέση έχουν με υπουργούς που πριν γίνουν υπουργοί φρόντιζαν να φυγαδεύουν τα λεφτουδάκια τους στο εξωτερικό.

Και φυσικά: Δεν έχουν σχέση ούτε καν με εκείνες τις διατάξεις του Συντάγματος περί (μη) ευθύνης υπουργών…

Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τόσο αφοσιωμένοι είναι σε αυτό που ονομάζεται «υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος» που όταν – πριν λίγους μήνες – εκδικαζόταν η υπόθεση της «Energa» και της «Hellas Power», των δυο εταιρειών που κατέκλεψαν το δημόσιο κατακρατώντας το χαράτσι της ΔΕΗ, δεν είχαν βγάλει άχνα για το γεγονός ότι: Αφενός από την δίκη απουσίαζε εκπρόσωπος του Δημοσίου ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δημοσίου, αφετέρου ο συνήγορος υπεράσπισης των εκλεκτών εταιρειών που κατέκλεψαν το Δημόσιο ήταν υπουργός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος καιυψηλόβαθμο στέλεχος του τότε κυβερνώντος κόμματος!

Γνωρίζουμε, επίσης, από πού κρατάει η σκούφια αυτού του εσμού των φαρισαίων. Ποιός δεν το θυμάται, αλήθεια: Την εποχή που ο κοσμάκης είχε πιαστεί στη μέγγενη του Χρηματιστηρίου, υψηλόβαθμοι παράγοντες του τότε κυβερνώντος κόμματος δικαιολογούσαν τα δικά τους παιχνίδια στο Χρηματιστήριο λέγοντας –την ώρα που συντελείτο ένα ανεπανάληπτο ριφιφί κατά του ελληνικού λαού– ότι εκείνοι… «ασκούσαν το δικαίωμά τους στην ατομική ευημερία»!

Γνωρίζουμε ποια είναι η σχέση τους και με το δημόσιο συμφέρον, γενικώς: Δεν πάνε παρά μόλις μερικοί μήνες που όταν στον ΟΗΕ εγκρίθηκε ψήφισμα υπέρ του δικαιώματος μιας χώρας να αναδιαρθρώνει το χρέος της χωρίς να λαμβάνει υπόψη πιστωτές, κερδοσκόπους και τοκογλυφικά «funds», εκείνοι φρόντισαν να…απέχουν από την ψηφοφορία!

Αλλά αυτό που αποκαλείται «υπόθεση Κατρούγκαλου» δεν έχει να κάνει μόνο με τους διάφορους κλόουν που παριστάνουν τους κήνσορες και τους τιμητές της πολιτικής ηθικής.

Και τούτο διότι ουδείς μπορεί να παρασιωπά ότι: Τα τελευταία χρόνια –και ανεξαρτήτως από καλές προθέσεις– στήθηκε μια «βιομηχανία» πάνω στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχαναν τις δουλειές τους και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Μια «βιομηχανία» που υποσχόταν –άλλοτε από λόγους πολιτικής αφέλειας και άλλοτε από λόγους ιδιοτέλειας– ότι οι λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα θα είναι νομικές και όχι πολιτικές.

Μια «βιομηχανία» που κέρδιζε καθώς οι άνθρωποι που έχαναν δουλειές και ασφαλιστικά δικαιώματα στρέφονταν να ψάχνουν εκεί το δίκιο τους, με αντίτιμο που ξεκινούσε από το «ένα 20ευρω η ερώτηση». Και στήθηκε από δικηγορικά γραφεία που εξαπλώθηκαν στο όνομα του… «αντιμνημονιακού αγώνα»!

Οι συμμετέχοντες, λοιπόν, σε αυτή τη «φάμπρικα» προφανώς δεν έχουν να απολογηθούν τίποτα για τα όσα υποκριτικά τους καταλογίζουν οι συστημικοί πολιτικοί τους αντίπαλοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει, επειδή οι επικριτές τους είναι ιησουίτες, ότι εκείνοι μπορούν να διεκδικούν ρόλους ως άλλοι ήρωες από το «η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ».

Εν προκειμένω, και σε ό,τι έχει να κάνει με τον κ. Κατρούγακλο και τον πολιτικό του χώρο, τα προηγούμενα –και φυσικά μόνο στο βαθμό που τους αφορούν– μεταφράζονται στα εξής:

Πρώτο: Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια.

Δεύτερο: Ο,τι είναι νόμιμον δεν είναι και ηθικόν.

Τρίτο – και σπουδαιότερο: Ο αγώνας για τα δίκαια του λαού, εφόσον είναι τέτοιος, η αφιέρωση των ικανοτήτων (επαγγελματικών, νομικών, επιστημονικών, τεχνικών κλπ), των δυνατοτήτων και των γνώσεων του καθενός σε αυτόν τον πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού, δεν μπορεί να γίνεται και να διεξάγεται με ιδιωτικά συμφωνητικά για παρακράτηση 12% επί των δικαιωμάτων του λαού…

Πηγή enikos


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ετοιμάζουν στρατιωτικές ασκήσεις για να αποκλείσουν το μισό Αιγαίο. Ο Ερντογάν εξάγει τη δική του κρίση. Την εσωτερική και την κρίση στις σχέσεις του με τους Αμερικανούς, λόγω της στάσης που έχει τηρήσει στην Μέση Ανατολή.Η Τουρκία δεν το βάζει κάτω και θα επανέλθει όπως μαθαίνουμε, με νέες προκλήσεις στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας.

Ετοιμάζεται μέσα στον Απρίλιο μια νέα άσκηση (ή νέες ασκήσεις) και για το σκοπό αυτόν θα δεσμεύσει εκ νέου μεγάλες περιοχές του Αιγαίου, προκαλώντας φυσικά την ελληνική αντίδραση.
Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου με την Τουρκία να δεσμεύει πρακτικά όλο το Αιγαίο, στο όνομα των στρατιωτικών ασκήσεων, έδειξαν τις διαθέσεις του νέου σουλτάνου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μπορεί μπορεί να αναγκάστηκε η Άγκυρα να ανακαλέσει τις ενέργειες της διαπιστώνοντας το μέγεθος της πρόκλησης και την κατάφωρη παραβίαση σε ότι αφορά συνθήκες, κανονισμούς, συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.Ο Ερντογάν εξάγει τη δική του κρίση.

Κρίση εσωτερική λόγω των δικών του πολιτικών προβλημάτων. Κρίση στις σχέσεις του με τους Αμερικανούς, λόγω της στάσης που έχει τηρήσει στα όσα συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή.

Έχει λόγους λοιπόν να ενοχλήσει και την Ελλάδα και τους συμμάχους. Με τον τρόπο του, θυμίζει σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι αυτός είναι ο ισχυρός παράγοντας της περιοχής , στην Τουρκία ανήκει η γεωπολιτική σημασία και μόνο στην Τουρκία πρέπει να στηρίζονται και αυτήν να υπολογίζουν σε όλους τους σχεδιασμούς τους.

Νέες προκλήσεις

Γι’ αυτό και στην Αθήνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύκλο προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι τουρκικές προκλήσεις δεν αποκλείεται να εμφανίζονται και στα διαστήματα που η Ελλάδα θα βρίσκεται σε κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους εταίρους και δανειστές, προκειμένου να κάνει πιο έντονη την παρουσία της.

Η νέα πρόκληση της Τουρκίας όταν εκδηλωθεί θα βάλλει εμπόδια και στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει εκφράσει ήδη την πρόθεσή του να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (πληροφορίες από την Kontranews.gr)
Είναι έτοιμος επίσης να βρεθεί στην Άγκυρα τις επόμενες βδομάδες ενώ τον Μάιο θα επισκεφθεί και πάλι την Τουρκία και συγκεκριμένα την Αττάλεια στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Μια σειρά από ΜΟΕ εφαρμόζονται από το 2000 χωρίς να ξέρει κανείς τι ακριβώς εφαρμόζεται και τι παραβιάζεται δεδομένου ότι κάθε λίγο και λιγάκι επικρατεί αναστάτωση στο Αιγαίο, στη θάλασσα και στον αέρα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Παραβατική συμπεριφορά

Αν κάτι έχει αλλάξει από το 2000 είναι ότι η Τουρκία έχει κλιμακώσει την παραβατική της συμπεριφορά και νοτίως της Κρήτης και στην ανατολική Μεσόγειο, είτε παραβιάζοντας την κυπριακή ΑΟΖ, είτε αμφισβητώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης. Αθήνα και Άγκυρα ετοιμάζονται πλέον για έναν νέο γύρο συνομιλιών με στόχο ΜΟΕ.

Αν και το πρώτο που θα έπρεπε να κάνουν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι να αποτιμήσουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από το 2000 και να συζητηθούν οι λόγοι αποτυχίας δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης, ο διάλογος είναι πάντα ευπρόσδεκτος.

Παρά τις τουρκικές προκλήσεις η Αθήνα θέλει να δείξει προς όλους πως αποτελεί και παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα κλιμακώσει τις προκλήσεις, χρησιμοποιώντας πάντα μια περίεργη διπλωματία «του μαστιγίου και του καρότου» προκειμένου να αναδεικνύει το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

Οι προσχεδιασμένες προκλήσεις σε Αέρα και Θάλασσα τις προηγούμενες ημέρες μας έχουν δώσει ένα δείγμα για το ακριβώς περιμένουμε!

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες σε Στρατιωτικό επίπεδο η Τουρκία ετοιμάζεται για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή… Οι Ασκήσεις των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας σε έδαφος που προσομοιάζει σε νησιά, μικρονήσια και βραχονησίδες πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι!

Οι Πρόσφατες ασκήσεις που έγιναν με την υποστήριξη Επιθετικών Ελικοπτέρων κατά την επιχειρησιακή Αξιολόγηση των Τούρκικων Δυνάμεων δεν είναι τυχαίες ,ούτε το σημείο που επιλέχθηκε είναι τυχαίο…

Σε όσους παρακολουθήσουν τις εικόνες από τις Ασκήσεις των Ειδικών Δυνάμεων μπορούν εύκολα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και ελπίζουμε ότι οι «Έχουν γνώση οι Φύλακες στο Τρίγωνο του Διαβόλου!»

Πηγή Βετεράνος

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  Τα τελευταία χρόνια, τα κλιματιστικά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχουν γίνει ένα απαραίτητο «αξεσουάρ» της καθημερινότητας μας.  Τα συναντούμε στις κατοικίες, τα δημόσια κτίρια, τα αυτοκίνητα, δημόσια μέσα μεταφοράς κ.λ.π. και η χρήση τους αυξάνεται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο.

Είμαστε λοιπόν εκτεθειμένοι στην επίδραση τους στον αέρα που αναπνέουμε σχεδόν κάθε στιγμή της ζωής μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζει ο μέσος χρήστης των κλιματιστικών, είναι ότι η λανθασμένη χρήση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας, αφού μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ασθένειες, κυριότερες από τις οποίες είναι:

1. Η νόσος των λεγεωνάριων (λεγεωνέλλα)

Το 1976 σε μια συγκέντρωση εθελοντών στρατιωτών (λεγεωνάριων) στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, 220 άτομα από τους παρευρισκομένους προσβλήθηκαν από μια άγνωστη μέχρι τότε ασθένεια.  Τα συμπτώματα της ασθένειας αρχικά έμοιαζαν με αυτά της κοινής γρίπης (κατάπτωση, υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος και ξηρός βήχας) και στην συνέχεια εξελίσσονταν σε πνευμονία, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα 34 άτομα να χάσουν την ζωή τους.
Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός ανακαλύφθηκε ο ιός της λεγεωνέλλας που προκλήθηκε από το βακτηρίδιο legeonella το οποίο όπως διαπιστώθηκε «φώλιαζε» στα κλιματιστικά μηχανήματα και μεταδίδονταν μέσω του αέρα στο αναπνευστικό σύστημα των παρευρισκομένων.
 
Ακόμη και σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων νοσεί από την νόσο αυτήν, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα.  Η θνησιμότητα σήμερα κυμαίνεται ανάμεσα στο 12~15% των ασθενών και η κατάληξη εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.
Το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας αναπτύσσεται στα φίλτρα και τα στοιχεία των κλιματιστικών καθώς και στους αεραγωγούς των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων με κεντρική διανομή του αέρα.  Εκτός των κλιματιστικών, το βακτήριο της λεγεωνέλλας μπορεί να εμφανιστεί και στα δίκτυα διανομής ζεστού νερού χρήσης όπου όμως η αντιμετώπιση και η πρόληψη είναι διαφορετική και η περιγραφή της ξεφεύγει από το σκοπό του άρθρου αυτού.
 
Η μόλυνση της εγκατάστασης κλιματισμού μπορεί να προληφθεί με την συχνή συντήρηση της εγκατάστασης και τον χημικό καθαρισμό των ευαίσθητων σημείων όπου συνήθως αναπτύσσεται το μικρόβιο (ψυκτικά στοιχεία, φίλτρα, στόμια, αεραγωγοί).

2. Αλλεργική ρινίτιδα

Μια άλλη ασθένεια που έχει συνδεθεί με την υπερβολική χρήση των κλιματιστικών είναι η αλλεργική ρινίτιδα.
Η κατάχρηση του κλιματιστικού σε συνδυασμό με ανεπαρκή εξαερισμό (συνθήκες όχι σπάνιες στις εγκαταστάσεις κλιματισμού στη χώρα μας) μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή και καταστροφή του μηχανισμού φίλτρανσης της ρινικής αναπνοής.
Στη σημερινή εποχή με τα τεράστια επίπεδα μόλυνσης του περιβάλλοντος, το μεγάλο άγχος και την συχνά κακή διατροφή, όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο, το 28% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες προσβάλεται από την ασθένεια αυτήν σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μόλις 25 χρόνια, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 6%.
Η λύση για να προστατευθούμε από την νόσο αυτήν, είναι και πάλι η τοποθέτηση κλιματιστικών με φίλτρα υψηλής ποιότητας και η συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων.

3. Μετάδοση ιώσεων

Σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές μελέτες, τα κλιματιστικά σε κοινόχρηστους χώρους είναι υπεύθυνα για την μετάδοση μεταδοτικών ασθενειών όπως η γρίπη, αφού στο σύστημα κλιματισμού συσσωρεύονται παθογόνοι μικρό-οργανισμοί οι οποίοι ανακυκλώνονται στον αέρα του χώρου προσβάλλοντας άτομα κυρίως με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι περισσότερο ευαίσθητες ομάδες είναι τα βρέφη, τα παιδιά και ηλικιωμένοι που έχουν μειωμένη άμυνα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Είναι πολύ πιθανό ότι οι γνωστές σε όλους μας (και άκρως επικίνδυνες) νοσοκομειακές λοιμώξεις, μεταδίδονται από τα κεντρικά συστήματα κλιματισμού των νοσοκομείων.
Όπως και προηγουμένως, η πρόληψη μετάδοσης των ιών είναι η συχνή συντήρηση και απολύμανση της εγκατάστασης κλιματισμού.

4. Ψύξη

Οι ψύξεις που οφείλονται στην κατάχρηση του κλιματιστικού αποτελούν συχνό φαινόμενο στην σύγχρονη εποχή.  Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές και μπορεί να επιφέρουν μόνιμες ευαισθησίες οι οποίες μας συνοδεύουν για ολόκληρη την ζωή.
Για την αποφυγή της ψύξης, είναι σημαντικό να επιλεγεί η κατάλληλη θέση τοποθέτησης του κλιματιστικού, ώστε ο ψυχρός αέρας να κατευθύνεται προς το κέντρο του χώρου, χωρίς όμως να μας «χτυπάει» την ώρα που χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό.

Εκτός των παραπάνω ασθενειών, η κατάχρηση του κλιματιστικού, μπορεί να επιφέρει μια σειρά από άλλες επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως:
  • Ξηρότητα δέρματος και εμφάνιση δερματοπαθειών
  • Ξηρότητα ματιών και εμφάνιση επιπεφυκίτιδας κυρίως σε άτομα που χρησιμοποιούν φακούς επαφής.
  • Επιδείνωση πόνων σε άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα και νευρίτιδα.
Κλιματισμός και κάπνισμα.
Η συχνή χρήση του κλιματιστικού σε συνδυασμό με κακό εξαερισμό και κάπνισμα, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία μας, και πολλαπλασιάζει τις ήδη άσχημες επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία μας, αφού οι καρκινογόνες ουσίες του καπνού ανακυκλώνονται στο χώρο και παιρνούν πολλές φορές από το αναπνευστικό μας σύστημα.

Συμβουλές για την προστασία της υγείας μας κατά την χρήση του κλιματιστικού.

 Επιλέξτε κλιματιστικά με φίλτρα υψηλής απόδοσης. Στην αγορά, υπάρχουν μοντέλα χαμηλού σχετικά κόστους που διαθέτουν αυτό-καθαριζόμενα ενεργά φίλτρα, ενώ στα ακριβότερα μοντέλα συναντά κανείς φίλτρα με αντί-βακτηριδιακή δράση.
– Για την εγκατάσταση του κλιματιστικού σας απευθυνθείτε σε έμπειρο εξειδικευμένο συνεργείο για να εξασφαλίσετε την τήρηση των προδιαγραφών του κατασκευαστή και την σωστή επιλογή της θέσης του κλιματιστικού.
– Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό συνετά, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία σε λογικά όρια ώστε να μην ζεσταίνεστε μεν, αλλά να μην κρυώνετε κιόλας. Με την ορθολογική χρήση, διαφυλάσσετε την υγεία σας, επιτυγχάνετε οικονομία και βοηθάτε στην προστασία του περιβάλλοντος.
– Μην κάθεστε στο σημείο που χτυπάει ο αέρας του κλιματιστικού. Μειώστε την ταχύτητα του ανεμιστήρα σε επίπεδα που ο χώρος να ψύχεται χωρίς να νιώθετε την κίνηση του αέρα.
– Φροντίστε για τον επαρκή εξαερισμό του χώρου σας όταν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό. Αν δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού, αφήστε ένα μισάνοικτο παράθυρο. Η ενέργεια σας αυτή θα ανεβάσει το κόστος του κλιματισμού, αλλά θα προστατεύσει την υγεία σας.
– Αερίζετε συχνά τους χώρους σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τις ώρες που δεν χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό.
– Ξεσκονίστε συχνά τους κλιματιζόμενους χώρους ώστε να αποφύγετε την ανακύκλωση της σκόνης στον αέρα που αναπνέετε.
 Συντηρήστε σωστά το κλιματιστικό σας (ή την κεντρική εγκατάσταση κλιματισμού) και απευθυνθείτε σε ειδικό συνεργείο κλιματισμού.
– Να είστε καχύποπτοι όταν ακούτε πολύ χαμηλές τιμές συντήρησης. Η συντήρηση του κλιματιστικού είναι μια εργασία που αν γίνει σωστά, απαιτεί χρόνο και είναι πιθανό ότι η πολύ χαμηλή τιμή θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλημμελή συντήρηση. Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού σας θα έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση του υψηλού βαθμού απόδοσης για πολλά χρόνια, την αύξηση της ζωής του κλιματιστικού σας, και την διαφύλαξη της υγείας σας.

Γρηγόρης Μοναχός
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τέλος η Αξιοπρέπεια και η Δικαιοσύνη
Ο Κοτζιάς "αθωώνει" το Γ' Ράιχ με πολιτικό τρόπο

Γράφει ο Ξενοφώντας Ερμείδης

Οι νεκροί και οι αδικαίωτοι είναι το διπλωματικό εργαλείο της ελληνικής κυβέρνησης για να ανοίξει την κάνουλα επιπλέον δανειοδότησης η Γερμανία προς την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, προτείνει για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων να δοθεί πολιτική λύση μεταξύ των δύο χωρών και όχι τη νομική λύση που περίμεναν περισσότερο από 70 χρόνια συγγενείς εκτελεσθέντων, θύματα που είναι ακόμη εν ζωή και ελληνικά χωριά που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα γερμανικά στρατεύματα.
Τέλος η αξιοπρέπεια για όλους τους Έλληνες που πολέμησαν ως ήρωες και παζαρεύονται σαν πόρνες.
Ο υπουργός χωρίς να ενημερώσει πρώτα τον ελληνικό λαό μέσω συνέντευξης τύπου για αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά στην Ελλάδα και την αξιοπρέπειά της, προτίμησε να μιλήσει στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργού της προτείνει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων να το διευθετήσει όχι η ελληνική πλευρά αλλά μια Γερμανοελληνική Επιτροπή με σκοπό να βρει έναν κοινό παρονομαστή που να συμφέρει και τις δύο χώρες χωρίς να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου η Γερμανία για όσα έπραξε εναντίον της Ελλάδας.

Στην συνάντηση που θα έχει ο κ. Κοτζιάς με τον Γερμανό ομόλογό του, Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαγερ πέρα από την Γερμανοελληνική Επιτροπή για της Αποζημιώσεις, θα μπει στο τραπέζι και το Ταμείο Ξεφτίλας που δημιούργησε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παπούλιας και ο Γερμανός ομόλογός του κ. Γκάουκ, πριν σχεδόν ένα χρόνο. Πρόκειται για το Ελληνογερμανικό Ταμείο για Μέλλον αλλά και το Ελληνογερμανικό Εργαστήριο για την Νεολαία που μέσω ελάχιστων χιλιάδων ευρώ επιδοτούν προγράμματα για την φιλία των δύο λαών βάζοντας τσιρότο στις πληγές που δεν κλείνουν ούτε με το χρυσάφι όλου του κόσμου.

"Η Αθήνα θέλει συμβιβασμό"

Περιμένοντας την αναλυτική συνέντευξη του κ Κοτζιά στο γερμανικό έντυπο και τις αποφάσεις που θα βγουν από την συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, κρατάμε μόνο τον τίτλο της γερμανικής εφημερίδας που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των νεκρών θυμάτων του Γ' Ράιχ και την νοημοσύνη των Ελλήνων που περίμεναν από τη νέα κυβέρνηση Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια. "Η Αθήνα θέλει συμβιβασμό στο θέμα των αποζημιώσεων", γράφει με τονισμένο τίτλο η Süddeutsche Zeitung.

Το "κούρεμα" του χρέους που θα συζητήσει ο κ. Κοτζιάς με τον ομόλογό του αθωώνοντας την Γερμανία για τα εγκλήματά της θα είναι παράλληλα και το "σύριζα κούρεμα" των δικαίων απαιτήσεων της Ελλάδας ως η μόνη χώρα που ποτέ δεν δικαιώθηκε για ό,τι υπέστη από το Γ' Ράιχ.

Καραμανλικά πρώτη φορά "αριστερά"

Η διπλωματική γραμμή της αριστεροπατριωτικής κυβέρνησης για να πάρει επιπλέον δανεικά από την ισχυρή Γερμανία είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή της δεκαετίας του '50.
Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε συμβιβασμό με την Δ. Γερμανία βάζοντας τις πολεμικές αποζημιώσεις και την Δικαιοσύνη υπέρ των Ελλήνων στην άκρη παραδίδοντας τον σφαγέα της Θεσσαλονίκης Μάξ Μέρτεν στα γερμανικά δικαστήρια (τα οποίο τον αθώωσαν) και έκλεισε το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου, μετά από απαίτηση της Δ. Γερμανίας.
Ως ανταποδοτική χάρη η Δυτική αναπτυσσόμενη από το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν να δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδων Ελλήνων εργατών να δουλεύουν στα εργοστάσια και στα ορυχεία της στερώντας από την Ελλάδα το ισχυρότερο εργατικό δυναμικό της εκείνες τις εποχές και την ευκαιρία να ορθοποδήσει μετά την Γερμανική Κατοχή.

1957: Επίσκεψη A. Krupp στην Ελλάδα του Καραμανλή. Στην Ελλάδα του φίλου του, Μποδοσάκη, ο οποίος έστησε τη γερμανική πολεμική υποδομή που λειτούργησε στα χέρια των Ναζί.

Όλα επαναλαμβάνονται πολιτικά στην Ελλάδα. Η κοινή γραμμή Δικαιοσύνης και Εξωτερική Πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από την Ελλάδα μεταπολεμικά, είναι μία και μοναδική: Παράδοση άνευ όρων υπέρ χρέους.
Μένει ανοιχτό το θέμα αν η ελληνική κυβέρνηση συμπεριλάβει στην πολιτική λύση του κ. Κοτζιά και τις απαιτήσεις που είναι σε εξέλιξη μέσω Δικαιοσύνης των μαρτυρικών κοινοτήτων της Ελλάδας και των αποζημιώσεων υπέρ των συγγενών των θυμάτων του Γ' Ράιχ που είναι σε εξέλιξη ή τελεσιδικήσει υπέρ των εναγόντων.

Αν ως αποζημιώσεις για τα μαρτυρικά χωριά και τους κατοίκους τους η λύση θα είναι "έργα πολιτισμού" με επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ξεφτίλας Παπούλια - Γκάουκ τότε η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα πουλήσει την Μνήμη της και τους νεκρούς αγωνιστές της υπέρ της εκ νέου υποδούλωσής της.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος, Κιλκίς

Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κ᾽ ἠγαπημένε πάντοτ’ εὐκολόπιστε καί πάντα προδομένε
(Διονύσιος Σολωμός)
Λίγο πρίν ἀπό την Ἐπανάσταση ὁ ἀπροσκύνητος Κλέφτης, Θεόδωρος Γρίβας, συλλαμβάνεται ἀπό τό «θηρίο» τῶν Ἰωαννίνων, τόν περιβόητο Ἀλῆ πασᾶ καί καταδικάζεται σέ θάνατο δι᾽ ἀπαγχονισμοῦ. Ὁ σπουδαῖος ἀθηναιογράφος Δημ. Καμπούρογλου, στό Βιογραφικόν Σχεδίασμα (ἐκδ. «Βεργίνα», Ἀθήνα, σ. 18) γιά τόν ἀγωνιστή τοῦ ᾽21 Θ. Γρίβα, διασώζει ἕνα χαρακτηριστικό ἐπεισόδιο: «Ὅταν ὁ δήμιος ἐπλησίασε κρατῶν τό σχοινίον, ὁ Γρίβας ἐκάλυψε τήν κεφαλήν του διά τοῦ ἐνδύματός του. Ὁ σατράπης διέταξε τότε τόν δήμιον νά σταθῇ, τόν δέ Θεόδωρον νά πλησιάσῃ· καί τῷ εἶπε: Γιατί σκέπασες τό κεφάλι σου, φοβήθηκες τόν θάνατον; Δέν ἤξερες ὅτι ἀφοῦ ἀκολούθησες τή δουλειά τοῦ πατέρα σου αὐτή θά ἦταν ἡ τύχη σου; Δέν φοβήθηκα τόν θάνατο, ἀπεκρίθη ὁ Θεόδωρος, τόν φόβο τόν ἄφησα στήν κοιλιά τῆς μάνας μου, οὔτε θά μείνω χωρίς ἐκδίκησι· καί πατέρα ἔχω καί τέσσερεις ἀδελφούς· μά ντρέπομαι τόν κόσμο πού θά μέ ἰδῇ νά πεθάνω ἔτσι καί ἀπό τά χέρια τέτοιων παληανθρώπων (καί ἔδειξε τούς Γύφτους, οἵτινες συνήθως μετήρχοντο τό ἐπάγγελμα τοῦ δημίου). Ἐζήτησα τόν θάνατο, ὅπου ἔπρεπε, ἀλλ᾽ αὐτός μέ ἀρνήθηκε. Ἡ ἀπάντησις αὕτη τόσην ἐντύπωσιν ἔκαμεν εἰς τόν Ἀλῆ, ὥστε διέταξε νά μήν τόν ἀπαγχονίσωσι, ἀλλά νά τόν ρίψωσιν εἰς τάς φυλακάς».

Αὐτή εἶναι ἡ εἰκόνα τῆς σημερινῆς Πατρίδας. Ξακουστή, «ὄμορφη, πλούσια, κι ἄπαρτη καί σεβαστή κι ἁγία», στέκεται ἁλυσοδεμένη ἐνώπιον τῶν δημίων της καί κρύβει το πρόσωπό της, ὄχι ἀπό ντροπή -«τιμιωτέρα ἰδιότης στήν οἰκουμένη» δέν ὑπάρχει, Ἑλλάδα- ἀλλά γιά νά μή βλέπει τούς χα-μαίζηλους σατραπίσκους πού τήν «ἀπαγχονίζουν».

Καί τό «ἰκρίωμα», ἡ ἀγχόνη, ἔχει στηθεῖ μές στίς σχολικές τάξεις, ὅπου γιά πρώτη φορά ἀπό ἱδρύσεως τοῦ ἑλληνικοῦ κράτους κυκλοφοροῦν «βιβλία» -πανέρια μέ ὀχιές- στα ὁποῖα εὐτελίζονται καί γελοιοποιοῦνται τά πολυτίμητα τζιβαϊρικά τοῦ Γένους, ἡ ἀμώμητος Πίστη, ἡ Πατρίδα, οἱ ἐθνικοί ἀγῶνες, ἡ ἐξαίσια Παράδοσή μας! «Γιατί καί κεῖνα πού σεβάστηκεν ὁ Τοῦρκος, τ’ ἄθεα γράμματα τά πατᾶνε καί πᾶνε νά τά ξεριζώσουνε…

Τά ἄθεα γράμματα ὑφαίνουνε τό σάβανο τοῦ Γένους» μοιρολογεῖ ὁ Παπουλάκος (Ἰδιοπροσωπία τοῦ Νέου Ἑλληνισμοῦ, ἐκδ. «Ἵδρυμα Γουλανδρῆ-Χόρν», Ἀθήνα 1999, σ. 397).

Θά περίμενε κανείς ὅτι τό ᾽21, τά γενέθλια τοῦ κράτους μας, τό ἄφραστον θαῦμα τῆς Θεοτόκου -γιατί θαῦμα τῆς Θεομάνας μας ἦταν ἡ λευτεριά- θά τό προσέγγιζαν «οἱ νάνοι καί οἱ ἀρλεκίνοι, οἱ τροπαιοῦχοι τοῦ ἄδειου λόγου» (Παλαμᾶς), θά τό ἀντιμετώπιζαν μέ τήν πρέπουσα ἱερότητα. Νά, ὅπως τά εὐλογημένα γιαταγάνια καί καριοφίλια τῶν κλεφταρματολῶν: Τοῦ ἀντρειωμένου τ᾽ ἅρματα δέν πρέπει νά πουλιῶνται μόν’ πρέπει τους στήν ἐκκλησιά ἐκεῖ νά λειτουργιῶνται.

Γιατί τό ᾽21 εἶναι τό «ἅγιο Βῆμα» τῆς ἱστορίας μας!! «Ἡ ἑλληνική Ἐπανάσταση εἶναι ἡ πιό πνευματική ἐπανάσταση πού ἔγινε στόν κόσμο. Εἶναι ἁγιασμένη… Ἡ σκλαβιά πού ἔσπρωξε τούς Ἕλληνες νά ξεσηκωθοῦν καταπάνω στόν Τοῦρκο δέν ἤτανε μονάχα ἡ στέρηση κ’ ἡ κακοπάθηση τοῦ κορμιοῦ, ἀλλά, ἀπάνω ἀπ’ ὅλα, τό ὅτι ὁ τύραννος ἤθελε νά χαλάσει τήν πίστη τους, μποδίζοντάς τους ἀπό τά θρησκευτικά χρέη τους, ἀλλαξοπιστίζοντάς τους καί σφάζοντας ἤ κρεμάζοντάς τους, ἐπειδή δέν ἀρνιόντανε τήν πίστη τους γιά νά γίνουνε μωχαμετάνοι. Γιά τοῦτο πίστη καί πατρίδα εἴχανε γίνει ἕνα καί τό ἴδιο πρᾶγμα» (Φώτη Κόντογλου, Ἡ Πονεμένη Ρωμιοσύνη, ἐκδ. «Ἀστήρ», Ἀθήνα 71989, σ. 275). Γιά κάποιους ὅμως, πού κακῇ τῇ ὥρᾳ, γράφουν καί σχολικά βιβλία Γλώσσας, ἡ Ἐπανάσταση δέν εἶναι «ἁγιασμένη», ἀλλά εὐκαιρία γιά -ἄς μοῦ ἐπιτραπεῖ ἡ φράση- «χαβαλέ», γιά σαχλεπίσαχλες ἐπινοήσεις! Εἶναι δυνατόν νά διακωμωδεῖται τό ᾽21; Ἔχουν δικαίωμα κάποιοι νά γελοιοποιοῦν τά ὅσια καί τά ἱερά τοῦ Γένους;

Στήν Νεοελληνική Γλῶσσα Α´ Γυμνασίου (σ. 82-83) περιέχεται κείμενο -ἀφιέρωμα στό ᾽21 μέ τίτλο «Ἡ παράσταση». Ἀντιγράφω ἕνα ἀπόσπασμα: «…τότε ὁ Βαγγελάκης πού ἔκανε τόν Μπότσαρη καί τόν στένευε ἡ στολή του, ἔσκυψε νά πάρει τά τσαρούχια μου νά μοῦ τά δώσει καί φάνηκε τό σώβρακό του καί τά κορίτσια ἔβαλαν τά γέλια κι ἐκεῖνος τά κλάματα…
Καί ὁ κύριος διευθυντής… ἄρχισε νά φωνάζει:

- Ζήτω ἡ 25η Μαρτίου! καί εἶπε «καί τοῦ χρόνου» κι ὅλοι σηκώσαμε τά χέρια μπροστά καί εἴπαμε καί ζήτω κι ἡ κυρία Οὐρανία φώναξε πάλι προσοχή! καί σταθήκαμε ὅλοι προσοχή καί τραγουδήσαμε τόν ἐθνικό ὕμνο καί γιατί χαίρεται ὁ κόσμος καί χαμογελάει πατέρα; καί φύγαμε νά πᾶμε σπίτι μας νά φᾶμε σκορδαλιά γιά τό καλό τῆς ἡμέρας, νά κοιμηθοῦμε, νά ξυπνήσουμε, νά βάλουμε τά καλά μας καί νά πᾶμε νά ποῦμε χρόνια πολλά τοῦ Βαγγελάκη πού εἶχε τήν ἐθνική ἑορτή του».
(Σέ τέτοια ἀξιοθρήνητη γλῶσσα γραμμένο τό κείμενο – «σπασμένα ἑλληνικά»!! Και στήν ἴδια σελίδα, ἀντί νά μπεῖ μιά εἰκόνα τοῦ ᾽21, ὅπως γιά παράδειγμα ἡ «Ἔξοδος», παρεισέφρησε διαφήμιση γιά το ἐρεβοειδές κινηματογραφικό ἔργο «Ὁ ἄρχοντας τῶν δαχτυλιδιῶν»!!).

Τό ἴδιο χλευαστικό καί ἀνίερο ὕφος συναντοῦμε καί στό «Τετράδιο Ἐργασιῶν» Νεοελληνικῆς Γλώσσας τῆς Β´ Γυμνασίου (σ. 35). Κείμενο μέ τίτλο «Ἀρχίζουμε πρόβες γιά τήν ἐθνική γιορτή». Ἀντιγράφω καί ἀπό αὐτό τό κουρελούργημα ἕνα ἀπόσπασμα (τά ἀποσπάσματα ἐνίοτε εἶναι καί… ἐκτελεστικά! «Ἐκτελοῦν» καί μαγαρίζουν ἀνυποψίαστες, ἀθῶες παιδικές ψυχές!).
«Τέλεια! Σήμερα στό μάθημα τῆς μουσικῆς ἦταν τέλεια! Γιατί ἀπό αὔριο ἀρχίζουμε πρόβες γιά τή γιορτή τῆς 25ης Μαρτίου. Θά κάνουμε πρόβες μέ τή χορωδία, θά χάνουμε μαθήματα! Ἔχουμε μιά κάπως μικρή χορωδία στό σχολεῖο, καμιά τριανταριά ἄτομα καί ἔχει πλάκα. Τό ρεπερτόριο θά ‘ναι τό συνηθισμένο: Ἐλεύθεροι Πολιορκημένοι καί δῶσ᾽του… Ἀπό τώρα ὀνειρεύομαι τίς ὧρες μαθημάτων πού θά χαθοῦν στίς πρόβες. Καί ἡ καλλιτεχνικοῦ, ἡ Βαφιώτη, μᾶς λέει ὅτι θέλει μιά ὁμάδα νά σχεδιάσει κάτι σκηνικά καί κάτι Κολοκοτρώνηδες καί κάτι σημαῖες καί δάφνες. Μέσα! Ὑπολογίζω κι ἄλλες χαμένες ὧρες μαθημάτων…».

Ἐρωτῶ: Πῶς θά μάθει ὁ ἄγουρος νέος μαθητής, πῶς θά τοῦ καλλιεργηθεῖ τό σέβας γιά τό ᾽21 καί ἡ ὑπερηφάνεια γιά τόν ἡρωισμό καί τήν αὐτοθυσία τῶν προγόνων του, ὅταν τοῦ «διδάσκουμε» τέτοιες ἀθλιότητες; Γιατί ὕστερα νά μήν καίουν τήν σημαία μας; Ποῦ εἶναι τά γραμμένα μέ αἷμα «ἀπομνημονεύματα» τῶν πολέμαρχων τοῦ Εἰκοσιένα; Τί ἀπέγιναν οἱ Ἐλεύθεροι Πολιορκημένοι τοῦ Σολωμοῦ, πού τιτλοφόρησε κατ᾽ ἀρχάς τό ἀριστούργημά του μέ τή λέξη Χρέος; Ὁ μεγάλος ἐθνικός ποιητής μας, τό 1842, στίς 25 Μαρτίου μάλιστα, σέ μιά ἐπιστολή του στόν Γ. Τερτσέτη γράφει τοῦτα τά ἐπικαιρότατα λόγια: «…Τί νά εἴπω διά τό παρόν; Ἡ διαφθορά εἶναι τόσον γενική καί ἔχει τόσας βαθείας ρίζας, ὥστε προξενεῖ κατάπληξιν. Ὅταν οἱ αἴτιοι αὐτῆς παταχθοῦν ἐντελῶς εἶναι δυνατή μία ἠθική ἀναγέννησις. Τότε τό μέλλον μας θά εἶναι μεγάλο, ἄν ὅλα στηριχθοῦν εἰς τήν ἠθικήν, ἄν ἡ δικαιοσύνη θριαμβεύσῃ, ἄν τά γράμματα καλλιεργηθοῦν, ὄχι πρός ματαίαν ἐπίδειξιν, ἀλλά πρός ὠφέλειαν τοῦ λαοῦ, ὁ ὁποῖος ἔχει ἀνάγκην ἀπό ἀνατροφήν καί ἀπό μόρφωσιν ὄχι σχολαστικήν. Θά ἔχωμεν -ἤ μᾶλλον θά ἔχουν τά παιδιά μας- μίαν ἠθικήν ἀναγέννησιν τότε καί τό μέλλον θά εἶναι μεγάλο» (Δ. Σολωμοῦ, Ἅπαντα, ἐκδ. «Μέρμηγκας», σ. 168). Γιά νά ἀνθίσουν τοῦτοι οἱ τόποι, μᾶς κανοναρχεῖ ὁ ποιητής, πρέπει νά «παταχθοῦν» οἱ αἴτιοι καί νά καλλιεργηθοῦν τά γράμματα «πού διαβάζουνε οἱ ἀγράμματοι κι ἁγιάζουνε» (Ἐλύτης). Μόνο ἡ Παιδεία, πού ἀρδεύεται ἀπό τήν Παράδοση τοῦ Γένους, μπορεῖ νά μᾶς σώσει!! Αὐτή ἡ Παιδεία θά ὁδηγήσει στον Ἐπαναγνισμό μας!! Νά ξαναγίνουμε ἁγνοί, ζώντας μέ τά δικά μας ἤθη καί ἔθιμα, μέ τά ρωμαίικα πλούτη καί ὄχι μέ τίς γουρουνοτροφές, τά ξυλοκέρατα τῶν Φράγκων καί τῶν ἡμετέρων Γραικύλων τῆς σήμερον!

Παραπέμπω καί σ᾽ ἕνα ἀκόμη πονήρευμά τους, στήν Στ´ Δημοτικοῦ αὐτή τήν φορά, στήν Γλῶσσα (β´ τεῦχος, σ. 105). Ἐδῶ λογοκρίθηκε ὁ περίφημος λόγος τοῦ Κολοκοτρώνη στήν Πνύκα. Λέει σέ μιά ἀποστροφή τοῦ λόγου ὁ Γέρος τοῦ Μοριᾶ: «Οἱ παλαιοί Ἕλληνες, οἱ πρόγονοί μας, ἔπεσαν εἰς τήν διχόνοιαν καί ἐτρώγονταν μεταξύ τους, καί ἔτσι ἔλαβαν καιρό πρῶτα οἱ Ρωμαῖοι, ἔπειτα ἄλλοι βάρβαροι καί τούς ὑπόταξαν. Ὕστερα ἦλθαν οἱ Μουσουλμάνοι. Οἱ ἔμποροι καί οἱ προκομμένοι…». Μετά τήν λέξη «Μουσουλμάνοι», ὁ ἥρωας εἶπε καί κάποια ἄλλα πράγματα: «Καί ἔκαμαν ὅ,τι ἠμποροῦσαν διά νά ἀλλάξῃ ὁ λαός την πίστιν του. Ἔκοψαν γλῶσσες εἰς πολλούς ἀνθρώπους, ἀλλ᾽ ἐστάθη ἀδύνατο νά το κατορθώσουν. Τόν ἕνα ἔκοπταν, ὁ ἄλλος τόν σταυρό του ἔκαμνε». Ἀλλά τό κομμάτι αὐτό λογοκρίθηκε, διότι θά πικραθεῖ ὁ ἀπέναντι «φίλος»…

Στά δέ «Κείμενα Νεοελληνικῆς Λογοτεχνίας» τῆς Γ´ Γυμνασίου, στίς σ. 46-48, συμπεριέλαβαν καί ἕνα ἀπόσπασμα ἀπό τά Ἀπομνημονεύματα τοῦ στρατηγοῦ Μακρυγιάννη. Λές «δόξα σοι ὁ Θεός»! Ὅμως… ἀπό τό ἀκατέργαστο αὐτό διαμάντι, ἐντόπισαν -οἱ τυμπανιαῖοι ἀποφορᾶς πατριδομάχοι- τό σημεῖο ὅπου ὁ Μακρυγιάννης γράφει κάτι ἐναντίον τοῦ Κολοκοτρώνη: «Οἱ ἄρχοντές μας, οἱ ἀρχηγοί μας ἔγιναν “Ἐκλαμπρότατοι”… ἔγινε ὁ Κολοκοτρώνης καί οἱ ἄλλοι συγγενεῖς καί φίλοι, πλούσιοι ἀπό γές (χωράφια), ἀργαστήρια, μύλους… Ὅταν ὁ Κολοκοτρώνης καί οἱ σύντροφοί του ἦρθαν ἀπό τή Ζάκυνθο, δέν εἶχαν οὔτε πιθαμή γῆς…». Ὁ Μακρυγιάννης σέ ἄλλα πενήντα σημεῖα ἐπαινεῖ τόν Κολοκοτρώνη, ἀλλά αὐτό ἔπρεπε νά μπεῖ! Γιατί; Γιά νά μειώσουν τούς ἥρωες, νά τούς εὐτελίσουν! Ὁ ἥρωας, ὅπως καί ὁ ἅγιος, πού πολλές φορές στήν ἱστορία μας ταυτίζονται, εἶναι «ἐπικίνδυνα» πρότυπα γιά τούς νέους!! Ὁ δειλός καί πειθήνιος νεοραγιάς τῶν Μνημονίων εἶναι προτιμότερος. Μιλᾶμε σήμερα ὅλοι μας γιά Κρίση. Ὅμως ἡ πραγματική κρίση, αὐτή πού θά κρίνει καί τό μέλλον μας, ὡς λαοῦ ἱστορικοῦ, σοβεῖ μές στίς σχολικές αἴθουσες!! Ἄν συνεχιστεῖ τό κακό θά χαθεῖ μιά ὁλόκληρη γενιά!! Ἡ νέα Τουρκοκρατία, μέσῳ τῆς Ἐκπαίδευσης καί τῶν ἀδιάφορων δασκάλων καί καθηγητῶν -ὑπάρχει πάντοτε ἡ «μαγιά» τοῦ Μακρυγιάννη- ἀνδρεῖ τούς Γενίτσαρους τοῦ μέλλοντος, τοῦ πολύ κοντινοῦ μας!! Ἐσχάτη ὥρα ἐστί, «νά μιλήσουμε, νά ’νεργήσουμε κι ὅ,τι θέλουν ἄς μᾶς κάμουν».

«Ἄν ἡ παροῦσα γενεά δέν ἐνδυναμωθεῖ ἀπό ἀνθρώπους μορφωμένους ἐν καλῇ διδασκαλίᾳ καί μάλιστα πρός τόν κανόνα τῆς ἁγίας ἡμῶν πίστεως καί τῶν ἠθῶν μας, θά εἶναι δυσοίωνο τό μέλλον τῆς Ἑλλάδος καί ἡ διακυβέρνησίς της ἀδύνατη» ἔγραφε σέ ἐπιστολή του πρός τόν Μισαήλ Ἀποστολίδη ὁ πρῶτος καί τελευταῖος Ὀρθόδοξος Ρωμιός Κυβερνήτης τῆς πατρίδας μας, Ἰωάννης Καποδίστριας (Ἰω. Τσάγκα, Ἡ ὀρθόδοξη χριστιανική ἀγωγή στό ἐκπαιδευτικό ἔργο τοῦ Ἰωάννη Καποδίστρια, ἐκδ. «Κυριακίδη», σ. 174). Καί μιά καί σήμερα τό ἔνδοξο τοῦτο ἁλωνάκι, ἡ κατασυκοφαντημένη πατρίδα μας, εἶναι ζωσμένη ἀπό τίς «ἀλώπεκες τοῦ σκότους» (Εὐ. Βούλγαρης), τούς Φράγκους, καί τό ἐξ ἀνατολῶν θηρίο πάλιν μαίνεται, νά κλείσω μέ τό ἡρωικότερο ἐπεισόδιο τοῦ Ἀγώνα, τήν Ἔξοδο τοῦ Μεσολογγίου, πού μᾶς διδάσκει πῶς σώζονται τά ἔθνη (τό κείμενο δημοσιεύτηκε στό θαυμάσιο περιοδικό «Χριστιανική Βιβλιογραφία», τοῦ πολυσέβαστου Στυλιανοῦ Λαγουροῦ. Εἶναι ἀπόσπασμα ἀπό τό βιβλίο τοῦ Ν. Βούλγαρη Τό Μεσολόγγι τῶν Ἰδεῶν, ἑρμηνεία τῆς ἀπόφασης τῆς Ἐξόδου):

«Ἦταν πρωί, Σάββατο τοῦ Λαζάρου 10 Ἀπριλίου τοῦ 1826, ὅταν συγκροτήθηκε τό νεκροδόξαστο ἐκεῖνο συμβούλιο ἀποφάσεως. Ἦταν ἕνα συμβούλιο θανάτου. Οἱ καπεταναῖοι εἶχαν ἀναλάβει νά διερευνήσουν μέ ἀνιχνευτές τήν ὕπαρξη μυστικοῦ δρόμου – διόδου γιά ἀκίνδυνο πέρασμα τῶν Ἐλεύθερων Πολιορκημένων στήν ἐλευθερία. Κανένας ὅμως δέν ἔφερε ἐλπιδοφόρα πληροφορία. Οἱ λόχμες καί οἱ στενωποί φυλάγονταν ἄγρυπνα ἀπό τούς πολιορκητές σέ βάθος χώρου καί τόπου. Γενική ἦταν ἡ κατήφεια καί ἡ σιωπηλή θλίψη. Τή σιωπή τῆς στιγμῆς ἔσπασε ἡ βροντώδης καί σταθερή ἔκρηξη τοῦ τρανοδύναμου ἀρχηγοῦ τῆς Φρουρᾶς, τοῦ Θανάση Ραζη­Κότσικα:

- Ὑπάρχει δρόμος ὠρέ!
- Ποιός εἶναι, στρατηγέ, καί δέν τόν λές τόση ὥρα; διαμαρτυρήθηκαν ὅλοι οἱ παριστάμενοι.
- Εἶναι ὁ δρόμος τοῦ Θεοῦ, φωνάζει».

Μόνο ἄν ἀνεβοῦμε τόν δρόμο τοῦ Θεοῦ, τόν Γολγοθᾶ, θά ἀντισταθοῦμε ὡς λαός καί ὡς κράτος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Επιχείρηση «Κόκκινη Προβιά» της Μέρκελ στην Ελλάδα, παράπλευρη απώλεια ο Κατρούγκαλος

Στα τέλη του 1980 η κοινή γνώμη της Ευρώπης συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη της υπόθεσης «Gladio», όταν ένας Ιταλός δικαστής ερευνώντας μια τρομοκρατική επίθεση στην ιταλική πόλη Γκορίτσια το 1972 και τυχαία αποκάλυψε ένα ολόκληρο δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1947 από το ΝΑΤΟ με σκοπό την αποτροπή ενδεχόμενης ανόδου της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η υπόθεση «Gladio», γνωστή και ως «Κόκκινη Προβιά» στην Ελλάδα, ήταν η πιο ισχυρή απόδειξη για τις στενές σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών, κυρίως των αμερικανικών, με την τρομοκρατία.

Η υπόθεση Κατρούγκαλου είναι απλά το επικοινωνιακό κομμάτι, μια «απλή» σκευωρία σπίλωσης. «Βρηκαν» ένα ντοκουμέντο, που τελικά ήταν πλαστό κι αντί συγγνώμης μετάθεσαν της συζήτησης στο «εγκλημα» του γνωστού νομικού να πληρώνεται για την εργασία, παραβλέποντας φυσικά, ότι και σε αρκετές υποθέσεις προσέφερε κι αμισθί.

Η θύελλα που ξεσήκωσε η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος για την Ελλάδα , που έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα υποταγής στην Ελληνική κυβέρνηση κι έμμεσα στον Ελληνικό λαό, ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου.

Οι αποκαλύψεις που έκανε στην εκπομπή του ο Λάκης Λαζόπουλος για την οικονομική ασφυξία με την όποια προετοίμασε την προβλεπόμενη ήττα της η τεως συγκυβέρνηση, με την «επιστροφή» των 11δις πίσω στο ΤΧΣ, αλλά και οι δηλώσεις του νυν πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό είναι μια νεας μορφής τρομοκρατία. Της Οικονομικής Τρομοκρατίας

Η ανακοίνωση-προτροπή προς τον Ελληνικό λαό, πρωτίστως σε αυστηρό ύφος απαιτούσε από την δοκιμαζόμενη χώρα να σταματήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις και να συνεχίσει την μνημονιακή λαίλαπα και δευτερευόντως να δώσει προς όλους τους αντιπάλους της χώρας να καταλάβουν ότι ο Σαμαράς τους «κλείνει το μάτι» κι είναι ακόμη πρόθυμος συνεργάτης.

Ομως ο πρώην πρωθυπουργός δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα στο εσωτερικό. Αντιθέτως με την ανακοίνωση, όχι μόνον δεν έδειξε, έστω υποκριτικά ενοχλημένος, αλλά την περιέφερε ανα χείρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απομονώνει την χώρα!

Ενώ παράλληλα σε όλους τους τόνους και μέ όλους του εκπροσώπους της στα κανάλια, καλούσε εμμέσως τους επιχειρηματίες να βγάλουν τα λεφτά τους απο την χώρα κι εν μέρει κατάφερε αρκετά 22δις πανικοβάλοντας την κοινή γνώμη

Επίσης η στάση των εταίρων του Νότου, εκτός ίσως της πιο «ουδέτερης» Ιταλίας δείχνουν ότι υπάρχει μια σύμπνοια απόψεων στην αντιμετώπιση της Ελληνικής προσπάθειας για αλλαγή και απεμπλοκή από την οικονομική κι ανθρωπιστική κρίση.

Ο Ισπανός Ραχοι επίσης γνωστός φίλος και ομόσταυλος του Αντώνη Σαμαρά, έχοντας πρόβλημα με την άνοδο των Podemos, φοβούμενος ότι ο λαός της Ιβηρικής θα καταλάβει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός πχ από το προγκρόμ εξώσεων που εφαρμόζει η Ισπανική αστυνομία και θα χάσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, απειλεί διαρκώς με δηλώσεις την Ελληνική Κυβέρνηση. O επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι ζήτησε μάλιστα από τον Αλέξη Τσίπρα, να επιδείξει «σοβαρότητα» (sic) και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους.

Ο Πορτογάλος επίσης είναι σε δύσκολη θέση, γιατί παρότι φαίνεται σε καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες χώρες, η κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στην κοινωνία, υπάρχουν κι εκεί σκάνδαλα με την Siemens και τελευταία, τριάντα δύο προσωπικότητες της Πορτογαλίας, ανάμεσά τους πολιτικοί απ’ όλους τους χώρους, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και συνδικαλιστές, ένωσαν τις δυνάμεις τους πιέζοντας τον πρωθυπουργό της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σε ανοιχτή επιστολή τους, να απορρίψει την συνέχιση της λιτότητας στην Αθήνα

Εξάλλου ακόμη κι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «αισθάνθηκε» την ανάγκη να διαλύσει τα σύννεφα μεταξύ της Αθήνας της Ιβηρικής, λέγοντας πως οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας «δεν έχουν «διαβολικό σχέδιο» για να νικήσουν τον Τσίπρα». Τι καλύτερη επιβεβαίωση από μια τέτοια διάψευση.

Netakias


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Ηλίας Ηλιόπουλος

Η Ελλάς υφίσταται έναν ωμό και επαίσχυντο εκβιασμό από πλευράς του υπερεθνικού ολοκληρωτικού μορφώματος της λεγομένης «Ε.Ε.» – τόσο από την Υπερεθνική Γραφειοκρατική Ελίτ των Βρυξελλών όσο και από την Ηγεμονεύουσα Μέση Ηπειρωτική Δύναμη Γερμανία.

Ο υπερήφανος και ιστορικός Ελληνικός Λαός και η νόμιμη Κυβέρνησή του, υπό τον χαρισματικό Αλέξη Τσίπρα, υφίστανται μιαν ελεεινή και τρισάθλια τακτική, «αντάξια» των καλλιτέρων παραδόσεων της Εσπερίας. Μιας Εσπερίας, μιας Φραγκονο-Τευτονικής, Ρωμαιο-Καρολιγγείου Ευρώπης, η οποία πάντοτε έτρεφε – και εξακολουθεί να τρέφει – ακατασίγαστο μίσος κατά του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Πάντοτε πότισε χολή και όξος τους «σχισματικούς Έλληνες». Πάντοτε μάς έπληξε δολίως και υπούλως, και πάντα μάς επρόδωσε.

Είναι, πλέον, καιρός να «κάνουμε ταμείο»! Ψύχραιμα, νηφάλια, ορθολογικά, χωρίς τις ιδεοληπτικές εμμονές των ευρω-γενιτσάρων, οι οποίοι, καίτοι ελαχίστη μειονοψηφία μεταξύ του Λαού, ελέγχουν απολύτως τους Ιδεολογικούς Μηχανισμούς του Κράτους. Αντικειμενικά, η υπαγωγή της πατρίδος μας στο ναζιστικής καταγωγής και προελεύσεως, ολοκληρωτικής υφής, νοοτροπίας, πρακτικής και στοχοθεσίας υπερεθνικό μόρφωμα της «Ε.Ε.» σήμανε μία δραματική επιδείνωση της θέσεως, του ρόλου και των δυνατοτήτων της Ελλάδος στον διεθνή καταμερισμό ισχύος.

Σημειωτέον ότι για την υπαγωγή της χώρας μας στο υβριδικό υπερεθνικό «Reich» των Βρυξελλών την ιστορική ευθύνη φέρουν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο παλαιότερος) και ο Κωνσταντίνος Σημίτης, δηλαδή δύο πρόσωπα που, ούτως ή άλλως, βαρύνονται με τα χείριστα εθνικά εγκλήματα (ο πρώτος με την διαχρονική προδοσία του Κυπριακού Ελληνισμού, από το 1959 έως το 1974, τις κατάπτυστες προδοτικές συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, την εγκατάλειψη και προδοσία των μαχομένων Ελλήνων Αξιωματικών και Οπλιτών - Ελλαδιτών και Κυπρίων - και την απεμπόληση των νομίμων ελληνικών αξιώσεων για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, ο δεύτερος με την προδοσία των Υμίων, την Συμφωνία της Μαδρίτης και την υπονόμευση των νομίμων ελληνικών διεκδικήσεων περί τις γερμανικές επανορθώσεις).

Συνεπεία της μείζονος επιλογής, στην οποία προέβη η εγχώρια Ολιγαρχία (δηλαδή η κομπραδόρικη, νόθος μεγαλοαστική τάξη) και οι εκφραστές της στο θεσμικό-πολιτικό και ιδεολογικό εποικοδόμημα (δηλαδή το πολιτικό προσωπικό και η επιδοτούμενη «προοδευτική διανόηση» των ευρωπαϊκών κονδυλίων), από το 1974, ιδίως δε από την υπαγωγή μας στην ζώνη του «ευρώ» και εντεύθεν, υπονομεύθηκε εξακολουθητικά πάσα δυνατότης μιας αυτοδυνάμου εθνικής οικονομικής αναπτύξεως και κατεστράφη ολοσχερώς η (υπαρκτή μέχρι την δεκαετία του 1980) εθνική παραγωγική δομή της Ελλάδος.

Μη διαθέτουσα ούτε εθνική συνείδηση ούτε εθνικό σχέδιο ούτε επίγνωση εθνικής ευθύνης ούτε γεωπολιτική παιδεία ούτε ιστορική θέαση, η λούμπεν αστική τάξη των κομπραδόρων, αεριτζήδων και κρατικοεπιδοτούμενων εργολάβων και καναλαρχών, με βασικούς εκφραστές στο εποικοδόμημα τους κατ’ εξοχήν εκφραστές της εθνικής υποτελείας, προέκρινε, λοιπόν – προκειμένου να διατηρήσει, αναπαραγάγει και διασφαλίσει την παρασιτική της ύπαρξη μετά το 1974 και την τότε δεινή κρίση του ατλαντιστικού ιδεολογήματος – και επέβαλε την ολοκληρωτική υπαγωγή της χώρας μας στο ιδιότυπο μετα-μοντέρνο φασιστικό υπερεθνικό μόρφωμα των Βρυξελλών, με άμεση συνέπεια την απώλεια της Εθνικής Κυριαρχίας της Ελλάδος, χωρίς μάλιστα ποτέ να ερωτηθεί ο (κατ’ όνομα και κατά το Σύνταγμα) Κυρίαρχος Ελληνικός Λαός (με την μόνη γνήσια, αυθεντική και αδιαμεσολάβητη μέθοδο εκφράσεως της κυριάρχου βουλήσεώς του, της κατά Rousseau “Volonté Generale” του Λαού, ήγουν διά δημοψηφίσματος, βεβαίως, και όχι φυσικά με χαλκευμένες «δημοσκοπήσεις» των καθεστωτικών μηχανισμών).

Συγχρόνως, και παραλλήλως προς την (εσκεμμένη) καταστροφή της άλλοτε ανθηράς και ακμαζούσης Εθνικής Οικονομίας (γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, βιοτεχνίας, βιομηχανίας, μεταλλουργίας), από την αποφράδα ημέρα της υποταγής της Πατρίδος μας στην τότε ΕΟΚ και εντεύθεν, έλαβε χώρα – και συνεχίζεται ήδη επί 25ετίαν – μία τεράστια εθνοπολιτική αναδιάταξη του Ελληνικού Γεωϊστορικού Χώρου, με μοχλό τον συνεχιζόμενο μαζικό εποικισμό του Ελληνικού Χώρου και με άμεση και ορατή συνέπεια την μετάλλαξη του άλλοτε Εθνικού Ελληνικού Κράτους σε ουδετεροεθνές πολυεθνικό/πολυπολιτισμικό μόρφωμα, μέχρι το 2025 – και, κατ’ ακολουθίαν, την Λιβανοποίηση ή/και Κοσσοβοποίηση του (πάλαι ποτέ) Εθνικού Ελληνικού Κράτους.

Εν τούτοις, η (σοβούσα ήδη από εποχής δημοψηφισμάτων περί του ανακριβώς λεγομένου «Ευρωπαϊκού Συντάγματος» και, εν τω μεταξύ, οξυνθείσα λόγω της οικονομικής κίσεως) κρίση νομιμοποίησεως του εγχειρήματος της λεγομένης «ευρωπαϊκής ενοποιήσεως» αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, και δη στο κέντρο της Ευρώπης, αρχής γενομένης από την Γαλλία. Θα προσλάβει μάλιστα αληθώς δραματική διάσταση (όρα τα ιστορικά προηγούμενα των προηγηθέντων Πολέμων της Ευρωπαϊκής Ενοποιήσεως 1914-18 και 1939-45), εάν η βαθύτατα αντιδημοκρατική, δημοφοβική και εθνοφοβική Υπερεθνική Νομενκλατούρα των Βρυξελλών εξακολουθήσει να αγνοεί, υποτιμά και περιπαίζει την βούληση των Εθνών και απροκαλύπτως επιχειρήσει την διαβόητη «ολοκλήρωση» της ομοιογενοποιήσεως του Ηπειρωτικού Ευρωπαϊκού Χώρου με ολοσχερή εξουδετέρωση των Εθνικών Κρατών, συνεπακόλουθο εκμηδενισμό των όποιων υπολειμμάτων της Εθνοκρατικής Κυριαρχίας διαθέτουν ακόμη αυτά και σταδιακή αντικατάσταση τους από τις Περιφέρειες ως βασικές συνιστώσες του υπό συγκρότησιν ευρωπαϊκού κρατικού μορφώματος.

Υπό το φως των ανωτέρω υπήρξε, πράγματι, τρομακτική η εξακολουθητική αδυναμία του ελλαδικού πολιτικού συστήματος να αναλάβει το βάρος της Λήψεως Αποφάσεων επιτακτικών για την επιβίωση του Ελληνικού Έθνους. Θλιβερό κατάντημα η απελθούσα κατοχική «κυβέρνηση» Σαμαρά-Βενιζέλου!

Σήμερα, ο Ελληνικός Λαός παρακολουθεί την Κυβέρνησή του και τον Πρωθυπουργό του να αγωνίζονται τον αγώνα τον καλόν εναντίον του Υπερεθνικού Μετα-Νεωτερικού Φασισμού, που επιθυμεί την φυσική εξόντωση, την ταπείνωση και τον εξανδραποδισμό του Ελληνικού Έθνους. Μέχρι τούδε, ο Πρωθυπουργός, εφαρμόζοντας μιαν ευφυή στρατηγική ελιγμών, σημείωσε αξιόλογες επιτυχίες στα σημεία. Αλλά ο εξωτερικός εχθρός θα επανακάμπτει, ξανά και ξανά, ολοένα δριμύτερος και δολιώτερος – ενώ, παραλλήλως, εντός των τειχών η 5η φάλαγγα βυσσοδομεί και η Ολιγαρχία «παίζει τα ρέστα της», όπως δείχνει μία ραδιοφωνική ή τηλεοπτική περιήγηση στα καθεστωτικά Μέσα Μαζικής Επιρροής, που έχουν πλημμυρίσει από τα τοξικά «ποτάμια» των γερμανοτσολιάδων και των γραικύλων.

Εδώ που φθάσαμε, μία είναι η λύση του ελληνικού προβλήματος: Ρήξη και ανάκτηση Εθνικής Κυριαρχίας!

Με παράλληλο – άρδην – γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της Ελλάδος προς εκείνη την Μείζονα Ηπειρωτική Ευρασιατική Δύναμη, με την οποία μας ενώνει η Ιστορία και προς την οποίαν μας ωθεί η Γεωπολιτική.

Να τελειώνουμε επιτέλους με την μετα-μοντέρνα χούντα των Βρυξελλών! Και με τους ντόπιους δοσιλόγους…

Πηγή OnAlert

* Ο κ. Ηλίας Ηλιόπουλος είναι Διδάκτωρ Ιστορίας Ανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου Μονάχου, τ. Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικών & Στρατηγικών Σπουδών και τ. Καθηγητής της Έδρας Πολιτικών & Στρατηγικών Σπουδών της Διεθνούς Σχολής Πολέμου Βαλτικής (Tartu, Εσθονία).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αγαστή συνεργασία με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των ''εθνικών νταβατζήδων'' κάθε είδους, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης!

Και βέβαια δεν εννοούν αυτό.
Τόσο ηλίθιοι δεν είναι!
Παλιάνθρωποι, ναί! Ηλίθιοι, όχι.
Εκείνο που εννοούν είναι να παραιτηθεί ο λαός!

Να παραιτηθεί ο λαός από κάθε ελπίδα κάθαρσης του κρατικού και δημόσιου βίου.
Να παραιτηθεί από κάθε αξίωση καλυτέρευσης της ζωής του, που θα προέλθει και από την  ''εξόντωση'' του πλέγματος διαπλοκής.
Να παραιτηθεί απ' την ιδέα ότι μπορεί να εκλέξει και να στηρίξει μία κυβέρνηση φιλική προς τον πολίτη και αποτελεσματική για την χώρα.

Στέλνει πρώτα η Νέα ΔΟΛιοκρατία τα δημοσιογραφικά στρατεύματα της ψευτιάς, της διαστρέβλωσης και της συσκότισης των πραγματικών απατεώνων, να ρίξουν προγεφυρώματα προπαγάνδας στο θυμικό των πολιτών και μετά εμφανίζεται η ίδια ως άγγελος φύλακας της ηθικής του πολιτικού κόσμου!
Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για οργή!

Οι κιτρινοφυλλάδες του συστήματος, δουλάκια κι αφέντρες μαζί κάθε καλολαδωμένου πολιτικού, χρόνια και χρόνια καταπίνουν την Miesens, δεν βλέπουν πουθενά κανέναν συνήγορο-υπουργό της απάτης Energa, δεν ξέρουν τίποτα για την συμμετοχή και τις μετοχές πρώην πρωθυπουργών σε μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες-ανταγωνιστές του Δημοσίου, ενώ διυλίζουν τις φωτογραφίες, το ντύσιμο, το φαϊ στο πιάτο, και τις ψευδείς καταγγελίες κάθε κρυφοκομματόσκυλου, εναντίον των πολιτικών που θέλουν (ή θάθελαν) να εξοντώσουν.

(Επίσης ''ξεχνάνε'' κάτι ειδήσεις σαν και αυτή που λέει πως με νομοσχέδια που θα κατατεθούν ταυτόχρονα στις αρχές Απριλίου ο κατώτατος μισθός προβλέπεται να επανέλθει στα προ μνημονίου επίπεδα σταδιακά, με πρώτο σταθμό τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν και θα φθάσει τα 654 ευρώ. Επίσης, με τη νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του 2012, ανοίγει ο δρόμος για την ολική επαναφορά των κατώτατων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ''κοινωνικών εταίρων'')

Εδώ και δύο μήνες το blog έχει γίνει ίσως κουραστικό με το να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους
Η κάθαρση πρέπει να ξεκινήσει από τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ!

Αν δεν γίνει αυτό, πολεμάμε σκιές και χίμαιρες.
Αν δεν γίνει αυτό, στο μέλλον κινδυνεύουμε να δούμε κυβερνήσεις (και πρωθυπουργούς) πολύ χειρότερες από αυτή του καλόπαιδου (το ''α'' με ''ω'') εκ Καλαμάτας!

Λαλάμε, λαλάμε και ''αμαρτίαν ουκ έχομεν''!
Μυαλό όμως;...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Μεγάλη ικανοποίηση στο Βερολίνο για την δημιουργία Ευρωπαϊκού στρατού

Το Βερολίνο υποδέχθηκε θερμά την πρόταση Γιούνκερ για την δημιουργία Ευρωπαϊκού στρατού διότι η ΕΕ την οποία αυτή την στιγμή κουμαντάρει θα αποδεσμευτεί από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Παράλληλα θα ενισχύσει τις στρατιωτικές βιομηχανίες της χώρας.

Εκτός από τον απόλυτο έλεγχο που θα ασκούν στην ΕΕ, με αυτή την δημιουργία βλέπουν μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες.

Οι δικαιολογίες Γιούνγκερ για Ρωσική απειλή δεν πείθουν φυσικά κανένα.

Άνδρες του Eurocorps παρελαύνουν κρατώντας τη σημαία της ΕΕ έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Ο σχεδιασμός που είχαν από την αρχή φάνηκε καθαρά. Ο στρατός πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει η Γερμανία θα ασκεί και τον έλεγχο εντός της ΕΕ, εφ όσον η δράση του θα είναι διαφορετική από αυτή του ΝΑΤΟ.

Είναι ορατό πως θα είναι ένας στρατός άμεσης επέμβασης στις χώρες της ΕΕ που θα δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Εκτός κι αν τον εγκαταστήσουν μόνιμα σε προβληματικούς εταίρους, όπως είναι η Ελλάδα, ολοκληρώνοντας την κατοχή.

Εμείς, σε μία τέτοια εξέλιξη, θα καλωσορίσουμε τους στρατιώτες του νέου, 4ου Ράιχ, με τον τρόπο που μόνο οι Έλληνες ξέρουν και που, όπως φαίνεται, η Γερμανία και οι δορυφόροι της έχουν ξεχάσει.

Καλώς να έρθουν, λοιπόν, να ζήσουν κι αυτοί τον "μύθο" τους και την "ειδική ελληνική φιλοξενία".
Καλώς να έρθουν, λοιπόν, για να αποκαλυφθούν οι πολέμιοι της χώρας, να πέσουν οι μάσκες τους και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Καλώς να έρθουν, λοιπόν, για να δώσουν την αφορμή και την αιτία να ενωθεί ο Ελληνικός λαός, που τόσο επιδέξια μέχρι στιγμής διατηρείται κομματιασμένος από τα διάφορα έμισθα παπαγαλοειδή...

Ως Έλληνες, τους υποσχόμαστε πως θα ζήσουν κάτι ανεπανάληπτο και το μοναδικό! Κάτι που θα το θυμούνται για πολλές γενιές...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 


Κρίσεις Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος 2015: "Τι ΄χες Γιάννη, Τι ΄χα πάντα"...

Ολοκληρώθηκαν για άλλη μια χρονιά οι ετήσιες κρίσεις των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος(Π.Σ.), με ένα σύστημα κρίσεων-προαγωγών-τοποθετήσεων που ουδείς πιστεύει ότι καλύπτει τις ανάγκες του Π.Σ. αλλά κανένας δεν το αγγίζει. Αν στο μέλλον γίνει προσπάθεια που θα τελεσφορήσει θα οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον όλα τα μέλη γνωστής παράγκας που διαφεντεύει το Π.Σ. θα έχουν προαχθεί στους βαθμούς που επιθυμούν και δεν θα έχουν να φοβηθούν την αξιοκρατία, άγνωστη λέξη για αυτούς.

Οι κρίσεις και εφέτος, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ήταν η επιτομή της αναξιοκρατίας σχεδόν σε όλους τους βαθμούς ακολουθώντας τη λαϊκή ρήση: άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.

Ο Αρχηγός του Π.Σ. συνέχισε με «επιτυχία» το περσινό του έργο, ως αχυράνθρωπος και μαριονέτα με το αζημίωτο βέβαια, με μόνη αλλαγή να αλλάξει ο κουκλοπαίχτης που κινεί τα νήματα αλλά το αποτέλεσμα το ίδιο απογοητευτικό.

Πέρυσι έσβηνε κι έγραφε ο κ. Μπαλτάκος δια χειρός του τότε Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και με την απόλυτη σύμπλευση της γνωστής παράγκας, χτίζοντας βέβαια και γέφυρες με το ΣΥΡΙΖΑ για να είμαστε πάντα στα πράγματα. Εφέτος, έσβηνε κι έγγραφε ο «Τασος 1» από την Κατεχάκη υπό την καθοδήγηση του «Τάσου 2» ο ρόλος του οποίου αναδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα και δεν είναι άλλος από το να είναι το «αριστερό χέρι» της γνωστής παράγκας.

Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε στοιχειωδώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να κινηθεί στις παρυφές της αξιοκρατίας και να δικαιώσει θετικά το πρώτη φορά αριστερά.

Ο κ. Καθηγητής για τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. τοποθετήθηκε δημόσια κάτι το οποίο αποφεύγει να κάνει για αυτές του Π.Σ. Βέβαια ο ρόλος του πόντιου Πιλάτου που έχει επιλέξει και στα δύο σώματα να «νίπτει τας χείρας του» δεν αποτρέπει τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του.

Αυτές οι κρίσεις αναδεικνύουν και τον πραγματικό ρόλο του «Τάσου 1», ο οποίος εξαργυρώνει το έντονο αγωνιστικό του παρελθόν ως συνδικαλιστής. Ο ρόλος που ο ίδιος επέλεξε είναι αυτός του κομισάριου στο Π.Σ. γιατί όπως φαίνεται το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να ανακατεύει την κουτάλα…. Ας αναρωτηθούν αυτοί που θα τον διορίσουν σε αυτή τη θέση και δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, τι πτυχίο έχει; ποια η γνώση του στα θέματα πολιτικής προστασίας;, ποια η γνώση του στα θέματα ασύλου;.

Ο αριστερός εκτελεστικός βραχίονας της παράγκας ο «Τάσος 2» που για αρκετά χρόνια βρίσκεται υπό το καθεστώς μίας ιδιότυπης υπηρεσιακής προστασίας και είναι κρυμμένος σε σκοτεινά κέντρα, έπρεπε εφέτος να ανταποδώσει την περσινή χάρη που του έκανε το «δεξί χέρι» της παράγκας. Εφέτος ολοκλήρωσε το σχέδιό τους που ξεκίνησε με τις περσινές κρίσεις, συνεχίστηκε στις επανακρίσεις του 2014 και ολοκληρώθηκε στις φετινές.

Ενδιαφέρον, πέρα από τις αποστρατείες στη βαθμίδα των ανωτάτων αξιωματικών νεότατων στελεχών με πλήθος τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που δεν τα είχαν οι συνάδελφοί τους που παρέμειναν έχουν και οι προαγωγές στο βαθμό του Πυράρχου. Επιλέγηκαν αξιωματικοί από το βαθμό του Αντιπυράρχου που δεν είχαν προαχθεί πέρσι ούτε δικαιωθεί στις επανακρίσεις από τον ίδιο Αρχηγό, που φέτος τους προήγαγε. Το μόνο προσόν τους η προσωπική φιλία τους με τον «Τάσο 2» και ότι ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της παράγκας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πιο κολλητός του «Τάσου 2» πήρε βαθμό και διατηρήθηκε στον τόπο διαμονής του ενώ δεν προβλέπεται στην οργανική θέση που παρέμεινε ο βαθμός που έχει αλλά κατώτερος.

Επίσης, για την ίδια βαθμίδα θεωρήθηκε σκόπιμο να παραληφθεί μία ολόκληρη σειρά δεκαπέντε ατόμων από αξιωματικούς πτυχιούχους ΑΕΙ με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Στα μέχρι τώρα χρονικά των κρίσεων ουδέποτε έχει παραληφθεί μία ολόκληρη σειρά πτυχιούχων ΑΕΙ που αρκετοί από αυτούς διαθέτουν διδακτορικά και μεταπτυχιακά. Το σήμα προς τους νεώτερους αξιωματικούς είναι ξεκάθαρο όσοι είναι ικανοί στη δουλειά τους και έχουν και ακαδημαϊκά εφόδια δεν χρειάζονται στο Π.Σ.

Ο αξιωματικός που επιλέγηκε με μακροβούτι 20+ θέσεων και χρησιμοποιήθηκε για να περιθωριοποιήσει τους ανωτέρω αξιωματικούς είναι νεώτερης σειράς που το βασικό του προσόν είναι ότι ως πρώην ΠΑΣΟΚος πήδηξε πριν λίγο καιρό από την βάρκα και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνοντάς του τα ψηφοδέλτια στα αιρετά συμβούλια των Αξιωματικών και των Πυροσβεστών. Άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους δυο «Τάσους»: όποιος έρθει μαζί μας θα έχει το κάτι τις του, τί αξιοκρατία και μπούρδες εμείς είμαστε το κράτος.

Στο ανωτέρω ειδεχθές έγκλημα, όπως θα σχολίαζε ο κ. Καθηγητής, συμμετείχαν θεσμικά εκτός του Αρχηγού Π.Σ., ο Μεσσήνιος Υπαρχηγός που είναι γνωστός για την προσαρμοστικότητά του και την ευκολία αλλαγής πολιτικών πεποιθήσεων για ίδιο όφελος όπου ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, μετά πήδηξε στη ΝΔ του Σαμαρά και σήμερα έχει προσωρινή στάθμευση στο ΣΥΡΙΖΑ και όλα αυτά με το αζημίωτο βέβαια-αλλαγή και προαγωγή. Ο άλλος δήμιος είναι ο διαχρονικά πιο ωφελημένος του υπηρεσιακού συστήματος που την λέξη όχι δεν την έχει στο λεξιλόγιο του. Είναι γνωστή η απάντησή του στο ερώτημα από τον Αρχηγό του Π.Σ για το τι ώρα είναι; Ότι ώρα πεις εσύ Αρχηγέ.

Όλα τα παραπάνω είναι ορατά στην εσωτερική κοινότητα του Π.Σ., ξεκινάει πλέον η προσπάθεια να γνωστοποιηθούν στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία διότι και φέτος έγινε πασιφανές ότι οι ρίζες της αναξιοκρατίας και άλλων δομικών προβλημάτων έχουν βαθιές ρίζες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί κι αυτή να υπηρετήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Από εδώ και στο εξής ξεκινάει αγώνας διαρκείας με όλες τις νόμιμες μορφές για να γκρεμιστεί το σάπιο σύστημα μακριά και πέρα από τα κόμματα, στηριζόμενοι στις υγιείς προσωπικότητες του σώματός μας.

*  Οι συγγραφείς για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να είναι ορατοί


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Άρη Σκιαδόπουλου

Πανεπιστήμιο Έρασμος στην Ολλανδία, συνέδριο, ένας Έλληνας σύνεδρος μεταπτυχιακός φοιτητής στη Φιλοσοφία της Οικονομίας στρέφεται προς έναν Αμερικανό καθηγητή:
«Δε νομίζετε ότι χρέος της Επιστήμης είναι να βρίσκει λύσεις που ανακουφίζουν τις κοινωνίες από τον εφιάλτη της φτώχειας;»

Ο Αμερικανός χαμογέλασε κι απάντησε στον φοιτητή: «Αγαπητέ μου, το ίδιο ερώτημα έβαλα σε ένα άλλο διεθνές συνέδριο. Ξέρετε τι έγινε τότε; Αφού με σάρκασαν, ένας από τους συνέδρους μου απάντησε: Μα αγαπητέ μου, τον Καπιταλισμό δεν τον ενδιαφέρει να δώσει λύση στην κρίση, αλλά να τη διαχειριστεί…»!
(Ο διάλογος μου μεταφέρθηκε λέξη προς λέξη από το φοιτητή, που τυχαίνει να είναι ο γιος μου).

Πάμε τώρα παρακάτω. Τι είναι και τι εκπροσωπούν αυτοί οι περίφημοι θεσμοί;

Τον εφιάλτη κάθε λαού, που αφού πρώτα τον υποχρέωσαν σε υπερδανεισμό, πέσανε στη συνέχεια πάνω του σαν ακρίδες να του φάνε τις σάρκες. Το ζήσαμε πολύ καλά με τα σαρκοβόρα της σχολής Φρίντμαν στην περίπτωση του τυφώνα Κατρίνα.
Εκεί πού ξεπατώθηκε κάθε υλικοτεχνική υποδομή στη Νέα Ορλεάνη κι οι γιάπηδες του σύγχρονου Καπιταλισμού πέσανε πάνω στην πόλη για να την κατασπαράξουν. Τότε δοκιμάστηκε για μια ακόμα φορά το όριο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ο σύγχρονος πολιτισμός.
Πλακώσανε οι εργολάβοι και οι κερδοσκόποι. Αδιάφοροι για τις συνέπειες στην τοπική κοινωνία, άτεγκτοι και αιμοδιψείς μπροστά στο κέρδος, άρχισαν πάνω στα ερείπια να χτίζουν μια πολιτική εξόντωσης των ανθρώπων. Καταργήθηκαν ακόμα και τα δημόσια σχολεία κι έγιναν όλα ιδιωτικά.
Η Νέα Ορλεάνη ακόμα σέρνεται βαριά πληγωμένη.

Ο ένας από τους «θεσμούς» που παρέδωσε μαθήματα, δυστυχώς με επιτυχία και στην Ευρώπη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χρόνια τώρα έχει μετατραπεί σε ένα ψυχρό κερδοσκοπικό μηχανισμό, που το μόνο…όραμά του είναι η αφαίμαξη κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής μιας χώρας. Έχει καταδικάσει χώρες της Κεντρικής Αμερικής, αλλά και της Αφρικής να ζούνε στο όριο της εξόντωσης. Ακόμα και το ελάχιστο αλλά απαραίτητο για μια στοιχειώδη επιβίωση, το νερό, το έχει παραχωρήσει σε ιδιώτες. Αυτοί, οι άθλιοι κερδοσκόποι, φτάσανε στο σημείο να μην επιτρέπουν, σε ανθρώπους πού πένονται, ούτε την πρόσβαση στα…ποτάμια τους! Αυτά τα τομάρια υποθηκεύουν χώρες κι ανθρώπινες ζωές.

Αυτοί οι περίφημοι «θεσμοί» πλακώσανε και σ΄ αυτή τη χώρα, ως τοποτηρητές των ισχυρών συμφερόντων που εκπροσωπούν, των τραπεζών και των απανταχού ολιγαρχών. Με τους τελευταίους μάλιστα βρίσκουν τον τρόπο να τα πηγαίνουν μια χαρά. Είναι αυτοί που ελέγχουν ακόμα και την πληροφόρηση, την οποία κατευθύνουν, προκαλώντας πανικό στις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να είναι υπάκουες στους «θεσμούς».

Γιατί, αν είμαστε απροσάρμοστοι, ανυπάκουοι και δεν εφαρμόζουμε τα προγράμματα εξόντωσής μας, που έχουν σχεδιάσει οι «θεσμοί», τότε αλίμονο μας και μαύρο φίδι που μας έφαγε.

Αμολάνε τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια τους να μας απειλούν, πότε ότι θα μείνουμε χωρίς σύνταξη, πότε ότι δεν θάχουμε φάρμακα, πότε ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή. Με λίγα λόγια είναι σα να μας λένε: «Θα πεθάνετε που θα πεθάνετε ρε μαλάκες, διαλέξτε το πιο σύντομο θάνατο…». 
Έρχονται μετά, αφού μας φτάσουν στο μη παρέκει και μας ζητάνε «μεταρρυθμίσεις». Όπου, μέσα στις μεταρρυθμίσεις είναι να μας τινάξουν στον αέρα τα ταμεία, να οδηγήσουν χιλιάδες στην ανεργία, να αναγκάσουν αυτόν τον έρμο λαό να πουλήσει μπιρ παρά ένα κεραμίδι, που με μύριες θυσίες κατάφερε να αποκτήσει, να βγάλει στο σφυρί η χώρα κάθε περιουσιακό της στοιχείο που έχει κάποια αξία. Αν είναι δυνατόν, να μας κλέψουν κι αυτό το σπάνιο φως, που λούζει την πατρίδα μας, μεταφυσικά και ουσιαστικά.

Αραχτοί σε κάποια σουίτα του Χίλτον, μ΄ έναν υπολογιστή, με τις σαμπάνιες και τις σάουνες, σκηνοθετούν την εξόντωσή μας, προφασιζόμενοι ότι ενεργούν για το συμφέρον μας και τη σύντομη επιστροφή μας στις αγορές…

Εμείς όμως, διαφορετικά νομίζαμε την Ευρώπη. Την είχαμε φανταστεί σα μια Ευρώπη αλληλεγγύης και προόδου των λαών της, μια Ευρώπη που θα ελάμβανε πρόνοια υπέρ των αδυνάτων και θα ενίσχυε την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών. Όχι μια Ευρώπη νταβατζήδων της εποχής της Τρούμπας του 1950!

Γι΄ αυτό λοιπόν, σ΄ αυτούς τους «θεσμούς», που στόχο τους έχουν να μας παραδώσουν δεμένους χειροπόδαρα στους εργολάβους και τις Τράπεζες, σ΄ αυτούς που οδήγησαν στην απόλυτη απόγνωση συνανθρώπους μας και τους ώθησαν στην αυτοκτονία, αυτούς πού καταδικάζουν τα προσοντούχα νιάτα μας στην κατάθλιψη της ανεργίας, ανενδοίαστα ας τους πούμε να πάνε να γ…..θούνε!

Πηγή Ημεροδρόμος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Όποιος υποχωρεί, θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη», διακήρυξε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της γερμανικής χριστιανοδημοκρατικής Δεξιάς

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Σήμερα το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία του Βερολίνου. Αφού μια ώρα αργότερα δώσουν μια κοινή συνέντευξη Τύπου με την οικοδέσποινα, στη συνέχεια θα δειπνήσουν με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αν το κύριο πιάτο στο δείπνο αυτό θα είναι ο... ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα το μάθουμε όταν θα έχουν αποφάει! Αυτή είναι η πρόθεση των Γερμανών. Ελπίζουμε να μην υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο πάντως της γερμανικής μεθοδικής προετοιμασίας τα πάντα είναι έτοιμα. Η καγκελάριος δεν θέλει να τρομάξει εκ προοιμίου τον προσκεκλημένο της. Το αντίθετο. Θέλει να τον αποκοιμίσει, να τον χαλαρώσει ώστε να τον κατασπαράξει πολιτικά! Να τον καθυποτάξει κι αυτόν στη γερμανική πολιτική. Πληθώρα Γερμανών αξιωματούχων καθυβρίζουν και χλευάζουν καθημερινά τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους υπουργούς του.

Όχι όμως η καγκελάριος. Η σοβαρή δεξιά εφημερίδα της γερμανικής ελίτ "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" δεν διστάζει να το γράψει καθαρά: "Διαγράφεται ένα παιχνίδι με μοιρασμένους ρόλους, οι οποίοι παριστώνται όπως στα αστυνομικά φιλμ: Η Μέρκελ στον ρόλο του "καλού μπάτσου", οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών στον ρόλο των "κακών μπάτσων"". "Πάντα λέω και επαναλαμβάνω: Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη... Επιμένω σ' αυτή τη θέση, γιατί το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. Δίπλα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που έχουμε δημιουργήσει, είναι η ισχυρότερη έκφραση της θέλησής μας να ενώσουμε τους λαούς της Ευρώπης με το καλό και ειρηνικά" διακήρυξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Συνέχισε στο ίδιο πνεύμα: "Είναι η έκφραση της διασύνδεσης των λαών, του ενός με τους άλλους. Είναι το αμετάκλητο δίδαγμα που έχουμε βγάλει από αιώνες πολέμων και εχθροτήτων... Ίσως είναι επίσης η ώρα να ξαναθυμηθούμε πως δημιουργήσαμε αυτή τη θαυμάσια μετάλλαξη της ηπείρου των πολέμων σε ενωμένη Ευρώπη: Με δημιουργικότητα και πίστη στις συνθήκες, με σταθερές αρχές, όπως και με κατανόηση του ενός για τον άλλον και με ετοιμότητα για συμβιβασμούς".

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των δεξιών χριστιανοδημοκρατών (των κομμάτων CDU και CSU για τη Βαυαρία) Φόλκερ Κάουντερ είπε άλλα πράγματα από τα λυρικά λόγια της καγκελαρίου. "Οποιος υποχωρεί, θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη" δήλωσε αυτός. Η Ευρώπη μπορεί να πετύχει μόνο όταν οι μεν βοηθούν και οι δε αντιλαμβάνονται τη βοήθεια ως καθήκον να βάλουν σε τάξη τον προϋπολογισμό τους, να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να εργαστούν έτσι ώστε μια μέρα να μη χρειάζονται πλέον βοήθεια, πρόσθεσε. Ο δεξιός Φόλκερ Κάουντερ είναι αυτός που πριν από μερικές μέρες είχε χαρακτηρίσει "ψεύτη"(!) τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Πρόκειται περί χυδαίου ανθέλληνα. Όχι ότι είναι καλύτερος δηλαδή ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κεντροαριστερών σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Οπερμαν, αφού χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες συνεργάζονται στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.
Μόνο η βουλευτίνα της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ τόλμησε να επιτεθεί ευθέως εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, λέγοντάς της μεταξύ άλλων: "Αν θέλετε μια ενιαία Ευρώπη, τότε σταματήστε να ταπεινώνετε άλλες χώρες και να τους επιβάλλετε προγράμματα τα οποία αφαιρούν κάθε προοπτική από τη νέα γενιά τους"! 
Η παρέμβαση της Μέρκελ είχε στόχο να την εμφανίσει ως την... "προστάτιδα" της Ελλάδας. "Η Μέρκελ φάνηκε να θέλει να εξαλείψει τις εντυπώσεις μετά τις φραστικές γερμανοελληνικές κατηγορίες των τελευταίων ημερών" σημειώνει επ' αυτού η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", η οποία την Παρασκευή έβριθε πραγματικά άρθρων που αναφέρονταν στην Ελλάδα. Εξι (!) είχε συνολικά.

Μόνο που με εξαίρεση αυτό που προαναφέραμε, τα υπόλοιπα πέντε ήταν όλα αρνητικά για τη χώρα μας! "Εχει ξεγράψει τις ελληνικές τράπεζες η αγορά" ήταν ο πεντάστηλος τίτλος του ενός. "Ο πιο δύσκολος ασθενής όλων των εποχών" ήταν ο τετράστηλος τίτλος άλλου, αναφερόμενου φυσικά στην Ελλάδα. "Με το ακριβό ευρώ η χώρα δεν έχει πραγματική ευκαιρία οικονομικής ανάκαμψης. Το κοινό νόμισμα παραμένει βαρύ φορτίο για την Ελλάδα και την Ευρώπη" είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε άλλο σχόλιο. Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα σκέπτονται πραγματικά για την Ελλάδα οι κύκλοι των ελίτ της Γερμανίας και αυτά θα καθορίσουν το κλίμα που θα συναντήσει απόψε στο Βερολίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Τσίπρας: «Δε θα ανεχθώ την οικονομική επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνίας»

Διαβάστε το κείμενο της επιστολής του Έλληνα πρωθυπουργού προς την γερμανίδα Καγκελάριο στο οποίο η Αθήνα προειδοποιεί ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση». Την δραματική επιστολή αποκαλύπτουν οι Financial Times στο σημερινό φύλλο τους.

Το γράμμα έχει ημερομηνία 15 Μαρτίου, πριν δηλαδή κλειστεί το σημερινό ραντεβού Μέρκελ - Τσίπρα στο Βερολίνο και πριν οριστικοποιηθεί το δείπνο της επταμερούς μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη. Ερχεται, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος, Πίτερ Σπίγκελ, σε μια χρονική στιγμή που κορυφώνεται η ανησυχία για το κατά πόσον η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει συντάξεις και μισθούς στο τέλος του μήνα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ξεμείνει από ρευστό στο τέλος Απριλίου.

Ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή των δανείων που οφείλει η χώρα μας, κυρίως στο ΔΝΤ, ή στις κοινωνικές δαπάνες. Μάλιστα ο Ελληνας πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΚΤ για τον περιορισμό στην έκδοση εντόκων γραμματίων καθώς και στην Ευρωζώνη, η οποία αρνήθηκε να καταβάλει οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση προς την Αθήνα προτού αυτή εφαρμόσει έναν νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές σε συνδυασμό με τους περιορισμούς της ΕΚΤ και τις καθυστερήσεις εκταμίευσης, θα ήταν αδύνατον για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. «Με τη συγκεκριμένη επιστολή σάς ζητώ να μην επιτρέψετε σε ένα ασήμαντο ζήτημα ταμειακής ρευστότητας και μια συγκεκριμένη ''θεσμική αδράνεια'' να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη», συμπληρώνει.

Ο πρωθυπουργός κλείνει την πεντασέλιδη επιστολή του αναφέροντας ότι «η Αθήνα δεσμεύτηκε για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε ένδειξη καλής πίστης και στενής συνεργασίας με τους εταίρους».

Στην Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Άγκελα Μέρκελ
Σας γράφω για να σας εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία για τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την οποία είχε προηγηθεί επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών μας που παρουσίαζε μια σειρά από ζητήματα που έπρεπε να επιλύσει το Eurogroup. Ζητήματα τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά, μεταξύ των οποίων και την ανάγκη:

α) να συμφωνηθούν οι αμοιβαία αποδεκτοί οικονομικοί και διοικητικοί όροι, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015 που θα λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση

β) θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεισαγάγει το waiver (σ.σ. εξαίρεση στα ελληνικά ομόλογα) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς της

γ) να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια για ένα πιθανό νέο Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Εξέλιξη ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα ακολουθήσει την τρέχουσα συμφωνία

δ) να συζητηθούν μέσα για την ενεργοποίηση της συμφωνίας της 12ης Νοεμβρίου σχετικά με πιθανά επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος και την παροχή βοήθειας για την εφαρμογή τους μετά την ολοκλήρωση της παρατεταμένης Συμφωνίας και στο πλαίσιο του νέου Συμβολαίου που θα ακολουθήσει.

Mε βάση την επί της αρχής αποδοχή της επιστολής αυτής και του περιεχομένου της, ο πρόεδρος του Eurorgroup συγκάλεσε τη συνάντηση της 20ής Φεβρουαρίου η οποία κατέληξε σε μια ομόφωνη απόφαση που εκφράζεται στο ανακοινωθέν. Το τελευταίο συγκροτεί ένα νέο πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, των εταίρων της και των θεσμών.

Ειδικότερα, η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου καθόρισε μια σειρά από σημεία του νέου αυτού πλαισίου και της νέας διαδικασίας, μεταξύ των οποίων:

α) Oι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μια πρώτη λίστα από μεταρρυθμιστικά μέτρα, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, ως το τέλος της Δευτέρας της 23ης Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα δώσουν μια πρώτη εκτίμηση για το αν είναι αρκετά συνεκτική για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η λίστα αυτή θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου.

β) Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση σε μια πιο βαθιά και ευρύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με στόχο να βελτιωθεί η ανάπτυξη και οι προοπτικές απασχόλησης, να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να ενισχυθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν επί μακρόν εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές προτίθενται να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της τεχνικής βοήθειας.

γ) Παραμένουμε δεσμευμένοι να προσφέρουμε την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.

Με βάση το κοινό αυτό έδαφος, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε στον πρόεδρο του Εurogroup ένα γράμμα, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, με την προαναφερόμενη «πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων» [δείτε πάνω το α)] που πρότεινε η κυβέρνησή μας. Στις 25 Φεβρουαρίου η αποκαλούμενη «πρώτη λίστα» έγινε δεκτή από τους θεσμούς ως «αρκετά συνεκτική για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» ως την 20ή Απριλίου.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup στις 5 Μαρτίου, απευθύνοντας έκκληση να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των τεχνικών συζητήσεων για τον περαιτέρω καθορισμό της «πρώτης λίστας μεταρρυθμίσεων». Στην ίδια επιστολή ο υπουργός Οικονομικών επισύναψε επτά παραδείγματα για το πώς οι μεταρρυθμίσεις στην «πρώτη λίστα» θα μπορούσαν να συγκεκριμενοποιηθούν και να εξελιχθούν περαιτέρω.

Μετά τη θετική απάντηση του προέδρου του Eurogroup (στις 6 Μαρτίου) και τη συνάντηση του Eurogroup που ακολούθησε στις 9 Μαρτίου του 2015, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των συζητήσεων του Brussels Group (στο οποίο μετέχουν οι τέσσερις θεσμοί – ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM, ΔΝΤ – και η τεχνική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης) στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 11 Μαρτίου, που επικεντρώθηκε σε πολιτικά και τεχνικά ζητήματα. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε ότι οι τεχνικές ομάδες των θεσμών θα ταξιδέψουν στην Αθήνα την επόμενη ημέρα για μια διερευνητική αποστολή (fact finding) για να βοηθήσουν τις διαπραγματεύσεις του Brussels Group.

Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων θεωρώ ότι είναι κρίσιμο να επιστήσω την προσοχή σας σε μια σειρά από εξελίξεις που είτε υπονομεύουν το πνεύμα των συμφωνιών είτε καθιστούν την εκπλήρωσή τους επικίνδυνα δύσκολη:

α) Στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 η ΕΚΤ ήρε την εξαίρεση (waiver) για τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδονται από την ελληνική δημοκρατία ή έχουν την εγγύησή της, ενώ ξεκαθάριζε πως η εξαίρεση θα επανέλθει μόλις επέλθει μια συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup. Επιπλέον, ακόμα και μετά την παραπομπή των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό του ΕLA της ΤτΕ ΕΛΛ +1,52%, η ΕΚΤ ανεβάζει το όριο του ELA σε συντομότερα διαστήματα από το συνηθισμένο και σε μικρότερες αυξήσεις που δημιουργούν φήμες και προκαλούν αβεβαιότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Επιπρόσθετα, η ΕΚΤ καθόρισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να διακρατούν περισσότερα έντοκα από ό,τι στις 18 Φεβρουαρίου, περιορίζοντας τη συμμετοχή τους πολύ κάτω από το όριο για τα έντοκα. (Παρακαλώ σημειώστε ότι το καλοκαίρι του 2012, όταν μια νέα ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε στην ίδια θέση με τη δική μας, υπήρξε μια γενναιόδωρη επέκταση του ELA, το όριο έκδοσης εντόκων ανέβηκε ώστε να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές χρέους στους πιστωτές μας και οι τράπεζες δεν περιορίστηκαν σε κανένα όριο μιας προηγούμενης ημερομηνίας. Με τον τρόπο αυτό η τότε κυβέρνηση και το Eurogroup εξασφάλισαν αρκετό «χώρο» για να φτάσουν σε μια συμφωνία που επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να μετακινηθούν από τον ELA και να επιστρέψουν στις συνηθισμένες μεθόδους χρηματοδότησης από την ΕΚΤ).

β) Εξαιτίας των αποτυχιών του παρελθόντος (των προηγούμενων κυβερνήσεων) για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αξιολογήσεων, οι εκταμιεύσεις με βάση τη δανειακή συμφωνία με τον ESM-EFSF έγιναν με πολλές διακοπές (ενώ αυτές του ΔΝΤ είχαν παρόμοιες καθυστερήσεις, δημιουργώντας ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και το 2015. Σε αυτό περιλαμβάνονται και τα κέρδη από τις λήξεις ομολόγων του προγράμματος SMP της ΕΚΤ, τα οποία η ΕΚΤ διανέμει στα κράτη μέλη με την κατανόηση ότι θα μεταφερθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος και επίσης εν όψει των αυξημένων υποχρεώσεων για την αποπληρωμή χρέους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 (κυρίως προς το ΔΝΤ), πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ [δείτε πάνω το α)] σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις [δείτε το β)], θα καθιστούσαν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος. Η εξυπηρέτηση αυτών των υποχρεώσεων μόνο μέσω εσωτερικών πηγών, θα οδηγούσε σε μια μεγάλη επιδείνωση στη χτυπημένη από την ύφεση ελληνική οικονομία, ένα ενδεχόμενο που δεν θα το επιτρέψω.

Εν τω μεταξύ, λυπούμαι που πρέπει να αναφέρω πως έχει γίνει λίγη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών ομάδων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Ο λόγος για την εξαιρετικά αργή πρόοδο είναι πως οι τεχνικές ομάδες των θεσμών, καθώς και ορισμένοι παράγοντες σε υψηλότερο επίπεδο, φαίνεται να δίνουν μικρή σημασία στην συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στη γραμμή του Μνημονίου Κατανόησης που είναι προγενέστερο τόσο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου όσο και της 25ης Ιανουαρίου, της ημέρας που ο ελληνικός λαός εξέλεξε μια νέα ελληνική κυβέρνηση με εντολή να διαπραγματευτεί τη νέα διαδικασία που εγκαθίδρυσε η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι εταίροι μας θεωρούν πως μια επιτυχημένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί με τόσο αυστηρούς και πιεστικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής πίεσης κάτω από την οποία εργάζεται η κυβέρνησή μου.

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στους εταίρους της στο πλαίσιο της επιστολής της 18ης Φεβρουαρίου και της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Ωστόσο είμαι υποχρεωμένος να σας ξεκαθαρίσω, πως για να συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, όπως έχουμε κάνει ως τώρα, πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε μια σειρά από μέτωπα:

α) Μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και την αποδοχή της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης από τα κράτη μέλη και δεδομένου ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις τεχνικές ομάδες, η ΕΚΤ πρέπει να επαναφέρει τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στην προ 4ης Φεβρουαρίου κατάσταση.

β) Η διαδικασία με την οποία οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και η αξιολόγησή τους, θα ξεκαθαρίζονται άμεσα ώστε να υπάρξει μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Απριλίου του 2015, καθώς και να συγκεκριμενοποιηθεί η επανεκκίνηση των εκταμιεύσεων με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

γ) Πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία (καθώς και οι μετέχοντες και το χρονοδιάγραμμα) μέσω της οποίας θα συμφωνηθούν νέες ρυθμίσεις οι οποίες η κυβέρνησή μου θα ήθελε να πάρουν τη μορφή ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και οι προβλέψεις για το ελληνικό χρέος στο πνεύμα της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με καλή πίστη και σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Για το σκοπό αυτό δεσμευόμαστε πλήρως στη διαδικασία που καθορίζει η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα το έργο της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που είναι κρίσιμες για τις προοπτικές της οικονομίας για μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη σε μια χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη. Με την επιστολή αυτή σας απευθύνω έκκληση να μην επιτρέψετε ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας, και σε ορισμένες «θεσμικές αδράνειες», να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου