Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Μαρ 2015

«Ιf everything is recorded. Everything can be edited” 
William Burrowghs

Γράφει ο Φοίβος Καλφόπουλος

Μια κρυφή επιθυμία της πλειοψηφίας των ανθρώπων σε αυτό το πλανήτη είναι τα πάντα γύρω τους να κατευθύνονται σύμφωνα με τη σκέψη τους. Ποιος δεν θα επιθυμούσε αυτό το ιδιαίτερο χάρισμα, να μπορεί να προγραμματίζει τους ανθρώπους γύρω του και επομένως τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή του. Κάτι τέτοιο σαφώς και είναι ανέφικτό όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο έλεγχος της ανθρώπινης βούλησης είναι ένα απροσπέλαστο εμπόδιο.

Ο όρος mind control πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 50 όπου το ψυχροπολεμικό κλίμα βρισκόταν στο απόγειο του. Τη δεκαετία του 70 διαδόθηκε ευρύτερα με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του κρυφού μέχρι τότε προγράμματος της CIA "MK - ULTRA", για να φτάσουμε βεβαίως στην εποχή μας όπου συνιστά το κλειδί-πασπαρτού στην εργαλειοθήκη του καλού συνωμοσιολόγου. Απόδειξη τα δεκάδες βιντεάκια που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα στο youtube σαν μανιτάρια με κεντρικό θέμα τη χειραγώγηση των χολιγουντιανών σταρ από χειριστές μυστικών υπηρεσιών ή των αγαπημένων μας πολυάσχολων και πανταχού παρών Illuminati. Βέβαια αυτή η λαίλαπα υπερπληφορόρησης δυσχεραίνει την αναγνώριση του πραγματικού απο του φανταστικού, της τεκμηριωμένης είδησης από τη μυθοπλασία κάνοντας τη προσπάθεια του επίδοξου ερευνητή πολύ πιο απαιτητική

Ως mind control ορίζεται κάθε διαδικασία η οποία αποσκοπεί στη μείωση της αυτονομίας του υποκειμένου, στην ανικανότητα να σκεφτεί ανεξάρτητα και στη διάλυση των προηγούμενων πεποιθήσεων και συμπεριφορών με σκοπό τη δημιουργία νέων. Αρκετοί φιλόσοφοι έχουν στοχαστεί στη θεώρηση ότι η κάθε κοινωνία αποτελεί μία τεράστια μηχανή πλύσης εγκεφάλου. Το κάθε νέο μέλος της κοινωνίας όντας ένα άγραφο χαρτί (που φέρει βεβαίως γονιδιακές προδιαθέσεις) προγραμματίζεται να τηρεί και να υπακούει τις κοινωνικές νόρμες, τους ηθικούς κανόνες, την αποδεκτή σεξουαλική συμπεριφορά και το επικρατέστερο θρησκευτικό δόγμα.

Όταν ο Ρώσσος μαθηματικός Ουσπένσκυ άρχισε να μελετά τα κείμενα του μεγάλου εσωτεριστή Γεώργιου Γκουρτζίεφ αντιμετώπισε αρκετή δυσκολία στη κατανόηση της πεποίθησης του δασκάλου του, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι προγραμματισμένες μηχανές, τελείως ασυνείδητες για τη φύση του κόσμου που τους περιβάλλει. Σε μία εποχή όπου το πέπλο της καταστροφής του Α παγκόσμιου πολέμου είχε
αρχίσει να τυλίγει το πλανήτη ο Ουσπένσκυ είδε ένα φορτηγό γεμάτο με ψεύτικα ανθρώπινα πόδια. Αυτά τα ψεύτικα πόδια είχαν ως προορισμό τα νοσοκομεία της εμπροσθοφυλακής για στρατιώτες που τα πόδια τους δεν είχαν εκτιναχθεί ακόμα αλλά κάτι τέτοιο θα τους συνέβαινε στο μέλλον. Η πρόβλεψη ότι τα πόδια των φαντάρων θα ανατιναζόταν ήταν τόσο δεδομένη ώστε να σταλεί μία καινούρια παρτίδα με ψεύτικα πόδια. Η υπόθεση βασιζόταν στη μαθηματική βεβαιότητα ότι εκατομμύρια νέοι άνδρες θα προχωρούσαν στη μάχη με κατεύθυνση τον ακρωτηριασμό και το θάνατο τους τόσο απερίσκεπτα όσο μία αγελάδα μέσα στο σφαγείο. Μέσα σε μία αναλαμπή ο Ουσπένσκυ συνειδητοποίησε τη μηχανική φύση της καθημερινής ανθρώπινης συνειδητότητας.

Οι βασικές προϋποθέσεις

Η ταμπέλα της συνωμοσιολογίας φαίνεται να απλώνει τη σκιά της ακόμη και στα γνήσια γεγονότα. Η εκφώνηση και μόνο της λέξης αυτής συνιστά ένα αποτελεσματικό βέλος στη φαρέτρα του κάθε εξουσιαστή ή εκπρόσωπου της εξουσίας (δημοσιογράφου) καθώς πλήγει καίρια την αξιοπιστία του υπό συζήτηση θέματος. Έτσι στις πιο πολλές υποθέσεις μαζί με τα ξερά καταλήγουν να καίγονται και τα χλωρά.

Διάφορες πολύκροτες υποθέσεις του προηγούμενου αιώνα φέρουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν mind control ωστόσο οι αποδείξεις για να στηρίξουν τις υποθέσεις αυτές είναι μηδαμινές. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την δολοφονία του υποψήφιου πρόεδρου R. Kennedy από το παλαιστίνιο Sirhan Sirhan ο οποίος υποστήριζε μετά μανίας ότι δεν θυμάται τίποτα για τη διάπραξη του φόνου αφού υπήρξε μια άβουλη μαριονέτα στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών. Βολικός ισχυρισμός για ένα δολοφόνο θα πείτε, ωστόσο με τα όσα θα δούμε παρακάτω ίσως αναθεωρήσετε...

Φαινόμενα mind control έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την ελληνική επικαιρότητα. Αρκετή φιλολογία είχε υπάρξει το καλοκαίρι του 2002, τη περίοδο της σύλληψης του μέλους της 17 Νοέμβρη Σάββα Ξηρού όταν αρκετά σενάρια εμφάνιζαν τις διωκτικές αρχές να χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενες μεθόδους ανάκρισης όπως εμφύτευση μνήμης μέσω φαρμάκων για να αποσπάσουν την ομολογία του Ξηρού. 3 χρόνια νωρίτερα το 1999, το χαμένο βλέμμα του συλληφθέντα Κούρδου αρχηγού του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν είχε πυροδοτήσει και πάλι τα σενάρια περί μυστικών υπηρεσιών και τεχνικών διανοητικού ελέγχου.

Οι κοινωνικές νόρμες, τα κατευθυνόμενα πρότυπα των ΜΜΕ και το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον αποτελούν τους βασικούς πλάστες του ευαίσθητου παιδικού και εφηβικού ψυχισμού. Ποιός είναι λοιπόν ο τρόπος να επαναπρογραμματίσεις ένα ήδη προγραμματισμένο κοινωνικό ρομπότ;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απομάκρυνση του υποκειμένου από το περιβάλλον του. Το υποκείμενο πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με ένα νέο χώρο πραγματικότητας, μακριά από τα αγαπημένα του πρόσωπα, τις συνήθειες του και με εμφανή το φόβο του θανάτου, το άγχος της απώλειας η της σωματικής βλάβης. Το υποκείμενο νιώθει αβοήθητο ωστόσο τρέφεται σε τακτικά χρονικά πλαίσια. Κατ αυτό το τρόπο ενεργοποιούνται ένστικτα, βιοχημικά προγράμματα προέλευσης εκατομμυρίων χρόνων. Το υποκείμενο κατέρχεται στο πιο αρχέγονο κύκλωμα του εγκεφάλου αυτό της επιβίωσης. Ο επίδοξος προς μύηση τέκτονας βρίσκεται θαμμένος μέσα σε ένα τάφο και δίνει τους όρκους του υπό την απειλή ξίφους. Όλα αυτά είναι τελετουργικά δρώμενα βέβαια αλλά μπορείτε να καταλάβετε το νόημα. Το υποκείμενο υπό το άγχος του θανάτου δένεται με όποιον είναι κοντά του αφού το βιολογικό κύκλωμα επιβίωσης του αναζητά οποιαδήποτε μητρική φιγούρα είναι διαθέσιμη ώστε να νιώσει τη πολυπόθητη ασφάλεια. Υπό την καθοδήγηση της νέας μητρικής φιγούρας, το υποκείμενο είναι πιο ευεπηρέαστο ώστε να δεχτεί τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας.

Στη φυλή Ινδιάνων Zuni, το αρσενικό κατά τη διάρκεια της εφηβείας απαγάγετε από μέλη της φυλής, ντυμένα μασκοφόροι δαίμονες, μακριά από τη μητέρα και άλλα πρότυπα ασφαλείας που πιθανόν έχει. Απομονώνεται σε κάποια κοντινή ερημική περιοχή και απειλείται η ζωή του με αιχμηρά όπλα από τους μοχθηρούς δαίμονες. Τότε οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτεται ότι οι δαίμονες δεν είναι παρά γνωστά πρόσωπα. Σε αυτή τη στιγμή αποκάλυψης όπου το υποκείμενο είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο στα εξωτερικά ερεθίσματα, του αποκαλύπτονται τα μυστικά της φυλής με έναν μοναδικό τρόπο που του μένουν για πάντα χαραγμένα στη συνείδηση. Η συγκεκριμένη τεχνική συναντάται σε απειράριθμες παραλλαγές σε εκατοντάδες φυλές ανά το κόσμο. Στην ανατολή διάφορες σχολές ταντρικών χρησιμοποιούν ακόμα μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή όπου ο υποψήφιος προς μύηση καταναλώνει ψυχεδελικές ουσίες και στη συνέχεια περνάει όλη τη νύχτα του σε νεκροταφείο κλεισμένος σε φέρετρο. Στη κατάρρευση όλων των εξαρτημένων αντανακλαστικών και τον επαναπρογραμματισμό τους μέσα από γενναίες δόσεις ψυχεδελικών ουσιών στόχευαν και οι πράκτορες της CIA του προγράμματος MK ULTRA. Φαίνεται ότι οι υπερβατικές εμπειρίες αποτελούν σημείο κλειδί στον επαναπρογραμματισμό του νευρικού συστήματος! Τη στιγμή εκείνη όπου όλα τα εξαρτημένα αντανακλαστικά καταρρέουν και το υποκείμενο βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα νέο σύμπαν, καινούριων συναισθηματικών και νοητικών κυκλωμάτων, εκείνη η στιγμή είναι η κατάλληλη για να εν-τυπωθουν τα νέα ερεθίσματα.

Η μύηση στη περιβόητη οικογένεια Manson δεν απέχει και πολύ από όλα αυτά. Η Lynette Fromme ήταν μία συνηθισμένη νεαρή γυναίκα χωρίς καμία ιδιαίτερη τάση για παραβατική συμπεριφορά. Αφού πέρασε από τη βασική προετοιμασία του Manson μεταμορφώθηκε σε ένα άτομο που χωρίς ιδιαίτερες ενοχές σημάδευε το πρόεδρο της Αμερικής με ένα όπλο. Μάλιστα στο δικαστήριο δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την υπεράσπιση της αλλά με τη διάδοση της φιλοσοφίας του Manson. Ο Manson ξεκίνησε τη δημιουργία της διαβόητης οικογενείας το 1967 έπειτα από την αποφυλάκιση του και αφού είχε εντρυφήσει σε διάφορες τεχνικές διανοητικού ελέγχου από μέλη της αμφιλεγόμενης Σαιεντολόγιας. Έτσι διψασμένος να εφαρμόσει όσα γνώριζε, ξεκίνησε την αναζήτηση μελών για τη στρατολόγηση τους στην ιδιότυπη κοινότητα-σέκτα του. Οι τεχνικές πλύσης που χρησιμοποιούσε συνιστούν ένα μείγμα των όσων είδαμε μέχρι στιγμής και των όσων θα ψηλαφίσουμε στη συνέχεια. Οι φόνοι των Tate και La Bianca δίνουν στον ερευνητή όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να εκτιμήσει την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης. Στοίχοι των Beatles γραμμένοι με αίμα στους τοίχους, αποφθέγματα από τη βίβλο και ανθρώπους από φυσιολογικές οικογένειες να οδηγούνται στη διάπραξη αποτρόπαιων τελετουργικών φόνων.

Ο Manson κήρυττε πως ο φόβος είναι ο μεγάλος δάσκαλος ενώ ο Ηitler πως είναι το κατ εξοχήν μέσο προπαγάνδας και ελέγχου. Στα πρότυπα αυτών των στυγερών προσωπικοτήτων βαδίζουν και τα ενημερωτικά δελτία των καναλιών. Η ενημέρωση που παρέχουν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια επαναπρογραμματισμού του εγκεφάλου. Η φόρμουλα δοκιμασμένη και άκρως επιτυχημένη όπως είδαμε και παραπάνω: ερεθίζεις με τις κατάλληλες λέξεις το υπεύθυνο τμήμα του εγκεφάλου για το φόβο ( αμύγδαλα) προκαλώντας έκκριση στρές. Κρατώντας τα υποκείμενα σε μία μόνιμη κατάσταση άγχους, στρες και φόβου θέτεις σε πλήρη λειτουργία το πιο αρχέγονο κύκλωμα του νευρικού συστήματος αυτό της βιο-επιβίωσης, το οποίο φυσικά καταπιέζει όλες τις ανώτερες λειτουργίες. Βρισκόμενο σε μία ημι-παρανοϊκή κατάσταση σύγχυσης το τηλεοπτικό κοινό παραπατάει ζαλισμένο αγωνιώντας για το γκρίζο μέλλον. Γκρίζο ίσως και μαύρο αφού σε κάθε βήμα παραμονεύουν επικίνδυνοι τρομοκράτες και αδίστακτοι ληστές, σε κάθε ανάσα κρύβονται επιδημίες γρίπης και εξάρσεις επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών, σε κάθε σκέψη καραδοκεί το δημόσιο χρέος, οι δανειστές και ένα σωρό άλλοι φασματικοί μπαμπούλες.

Νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP) - Δημιουργία αγκυρών (Anchoring)

Οι λέξεις επηρεάζουν άμεσα τη νευρολογία μας. Λέξεις πόνου είναι ικανές να φέρουν συναισθήματα πόνου ενώ λέξεις που αντιπροσωπεύουν χαρά και ευτυχία είναι ικανές να δημιουργήσουν παρόμοια συναισθήματα μέσα μας. Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε δεν είναι απλοί ήχοι αλλά εν δυνάμει χημικοί αγγελιοφόροι-νευροδιαβιβαστές, ορμόνες, συναισθήματα στον οργανισμό το δικό μας και του ακροατή. Για λόγους οικονομίας δεν μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο αυτό το θέμα, υπάρχουν εκατοντάδες έρευνες για όποιον ενδιαφέρεται περαιτέρω.

Άγκυρα ονομάζεται μια <<σκανδάλη>> ή ένα ερέθισμα που προκαλεί μία συγκεκριμένη αντίδραση και μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε από τις πέντε αισθήσεις. Οι άγκυρες μπορεί να είναι λέξεις, σωματικά αγγίγματα η πράξεις, συγκεκριμένοι ήχοι και εικόνες. Η ισχυροποίηση τους εξαρτάται από το βαθμό επανάληψης τους. Οι περισσότερες άγκυρες εγκαθίστανται χωρίς τη συνειδητή θέληση μας. Ένα τραγούδι που σας ταξιδεύει πίσω στην εφηβική εποχή όπου βιώνατε το πρώτο σας έρωτα αποτελεί μία πρώτη τάξεως άγκυρα. Η ιδανικότερη στιγμή για την εγκατάσταση μίας άγκυρας είναι όταν βρισκόμαστε σε συναισθηματική διέγερση, έντονο φόβο ή έντονη αγάπη. Οι περισσότερες φοβίες των ανθρώπων είναι αποτέλεσμα μίας άγκυρας η οποία ενεργοποιεί το φόβο της πρώτης τραυματικής εμπειρίας ξανά και ξανά.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μία άγκυρα σε κάποιον χωρίς τη γνώση του ή και χωρίς τη θέληση σας. Εάν η μοναδική φορά που χαϊδεύετε τη κοπέλα σας στον ώμο είναι όταν είναι θυμωμένη η γενικά σε αρνητική συναισθηματική κατάσταση γεφυρώνεται το άγγιγμα στον ώμο με αρνητικά συναισθήματα. Προσέξτε όμως ! Εάν είχατε δημιουργήσει από πριν μία άγκυρα που σύνδεε το άγγιγμα στον ώμο με θετικά συναισθήματα μπορούσατε να τη χρησιμοποιήσετε για να ρυθμίζετε τη ψυχολογία της, χρησιμοποιώντας την άγκυρα είτε ως ρυθμιστή είτε ως επιβράβευση. Μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό αλλά οι προεκτάσεις του είναι πάμπολλες όσον αφορά τη τροποποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Η ανθρώπινη ψυχολογία λειτουργεί συνδετικά. Με τη τεχνική της άγκυρας δίνεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε συναισθηματικές καταστάσεις μέσω αυτών των συνδέσεων. Οι διαφημιστές δεκαετίες τώρα προσπαθούν να συνδέσουν τα προϊόντα τους με οργασμικές, εκστατικές, χαρούμενες καταστάσεις, φωτεινά χρώματα, όμορφα πρόσωπα. Μια τόσο επιβλαβής και άχρηστη συνήθεια όπως το τσιγάρο κατάφερε να εδραιωθεί στη συλλογική συνείδηση ως συνήθεια των πετυχημένων και όμορφων ανθρώπων. Οι πολιτικοί και γενικώς οι δημόσιοι ομιλητές, χρησιμοποιούν άγκυρες για να ενισχύσουν τα μηνύματα των λόγων τους μέσω της στάσης του σώματος τους και συγκεκριμένων χειρονομιών. Ακόμα και το περίφημο << το αισθάνομαι >> του πρώην πρωθυπουργού αποτελεί μίας πρώτης τάξεως υποσυνείδητη άγκυρα. Απλά πάρτε το ρήμα αισθάνομαι και συνδέστε το με το νόημα της χειρονομίας που έκανε ταυτόχρονα …

ΜΚ-ULTRA

Οι εμπόλεμες καταστάσεις ευνοούν την ανάπτυξη τόσο της τεχνολογίας όσο και της τεχνογνωσίας με απώτερο σκοπό τη νίκη και τη κατατρόπωση του εχθρού. Πέρα από τον αγώνα για τη κατάκτηση της πυραυλικής τεχνολογίας που έδιναν οι δύο μεγάλες δυνάμεις παράλληλα εξελισσόταν και ένας άλλος αγώνας, αυτός για τη κατάκτηση του ανθρώπινου μυαλού. Οι Ναζί επιστήμονες με πιο γνωστό τον Μέγγελε κατείχαν τα πρωτιά στην εξερεύνηση αυτού του τομέα. Με την ήττα της Γερμανίας οι περισσότεροι ήρθαν σε συμφωνία με τις δυνάμεις του εχθρού προφανώς προσφέροντας ως αντάλλαγμα τις γνώσεις τους που όπως φαίνεται ήταν αρκετά πολύτιμες για τις Αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες. Έτσι εκατοντάδες ναζί βασανιστές, σφαγείς, διαμελιστές, καταδικασμένοι εγκληματίες πολέμου μετακόμισαν μυστικά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τόσο στη Βόρεια όσο κυρίως στη Νότια Αμερική. Στη Ν. Αμερική υπήρξε πιο πυκνή η δράση τους αφού στρατολόγησαν δεκάδες και βοήθησαν στη συντέλεση αρκετών πραξικοπημάτων για χάρη βέβαια πλέον της CIA. O γνωστός ως «Χασάπης της Λιον» Klaus Barbie και ο υπερκατάσκοπος ναζί Reinhard Gehlen ανέλαβαν αρχηγικό ρόλο σε αντικομμουνιστικά-τρομοκρατικά προγράμματα της CIA.

Ως πρόδρομος του προγράμματος MK-ULTRA μπορούν να χαρακτηριστούν τα πειράματα του αμερικάνικου στρατού με ουσίες όπως τα βαρβιτουρικά και η μαριχουάνα ως βοηθήματα ανάκρισης. O George Eastbrooks πρωτοπόρος στο τομέα, χρησιμοποίησε την ύπνωση ως κλειδί στη διαδικασία της ανάκρισης αλλά και γενικότερα στη χειραγώγηση του μυαλού. Το 1971 θα δήλωνε πως χρησιμοποίησε τη μέθοδο της ύπνωσης για τη δημιουργία πολλαπλών προσωπικοτήτων για στρατιωτικούς υπηρεσιακούς σκοπούς.

Μετά το πόλεμο της Κορέας η νεοσύστατη CIA ξεκίνησε το πρόγραμμα ΜΚ ULTRA σαν μία μυστική προσπάθεια για την εύρεση των καλύτερων τεχνικών για τον έλεγχο της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Στη νέα αυτή προσπάθεια χρησιμοποιήθηκαν ουσίες νεότερες και πιο σύνθετες από τη κάνναβη και τα βαρβιτουρικά, με κύριο προσανατολισμό την ανακάλυψη κάποιου είδους ορού της αλήθειας. Επίσης πέρα από το ανακριτικό κομμάτι η CIA ενδιαφερόταν μέσα από ηρωικές δόσεις διάφορων ψυχεδελικών ουσιών να ανοίξει στο μυαλό του "πειραματόζωου" το μαύρο κουτί της συνείδησης, να διαλύσει το εγώ και να προκαλέσει αυτό που στη ψυχολογία ονομάζεται διάσχιση προσωπικότητας (Dissociaton - MPD).

Σκοπός αυτής της προσπάθειας: η δημιουργία πρακτόρων με πολλαπλή προσωπικότητα. Ένα στοιχείο που θα επέτρεπε στη CIA το χειρισμό τους σε πολλαπλά επίπεδα καθώς θα εξασφάλιζε και τη προστασία των απόρρητων πληροφοριών. Ένα υποκείμενο με διάσχιση προσωπικότητας δεν είναι καν υποψιασμένο ότι ίσως φέρει στη μνήμη του απόρρητες πληροφορίες. Η έρευνα προχώρησε περαιτέρω με πειραματισμούς LSD, κεταμίνης, ψιλοκιβίνης και εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο. Ερευνητές της CIA πίστευαν πως ολοκληρωτικό mind control μπορεί να επιτευχτεί μέσω του συνδυασμού ηλεκτροσόκ, lsd, και τη μαγνητοφωνημένη φωνή του ίδιου του υποκειμένου να δίνει υποβολές.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το πρόγραμμα ΜΚ ULTRA στο πυρήνα του, ήταν μία απόπειρα των πρακτόρων για ολική χειραγώγηση της μνήμης. Τι καλύτερο από έναν δολοφόνο ο οποίος σκοτώνει χωρίς να θυμάται το λόγο; Η έναν πράκτορα που δεν γνωρίζει όχι μόνο ότι κατέχει απόρρητες πληροφορίες αλλά ούτε ότι είναι ο ίδιος πράκτορας. Όλα αυτά φαίνονται σε κάποιον που δεν έχει ουσιαστικές γνώσεις ψυχολογίας ένα πολύ καλό σενάριο για αστυνομική ταινία επιστημονικής φαντασίας όμως όλα αυτά αποτελούν δοκιμασμένες τεχνικές και μάλιστα πριν από 60 χρόνια. Επίσης καλή αναζήτηση αποτελεί η πάθηση που στη ψυχολογία ονομάζεται Fake Memory Syndrome (FMS). Η μνήμη δεν είναι ένας αλάνθαστος καταγραφέας και πλέον οι γνωσιακοί ψυχολόγοι έχουν αποδείξει πως είναι δυνατόν να κατέχουμε πλαστές μνήμες. Μα εκτεταμένη μελέτη στο θέμα μπορεί να φέρει κάποιον στα πρόθυρα της παράνοιας καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με το γεγονός πως οι περισσότερες μνήμες του είναι λανθασμένες αφού η μνήμη έχει την ιδιότητα να αναδιοργανώνεται συνεχώς με βάση τις εμπειρίες και τις αντιλήψεις του παρόντος.

Μετά τη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων του MK ULTRA το 1971 η CIA ταπεινά υποσχέθηκε να σταματήσει την εφαρμογή αυτών των αποτρόπαιων και φρικιαστικών πρακτικών. Βέβαια εφόσον σπάνια ελέγχονται οι μυστικές υπηρεσίες από το κράτος καταλαβαίνουμε ότι αυτή η δήλωση έγινε απλώς για το θεαθήναι. Τα περισσότερα αρχεία του προγράμματος καταστράφηκαν το 1973.

Η δημοσιοποίηση των τεχνικών του mk-ultra ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο τις μεγαλύτερες υποθέσεις της δεκαετίας του 1960 προσθέτοντας στις δολοφονίες Kennedy αλλά και των φόνων της περιβόητης οικογένειας Manson το παράγοντα του mind control. Οι περισσότεροι Αμερικάνοι ακόμα δυσκολεύονται να δεχτούν ότι οι τρείς πιο προοδευτικές προσωπικότητες της δεκαετίας του 60: J.F. Kennedy, Martin Luther King και Robert Kennedy εκτελέστηκαν από μοναχικούς δολοφόνους. Ειδικότερα ο φόνος του Robert Kennedy ήρθε και πρόσθεσε τόνους οινόπνευμα στη φλόγα της συνωμοσιολογίας. Τα τραύματα εισόδου του Robert Kennedy ήταν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και υποδείκνυαν ότι ο εκτελεστής βρισκόταν σε απόσταση εκατοστών από τον υποψήφιο πρόεδρο της Αμερικής. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο παλαιστίνιος εκτελεστής Sirhan Sirhan πυροβόλησε μπροστά από το Kennedy και σε απόσταση δύο μέτρων. Δεκάδες ερευνητές προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ο παλαιστίνιος ήταν μία μαριονέτα προγραμματισμένη να πυροβολήσει απλά για να αποσπάσει τη προσοχή από το πραγματικό δολοφόνο. Το ίδιο ισχυρίζεται βέβαια και ο ίδιος και οι δεκάδες δικηγόροι του που προσπάθησαν να τον αποφυλακίσουν όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο χρειάζεται και η μαρτυρία κάποιου κυβερνητικού αξιωματικού, κάποιου πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών ωστόσο αμφιβάλλω αν θα έφτανε ποτέ στο φώς της δημοσιότητας κάτι τέτοιο για ευνόητους λόγους. Έτσι όλες αυτές οι υποθέσεις βράζουν στο καζάνι της θεωρητικολογίας.

Η δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων αναζωπύρωσε και μία άλλη υπόθεση που είχε απασχολήσει τη δεκαετία του 60. Πρόκειται για μία πασίγνωστή Αμερικανίδα fashion model, συγγραφέα και ραδιοφωνικό παραγωγό τη Candy Jones. Τη δεκαετία του 60 ξεκίνησε να δηλώνει δημόσια ότι είχε αναμνήσεις συμμετοχής της σε μυστικό πρόγραμμα της CIA. Η Jones υποστήριζε πως είχε χρησιμοποιηθεί από τη CIA σαν ένας πράκτορας εν υπνώσει, αόρατος όχι μόνο για τους εχθρούς του αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό. Η επίσης γνωστή ηθοποιός της εποχής Celia Imrie (Bridget Jones’s Diary, Star Wars: Episode I, Nanny McPhee) αποκάλυψε την τραυματική εμπειρία διανοητικού ελέγχου με ηλεκτροσόκ που είχε, από τα χέρια ψυχολόγου του προγράμματος της CIA.

Ένα υποπρόγραμμα του MK ULTRA ήταν το πρόγραμμα Monarch. Το όνομα προέρχεται από το είδος πεταλούδας Μονάρχη, ένα έντομο που ξεκινάει τη ζωή του ως κάμπια- συμβολισμός των μη ανεπτυγμένων δυνατοτήτων- και έπειτα από μία περίοδο επώασης στο κουκούλι (προγραμματισμός), μεταμορφώνεται σε μία όμορφη πεταλούδα...

Ο σκοπός του προγράμματος παρέμεινε ο ίδιος, η δημιουργία κατευθυνόμενων από υποβολές ανθρώπων. Η συνταγή επίσης η ίδια. Οι προγραμματιστές του Monarch προκαλούν έντονο τραύμα στα υποκείμενα με τη χρήση ηλεκτροσόκ, βασανισμού και ουσιών με σκοπό το πολυπόθητο διαχωρισμό της προσωπικότητας. Όπως μπορούμε να διαβάσουμε σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο ψυχολογίας, διαχωρισμός πρόκειται για μια φυσιολογική προστατευτική αντίδραση του οργανισμού σε περιπτώσεις που η πραγματικότητα γίνεται αφόρητη λόγω υπερβολικού σωματικού και ψυχικού πόνου.

Φυσικά η λίστα με τις τεχνικές για τη επίτευξη του πολυπόθητου διαχωρισμού διαφοροποιούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία. Μία σύντομη λίστα με τεχνικές διαχωρισμού/βασανισμού είναι η ακόλουθη: Περιορισμός σε κλειστό κουτί, φέρετρο κ.ο.κ., Δέσιμο με σχοινιά, απόπειρα πνιγμού, εναλλαγές καυτού και παγωμένου, εκτυφλωτικό φως, στέρηση ύπνου για αρκετές μέρες, στέρηση αισθήσεων, πρόκληση επιθανάτιων εμπειριών μέσω ασφυξίας, πρόκληση παραισθήσεων μέσω συσκευών εικονικής πραγματικότητας.

Πειράματα με το σύνδρομο διαχωρισμού δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από την επίσημη ψυχολογία για ευνόητους ηθικούς λόγους. Έτσι η χειραγώγηση τη μνήμης, η πρόκληση διαχωρισμού, η θεραπεία αποτελούν πεδία αδιευκρίνιστα και ομιχλώδη.

Για όσους ακόμα θεωρούν τη συμβίωση δύο η τριών προσωπικοτήτων μέσα σε ένα σώμα θα αρκεστώ στο να τους θυμίσω το φαινόμενο της υπνοβασίας, το οποίο τονίζει σε όλους μας την άγνοια την οποία έχουμε για το πλήρες εύρος των δυνατοτήτων του πιο περίπλοκου μηχανήματος στο σύμπαν, του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ο υπνοβάτης βλέπει, ακούει, μιλάει, ντύνεται, περπατάει, τρέχει, πηγαίνει στο μπάνιο, μετακινεί έπιπλα, τρώει, ακόμα και οδηγεί! Γενικά, εκδηλώνει τόσο περίπλοκες συμπεριφορές, ώστε σε πολλές περιπτώσεις οι παρευρισκόμενοι δεν υποψιάζονται καν ότι έχουν να κάνουν με έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται σε βαθύ ύπνο. Κι όμως, όλες αυτές οι περίπλοκες συμπεριφορές, που σύμφωνα με τα όσα πρεσβεύει η Νευρολογία απαιτούν σε κάθε περίπτωση την ενεργοποίηση και το συντονισμό των ανώτερων κέντρων του εγκεφαλικού φλοιού, παρατηρούνται σε ανθρώπους με πλήρη απουσία φλοιώδους δραστηριότητας! Κατ' αναλογία, είναι σαν ένας υπολογιστής να λειτουργεί και σε διαστήματα κατά τα οποία ο επεξεργαστής του δεν τροφοδοτείται με ρεύμα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τα ανεξερεύνητους μηχανισμούς και τα αχαρτογράφητα στρωματά συνείδησης που εδρεύουν πιθανότατα στον ανθρώπινο εγκέφαλο…

Κλείνοντας

Δεν χρειάζονται πράκτορες της CIA, ψυχεδελικά και επίδοξοι μεσσίες στυλ Manson και Hubbard για να χειραγωγηθεί το μυαλό μας. Όπως είδαμε η φύση της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι μηχανική και υπάρχει ούτως η άλλως η τάση μέσα μας για κονφορμισμό. Εάν αφήσετε να σας ξεράνει η ρουτίνα της καθημερινότητας και χάσετε το πνεύμα σας, τη διάθεσή σας για αναζήτηση, για νέους ορίζοντες, εσωτερικούς και εξωτερικούς, σύντομα θα καταντήσετε άλλο ένα κοινωνικό ρομπότ που θα παραμιλάει νυχθημερόν την ατζέντα των ΜΜΕ και θα χορεύει υποτακτικά όπως μια δύσμοιρη αρκούδα στο χτύπημα του ντεφιού.

Αμφισβητείστε λοιπόν τα πάντα, επανεξετάστε τα πιστεύω σας και συνεχίστε να αναζητάτε την εξέλιξη. Ακόμα και ο θάνατος ίσως είναι προϊόν κοινωνικού προγραμματισμού. Εάν δεχόμασταν τα πάντα και δεν προσπαθούσαμε να ξεπεράσουμε τα ακλόνητα δόγματα, δεν θα είχαμε νικήσει ποτέ τη βαρύτητα, δεν θα γνωρίζαμε τη τεχνολογική έκρηξη που βιώνουμε σήμερα. Όλες οι τεχνολογικές γνώσεις, η επιστημονική εξέλιξη πηγάζει μόνο από μία πανίσχυρη μηχανή, τον ανθρώπινο εγκέφαλο και για να αποδίδει καλύτερα πρέπει να είναι ελεύθερος και σε μόνιμη εγρήγορση...

Επικοινωνία με τον συντάκτη
zoskiacultus93@yahoo.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Είναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident» αναφέρει γερμανός αξιωματούχος

Επικαλούμενο αξιωματούχο στο Βερολίνο, το Euroinsight υποστηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ ανησυχεί για τις γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και έτσι δεν αποκλείει «ανορθόδοξες λύσεις» που θα απέτρεπαν ένα Grexit (ή ένα «Graccident»).

Τα «ανορθόδοξα μέτρα» θα απαιτούσαν πολιτική συμφωνία παραμονής στην Ευρωζώνη, η οποία συνοδεύται κατά τη Γερμανία με δέσμευση σε μεταρρυθμίσεις.

«Είναι πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει Graccident» λέει ο αξιωματούχος που επικαλείται το Euroinsight. Η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί μεν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η Ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντέξει όποιες επιπτώσεις από έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, όμως την ανησυχούν οι γεωοπολιτικές συνέπειες.

Ο κύριος φόβος, αναφέρει ο αξιωματούχος, είναι η αστάθεια στα Βαλκάνια εάν η Ελλάδα περάσει στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση αναφέρεται «έτοιμη για ανορθόδοξα μέτρα» προς αποτροπή κάτι τέτοιου.

Ως τέτοια αναφέρονται αύξηση του ορίου των εντόκων που μπορεί να εκδώσει η χώρα, προσωρινοί περιορισμοί κεφαλαίου εναντίον ενός bank run, πρόωρη εκταμίευση κεφαλαίων από το τρέχον πρόγραμμα ή καθυστέρηση αποπληρωμών στο ΔΝΤ.

Τονίζεται ωστόσο ότι όλα αυτά θα προϋπέθεταν πολιτική συμφωνία πως η Ελλάδα θα μείνει τμήμα της Ευρωζώνης, πράγμα που κατά το Βερολίνο απαιτεί δέσμευση για μεταρρυθμίσεις. Τότε, η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη για τρίτο πακέτο, ακόμη και με το ρίσκο αντίθεσης από συμπολιτευόμενους βουλευτές.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι πιο αυστηρή, αλλά τελευταία «η απόσταση Μέρκελ και Σόιμπλε έχει κλείσει». Το δημοσίευμα αναφέρει ωστόσο επίσης ότι εάν στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα φανεί πως οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, «η Γερμανία θα ήταν έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα» και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ φέρεται να έχει ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης για τέτοιο ενδεχόμενο.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Του Γιάννη Λαζάρου 


Δεν χρειάζεται να μας εξηγήσει η κυβέρνηση τα όσα διαδραματίστηκαν στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες με πρωταγωνιστή τον κύριο Τσίπρα. Πιο σαφές δεν μπορούσε να γίνει εφόσον η κυβέρνηση αποδέχθηκε πάσης φύσεως βοήθεια από όλα τα λόμπι του κόσμου.

Πρώτον, υπογράφοντας με το λόμπι των οικονομικών κεφαλαίων του ΟΟΣΑ που σφράγισε χθες την εισβολή στην χώρα με δούρειο ίππο την "τεχνογνωσία για πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων". Ο κύριος Τσίπρας με την υπογραφή του αυτή, όχι απλά έβαλε θηλιά στον λαιμό της Ελλάδας, αλλά την κατέστησε τριτοκοσμικό κράτος και υποχείριο συμφερόντων την ίδια την κυβέρνηση. Εκλεγμένος από τον λαό ηγέτης να παραδέχεται ότι δεν έχει ούτε τα κότσια, ούτε την τεχνογνωσία, ούτε την θέληση να κάνει αυτό για το οποίο εκλέχθηκε. Η σφραγίδα που πήρε από τον Γκουρία έγραφε φαρδιά πλατιά: "Είμαι άχρηστος. Ελάτε να κάνετε εσείς κουμάντο".

Δεύτερον, συμφωνώντας με το λόμπι των φεντεραλιστών Γιούνκερ και Σουλτς που σπρώχνουν την κυβέρνηση να πάρει κομμάτι από τα 6 δις ευρώ ενίσχυση για την ανεργία των νέων μέσω επενδύσεων του πακέτου Γιούνκερ. Από τη μια δεν σου δίνουν λεφτά για τις προπληρωμένες συντάξεις που έφαγαν τα τραπεζικά λόμπι μέσω ομολόγων και από την άλλη θα σου δώσουν πακέτα για να έχει ο νέος εργασία. Όχι όποια εργασία θεωρεί η κυβέρνηση ότι πρέπει ο νέος να έχει, αλλά την εργασία που θα του δώσουν οι κατακτητές του. Μιλάμε για ένα νέο στρατόπεδο εργασίας τύπου Άουσβιτς μόνο που θα λείπουν οι φούρνοι για να μην χαρακτηριστεί η Ε.Ε όπως χαρακτηρίστηκε ο προπάτοράς της Χίτλερ, όταν γεννούσε το δικό του "ευρωπαϊκό όραμα". Στις Βρυξέλλες ο κύριος Τσίπρας παραδέχθηκε ότι είναι μια μαριονέτα που πήρε την εξουσία αλλά δεν ξέρει να την διαχειριστεί. Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει δουλειά στα παιδιά της.

Η νέα κυβέρνηση υπέγραψε κι αυτά που δεν είχε υπογράψει η προηγούμενη κάνοντας σαφέστατο ότι έχουμε όλα τα δεινά των μνημονιακών υποχρεώσεων και από εδώ και στο εξής θα έχουμε και τους "φίλους" σωτήρες τριτοκοσμικών χωρών να καθορίζουν ποιες μεταρρυθμίσεις των Μνημονίων θα συνεχιστούν και ποιες νέες θα μπουν μπροστά για να πραγματοποιηθεί το όραμα του λόμπι των οραματιστών για την ολοκλήρωση της Ε.Ε.

Μπορεί για εσωτερική κατανάλωση να φτιάχνει εξεταστικές επιτροπές απόδοσης ευθυνών για τα δολοφονικά μνημόνια, αλλά την ίδια στιγμή δίνει άφεση αμαρτιών στους ενόχους ομολογώντας πως "πιέστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από εκβιασμούς της Τρόικα για να κόψουν μισθούς και συντάξεις". Αν φτιάχνει εξεταστικές επιτροπές για τους εκβιαζόμενους, τότε τι επιτροπές πρέπει να γίνουν αύριο για τον ίδιο ο οποίος προσέρχεται αυτοβούλως υπογράφοντας και παραδίδοντας τα πάντα;

Από την δικιά της πλευρά η κυβέρνηση τρομοκρατεί τον λαό ότι όποιος αντιδρά σε αυτά που υπογράφονται και γίνονται μπροστά στα μάτια τους, ανήκουν στο "Λόμπι της Δραχμής". Αντίθετα με την κυβέρνηση που ανήκει στο "Λόμπι του Ευρώ", κάνοντας που και που ναζάκια στους δανειστές του ύφους "όχι οπωσδήποτε ευρώ".

Από τη μια το Λόμπι των Ευρωπαϊστών, από την άλλη το Λόμπι των Φεντεραλιστών, το Λόμπι των Ευρωσκεπτικιστών, το Λόμπι της Δραχμής και το Λόμπι του Ευρώ. Αυτά σου δίνουν ντόπιοι και ξένοι εξουσιαστές να επιλέξεις. Ουδείς όμως εξ αυτών δεν τολμά να μιλήσει για το "Λόμπι του Τίποτε από τα παραπάνω", διότι πολύ απλά αν σε άφηναν να σκεφτείς ακόμα και ιδιοτελώς τι από τα παραπάνω θα γεμίσει την τσέπη σου, κάνοντας τις προσθέσεις και αφαιρέσεις θα έβλεπες ότι είσαι χαμένος όποιο κι αν επιλέξεις.

Οι λομπίστες βάζουν κανόνες και όρια, αλλιώς δεν θα μπορούσαν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους και να σιγουρέψουν το κέρδος τους. Ήδη, το παιχνίδι με την σκληρή Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα πρώτοι το έσπρωξαν να παιχτεί οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εταίροι. Πρέπει να έχεις έναν ορατό εχθρό, πρέπει ένας να παίζει πάντα τον "κακό μπάτσο" για να αισθάνεσαι ασφαλής, όπως αισθάνθηκε και ο κύριος Τσίπρας όταν ο Γιούνκερ και ο Σουλτς τον πήραν αγκαλιά μέσα στην έδρα τους. Την μεγαλύτερη αγκαλιά όμως αυτή την στιγμή μας την κάνει η ίδια η Γερμανία. Όσο αυτή θα φωνάζει "Grexit" τόσο θα ισχυροποιείται το Λόμπι του Ευρώ από τους ίδιους τους Έλληνες.

Ένα παιχνιδάκι είναι που όμως οι μαριονέτες του συστήματος, αν και εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, παίζουν με ευκολία βάζοντας υπογραφές που σε κρατάνε για χρόνια στο λόμπι της Σκλαβιάς. Περιμένεις πότε θα δώσουν αυτοί την διαταγή να εργαστείς, να ασθενήσεις, να προκόψεις ή να χρεοκοπήσεις.

Κι όλα αυτά για να μην σου περάσει από το μυαλό ότι υπάρχει και ένα άλλο λόμπι. Το λόμπι της Ελευθερίας, τους κανόνες, του οποίου βάζουν οι ίδιοι οι πολίτες για ένα κοινό μέλλον. Χωρίς εκφοβισμούς και χωρίς προσκυνήματα. Χωρίς προσβολές και χωρίς ασάφειες. Χωρίς "Λόμπι" να καθορίζουν την ζωή και τον θάνατό σου.

Αν δεν γίνουμε "λομπίστες" της ίδιας μας της ζωής βάζοντας ως σφραγίδα το γενετήσιο δικαίωμα της Ελευθερίας, τότε οι χρυσές βούλες που μπαίνουν στα επίσημα χαρτιά Ελλήνων εξουσιαστών και ξένων εισβολέων θα είναι οι σφραγίδες "ποιότητα υψηλής υποτέλειας", που θα διακοσμούν τα κορμιά μας παρατεταγμένα στο κρεοπωλείο του Λόμπι των Μεταρρυθμιστών.

Πηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γεωπολιτική και ολοκληρωτισμός

Tου Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

O «τσαμπουκάς» της Άγκυρας στο Αιγαίο (έστω και αν διεκόπη όσο ξαφνικά ξεκίνησε) ήρθε να υπενθυμίσει στην Αθήνα ότι η γείτων δεν είναι ακριβώς φιλήσυχος και ειρηνικός τουριστικός προορισμός. Πόσο μάλλον που η ανατροπή του κεμαλισμού από τον ισλαμισμό του Ερντογάν οδήγησε σε πολύ πιο απρόβλεπτη και επιθετική Τουρκία (Λιβύη, Συρία, Μπαρμπαρός).

Για τον λόγο αυτό επανερχόμαστε σήμερα στην πρόταση που αναπτύξαμε προ μηνός από τα «Επίκαιρα», αναφορικά με την ανάγκη να ξαναδούμε τα σχέδια αγωγών South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, παρά τις προφανείς δυσκολίες και παρά την απόφαση του Κρεμλίνου να προτιμήσει τον Turkish Stream.

Είναι απόλυτη και μεγάλη τρέλλα, από τη σκοπιά των ελληνικών, αλλά επίσης των ευρωπαϊκών και ρωσικών συμφερόντων, αυτό που πάει να γίνει σήμερα. Δηλαδή να συγκεντρωθούν όλοι οι αγωγοί αερίου και πετρελαίου της περιοχής στην Τουρκία.

‘Εχουμε τώρα μέσω Τουρκίας τον ΤΑΡ, που μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν και ίσως, αύριο, του Τουρκμενιστάν, τον Μπακού-Τσεϊχάν, που μεταφέρει το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν και ίσως, αύριο, του Καζαχστάν, τον Blue Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω του πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας. Η Noble κουβεντιάζει την δίοδο κυπριακού και ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας. Και, σαν να μην έφταναν αυτά, Μόσχα και ‘Αγκυρα συμφώνησαν κατ’ αρχήν για την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού που θα τις συνδέει, μετά την ματαίωση του South Stream.

Ο South Stream, θυμίζουμε, ήταν μια ελληνική πρόταση από το 2006, αγωγός αερίου παράλληλος με τον διαρκώς ανακοινούμενο - από το 1993, σχεδιαζόμενο και μηδέποτε κατασκευαζόμενο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη (Ρωσία – Μαύρη Θάλασσα – Βουλγαρία – Ελλάδα). Από την Ελλάδα ο South Stream, που παρέκαμπτε τόσο την Ουκρανία όσο και την Τουρκία, θα πήγαινε στην Ιταλία.

Το σχέδιο άρχισε να το εγκαταλείπει η ίδια η κυβέρνηση Καραμανλή που το πρότεινε και το «σκότωσε» μαζί με το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη η απολύτως «αμερικανόδουλη» κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. ‘Εμεινε μια τροποποίησή του μέσω Βουλγαρίας προς πΓΔΜ, Σερβία, Αυστρία, Ουγγαρία, η οποία και καταργήθηκε τελικά με πρωτοβουλία της Μόσχας εξαιτίας των δυσκολιών και της υπονόμευσης από την Κομισιόν και τις αρχές της Σόφιας.

Δεχόμενοι επίθεση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και πολύ θυμωμένοι με το μαφιόζικο/ αμερικανόδουλο καθεστώς στη Σόφια, οι Ρώσοι αποφάσισαν να προτιμήσουν την τουρκική, που θεωρούν «ουδέτερη», από την βουλγαρική, «εχθρική» επικράτεια. Δεν είναι παράλογο, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η Τουρκία και δεν είναι σκόπιμο να βάζεις «όλα τα αυγά σε ένα καλάθι». Θα έπρεπε Αθήνα και Μόσχα να πιέσουν αποφασιστικά την Βουλγαρία (και τις Βρυξέλλες) με τη βοήθεια Ιταλίας, Αυστρίας, Ουγγαρίας για να προχωρήσει το σχέδιο του South Stream. ‘Αλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση της Βουλγαρίας μπορεί να αποδειχθεί παρένθεση και η άνοδος των Σοσιαλιστών να αποτελέσει σύντομα σωτήρια εξέλιξη.

(Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να οργανώσει τους Βαλκάνιους συμμάχους του τα τελευταία δυόμισυ χρόνια, αντί να περιμένει χωρίς να κάνει τίποτα να κερδίσει τις ελληνικές εκλογές. ‘Εστω και τώρα όμως, που έχει αρχίσει η μάχη, ας προσπαθήσει να κάνει όσα δεν έκανε το προηγούμενο διάστημα).

O αγώνας για μια στοιχειώδη ανεξαρτησία της Ελλάδας που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να προκύψει και οποιαδήποτε κοινωνική προκοπή, έχει την εσωτερική, έχει και την εξωτερική πτυχή. Μόνο αναπτύσσοντας οικονομικές και «γεωπολιτικές» σχέσεις με τους BRIICS μπορεί να επιβιώσει η Ελλάδα, είτε εντός, είτε εκτός της ευρωζώνης/ΕΕ. Και οι BRIICS, από την πλευρά τους, χρειάζονται την Ελλάδα, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και πρέπει, όσο νογάνε, και οι υπεύθυνοι των Αθηνών να τους το εξηγούν αυτό το πράγμα. Αλλοιώς θα καταλήξουμε στην πολιτική του «Σφάξε με Αγά μου να αγιάσω» που ακολούθησαν, με τα αποτελέσματα που ξέρουμε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την τελευταία πενταετία, οδηγώντας μας ένα βήμα από τον γεωπολιτικό και οικονομικό στραγγαλισμό.

Κατά κάποιο τρόπο οι αγωγοί σηματοδοτούν και στρατηγικές. Αγωγοί όπως ο Μπακού-Τσεϊχάν συνεχίζουν τη διαδικασία διάλυσης της Σοβιετικής ‘Ενωσης, αγωγοί όπως ο Nord Stream και ο South Stream οργανώνουν μια δυνητική ευρωρωσική σχέση, θεμέλιο ενός πολυπολικού κόσμου. Ανάλογη λειτουργία επιτελούν και οι ρωσοκινεζικοί αγωγοί.

Σε ότι αφορά τις πάγιες, ιστορικά επιβεβαιωμένες ελληνικές στρατηγικές κατευθύνσεις, αγωγοί όπως ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο South Stream σηματοδοτούν μια διασύνδεση με τη Ρωσία, που ιστορικά πάντα συνδέθηκε με τις δυνάμεις της ελληνικής ανεξαρτησίας. Ο αγωγός ΤΑΡ συνδέεται περισσότερο με το σχέδιο μετατροπής της Νότιας Ευρώπης σε αμερικανο-τουρκική ζώνη επιρροής. Ο αγωγός Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα με μια ζώνη αμερικανο-ισραηλινής επιρροής στη ΝΑ Ευρώπη. Οι «κάθετοι αγωγοί» που προτείνει ο Γιούνκερ στην Ελλάδα εντάσσονται στη νέα ψυχροπολεμική, αντιρωσική στρατηγική.

Με την ευκαιρία να τονίσουμε ότι δεν βλέπουμε για ποιο λόγο το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα στην καρδιά του τουρκικού κόσμου, η πιο στενή σύμμαχος παγκοσμίως, μετά την ίδια την Τουρκία, της «ΤΔΒΚ», του δημιουργήματος δηλαδή του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο, αποκτά τον έλεγχο της ΔΕΠΑ και μάλιστα δια της κρατικής εταιρείας του υδρογονανθράκων. Οι σχετικές επιφυλάξεις της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιηθούν από την Αθήνα για να ακυρωθεί η πώληση.

Κατά τα άλλα βέβαια και στον ενεργειακό, όπως και στους άλλους τομείς βλέπουμε να ορθώνεται μπροστά μας ο «άγνωστος ολοκληρωτισμός» της ΕΕ, ενός μηχανισμού που δεν ελέγχουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και ο οποίος δεν έχει επαρκώς αναλυθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη επιμονή των Βρυξελλών να ελέγξουν το «νομότυπο» φορολογικών παραχωρήσεων στους Κινέζους για την COSCO.

‘Εχουμε ξεφύγει πολύ από τις παραμέτρους του έθνους κράτους που εξακολουθούν όμως να κυριαρχούν στα μυαλά μας. Αν αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν έχουμε εκλογικές νίκες της αριστεράς στην Ιβηρική και την Ιρλανδία, θα μπορέσουν όμως να αρχίσουν να τίθενται και τα ζητήματα ανακοπής της μεταμόρφωσης της ΕΕ σε προκεχωρημένο κεφάλαιο του χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτισμού.

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα", τεύχος 279


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Tου Μιχάλη Ψύλου

Εικόνες που θυμίζουν έντονα την προεκλογική Ελλάδα ξεδιπλώνονται σε όλη την Ευρώπη.
«Φτάνει πια με τους απατεώνες, θέλουμε εκλογές». Με αυτό το σύνθημα δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο σε πολλές πόλεις της χώρας καταδικάζοντας την πολιτική της λιτότητας και της εξαθλίωσης που επιβάλει η δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιου.
«Η ανεργία στην Πορτογαλία είναι μια εθνική ντροπή», φώναζαν οι διαδηλωτές στη Λισαβόνα κρατώντας πανώ που έγραφαν « εβδομάδα 35 ωρών για όλους » και « όχι στην ανασφάλεια και την εκμετάλλευση». Τις διαδηλώσεις οργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας(CGTP)- η μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας, ενάντια «στην καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας» και « την πολιτική εξαθλίωσης και κοινωνικού αποκλεισμού» που ακολουθεί η δεξιά κυβέρνηση της χώρας με εντολή από το Βερολίνο και την ΕΕ. Τα συνδικάτα λένε ότι η κατάσταση της χώρας σήμερα είναι χειρότερη από ότι πριν το μνημόνιο.
Το δημόσιο χρέος, για το οποίο επιβλήθηκε το μνημόνιο, πέταξε στο 128% από 93 % το 2010. Το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 15%. Ο κατώτατος μισθός είναι 589 ευρώ ενώ οι χαμηλότερες συντάξεις δεν υπερβαίνουν τα 300 ευρώ. “Οι άνδρες με τα μαύρα της τρόικα μπορεί να έφυγαν από την Πορτογαλία τον περασμένο Μάιο, αλλά το μνημόνιο καθορίζει ακόμη την πολιτική όλων των υπουργείων” λέει ο Αρμένιο Κάρλος, γενικός γραμματέας της CGTP.

Ο πρωθυπουργός Κοέλιου παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου και όλοι εκτιμούν ότι θα υποστεί συντριβή, επιμένει να ακολουθεί “γραμμή Σαμαρά” και να εφαρμόζει τις επιταγές του Βερολίνου για σκληρή λιτότητα, θέλοντας να κατεβάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,7% ως το τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα μάλιστα που ο πορτογάλος πρωθυπουργός είχε “ξεχάσει” επί πέντε χρόνια να πληρώσει τις προσωπικές φορολογικές του υποχρέωσεις, όπως κατήγγειλαν πορτογαλικές εφημερίδες. Όπως έγραψε μάλιστα η Publico ο Κοέλιου χρωστάει ακόμη 5000 ευρώ στην εφορία!

Η Μέρκελ να διαλέξει: Ιγκλέσιας ή Λεπέν

“Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας, αν θέλει να σταματήσει και την εξάπλωση της ακροδεξιάς και τον κίνδυνο για τη δημοκρατία”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο ηγέτης των Ισπανών Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου αναμένεται να αναδειχτεί πρώτη δύναμη στις εκλογές του Νοεμβρίου στην Ισπανία
“Θα πρέπει να ρωτήσετε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αν προτιμά να κάθεται δίπλα δίπλα με την Μαρίν Λεπέν ή με εμένα» τονίζει ο Ιγκλέσιας. Το κίνημα των Podemos αξιώνει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ισπανίας που ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και “η ΕΕ θα πρέπει να ακούσει σοβαρά» το αίτημα αυτό” λέει ο 36χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας προειδοποιώντας ότι «η λιτότητα οδηγεί στο χάος».

Με το ίδιο σύνθημα κατά της λιτότητας, χιλιάδες Ιρλανδοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Δουβλίνο έξω από την έδρα της RTE, του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιρλανδίας, για να διαμαρτυρηθούν για την στάση που κρατά η δημόσια τηλεόραση καθώς αποσιωπά τις πιο σκοτεινές εκφάνσεις της λιτότητας που έχουν πλήξει το ιρλανδικό κράτος από το 2008. Μπροστά από τους διαδηλωτές ένας καβαλάρης ντυμένος στα μαύρα που ίππευε ένα μαύρο άλογο κρατούσε ένα πλακάτ που έλεγε: Η λιτότητα σκοτώνει.
Ο επικεφαλής των διαδηλωτών, Πολ Τσίβερς κατηγόρησε την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση ότι “απεικονίζει την Ιρλανδία ως ένα έθνος σε ανάκαμψη, όταν στην πραγματικότητα η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι στα ύψη, και είναι χιλιάδες οι οικογένειες που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τους διασωθέντες από τα μνημόνια διεφθαρμένους τραπεζίτες…Τα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν τίποτα για τα νοσοκομεία που είναι διαλυμένα, για τους ανθρώπους που στερούνται φάρμακα και το μόνο που μεταδίδουν είναι το μήνυμα της δεξιάς κυβέρνησης: Να φροντίζετε μόνοι σας τον εαυτό σας», λέει Τσίβερς.

Ξεσηκώθηκαν και στη Β. Ιρλανδία

Αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία, ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί καθώς η τοπική κυβέρνηση επιβάλει τη χειρότερη πολιτική λιτότητας των τελευταίων 15 ετών. Τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα οργανώνουν αύριο Παρασκευή απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές του προϋπολογισμού. Περίπου 20.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα κινδυνεύουν να περικοπούν τα επόμενα χρόνια, λένε τα συνδικάτα. Η Βόρεια Ιρλανδία είναι περισσότερο εξαρτημένη από το δημόσιο τομέα και τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης από οποιοδήποτε άλλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο δημόσιος τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 70 % του ΑΕΠ της περιοχής. Περίπου το 30% του εργατικού δυναμικού της Βόρειας Ιρλανδίας απασχολείται στο δημόσιο σε σύγκριση με 18% στο Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά και το 20% στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Στη Μεγάλη Βρετανία, δύο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, η πολιτική της λιτότητας καλά κρατεί, αλλά πλήττει στοχευμένα τα χαμηλότερα στρώματα του πληθυσμού - ”το 20% της κοινωνίας”, όπως εκτιμά το βρετανικό Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών (IFS). Το IFS προειδοποίησε ότι οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό από την κυβέρνηση Κάμερον έχουν πλήξει πολύ περισσότερο τις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Στην έκθεση τονίζεται ότι “οι περικοπές αυτές έχουν επηρεάσει στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως την κοινωνική φροντίδα, τις μεταφορές, τη στέγαση και τις περιβαλλοντικές δράσεις”. Όπως λέει ο οικονομικός αναλυτής Κηθ Πίλμπιμ “η κυβέρνηση επιμένει στην ταχεία προώθηση των μέτρων λιτότητας χωρίς να ενδιαφέρεται για τις πραγματικές συνθήκες των ανθρώπων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν μπορεί να “φωτογραφήθηκε” να σπαράζει στο κλάμα στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά δεν έχει σπαταλήσει ούτε ένα δάκρυ για τις συνεχείς αυτοκτονίες ατόμων με σοβαρή αναπηρία που δεν μπορούσαν να ζήσουν με τις συνεχώς μειούμενες κοινωνικές παροχές

Η λιτότητα στο στόχαστρο στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία

Στη Γαλλία, η πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς είναι στο επίκεντρο των περιφερειακών εκλογών που διεξάγονται στις 22 και 29 Μαρτίου.

«Η ιστορική συνάντηση της Αριστεράς και των Οικολόγων στη σύμπηξη ενός Μετώπου στις νομαρχιακές εκλογές είναι μέρος ενός δυναμικού αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από την νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και υλοποιείται από την σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας” τονίζεται στο εκλογικό μανιφέστο του Μετώπου της Αριστεράς. “Στόχος μας να οικοδομήσουμε μια πολιτική εναλλακτική λύση προς τα αριστερά, που είναι ο φορέας χρήσιμων και καινοτόμων σχεδίων για τους ανθρώπους και τις κοινότητες» λένε οι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Αριστεράς.

Έκκληση για κοινή δράση με στόχο την ανατροπή του νόμου Μακρόν, που σαρώνει τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα απηύθυνε ο πρώην ηγέτης του Αντικαπιταλιστικού Κόμματος ΝΡΑ, Ολιβιέ Μπεζανσενό. Ήδη τα μεγαλύτερα συνδικάτα ετοιμάζονται για τη διοργάνωση πανεθνικής απεργίας κατά της λιτότητας στις αρχές Απριλίου. “Πρέπει να εγκαταλείψουμε τις παλιές συνταγές, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αυτή τη νέα συμμαχία κατά της λιτότητας” λέει η γαλλίδα δημοσιογράφος Φρανσουάζ Φεζό. “Πρέπει να αποτινάξουμε την σοσιαλφιλελεύθερη πολιτική του Άντονι Γκίντενς, του μέντορα του Τόνι Μπλερ και του βρετανικού νέου Εργατικού κόμματος, που είναι ο εμπνευστής και της πολιτικής που ακολουθεί στη Γαλλία η σοσιαλιστική κυβέρνηση Βαλς” προσθέτει.

Η αδιαλλαξία της Γερμανίας

Τα κινήματα κατά της λιτότητας στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν βέβαια την σκληρή αδιαλλαξία της Γερμανίας, την ίδια ώρα βέβαια που το Βερολίνο στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται να πριμοδοτεί με μισθολογικές αυξήσεις την αύξηση της ζήτησης. Το ισχυρό συνδικάτο IG Metall και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών κατέληξαν σε συμφωνία για αυξήσεις 3,4% ώς το 2016. Η συμφωνία αφορά το κρατίδιο της Βάδης – Βυτεμβέργης, αλλά εκτός απροόπτου θα ισχύσει στο σύνολο της χώρας. Οι αυξήσεις θα δοθούν σταδιακά ώς τις 31 Μαρτίου 2016 και αφορούν έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της γερμανικής βιομηχανίας. Όπως λέει ο Ισπανός καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, Χουάν Τόρες Λόπεθ “για να κατανοήσουμε την αδιαλλαξία της Μέρκελ και των συμμάχων της, δεν θα πρέπει να δούμε τη στάση του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά τι συμβαίνει στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς έχει συμβεί στη γερμανική οικονομία τα τελευταία χρόνια”.

Ο Ισπανός καθηγητής και συγγραφέας του βιβλίου “Οι κυρίαρχοι του κόσμου” λέει ότι “οι Ευρωπαίοι συχνά αγνοούν ότι η Γερμανία δεν είναι ένας εταίρος, ούτε ο πιο ισχυρός μεγαλύτερος αδελφός. Η Γερμανία είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Η Γερμανία είναι η τέταρτη παγκόσμια δύναμη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Κίνα, και, πάνω απ' όλα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στην παγκόσμια οικονομία. Δηλαδή, είναι μια τεράστια οικονομία που σκέφτεται και αποφασίζει με βάση τα δικά της συμφέροντα.
Ο προορισμός των γερμανικών εξαγωγών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Το 1990, το 50% πήγαινε σε χώρες που αποτελούν σήμερα τη ζώνη του ευρώ και το 2014 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40%. Η μέση ετήσια αύξηση των εξαγωγών στην ευρωζώνη από το 2000 (4,5%) είναι μόλις η μισή από την αύξηση των γερμανικών εξαγωγών στην Ασία (10%). Η Γερμανία, ως εκ τούτου, αρχίζει να έχει άλλους προτιμώμενους εταίρους…
Η Γερμανία δεν θα αναλάβει πάντως ποτέ την πρωτοβουλία να σπάσει το status quo του ευρώ, γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο για την ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου. Απλώς θα επιβάλει όλο και πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική στα άλλα κράτη μέλη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χώρες της Ευρωζώνης, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και ακόμη και η Ιταλία δεν θα πρέπει πλέον να περιμένουν καλές στιγμές. Το ερώτημα είναι αν θα παραμείνουν σιωπηλοί μάρτυρες σε αυτό το πραγματικό δράμα ενός ευρώ σχεδιασμένου μόνο για τη Γερμανία – ή αν θα δείξουν πως μπορούν να αντισταθούν έμπρακτα σε αυτή τη μεγάλη δύναμη” γράφει ο καθηγητής Λόπεθ.

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα", τεύχος 280


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Να ομιλείτε κύριε Πρόεδρε! Να ομιλείτε.
Όχι μόνο να υπογράφετε.
Και προπαντός καλό θα ήταν να ξεχάσετε την αλά Βούδα αταραξία σας, και να βγείτε και λιγάκι απ' τα ρούχα σας!

Και μάλιστα κατά την γνώμη μας κακώς κάνετε που δεν έχετε μιλήσει ακόμη!
Τί θα πεί δεν έχετε ορκιστεί ακόμη;
Τυπικόν το θέμα.
Γλάστρα είχαμε, δεν θέλουμε κι άλλη!
Όχι βέβαια ότι ήσασταν και η επιλογή που ποθούσαμε, αλλά τί να κάνουμε, μας προκύψατε!
Θα βολευτούμε με εσάς.

Δείξτε όμως κι εσείς λίγο ότι είστε ζωντανός!
Ζωντανός είπαμε, όχι ζωντανό!
Μην αρχίσουμε με παρεξηγήσεις, δεν κάνει!

Τόσα πράγματα έχουν γίνει από την μέρα που σας ψήφισε η Βουλή, δεν βρήκατε να σχολιάσετε τίποτα;
Ο ευρωπαϊκός νεοναζισμός έχει ξεσαλώσει.
Ο χερ-Ακούνητος μας βρίζει νυχθημερόν.
Το Δ' Ράϊχ κάνει υποδείξεις με ποιό κόμμα θα ήθελε να συγκυβερνά ο πρωθυπουργός.
Τα κανάλια έχουν γίνει γιάφκες των απανταχού δωσιλόγων.
Ο ευρωπαίος κεντρικός Τραπεζίτης (μη χ@σω) κάνει ό,τι του κ@@@ώσει.
Οι τράπεζες του εσωτερικού το ίδιο.
Εκείνο το ρημάδι το νομοσχέδιο (μονομερής πράξη κατά τον χερ-Πυροβολημένο) που θα ανακούφιζε τον λαό απ' την ανθρωπιστική κρίση, δεν έχει κατατεθεί ακόμη.

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν σας ερέθισε να πείτε καμιά μ@λακιούλα, να δώσετε ένα στίγμα τέλος πάντων και βρε αδελφέ, επί των προθέσεών σας; Τίποτα;

Καλά. Θα κάνουμε υπομονή μέχρι την ορκομωσία σας το απόγευμα, να ακούσουμε το διάγγελμά σας.
Και όταν λέμε διάγγελμα εννοούμε διάγγελμα! 
Ελληνικό, αποφασιστικό και καθώς πρέπει! 
Όχι γαργάρες!

Κι επίσης έχετε άλλες δέκα μέρες περίπου μέχρι την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Κανονίστε να σας έχουμε ξαναξεχάσει μέχρι τότε, και να σας δούμε ξαφνικά εκεί να κάνετε το παγώνι!
Κανονίστε να ξαναχρειαστούν τα κάγκελα μπροστά στους επισήμους!
Κανονίστε να ξαναθυμηθούμε πόσα ''ναι σε όλα'' έχετε πεί!

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, κύριε Πρόεδρε!
Να ομιλείτε!
Σωστά κι ελληνικά!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον" 
 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Ο λαός που δεν φοβήθηκε και έκλεισε την πόρτα στα μούτρα των τραπεζών, των δανειστών και τώρα της Ε.Ε


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, Γκούναρ Σβέισον, ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα του αποσύρει την υποψηφιότητά της για ένταξή της ως μέλος-κράτος της Ε.Ε ρίχνοντας ηχηρό χαστούκι σε όσους θέλησαν μέσα από την καταστροφή του 2008 να κάνουν την Ισλανδία αποικία χρέους.

Η κρίση ήταν πάντα παιχνίδι της Ε.Ε και του ΔΝΤ
Το χρέος της Ισλανδίας το 2008 είχε φθάσει στο 900% του ΑΕΠ της χώρας. Ήταν η πρώτη χώρα που η κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματός της (το ίδιο συνέβη σε Ισπανία, Κύπρο και Ιρλανδία που όμως αποφάσισαν υπέρ της εθνικής τους καταστροφής).

Εκείνη την εποχή είχε σπεύσει η Ε.Ε και το ΔΝΤ προσφέροντας απλόχερα δάνεια για να ξεχρεώσει ο λαός τα οικονομικά παιχνίδια των τραπεζών που έπαιζαν με τα οικονομο-πολιτικά λόμπι. Την ίδια περίοδο, το 2009, η Ε.Ε προτρέπει την Ισλανδία να κάνει αίτηση για ένταξη ως μέλος-κράτος για να "σωθεί". Όμως τα πράγματα έγιναν όπως ήθελε ο λαός.

Το 2010 ο πρώτος πρωθυπουργός που παρέλαβε μετά από εκλογές την διακυβέρνηση από τον Γκέιρ Χάαργκε (τσιράκι των τραπεζών, της Ε.Ε και του ΔΝΤ), παρά τις απειλές ΔΝΤ και Ε.Ε να πάρει δάνειο για να ξεχρεώσει το πιστωτικό σύστημα που κατέρρευσε, προτίμησε να κάνει δημοψήφισμα. Το 93% των πολιτών αποφάσισε να μην πληρώσει τα χρέη των τραπεζών που είχαν φορτωθεί στο Κράτος μετά την εθνικοποίησή τους.

Η κυβέρνηση μετά τις πιέσεις των πολιτών το 2010 ξεκινά δικαστική έρευνα για όσους ευθύνονται για την κρίση μέσα στην χώρα. Αρχίζουν οι συλλήψεις υψηλών προσώπων και μεγαλοστελεχών τραπεζών. Η Interpol εκδίδει διαταγή αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες είχαν εγκαταλείψει την χώρα.

Ο λαός έγραψε το νέο Σύνταγμα
Το 2011 ο λαός αποφασίζει να πάρει την ευθύνη για να βγει η χώρα από την πτώχευση, την πείνα και την ανέχεια. Εκλέγεται σώμα από πολίτες που έχουν την ευθύνη να συγγράψουν το νέο Σύνταγμα της χώρας. 522 πολίτες δήλωσαν συμμετοχή να πάρουν την ευθύνη και την τιμή να συμμετέχουν σε αυτό το πρώτο άκρως δημοκρατικό άλμα. Εκλέχτηκαν 25 πολίτες χωρίς καμία κομματική εξάρτηση και το "Σώμα" ξεκίνησε τις εργασίες αναγέννησης του Ισλανδικού κράτους.

Το Φεβρουάριο του 2011 (ενώ η ελληνική βουλή ψήφιζε Μνημόνια) το Σώμα Πολιτών της Ισλανδίας παρουσιάζει την πρώτη magna carta λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις όλων των γενικών συνελεύσεων πολιτών που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα για το πως να ανασυντάξουν τις δυνάμεις της η χώρα.

Άλλη κυβέρνηση, ίδια γραμμή
Στις εκλογές του 2013 αλλάζει η κυβέρνηση και από την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που έσωσε την χώρα από μόνιμη κατάσταση οικονομικής κατοχής, την σκυτάλη παίρνει το κεντροδεξιό κόμμα που όμως η γραμμή πολιτικής για την ανασύσταση της οικονομίας μένει η ίδια και μάλιστα είναι πιο σκληρή από την προηγούμενη. Κλείνει την πόρτα στα μούτρα της Ε.Ε τηρώντας τις προεκλογικές εξαγγελίες και συνεχίζει τις δίκες των υπευθύνων τραπεζιτών έξι χρόνια μετά την σχεδιασμένη οικονομική κρίση.

Τον Νοέμβριο του 2014 η ισλανδική δικαιοσύνη στέλνει στην φυλακή να συναντήσει τους πέντε συναδέλφους του, που ήδη είχαν καταδικαστεί ( όλων των τραπεζών που έπαιξαν το παιχνίδι της "οικονομικής κρίσης"), ακόμα έναν τραπεζίτη.Ο διευθύνων σύμβουλος της Landbanski είναι στο κελί με την κατηγορία για χειραγώγηση της αγοράς η οποία έφερε τις καταστρεπτικές συνέπειες στην εθνική οικονομία.

Ισλανδία - Ελλάδα:1000-0
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να μην συγκρίνουν την Ελλάδα με την Ισλανδία λέγοντας ότι ο πληθυσμός της δεύτερης είναι μικρός και ότι δεν έχει άλλο πόρο εκτός από την αλιεία. Αυτό όμως είναι ένα επιχείρημα που δείχνει τι θα μπορούσε να κάνουν οι Έλληνες για την οικονομία και την ανεξαρτησία τους. Εφόσον, ως χώρα, έχει τόσο πλούτο που αν τον είχε η Ισλανδία θα ήταν αυτή την στιγμή στην κορυφή των ισχυρών κρατών του κόσμου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης (που πριν 4 χρόνια έκαναν τα πάντα για να πιέσουν με υποβαθμίσεις την Ισλανδία αναγκάζοντάς την να χρεωθεί από Ε.Ε και ΔΝΤ) η Ισλανδία κατάφερε να τρέχει με 3% ανάπτυξη και με ανεργία μόλις 6%.

Όμως οι Ισλανδοί έκαναν ακόμη ένα θαύμα. Ενώ σε όλες τις χώρες που είναι σε οικονομική κρίση τα ποσοστά αυτοκτονιών ανεβαίνουν κατακόρυφα, στην Ισλανδία από το 2007 έως το 2010 τα ποσοστά δεν ανέβηκαν. Μπορεί η υγεία των πολιτών λόγω πίεσης των τραπεζών και κατασχετηρίων να εξασθένισε, αλλά δεν το έβαλαν ποτέ κάτω.
Στην Ελλάδα τα στοιχεία είναι ακριβώς τα αντίθετα κι αυτό γιατί οι Έλληνες έχασαν την αυτοεκτίμησή τους, καταβλήθηκαν από τον καθοδηγούμενο από πολιτικούς φόβο πως χωρίς επόπτες, χωρίς δανειστές και ευρώ δεν έχουν καμία ελπίδα να σηκώσουν κεφάλι.

Το 2008 οι Τράπεζες πετούσαν έξω από τα σπίτια τους Ισλανδούς με την βοήθεια της αστυνομίαςΠηγή "Στον Τοίχο"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Όπως γράφει ο Γιώργος Κατσίγιαννης στα Παραπολιτικά, τα μεγάλα εμπόδια του Μεγάρου Μαξίμου συνδέονται όχι μόνο με την εσωστρέφεια που προκάλεσαν οι επώδυνοι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις που έκανε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αλλά και με την ανάπτυξη ενός ποικιλόμορφου σχεδίου σε βάρος της κυβέρνησης, ώστε το προσεχές διάστημα να καταστεί ανυπόληπτη απέναντι στο εκλογικό σώμα και να εγκλωβιστεί στην παγίδα μιας ομηρίας που της στήνουν εγχώρια και διεθνή συμφέροντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιώργου Κατσίγιαννη, θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη ενός «προβοκατόρικου σχεδίου» σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα ώστε ή να εξαναγκαστεί σε παραίτηση, αναζητώντας λύση με την προσφυγή στον λαό, ή να υποχρεωθεί σε συμβιβασμό, με την αποδοχή σεναρίων για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης με οικουμενικά χαρακτηριστικά.

Ηδη τις τελευταίες ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου διακινούνται ευρέως πληροφορίες που αποκαλύπτουν το παιχνίδι που γίνεται στο παρασκήνιο, με αναφορές περί «προβοκατόρικων ενεργειών» από παρακρατικούς μηχανισμούς και ύποπτα κομματικά «σταγονίδια» του βαθέος μεταπολιτευτικού συστήματος, που μοναδικό στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της Αριστεράς, ώστε να βρεθεί εκτεθειμένη σε κινδύνους με απρόβλεπτες εθνικές συνέπειες.

Προς επίρρωση αυτής της υπόγειας κινητικότητας προβάλλονται τα ακόλουθα γεγονότα.
Η δολοφονία του αρχιφύλακα στον Δομοκό.
Η διαταγή του στρατηγού της ΕΛ.ΑΣ. για απελευθέρωση των κρατουμένων από την Αμυγδαλέζα.
Οι αναταραχές που προκλήθηκαν στα Εξάρχεια.
Οι αντιρρήσεις υπηρεσιακών παραγόντων σε διάφορα υπουργεία, όπως το Οικονομικών, να εργαστούν με τις νέες πολιτικές ηγεσίες.
Η εχθρική στάση συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που επιδιώκουν να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε καθεστώς ομηρίας, ώστε να έρθει στο προσκήνιο η συζήτηση περί συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Στάθης Διομήδης

Από χθες η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης». Δηλαδή η ΕΚΤ ξεκίνησε να αγοράζει μηνιαίως 60 δις ευρώ κρατικά και ιδιωτικά χρεόγραφα κρατών μελών της Ε.Ε. ύψους 1,1 τρις ευρώ συνολικά. Με λίγα λόγια η ΕΚΤ «κόβει» χρήμα και αναλαμβάνει χρέος Ευρωπαϊκών χωρών έναντι ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε την τελευταία δεκαπενταετία και από άλλες χώρες (Ιαπωνία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία) με στόχο να κινηθεί χρήμα στην πραγματική αγορά, να υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού και του ΑΕΠ και να γυρίσει σε αναπτυξιακό πρόσημο η «Ευρωζωνιακή Οικονομία».

Ακούγεται θετικό το όλο εγχείρημα. Έχει μια μικρή και ιταμή λεπτομέρεια όμως.

1ον Η Ευρωζώνη αρνήθηκε να το χρησιμοποιήσει το 2010 για την Ελλάδα.

2ον πρόγραμμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να συμπεριληφθούν Ελληνικά ομόλογα και χρεόγραφα. Με άλλα λόγια γίνεται προσπάθεια δημιουργίας ενός τείχους ντροπής και μίσους. Εντός του τείχους θα βρίσκονται η Γερμανία και οι υπόλοιπες 17 χώρες του ευρώ και εκτός θα βρίσκεται η Ελλάδα. Η Γερμανία αποφασίζει ποιος είναι «ο καλός και ποιος ο κακός» εταίρος και κατά το δοκούν θα αποφασίζει ποιος θα είναι μέσα στο τείχος και ποιος θα τιμωρείται και θα είναι έξω, έρμαιο στις διαθέσεις των αγορών. Η Ευρώπη των Λαών τελείωσε και με τη βούλα. Ζήτω η Ευρώπη της Γερμανίας. Η ανθρωποφαγική λογική της Γερμανίας βέβαια έχει τις ιστορικές της ρίζες στον αέναο αγώνα της να κυριαρχήσει στην Ευρώπη αδιαφορώντας εάν θα αιματοκυλίσει για τρίτη φορά την Ευρώπη.

Το νέο τείχος του μίσους είναι εμπνεύσεως της ηγεσίας του Γερμανικού επεκτατισμού με εκτελεστικό όργανο την διοίκηση της ΕΚΤ. Άλλωστε οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δώσουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση Σαμαρά να χρησιμοποιήσει από το προηγούμενο έτος το πλαφόν του 2015 των 15 δις ευρώ για έκδοση έντοκων γραμματίων.

Τώρα που ζητά το αυτονόητο η νέα κυβέρνηση της Αθήνας, αύξηση δηλαδή του πλαφόν αυτού καθώς έχει χρησιμοποιηθεί προκαταβολικά, η τρόικα της καταστροφής αρνείται καθώς ο κος Τσίπρας δεν υπογράφει δηλώσεις μετανοίας και τυφλής υπακοής όπως έκανε ο προκάτοχός του.

Οι παραπάνω εκβιασμοί είναι μόνο ένα μικρό δείγμα για το τι θα επακολουθήσει από το αδηφάγο τυφλό μίσος του Γερμανικού επεκτατισμού και των εκφραστών του. Ακόμη και ο τρόπος που συμπεριφέρονται απέναντι στους Έλληνες αξιωματούχους δείχνει την ακραία ενόχλησή τους στο δικαίωμα ενός Λαού (του Ελληνικού) να ψηφίζει και να αποφασίζει Δημοκρατικά, ειδικά εάν αποφασίζει ενάντια στα όσα απαιτούσε και προσπαθούσε να επιβάλλει ο Γερμανικός επεκτατισμός.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η Γκαιμπελική τακτική που επιλέγει το Βερολίνο με το τείχος του μίσους είναι η συνέχεια της προπαγάνδας που κάνει προσπαθώντας να πείσει τους Γερμανούς πολίτες για τους κακούς Έλληνες και το πόσα λεφτά (700 ευρώ) έχει πληρώσει ο κάθε Γερμανός πολίτης για να σωθούν οι «τεμπέληδες» Έλληνες. Η πραγματικότητα είναι όμως πολύ διαφορετική και καλό θα είναι οι Γερμανοί πολίτες να την γνωρίζουν.

Πρώτα από όλα η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα από όσες έχουν δανείσει την Ελλάδα μέσω μνημονίου που έχει δανείσει τη χώρα μας μέσω μια κρατικής τράπεζας (KfW) και όχι ως κράτος. Δεύτερον: τα χρήματα που η Γερμανική προπαγάνδα αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκαν για να διασώσουν τις Γερμανικές τράπεζες και κάποια Γερμανικά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία ήταν εκτεθειμένα σε Ελληνικά ομόλογα το 2009 αξίας περίπου 60 δις ευρώ. Επίσης μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων χρησιμοποιήθηκαν για να υποχρεώνεται να αγοράζει η Ελλάδα και οι Έλληνες προϊόντα Γερμανικών εταιρειών, να έχουν εργασία χιλιάδες Γερμανοί πολίτες και να αυξάνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί Γερμανών βιομηχάνων.

Αντίστοιχα ήταν τα πράγματα και για τις Γαλλικές τράπεζες. Εάν λοιπόν η Ελλάδα πτώχευε τότε τη μεγάλη ζημιά θα την πάθαιναν Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες, κατ’ επέκταση οι οικονομίες τους. Άρα οι Γερμανοί πολίτες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν για να σώσουν τις Γερμανικές Τράπεζες και το Γερμανικά ασφαλιστικά ταμεία και όχι την Ελλάδα. Ο τρόπος που επέλεξε η Γερμανική κυβέρνηση για να σωθούν οι Τράπεζές τους ήταν να διασώσει το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να υποθηκεύσει την Ελλάδα με απώτερο σκοπό την τελική συνθηκολόγηση άνευ όρων, και την αρπαγή των ασημικών της Δημόσιας Ελληνικής περιουσίας. Με λίγα λόγια οι Γερμανοί πολίτες «δάνεισαν» για να διασώσουν τα κέρδη τους Γερμανοί και Έλληνες τραπεζίτες. Ουσιαστικά λοιπόν το πάγωμα των μισθών και οι περικοπές σε κοινωνικά αγαθά στη Γερμανία έγιναν για να αυξήσουν τον πλούτο τους Γερμανοί τραπεζίτες και βιομήχανοι και όχι για να διασωθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τα δάνεια της Ελλάδας αποπληρώνονται κανονικά και οι Γερμανοί πολίτες όχι μόνο δεν έχουν χάσει ούτε ένα ευρώ αλλά έχουν βγάλει και κέρδος από τα σχεδόν 10πλάσια τοκογλυφικά επιτόκια που έχουν δανείσει την Ελλάδα. (η Γερμανία στο πρώτο μνημόνιο δανειζόταν με 0,5% και μας δάνειζε με 4,5%).

Υ.Γ. 1 Κανείς δεν έχει ενημερώσει τους Γερμανούς πολίτες ότι σχεδόν σε κάθε σκάνδαλο που δημοσιοποιείται και που έχει να κάνει με Ελληνικό κρατικό χρήμα, έργα δημοσίου, μίζες και διαπλοκή πίσω του βρίσκεται κατηγορούμενη μια μεγάλη Γερμανική εταιρεία.

Υ.Γ. 2 Η Ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την βοήθεια της Γερμανικής κυβέρνησης για τη διαλεύκανση του τεράστιου σκανδάλου siemens. Η συγκυρία το έφερε, λίγες ημέρες μετά, η Γερμανίδα Καγκελάριος να επισκεφθεί εργοστάσιο της εταιρείας, να φορέσει της στολή εργασίας της εν λόγω εταιρείας και να φωτογραφηθεί με αυτήν, στέλνοντας ένα ακούσιο μεν λανθασμένο δε, μήνυμα στον Ελληνικό Λαό...

* Ο Στάθης Διομήδης είναι αρθρογράφος, με σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εθελοντής διασώστης, αλλά και συντονιστής της εθελοντικής ομάδας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη

Συμφωνώ απόλυτα ότι η παρούσα κυβέρνηση, που όπως το έχω ήδη πει και γράψει, είναι κατά τη γνώμη μου η τελευταία εφεδρεία ελπίδας, πρέπει να αντιμετωπιστεί με υπομονή. Το πρόβλημα, όμως, είναι δυστυχώς ότι για λόγους για τους οποίους ουδόλως ευθύνεται η ίδια, αλλά μόνον και ολοκληρωτικά οι προκάτοχοί της, δεν υπάρχει πια για αυτήν, διαθέσιμος χρόνος. Βρίσκεται, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση σε πραγματικό αδιέξοδο, επειδή από την μία πλευρά οι αγαπητοί μας «εταίροι» της έχουν βάλει στην κυριολεξία το μαχαίρι στο λαιμό, εφόσον με τίποτε δεν θέλουν να δεχθούν μια, έστω και ήπια σοσιαλιστική κυβέρνηση στους κόλπους τους, ενώ από την άλλη πλευρά η ίδια η νέα κυβέρνηση έχει φράξει τη μόνη διέξοδο που διέθετε και που ήταν η ΡΗΞΗ με τους δανειστές. Συνεπώς, η συμπαράσταση, εκ μέρους του ελληνικού λαού, που ακόμη υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνον δεν αρκεί για την άρση του αδιέξοδου, αλλά επιπλέον είναι βέβαιο ότι θα υποστεί κάθετη πτώση μόλις συνειδητοποιηθεί η αδυναμία της παρούσας κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτά που προεκλογικά έχει υποσχεθεί-έστω και το ήμισυ αυτών!

Βεβαίως, υπάρχει εξήγηση του πως και του γιατί η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως παγιδευμένη και ανήμπορη να ακολουθήσει οδό διαφορετική από αυτήν των προκατόχων της: της επαιτείας, της υποταγής, των σταγόνων ρευστότητας, της συνέχισης της εξαθλίωσης. Δυστυχώς, επί 5 συναπτά έτη, κυβερνητικοί και ΜΜΕ «κατατόπιζαν» το λαό για την κόλαση που τον περιμένει αν η χώρα γύριζε στο εθνικό της νόμισμα. Δεν ήταν απαραίτητη η όποια σοβαρή συζήτηση, που άλλωστε ουδέποτε επιχειρήθηκε στο παρελθόν, αλλά αντιθέτως το θέμα «δραχμή» έγινε απαγορευμένο, σκοτεινό, ανήκε δήθεν σε κάθε μορφής μαφίες και κακοποιούς, που είχαν ειδικά συμφέροντα, που ήθελαν την καταστροφή της Ελλάδας, και για αυτό υποστήριζαν τη δραχμή.
Ουδέποτε, στα 5 αυτά χρόνια, οι αρμόδιοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να εξηγήσουν στον ταλαίπωρο ελληνικό λαό πως συμβαίνει διεθνούς φήμης οικονομολόγοι να δηλώνουν ανενδοίαστα ότι η μοναδική σωτηρία της Ελλάδας είναι η επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα και οι ίδιοι-από κοινού φυσικά με τους δανειστές- να δηλώνουν ότι θα πρόκειται για ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Ουδέποτε στα 5 αυτά χρόνια επιχειρήθηκε μια έστω εισαγωγική σύγκριση ανάμεσα στα καθημερινά οικονομικά εγκλήματα που υπέμενε ο ελληνικός λαός, με την υποτιθέμενη «κόλαση της νέας δραχμής». Ουδέποτε στα 5 αυτά χρόνια, έγινε η παραμικρή προσπάθεια να δοθεί κάποιο περιεχόμενο στην υποτιθέμενη πάντοτε «κόλαση» του GREXIT. Ουδέποτε στα 5 αυτά χρόνια διερωτήθηκαν οι αρμόδιοι για το πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί η χρήση του GREXITαπό τους δανειστές μας, ως εκβιαστικό φόβητρο εναντίον μας, κάθε φορά που προσπαθούσαν να επιβάλλουν ένα νέο εγκληματικό και πάντοτε φευ αναποτελεσματικό μέτρο, και πως συνέβαινε η μόνιμα επαναλαμβανόμενη αυτή απειλή να έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις προτάσεις, τις αναλύσεις και τις προτροπές των γνωστότερων οικονομολόγων και κατόχων Nobel της υφηλίου, που επέμεναν- και επιμένουν- ότι η Ελλάδα είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ.

Την εβδομάδα που πέρασε ήμουν ομιλήτρια για την Ελλάδα σε συνέδριο στο Παρίσι, με θέμα την εξεύρεση ενός νέου νομισματικού συστήματος για ολόκληρη την Ευρώπη. Την Ευρώπη, που βρίσκεται σε διαρκή ύφεση και σε διψήφιο αριθμό ανεργίας, εξαιτίας ακριβώς του άρρωστου ευρώ. Γνωστότατα ονόματα οικονομολόγων από ολόκληρο το φάσμα της ευρωζώνης, που δεν μου έδωσαν την εντύπωση να έχουν ειδικά συμφέροντα πλουτισμού ή άλλα, σε περίπτωση που η Ελλάδα θα επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα ήταν παρόντα με παρεμβάσεις στο συνέδριο.

Στο συνέδριο έγιναν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, και θα έλεγα ότι η συζήτηση γύρω από το ελληνικό δράμα συγκέντρωσε το 40-50% των συζητήσεων, με σαφή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και όχι καταδίκης της. Θα προσπαθήσω στο προσεχές μέλλον-κάτι που δεν είναι εύκολο, καθώς οι περισσότερες εισηγήσεις δεν ήταν γραπτές- να κάνω μια περίληψη των σημείων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Μεταξύ, ωστόσο, των τελικών συμπερασμάτων, αυτό που αναφέρθηκε για την Ελλάδα ήταν ως εξής: «Η Ελλάδα, για να σωθεί, πρέπει να εξέλθει κατεπειγόντως από την ευρωζώνη. Αλλά, η έξοδός της εμποδίζεται από τους ιθύνοντες της Ευρώπης, για να μην τεθεί σε κίνδυνο το ευρώ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση ότι θα διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Δεν γνωρίζω σε τι ποσοστό πίστευε ότι «η Ελλάδα σώζεται παραμένοντας στο ευρώ», αλλά αυτό που αναγνωρίζω είναι ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει κυβέρνηση, αν αποφάσιζε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δηλαδή, ότι η σωτηρία του δεν είναι εντός αλλά εκτός της ευρωζώνης. Και, ακόμη, ότι η κόλαση που έζησε για 5 χρόνια, και που θα εντείνεται χωρίς τελειωμό, μέχρις ότου να αποπληρωθεί κατά το 75% το ελληνικό χρέος, είναι πολύ πιο αβάσταχτη από τη διαδικασία της επιστροφής στη δραχμή. Φθάνει αυτή να ετοιμαστεί με προσοχή. Φθάνει να ληφθούν άμεσα μέτρα υπέρ των απορότερων, και εδώ βέβαια το σοσιαλιστικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο.

Ουδείς ζήτησε τη γνώμη μου, αλλά την καταθέτω ωστόσο, ως απλή Ελληνίδα. Άλλωστε, την ίδια αυτή γνώμη υποστηρίζω συνεχώς από το 2010, παρότι ακούω κατά καιρούς πληθώρα οικονομικών ασυναρτησιών και ανοησιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λύση. Έστω και αν οι δανειστές υποχωρούν κατά 1/100 κάθε φορά, μετά από κάθε εκβιασμό, αυτό θα γίνεται απλώς, ακριβώς όπως και στο παρελθόν, για να επιτυγχάνουν αυτά που θέλουν, και αυτά που δεν πρέπει να θέλει η Ελλάδα, επειδή την σκοτώνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς, δεν έχει άλλη λύση, αλλά ούτε θα έπρεπε να αναζητήσει άλλη λύση. Να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, που τον τιμά με την αγάπη και την εμπιστοσύνη του, ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ. Να του υποσχεθεί, ότι στους δύσκολους μήνες που θα έρθουν, η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα με ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΔΕΛΕΧΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, ώστε το κόστος της μετάβασης-που φυσικά υπάρχει, και φυσικά πρέπει να αναλυθεί- να είναι όσο γίνεται μικρότερο. Να δηλώσει, επιτέλους, ανοικτά, την αλήθεια: ότι, δηλαδή, υπέκυψε και ο ΣΥΡΙΖΑ στον ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ, που με τόσο τραυματικό και επιπόλαιο τρόπο φοβέριζαν το λαό επί 5 ολόκληρα χρόνια οι προκάτοχοί του.

Από σήμερα, από τώρα……πρέπει να κατατοπιστεί ο ελληνικός λαός, για το τι τον περιμένει αν παραμείνει στο ευρώ με τις πολύ γνωστές άθλιες συνθήκες, και σε τι μπορεί να ελπίζει αν αποφασίσει το «μεγάλο πήδημα». Πρέπει ο κάθε Έλληνας να αποβάλλει τον τρόμο, που τόσο μεθοδικά του εμφύσησαν επί 5 χρόνια, και να συγκεντρώσει όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΤΑΙ, και φυσικά δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτό. Δεν υπήρχε ούτε ανάπτυξη, ούτε success stories, ούτε έξοδος από μνημόνια και τα τοιαύτα πριν από αυτόν…..Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα ευθύνεται εφεξής αν δεν χρησιμοποιήσει την τόσο πολύτιμη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, για να προσπαθήσει να τον σώσει.

* Πρ. Πρύτανης και Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επίτιμη διδάκτωρ 5 Πανεπιστημίων και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πάνω στους καθεδρικούς γοτθικούς ναούς είναι σκαλισμένες δεκάδες τερατώδεις μορφές - διαβολικές, σαν το κακό να φρουρεί το καλό. Στις πλατείες των αρχαίων πόλεων, στις αγορές και τα φόρα, έστεκαν πάνω στα βάθρα τους οι θεοί-θεσμοί κι επόπτευαν τα φερσίματα των ανθρώπων, στη συνέχεια πέτρινοι αυτοκράτορες αφ’ υψηλού, οβελίσκοι και αψίδες του θριάμβου ιστορούσαν το συναξάρι της εξουσίας και υπέβαλλαν στους λαϊκούς το δέος απέναντί της. Στα νεότερα χρόνια, πρώτος ο Χίτλερ με τη χρήση του ραδιοφώνου άνοιξε τον δρόμο για την υποταγή των ΜΜΕ, των εφημερίδων και της τηλεόρασης, στην προπαγάνδα που καθηλώνει τις εργαζόμενες τάξεις στην εξουσία της αστικής τάξης. Με την εξαίρεση λίγων ΜΜΕ που πάνω τους και κατά μέρος ανακλάται η ταξική πάλη, η «τέταρτη» λεγόμενη εξουσία, αντί να ελέγχει τις άλλες τρεις, συμπλέκεται μαζί τους, όπως άλλωστε συμπλέκονται αντί να διακρίνονται μεταξύ τους και οι ίδιες. Κατ’ αντίθεσιν προς τις φιλοσοφικές αποκαλύψεις (τον υλιστικό ορθολογισμό αλλά και τις μεταφυσικές υποθέσεις), κατ’ αντίθεσιν επίσης προς τις ηθικές υπαγορεύσεις των θρησκειών και το αίσθημα δικαιοσύνης των ανθρώπων, όσον «προοδεύει» η ανθρωπότητα τόσον και πιο ολοκληρωτικές γίνονται οι δομές της εξουσίας που τη διέπουν.
Οι αστικές επαναστάσεις άφησαν πίσω τους αστικά καθεστώτα που έφθασαν σήμερα, δύο και τρεις αιώνες μετά, να μη χρειάζονται πλέον τις αστικές δημοκρατίες. Η μία και μόνη εργατική επανάσταση εξέπνευσε μέσα στην εντροπία που της προκάλεσε η αποβλάκωσή της απ’ τον κομφορμισμό της. Κι έτσι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ το αρχαιότατο πρόταγμα, αίτημα και ιδανικό, της «απελευθέρωσης του ανθρώπου απ’ τον άνθρωπο» είναι πιο αναγκαίο απ’ οτιδήποτε άλλο.
Σε αυτό το αίτημα που πάντα κινούσε και εξακολουθεί να κινεί την ιστορία, η εξουσία των ευγενών κάποτε, των αστών σήμερα, γενικώς των Δυνατών στη διαχρονία τους, απαντούσε με το «ο άνθρωπος στους ανθρώπους, λύκος». Πράγμα αποτρόπαιον και επαχθές, που δεν θα μπορούσε να καθηλώνει τις κοινωνίες παρά μόνον μέσα απ’ τον μεταμορφισμό που θα μπορούσε να του προσδώσει η προπαγάνδα, εμφανίζοντάς το ως τη φυσική κι αναπότρεπτη τάξη των πραγμάτων. Προς τούτο η προπαγάνδα χρειάζεται τα στερεότυπα. Τα οποία δημιουργεί με επαναλαμβανόμενα ψεύδη και επιλεγμένες γενικεύσεις. Που με τη σειρά τους οδηγούν στην ομογενοποιημένη σκέψη. Κι έτσι, χωρίς σχεδόν να το συνειδητοποιούμε, πάνω απ’ το κεφάλι μας (και ενίοτε μέσα) κρέμονται, όπως κρέμονται απ΄τους γοτθικούς ναούς οι δαιμονικοί φύλακες, τα στερεότυπα
Για παράδειγμα, αυτό που εν πολλοίς καθόρισε τη συμπεριφορά του λαού κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης ήταν τα στερεότυπα των Δυνατών. Λαμπρό παράδειγμα ο δημαγωγός (υπεράγαν Αλκιβιάδη) Ανδρέας: «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» έλεγε (ικανοποιώντας το λαϊκό αίσθημα), ενώ στην πραγματικότητα η Ελλάδα ανήκει στους πλουτοκράτες Ελληνες (και τους Δυτικούς πάτρονές τους).
Δείτε τα στερεότυπα που μας ταλανίζουν έως σήμερα και πόσο συχνά επαναλαμβάνονται από τα σκυλιά που αλυχτάνε μέσα από τον Τύπο της Διαπλοκής: «Οι Ελληνες είναι τεμπέληδες». Στην πραγματικότητα, δουλεύουν περισσότερο απ’ τους Γερμανούς. «Οι Ελληνες είναι διεφθαρμένοι». Στην πραγματικότητα, διεφθαρμένοι είναι οι «νταβατζήδες», οι μιζαδόροι, οι αεριτζήδες και τα κρατικοδίαιτα λαμόγια που κάνουν κουμάντο στους Ελληνες. Διεφθαρμένοι είναι αυτοί που βάζουν τα τσιράκια τους να λένε στους Ελληνες ότι είναι διεφθαρμένοι.
Στερεότυπο: «οι Ελληνες είναι έθνος ανάδελφο, είναι εθνικιστές, είναι ρατσιστές». Στην πραγματικότητα, οι Ελληνες είναι πατριώτες και, όπως κάθε λαός, αγαπούν την πατρίδα τους - το κεφάλαιο είναι που δεν έχε πατρίδα, οι άνθρωποι έχουν. Και τη θέλουν ελεύθερη (πράγμα που έχει επιτευχθεί κυρίως με επαναστάσεις). Για να μένει η πατρίδα υποτελής ή προτεκτοράτο ή ειδική οικονομική ζώνη, τα στερεότυπα αναλαμβάνουν να εμφανίζουν τη λαϊκή κυριαρχία ως λαϊκισμό και τους πατριώτες (αριστερούς ή δεξιούς) ως φαιοκόκκινους και εθνολαϊκιστές - αυτό το τελευταίο έχει γίνει τελευταίως τελείως του συρμού. Δεν υπάρχει ούτε μια μέρα που να μην επαναλαμβάνουν τα σκυλιά του «εκσυγχρονισμού» στον Τύπο δεκάδες φορές τα περί εθνολαϊκισμού.
Τολμάει ο κ. Τσίπρας να μιλήσει στη Βουλή για τις Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις και παθαίνει φρίκη ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Πώς είναι δυνατόν, ωρύεται, να ακούγονται στο Κοινοβούλιο φράσεις για το Γ’ Ράιχ και τη Βέρμαχτ;! Ελα ντε; Ομως, καθόλου παράδοξο. Και το κόμμα του κ. Σ. Θεοδωράκη απότοκο του σωλήνα των στερεοτύπων είναι. «Η Ελλάδα έχει φουσκωμένο δημόσιο τομέα». Ψέμα κι αυτό. Εχει πολύ μικρότερο απ’ της Γερμανίας ή της Γαλλίας και πάντως μικρότερο απ’ τον μέσον όρον της Ενωσης. Ναι, αλλά «οι Ελληνες είναι αντιπαραγωγικοί». Αντιπαραγωγικός είναι ο εργάτης κι όχι αυτός που διαχειρίζεται τον πλούτο που ο εργάτης παράγει; Οι εργάτες «τα έφαγαν μαζί» με τη Ζήμενς! Οι εργαζόμενοι συνωστίζονται μέσα στη λίστα Λαγκάρντ!  
Μόνον τσογλάνια που περιφρουρούνται απ’ τα στερεότυπα που τα ίδια αναπαράγουν μπορούν να λένε τέτοιες ουρανομήκεις μπούρδες. Και μόνον πονηροί ή βλάκες μπορούν να έχουν τέτοιο θράσος. Μάλιστα θράσος αιμοσταγές με τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα της ανεργίας, της εξαθλίωσης και των αυτοκτονιών.
Στερεότυπο: «Η Ελλάδα χρωστάει». Ποια Ελλάδα χρωστάει; Η Ελλάδα δανειζόταν ή τα παράσιτα που την κυβερνούσαν διά των βαλέδων τους; H Eλλάδα αποβιομηχανίσθηκε ή η αστική της τάξη επέλεξε τις «αντιπροσωπείες» και την προσκόλληση στους ξένους Δυνατούς; Τι είναι η Ελλάδα; drone; αεροπλάνο να πετάει χωρίς πιλότο; Ποιος έκανε την πρωτογενή παραγωγή μπάχαλο; Ποιος πάει να κάνει τον τουρισμό τριτοκοσμικό; Ποιος αφήνει τις ξένες εταιρείες να φοροδιαφεύγουν; Ποιος πάει τα λεφτά του σε οφσόρ; Η Ελλάδα; ποια Ελλάδα; των γεωργών και των ψαράδων ή των αρπακτικών που τη βρίζουν κι από πάνω πατόκορφα; Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει ένα χρέος που δημιούργησαν οι επωφελούμενοι από την «οικονομία της φρίκης». Και καλείται να πληρώσει αυτό το χρέος με τα χέρια κομμένα απ’ τη λιτότητα και τα πόδια κομμένα απ’ τους εφαρμοστικούς νόμους. Καλείται κλεισμένος μέσα στο κλουβί των μνημονιακών δικτατορικών υπαγορεύσεων να κάνει τον Χουντίνι και να γίνει Ευρωπαίος. Σε μια Ευρώπη που δεν έχει πλέον εθνικά σύνορα, αλλά έχει οικονομικά τείχη και εθνικιστικούς προμαχώνες. Σε μια Ευρώπη που ο φασισμός έχει ξαναβγεί στους δρόμους, ενώ ταυτοχρόνως κατέχει δεσπόζουσα θέση στα σαλόνια των ελίτ της εξουσίας.
Στη χώρα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα Στερεότυπα
καταστέλλουν,
καταδιώκουν,
συκοφαντούν
κι όπου μπορούν απαγορεύουν τη σκέψη, τον διάλογο και τη δημοκρατία. Καθαιρούν την αξιοπρέπεια και θέτουν εκτός νόμου τη διεκδίκηση. Διαιρούν τον λαό και στρέφουν τη μία εργαζόμενη τάξη εναντίον της άλλης εργαζόμενης τάξης.
Η εποχή των εν λόγω στερεοτύπων τελειώνει. Εχουν επιφέρει πολύ πόνο και πένθος στους ανθρώπους για να γίνονται ανεκτά επί μακρόν ακόμα. Ωσπου όμως να τελειώσουμε μαζί τους θα χρειασθεί αγώνας. Οταν λοιπόν σήμερα ακούτε να ομιλούν για τεμπέληδες Ελληνες, για διεφθαρμένους, για φαιοκόκκινους, για λαϊκιστές και εθνολαϊκιστές, περί λυσσασμένων σκύλων πρόκειται που κάνουν στις μέρες μας, για χάρη των ίδιων αφεντικών, την προπαγάνδα που έκαναν άλλοτε οι εθνικόφρονες και οι δωσίλογοι
Γερμανοντυμένοι και τότε, γερμανοντυμένοι και τώρα, απλώς χρησιμοποιούν διαφορετικά στερεότυπα, τότε μας έλεγαν εαμοβούλγαρους και μιάσματα, τώρα μας λένε εθνολαϊκιστές και φαιοκόκκινους. Πάντα για τον ίδιο σκοπό! Τη διατήρηση της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπίπτουσας εξουσίας των Δυνατών (και ταυτοχρόνως υποτελών στους δυνατότερους). Δεν είναι ο λαός λαϊκιστής, τύραννος είναι αυτός που τον αποκαλεί έτσι. Δεν παράγει ο λαός τη φτώχεια και τα χρέη, αλλά τα παράσιτα που του κλέβουν τον πλούτο. Δεν είναι αδύνατον να αλλάξουν τα πράγματα, είναι αναγκαίο. Και στην ανάγκη και οι θεοί πείθονται...
Του Στάθη από enikos


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Δεν υπάρχει ούτε ένας εχέφρων άνθρωπος πάνω στη γη, που να μην έχει συνειδητοποιήσει, ότι η γερμανική πολιτική δεν κάνει τίποτα τυχαία. Όλες οι τακτικές κινήσεις της γερμανικής πολιτικής, αποβλέπουν πάντα στην υλοποίηση ενός κρυφού στρατηγικού στόχου. Επομένως δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Σόϊμπλε έχει χάσει την ψυχραιμία του και συμπεριφέρεται, τόσο απειλητικά και σχεδόν υβριστικά εναντίον μας.

Μόλις χθες και εντελώς απρόκλητα, ο κ. Σόϊμπλε δήλωσε πως
χάνει την ψυχραιμία του με την ελληνική κυβέρνηση (αν είναι δυνατόν!!!) και ταυτόχρονα έκανε δήλωση βόμβα, ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί ατύχημα με την Ελλάδα, δηλαδή να χρεοκοπήσουμε και επίσημα. Την προηγούμενη μέρα βγήκε στη δημοσιότητα ότι ο κ. Ντάϊσεμπλουν είπε στον κ. Βαρουφάκη πως δεν θα ενοχλούσε καθόλου τους ευρωπαίους η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Γιατί όλα αυτά;

Και ο πιο άσχετος αντιλαμβάνεται ότι όλες αυτές οι δηλώσεις, από τόσο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, κάνουν κακό στο ευρώ, το οποίο με όλη αυτή την αναμπουμπούλα και με την έκδοση νέου χρήματος από την ΕΚΤ, κατρακυλά έναντι του δολαρίου και ίσως σύντομα να πάει στην αρχική του ισοτιμία, δηλαδή 1 ευρώ προς 0,83 δολάρια. Προφανώς, όλα αυτά κάνουν και κακό στην Ευρωζώνη γενικότερα.

Τι γίνεται όμως πίσω από την πτώση του ευρώ; Αυξάνονται οι εξαγωγές της Γερμανίας και των άλλων εξαγωγικών χωρών ενώ γίνονται πιο ακριβές οι εισαγωγές για χώρες όπως η Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι ευχαριστημένες και οι ΗΠΑ, γιατί ισχυροποιείται διεθνώς το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα και διευκολύνεται το χρέος των ΗΠΑ. Ακόμα και αν κάτι συμβεί στην Ευρωζώνη και διαλυθεί, ακόμα και τότε, η Γερμανία θα μπορέσει να επιστρέψει σε ένα ισχυρότατο μάρκο, με απίστευτα συγκεντρωμένο πλούτο.

Επομένως, να γιατί ο κ. Σόϊμπλε κάνει επιθέσεις στην Ελλάδα εκ του ασφαλούς και στην ουσία δείχνει την Ελλάδα ως το μαύρο πρόβατο για την κακή εξέλιξη της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση που κατέβασε τελευταία τους τόνους, δεν μπορεί να μην απαντά στις προκλήσεις. Από τη στιγμή που αναγκάστηκε να εφαρμόζει το μνημόνιο και να δέχεται εδώ την τρόϊκα, δεν μπορεί επικοινωνιακά και να σιωπήσει και να σκύψει το κεφάλι, γιατί αν χάσει και την όποια επικοινωνιακή υπερήφανη στάση, τότε θα την πάρουν οι ψηφοφόροι στο κυνήγι. Είναι με λίγα λόγια παγιδευμένη στην επιθετικότητα του κ. Σόϊμπλε.

Έτσι ο κ. Σόϊπλε, ο οποίος έχει βάλει στην άκρη την κ. Μέρκελ, αφού ο ουσιαστικός καγκελάριος είναι αυτός, στριμώχνει συνεχώς την ελληνική κυβέρνηση και την αναγκάζει να φαίνεται ότι είναι αντιδραστική στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που ο ίδιος γκρεμίζει το ευρώ υπέρ των γερμανικών συμφερόντων, φορτώνοντάς το στην Ελλάδα.

Πέτρος Χασάπης


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Σαν μεγάλη πρόκληση του Ρώσου πρόεδρου, Βλαδιμήρ Πούτιν, χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ την είδηση που έρχεται από την Μόσχα σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος θα παραστεί και θα τιμήσει τα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας στις τελετές της 100ης επετείου που θα γίνουν στην αρμενική πρωτεύουσα Έρεβαν, στις 24 Απριλίου.

Η απόφαση αυτή του Βλαδιμήρ Πούτιν, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Dimitri Peskov, πάρθηκε κατά την τηλεφωνική επαφή που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος με τον πρόεδρο της Αρμενίας, Σερτζ Σαρκισιάν, την Πέμπτη 12 Μαρτίου. Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε τον Αρμένιο συνάδελφο του να τιμήσει την μεγάλη παρέλαση για την 70η επέτειο της νίκης της Ρωσίας κατά της ναζιστικής Γερμανίας που θα γίνει στην πλατεία του Κρεμλίνου στις 9 Μαΐου και στην οποία έχει προσκληθεί και ο κ Τσίπρας

Κατά την διάρκεια της διαμονής του Ρώσου προέδρου στην αρμένικη πρωτεύουσα, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, θα συζητηθεί και η περεταίρω συνεργασία στων δυο χωρών στον στρατιωτικό τομέα και η διαδικασία εγκατάστασης ρωσικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο αρμένικο έδαφος, εξέλιξη που έχει θορυβήσει έντονα την Άγκυρα.

Όπως είναι γνωστό φέτος που κλείνουν 100 χρόνια από την μεγάλη σφαγή των Αρμενίων της Μικράς Ασίας από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλικούς, οι εκδηλώσεις θα είναι πιο μεγαλοπρεπείς από κάθε άλλη φορά και έχουν προσκληθεί να παραστούν πολλοί ξένοι ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Όλα αυτά έχουν εκνευρίσει σε μεγάλο βαθμό τους Τούρκους που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα καθώς βλέπουν πως οι φετινές εκδώσεις για την επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας θα είναι ένα μεγάλο «χαστούκι» για την Τουρκία.

Εμείς, ας παίρνουμε παράδειγμα για την αδικαιολόγητα λησμονημένη υπόθεση της δικής μας γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής.

Πηγή Nikosxeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Θα σας αφήσω να χάνεστε στο χάος της ελληνογερμανικής σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης για τα «μάτια» του Γ. Βαρουφάκη και της αντιπαράθεσής του με τον Β. Σόιμπλε και πάω μπροστά, στο μεταναστευτικό.

Οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, κ. Κοτζιά και Καμμένου, προφανώς παρερμηνεύθηκαν. Ο υπουργός Εξωτερικών προφανώς δεν μπορεί να εννοούσε ότι εάν δεν υποκύψει η Ευρωζώνη στον ΣΥΡΙΖΑ και η Ελλάδα καταρρεύσει, μετανάστες και τζιχαντιστές θα περάσουν από τη χώρα μας στην Ευρώπη. Ούτε φυσικά ο υπουργός Αμυνας είναι δυνατόν να εννοούσε ότι, εάν δεν συμμορφωθεί η Ευρωζώνη, θα στείλει πακέτο η χώρα μας μετανάστες και τζιχαντιστές στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες διαλύοντας τη Συνθήκη Σένγκεν.

Γιατί εάν τα εννοούσαν θα ήταν η πιο ακραία έκφραση ρατσισμού εναντίον των παράνομων μεταναστών αλλά και ημών των ιδίων. Θα επιστρατεύονταν απελπισμένοι άνθρωποι ως διαπραγματευτικό όπλο έναντι των δανειστών και θα στιγματίζονταν αθώοι μετανάστες ως... τζιχαντιστές. Και εμείς πολύ απλά θα χρειαζόμασταν βίζα για να πάμε στη Ρώμη, στο Λονδίνο ή στο Μόναχο.

Χαρήκαμε που ήρθε η (εν αναμονή για να ορκιστεί, έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές) αν. υπουργός για θέματα μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου για να δηλώσει στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες σε θέματα της Σένγκεν. Μέσα σε όλα τα άλλα είπε ότι επιμένει το υπουργείο στην πολιτική των «επιστροφών», οικειοθελών και μη, των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους. Προφανώς κανείς δεν έχει ενημερώσει την κ. Χριστοδουλοπούλου ότι από πέρυσι τον Ιούλιο δεν υπάρχει καν σύμβαση με την αεροπορική εταιρεία για τις ειδικές πτήσεις κυρίως προς το Πακιστάν. Και όλοι έτσι πάνε... Ομόνοια.

Να τους πάρετε σπίτι σας, της λένε οι πολίτες. Αν υπάρξει πρόβλημα, απαντά (Αlpha - «Αυτοψία»), θα τους πάρουμε στο υπουργείο, στην Κατεχάκη, να μένουν στους διαδρόμους, καθώς αυτό είναι πια το σπίτι μου... Μήπως πρέπει να τη στείλουν στο κανονικό σπίτι της, εκεί που θα φιλοξενεί όποιον θέλει, όποτε θέλει, όσο θέλει;

Πηγή "Έθνος"
Επικοινωνία με τον συντάκτη
nmeletis@pegasus.grΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου