Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

2 Φεβ 2015

Η ταχύτητα με την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην αποπομπή της τρόικας και στην παρεμπόδιση επιβολής νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποτέλεσε –κατά γενική ομολογία– ένα είδος πολιτικού Blitzkrieg, που ξάφνιασε και αναστάτωσε το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες αλλά και τους εν Ελλάδι μνημονιακούς υποτακτικούς τους...

Γράφει ο Βασίλης Στοϊλόπουλος

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και η συμβολική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή εκνεύρισε τους Γερμανούς, καθώς έγινε αντιληπτό ότι αργά ή γρήγορα το κατοχικό δάνειο θα έρθει –για πρώτη φορά με αξιώσεις– στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και... ο ευμενής τρόπος που το 1953 οι νικητές του πολέμου αντιμετώπισαν την ηττημένη και καταχρεωμένη Γερμανία. 

Ο αιφνιδιασμός πήρε τέτοιες διαστάσεις που η Handelsblatt είδε ξαφνικά να πλανάται ένα νέο «φάντασμα πάνω από την Ευρώπη», με τον Τσίπρα σε ρόλο «επαναστάτη του παρόντος και μαέστρο της αλλαγής», επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο «η ελληνική επανάσταση να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη»[1]. Τέτοια «φαντάσματα» προφανώς και δεν είναι ευχάριστα για την καγκελάριο Μέρκελ, γεγονός που επισημαίνει και το Spiegel: «η νίκη του Τσίπρα είναι ήττα της Μέρκελ» και με τη νίκη αυτή «υπάρχει ένα πρόβλημα για όλους, κυρίως όμως για την Μέρκελ, η οποία καλείται τώρα να λύσει αυτό το πρόβλημα»[2]

Επικαλούμενη το ίδιο μαρξιστικό «φάντασμα» αλλά πολύ πιο ανήσυχη η Welt αναρωτιέται μήπως «η Μέρκελ σε λίγο δεν θα έχει λόγο στην Ευρώπη», καθώς «ο θρίαμβος του Τσίπρα στην Ελλάδα αλλάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση», κάνοντας «δεξιούς και αριστερούς λαϊκιστές να πανηγυρίζουν για τη νίκη του – και οσφραίνονται την ευκαιρία τους να τελειώσουν την πολιτική λιτότητας που επέβαλε η καγκελάριος»[3].

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μην αντέδρασε με την ίδια ταχύτητα, προτιμώντας να κρατήσει στάση αναμονής. Το σύνθημά της, όπως σημειώνει η Welt είναι: «αφήστε τους Έλληνες να έρθουν. Σ’ ένα μήνα τελειώνει το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας». Αντιθέτως, άμεση ήταν η αντίδραση από τα καθεστωτικά και συνεργαζόμενα με μυστικές υπηρεσίες «έγκριτα» ΜΜΕ της Γερμανίας[4] που προχώρησαν σε μια πρωτόγνωρη, εν παραλλήλω ομοβροντία μίσους, απαξίωσης, εχθρότητας, ύβρεων, περιφρόνησης και εκβιασμών κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της. Και αν η οικονομική διάσταση της ανθελληνικής υστερίας των γερμανικών ΜΜΕ είναι εν πολλοίς γνωστή σε όλη τη διάρκεια της νέας «ελληνικής τραγωδίας», αυτό που προστέθηκε πλέον στη γερμανική φαρέτρα είναι και οι γεωπολιτικές αντιθέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία.

Επικεφαλής στη νέα φάση δαιμονοποίησης της Ελλάδας αυτή τη φορά δεν είναι η «κίτρινη» Bild αλλά η «ποιοτική» die Zeit, η οποία εύχεται όχι μόνο τη γρήγορη αποτυχία της νέας, δημοκρατικά εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης, λόγω «της εσωτερικής της αντίφασης και του εξωτερικού παραλογισμού της»[5], αλλά και μεγαλύτερη δυστυχία στον ελληνικό λαό. Για τους διαπλεκόμενους φιλοατλαντιστές λομπίστες, γύρω από τον εκδότη της εφημερίδας Josef Joffe, «η νέα ελληνική κυβέρνηση αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη», όχι τόσο για τις όποιες οικονομικές απώλειες των δανειστών της Ελλάδας αλλά επειδή με τη στάση της στο ουκρανικό ζήτημα «απειλεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ψυχή της Ευρώπης», γιατί «προδίδει σχεδόν όλες τις ηθικές και νομικές αξίες που για την Ευρώπη είναι άγιες»!

Κι όμως για τα γερμανικά ΜΜΕ αυτές οι δυο «άγιες» ευρωπαϊκές «αρετές» δεν απειλούνται όταν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα, που απογειώνονται και από τη Γερμανία, δολοφονούν αμάχους, όταν Αμερικανοί και Γερμανοί πράκτορες, σε αγαστή συνεργασία με καθαρόαιμους ναζί υποκινούν πραξικοπήματα ενάντια σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις (Ουκρανία), ούτε βεβαίως όταν προκαλούν πολέμους σε τρίτες χώρες (Λιβύη, Ιράκ, Συρία) και συνεργάζονται άψογα με σκοταδιστικά καθεστώτα σαν τη Σαουδική Αραβία, ούτε όταν συμβάλουν στη γιγάντωση του ισλαμικού χαλιφάτου ή όταν ανέχονται φυλακές–βασανιστήρια, ακόμα και εντός της Ευρώπης (Πολωνία, Ρουμανία) και διευκολύνουν απαγωγές και βασανιστήρια υπόπτων. Στο όνομα της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και της «ευρωπαϊκής ψυχής» απαιτούν θρασύτατα τον «σεβασμό»[6] από την Ελλάδα και παράλληλα εύχονται την καταστροφή της επειδή τόλμησε για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια να μην εννοεί την εθνική κυριαρχία και τη διπλωματία όπως αυτοί επιθυμούν – την ώρα μάλιστα που ίδιοι οι ευρωπαίοι ιππότες της ηθικής και της αξιοπρέπειας ανέχονται δουλοπρεπώς οι ΗΠΑ και οι λοιπές αγγλοσαξονικές χώρες του «Five-Eyes Club» να παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα και που δεν ενοχλούνται όταν ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπης, Αμερικανός στρατηγός Ben Hodger, μοιράζει σε τραυματισμένους στρατιώτες στα ουκρανικά στρατιωτικά νοσοκομεία «μετάλλια ανδρείας» των ΗΠΑ.

Ο μέσος Γερμανός πολίτης γνωρίζει πλέον από τα ΜΜΕ της χώρας του ότι ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών είναι «εθνικιστής, θαυμαστής του Πούτιν, φίλος της Κίνας, ιδεολόγος του μίσους κατά της Γερμανίας»[7], με «προσβάσεις στη ρωσική ακροδεξιά», η οποία – ειρήσθω εν παρόδω – «επηρεάζει τον Πούτιν» και ότι ο «ακροδεξιός» υπουργός Άμυνας μιας χώρας που αρνείται πλέον να είναι αποικία χρέους της Δύσης «προκάλεσε αναίτια» τους «φιλήσυχους» Νεοοθωμανούς, όταν τόλμησε να τιμήσει τους νεκρούς αξιωματικούς των Ιμίων, πετώντας σε ελληνικό εναέριο χώρο. Για τα γερμανικά ΜΜΕ, που ουδέποτε ασχολούνται με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, αυτή η υπουργική ενέργεια δεν θεωρήθηκε απλά και μόνο «ελληνική πρόκληση» αλλά και η αιτία να επανακυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, δύο σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, άρθρο με τον προκλητικό τίτλο: «η λαιμαργία της Ελλάδας για πρώτες ύλες προκαλεί την Τουρκία»[8].

Είναι σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει επιθετικά τη γερμανική κοινή γνώμη για μια σκληρή αντιπαράθεση με την Ελλάδα, απειλώντας την με καταστροφή, αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει να αμφισβητεί τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη. Η Γερμανία δεν θα διστάσει να εφαρμόσει το δικό της οικονομικό Blitzkrieg και να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεωκοπία, δίνοντας έτσι και το παράδειγμα στους λοιπούς Νοτιοευρωπαίους. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της απέναντι στη γερμανική επίθεση και κυρίως αν η Αμερική, η Κίνα, η Γαλλία αλλά και η Ρωσία θα επιτρέψουν αυτό που για τη Μέρκελ και τους Γερμανούς προτεστάντες μπορεί –πέρα από τις προφανείς γεωοικονομικούς και γεωπολιτικούς παραμέτρους– να εκλαμβάνεται και σαν αυτονόητη τιμωρία για αυτούς που «αμάρτησαν» ή που τόλμησαν να τους αντισταθούν. 

[1] Stefan Kreitewolf, «Η Ελληνική Επανάσταση», Handelsblatt, 31-1-2015.
[2] «Ο θυμωμένος Έλληνας», Spiegel, τχ. 5/2015, 2-2-2015.
[3] Claus Christian Malzahn, Jan Dams, «Η Μέρκελ σε λίγο δεν θα έχει λόγο στην Ευρώπη;» die Welt, 2-2-2015.
[4] Βασίλης Στοϊλόπουλος, «Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας», Ρήξη φ. 108/10ος-2014.
[5] Jochen Bittner, «Ο Δούρειος ίππος του Πούτιν», die Zeit, 29-1-2015.
[6] www.tagesschau.de 29.01.2015
[7] Michael Martens, «Ο Τσίπρας σχηματίζει κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ», Frankfurter Allgemeine Zeitung, 28.01.2015
[8] Alkman Granitsas, Stelios Bouras, «Η λαιμαργία της Ελλάδας για πρώτες ύλες προκαλεί την Τουρκία», die Welt, 8-3-2013 (αναδημοσίευση από τη WSJ.de, που είχε διαφορετικό όμως τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει πρόσβαση στο μαύρο χρυσό»). 

Πηγή άρδην

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Μια ριζοσπαστική πρόταση για το χρέος κάνειμε δήλωσή του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Η ελληνική πλευρά ζητά την αντικατάσταση του χρέους με νέα ομόλογα, βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο κύριος Βαρουφάκης.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως πλέον η ελληνική πλευρά «γλιτώνει» την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τον όρο «κούρεμα», που δεν γίνεται αποδεκτός από τους συνομιλητές.

Στο άρθρο τους που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας, οι Financial Times επισημαίνουν πως πλέον η νέα ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε τις προτάσεις της στους δανειστές της την Δευτέρα, στους οποίους πλέον ζητά ανταλλαγή του χρέους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνεται στο άρθρο, παρουσίασε το σχέδιο του στο τέλος μιας δραματικής εβδομάδας, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, ταρακουνήθηκαν επανειλημμένως από τα λεγόμενα των Ελλήνων.

Ο πρώτος τύπος, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε ως «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα έχει αυτό το σχέδιο για το χρέος και ουσιαστικά σταματάει να λέει τη λέξη “κούρεμα” που ενοχλεί τη Γερμανία.

«Αυτό που θα έλεγα στους εταίρους μας είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ένας αριστερός ακαδημαϊκός οικονομολόγος και δεινός μπλόγκερ. «Θα έλεγα, Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας; και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη παρά μια μεταμορφωμένη Ελλάδα».

Αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί και σε συνάντηση που είχε το πρωί με μικρή ομάδα εκπροσώπων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Λονδίνο, ο Γιάννης Βαρουφάκης έθεσε τους στόχους της νέας κυβέρνησης σχετικά με το χρέος της Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το οποίο επικοινώνησε με έναν από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα θέλει αναδιάρθρωση του χρέους της σε ΕΕ και ΕΚΤ, ενώ υπογράμμισε πως το χρέος προς το ΔΝΤ θα μείνει άθικτο.

«Η Ελλάδα έχει προτεραιότητα να αντιμετωπιστεί το υψηλό επίπεδο του χρέους», τόνισε και υπογράμμισε πως πάντως δεν υπάρχει ακόμη σαφές πλάνο για το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση.

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαιώνει πως «θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας με όρους που δεν θα έχουν καμία αρνητική επίπτωση σε ομολογιούχους, ειδικά ιδιώτες»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Πολιτική αναταραχή στα Σκόπια λόγω των διώξεων κατά της αντιπολίτευσης 

Ο Πέταρ Γκόσεφ, πρώην υψηλόβαθμος Γιουγκοσλάβος πολιτικός και πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, δήλωσε χθες: "Το θηρίο άνοιξε τα σαγόνια του προκειμένου να καταπιεί τα πάντα στο δρόμο του. Ο "άνθρωπος" που περισσότερο από 10 χρόνια λειτουργεί σαν ένα «μεταρρυθμιστής», «πιστός», «νομικιστής", "μεγάλος μακεδόνας», «πατριώτης», επιβάλλοντας μεγάλα χρέη στους πολίτες της ΠΓΔΜ που πιστεύουν στα ψάματά του, τα υποκριτικά πολιτικά του ψεύδη, αντιμετωπίζουν τώρα την αποκάλυψη των "κρυμμένων μυστικών", και ελπίζω, όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα Σκόπια είναι και το τελευταίο και μοιραίο λάθος του." 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις διώξεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ.

Του Vladislav Perunović
Αποκλειστικού Ανταποκριτή μας στα Σκόπια 


Ο κ. Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.

Τόσο η αμερικανική όσο και ρωσική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια ανακοίνωσαν χθες, με σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις ότι, στην ουσία, «οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, οι κατηγορίες εναντίον του Ζάεφ είναι σοβαρές και ότι τα Σκόπια θα πρέπει να παρέχουν την μέγιστη δυνατή διαφάνεια και τη μη παρέμβαση της πολιτικής στο δικαστικό σύστημα". Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ασχολήθηκε με το θέμα μέσω του Ευρωπαϊκού εκπροσώπου της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, ο οποίος δήλωσε:
«Αυτά είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες και θυμόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα για μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα, σε περίπτωση οποιασδήποτε υποτιθέμενης παράβασεις, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το νόμο και τα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της αρχής του τεκμηρίου αθωότητας. Η ΕΕ επαναλαμβάνει επίσης την ανησυχία της για την επιδείνωση του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να απέχουν από ενέργειες που θα υπονόμευαν περαιτέρω την κατάσταση".


Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, πρέσβης Άϊβο Οράβ, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ.Ζάεβ, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την όλη υπόθεση.

Ο κ.Οράβ επεσήμανε ότι η δικαστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί εις βάρος του κ.Ζάεβ, την οποία ανήγγειλε ο κ.Γκρούεφσκι, πρέπει να είναι ανεξάρτητη και και διαφανής, καθώς, όπως είπε, στην υπόθεση εμπλέκονται ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ.

Ο κ.Οράβ πρόσθεσε ότι η επερχόμενη δίκη θα αποτελέσει μία πραγματική πρόκληση για τα θεσμικά όργανα της χώρας και για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Ο κ.Ζάεβ,όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματός του, ενημέρωσε τον κ.Οράβ για την προσπάθεια του Νίκολα Γκρούεφσκι, να αποτρέψει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να γνωστοποιήσει στοιχεία για τις εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης της χώρας.

Ο κ.Ζάεβ σημείωσε ότι η γνωστοποίηση των στοιχείων αυτών δεν μπορεί εκληφθεί ως «απόπειρα πραξικοπήματος», όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση της χώρας και πρόσθεσε πως αποτελεί υποχρέωση του καθενός που διαθέτει τέτοιου είδους στοιχεία να τα γνωστοποιήσει.

Ακόμη, ο κ.Ζάεβ, στη συνάντησή του με τον κ.Οράβ, αναφέρθηκε στον «ασφυκτικό έλεγχο» που ασκεί η κυβέρνηση της χώρας στο δικαστικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης, για τα οποία είπε ότι έχουν επιδοθεί σε μία ενορχηστρωμένη επιχείρηση παραποίησης της πραγματικότητας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία την ποινική υπόθεση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ, που φέρεται να προσπάθησε να θέσει σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη.

«Καλούμε τις αρχές να τηρούν τα πρότυπα του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διασφάλιση της ακεραιότητας των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα», αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, με αφορμή την δίωξη εις βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν επίσης οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας στα Σκόπια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, την ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που επιβεβαιώνουν την «πλαστογράφηση» των εκλογών στη χώρα από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως και στοιχεία για «τεράστια» οικονομικά σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται κυβερνητικοί παράγοντες και κρατικοί λειτουργοί της χώρας.

Ο κ. Ζάεβ απορρίπτει τους ισχυρισμούς του κ. Γκρούεφσκι και της αστυνομίας ότι εξασφάλισε τα στοιχεία αυτά σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες μίας ξένης χώρας (την οποία οι αρχές δεν κατονομάζουν) και υποστηρίζει ότι τα στοιχεία αυτά έφθασαν στην κατοχή του από ανθρώπους των τοπικών μυστικών υπηρεσιών που ελέγχονται από τον Ν.Γκρούεφσκι, οι οποίοι, όπως είπε, ανησυχούν για το μέλλον της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι σε επιχείρηση της, με την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα», απέτρεψε προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης της χώρας, στην οποία εμπλέκονται τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τρεις από τους τέσσερις υπόπτους κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ο κ.Ζάεβ προσήλθε στον ανακριτή, όπου του απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα και υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του.

Το κόμμα του κ.Ζάεβ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο του 2014, όμως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϊόν νοθείας από την μεριά του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι και απέχει από την Βουλή.

Ο κ.Ζάεβ ζητά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα, αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ζάεβ έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι στην «κατάλληλη στιγμή», θα γνωστοποιήσει μία σειρά σκανδάλων της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι, εξαιτίας των οποίων ο τελευταίος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί μέσα σε τρεις ημέρες.

Η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) είναι ο βασικός αντίπαλος του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006.

Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η πολιτική αναταραχή που έχει ξεσπάσει, λόγω της δίωξης κατά του αρχηγού της αντιπολίτευσης, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει διάρκεια, απειλεί να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση στη χώρα και να την απομακρύνει από την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο Τίτο Πετκόφσκι, ένας πολιτικός καριέρας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ΕΣΣΑ, δήλωσε χθεςγια την τηλεόραση:
«Αυτός (ο Γκρουέφσκι) με την ενέργειά του να καταγγείλει πραξικόπημα από τον Ζάεφ, ουσιαστικά επιχείρησε να καλύψει τις αποκαλύψεις του τελευταίου για την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. 
Ο Γκρουέφσκι προσπάθησε προχθές να παρουσιάσει τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο που κυβερνά και ελέγχει την κατάσταση στην χώρα, ωστόσο, η ομιλία του προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ ήταν μόνο μια κραυγή από έναν φοβισμένο άνθρωπο που γνωρίζει πάρ απολύ καλά τι έκανε. Η δράση της αστυνομίας είναι μια σοβαρή απειλή για τον Ζάεφ, προκειμένου να τον αποτρέψει από τη δημοσίευση των ισχυρών αποκαλύψεών του μέσω της απειλής φυλάκισής του. Ο Γκρουέφσκι δεν θα καταφέρει να πετύχει τίποτε με αυτή του την κίνηση, αντιθέτως, με την πράξη αυτή, ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αγαπούν την αλήθεια, να τον εμποδίσουν και να μην καταφέρει τελικά να την αποκρύψει».

Η ΠΓΔΜ είναι από το 2005 υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2009 μέχρι σήμερα έχει απευθύνει έξι φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η χώρα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Μετά την ακύρωση του ενεργειακού αγωγού South Stream, που θα περνούσε από την Βουλγαρία και από εκεί θα κατευθύνονταν στην κεντρική Ευρώπη τη υπαιτιότητα της βουλγαρικής κυβέρνησης, ο Ρώσος πρόεδρος όπως είναι γνωστό πρότεινε στον Ερντογάν στο πρόσφατο ταξίδι που είχε κάνει στην Άγκυρα, στη 1 Δεκεμβρίου, τον ενεργειακό αγωγό που θα έφτανε από την Ρωσία το τουρκικό λιμάνι της Σαμψούντας του Πόντου και από εκεί θα προωθούνταν στην ανατολική Θράκη και μέσω της Ελλάδας προς την Δύση.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναπάντεχη για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ερμηνεύτηκε σαν αντίδραση του Βλαδιμίρ Πούτιν στην αμερικανόφιλη κυβέρνηση της Βουλγαρίας που κωλυσιεργούσε σκόπιμα στα σχέδια της υλοποίησης του πρώτου σχεδίου του South Stream. Μάλιστα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακόμα και η ίδια η Βουλγαρία είχαν θορυβηθεί από τις οικονομικές συνέπειες της ακύρωσης αυτού του έργου, πουν ήταν και σαν αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία ένεκα της ουκρανικής κρίσης.

Τώρα και η διαδρομή αυτή αλλάζει και όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα οι Ρώσοι σε συνεργασία με την Τουρκία προτείνουν τώρα μια άλλη διαδρομή για τον περιπετειώδη πλέον South Stream. Η καινούργια αυτή διαδρομή προβλέπει και πάλι την απουσία της Βουλγαρίας για την οποία οι Ρώσοι πνέουν μένεα εξαιτίας της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης που ακολουθεί δουλικά αμερικανόφιλη πολιτική εναντίον της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Όπως δείχνουν οι χάρτες που παραθέτουν οι Τούρκοι, ο αγωγός προβλέπεται να ξεκινά από την Ρωσία θα διασχίζει πάλι την Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει κατευθείαν στην τουρκική ανατολική Θράκη. Από εκεί θα προχωρεί στο ελληνικό έδαφος και από την ελληνική επικράτεια θα διακλαδώνεται προς τα Σκόπια, Σερβία, κεντρική Ευρώπη, ενώ άλλος ένας κλάδος θα προωθείται προς την Βοσνία, Μαυροβούνιο, μπορεί και στο Κοσσυφοπέδιο.

Την γνωστοποίηση αυτής τη νέας ρωσικής πρότασης την έκανε στον τουρκικό τύπο ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Gürkan Kumbaroğlu, σε συνεργασία με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Taner Yıldız.
Η νέα αυτή πρόταση κρίθηκε ότι είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την προηγούμενη που προέβλεπε ο αγωγός να διασχίζει την Ανατολία από τον τουρκικό Πόντο προς την Θράκη, μήκους 930 χιλιόμετρων. Τώρα με τη νέα πρόταση υπάρχει μείωση κατά 380 χιλιόμετρα, ενώ το κόστος μειώνεται κατά 10 δισ. δολάρια περίπου, σύμφωνα με τις τουρκικές εκτιμήσεις.

Οι δυνατότητες του αγωγού, όπως τονίζουν οι Τούρκοι, θα είναι πολύ μεγάλες και θα μεταφέρει ικανές ποσότητες φυσικού αερίου να καλύψουν και τις ανάγκες των χωρών διέλευσης. Εκείνο φυσικά που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι ότι η Τουρκία και με την νέα αυτή ρωσική πρόταση παραμένει παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο, καθώς οι περισσότεροι ενεργειακοί αγωγοί της ευρύτερης περιοχής θα περνούν από το τουρκικό έδαφος.

Εδώ ας αναλογιστούμε το τι έχασε η Ελλάδα απ την ακύρωση του μεγαλεπήβολου ρωσικού σχεδίου κατασκευής του αγωγού Πύργου (Μπουργάζ) - Αλεξανδρούπολης, όταν ήμασταν ακόμα εκτός ευρώ και στην Βουλγαρία υπήρχε άλλη κυβέρνηση που ήταν θετική στην κατασκευή αυτού του αγωγού ο οποίος ακυρώθηκε καθαρά από την αμερικανική υπονόμευση, καθώς οι Αμερικανοί δεν ήθελαν με τίποτα τότε να αυξηθεί μέσω αυτού του αγωγού η ρωσική επιρροή στην Βουλγαρία και κυρίως στην χώρα μας που θα αναβαθμίζονταν ενεργειακά ενώ η Τουρκία θα παρέμενε εκτός.Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιώργος Τσακίρης

Η κυνική ομολογία(;) του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μ. Σουλτς πως θα προτιμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε συνεργαστεί με το Ποτάμι κι όχι με τους ΑΝ.ΕΛΛ., αναδεικνύει ουσιαστικά την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες με τη δημιουργία του πολιτικού αυτού σχηματισμού, ως ανάχωμα προς το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. (κυρίως) των φυλλορροούντων από ψηφοφόρους συστημικών κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Σηματοδοτεί επίσης και την αρχή (ίσως) μιας υπόγειας προσπάθειας για τη διάλυση αυτής της κυβερνητικής συνεργασίας, η οποία δε βολεύει με τίποτε, τόσο τους εγχώριους όσο και τους εκτός Ελλάδος διαχρονικά ωφελούμενους, από τις πολιτικές αποφάσεις των πολιτικών ταγών της χώρας.

Μία προσπάθεια που, κατά τη γνώμη μου, ίσως κατευθυνθεί προσπαθώντας να βρει ευήκοα ώτα, όσο περίεργο κι αν ακουστεί σε κάποιους, κυρίως προς την (λεγόμενη) αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, παροτρύνοντας τους εκφραστές της στη σκλήρυνση της στάσης τους, όσον αφορά τις θέσεις και ιδέες τους, με τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Είναι πιθανό λοιπόν, χωρίς αυτό κατ’ ανάγκη να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με την ως άνω αναφερόμενη παρότρυνση, βουλευτές ή κυβερνητικά στελέχη που εκφράζουν το αριστερό αυτό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να προσπαθήσουν να φέρουν προς ψήφιση στη νέα Βουλή, Σχέδια Νόμου ή τροποποιήσεις σε νομοσχέδια που θα παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές των ΑΝ.ΕΛΛ.

Έχοντας ως καλά τεκμηριωμένο άλλοθι, την πραγμάτωση του ονείρου μιας καθαρά αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, και χωρίς φυσικά καμία έξωθεν παρότρυνση, έχουμε ήδη δηλώσεις και εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών για ζητήματα που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (πχ να φύγει ο φράχτης του Έβρου, να αφοπλισθεί η ΕΛ.ΑΣ. κλπ).

Εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει άμεσα αντιληπτό από τους εκφραστές της αριστερής πτέρυγας των κυβερνητικών (και όχι μόνο) στελεχών του, πρωθυπουργού πλέον, κ. Τσίπρα, το πιο πιθανό είναι εξαγγελίες και δηλώσεις όπως οι παραπάνω, να αποτελέσουν επιχείρημα και πεδίο δράσης στα (πιθανά) σχέδια διάλυσης της σημερινής κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., από και για εκείνους ακριβώς, που ήδη την έχουν ομολογήσει.

Μέχρι στιγμής, ο σημερινός πρωθυπουργός δείχνει να έχει καταλάβει ότι η συνεργασία του με τον Π. Καμμένο, είναι η μοναδική, στο σημερινό πολιτικό σκηνικό, που μπορεί να του διασφαλίσει μία ομαλή και με τις κατάλληλες εγγυήσεις πορεία, προς την πραγματική έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση η οποία ταλανίζει τη χώρα τα πέντε τελευταία χρόνια.

Οποιαδήποτε άλλη λύση κυβερνητικής συνεργασίας, τύπου «Ποταμιού» πχ, γνωρίζει τόσο ο ίδιος όσο και η πλειονότητα των εκλεγμένων βουλευτών του, ότι θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό και την εξάρτησή του από τα ίδια εκείνα συμφέροντα που εδώ και χρόνια καταγγέλλει.

Κατά συνέπεια, όσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παραμένουν ισχυροί και εντός της κυβέρνησης, αποτελούν την μόνη και πραγματική δύναμη που δίνει επιχειρήματα σθεναρής αντίστασης σε όλους εκείνους (εντός και εκτός Ελλάδος) που μέχρι πριν λίγες ημέρες, προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν έναν ολόκληρο λαό με τις, χωρίς ίχνος ντροπής, καταστροφολάγνες δηλώσεις τους.

Και αυτό, καλύτερα απ’ όλους, το γνωρίζει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Ελληνικές απαιτήσεις για επανορθώσεις: Η ληστεία τράπεζας από τους Ναζί» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel» και αναφέρεται σε «σκέψεις που υπάρχουν στην Αθήνα να απαιτήσει γερμανικά χρέη από το 1942».

Στο άρθρο τονίζεται ότι «όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού στην Ευρώπη οικονομικοί εμπειρογνώμονες των Ναζί λεηλάτησαν χώρες υπό κατοχή με ανέντιμες μεθόδους».
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για δάνειο ύψους 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων, που χορήγησε η Τράπεζα της Ελλάδος το 1942 στο γερμανικό Ράιχ, το οποίο η Γερμανία ποτέ δεν αποπλήρωσε.
«Ξανά και ξανά και ιδιαίτερα από τότε που στην Ελλάδα ανέλαβε η νέα κυβέρνηση κυκλοφορεί στην Αθήνα η ιδέα: δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αυτά τα χρήματα, να μπαλώσουμε έτσι την τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να "τη φέρουμε" στους αντιπαθητικούς Γερμανούς;» αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής υπολόγισε το 2012 την αξία του δανείου με τους τόκους στα 8,25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ γνωμοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης το υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια.
«Αυτό το ποσό θα αρκούσε προκειμένου να δώσει στον Τσίπρα τουλάχιστον ένα διάλειμμα ανάσας» τονίζει το Spiegel, αλλά διευκρινίζει ότι η γερμανική κυβερνηση δηλώνει ότι όλες οι απαιτήσεις της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις έχουν είτε πληρωθεί είτε εκπνεύσει, το αργότερο με τη «Συμφωνία 2+4» του 1990.
Η νομική κατάσταση ωστόσο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά «ενάντια της βούλησης της γερμανικής κυβέρνησης ο Τσίπρας δεν θα πάρει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αυτά τα χρήματα» και «την τρύπα στον προϋπολογισμό του πρέπει να την μπαλώσει διαφορετικά».
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται ακόμη ιστορική αναδρομή στις μεθόδους οικονομικής εκμετάλλευσης των υπό κατοχή χωρών από τους ναζί και επαναλαμβάνεται η δήλωση του Γερμανού ιστορικού 'Αλμπρεχτ Ριτσλ ότι «η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης χρεών του 20ού αιώνα».
Πηγή real

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός
Δάσκαλος, Κιλκίς

«Κολοκοτρώνης πέθανε στο γάμο του Κολίνου
το θάνατό γνώρισε, που ‘θελε ν’ αποθάνη
και του Γενναίου μίλησε, και του Κολίνου λέγει:
Πού είσαι, Γενναίε στρατηγέ, Κολίνο σπουδασμένε!
Ελάτε, πάρτε την ευχή, με τριγυρίζει ο Χάρος.
Σώπα, πατέρα, μην το λες, μη λες πως θα πεθάνης
κι έχουμ’ οχτρούς και χαίρονται και φίλους και λυπάνται.
Ελάτε, πάρτε την ευχή, και να ‘στε μονοιασμένοι»
«Άπαντα Κολοκοτρωναίων, τόμ. Α’ σελ. 74, εκδ. ΙΔΕΒ»


Στις Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου του 1843, κλείνει τα μάτια του στην Αθήνα, το ζωντανό Εικοσιένα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Έλληνας ήρωας με την σημαντικότερη θέση στο εικονοστάσι του Γένους. Το να θέλεις να πλέξεις «τον επιτάφιον στέφανον αυτού ανάγκη να περιλάβης τον μέγαν Ελληνικόν Αγώνα», όπως αναφώνησε ο Σούτσος κατά το ξόδι του.
Θα συλλέξουμε, στο παρόν κείμενο, όσο σπουδαία και τιμαλφή είπε ο Γέρος του Μοριά για την Παιδεία και τα παιδιά. Θα σκύψουμε κάτω, όχι από την πένα, αυτήν δεν την κάτεχε, αλλά από το απροσκύνητο σπαθί του.

«Κάλλιο για την πατρίδα
κανένας να χαθεί
ή να κρεμάσει φούντα
για ξένον στο σπαθί»,

έλεγε ο Ρήγας και σημειώνει ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του, διά χειρός Τερτσέτη.

«Εφύλαξα πίστην εις την παραγγελίαν του Ρήγα. Και ο Θεός με αξίωσε και κρέμασα φούντα εις το Γένος μου ως στρατιώτης του. Χρυσή φούντα δεν εστόλισε ποτέ το σπαθί μου, όταν έπαιρνα δούλευσιν εις ξένα κράτη».

Από το εξαίσιο λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, το 1838, ενώπιον όλης της τότε Αθήνας, θα ερανιστούμε τις περισσότερες σκέψεις του. Ξεκινώ από τον επίλογο όπου διαβάζω τούτα τα λόγια: «Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη εξ αιτίας των περιστάσεων έμεινα αγράμματος, και διά τούτο σας ζητώ συγχώρησι, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοί σας». Τι μεγαλειώδες μάθημα, ελεγκτικό πολλές φορές για μας τους δασκάλους! Τα παιδιά τα διδάσκεις με ταπείνωση και όχι ταπεινώνοντάς τα. Πόσες φορές μπαίνουμε στην τάξη, παραφουσκωμένοι από έπαρση και αλαζονεία, εξουδενώνοντας τους μαθητές μας, γιατί αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις υψηλόφρονες φλυαρίες μας. Και όμως «η γνώσις φυσιοί, η δε αγάπη οικοδομεί» κατά τον απ. Παύλο. Και χωρίς να το γνωρίζει ο ανυπερήφανος ήρωας επαναλαμβάνει λόγια του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, γιατί τα λιοντάρια του Εικοσιένα ήταν πνευματικοπαίδια του.
Το τρομερό καριοφίλι ευλογήθηκε από το πετραχήλι, γι’ αυτό η Επανάσταση του ’21, ήταν αγιασμένη, όπως γράφει ο Κόντογλου.

Έλεγε ο άγιος όταν έστηνε τον σταυρό του σ’ έναν τόπο: «Και όχι μόνον δεν είμαι άξιος να σας διδάξω, αλλά μήτε τα ποδάρια σας να φιλήσω. Διότι ο καθένας από λόγου σας είναι τιμιώτερος απ’ όλον τον κόσμον». (επ. Αυγουστίνου Καντιώτη, «Κοσμάς ο Αιτωλός», σελ. 101).

«Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, όπου ημείς ελευθερώσαμεν, και, διά να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία και την φρόνιμον ελευθερία». Ποια είναι τα θεμέλια της πολιτείας, πώς ισάζετε και στολίζετε; Με τα μεγάλα έργα, τις πανάκριβες επαύλεις και τις τενεκεδοκρόταλες δόξες και λόξες; Όχι, με την ομόνοια, γιατί ακόμη και σήμερα δεν επουλώθηκαν και είναι «θυμωμένες» οι πληγές των εμφυλίων.

Βλέποντας ο Κολοκοτρώνης το μεγάλο κακό που γινόταν από την «δολερή διχόνοια», το 1824 – αφού σκοτώθηκε ο σπουδαίος γιός του Πάνος-παραδόθηκε και τον «έκλεισαν» στην Ύδρα. Ήρθε ο Ιμπραϊμ και τον αναζήτησαν. Στο Ανάπλι που επέστρεψε είπε: «Πριν έβγω στο Ανάπλι έριξα στη θάλασσα τα πικρά τα περασμένα, κάνετε κι εσείς το ίδιο! Στο δρόμο που περνούσαμε να ‘ρθουμε στην εκκλησιά, είδα να σκάβουν κάτι άνθρωποι. Ρώτησα και μου ‘πανε πως για να βρούνε κρυμμένο θησαυρό. Εκεί, στο λάκκο μέσα, ρίχτε κι εσείς τα μίση τα δικά σας. Έτσι θα βρεθεί κι ο χαμένος θησαυρός!».

Η θρησκεία, η πίστη των πατέρων ημών, η αγία μας Ορθοδοξία, είναι λιθάρι ριζιμιό του Γένους διότι «όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος», όπως κανοναρχεί τους νέους λίγο ενωρίτερα. Αν ο τωρινός πρωθυπουργός της Ελλάδας, διάβαζε στα εφηβικά του χρόνια τον Κολοκοτρώνη ή τον Μακρυγιάννη και όχι τις μαρξιστικές τιποτολογίες και… οζωδίες, θα είχε άλλη γνώμη για την Εκκλησία και την πίστη μας. Αλλά «τις εκ των αρχόντων (σσ. των τελευταίων δεκαετιών) επίστευσε» ποτέ στο Χριστό; Την πατρίδα μας την απελευθέρωσαν ήρωες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Όταν του Κολοκοτρώνη του διάβασαν την απόφαση θανάτου στο δικαστήριο της ντροπής των Βαυαρών, είπε: «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου». Το είπε με φωνή άτρεμη και έκαμε το σταυρό του.

Στη μάχη του Σαραβαλίου, το 1821, ο Ανδ. Ζαΐμης είχε καταφύγει στη μονή Ομπλού. Ο Κολοκοτρώνης τον ονείδιζε με τις λέξεις: «κυρ Ανδρέα, κυρ Ζαΐμη, τοις ελάφοις όρη τα υψηλά και πέτρα τοις λαγωοίς καταφυγή». Αγράμματος μεν, αλλά γνώριζε το Ψαλτήρι, γιατί λειτουργούνταν συχνά και όρθρου βαθέος και όχι δύο λεπτά πριν από την απόλυση, όπως οι σημερινές ποικιλώνυμες ασημαντότητες.

Μιλά ο Γέρος του Μοριά για την «φρόνιμον ελευθερίαν», γιατί υπάρχει και η άφρων, η ασυδοσία, η ατιμωρησία.
Πολύτιμες, μεταξένιες και οι παρακάτω παραινέσεις του γερο-Κολοκοτρώνη, η άγρυπνη συνείδηση του Γένους. Ούτε Ευρωπαίους παιδαγωγούς διάβασε ούτε γνώση των σύγχρονων του «ρευμάτων» είχε. Γνώριζε όμως την ελληνορθόδοξη παράδοση και βίωνε τα καθαρά ήθη του Γένους, την ηθική του Ευαγγελίου που ζούσε από μικρός. Ο λόγος του μας θυμίζει τους δικαίους στρατηγούς της Παλαιάς Διαθήκης, που ήσαν στην υπηρεσία του λαού του Θεού.

Διαβάζω και αγαλλιώ: «Παιδιά μου να μην έχετε πολυτέλεια, να μην πηγαίνετε εις τους καφενέδες και τα μπιλιάρδα. Να δοθήτε εις τας σπουδάς σας, και καλλίτερα να κοπιάσετε ολίγον δύο και τρεις χρόνους και να ζήσετε ελεύθεροι εις το επίλοιπο της ζωής σας, παρά να περάσετε τέσσαρους πέντε χρόνους τη νεότητά σας και να μείνετε αγράμματοι. Να σκλαβωθήτε εις τα γράμματά σας. Να ακούετε τα συμβουλάς των διδασκάλων και γεροντοτέρων, και, κατά την παροιμία, μύρια ήξευρε και χίλια μάθανε. Η προκοπή σας και η μάθησή σας να μην γίνη σκεπάρνι μόνο διά το άτομό σας, αλλά να κυττάζη το καλό της Κοινότητος, και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας». Η μόνη σκλαβιά που μας αρμόζει, λέει ο Κολοκοτρώνης, είναι στα γράμματα. Σε ποιό όμως γράμματα; «Στα γράμματα που διαβάζουνε/οι αγράμματοι κι αγιάζουνε» (Ελύτης), τα γράμματα των Πατέρων, των αγίων, των μεγάλων φιλοσόφων της αρχαιότητας, τους οποίους ζωγράφιζε η Εκκλησία στους νάρθηκες.

Να κλείσω μ’ αυτό που εντόπισα στις υποσημειώσεις της «Διηγήσεως Συμβάντων» του Τερτσέτη. Ένας Ιταλός περιηγητής ονόματι Πέκιο, συναντά τον φυλακισμένο στην Ύδρα, στο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, Κολοκοτρώνη. Η συζήτηση έφτασε στις νίκες του Μπραΐμη. Του λέει ο στρατηγός: «Ηξεύρεις τι έφερε την νίκη των Αιγυπτίων; Η ενότης της πολεμικής δυνάμεως, ενώ οι Έλληνες αφανίζονται από την μανίαν του να θέλουν να καπιτανεύουν, χωρίς την απαιτούμενην εμπειρίαν». Θα φθάναμε σε κρίσεις, αν «καπιτάνευαν» έμπειροι και όχι μνημονιακοί λακέδες και πειθήνια ενεργούμενα του Βερολίνου;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


«Η Γερμανίδα Καγκελάριος θέλει να αποφύγει να συρθεί σε μία ευθεία αντιπαράθεση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και είναι απίθανο να συμφωνήσει σε μία διμερή συνάντηση μαζί του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την επόμενη εβδομάδα». Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα, το οποίο επικαλείται γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

«Ο στόχος της Καγκελαρίου είναι να δείξει στον Τσίπρα ότι είναι απομονωμένος στην Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, διαβλέποντας τη στάση του Βερολίνου αλλά και το κλίμα που προσπαθεί να δημιουργήσει η γερμανική κυβέρνηση έναντι της Ελλάδας.

Σύμφωνα, πάντα, με το διεθνές οικονομικό δίκτυο, η Μέρκελ δεν έχει κλείσει ραντεβού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, γεγονός που καταδεικνύει την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εξάλλου, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το Σάββατο στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει: « Η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες που επλήγησαν απ' την κρίση, εφόσον αυτές οι χώρες προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και προσαρμοστούν δημοσιονομικά».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητεί συμμάχους απέναντι στις γερμανικές απαιτήσεις για λιτότητα την ώρα που η νεοσύστατη ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών», τονίζεται στο άρθρο που υπογράφουν οι Τζόναθαν Στερνς και Μαρκ Ντιν για το Bloomberg.

Μεταξύ άλλων, το πρακτορείο κάνει αναφορά σε δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπου υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα θα αναλάβει τις οικονομικές της υποχρεώσεις την ώρα που τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν ενώ οι τραπεζικές μετοχές κατρακύλησαν».

Η «χείρα βοηθείας» από τη Γαλλία και η παρέμβαση Ομπάμα

Την ίδια στιγμή το Bloomberg δίνει έμφαση στη συμπαράσταση που φαίνεται ότι δείχνει το Παρίσι προς την Αθήνα, μετά και τις δηλώσεις του Μισέλ Σαπέν, ότι «είναι απολύτως νόμιμο η Ελλάδα να λέει ότι θέλει να συζητήσει τρόπους ελάφρυνσης του χρέους της. Μπορούμε να συζητήσουμε, μπορούμε να αναβάλουμε αλλά δεν μπορούμε να το ακυρώσουμε».

Τέλος, γίνεται αναφορά στην παρέμβαση του πρόεδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αμφισβητεί ανοικτά τη συνταγή της λιτότητας. «Δεν μπορείς να συνεχίζεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση», δήλωσε ο Ομπάμα, μιλώντας στο CNN.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Καταιγισμός γερμανικών δημοσιευμάτων για κοινά αποδεκτή λύση

«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση»

Ένας πραγματικός καταιγισμός γερμανικών δημοσιευμάτων και σήμερα για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον ευρωπαϊκό αντίλογο. Πυκνώνουν οι φωνές ότι πρέπει να βρεθεί να μια κοινά αποδεκτή λύση.

Η έντυπη έκδοση του Spiegel φιλοξενεί στο εξώφυλλό της τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αφιερώνει πολυσέλιδο ρεπορτάζ στο οποίο περιλαμβάνεται και συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τον τίτλο «Δεν πρέπει να φοβάστε» ενώ στο κύριο σχόλιο υπογραμμίζει ότι «η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρουν έναν συμβιβασμό».

«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Berliner Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το ποσό των επιτοκίων «είναι τεράστιο για μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση».

«Το παραμύθι της βοήθειας» επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Rundschau το οποίο αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που δόθηκε προς την Ελλάδα. «Οι πιστώσεις προς την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ανιδιοτελείς. Η γερμανική κυβέρνηση τις υπερασπίστηκε πάντα με το επιχείρημα ότι ωφελούν τη γερμανική οικονομία. Μέσω της 'βοήθειας' προς την Ελλάδα προστατεύθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μεγάλες ζημίες. Και δεύτερον βοήθησε την σταθερότητα της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση την γερμανική οικονομία. Οι πιστώσεις δεν δόθηκαν για να προφυλάξουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τους πιστωτές από τις συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».

Η αξιοπιστία θα κριθεί

Η Welt του Βερολίνου επισημαίνει πως ο νέος πρωθυπουργός απομονώνει την Γερμανία. «Ο Τσίπρας είναι τη Δευτέρα στην Κύπρο, την Τρίτη στην Ιταλία και συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Μόνο μια χώρα παρακάμπτει η ελληνική κυβέρνηση: τη Γερμανία. Φαίνεται σαν όλοι στην Ευρώπη να μιλάνε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση – μόνο οι Γερμανοί είναι εκτός και μοιάζουν απομονωμένοι».

«Η ΕΕ διερευνά τις δυνατότητες για έναν συμβιβασμό με την Αθήνα» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται και στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αντικατασταθεί η τρόικα από μια άλλη μορφή συνεργασίας. Στις οικονομικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται πως η εκροή κεφαλαίων θέτει υπό πίεση την Αθήνα ενώ σε άλλο πολιτικό άρθρο υπογραμμίζεται ότι συνεχίζει να παραμένει ασαφές το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Τέλος, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung συγκρίνει το ισπανικό κίνημα Podemos με τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει: «Και τα δυο κόμματα, το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκαν με απειλές του τύπου ότι δεν εξυπηρετούν το δημόσιο χρέος. Τώρα ζητούν διαπραγματεύσεις για ένα κούρεμα του χρέους ή για τους όρους αποπληρωμής. Και για τα δύο κόμματα επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοπιστία τους – όχι μόνο στα μάτια των δανειστών αλλά και των ψηφοφόρων».

Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή dw.deΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Της Δήμητρας Καδδά

Στον απόηχο της χθεσινής προαναγγελίας του Γάλλου ομολόγου του Michel Sapin για «νέο συμβόλαιο» με την Ελλάδα, της στήριξης στο αίτημα κατάργησης της τρόικα με επιμονή όμως στους θεσμούς της ΕΕ, ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης, έχει σήμερα δύο κρίσιμα ραντεβού στο Λονδίνο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του για επαφές στην Ευρώπη. Αύριο συναντάται με τον Ιταλό ομόλογό του Pier Carlo Padoan, ενώ χθες αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχει επικοινωνία με τους κ.κ Σόιμπλε, Ντράγκι, με στελέχη του ΔΝΤ, ενώ προετοιμάζονται συναντήσεις και με άλλους ΥΠΟΙΚ.

Osborne: Επικίνδυνη η αντιπαράθεση Ελλάδας-ευρωζώνης για το χρέος
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών George Osborne δήλωσε σήμερα μετά από την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη, ότι μια αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος, εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς στον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση, και είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο George Osborne.

«Κάλεσα τον Έλληνα υπουργό να δράσει υπεύθυνα αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να έχει ένα καλύτερο σχέδιο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι μια αυξανόμενη απειλή για την βρετανική οικονομία. Και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την τάξη αντί του χάους».

«Η συνάντηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών με τον Έλληνα ομόλογό του διεξήχθη σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα» ανέφερε πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δύο ανδρών. Σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η χρονική συγκυρία της συνάντησης είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς η Βρετανία εδώ και πολύ καιρό αναζητεί συμμάχους εντός της ΕΕ μια και επιθυμεί την αλλαγή συνθηκών της Ένωσης με στόχο την χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχει το Λονδίνο έναντι των Βρυξελλών. «Έτσι λοιπόν είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για την Μεγάλη Βρετανία να συμμαχήσει με ένα ακόμη κράτος της ΕΕ για ριζικές αλλαγές, μέσα στην Ένωση», ανέφερε η εν λόγω πηγή.

Πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση
Ο ΥΠΟΙΚ αποτελεί τον ένα μοχλό μίας πολυπεπίπεδης διαπραγμάτευσης που ξεδιπλώνεται τα τελευταία 24ωρα, και οι συντήσεις του, στρώνουν» το «χαλί» για τις πρωθυπουργικές επαφές που ξεκινούν από σήμερα.

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις των κ.κ. Γ Δραγασάκη και Γ Βαρουφάκη ζητά χρόνο 4- 6 εβδομάδων για παρουσίαση των τελικών θέσεων, σχέδιο γέφυρα έως και τον Μάιο με στόχο τότε και εν όψει των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών του Ιουνίου- Ιουλίου να αποφασιστεί το νέο 4ετές Μεσοπρόθεσμο με έμφαση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις αλλά με πολύ πιο ελαστικούς δημοσιονομικοούς όρους μικρών πλεονασμάτων που φέρεται ότι θα αποτελέσουν – μαζί με το ζήτημα χρέος- το βασικό σημείο διαξιφισμών με τους δανειστές το επόμενο διάστημα.

Το new deal στο Λονδίνο
Η πρόταση για «new deal» - νέα συμφωνία που ακούστηκε χθες και από τα χείλη του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, μεταφέρεται σήμερα στις συναντήσεις στο Λονδίνο που θα έχει ο κ Βαρουφάκης μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στόχος «η έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Κρίσιμη θεωρείται και η αποτύπωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση που θα έχει στο City με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Θα είναι η πρώτη συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσίαση των θέσεων του προεκλογικά από τους κ.κ. Σταθάκη και Μηλιό.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε καθαρότερη χθες από τις δηλώσεις του Αντοιπροέδρου Γ. Δραγασάκη στο Mega όπου δεν έκρυψε την προσδοκία για πιθανή συμφωνία στην συνάντηση του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιουγκέρ την Τετάρτη για έναν οδικό χάρτης για το μέλλον. Αναφέρθηκε σε πολιτική συμφωνία που μπορεί να κάνει περιττή την τεχνική παράταση έως ότου υπάρξει- τέλη Μαίου προσδιόρισε το χρόνο- η νέα συμφωνία. Παραδέχτηκε –πάντως, ότι υπάρχουν και διαφωνίες στην Ευρώπη, ότι κάποιοι «δεν αποδέχονται την πρότασή μας»

Λίγη ώρα πριν, ο κ. Βαρουφάκης είχε ολοκληρώσει την συνέντευξή του με τον Michel Sapin η οποία δεν θύμιζε τις αντίστοιχες δηλώσεις την Παρασκευή με τον επικεφαλής του Eurogroup στην Αθήνα. Προανήγγειλε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ένα «νέο συμβόλαιο» με την Ελλάδα, μετέφερε την κατανόηση της Γαλλίας για τη δυσφορία Αθήνας στην έννοια της τρόικας, επιμένοντας όμως στον σεβασμό στις θεσμούς της ΕΕ.

Ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε την ανακοίνωση των αναλυτικών θέσεων – πρότασης της Αθήνας στις επόμενες 4- 6 εβδομάδες, ζητώντας χρόνο και συνδρομή για την κάλυψη των υποχρεώσεων έως την τελική συμφωνία που προσδιόρισε έως τον Ιούνιο – Ιούλιο όταν θα υπάρχουν μεγάλες λήξεις.

«Δεν πιστεύω ότι κανένας έχει την ηθική δικαιοδοσία να ζητά βοήθεια χωρίς κάποια εποπτεία» είπε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ο κος Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα έλαβε πολλά χρήματα που όδευσαν όμως στην μαύρη τρύπα του μη βιώσιμου χρέους. Δεν αναφέρθηκε στην λέξη «κούρεμα», αλλά έκανε λόγο για επανεκκίνηση της χώρας «δεν θα ήταν υπέροχο να συνδέονται οι αποπληρωμές του χρέους με την ανάπτυξη; Για να πάρουν όλοι τα χρήματά τους πίσω;» ρώτησε.

Ο κος Βαρουφάκης για την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση του ELA ανέφερε ότι η νομισματική ένωση είναι αμετάκλητη, αναφερόμενος στα λόγια του κ Ντράγκι που χαρακτήρισε ως «σοφά λόγια, φάρος για εμάς». Είπε ότι η παροχή έκτακτης ρευστότητας είναι δουλειά της ΕΚΤ και δική μας δουλειά είναι να διασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Υπέρ της ανακατανομής των χρεών από την ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει να τυπώσει χρήμα, τάσσεται ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην Bild. Επισημαίνει ότι κανείς δεν θέλει να εκβιάσει τη Γερμανία, ότι όλοι είμαστε μέρος της Ευρώπης, ενώ σημειώνει ότι εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, κανείς δεν θα λάβει τα χρήματά του πίσω, ούτε οι Γερμανοί.

«Θέλετε να εκβιάσετε τη Γερμανία, κύριε υπουργέ;» είναι ο τίτλος της συνέντευξης, με το πλήρες κείμενο να έχει ως εξής:

Bild: Το κόμμα σας, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται εκλογικά δώρα ύψους δισεκατομμυρίων. Με ποιον τρόπο θα τα χρηματοδοτήσετε;

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα έχει περιπέσει σε μια δίνη, από την οποία δεν πρόκειται να βγούμε με την πολιτική των προηγούμενων τεσσάρων ετών. Το χρέος μας αυξήθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2010. Η ανεργία βρίσκεται στο 25%, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν στο όριο της φτώχειας. Θέλουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αλλά ταυτόχρονα και το τέλος της άδικης πολιτικής λιτότητας (σσ. Bild: δημοσιονομική πολιτική που επιδιώκει με αποφασιστικότητα ισοσκελισμένο κρατικό προϋπολογισμό).

Bild: Γιατί θέλετε να διορίσετε πάλι περισσότερους υπαλλήλους;

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν κάνουμε νέους διορισμούς, αλλά ανακαλούμε άδικες και αντισυνταγματικές απολύσεις. Όσοι είχαν επαφές με το πολιτικό σύστημα προστατεύθηκαν, ενώ, αντίθετα, καθαρίστριες π.χ. απλώς απολύθηκαν. Θέλουμε τώρα να δημιουργήσουμε ένα διαφανές σύστημα. Αλλά, αληθεύει επίσης ότι το δημόσιο λειτουργεί οριακά. Από τους 900.000 υπαλλήλους έχουν μείνει μόνο 600.000. Καινούριες προσλήψεις θα γίνουν, όμως, μόνο όταν το επιτρέψουν τα οικονομικά.

Bild: Και ποιος θα πληρώσει τότε τα δώρα σας;

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν πρόκειται για δώρα, αλλά για ελάφρυνση, για ανθρώπους οι οποίοι είναι χωρίς προστασία, ηλεκτρικό ρεύμα και φαγητό. Καταρχάς, θα πρέπει να συνεισφέρουν το μερίδιό τους οι πλούσιοι Έλληνες και οι ολιγάρχες, που έγιναν ακόμη πλουσιότεροι εν μέσω κρίσης. Αλλά, στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει μια διάσκεψη για το χρέος, όπως έγινε το 1953 για τη Γερμανία. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, κανένας δεν θα πάρει τίποτα, ούτε οι Γερμανοί. Αυτό είναι και το πρακτικό επιχείρημα υπέρ της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση της Ελλάδας και να λάβει η Γερμανία πίσω τα δάνεια. Η συμφωνία είναι αποφασιστικής σημασίας, διότι η σταθερότητα στην Ευρωζώνη αποτελεί κοινό συμφέρον.

Bild: Αυτό σημαίνει ότι θέλετε να εκβιάσετε την Γερμανία και την Ευρώπη!

Γ. Κατρούγκαλος: Όχι, κανένας δεν θέλει να εκβιάσει τη Γερμανία. Και οι ίδιοι είμαστε μέρος της Ευρώπης! Αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα: στην Ελλάδα πεθαίνουν άνθρωποι λόγω της αυξανόμενης φτώχειας, πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή. Για αυτόν τον λόγο, επείγον καθήκον της νέας κυβέρνησης είναι να κάνει κάτι για αυτούς τους ανθρώπους. Και κάτι ακόμη σημαντικό: Δεν πρόκειται επ’ ουδενί να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για την Ελλάδα, αλλά θα γίνει μια ανακατανομή των χρεών.

Bild: Τι μορφή θα έχει αυτή η «ανακατανομή»;

Γ. Κατρούγκαλος: Η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει την ανακατανομή και να ξεκινήσει να τυπώνει χρήμα...

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται ακόμη σύντομο ρεπορτάζ για την πρόσληψη της εταιρείας συμβούλων Lazard από το υπουργείο Οικονομικών, υπό τον τίτλο «Αμερικανοί τραπεζίτες θα σώσουν τους Έλληνες»:

«Πώς πάνε αυτά μαζί; Ο ριζοσπάστης (radikalos) πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνήθηκε για πρώτη φορά με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ντράγκι, επιβεβαίωσε 'προθυμία για συμβιβασμό' στο θέμα κούρεμα χρέους.
Ταυτόχρονα έγινε γνωστό: το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας προσέλαβε την αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Lazard ως σύμβουλο για την υλοποίηση του κουρέματος χρέους. Σήμερα ταξιδεύει ο Τσίπρας στην Κύπρο -παραδοσιακά το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό ενός Έλληνα πρωθυπουργού, μετά στη Ρώμη, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Μια επίσκεψη στο Βερολίνο δεν έχει προγραμματιστεί».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Γράφει ο Κλεισθένης

Οι Ευρωπαίοι σε όλους τους τόνους διατυμπανίζουν ότι χρωστάμε και πρέπει να αποπληρώσουμε.

Η Ελληνική κυβέρνηση ζητάει κούρεμα του χρέους.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανταπαντούν ότι κούρεμα του Ελληνικού χρέους δεν μπορεί να περάσει απ' τα κοινοβούλια των χωρών τους.

Φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο.
Υπάρχει όμως;

Η Γερμανία μας οφείλει το αναγκαστικό δάνειο που πήραν οι ναζί και ποτέ δεν το εξόφλησαν. Επιπλέον μας χρωστάει τις πολεμικές αποζημιώσεις που ποτέ δεν κατέβαλαν.
Μπορεί η κυβέρνηση να ζητήσει συμψηφισμό;

Πολλοί Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι πράγματι υπάρχουν αυτά τα χρέη της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε μπορούν άνετα να ζητήσουν απ' τα κοινοβούλιά τους να εγκρίνουν τον συμψηφισμό των χρεών, της Ελλάδας προς τους εταίρους και της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Επειδή σύμφωνα με τους υπολογισμούς διεθνών οικονομικών αναλυτών τα όσα οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα υπερβαίνουν κατά πολύ το Ελληνικό χρέος, δεν πρόκειται κανένα άλλο κράτος πλην της Γερμανίας να επιβαρυνθεί.

Αυτό περνάει ή όχι απ' τα κοινοβούλια των κρατών μελών;

Νομίζω ότι αυτή η λύση θα γινόταν αποδεκτή, μιας και είναι δίκαιη.

Η Γερμανία οφείλει να άρει την σε βάρος της Ελλάδας αδικία.

Εμείς γιατί δεν προτείνουμε αυτή την λύση;
Τι θα χάσουμε;

Σε συνάρτηση με το τι έγινε το 1953, όταν χαρίστηκαν τα χρέη της Γερμανίας που είχε αιματοκυλήσει τον κόσμο, έχουμε ένα ισχυρό επιχείρημα.

Ας το τολμήσουν οι κυβερνώντες, εκτός αν...

Πηγή Ιδεοπηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Όταν η λογική ακυρώνει τα "αριστερά" και "δεξιά"

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Η φωτογραφία-φωτομοντάζ κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και είναι η χιουμοριστική διάσταση του απολογισμού της πρώτης εβδομάδας του Πάνου Καμμένου στη θέση του ΥΕΘΑ. Όχι ο Πάνος Καμμένος δεν έγινε αριστερός, μαρξιστής ,κομμουνιστής. Παραμένει δεξιός ,διατηρεί τις πολιτικές του απόψεις που στα περισσότερα θέματα δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά,στελεχώνει το γραφείο του με “συντηρητικούς “ απόστρατους και γενικώς είναι ένας εκπρόσωπος της δεξιάς πολιτικής σκέψης.

Τα όσα έκανε τις πρώτες ημέρες άσκησης των καθηκόντων του στο ΥΠΕΘΑ επιβεβαιώνει απλά μέχρι κεραίας αυτό που γράφαμε στο onalert.gr λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Η Εθνική Άμυνα δεν έχει ανάγκη “δεξιάς” ή “αριστερής” πολιτικής. Έχει ανάγκη λογικής,σοβαρότητας και πραγματικού πατριωτισμού. Ο Πάνος Καμμένος μέχρι στιγμής βαδίζει σ΄ αυτό το δρόμο και ευχόμαστε να μην αρχισει να αναζητά στην πορεία άλλα “μονοπάτια”.

Τι έκανε ο Καμμένος κι έχει κερδίσει πόντους από “δεξιά” και “αριστερά”;

Τα αυτονόητα:

•Έδωσε στους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε μονάδες της μεθορίου αυτό που δικαιούνταν και πραξικοπηματικά τους είχαν στερήσει το 2012. Μια επιπλέον συμβολική αμοιβή που την έχουμε ονομάσει…οδοιπορικά. Ο μέσος όρος των 120 ευρώ που θα πάρουν οι στρατιωτικοί μας είναι αυτή τη περίοδο μια μικρή έστω ανάσα.

•Είδε αυτός ο δεξιός ,ο συντηρητικός ,ο “εθνικιστής” για κάποιους τους εκπροσώπους των εν ενεργεία στρατιωτικών! Αυτό που δεν είχαν κάνει αρκετοί…προοδευτικοί πολιτικοί που περασαν από το ΥΠΕΘΑ το έκανε ο Καμμένος συναντώντας τους στρατιωτικούς της ΠΟΕΣ! Η πρώην ΑΝΥΕΘΑ Φώφη Γεννηματά ήταν η τελευταία από τους προοδευτικούς που δεν είχε τολμήσει να κάνει το αυτονόητο.

•Πέταξε προς τα Ίμια ικανοποιώντας το λαϊκό αίσθημα αλλά και προκαλώντας ερωτήματα για τον “εκρηκτικό” και “παρορμητικό” χαρακτήρα του . Ο Νικήτας Κακλαμάνης τον κατηγόρησε δημόσια ότι έκανε λάθος θέτοντας τα εθνικά συμφέροντα σε κίνδυνο, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης όμως επικρότησε την πτήση στα Ίμια.

•Μίλησε για “ανοιχτούς ορίζοντες” στην προσπάθεια επανεκκίνησης του οπλοστασίου της χώρας, κάνοντας σαφές ότι αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε προμήθειες ανταλλακτικών και τεχνικής υποστήριξης οπλικών συστημάτων από την Ρωσία θα το κάνουμε.

Αυτά αρκούν για θητεία μιας εβδομάδας . Ασφαλώς και κάθε μέρα θα κρίνεται. Έχει αναλάβει ένα υπουργείο που πάντα επιζητούσε κι έχει την μεγάλη ευκαιρια να αποδειξει ότι το άξιζε. Δεν ειναι καθόλου εύκολα τα πράγματα και υπάρχουν τεράστια θέματα ανοιχτά που πρέπει να επιλυθούν.

Καμμένος ή …Καμμένωφ δεν έχει σημασία.
Αυτό που μετρά είναι να γίνει η δουλειά.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η κίνηση ματ του Αλέξη Τσίπρα και η παρέμβαση των ΗΠΑ που φέρνει τη Μέρκελ προ τετελεσμένων αποφάσεων

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Αμερικανός Πρόεδρος παίρνει μια «ξεκάθαρη» θέση έναντι του ελληνικού προβλήματος και ζητά ψυχραιμία και εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, χωρίς να συνεχίζεται από πλευράς της Γερμανίας η συντριβή του κοινωνικού ιστού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επί διακυβέρνησης του αμερικανοτραφούς Γιώργου Παπανδρέου ο Ομπάμα δεν είχε πάρει τόσο ξεκάθαρη θέση, ενώ οι ΗΠΑ ήταν εντελώς αμέτοχες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Πιθανότατα, διότι δεν χρειάστηκε κάτι τέτοιο, αφού ΓΑΠ, Σαμαράς και Βενιζέλος το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν να λένε... «ναι σε όλα» και να θυσιάζουν τον ελληνικό λαό, προς όφελος των «τοκογλύφων».

Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι ΗΠΑ δεν επέδειξαν κανένα επενδυτικό ή οποιοδήποτε άλλο ενδιαφέρον. Άλλωστε, δεν αισθάνθηκαν ποτέ την ελληνική κρίση να ακουμπά την αμερικανική οικονομία. Κάτι που άρχισαν ήδη να αισθάνονται με το... καλημέρα της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Γι' αυτό, λοιπόν, η προφορική (σε πρώτη φάση) στήριξη που προσέφερε ο Ομπάμα στον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τυχαία.
Πρώτον και κύριον ο αμερικανός Πρόεδρος επιθυμεί η χώρα του να έχει ένα ισχυρό «πόδι» στη Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλωστε οι σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας είναι σχέσεις εύθραυστης ισορροπίας.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον και ο αγγλωσαξωνικός παράγοντας επιχειρούν να επωφεληθούν από την όλη κατάσταση και να εκμεταλλευθούν τη διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, για να αποκτήσουν τη δυνατότητα διαρκούς επίβλεψης, έως και χειραγώγησης της Ε.Ε., με στρατηγικό στόχο από τη μια πλευρά να μην αποτελέσει η ενωμένη Ευρώπη έναν αυτόνομο γεωπολιτικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή και στην ευρύτερη περιοχή και από την άλλη να έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιούν για την αναχαίτιση της Ρωσίας, που με κάθε τρόπο θα εξακολουθεί να αναζητά διόδους άμεσης πρόσβασης στη Μεσόγειο.

Η στάση της Ε.Ε. και ο ρόλος που παίζει στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά και στην ακύρωση του αγωγού South Stream, αποτελούν στην ουσία απόδειξη των παραπάνω.

Η επιρροή της Ουάσιγκτον δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Απλώνεται και πίσω από την αρνητική στάση στο ευρώ και την άρνηση να ενταχθούν στην Ευρωζώνη κυρίως το Λονδίνο, αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες -πλην Φινλανδίας, η οποία είναι μια άλλη περίπτωση, με ειδικές σχέσεις με τη Γερμανία-, είναι πολύ πιθανόν να εντοπίσει την επιρροή της Ουάσιγκτον στις χώρες αυτές, με τις οποίες διατηρεί παραδοσιακά στρατηγικούς δεσμούς και σχέσεις.

Οι Αμερικανοί είναι μεν παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ελλάδας, πλην όμως μόνο σε επίπεδο προθέσεων. Συνήθως ζητούν πολλά και δίνουν λίγα. Προσφέρουν μόνον ως βοήθεια τη βαριά σκιά του ονόματός τους.

Με βάση πάντως το σκεπτικό ότι η Ευρώπη είναι ένας πολιτισμικός γίγαντας χωρίς ενέργεια και με βάση τις προθέσεις της Ρωσίας να μονιμοποιήσει το ενεργειακό μονοπώλιο στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ βλέπουν στο πρόσωπό του Τσίπρα τον άνθρωπο που θα βάλει τη σπίθα να σπάσει η μονοκρατορία της Ρωσίας και της Γερμανίας στη Γηραιά ήπειρο. Αν είναι σωστό το ως άνω σκεπτικό, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε τη σχέση που έχουν οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Ουάσιγκτον αλλά και των υπερκρατικών κέντρων που ελέγχουν τη ροή του χρήματος και του χρέους των κρατών παγκοσμίως, από τη μια πλευρά στους τρόπους με τους οποίους εμφανίστηκε η κρίση στην Ελλάδα και κυρίως στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για να μπει η χώρα στο μνημόνιο και στα όσα υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των μνημονίων και από την άλλη πλευρά στο ρόλο που καλείται να παίξει η κυβέρνηση Τσίπρα από τούδε και στο εξής, εκούσα άκουσα, στους προαναφερθέντες γεωπολιτικούς σχεδιασμούς.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Stratfor. Τζορτζ Φρίντμαν σε ανάλυσή του εκφράζει ανησυχία και κρίσιμα ερωτήματα για τη μελλοντική μορφή της Ευρώπης, διαπιστώνοντας παράλληλα «εντεινόμενο κατακερματισμό της Ευρώπης και τάσεις όπως: η επιθυμία αυστηρότερου ελέγχου των συνόρων, η ενίσχυση των εθνών-κρατών και η διάλυση της πολιτικής βάσης των ευρωπαϊκών χωρών».

Με αφορμή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές, ο αρθρογράφος κάνει λόγο «για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής δυναμικής στην Ευρώπη, μιας δυναμικής αμφισβήτησης της ΕΕ και των πολιτικών της, η οποία εκφράζεται κατά κύριο λόγο από κόμματα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, αλλά και από αριστερά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το Podemos στην Ισπανία».

Σύμφωνα με την ανάλυση, «η Γερμανία μπορεί να μην ενδιαφέρεται αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, ωστόσο τρέμει στην ιδέα ανόδου πολιτικών κινημάτων στην Ευρώπη που μπορεί να τερματίσουν ή να εμποδίσουν ευρωπαϊκές δομές όπως η ζώνη ελεύθερου εμπορίου, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγεται η γερμανική πολιτική εξαγωγών».

Και όλα αυτά συμβαίνουν, χωρίς ακόμα, επισήμως τουλάχιστον να έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν... Ο οποίος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Newsbomb από τη Μόσχα, θα μιλήσει τελευταίος...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Η ελληνική κυβέρνηση έχει λόγους να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Τα μεγάλα μέτωπα στην ενέργεια και οι συσχετισμοί δυνάμεων στην ΕΕ για την Ουκρανία. Η διαπραγμάτευση για το χρέος και η προσπάθεια να μείνουν όλες οι επιλογές... ανοικτές.

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία σηματοδοτήθηκε από συμβολισμούς. Στο οικονομικό μέτωπο, η κυβέρνηση έκανε διάφορες ανακοινώσεις για να δείξει ότι θα τιμήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, το «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων, τις επαναπροσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τη μείωση του κόστους για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.

Στο πολιτικό μέτωπο, η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, έκανε κινήσεις που ενόχλησαν τη Γερμανία, μπέρδεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ικανοποίησαν τη Ρωσία. Στις 26 Ιανουαρίου, που ήταν η πρώτη του μέρα στην πρωθυπουργία της χώρας, ο Τσίπρας έκανε δυο αξιοσημείωτα πράγματα: κατέθεσε στεφάνι σε πολεμικό μνημείο που τιμά τους Έλληνες που έπεσαν θύματα της Ναζιστικής κατοχής, και δέχθηκε τον ρώσο πρέσβη συναντήσει οποιονδήποτε άλλον ξένο αξιωματούχο.

Ο Τσίπρας όρισε επίσης τον επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων –ενός εθνικιστικού κόμματος που θέλει να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία- στην θέση του υπουργού Άμυνας. Αν και συμβολικές, οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος ευρύτερης στρατηγικής.

Αρκετά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πει πως η Γερμανία πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τη Ναζιστική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το κόμμα πιστεύει επίσης πως πρέπει να υπάρξει διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, όμοια με αυτήν που πραγματοποιήθηκε για το γερμανικό χρέος μετά τον πόλεμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναβιώνει τις μνήμες του Ναζισμού, επικρίνοντας ταυτόχρονα την σημερινή γερμανική διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –κάτι που δεν το δέχεται καλά το Βερολίνο. Η ρητορική της Αθήνας είναι κυρίως κατά της λιτότητας, έχει όμως και αντιγερμανικά στοιχεία που είναι δημοφιλή στο εσωτερικό της χώρας (όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης). Όπως είναι φυσικό, υπάρχει επίσης κάποιος βαθμός ανθελληνικού αισθήματος στη Γερμανία: μια σύντομη ματιά στις γερμανικές εφημερίδες αποκαλύπτει τις έντονες επικρίσεις έναντι της Αθήνας.

Η στρατηγική με τη Ρωσία
Το δεύτερο στοιχείο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι να «φλερτάρει» τη Ρωσία. Η Αθήνα και η Μόσχα έχουν ισχυρούς δεσμούς, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών, καθώς τα δυο κράτη μοιράζονται την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη. Η Ελλάδα, όπως και πολλές βαλκανικές χώρες, έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της στήριξης της Μόσχας ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα. Η Ελλάδα και η Ρωσία εξακολουθούν να έχουν παρόμοιες απόψεις και σε πολλά πολιτικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της στήριξης που έδωσε η Μόσχα στην Αθήνα στο Κυπριακό και την στήριξη που έδωσε η Αθήνα στην Μόσχα για το Κόσοβο. Επιπλέον, πάνω από 1 εκατ. ρώσοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο.

Η Ελλάδα έχει στρατηγικό συμφέρον να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Η Ελλάδα εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και η τιμολόγηση ανέκαθεν ήταν ένα ευαίσθητο ζήτημα. Επιπλέον, αν και είναι πιθανή μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαίων πιστωτών της, η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη. Αν συμβεί αυτό, η δραχμή πιθανότατα θα υποτιμούνταν γρήγορα και θα παρέμενε σε χαμηλό επίπεδο βραχυπρόθεσμα. Μια αδύναμη δραχμή θα έκανε πιο ακριβές τις εισαγωγές ενέργειας, καθιστώντας αναγκαίες τις φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Ελλάδα έχει επίσης άμεση ανάγκη για στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Τον Φεβρουάριο του 2014 η Αθήνα και η Gazprom συμφώνησαν σε μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα, όμως το ελληνικό αίτημα κατέπεσε πέρυσι λόγω της σοβαρής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Τώρα, η κρατική ΔΕΠΑ ζητά από την Gazprom να αναθεωρήσει τη συμφωνία take-or-pay προκειμένου να αποφευχθεί πρόστιμο περίπου 100 εκατ. ευρώ για φυσικό αέριο που δεν καταναλώθηκε. Τις ερχόμενες εβδομάδες, η Αθήνα και η Gazprom θα διαπραγματευτούν τρόπους επίλυσης αυτού του προβλήματος.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα επωφελούνταν από το τελευταίο σχέδιο αγωγού της Ρωσίας –τον επωνομαζόμενο Turkish Stream- το οποίο θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο δια μέσου της Τουρκίας σε κόμβο στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο προπομπός του Turkish Stream, ο South Stream, θα κατασκεύαζε κόμβο στη Βουλγαρία, η οποία έχει προσεγγίσει τη Ρωσία προκειμένου να εξετάσει τα σχέδιά της για τον Turkish Stream και να κατασκευάσει τον κόμβο στη Βουλγαρία. Ως αποτέλεσμα, η Αθήνα και η Σόφια θα μπορούσαν να καταλήξουν να ανταγωνίζονται για την εύνοια της Ρωσίας.

Τέλος, η Ελλάδα χρειάζεται όσα περισσότερα χρήματα γίνεται να βρει. Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε μια πλατφόρμα δημοσίων δαπανών για την οποία δεν διαθέτει τα χρήματα. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται και αυτές σε μια όλο και πιο εύθραυστη θέση, καθώς δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές ενώ η δόση των 7 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή ένωση και το Διεθνές Νομισματικό ταμείο.

Ένα δάνειο από τη Ρωσία σίγουρα θα ήταν καλοδεχούμενο. Στις 29 Ιανουαρίου ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε πως η Ρωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χορηγήσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, εάν η Αθήνα το ζητήσει. Όμως η Ρωσία αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, περιορίζοντας την όποια βοήθεια.
Έτοιμοι για όλες τις εκβάσεις

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φέρει την Ελλάδα σε άβολη θέση, διότι η Αθήνα πιέζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει κυρώσεις κατά της Μόσχας. Κατά την πρώτη εβδομάδα του στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η Αθήνα δεν θα ακολουθεί αυτόματα την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις. Στις 27 Ιανουαρίου η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε ότι επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ που καταδίκαζε τη Ρωσία για τη βία στην ανατολική Ουκρανία, εκδόθηκε χωρίς την συγκατάθεση της Ελλάδας. Στη συνέχεια, στις 29 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, η Αθήνα προσωρινά καθυστέρησε μια συμφωνία για την επέκταση της λίστας του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, υπήρξε τελικά ομοφωνία και η Ελλάδα στήριξε την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Αθήνα δεν είναι παίκτης-κλειδί σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής απάντησης στα γεγονότα στην Ουκρανία. Επιπλέον, υπάρχουν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Αυστρίας, που θέλουν η Ευρωπαϊκή ένωση να κινηθεί με άκρα προσοχή σε ότι αφορά τις κυρώσεις. Η Αθήνα από μόνη της δεν έχει αρκετό πολιτικό βάρος για να εκτροχιάσει μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι όποιες κινήσεις για να σταματήσουν ή να μετριάσουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας θα πρέπει να ηγηθούν από μεγαλύτερες χώρες.

Η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα. Η απειλή του βέτο θα πρέπει να θεωρηθεί διαπραγματευτικό «χαρτί» σε μια περίοδο που η Αθήνα θέλει ελάφρυνση του χρέους της από τους δανειστές. Ωστόσο, η "επαναστατική" κυβέρνηση της Αθήνας είναι μια ακόμα πηγή τριβής για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο που αγωνίζεται να παραμείνει ενωμένη σε μια μακριά λίστα θεμάτων, που περιλαμβάνουν τον καθορισμό της οικονομικής κατεύθυνσης του μπλοκ και τις αντιδράσεις του στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η Γαλλία και η Ιταλία ήδη αμφισβητούσαν την ηγεσία της Γερμανίας και τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα χρέη και τα ελλείμματα. Η Ελλάδα δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αμφισβητήσει μονομερώς την ηγεσία της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια ακόμα πηγή ανησυχίας για το Βερολίνο.

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της θα ξεκινήσουν σύντομα. Αν και η Ελλάδα θα προσπαθήσει να παραμείνει στην ευρωζώνη, το επωνομαζόμενο Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, δεν είναι σαφές εάν θα πρέπει επίσης να φύγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κανόνες της ΕΕ δίνουν τη δυνατότητα σε χώρες να αποχωρήσουν από το μπλοκ, όμως η νομοθεσία είναι αμφίσημη σε ότι αφορά την μοίρα των χωρών που φεύγουν από την νομισματική ένωση. Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε ακυρώνονται όλα τα στοιχήματα και η χώρα θα πρέπει να επανεκτιμήσει τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες της.

Αυτό το σενάριο είναι απίθανο, όμως η Αθήνα θα εργαστεί ώστε να διασφαλίσει ότι είναι προετοιμασμένη για όλες τις εκβάσεις.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός

Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του νέου μας Πρωθυπουργού δηλ. ότι θα ακολουθήσει και θα εφαρμόσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αλλά και το βέτο της Ελλάδας εναντίον των Ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας θορύβησαν και εξόργισαν το ιερατείο της “λυκοφωλιάς” των Βρυξελλών και από ότι διαβάζουμε η κ. Μέρκελ δεν θέλει να δει ούτε “ζωγραφιστό” τον κ. Τσίπρα στην επόμενη σύνοδο κορυφής!

Θα μου πείτε βέβαια ότι η “Μέγαιρα” έχει δίκιο μια και είχε συνηθίσει αλλιώς και τώρα της κακοφαίνεται που ο νέος υπουργός οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε δημόσια ότι δεν αναγνωρίζει και εκ τούτου δεν συνομιλεί με τους Τροικανούς υπαλληλίσκους που μας έστελνε για να μας ελέγχει και να μας επιβάλει τις προσταγές της αφού κατά αυτήν (αλλά και κατά τον πρώην πρωθυπουργό μας κ. Γ. Παπανδρέου τον οποίο με την ψήφο μας στείλαμε στον αγύριστο) είμαστε διεφθαρμένοι και τεμπέληδες.

Όμως η υποκρισία της εκτός από εξόφθαλμη είναι και εξωφρενική μια και ο γνωστός “καρπαζοεισπράκτωρας” της κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε παλαιότερα σε κάποια τηλεοπτική του εμφάνιση (στον eniko.gr του κ. Χατζηνικολάου) ότι οι Γερμανοί κρατούν τα στοιχεία για την γνωστή υπόθεση της Siemens και τις μίζες του Χριστοφοράκου (τον οποίο φυλάνε οι ίδιοι οι Γερμανοί ως κόρη οφθαλμού σε πολυτελή κατοικία στο Μόναχο) σε πολιτικούς και των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν επί 40 χρόνια την Ελλάδα δηλ. του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ! Μετά λοιπόν από αυτή την δημόσια ομολογία είναι προφανές ότι όλα αυτά τα “Μπουμπούκια” ήταν όμηροι των Γερμανών και για αυτό μας εξαθλίωσαν με τις πολιτικές και τις αποφάσεις τους.

Σκεπτόμενοι λοιπόν με απλή λογική και κοινό νου είναι ολοφάνερο ότι οι απόγονοι του “Χίτλερ” ηθικολογούν λεκτικά προβάλλοντας τους εαυτούς τους ως τίμιους και αδιάφθορους που τάχατε είναι εγγυητές μια ενωμένης Ευρώπης αλλά στην ουσία εδώ και χρόνια στήνουν ένα μαύρο ιστό υποδούλωσης των λαών της θέλοντας ίσως να τους εκδικηθούν για τις δύο ήττες και συντριβές που υπέστησαν στους δύο παγκόσμιους πολέμους που έκαναν! (ως όπλο τους σε αυτή την προσπάθεια χρησιμοποιούν το νόμισμα του Ευρώ). Θεωρώ λοιπόν ότι σε αυτή την φάση η νέα μας κυβέρνηση πρέπει να στηριχτεί από όλους μας γιατί θα δεχτεί μεγάλη πίεση και ύπουλα χτυπήματα κάτω από την μέση από τα «Αντρογύναια» και τους «Τζιτζιφιόγκους» των Βρυξελλών αλλά και από τους εγχώριους «Γερμανοτσολιάδες» (Πολιτικούς και Δημοσιο-(κ)αφρους) προκειμένου να καταρρεύσει για να μη μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι και παρασύρουμε και τους άλλους λαούς εναντίον του νέου Γ’ Ράιχ των κατά εξακολούθηση φονιάδων της Ευρώπης!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
e-mail: prevejohn@yahoo.gr

To φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Με ένα πύρινο άρθρο, που όμως στηρίζεται σε ιστορικά δεδομένα και όχι σε αυθαίρετες εκτιμήσεις, ο φημισμένος καθηγητής Ιστορίας του Columbia και συγγραφέας, Μαρκ Μαζάουερ γράφει στους Financial Times για τους κινδύνους που υπάρχουν για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σε περίπτωση που οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποφασίσουν να εκπαραθυρώσουν την Ελλάδα.

Γράφει ο κ. Μαζάουερ: «Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι ο χειρότερος εφιάλτης τους ήταν ένας θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Τώρα που το ακροαριστερό λαϊκιστικό κόμμα είναι στην κυβέρνηση, ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν αποτύχει.

Κατατροπωμένα από την πολιτική λιτότητας, τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν μετά την μετάβαση της Ελλάδας στη δημοκρατία το 1974, βλέπουν τους ψηφοφόρους τους να φυλορροούν προς τα αριστερά και τα δεξιά. Αν η τάση αυτή εξαπλωθεί, μπορεί να απειλήσει το ίδιο το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.

Η γενιά που ίδρυσε την Ε.Ε. γνώριζε πολύ καλά ότι η δημοκρατία είναι ένα νέο και εύθραυστο εγχείρημα. Ήδη από το 1921 ο ιστορικός James Bryce έγραφε με έκπληξη για την «οικουμενική αποδοχή της δημοκρατίας ως την φυσιολογική και φυσική μορφή διακυβέρνησης». Αλλά τα πράγματα πήραν γρήγορα περίεργη τροπή. Η ευρωπαϊκή αριστερά είχε αποκτήσει ήδη μια αμφίθυμη στάση ως προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ακόμα και πριν το ξέσπασμα της κρίσης του 1929 και την άνοδο του Στάλιν στην Ε.Σ.Σ.Δ. Η δεξιά, ο μεγάλος νικητής στην μεσοπολεμική Ευρώπη, ήταν ένας θίασος κληρικών, στρατηγών και αυταρχικών ηγετών. Το κέντρο δεν μπορούσε να κρατήσει.

Ως το 1939, η πλειοψηφία των επιτυχημένων δημοκρατικών συστημάτων της ηπείρου είχε καταστραφεί, εξαιτίας της φυγής προς τα άκρα. Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, το πιο σύγχρονο συνταγματικό πολίτευμα της εποχής του, έδωσε την θέση της στο Τρίτο Ράιχ. Στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, η διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης αντιστράφηκε, καθώς 16 χώρες στράφηκαν προς τα δεξιά. Μόνο μετά από το 1945 τα κόμματα από όλο το ιδεολογικό φάσμα άρχισαν να συμφιλιώνονται με τις αρετές της πολιτικής μετριοπάθειας. Η επώδυνη αποκατάσταση του κέντρου ήταν προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της δημοκρατίας.

Η ακροδεξιά

Η ιστορία σπάνια επαναλαμβάνεται. Η σημερινή ακροδεξιά μιλάει τη γλώσσα της δημοκρατίας και η εκλογική της δύναμη μπορεί προς το παρόν να καθιστά τη γλώσσα αυτή ειλικρινή. Αλλά πρόκειται για μια πολύ μικρή παρηγοριά. Αυτό το οποίο πρεσβεύει μπορεί να γίνει πιο θανάσιμο για την Ε.Ε. από οτιδήποτε μπορεί να εξαπολύσουν οι ακροαριστεροί λαϊκιστές.

Μολονότι επικρίνουν την πορεία που έχει πάρει η Ε.Ε., ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποδέμος της Ισπανίας, παραμένουν αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις δυνάμεις της δεξιάς. Η Χρυσή Αυγή, ένα ανοιχτά ναζιστικό κόμμα, κράτησε σταθερά τα ποσοστά της στις ελληνικές εκλογές, κερδίζοντας την τρίτη θέση παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της βρίσκεται στην φυλακή. Πολιτικά, είναι ευρωσκεπτικιστική. Οικονομικά, το όραμα της είναι ο φασισμός σε μια χώρα.

Τα ξυρισμένα κεφάλια των γυμνασμένων μελών της Χρυσής Αυγής μπορεί να μην ανησυχούν όσους μένουν εκτός Ελλάδας. Αλλά μια στροφή προς την ακροδεξιά εξελίσσεται και σε μια άλλη χώρα. Στην Γαλλία, η αποδυνάμωση της κεντροδεξιάς έχει ωφελήσει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, το οποίο κατέλαβε την κορυφή στις περσινές ευρωεκλογές. Αντίστοιχη νίκη πέτυχε και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας.

Ζοφερή εικόνα

Η εικόνα είναι ακόμα πιο ζοφερή, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν πως η απειλή από τα άκρα επηρεάζει τα κόμματα της κεντροδεξιάς. Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλη την ήπειρο. Με λίγα λόγια, η μάχη για την υπεράσπιση του ενιαίου νομίσματος της ηπείρου αναβιώνει μια ακροδεξιά γλώσσα εθνικής καθαρότητας, ρατσισμού και ανεξαρτησίας.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβολίζει την αποκήρυξη της Ευρώπης, αλλά τον επαναπροσδιορισμό της. Το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από το αποτέλεσμα στην Ελλάδα βασίζεται σε μια απλή διαπίστωση: το οικονομικό τραύμα από την κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα καταστρέφει την κοινωνία. Με την ανεργία των νέων πάνω από το 50%, μια ολόκληρη γενιά οδηγείται στον αποκλεισμό.

Την ίδια ώρα, η ιδέα του κοινού καλού θυσιάζεται μέσα από εξαναγκαστικές πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων, με ορατό το ενδεχόμενο της οικολογικής καταστροφής. Αυτή η εμπειρία της λιτότητας και ο αντίκτυπος της ένωσε μαζί διαφορετικές τάξεις και ηλικίες, πόλεις και χώρες.

Δελεαστική διαγραφή, αλλά…

Μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί οι πολίτες στα χρεωμένα κράτη της Ευρώπης υιοθετούν αυτήν την στάση, αν και αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από την πλειοψηφία των πιστωτών του Βορρά. Ωστόσο οι δανειστές πρέπει να το λάβουν υπόψη, γιατί μπορεί να είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Είναι πολύ δελεαστικό να διαγράψει κανείς τους Έλληνες ως ανεύθυνους ακραίους και να τους δείξει την πόρτα της εξόδου. Μόνο που τότε μπορεί να τους ακολουθήσουν και άλλοι έξω από το ευρώ ή ακόμα και έξω από την ίδια την Ε.Ε., γυρίζοντας την Ευρώπη πίσω στο σημείο που βρισκόταν όταν ξεκίνησε το σχέδιο της ενοποίησης πριν από μισό αιώνα.

Αυτήν την φορά, τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Χειρότερα εν μέρει γιατί η θεσμική συνεργασία είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα που η παγκοσμιοποίηση έχει αναγκάσει τους λαούς να είναι μαζί και τα περιθώρια για μοναχικές πορείες έχουν εξαφανιστεί. Χειρότερα και γιατί, πριν από μισό αιώνα οι λαοί είχαν έντονη την ανάμνηση του που μπορεί να οδηγήσει ο φασισμός, ενώ τώρα φαίνεται να το έχουμε ξεχάσει.

Αν η ψήφος των Ελλήνων ήταν υπέρ της αλληλεγγύης, επέδειξε μια αρετή που το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου την έχει ξεχάσει. Οι Γερμανοί ή Φινλανδοί ψηφοφόροι μπορεί να νιώθουν ότι έχουν επιδείξει αρκετή αλληλεγγύη προς τους Έλληνες. Αλλά στην πραγματικότητα έχουν δείξει αλληλεγγύη προς τα δικά τους τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία θα ήταν μεταξύ των μεγάλων χαμένων αν η Ελλάδα δεν λάμβανε πακέτο διάσωσης, και αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Ηθικό όραμα

Ποιο είναι το ηθικό όραμα που προτείνουν οι πιστώτριες χώρες; Η λιτότητα δεν είναι πολιτική. Και αν ο χρηματοοικονομικός κλάδος οφείλει να υπηρετεί την Ευρώπη αντί να την κυβερνά, τότε πρέπει να αποκατασταθεί μια ιδέα του κοινού καλού.

Η εναλλακτική είναι μια επικίνδυνα διαιρεμένη ήπειρος. Αυτό που διακινδυνεύει η Ευρώπη αν δεν αλλάξει πορεία είναι μια επιπλέον διάβρωση του πολιτικού κέντρου και την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού και ενδεχομένως την ίδια την διάλυση της ένωσης.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου