Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

26 Ιαν 2015

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Όποια και αν είναι η σύνθεσή της, όποιες και αν είναι οι προεκλογικές της δεσμεύσεις και οι ιδεολογικές της καταβολές, η νέα κυβέρνηση πρέπει να προβεί άμεσα σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όχι μόνον θα δρομολογήσουν την βελτίωση της οικονομίας αλλά και θα ισχυροποιήσουν την θέση της χώρας στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές της.
Επίσης θα της επιτρέψουν να ανακουφίσει στοιχειωδώς τις αναξιοπαθούσες κοινωνικές ομάδες.

Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής προϋποθέτει αύξηση του ΑΕΠ όχι ως δαπάνης επί εισαγομένων προϊόντων (αυτά ήταν οι αλογοσκούφειες «επιτυχίες» της Μεταπολίτευσης που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία). Αλλά ως παραγωγής προϊόντων της γεωργίας, βιοτεχνίας, βιομηχανίας, υπηρεσιών κλπ. Μόνον εάν δουλεύουμε, παράγουμε, αυτοκαταναλώνουμε και εξάγουμε, θα έχουμε πλεόνασμα προς διανομή.

Το πρώτο μέτρο, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ένας νέος φορολογικός νόμος, που θα ανακουφίσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και θα τους δώσει περιθώρια να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, απορροφώντας χιλιάδες ανέργους.

Μαζί με αυτόν, πρέπει να καταργηθεί άμεσα ο ΕΝΦΦΙΑ, που ισοπέδωσε την αγοραστκή δύναμη της μεσαίας τάξης, που στηρίζει την κατανάλωση και το εμπόριο.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει δυνατή την δημιουργία επενδύσεων, καταργώντας τα τεράστια εμπόδια, κυρίως την γραφειοκρατία και την διαφθορά, που αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες. Συμφωνούμε να μην ξεπουληθεί η χώρα σε ξένα κονσόρτσιουμ κλπ., αλλά ας διευκολυνθούν τουλάχιστον οι εγχώριοι επιχειρηματίες ή υποψήφιοι επιχειρηματίες με γενναία μέτρα, όπως π.χ. πλήρες διετές αφορολόγητο για νέες επιχειρήσεις.

Τέταρτο μέτρο πρέπει να είναι η δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών. Παράδειγμα: δεν μπορεί η Ελβετία να έχει πέντε πανεπιστήμια και εμείς εικοσιπέντε. Τα οποία παράγουν ανέργους «οικονομολόγους, «νομικούς», «κοινωνιολόγους» κλπ. Ας μετατρέψει η νέα κυβέρνηση τα περιφερειακά πανεπιστήμια σε γεωργικές και επαγγελματικές σχολές και ας παίρνουν οι φοιτητές και μία συμπληρωματική ειδικότητα (αγγλιστί minor) σε κάποια επιστήμη της αρεσκείας τους. Αλλά η Ελλάδα χρειάζεται στελέχη για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και όχι ακκιζόμενους και ναρκισσευόμενους ημιμαθείς «επιστήμονες», που όλα τα ξέρουν αλλά όχι να δουλέψουν επί του πεδίου.

Πέμπτο μέτρο πρέπει να είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Να θεσπιστεί μία αξιοπρεπής ενιαία εθνική σύνταξη στα 65 για όλους, εγγυημένη από το κράτος, και να καταργηθούν οι διάφορες παράλογες κρατήσεις. Και ας αφεθούν ελεύθεροι οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν με δική τους πρωτοβουλία συμπληρωματικές ιδιωτικές συντάξεις.

Η νέα κυβέρνηση να αποκαταστήσει με συνοπτικές διαδικασίες το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μία εκσυγχρονισμένη και ορθολογισμένη μορφή, που να εγγυάται σε όλους τους Έλληνες την αξιοπρέπειά τους.

Τέλος: η νέα κυβέρνηση να προσέξει πάρα πολύ την Εθνική Άμυνα και την Δημόσια Τάξη, σε καιρούς που ζούμε...

Πηγή KontraNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Του Γιώργου Νούτσου

Με πρόσφατο το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι λογικό να μην έχει ανοίξει ακόμα θέμα αλλαγής στην ηγεσία της ΝΔ! Όλοι και δη οι μεγαλόσχημοι, ενώ ήδη το σκέφτονται και θεωρούν αναγκαίο το βήμα αυτό, δειλιάζουν να το εκφράσουν. Βλέπετε, μια ζωή μας ταλαιπωρεί αυτός ο δόλιος προσωπικός καιροσκοπισμός και ένας λανθάνον δήθεν καθωσπρεπισμός, καθώς όλοι, λίγο πολύ, τραβάνε την ουρά τους πίσω, μη και κατηγορηθούν, πως υπονομεύουν την παράταξη και τον εκάστοτε αρχηγό!

Χωρίς να σπάσεις όμως αυγά, ομελέτα δεν γίνεται ! Κι η παράταξη, βαριά λαβωμένη, τόσο εκλογικά, όσο πολύ περισσότερο, στην συνείδηση του κόσμου, οφείλει τάχιστα να ανασυνταχθεί.
Δεν χρειάζεται φαντασία και περίπλοκες νοητικές διεργασίες, για να προκύψει το αυτονόητο!

Αυτοί που είχαν την ευθύνη της παράταξης όλα αυτά τα χρόνια…

Αυτοί που εξελέγησαν, πουλώντας φούμαρα για να διαψεύσουν αμέσως μετά τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού, ανατρέποντας ηθελημένα λόγους και προγράμματα και υποβάλλοντας την Ελλάδα σε ένα απίστευτο μαρτύριο φτωχοποίησης και ερημοποίησης…

Αυτοί που δεν σεβάστηκαν την παράταξη, την ιστορία της και την ιδεολογική παρακαταθήκη του ιδρυτή της…

Αυτοί που ασέλγησαν χωρίς ντροπή πάνω στον κόσμο της, που άδολα και θυσιαστικά, πάντα την στήριζε, στηρίζοντας μέσα από αυτή, την ίδια την πατρίδα…

Αυτοί, που με ψέματα, εκβιασμούς και ατέρμονη κινδυνολογία προσπάθησαν να υποκλέψουν τη ψήφο του λαού…

Αυτοί… δεν μπορούν πια να παραμένουν στο τιμόνι της παράταξης.

Τα πράγματα είναι απλά κι έτσι απλά θα τα θέσω.

Ο Σαμαράς οφείλει, διασκεδάζοντας τις πρώτες αρνητικές εντυπώσεις από την παρουσία του στο Ζάππειο το βράδυ των εκλογών, όπου δεν βρήκε να ψελλίσει ούτε μια κουβέντα αυτοκριτικής, ζητώντας, έστω και για τα μάτια του κόσμου, μια συγγνώμη, να πράξει σήμερα κιόλας - χθες αν είναι δυνατόν - το αυτονόητο.

Να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ, να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος και παράλληλα συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής συνεδρίου, με μια ατζέντα ανοιχτή, που εκ βάθρων θα ανασυντάξει την παράταξη, τα πρόσωπα, τις δομές, την ιδεολογία και τον ανύπαρκτο σήμερα κομματικό μηχανισμό.

Μια Νέα Κεντροδεξιά παράταξη, προσηλωμένη στην καθαρότητα των Αρχών της, στην αξιοσύνη των νέων ανθρώπων της, στην ορθότητα της ιδεολογίας της, στην απολυτότητα των προταγμάτων της και στο αδιαπραγμάτευτο του ιστορικού και εθνικού της ρόλου σαν πυλώνα των βασικών αρχών του Ελληνισμού, είναι αυτό που τώρα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, έχει ανάγκη ο κόσμος της και η Ελλάδα.

Αντώνη Σαμαρά… Ήρθε η ώρα η παράταξη να βαδίσει μπροστά.
Κι αυτό, δεν μπορεί να γίνει με τα βαρίδια του μόλις χτες καταδικασμένου από τους Έλληνες, παρελθόντος…!
Σε ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σου.
Το μόνο που σου μένει, να παραιτηθείς!!!
Προτιμότερο και πιο έντιμο φαντάζομαι, από το να σε παραιτήσουν!!!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Σε τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες εξελίσσεται η πτώση του ελληνικού F16 στην πίστα αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης εκπαίδευσης του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα, κατά τη φάση της απογείωσης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισπανικού υπουργείου Άμυνας, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν. Πάντως, από ελληνικής πλευράς τονίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν νεότερα για την κατάσταση των πιλότων του ελληνικού αεροσκάφους, καθώς και πως τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολή είναι καλά στην υγεία τους.

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας (Tactical Leadership Programme) που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα τρία αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το διθέσιο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην άσκηση TLP, κατέπεσε στην πίστα αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης του Λος Γιάνος, που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ, λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα, κατά τη φάση της απογείωσης.

Όπως μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Pais, το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε εγκαταστάσεις στάθμευσης αεροσκαφών, ενώ ακολούθησε έκρηξη και εκδήλωση μεγάλης φωτιάς.

Σύμφωνα με πηγές από το ισπανικό υπουργείο, το ελληνικό αεροσκάφος δεν απογειώθηκε με αρκετή δύναμη.

Oμάδα εμπειρογνωμονων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Οι πολίτες ψήφισαν και αποφάσισαν. Για πρώτη φορά ένα κόμμα της Αριστεράς κατακτά την πλειοψηφία της εμπιστοσύνης των πολιτών και μάλιστα με τρόπο εκκωφαντικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα “πύραυλος” μέσα σε χρόνο ρεκόρ, έχοντας ως αφετηρία ένα ποσοστό γύρω στο 4%. Με όσα έχουν γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια στην χώρα δεν πρέπει κανείς να θεωρεί έκπληξη την “κούρσα” του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο όσοι επιμένουν να θεωρούν ταμπού την ανάληψη της εξουσίας από κόμματα της Αριστεράς πιθανόν να μην μπορούν να ερμηνευσουν με την λογική το εκλογικό αποτέλεσμα.

Και βέβαια δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι αυτό που ονομάζουμε Αριστερά σ΄ ότι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με όσα γνωρίζαμε και πιστεύαμε γι΄ αυτόν τον πολιτικό χώρο. Η “μετατόπισή” του προς το κέντρο ήταν και εμφανής και αναγκαία, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του μέσου Έλληνα ψηφοφόρου. Ο οποίος αναζητά διέξοδο και δεν τον ενδιαφέρει αν το τραίνο που θα τον οδηγήσει σ΄ ένα ασφαλή σταθμό θα είναι βαμμένο κόκκινο, μπλε ή πράσινο.

Η οικονομία θα είναι το πρώτο μεγάλο και δύσκολο μέτωπο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Θα μας απασχολεί κάθε μέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όσα είπε ή απέφυγε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα πρέπει να τα εφαρμόσει. Για να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας εύκολος δρόμος για έξοδο από την κρίση δεν υπάρχει. Ψάχνουμε όμως αυτόν που κάπου οδηγεί. Οι πολίτες αποφάσισαν ότι το “δρομολόγιο Σαμαρά-Βενιζέλου” οδηγούσε μόνο σε αδιέξοδο . Μένει να δούμε αν η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να βρει άλλο αξιόπιστο μονοπάτι.

Όμως εκτός από την οικονομία υπάρχει κι ένα δεύτερο μεγάλο πεδίο θεμάτων τα οποία δεν συζητήθηκαν στην προεκλογική περίοδο. Δεν μπορούμε πραγματικά να πούμε “ευτυχώς” ή “δυστυχώς” γι΄ αυτή την παράλειψη. Το ευτυχώς έχει να κάνει με την πόλωση που επικράτησε προεκλογικά. Σε τέτοιες συνθήκες είναι μάλλον επικίνδυνο να συζτάς τα εθνικά σου θέματα. Το δυστυχώς έχει να κάνει με τ΄ ότι δεν ακούσαμε προτάσεις και λύσεις για τους γρίφους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε γύρω μας.

Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς από τις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις για έλλειψη πατριωτισμού. Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να κατηγορήσει το κόμμα που κέρδισε την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών για έλλειμμα πατριωτισμού. Η ιστορία μας εξάλλου έχει αποδείξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις τον πατριωτισμό της ελληνικής αριστεράς, η οποία δεν χρειάζεται να δώσει… εξετάσεις .

Πρέπει όμως να αντιμετωπίσει άμεσα τα μεγάλα και καυτά προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα της Εθνικής Άμυνας και ασφάλειας. Για να έχει την άνεση να χειριστεί τα σοβαρά εθνικά θέματα και τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις προκύψουν. Δυστυχώς δεν μπορούν να αποκλειστούν και μάλλον αναμένονται.

Δεν χρειάζεται “αριστερή” ή “δεξιά” πολιτική στην Εθνική Άμυνα. Σοβαρότητα , λογική και σχέδιο χρειάζεται. Και αναζήτηση συνεργασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτά αν εξασφαλιστούν τότε το “κλίνατε επ΄ αριστερά” που “διέταξαν” οι Έλληνες ψηφοφόροι μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό για τον χώρο της Εθνικής Άμυνας.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

"Άφησε τα κλειδιά κάτω από το χαλάκι" και δεν εμφανίστηκε στην τελετή παράδοσης!
Με μια πρωτοφανή για τα πολιτικά χρονικά απόφαση έκλεισε την θητεία του στην πρωθυπουργία της χώρας ο Αντώνης Σαμαράς
Κανείς δεν ήταν εκεί να υποδεχθεί το νέο πρωθυπουργό...! 
Εγκατέλειψε το Μαξίμου και... εξαφανίστηκε...!
Μηδενικός πολιτικός πολιτισμός από τον "Ευρωπαίο" Σαμαρά!!!

Η κίνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού προκάλεσε αίσθηση και αρνητικά σχόλια στους δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου που βρίσκονται στην Αθήνα για να καλύψουν τις εκλογές και την αλλαγή στην ηγεσία της χώρας.

Η ενημέρωση που είχαν οι συντάκτες του καλύπτουν το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πως ο Αντώνης Σαμαράς θα περίμενε στο Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά, την τελευταία στιγμή, ο προγραμματισμός άλλαξε.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Σαμαρά δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για να περιμένει ο απερχόμενος πρωθυπουργός τον διάδοχό του στα σκαλιά του Μαξίμου.
Εξάλλου, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έγινε η εθιμοτυπική τελετή παράδοση παραλαβής απάντησε: «έτσι είναι τα έθιμα, για να σπάνε».

Ο σάλος που προκλήθηκε μάλιστα από την διαρροή αυτή από την πλευρά Σαμαρά εξόργισε τους νέους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.

«Είναι απολύτως ψευδές ότι ζητήθηκε από την πλευρά Τσίπρα να γίνει η παράδοση σε υπηρεσιακό επίπεδο, όπως διαρρέουν κάποιοι», είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσαν ότι υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Μπούρα για να υπάρξει συνενόηση για την τελετή παράδοσης - παραλαβής αλλά δεν επικοινώνησε ξανά μαζί τους για να συμφωνήσουν για τα διαδικαστικά. Και καταλήγουν; «Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανείς να υποδεχθεί το νέο πρωθυπουργό από την απερχόμενη κυβέρνηση. Και αυτό είναι το δείγμα του πολιτικού τους πολιτισμού».

Έτσι, κανείς δεν είδε τον Αλέξη Τσίπρα δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά, να ανταλλάσσουν χειραψία μπροστά από την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου, πριν ο πρώην παραδώσει στον νυν και αποχωρήσει.
Η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στα σκαλιά του Μαξίμου και δεν ήταν κανείς εκεί για να τον υποδεχτεί ήταν ιδιαίτερα αμήχανη ακόμη και για όσους παρακολουθούσαν όσα γίνονταν από την τηλεόραση. Εκτός από αμήχανη στιγμή ήταν και στιγμή που αν μη τι άλλο δεν εκφράζει τον πολιτικό πολιτισμό που λέμε πως θέλουμε να έχουμε...

Η «βουβή» τελετή παράδοσης παραλαβής έγινε χωρίς τους δυο πρωταγωνιστές της. Οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται ήδη μέσα στο Μαξίμου, αφού ο διευθυντής του γραφείου του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας παρέδωσε στον διευθυντή του γραφείου του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, γενικός γραμματέας του νέου υπουργικού συμβουλίου θα είναι ο Σπύρος Σαγιάς.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Ένα ακόμη πρόβλημα της νέας κυβέρνησης Τσίπρα

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που εκλέχτηκε την Κυριακή έχει να αντιμετωπίσει μία ακόμη σοβαρή πρόκληση εκτός από το χρέος, την ανεργία και τις σχέσεις της με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει γίνει σταυροδρόμι τόσο για τους τζιχαντιστές που προσπαθούν να φτάσουν στο Ιράκ και τη Συρία μέσω της Ευρώπης, όσο και των μαχητών που επιστρέφουν σπίτια τους, από την Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN, το γεγονός ότι η Ελλάδα συνορεύει με την Τουρκία και η αύξηση της εισροής παράνομων μεταναστών από τη Συρία, σε συνδυασμό με τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, την έχουν μετατρέψει σε “λιμάνι” για ομάδες τζιχαντιστών.

Πηγή που πρόσκειται στο ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας είπε στο δίκτυο ότι υπάρχουν περίπου 200 άτομα που ζουν στην Ελλάδα και τα οποία συνδέονται με τζιχαντιστές από το Ιράκ και τη Συρία.

Η ίδια πηγή επισημαίνει πως δεν είναι στόχος των τρομοκρατών η Ελλάδα, αλλά η πύλη εισόδου των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

“Εκτιμούμε πως περίπου 2.000 άτομα έχουν χρησιμοποιήσει την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως μέσω πλοίων από την Ιταλία, ως μια στάση του ταξιδιού τους”, λέει η ίδια πηγή.

Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που έφυγαν από την Ευρώπη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, δεν θεωρούμε πως αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ξέρουμε μέχρι τώρα” πρόσθεσε.

Πηγή edition.cnn.com


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ηχηρή αμφισβήτηση της μεθόδου που επέλεξε η Ευρωπαϊκή 'Ενωση για να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση και το μήνυμά της υπερβαίνει την ελληνική περίπτωση, σύμφωνα με σχόλια που δημοσιεύονται στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων Le Monde και Liberation.

Ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε για την παραμονή της χώρας του στη ζώνη του ευρώ και ακόμη και αν μετρίασε τη ρητορική του τις τελευταίες εβδομάδες, ο διορισμός του ως Πρωθυπουργός θα σηματοδοτήσει εν τοις πράγμασι την πλέον έντονη αμφισβήτηση της μεθόδου διαχείρισης της κρίσης που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρεται σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde.

Οι συνομιλίες με την τρόικα των πιστωτών θα πρέπει να αφορούν τους όρους αποπληρωμής του ελληνικού δημοσίου χρέους, που φθάνει τα 321,7 δισεκατομμύρια ευρώ (175% του ΑΕΠ) και για τους όρους της καταβολής των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ανάγκη η Ελλάδα τους επόμενους μήνες αφού δεν είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, επισημαίνει η εφημερίδα.

"Οι Έλληνες ψηφοφόροι εξέφρασαν την άρνησή τους σε μία τιμωρητική λιτότητα και σε μία "Ευρώπη Τιμωρό", ακόμη και αν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ. Έδειξαν, επίσης, την επιθυμία τους να απαλλαγούν από ένα ολιγαρχικό και πελατειακό σύστημα εξουσίας, ψηφίζοντας υπέρ ενός κόμματος που επαγγέλλεται μία πραγματική μεταρρύθμιση του Κράτους" αναφέρει ο Μαρκ Σεμό στο κύριο άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Liberation.

"Αυτό το μήνυμα, η Ευρώπη πρέπει να το αντιληφθεί, τη στιγμή που το νόημα αυτής της ψηφοφορίας ξεπερνά την ελληνική περίπτωση. Πολλές πρωτεύουσες των 28, αρχής γενομένης από το Βερολίνο, ύψωναν τον φάσμα ενός 'Grexit'... Έκτοτε ο τόνος έχει αλλάξει- ακόμη και στη Γερμανία- απέναντι στην προφανή χρεοκοπία της ελληνικής πολιτικής τάξης, όπως και απέναντι στα όρια μίας θεραπείας που βύθισε στη μιζέρια μία ολόκληρη χώρα, μείωσε το ΑΕΠ της και αύξησε το βάρος του αβυσσαλέου χρέους της".

"Η Ευρώπη έφθασε στην ώρα ενός συμβιβασμού που θα βασίζεται σε μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και σε ένα μορατόριο ως προς τα επιτόκια. Ο δρόμος προς τον συμβιβασμό αυτόν είναι στενός. Δεν υπάρχει άλλος. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, φορέας όλων των (υπερβολικών;) ελπίδων, έχει συναίσθηση της πραγματικότητας" καταλήγει ο Μαρκ Σεμό.

Από nonews-NEWS


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Να μπλοκάρει όσες σελίδες κρίθηκαν προσβλητικές για τον προφήτη Μωάμεθ κάλεσε το Facebook τουρκικό δικαστήριο, απειλώντας να σταματήσει την πρόσβαση σε ολόκληρο το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης εάν αυτό δεν συμμορφωθεί, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η δικαστική εντολή που διατυπώθηκε την Κυριακή ακολουθεί εισαγγελικό αίτημα, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός TRT.

Εκπρόσωπος του Facebook δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει το θέμα.

Πρόκειται για την τελευταία κίνηση απαγόρευσης υλικού το οποίο κρίνεται ότι προσβάλλει τις θρησκευτικές ευαισθησίες στην μουσουλμανική Τουρκία, όπου η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί πολιτική ισλαμοσυντηρητικών αρχών.

Νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο, οι εισαγγελικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα σε εφημερίδα, η οποία αναδημοσίευσε σκίτσα της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, μετά την αιματηρή επίθεση ισλαμιστών ενόπλων στα γραφεία της στο Παρίσι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

H Γκερέκου δεν βγήκε αλλά θα γυρίσει, όπως δήλωσε, στο ΠΑΣΟΚ.

♦ Όχι και δεν βγήκε ο Παπανδρέου.... Απλώς ζήτησε άδεια τεσσάρων ετών από τη Βουλή.

♦ Βγήκε και η Βούλτεψη. Παλιά ρώταγε πώς είναι το μαλλί. Τώρα θα ρωτάει πώς είναι το χαρτί υγείας.

♦ Ερχόταν ο Τσίπρας και ήρθε. Έρχονται στις επόμενες εκλογές Γκλέτσος και Λεβέντης.
♦ Καλά να πάθετε. Δεν βγάλατε τον Ντινόπουλο και μόλις έχουμε πλημμύρες να δούμε τι θα κάνετε.
♦ Ευτυχώς αφήσαμε εκτός τον Τατσόπουλο για να έχει χρόνο να πηδήξει και την υπόλοιπη μισή Αθήνα.
♦ Μπράβο μας. Ξαναβγάλαμε την Ασημακοπούλου. Οι αξίες πρέπει να επιβραβεύονται.
♦ Δεν πάμε καλά. Αφήσαμε εκτός Βουλής τον Παντελή Καψή. Τι θα γίνει τώρα, άκαρδοι;
♦ Στην Γκερέκου στην Κέρκυρα δεν έριξαν ψήφο, έριξαν γλάστρες.
♦ Ο Χρυσοχοΐδης δεν βγήκε, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει διαβάσει τα τελικά αποτελέσματα.
Λάκης Μπέλλος από efsyn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Κώστας Μαντατοφόρος

Αν αυτό που λέγαμε μεταξύ μας τόσο καιρό ισχύει, δηλαδή ότι η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά κυρίως πολιτική και στην καθημερινότητα, θέμα ψυχολογίας, τότε χθες με ένα μόνο βήμα, με μία μόνο νίκη, διανύσαμε την μισή απόσταση.

Η άλλη μισή απόσταση όμως που μένει, δεν είναι απλώς δύσκολη, είναι πορεία για ορειβάτες, για αλπινιστές!

Μη μας τυφλώσει το φως της πρώτης νίκης. Ο αγώνας τώρα αρχίζει.

Και μην υπάρχει σύγχιση. Όταν το blog μιλάει για νίκη δεν εννοεί καμία στενά κομματική νίκη, αλλά την νίκη όλων των αντιμνημονιακών ελλήνων, αυτών που καλούνται τώρα να υπερασπίσουν όσα χθες κατάκτησαν.

Η χώρα δεν είναι ακόμη παρά το θήραμα, το μισοσκοτωμένο και αιματοβαμμένο θήραμα που προσπαθεί να ξεφύγει απ' το στόμα του θηρίου.
Το θηρίο όμως έχει ήδη μυρίσει το αίμα.
Έχει ήδη γευτεί την σάρκα του θύματός του.
Και δεν σκοπεύει να το αφήσει να ξεφύγει τόσο εύκολα, και μάλιστα έτσι καταπληγωμένο και αδύναμο που είναι.

Το θηρίο υπάρχει. Εκεί έξω.
Και με τους εντεταλμένους του, εδώ μέσα.

Δεν θριαμβολογούμε.
Δεν επαναπαυόμαστε.
Τίποτα δεν κερδήθηκε ακόμη.
Αλλά και δεν χάθηκε οριστικά τίποτα!

Και μία υπενθύμιση στον νέο πρωθυπουργό και στα στελέχη που θα τον πλαισιώσουν:
Το ελικόπτερο στην κοιλιά του χωράει όλους: δεξιούς κι αριστερούς, νέους και γέρους, παλιούς και νέους!
Αρκεί να το διατάξει ο λαός.
Και το ελικόπτερο έχει πάντα τις μηχανές αναμμένες.

Το φλασάκι που άστραψε χθες, στο χέρι μας είναι να το κάνουμε προβολέα και ήλιο και φως κι ελευθερία!
Με δουλειά, σύμπνοια και πολλή, πολλή, πολλή υπομονή!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Ολοκληρωτικό πόλεμο με την Ελλάδα ετοιμάζονταν να διεξάγει η Τουρκία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του γνωστού αρθρογράφου Fikret Bılla που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Milliyet, με αφορμή το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Οι πληροφορίες στην τουρκική πρώτευσα ανέφεραν τότε ότι η Ελλάδα είχε την σοβαρή πρόθεση να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο σε 12 μίλια (κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ) και το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια να σημάνει συναγερμός στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και να αρχίσουν εντατικές προετοιμασίες για ολοκληρωτικό πόλεμο.
Για τον λόγο αυτό ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγός Doğan Güreş, μετέπειτα βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Tansu Çiller, είχε δώσει εντολές να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων. Παράλληλα είχε γίνει ανοιχτή παρέμβαση στις ετήσιες κρίσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας με σκοπό να παραταθούν οι θητείες ορισμένων ανώτατων αξιωματικών που κρίνονταν απαραίτητοι για τον επερχόμενο πόλεμο.

Ο Güreş είχε αποφασίσει ειδικά να παραταθεί η θητεία του τότε αρχηγού του στόλου, ναύαρχου Güven Erkaya, ο οποίος ήταν γνώστης των ελληνικών πραγμάτων καθώς είχε λάβει μέρος στην εισβολή στην Κύπρο και για τον λόγο αυτό είχε δοθεί η εντολή να παραμείνει στο πόστο του για άλλο ένα χρόνο ξεπερνώντας έτσι την τετραετία που ορίζεται σαν ανώτατο όριο παραμονής σε αυτή την θέση. Ο τουρκικός στόλος σύμφωνα με το δημοσίευμα του Billa, είχε κηρυχτεί σε κατάσταση πολέμου και για τον λόγο αυτό χρειάζονταν ένα έμπειρο διοικητή όπως ο ναύαρχος Erkaya, οι οποίος θα διεύθυνε και τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Η πεποίθηση του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Güreş, ήταν ότι στο συντομότερο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να τελειώσουν οι προετοιμασίες και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ιδίως ο τουρκικός στόλος, να προχωρήσουν σε διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό είχε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με την τότε πρωθυπουργό Tanasu Çiller η οποία είχε ορισμένες αντιρρήσεις για την παραμονή του Erkaya στην αρχηγεία του τουρκικού στόλου. Ο μεν Güreş έβρισκε τον Erkaya σαν ένα ικανό ναύαρχο, η δε Çiller τον έβρισκε σαν αρκετά νευρικό αξιωματικό, αλλά τελικά ο Τούρκος ναύαρχος παρέμεινε στην θέση του και δύο χρόνια αργότερα σαν αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικού είχε διευθύνει την κρίση των Ίμια και είχε έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με την Çiller, η οποία επέμενε σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ελλάδα.

Η κατάσταση τότε όπως την περιγράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος, ήταν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο και όπως αναφέρει είχε εντολή δοθεί στον Νομικό τμήμα του Επιτελείου Ναυτικού να εξετάσει την περίπτωση που η Ελλάδα προχωρούσε σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, όπως το δικαιούται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις του Θαλασσίου Δικαίου, τις οποίες όμως η Τουρκία δεν είχε υπογράψει και δεν έχει αποδεχτεί ποτέ.
Σε μεγάλη σύσκεψη που είχε γίνει τότε στην Άγκυρα μεταξύ του Επιτελείου Ναυτικού και της Αεροπορίας, είχε ληφθεί η απόφαση να κηρυχτεί αμέσως πόλεμος και να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις στην κοινή γνώμη της Τουρκίας για να κατανοήσει την σοβαρότητα του θέματος για τα τουρκικά συμφέροντα.

Την απόφαση της στρατιωτικής ιεραρχίας να προχωρήσει η Τουρκία αμέσως σε πόλεμο ανέλαβε να προωθήσει στον τότε υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Mehmet Gölhan, ο τότε αρχηγός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Πτέραρχος Ahmet Çörekçi και στην ανακοίνωση υπογραμμίζονταν ότι δεν θα έπρεπε να αλλάξει τίποτα στις τουρκικές αποφάσεις, ενώ γίνονταν γνωστό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ήταν έτοιμες για πόλεμο με την Ελλάδα.
Την τελευταία στιγμή όμως έκανε πίσω ο αρχηγός του Επιτελείου, στρατηγός Doğan Güreş ο οποίος είχε διατυπώσει την γνώμη πως δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος για πόλεμο. Ο Doğan Güreş ζήτησε μετά τις τότε κρίσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας ένα χρονικό διάστημα δύο με δυόμισι μήνες για την προσαρμογή των νέων αξιωματικών στις νέες θέσεις τους. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό ελήφθη τότε η απόφαση της παράτασης της θητείας ορισμένων ανώτατων αξιωματικών. Έτσι σε νέα μεγάλη σύσκεψη που είχε γίνει στην Άγκυρα παρουσία της πρωθυπουργού Çıller και του τότε προέδρου Süleyman Demirel, είχε δοθεί τελικά στις ένοπλες δυνάμεις το πράσινο φως να «χτυπήσουν αμέσως» σε περίπτωση που η Ελλάδα έκανε το «λάθος» να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια.

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Καμμένος: Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα
Τα πιθανά ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου
Η ορκωμοσία του Αλ. Τσίπρα ως νέου πρωθυπουργού αναμένεται την Δευτέρα το απόγευμα

«Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕλ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ανακοινώσει το κυβερνητικό σχήμα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο στόχος είναι ενωμένοι οι Ελληνες να προχωρήσουμε σε μια νέα ημέρα» δήλωσε ενώ ερωτηθείς για τα πόσα υπουργεία θα αναλάβουν οι ΑΝΕΛ ο Π. Καμμένος απάντησε ότι «υπάρχει συμφωνία αρχών να τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός».
Στενά συνδεδεμένη με την διαδικασία αναδιάρθρωσης του υπουργικού συμβουλίου θα είναι και η σύνθεσή του.

Την συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, έχουν συμφωνήσει οι Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος, ενώ με ταχείες κινήσεις ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός ευρύτερου πλαισίου στήριξης.

Από τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας Τσίπρας - Καμμένος συναντήθηκαν στην Κουμουνδούρου  προκειμένου να βρουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ΑΝΕΛ θα αναλάβουν ένα χαρτοφυλάκιο με πιθανότερο αυτό της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στη συνέχεια, το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Στ. Θεοδωράκη, στην οποία θα διερευνηθούν οι δυνατότητες στήριξης του Ποταμιού προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση και προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επί τη βάσει της δήλωσης του Δ. Κουτσούμπα, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει προς ψήφιση φιλολαϊκά μέτρα, το ΚΚΕ θα τα ψηφίσει.

Κατόπιν αυτών,  πιθανόν και τη Δευτέρα αναμένεται να σχηματιστεί η πρώτη ελληνική κυβέρνηση με κορμό ένα αριστερό κόμμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ορκωμοσία του Αλ. Τσίπρα ως νέου πρωθυπουργού της χώρας θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα.

Οι αρμοδιότητες της νέας κυβέρνησης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να κατανεμηθούν ως εξής:

Όλα δείχνουν ότι κορυφαίο και κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει ο Γ. Δραγασάκης, πιθανότατα από την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του γενικού συντονιστή επί των οικονομικών.

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γ. Βαρουφάκης, με αναπληρωτή, αρμόδιο για τα έσοδα τον Ευκλ. Τσακαλώτο. Κάποιες πηγές πάντως επιμένουν ότι ο κ. Βαρουφάκης θα έχει τελικώς άλλο ρόλο.

Σε αυτή τη δομή θα είναι ενταγμένη η ομάδα διαπραγμάτευσης που θα δημιουργηθεί και στην οποία αναμένεται και ακούγεται ότι θα ανατεθούν ρόλοι σε πρόσωπα όπως η Ράνια Αντωνοπούλου (υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και κατά κάποιους, ο Ν. Χριστοδουλάκης. Σε περίπτωση που η Λούκα Κατσέλη αναλάβει επικεφαλής στο ΤΧΣ θα αποτελεί και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι ένα από τα δύο υπερ-υπουργεία, καθώς αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να συμπεριλάβει και το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Επικεφαλής θα είναι όπως όλα δείχνουν ο Γ. Σταθάκης και ρόλο θα έχει ο Γαβρ. Σακελλαρίδης.

Το δεύτερο νέο υπερ-υπουργείο θα είναι το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ενδεχομένως με κάποια νέα ονομασία), στο οποίο θα υπαχθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτηση για το συγκεκριμένο υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη γίνει με τον Δ. Παπαδημούλη, ενώ μελετάται το αν θα συμπεριληφθεί στο σχήμα κάποιος από τους ΠαΣοΚογενείς, πιθανώς ο Αλ. Μητρόπουλος.

Εχει σχεδιαστεί η δημιουργία ενός νέου υπουργείου Μετανάστευσης, για τη θέση της επικεφαλής ακούγεται το όνομα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Επίσης, έχει αποφασιστεί η κατάργηση του υπουργείου Τύπου. Θα υπάρχει κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά πάσα πιθανότητα ο Π. Σκουρλέτης.

Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θα συμμετέχουν πιθανώς ο Ν. Παππάς, από θέση υπουργού Επικρατείας, ενώ ακούγεται και το όνομα του δημοσιογράφου, σημερινού αρθρογράφου της Αυγής, Θ. Καρτερού για κάποια επιτελική θέση.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πιθανότερο ενδεχόμενο είναι αυτή τη στιγμή η ανάθεσή του στον Ν. Κοτζιά, ενώ στο υπουργείο Αμυνας ακούγεται το όνομα του Θ. Δρίτσα, και βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση ως αναπληρωτή του στρατηγού ε.α. Ν. Τόσκα. Διαφορετικές συνθήκες για το συγκεκριμένο υπουργείο θα διαμορφωθούν πάντως αν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο Π. Καμμένος θα το διεκδικήσουν.

Για το υπουργείο Πολιτισμού έντονη είναι η φημολογία περί ανάθεσής του στον Κ. Τσουκαλά.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να είναι ένα από αυτά που θα ανατεθούν σε εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος, με πιθανότερο τον Δ. Στρατούλη.

Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και ακούγεται και το όνομα του Π. Νικολούδη, σημερινού επικεφαλής της Αρχής καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, με τον οποίο υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.

Πέραν των υπουργικών θέσεων, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις θεσμικές αρμοδιότητες και στην αναβάθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικό ρόλο αναμένεται ότι θα παίξει ο Ν. Βούτσης (είτε ως πρόεδρος της Βουλής, είτε ως αναβαθμισμένος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Ενα ενδεχόμενο για τη θέση του Προέδρου της Βουλής είναι και η πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σε περίπτωση που δεν του ανατεθεί το υπουργείο Αμυνας.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Στιγμές 1981 έζησε πριν από λίγο η Ελλάδα, καθώς η πανηγυρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα προπύλαια για τη νίκη του στις εκλογές, θύμισε απολύτως τον Ανδρέα Παπανδρέου! Από τη «γλώσσα του σώματος» μέχρι τη φρασεολογία, όλα θύμιζε Ανδρέα Παπανδρέου, μαζί όμως με μηνύματα προς την Ευρώπη και τον κόσμο, ότι δεν έχουν λόγο να φοβούνται ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί, θα έχει σαν στόχο τη ρήξη και όχι τη συνεννόηση. 

Του Μιχαήλ Βασιλείου 

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι στην «πολιτική συνταγή» που φέρνει στην κυβέρνηση θα σεβαστεί την υποχρέωση να μη δημιουργηθούν νέα ελλείμματα, σε ένα σήμα στις αγορές ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα αποτελέσει «αρχή» επί της οποίας θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση, έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι η εποχή των δανεικών για κατανάλωση, έχει παρέλθει για την Ελλάδα.

Μίλησε με θέρμη για το «κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι», σε μια άμεση δέσμευση ότι η θέση της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι πουθενά αλλού, παρά στην Ενωμένη Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα σενάρια περί της επιστροφής στη δραχμή δεν εντάσσονται στην ατζέντα της κυβέρνησής του.

Όλα δείχνουν ότι στρατηγική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποφυγή της ασφυκτικής πίεσης που μέχρι τώρα ασκούσαν οι δανειστές της χώρας, μέσω της μεγιστοποίησης της πίεσης που θα ασκήσουν στο Βερολίνο κυρίως η «αριστερή Ευρώπη» που θα ακόμα και να μη συνταχθεί πίσω από το «όραμα της ελληνικής Αριστεράς», δεν θα διάκεινται και εχθρικά απέναντί του.

Σε αυτό βοηθά η μετακίνηση του Τσίπρα προς το χώρο της κεντροαριστεράς, όπως προκύπτει από τη νικητήρια ομιλία του απέναντι στους οπαδούς του, με την πολιτικώς ορθή ρητορική που χρησιμοποίησε, παράλληλα με τα όποια «επαναστατικά» συνθήματα. 

Ήδη, στα μέσα της εβδομάδας θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε ένα είδος διαμεσολάβησης ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, αφού αμέσως μετά ο Σουλτς έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ. 

Η εκλογή Τσίπρα και ο μετριοπαθής σε σύγκριση με το παρελθόν λόγος του, δίνει κίνητρο και σε άλλες δυνάμεις της Ευρώπης να συνταχθούν, αφού δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι λογικό να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Δηλαδή, τόσο με την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία και του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, δύο κυβερνήσεις που δεν θα είχαν αντίρρηση να χρησιμοποιήσουν τον Τσίπρα ως «πολιορκητικό κριό» για να κάμψουν τις ιδεοληψίες του Βερολίνου και να προωθηθεί μια πιο φιλική προς τους ευρωπαϊκούς λαούς πολιτική.

Βέβαια, φαιδρότητες όπως αυτά περί πολιτών που ψήφισαν που αναφέρει στα κανάλια ο πολιτευτής Στρατούλης, αντιδρώντας στα πρώτα αρνητικά μηνύματα από τη Γερμανία, θα πρέπει επιμελώς να αποφευχθούν, αφού ακόμα και IQ επιπέδου Στρατούλη, θα πρέπει να αντιληφθούν, ότι και στις άλλες χώρες πολίτες ψηφίζουν και έχουν λόγο για το που θα πάνε τα χρήματα από τους δικούς τους φόρους. 

Την ίδια στιγμή, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύει τις παθογένειές του. Ο Αντώνης Σαμαράς μετέβη εντελώς μόνος του στο Ζάππειο Μέγαρο για τις δηλώσεις, ενώ μεγαλοστελέχη (ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε), είναι απλά εξαφανισμένα από τις τηλεοράσεις, στο πλαίσιο της γνωστής εμετικής μικροπολιτικής τακτικής στην οποία είναι εθισμένα τις δεκαετίες που βρίσκονται στα πολιτικά πράγματα, επιδιώκοντας να είναι παρόντα την επόμενη μέρα, φορτώνοντας όλη την ευθύνη στον στενό κύκλο του Αντώνη Σαμαρά.

Πρόκειται για φύρα της ελληνικής πολιτικής που πρέπει να εκλείψει, μπας και η χώρα αποκτήσει σοβαρό φιλελεύθερο και ενδεχομένως και κάποιο άλλο δεξιό κόμμα, καθότι η σαπίλα της παλιάς πολιτικής τάξης με τις βαρονίες και τους ρεμπεσκέδες γόνους που… συνεχίζουν την παράδοση, βρωμάει πλέον… από χιλιόμετρο.

Πηγή Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Στις 162 έδρες η κοινοβουλευτική δύναμη του νέου κυβερνητικού συνασπισμού - Τα ονόματα για τα χαρτοφυλάκια 

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛ. συμφωνήθηκε ήδη αργά το βράδυ της Κυριακής. Παρά το ότι δεν υπάρχει ακόμα καμιά επίσημη ανακοίνωση, ορίστηκε ήδη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο στις 10:30 το πρωί με τη συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ. στο νέο κυβερνητικό σχήμα να θεωρείται δεδομένη με την παράλληλη ανάληψη ενός υπουργείου πιθανότατα του υπουργείου ναυτιλίας.

Αν οι διαβουλεύσεις αυτές οριστικοποιηθούν σήμερα τότε αναμένεται άμεσα ο σχηματισμός κυβέρνησης και στη συνέχεια η σύγκλιση της Βουλής για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και την κατανομή των εδρών ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει τουλάχιστον 162 έδρες (149 του ΣΥΡΙΖΑ και 13 των Ανεξαρτήτων Ελλήνων).

Το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια.

Παρά τη συμφωνία της Κουμουνδούρου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πηγές της Κουμουνδούρου επιμένουν ότι όλα είναι ανοιχτά προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις διώκονται μια ευρύτερη συναίνεση σε εθνικό και όχι σε κυβερνητικό επίπεδο «προκειμένου η χώρα να εμφανιστεί δυναμικά και ενωμένη στις διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. και τους δανειστές».

Ο Α. Τσίπρας έχει ήδη ζητήσει συνάντηση τόσο με τον κ.Κουτσούμπα, όσο και τον κ. Θεοδωράκη προκειμένου να ζητήσει ψήφο ανοχής.

Το υπουργικό σχήμα

Έτοιμα έχει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά τη σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το επίκεντρο έρχεται μοιραία στα πρόσωπα.

Σημαντικό ρόλο θα έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, από την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του γενικού συντονιστή επί των οικονομικών.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, με αναπληρωτή, αρμόδιο για τα έσοδα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στην ομάδα διαπραγμάτευσης εκτιμάται ότι θα μπει η Ράνια Αντωνοπούλου.

Στο υπερ -υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο κ. Σταθάκης, ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν αρμόδιος τομεάρχης. Για το Εσωτερικών - αν δεν υπάρξουν καραμπόλες με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο - παίζει δυνατά το όνομα Δημήτρης Παπαδημούλης, , ενώ δεν αποκλείεται και κάποια εξωκομματική υποψηφιότητα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης και στο Επικρατείας ο Νίκος Παππάς.

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο Ν. Κοτζιάς, ενώ στο υπουργείο Άμυνας ο Θοδωρής Δρίτσας.

Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να αναλάβει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Σταύρου Κοντονή, ενώ ο Ν. Βούτσης θα είναι πιθανότατα ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο Πάνος Καμμένος θα αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Από newsbeast
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου