Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Ιαν 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΚΑΛΠΕΣ 2015, ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ , ΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015 , apotelesmata, eklogwn,eklogvn, apotelesmata ekolgvn, ekloges, #ekloges2015, twitter, exit poll, exitpolls, exit polls, εχιτ πολλσ, εχιτ πολλ, εχιτπολλ, εχιτπολλσ, εξιτ πολς, εξιτπολς, ΣΥΡΙΖΑ

Αυγερινός Χατζηχρυσός

Mπορείς να φοβίσεις πολλούς για λίγο, μπορείς να φοβίσεις λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείς να τους φοβίζεις όλους για πάντα, θα μπορούσαμε να παραφράσουμε την φράση του Αβρααμ Λινκολν, για την περίπτωση όλων των κυβερνήσεων από το 2009.

Το γνωστό δόγμα του Σοκ που εφαρμόζει το ΔΝΤ, σε όλες τις χώρες για να στέλνει τους λαούς σε πρακτικές και νοοτροπίες του 19ου αιώνα, καταργώντας όλες τις δημοκρατικές κατακτήσεις στο κάλαθο τον αχρήστων, έχει κι ένα χρονικό όριο. Δεν μπορεί να λειτουργεί επ’αόριστο.

Ο φόβος έπιασε μουδιασμένο τον Ελληνικό λαο το 2010 από το Καστελόριζο, αλλά οι υποσχέσεις ότι η κακιστοκρατία πήρε το μάθημα της, ότι η διαπλοκή τελείωσε, ότι το πελατειακό κράτος θα άλλαζε και τέλος η άγνοια του περισσότερου κόσμου, για το τι πραγματικά συμβαίνει έδωσαν ανάσα στον Γιώργο Παπανδρέου να κερδίσει και τις δημοτικές εκλογές του 2010.

Ο φόβος της εξόδου από το Ευρώ μαζί με την ελπίδα ότι θα πετύχει το PSI και οι υποσχέσεις του Σαμαρά για ανάκαμψη ή χάος, του έδωσαν την νίκη και το 2012.

Αλλά ο φόβος του χειρότερου αυτοαναιρείται όταν τελικά έρχεται το..χειρότερο!

Τελικά μειώθηκαν οι μισθοί, αλλά δεν ήρθε η ανταγωνιστικότητα ποτέ, απολύθηκαν Υπάλληλοι της ΕΡΤ αλλά όχι τα Ρουσφέτια, κουρεύτηκαν ομόλογα αλλά μόνον των Ταμείων που μας έδιναν σύνταξη, μεταρρυθμίστηκε η υγεία για να γίνει φιλανθρωπία για τους φτωχούς και προνόμιο για λίγους, ζήτησαν από το υστέρημα του ανέργου ΕΝΦΙΑ αλλά χάρισαν δεκάδες εκατομμύρια δανείων σε εργολάβους και καναλάρχες.

Η ομάδα Μουρούτη επιστράτευσε τον φόβο του κομμουνισμού σε ψηφοφόρους του 21ου αιώνα 30 χρόνια μετά την πτώση του υπαρκτου σοσιαλισμού και τον φόβο της εξόδου από το Ευρώ 4 χρόνια μετά το μνημόνιο σε ψηφοφόρους που δεν έχουν Ευρώ στην Τσέπη.

Την Τετάρτη είδαμε στην Θεσσαλονίκη έναν Πρωθυπουργό κουρασμένο, με το βλέμμα του ηττημένου, απομονωμένο από το ίδιο του το κόμμα.

Την Πέμπτη ο Ντράγκι αποτελείωσε και το έσχατο επιχείρημα του Σαμαρά περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ.

Σήμερα η Ευρώπη μέσω του Ντράγκι, αποκαθήλωσε το Σαμαρά και έδωσε αέρα στον επόμενο Πρωθυπουργό. Αυτό δεν σημαίνει ότι τον εγκρίνουν κιόλας, ούτε ότι δεν μας περιμένουν στην γωνία, ίσως να είναι σκληρότεροι, αλλά αυτό θα το δούμε στο μέλλον.

Την Κυριακή στείλαμε τον μοιραίο Σαμάρα και την μεταπολίτευση στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας...

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΧΩΝΙ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Κλεισθένης

Ανεξάρτητα των ποσοστών, ανεξάρτητα του ποιος θα κάνει και με ποιον κυβέρνηση, οι Έλληνες έδωσαν ένα ηχηρότατο χαστούκι στην υπερνεοφιλελεύθερη και φασίζουσα Ε.Ε.

Οι ντόπιοι λακέδες, οι εθελόδουλοι της Μέρκελ πήραν την πρέπουσα απάντηση απ' τον Ελληνικό λαό. ΟΥΣΤ.

Οι γερμανόδουλοι του σημιτιστάν και του μητσοτακιστάν μας αποχαιρετούν για πάντα, αρκετά δεινά μας έφεραν.

Απομένουν δύο βήματα για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας, της εθνικής κυριαρχίας, της υπερηφάνειας που διακατέχει τους Έλληνες, αυτά είναι:

Η αποδέσμευση απ' την Ε.Ε και η εθελούσια έξοδος απ' την ευρωζώνη.

Επιτέλους ένα χαμόγελο άνθισε στα χείλη των Ελλήνων πατριωτών που δε εξετάζουν αν νίκησε η αριστερά και ηττήθηκε η δεξιά.

Οι Έλληνες πατριώτες δεν ήθελαν, δεν θέλουν και δεν πρόκειται ποτέ να θελήσουν την επικυριαρχία μιας φασίζουσας Ευρώπης στην πατρίδα μας.

Προσωπικά θα στηρίξω κάθε πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης που θα στοχεύει στην ανεξαρτησία της χώρας.

Θα στηρίξω κάθε απόφαση για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, κάθε κίνηση για την εκ βάθρων αλλαγή του συντάγματος.

Η οικονομία έχει δυνατότητες να ανορθωθεί, η εθνική ανεξαρτησία όμως αν χαθεί πολύ δύσκολα απανακτάται και συνήθως χρειάζεται πολύς δρόμος και αίμα.

"Θέλει νεκρούς χιλιάδες νάναι στους τροχούς, θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους".

Κάτι τελευταίο, κυκλοφορούν, ράδιο αρβύλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει για την προεδρία της δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή.

Ας αλλάξουν πλευρό πριν ξυπνήσουν.

Ας μην αρχίσω να γκρινιάζω πριν καλά-καλά βγουν τα τελικά αποτελέσματα και πριν σχηματιστεί κυβέρνηση αλλά σε περίπτωση που προταθεί δεξιός υποψήφιος για πρόεδρος απ' τον ΣΥΡΙΖΑ τότε ξεκινά η πρώτη κωλοτούμπα με πολύ άσχημο δείγμα του τι θα γίνει μετά.

Ίδωμεν...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Οι κάλπες έκλεισαν και η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε. Ο νικητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, εκτός απροόπτου, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειχνε και το δείγμα των exit polls που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και διέρρευσε στις 3.00 μ.μ.

Τι έδειχναν τα Exit Polls στις 3.00

Όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις των ειδικών επιστημόνων, η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντί να μειώνεται, ανοίγει ακόμα παραπάνω, ενώ πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρονται ακόμη και σε ποσοστό της τάξης του 40%, ενώ ετοιμάζονται για ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα... Προπύλαια, "σπάζοντας" με αυτό τον τρόπο την ομιλία από το Ζάππειο!!! Οι δηλώσεις του Τσίπρα θα μελετηθούν από την Ευρώπη, αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα από τις "συνιστώσες" του ΣΥΡΙΖΑ...

Η διαφορά φαίνεται να παγιώνεται πλέον σε διψήφιο αριθμό, ενώ η τριτη θέση φαίνεται πως και αυτή έχει κριθεί και τρία κόμματα μάχονται για τετάρτη – πέμπτη θέση.

Αναλυτικά το δείγμα των exit polls:

Πρώτος μακράν ο ΣΥΡΙΖΑ
Δεύτερη η ΝΔ με ανησυχητική πτωτική τάση.
Τρίτη η ΧΑ (φαίνεται να έχει κλειδώσει, εκτός απροόπτου)
Το ΠΟΤΑΜΙ με 5,5% φαίνεται να έχει "καθαρίσει" την 4η θέση,
ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ και ΑΝΕΛ ακολουθούν από κοντά με μικρές διάφορες.
Το κόμμα του Παπανδρέου εξακολουθεί να μην τα καταφέρνει.

Τα αποτελέσματα και οι αντιδράσεις
Αντίδραση για διαρροή των exit polls (και επηρεασμού των ψηφοφόρων) υπήρξε από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ την ίδια στιγμή στελέχη της Συγγρού φέρονται να ακύρωναν τις εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Περίπου στις 9.30 μ.μ. θα υπάρξει δείγμα ικανό να αποτυπώσει τον νικητή των εκλογών, ενώ ενδέχεται πως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα δοθεί μάχη για τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως εκείνα που θα κατορθώσουν να μπούνε στην Βουλή.

Κι ενώ περνάμε πλέον στην καταμέτρηση των ψήφων, το δράμα και η αγωνία της χώρας μόλις ξεκινάει, αφού από όλους θεωρείται βέβαιο πως η επόμενη ημέρα θα είναι διαφορετική, αφού έσι αποφάσισαν οι έλληνες πολίτες. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο τουλάχιστον 1.000 ξένοι δημοσιογράφοι και δεκάδες ξένα τηλεοπτικά δίκτυα ήρθαν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας φαίνεται να ενδιαφέρει σημαντικά τους "εταίρους", "συμμάχους" και "φίλους" της Ελλάδας..

Το ευρωπαϊκό πείραμα μίας αριστερής κυβέρνησης μόλις ξεκινάει. Τι θα συμβεί μετά την επόμενη ημέρα; Βαδίζουμε προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα αρχίσει να γίνετια γνωστή από τα αμέσως επόμενα 24ωρα, αφού σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει μία περίοδος εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, στην οποία ενδεχομένως θα κυριαρχήσουν τα non papers και οι κρυφές συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων και εν αγνοία των σημερινών ψηφοφόρων...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Όλοι οι δημοσκόποι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι οι μεγάλοι νικητές των αυριανών εκλογών. Εάν επιβεβαιωθούν οι «ριψοκίνδυνοι» δημοσκόποι, ο κ. Τσίπρας θα εξασφαλίσει αυτοδυ­ναμία και θα λάβει εντολή να κυβερνή­σει τη χώρα στην πιο δύσκολη στιγμής της νεότερης ιστορίας της. Ποτέ η Ελλάδα, μετά τον εμφύλιο σπαραγμό, δεν είχε βρεθεί σε αυτή την τραγική θέση και κατάσταση. Εκατομμύρια Ελληνες είναι φτωχοί και άνεργοι, ως αποτέλεσμα της επιβολής του λεγό­μενου «Ελληνικού Προγράμμα­τος», και με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατον να διακρίνει κανείς φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας.

Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από την επιβολή του Μνημονίου, με ευθύνη του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, και είμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Το χρέος εκτοξεύθηκε στα ύψη και ΔΕΝ είναι βιώσιμο, ούτε μπορούμε να το ξεπληρώσουμε.

Η Ελλάδα είναι κάτω από την μπότα οικονομικής δικτατορίας. Είναι σκληρή η τοποθέτηση, αλλά είναι η πραγματικότητα, είναι η αλήθεια. Αυτό ζει σήμερα ο ελληνικός λαός. Ζει τις συνέπειες μίας δικτατορίας που επέβαλαν οι αγορές, οι κερδοσκόποι -και στην περίπτωσή μας- και η εκδικητική Γερμανία.

Οι ξένες δυνάμεις δεν ελέγχουν πια τις χώρες με στρατιωτικές δικτατορίες, διότι οι λαοί ερεθίζονται και επαναστατούν. Οι οικονομικές δικτατορίες φοβίζουν τους πολίτες και αποδείχθηκε με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης ότι οι αντιδράσεις σε όλες τις χώρες ήταν ασήμαντες. Και στο θέμα αυτό οι πολίτες έχουμε μία μεγάλη ευθύνη. Οταν σου παίρνουν το ψωμί από το στόμα και δεν αντιδράς, γιατί να χαλαρώσουν τα λουριά οι δανειστές;

Οποιος και να εκλεγεί -οι δημοσκόποι δείχνουν τον κ. Τσίπρα- θα αντιμετωπίσει μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση. Αδεια ταμεία, απειλές και εκβιασμούς των δανειστών. Μία πικρή γεύση έχουμε πάρει προεκλογικά... Τις τελευταίες εβδομάδες προσπάθησα με διάφορους τρόπους να ανιχνεύσω τις διαθέσεις των δανειστών. Το συμπέρασμά μου είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει ποιος κυβερνά. Τους ενδιαφέρει μόνο η υλοποίηση των προνοιών του Μνημονίου.

Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, και αν επικρατήσει ο κ. Τσίπρας είναι καλό να γνωρίζει ότι οι δανειστές δεν θα αλλάξουν τη στάση τους. Πρόκειται για μία απαράδεκτη και απάνθρωπη στάση, βεβαίως, που δεν αρμόζει σε εταίρους και συμμάχους. Ας ελπίσουμε ότι η Ελλάδα έχει τελικά... Θεό, διότι τον χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Πρόκειται για μια κρίσιμη αναμέτρηση. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει τους καλύτερους» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στα Ιωάννινα, επισημαίνοντας ότι μας περιμένουν δύσκολα χρόνια και γι' αυτό απαιτείται ομοθυμία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Τον προβληματισμό του για την επόμενη μέρα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ψήφισε στο 293-ο εκλογικό κέντρο στο Νησί των Ιωαννίνων. Τόνισε ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι χρόνια με προβλήματα, γι' αυτό ο λαός οφείλει όπως είπε να επιλέξει τους καλύτερους, ενώ υπογράμμισε ότι απαιτείται ομοθυμία για την αντιμετώπιση των καταστάσεων.

Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση, ότι ο ελληνικός λαός, έχει την γνώση, την σοφία και την αποφασιστικότητα για να πράξει το σωστό:

«Είναι μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Ελπίζω ο ελληνικός λαός, ένας λαός που έχει μακρά πείρα, θα επιλέξει τους καλύτερους, για να τους στείλει στο Κοινοβούλιο. Αλλά επειδή προβλέπω τα χρόνια που έρχονται θα είναι χρόνια με προβλήματα, θα έλεγα ότι πρέπει να υπάρχει μια ομόθυμη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε κατάσταση.
Πιστεύω, και πάλι το επαναλαμβάνω, ότι αυτός ο λαός, ο ελληνικός λαός, και σοφία έχει και γνώση έχει και αποφασιστικότητα έχει».

Κι επειδή η δήλωση αυτή του κ. Παπούλια μας θυμίζει τις δηλώσεις της κυρίας Μπενάκη (όταν αναλάμβανε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για πρώτη φορά ο κ. Παπούλιας, εμείς αναρωτιόμαστε και σημειώνουμε: Κανένας δημοσιογράφος δεν ζήτησε από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, να διευκρινήσει τι είδους προβλήματα θα αντιμετωπίσει η χώρα και ποιά είναι η οποιαδήποτε κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουμε...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Και ξαφνικά όλοι ασχολούνται μαζί μας; 
Η “μικρή πλην πτωχή Ελλάς” στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος; Νομίζουμε ότι πάντα και ειδικά στα χρόνια της κρίσης, άπαντες ασχολούνταν μαζί μας. Το ΄χουμε υποστηρίξει πολλές φορές ότι η “άποψη” που τα τελευταία χρόνια υπόπτως κυκλοφορεί και μας θέλει “ασήμαντους” για τους “έξω” δεν πείθει.

Όχι δεν υποστηρίζουμε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα με το που ξυπνάει το πρωί ρωτά να μάθει τι γίνεται στην Αθήνα. Ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν πέσει για ύπνο ρίχνει μια τελευταία ματιά στα γεγονότα των Αθηνών. Η Μέρκελ θα έχει σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά είναι βέβαιο ότι ασχολείται μόνο όταν πρέπει.
Η άποψη ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου δεν μας είναι καθόλου οικεία. Είμαστε όμως μια σημαντική γωνιά του.

Η άποψή μας είναι ότι έχουμε την σημασία μας και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή κοστολογείται πολύ, πολύ παραπάνω από το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ όπως κουραστικά μας επαναλαμβάνουν όσοι θέλουν να μας πείσουν για την… ασημαντότητά μας.
Ορισμένα πράγματα και καταστάσεις δεν μπορούν να μετρηθούν με ποσοστά.

Η θέση της χώρας ήταν πάντα σημαντική. Με αυξομειώσεις ανάλογα με τις συγκυρίες. Όμως πάντα η σημασία της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Και είναι αυτή που δεν μας επέτρεψε επί της ουσίας ποτέ να αποφασίσουμε μόνοι μας για την τύχη και το μέλλον μας. Είναι σκληρή παραδοχή, αλλά ποιος μπορεί να μας πει μια ιστορική περίοδο που συνέβη κάτι διαφορετικό;

Το ίδιο ισχύει σε άλλα μεγέθη και με την γειτονική Τουρκία, η οποία μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον φάνταζε περίπου ως “υπερδύναμη” .

Η διαφορά μας είναι μία, σημαντική και την έχουμε πολλές φορές επισημάνει. Εκεί έχουν “παίκτες”, που “παίζουν” το γεωπολιτικό παιχνίδι. Με λάθος ή με σωστό τρόπο δεν έχει σημασία. Παίζουν. Εμείς τέτοιους “παίκτες” δεν έχουμε. Έχουμε θεατές που περιμένουν να δουν ποιος θα “σκοράρει” για να πανηγυρίσουν και να ταχθούν με τον “νικητή”. Κι αυτή η παθητική στάση μας έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι είμαστε τελείως “ασήμαντοι”. Και ότι σε κανέναν δεν θα κοστίσει μια ολοκληρωτική μας καταστροφή.

Το πιο εκνευριστικό είναι ότι εύκολα μπορείς να διαπιστώσεις ότι ειδικά μέσα στην κρίση αυτή η “παθητική στάση” όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά έγινε η μοναδική μας “πολιτική”. Την ίδια ώρα που υπήρξαν ευκαιρίες για να διαπραγματευθεί η Ελλάδα, ό,τι και όσο μπορούσε, με δυνάμεις εκτός Ευρώπης. Κανείς όχι απλά δεν τόλμησε αλλά ούτε καν ασχολήθηκε.

Οι εκλογές αποτέλεσαν μια αφορμή για να επαναφέρουμε αυτές τις σκέψεις.
Δεν θυμόμαστε πολλές χώρες στον κόσμο που μια κανονική εκλογική διαδικασία να προκαλεί τέτοιο διεθνές ενδιαφέρον. Σχεδόν 1000 δημοσιογράφοι απ΄ όλο τον κόσμο βρίσκονται στην Αθήνα για να καλύψουν τις εθνικές εκλογές!

Φαίνεται ότι τελικά …κάπως μετράμε.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

«Τις θυσίες που έχεις κάνει εσύ και η οικογένειά σου τις γνωρίζω καλά και στεναχωριέμαι που χρειάστηκε να γίνουν στη διάρκεια της θητείας μου, όμως δεν είχα άλλη επιλογή». Σε ένα από τα τελευταία προεκλογικά σποτ της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να πείσει μια μεσοαστική οικογένεια για το πρόγραμμά του, το ήθος και την ειλικρίνειά του. «Τώρα φύγαμε από την περιπέτεια με τα ελλείμματα, τώρα μπορώ και εγγυώμαι. Και ό,τι υπόσχομαι εγώ το δίνω! Και είναι για πάντα!»
  
Ξεπεράσαμε το ύφος, που θυμίζει καμπάνια εταιρείας κινητής τηλεφωνίας («double play 30 ευρώ για πάντα»), και αναζητήσαμε τις προεκλογικές προγραμματικές εξαγγελίες της Ν.Δ. και του ίδιου του πρωθυπουργού το 2012 λίγο πριν από τις διπλές εκλογές: θυμόμαστε τα 15 βασικότερα σημεία του προγράμματος, το Ζάππειο και το... wi-fi.
  
1. Αποκατάσταση συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009.

Οχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν οι συντάξεις, αλλά πραγματοποιήθηκαν μειώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 40% σε κύριες και επικουρικές.
  
2. Αποκατάσταση των ζημιών από το «κούρεμα» στους ομολογιούχους και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμα δεν έχει δοθεί καμία λύση στο πρόβλημα 15.000 οικογενειών που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και τοποθέτησαν τις οικονομίες τους σε ελληνικά ομόλογα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν τροπολογίες για την αποκατάσταση των ζημιών των ομολογιούχων, αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέσω του υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μπλόκαρε τις τροπολογίες και δεν έδωσε απάντηση.
   
3. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο. Εκτακτο επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που είδαν τα καταστήματά τους να κλείνουν.

Aπό το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας αποκλείστηκαν 950.000 άνεργοι. Η κυβέρνηση έδειξε την αποστροφή της στο 98,5% των μακροχρόνια ανέργων και επιδότησε μόλις το 1,5% αυτών (δεν ξεπερνούν τους 14.500 και αυτοί παίρνουν επίδομα 200 ευρώ τον μήνα). Tα κριτήρια για το επίδομα αυστηροποιήθηκαν και η εργασία ελαστικοποιήθηκε. Το 35,9%, δηλαδή αναλογικά πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, έχει στην οικογένεια τουλάχιστον έναν άνεργο. Από αυτό το ποσοστό μόνο 8,9% λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
   
Πραγματική απάτη στήθηκε εις βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, καθώς παρακρατήθηκαν τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης από τον ΟΑΕΕ, ο οποίος εν γνώσει του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, αρνήθηκε να τα αποδώσει στον Οργανισμό ώστε να χρηματοδοτηθεί το επίδομα ανεργίας των αυτοαπασχολούμενων, ελάχιστοι εκ των οποίων τελικά επωφελήθηκαν.

4. Δεν θα πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.

Μέσος μικτός μισθός 2012: 1.155 ευρώ. Mέσος καθαρός μισθός: 887 ευρώ. Μέσος μικτός μισθός 2013: 1.037 ευρώ. Mέσος καθαρός μισθός 817 ευρώ
■ Κάθε εργαζόμενος απώλεσε κατά μέσο όρο 557 ευρώ το 2014 (2 δισ. οι συνολικές απώλειες εισοδήματος).
■ Οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρικνώνουν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών που προέρχεται από εργασία (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Οκτώβριος 2014).
■ Tέσσερις στους δέκα Ελληνες που διατηρούν μια θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με λιγότερα από 750 ευρώ μικτά ή περίπου 630 ευρώ καθαρά σε μηνιαία βάση. Μέσα σε δύο χρόνια το ποσοστό των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας διπλασιάστηκε. Ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει κάτω από τα 800 ευρώ, αν ληφθούν υπόψη φόροι εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές (πηγή: επεξεργασία στοιχείων IKA).
■ Στην πενταετία 2010-2014 η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώθηκε κατά 23%.
      
5. Σταδιακή άνοδος του αφορολογήτου από τις 5.000 στις 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 για τη μεθεπόμενη.

Με τον νόμο 4110/2013 καταργήθηκε για όλα τα φυσικά πρόσωπα το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ καθώς και τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ανέρχονταν σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα και σε 3.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο πέραν του δεύτερου.
Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα φορολογηθούν το 2014 αυτοτελώς με τους ακόλουθους συντελεστές: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το επιπλέον ποσό πέραν των 42.000 ευρώ.
   
6. Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο ΕΤΑΚ, πιο διευρυμένο και πιο δίκαιο.

Από το «τέλος το χαράτσι» περάσαμε στη φορο-καταιγίδα του ΕΝΦΙΑ (των Στουρνάρα - Καραβίτη), που δημιούργησε οργή όχι μόνο στα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, αλλά ακόμα και σε «γαλαζοπράσινους» βουλευτές. Η επιχείρηση δήμευσης περιουσιών αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Σαμαρά.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015, οι φόροι στην περιουσία, παρά την υποτιθέμενη ελάφρυνση με την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ (του χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) από τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνονται κατά 2,3%.
      
7. Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών -συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ και φόρος στην εστίαση.
Η μοναδική μείωση φόρου πραγματοποιήθηκε στην εστίαση, όπου μειώθηκε πράγματι, όπως εξαγγέλθηκε, ο φόρος από το 23% στο 13%. Η εφαρμογή του μέτρου, που θεωρείται πιλοτικό ακόμα, ανανεώθηκε για ακόμα ένα χρόνο έως τον Νοέμβριο του 2015.

 ✓

8. Δεν θα απολύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι των οργανισμών που συγχωνεύονται, αλλά θα μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς μιας τριετίας, μέχρι να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.
Δεν εφαρμόστηκε. Ελάχιστες ήταν ουσιαστικά οι συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών. Μετά από 100 χρόνια καταργήθηκε η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα, καταργήθηκαν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και εφαρμόστηκε η διαθεσιμότητα για 8μηνο, ενώ ζήσαμε και το «μαύρο» της ΕΡΤ που οδήγησε εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

9. Αναστολή συνεπειών για όσους έχουν ενταχθεί στον «Τειρεσία» την τελευταία διετία.

Οχι μόνο δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση, αλλά η «Τειρεσίας Α.Ε.» (μέτοχοι της οποίας είναι οι τράπεζες και οι θυγατρικές τους) αποδείχτηκε πραγματικός βραχνάς για τις επιχειρήσεις, που ζητούν συστηματικά αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του. Εξάλλου πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ επέβαλε πρόσφατα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην «Τειρεσίας Α.Ε.» για την παράνομη πώληση της υπηρεσίας των «μαύρων κατάστιχων» που διαθέτει έναντι αμοιβής (υπηρεσία ΤΣΕΚ).
   
10. Ρευστότητα στην οικονομία και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα προέλθει από ένα ειδικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας μέσω κεφαλαίων του ΕΣΠΑ.

Χρηματοδοτικά εργαλεία ρευστότητας με αυξημένα διαθέσιμα υπάρχουν, χωρίς ανάλογη επιτυχία στην απορρόφηση και υλοποίησή τους, παρ’ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως αδιάθετα παραμένουν πάνω από τα 2/3 του ταμείου Jeremie (περίπου 1 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων). Μειωμένο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον των ίδιων των επιχειρήσεων για νέο δανεισμό σε μια οικονομία υφεσιακή. Βασικό ζητούμενο για πολλές επιχειρήσεις παραμένει η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων.
11. Συμψηφισμός των οφειλών από και προς το Δημόσιο.

 ✓

Πραγματοποιείται!
   
12. Αμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για αποδέσμευση της περιουσίας του Δημοσίου. Να ξεκαθαρίσουν οι τίτλοι και οι χρήσης γης.

Αποδείχτηκε ο μεγαλύτερος τεχνικός λαβύρινθος. Το παράδειγμα του Ελληνικού είναι ενδεικτικό: ενώ υπάρχει νόμος για το γενικό πλαίσιο, δεν υπάρχει προεδρικό διάταγμα που να εξειδικεύει τον νόμο. Ενώ έχει υπογραφεί η σύμβαση, δεν υπάρχουν οι χρήσεις γης. Το Κτηματολόγιο είναι κολλημένο στο 17% από το 2009, ενώ η δέσμευση είναι πως θα έχει ολοκληρωθεί το 2020... 
  
13. Αποφασιστική προώθηση αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. Για παράδειγμα, το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων που, αν ιδιωτικοποιηθούν, θα εξαλειφθεί το έλλειμμα και θα προκύψουν θέσεις εργασίας. Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων.

Ακίνητα σε παραλίες-αιγιαλούς, ακόμα και σε υγροβιότοπους, νησιά, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, λιμάνια, εθνικές οδοί (Εγνατία), αεροδρόμια (14 δόθηκαν σε ιδιώτη αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση), αμυντική βιομηχανία, ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, TΡΑΙΝΟΣΕ, χιλιάδες ακίνητα εσωτερικού (από νεοκλασικά και Ξενία ώς ιαματικές πηγές), κερδοφόρες επιχειρήσεις (ΟΠΑΠ), όλα εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Φυσικά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις-«ξεπούλημα» δεν είχαν καμία σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες.
Καμία θέση εργασίας δεν έχει δημιουργηθεί στους σιδηρόδρομους. Απεναντίας δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι μετατάξεις όσων αποχώρησαν το 2010. Οι σιδηρόδρομοι ήταν από τους πρώτους τομείς που γνώρισαν τι σημαίνει τρόικα. Η «εξυγίανση» ξεκίνησε το 2011 και σήμερα πολλά δρομολόγια γίνονται χάρη στον πατριωτισμό των οδηγών.
   
14. Πολιτική για την αποκατάσταση της ασφάλειας με αντιμετώπιση του εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης.

Και μόνο η επαναλαμβανόμενη φράση περί «κατάληψης των πόλεων από λαθρομετανάστες» αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος τη στάση της κυβέρνησης Σαμαρά. Εκθεση της Human Right Watch αναφέρει πως η μείωση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας δεν οφείλεται στις επιχειρήσεις-σκούπα της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από τις δεκάδες χιλιάδες προσαγωγές μεταναστών στο πλαίσιο του «Ξένιου Δία» αρχικά 6% των προσαχθέντων δεν είχε νόμιμα έγγραφα (στη συνέχεια το ποσοστό μειώθηκε κάτω από 1%).
Φαρμακονήσι, παράταση του 18μηνου κράτησης μεταναστών στα κέντρα, ανάκληση του νόμου για την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών (χωρίς να υπάρχει νέα νομοθεσία), δεκάδες θάνατοι στο Αιγαίο, ανελέητο κυνήγι μεταναστών και πολιτικών προσφύγων χαρακτήρισαν τη θητεία Σαμαρά, ο οποίος ακόμα και την ύστατη ώρα πόνταρε στην επέκταση του φόβου και στη στρατηγική διαχείρισής του.
   
15. Επίσπευση ανακήρυξης ΑΟΖ για να αξιοποιηθεί ο ενεργειακός πλούτος.

Δεν υπάρχει έως σήμερα ανακήρυξη ΑΟΖ. Tην επιτάχυνση των διπλωματικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής στο Κάιρο τον Νοέμβριο του 2014.
 
Κώστας Ζαφειρόπουλος από efsyn 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Tεράστιες ουρές από το πρωί στα σούπερ μάρκετ για χαρτιά υγείας, μετά την προτροπή της Σοφίας Βούλτεψη να αγοράσουμε χαρτιά υγείας γιατί δεν θα υπάρχουν, θα είναι άφαντα.

♦ Η κ. Βούλτεψη είπε το συνταρακτικό νέο στον Γιώργο Οικονομέα την Παρασκευή το πρωί που ήταν καλεσμένη στην εκπομπή του και φυσικά η είδηση για το κωλόχαρτο μεταδόθηκε αμέσως.

♦ Χίμηξαν στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές και σήμερα το πρωί οι ουρές έγιναν τεράστιες, μεγαλύτερες από της Βενεζουέλας.
♦ Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αντιδράσει και η Ραχήλ Μακρή πρότεινε να τυπώσουμε 100.000.000 χαρτιά υγείας.

♦ Η Μαρία Σπυράκη, για να ικανοποιήσει τη Ν. Δ, ανακοίνωσε ότι δύο αεροπλάνα μετέφεραν πακέτα με χαρτιά υγείας -όσο υπάρχει η Νέα Δημοκρατία για να σώζει τον χεσμένο λαό που δεν είχε να σκουπιστεί- κι από Δευτέρα βλέπουμε.

♦ Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για το κατάντημα που μας έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμα έρθει και πρότεινε τα χαρτιά υγείας να χρησιμοποιούνται και από τις δύο όψεις.

♦ Ο Σαμαράς έκανε νέο διάγγελμα πως από τη Δευτέρα θα πηγαίνουμε στο Λονδίνο για χαρτί υγείας.

♦ Η ίδια η Βούλτεψη αγόρασε τέσσερα φορτηγά με χαρτί υγείας.

♦ Εδώ μας έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παλιά λέγαμε «υγεία να έχουμε», τώρα λέμε «χαρτί υγείας να έχουμε».

Λάκης Μπέλλος από efsyn

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου