Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Lavrov: Δεν ακούσαμε κάτι καινούριο από την Τουρκία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε σήμερα, μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlüt Cavusoglu στο Βελιγράδι, πως δεν άκουσε τίποτε καινούργιο από την τουρκική πλευρά για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική αεροπορία.

«Συναντηθήκαμε με τον επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν επίμονου αιτήματος του, χωρίς να ακούσουμε τίποτε καινούργιο», δήλωσε ο Sergey Lavrov στην συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως η ρωσική πλευρά επαναδιατύπωσε την θέση της για το συμβάν.

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Suhoj στη Συρία από τουρκικό F-16 στις 24 Νοεμβρίου.

Από την μεριά του ο Mevlüt Cavusoglu δήλωσε –σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT– πως θα ήταν ουτοπικό να αναμένει κανείς πως όλα τα προβλήματα στις σχέσεις με την Ρωσία θα επιλύονταν με μια συνάντηση και μόνο, αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

«Υπάρχει η πρόθεση και από τις δύο πλευρές να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις. Είμαι βέβαιος ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει του συναισθήματος», τόνισε.

Παράλληλα, ο Mevlüt Cavusoglu δήλωσε ότι η Άγκυρα μέχρι σήμερα δεν σχεδιάζει την λήψη μέτρων σε αντίποινα για τις ρωσικές εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις.

Σε ερώτηση για την έναρξη των επιθέσεων της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία, ο Sergey Lavrov τόνισε πως όσο πιο διευρυμένο παγκόσμιο χαρακτήρα λάβουν οι προσπάθειες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, τόσο περισσότερο αποτελεσματικές θα γίνουν.

«Σε ό,τι αφορά την Βρετανία (...) θεωρούμε ότι κάθε συμμαχία– και ο Ρώσος πρόεδρος το επανέλαβε σήμερα– πρέπει να βασίζεται στο στέρεο έδαφος του διεθνούς δικαίου», επισήμανε.

Παράλληλα ο Lavrov δήλωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry του είπε, έπειτα από την συνάντηση των δύο αξιωματούχων στα περιθώρια της Συνόδου νωρίτερα σήμερα, πως «το κλείσιμο των συνόρων Τουρκίας-Συρίας είναι ένα μέτρο που επείγει και θα έπρεπε να είχε παρθεί εδώ και καιρό».

Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι «οι Κούρδοι σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα καθώς και στην μάχη ενάντια στο ΙΚ είναι σύμμαχοι», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από εκατό συναντήσεις σε διμερές επίπεδο αναφέρουν οι διοργανωτές. Ξεχώρισε η συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Sergey Lavrov με τον ομόλογο του των ΗΠΑ John Kerry. Μετά την συνάντηση αυτή, εκτιμάται, ότι κυριάρχησε η κατάσταση στη Συρία, ο αγώνας κατά του ισλαμικού κράτους και της τρομοκρατίας. Ο John Kerry μάλιστα μιλώντας στην γενική συνέλευση της Συνόδου του ΟΑΣΕ άφησε περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στο πολιτικό ζήτημα της Συρίας και κατ' επέκταση στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών. ''Η στρατηγική των συνομιλιών στη Βιέννη για το συριακό είναι να διασφαλιστεί η πολιτική μετάβαση που θα ενώσει όλους - και τον συριακό στρατό αλλά και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης - στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους'' επισήμανε ο John Kerry. Εκτίμησε δε ότι ''για να νικηθεί ολοκληρωτικά το Ισλαμικό Κράτους δεν αρκούν οι βομβαρδισμοί αλλά χρειάζεται να συσταθούν και χερσαίες δυνάμεις από την Συρία ή κάποιες αραβικές χώρες''. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι ''εάν συμμαχήσουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες σε δύο μήνες θα λύνονταν τα πάντα στη Συρία χρειάζεται ωστόσο - συμπλήρωσε - να προηγηθεί πολιτική απόφαση για κάτι τέτοιο''.

Τη διεθνή συμμαχία στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους ζήτησε στην ομιλία της και η Επίτροπος εξωτερική πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία εξέφρασε την άποψη ότι η Σύνοδος του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι αποτελεί ευκαιρία για να επιτευχθεί πρόοδος στο πολιτικό ζήτημα της Συρίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]