Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Frontex "σφραγίζει" τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας


Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Την άδεια της Ελλάδας, ώστε να επιχειρήσει «χωρίς καθυστέρηση» στα βόρεια σύνορα της χώρας η Frontex, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τις γειτονικές χώρες, ζητά προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος του (αυριανού) συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Frontex θα κλείσει σύνορα και δεν θα αφήνει πρόσβαση στους εκεί εγκλωβισμένους μετανάστες να περάσουν είτε στα Σκόπια, είτε στη Βουλγαρία, είτε στην Αλβανία.

Επί της ουσίας, θα εγκλωβιστούν οριστικά εκεί όσοι δεν μπορούν να πάρουν χαρτί για άσυλο, ή όσοι δεν αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι ασύλου από τις γειτονικές χώρες.


Το νομικό ζήτημα που προκύπτει, για την εγχώρια έννομή τάξη, είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για επίσημες επιχειρήσεις φύλαξης συνόρων από αλλοεθνείς δυνάμεις και, για το λόγο αυτό, πιθανόν να χρειαστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, σε περίπτωση που το προσχέδιο εγκριθεί από το αυριανό Συμβούλιο υπουργών.

Το προαναφερθέν προσχέδιο έχει ήδη δοθεί στις κυβερνήσεις για διαβούλευση.

Σε κάθε περίπτωση, τίθεται και ένα σοβαρό ζήτημα ασφαλείας, για την ίδια τη ζωή των μεταναστών, στην περιοχή όπου έχασε τη ζωή του σήμερα από ηλεκτροπληξία ένας νεαρός Μαροκινός.

Και αυτό, διότι η παρουσία της Frontex στην περιοχή πιθανόν να ωθήσει πρόσφυγες και μετανάστες σε αναζήτηση επισφαλέστερων διαδρομών. Και με τα τωρινά δεδομένα, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα φέρει την ευθύνη σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ζωή κάποιου.

Οι εργασίες του Συμβουλίου υπουργών έχουν ξεκινήσει σήμερα, με αντικείμενο ζητήματα δικαιοσύνης, ενώ συνεχίζονται αύριο με ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και μετανάστευσης.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]