Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Βέλγος πρωθυπουργός καλεί για τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής CIA


Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια κεντρική υπηρεσία πληροφοριών με σκοπό την ενίσχυση και τον συντονισμό των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων της.

Ο Charles Michel ανέφερε επίσης στην ίδια βάση, ότι η έρευνα για τους υπόπτους της επίθεσης στο Παρίσι ανέδειξε την αποτυχία των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών.

Οι δηλώσεις αυτές του Βέλγου ηγέτη έρχονται εν μέσω αναφορών που θέλουν τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, να έχει εγκαταλείψει πλέον τις Βρυξέλλες για τη Συρία.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Michel, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε, και αυτό είναι η προσωπική μου πεποίθηση, να θέσουμε σε λειτουργία μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών το συντομότερο δυνατόν».

Κι έπειτα από σχετική διευκρινιστική ερώτηση απάντησε: «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών), αυτά είναι τα λόγια μου. Είναι μια αναγκαιότητα, πιστεύω. Και νομίζω ότι εξαιτίας της ζώνης Σένγκεν, υπάρχουν δύο σημαντικές συσχετίσεις: Πρώτον, χρειαζόμαστε ισχυρά εξωτερικά σύνορα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν υπάρχουν και αυτό είναι ένα πραγματικό ζήτημα. Και δεύτερον, απώτερο σκοπό αποτελεί η βέλτιστη ανταλλαγή περισσότερων πληροφοριών για τα πρόσωπα που κυκλοφορούν στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν».

Εντούτοις, ο Michel παραδέχεται ότι η ιδέα δημιουργίας μιας τέτοιας υπηρεσίας δεν έχει ευρεία υποστήριξη, ακόμη και αν την περασμένη Παρασκευή ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απηύθυνε επίσης έκκληση για μια πανευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve, ο οποίος λέγεται ότι είναι πολύ διστακτικός ως προς μια τέτοια πρόταση.

Η Γερμανία επίσης δεν έχει κρύψει το σκεπτικισμό της σχετικά με μια ευρωπαϊκή CIA. «Δεν πρέπει να χάσουμε την ενέργειά μας σε μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών», δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Thomas de Maiziere, αλλά αντ “αυτού «να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μέσω των υφιστάμενων θεσμών».

Πηγή Euronews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]