Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κοινές επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στο Αιγαίο (βίντεο)

Kοινή επιχείρηση για τη διάσωση των μεταναστών και προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο ξεκίνησαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και η Greenpeace.

Οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και της Greenpeace χρησιμοποιούν τρεις ειδικές φουσκωτές βάρκες, έχοντας ως βάση τη βόρεια ακτή της Λέσβου, για να πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης και υποστήριξης, κάτω από τον συντονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ιατρικές ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» είναι επίσης, σε επιφυλακή στα σημεία που φτάνουν οι πρόσφυγες, ώστε να παρέχουν επείγουσα φροντίδα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και για να εξασφαλίσουν την έγκαιρη μεταφορά τους στο νοσοκομείο με τρία ασθενοφόρα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες των εθελοντικών ομάδων που παρέχουν ήδη βοήθεια στους ανθρώπους που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά.

Μέσα στο ερχόμενο χρονικό διάστημα, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σχεδιάζουν να προσθέσουν τρεις ακόμα διασωστικές λέμβους, ώστε να επεκτείνουν τη δυνατότητα των διασώσεων και σε άλλα νησιά. Οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» θα βοηθούν τους ανθρώπους σε βάρκες που κινδυνεύουν, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν ιατρική βοήθεια στους ανθρώπους που μόλις φτάνουν στη στεριά.

Σε βίντεο που ανάρτησαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στο διαδίκτυο, καταγράφεται η πρώτη θαλάσσια παρέμβαση από την ανθρωπιστική οργάνωση και τη Greenpeace στη Λέσβο, κοντά στην παραλία της Εφταλούς. Ένα πλοιάριο γεμάτο με οικογένειες που ταξίδεψαν από την Τουρκία έφθασε στην παραλία σε απόκρημνο μέρος με βράχια. Ως αποτέλεσμα, η βάρκα άρχισε να ανατρέπεται. Μέσω ασυρμάτου, ειδοποιήθηκε η ομάδα διάσωσης, καθώς το πλοίο πλησίαζε στις ελληνικές ακτές. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο σκάφος διάσωσης: ένα νεογέννητο μωρό περίπου δύο μηνών με το θείο του (πρόσφυγες από το Ιράκ) και ένας νεαρός άνδρας από τη Συρία. Όλοι οι υπόλοιποι που παρέμειναν στη βάρκα ήταν σε θέση να προσεγγίσουν τη στεριά.

Να σημειώσουμε, απλώς, πως δικαίωμα σε έρευνα και διάσωση έχει μόνο η χώρα στης οποίας τα εθνικά - χωρικά θαλάσσια ύδατα σημειώνεται περιστατικό που χρήζει έρευνας και διάσωσης. Η "εμπλοκή" και η επιμονή τόσο της Greenpeace όσο και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δημιουργεί βάσεις αναίρεσης του δικαιώματος - υποχρέωσης της Ελλάδας. Μάλιστα, αφού η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αποδέχεται την συγκεκριμένη εμπλοκή και δεν έχει εκδόσει αυστηρή ανακοίνωση απαγόρευσης, ουσιαστικά και δια της σιωπής το μέγαρο Μαξίμου αποδέχεται πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εκπληρώσει την διεθνή υποχρέωσή της στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο... δίνοντας (ή και παραχωρώντας) έτσι την υποχρέωση της Ελλάδας σε άλλους ενδιαφερόμενους, που μπορεί να είναι η Greenpeace, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αλλά και η... Τουρκία...




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]