Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη αυτοδιασύρεται

Αυτή η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να καταστραφεί!

Δεν υπάρχει κανένας Διεθνής νόμος, που δεν έχει παραβεί, καμία Συνθήκη, που έχει ψηφιστεί και δεν έχει καταργηθεί με το "έτσι θέλω"!

Η χθεσινή Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για τους πρόσφυγες, είναι και πολιτικά και ηθικά αμφιλεγόμενη.

Καμία επαρκής προστασία δεν υπάρχει στην Τουρκία, για τους πρόσφυγες!

Σύμφωνα με τον Τουρκικό νόμο της "προσωρινής προστασίας", που εισήγαγε το καθεστώς της Αγκυρας, δεν παρέχεται ασφαλές νομικό καθεστώς και επαρκής προστασία, στους πρόσφυγες, πολύ δε περισσότερο στους πολιτικούς πρόσφυγες, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Μόλις πριν ένα μήνα ακριβώς, δύο Σύριοι δημοσιογράφοι, που κατήγγειλαν τις κτηνωδίες του Ισλαμικού Κράτους, βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι στην Τουρκία.

Επιπλέον, είναι γνωστές οι διασυνδέσεις Τουρκίας και Ισλαμικού κράτους, γεγονός, που δεν δείχνει να ενοχλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες, όταν συμφωνούν για την ελεύθερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη!

Ο δικός μας "άρχοντας" υπέφερε και πάλι από το σύνδρομο της μουγκοθοδωραμάρας!!!

Τι πρωτότυπο!

Ιωάννα

Οι Τούρκοι κέρδισαν τα πάντα!

Οι 28 της Ε.Ε. υποδέχθηκαν μετα Βαΐων και Κλάδων τον Αχμέτ Νταβούτογλου που πανηγύρισε μια σπουδαία επιτυχία, την θριαμβευτική «επανέναρξη» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και απέσπασε μια σειρά ανταλλαγμάτων έναντι της ασαφούς δέσμευσης για συγκράτηση των προσφυγικών ροών…

Η Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία η Σουηδία, το Βέλγιο, να δέχονται ισχυρή πίεση από την κοινή γνώμη, λόγω της ραγδαίας αύξησης των προσφύγων και μεταναστών που συρρέουν στις χώρες τους, έσπευσε να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στον κ.Νταβουτογλου με την προσδοκία ότι η Τουρκία θα «ανέβει στο τρένο» θέτοντας υπό έλεγχο τις προσφυγικές ροές.

Οι δυο πλευρές συμφωνήσαν στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για το μεταναστευτικό, στο όποιο προβλέπονται και τα Hot Spots αλλά και η ανοικτή σε ερμηνείες αναφορά για «συνεργασία των Λιμενικών της Ελλάδας και της Τουρκίας» καθώς και ειδικές αναφορές στην «φύλαξη των συνόρων».

Ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου είχε κάθε λόγο να μιλά για ιστορική ημέρα, καθώς η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και στην επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει διευκρινίσεις για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στην κλειστή συνάντηση των ηγετών 6 κεντροευρωπαϊκών και βορειοευρωπαικών χωρών, υπό την Α. Μεέκελ στην οποία προσκάλεσαν και τον Αλ. Τσίπρα. Ούτε βεβαίως διαψεύστηκε η είδηση που μετέδωσαν τα Γερμανικά ΜΜΕ, ότι οι χώρες αυτές αποδέχθηκαν την υποδοχή έως 400.000 προσφύγων εφόσον η Τουρκία ελέγξει τις ροές, ώστε πλέον να είναι ελεγχόμενη η άφιξη και απορρόφηση τους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η είδηση, τότε η Ελλάδα θα αναλάβει τον πολύ ευαίσθητο ρόλο της ενδιάμεσης δεξαμενής μεταξύ της Τουρκίας που θα ανοίγει την βαλβίδα των προσφυγικών ροών και των ευρωπαϊκών χωρών που θα υποδέχονται τους προσφυγές. Η οποιαδήποτε δυσλειτουργία του συστήματος είναι προφανές ότι θα επιβαρύνει την Ελλάδα με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ.Τσίπρας θεώρησε υποχρέωσή του να βγει και να υποστηρίξει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, λέγοντας ότι πρόκειται περί στρατηγικής επιλογής «προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό». Προσθέτοντας ότι με αυτή την λογική «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα, ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της».

Αν και ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία είναι η επίλυση του Κυπριακού» με την θέση αυτή ουσιαστικά αδειάζει την Λευκωσία, που με το βέτο που έχει θέσει από το 2009 έχει συνδέσει όχι απλώς την πρόοδο των ενταξιακών συνομιλιών, αλλά και το «άνοιγμα» των Ενταξιακών Κεφαλαίων με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της Κύπρου.

Όσον αφορά στο Αιγαίο ο κ.Τσιπρας για μια ακόμη φορά κάνει αναφορά σε «ελληνοτουρκικές διαφορές», διατύπωση που σηματοδοτεί εγκατάλειψη της πάγιας ελληνικής θέσης για μια και μοναδική διάφορα, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν συνδεθεί με την γενική αρχή του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου και κυρίως σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά και με το Κυπριακό. Υπάρχει μάλιστα σε ισχύ η απόφαση του Συμβούλιου Υπουργών της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 που συνδέει τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις με την αναγνώριση ουσιαστικά της Κύπρου, μέσω του ανοίγματος των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε πλοία και αεροπλάνα με κυπριακή σημαία.

Η Τουρκία απαίτησε, και μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχε στο Σχέδιο Απόφασης, ονομαστική αναφορά στα Κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τα οποία έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, με την δέσμευση ότι θα γίνει η προπαρασκευή για το άνοιγμα τους.

Οι παρεμβάσεις της Λευκωσίας το μόνο που κατόρθωσαν τελικά ήταν να υπάρξει γενική αναφορά σε άνοιγμα «αριθμού Κεφαλαίων», μέχρι τον Μάρτιο, κάτι που φυσικά απλώς μεταθέτει την πίεση προς την Άνοιξη όταν όλοι στην Ε.Ε. και στην Άγκυρα ελπίζουν ότι θα έχει διαφανεί η λύση του Κυπριακού.

Ως δώρο πάντως αποφασίσθηκε η Σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου για το πανηγυρικό άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 το οποίο κρατούσε παγωμένο η Γαλλία.

Η Ε.Ε. δέχθηκε να υπάρχει η αναφορά «αρχική» στην χρηματοδότηση των 3 δισ. ευρώ που θα δοθούν στην Τουρκία, η οποία απαιτούσε να προβλεφθεί από τώρα διάθεση 3 δισ. ευρώ ανά έτος.

Η Ε.Ε. αποφάσισε επίσης να προσφέρει στην Τουρκία ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο Υψηλού Επιπέδου συνεργασίας με την σύγκληση δυο Συνόδων Κορυφής ανά έτος, απόφαση που ουσιαστικά οδηγεί στην καθιέρωση ειδικής στρατηγικής σχέσης με την Τουρκία.

Όσο για την διεκδίκηση της Τουρκίας για απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες στην Ζώνη Σενγκεν, οι 28 οι οποίοι αντιλαμβάνονται το πόσο δύσκολο θα είναι να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη τους ότι ανοίγουν την πόρτα της Ευρώπης σε 75 εκατομμύρια Τούρκους, παρέτειναν την εξέταση της οριστικής απόφασης για το επόμενο φθινόπωρο.

Όμως έχοντας συνδέσει το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων με εκείνο της υλοποίησης της Συμφωνίας που είχε ήδη υπογράψει η Τουρκία με την Ε.Ε., ουσιαστικά αυτή η συμφωνία μένει παγωμένη μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο.

Η Ε.Ε. επίσης αποδέχθηκε την απαίτηση της Τουρκίας για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με στόχο η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει στο τέλος του 2016, μια προβληματική αναφορά καθώς η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ούτε το υπάρχον Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης προς την Κύπρο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]