Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι τζιχαντιστές κινούνται προς τα πετρέλαια της Λιβύης


  • Οι δυτικές χώρες επιλέγουν τον ρόλο του θεατή και προτρέπουν τις αντιμαχόμενες λιβυκές ομάδες να ενωθούν απέναντι στους τζιχαντιστές
  • Στόχος των τζιχαντιστών τα τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα της Λιβύης και το εμπόριο με ευρωπαϊκές χώρες;
Ενώ τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστή η μετακίνηση του αρχηγού του ISIS, Αλ Μπαγκντάντι, στη Λιβύη, με επιχείρηση που σχεδίασαν και εκτέλεσαν μυστικές αμερικανικές (CIA) και τουρκικές (ΜΙΤ) υπηρεσίες, τώρα η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει ήδη εδραιώσει την παρουσία της στις ακτές της Λιβύης, αρχίζει να προωθείται "προς το εσωτερικό" της χώρας με στόχο να αποκτήσει πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

"Βρίσκονται στη Σύρτη, το έδαφός τους εκτείνεται σε μήκος 250 χιλιομέτρων στις ακτές, αλλά αρχίζουν να διεισδύουν προς το εσωτερικό και να τείνουν προς την απόκτηση πρόσβασης στις πετρελαιοπηγές και τις δεξαμενές πετρελαίου, δήλωσε ο Λε Ντριάν στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Το Ισλαμικό Κράτος αριθμεί 2.000 έως 3.000 μαχητές στη Λιβύη, οι 1.500 από αυτούς είναι ανεπτυγμένοι στη Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται Λίβυοι που έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία και επιστρέφουν στη χώρα τους, αλλά και ξένοι προερχόμενοι από την Τυνησία, το Σουδάν ή την Υεμένη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Η οργάνωση προσπαθεί "να βάλει χέρι στους πετρελαϊκούς πόρους", σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, προς την Αζμπαντίγια, που βρίσκεται σε μία ζώνη όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και οι τερματικοί σταθμοί της Λιβύης, σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από τη Σύρτη.

Η καθημαγμένη από τις συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών φατριών μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι χώρα έχει , προς το παρόν, δύο κοινοβούλια: ένα στην πρωτεύουσα Τρίπολη και ένα στο Τομπρούκ, το οποίο και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

"Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν οι ενδολιβυκές συγκρούσεις, διαφορετικά νικητής στρατιωτικά θα είναι το Ισλαμικό Κράτος", προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός Άμυνας.

"Ευτυχώς, αυτό αρχίζουν να το συνειδητοποιούν τόσο στην Τρίπολη, όσο και στο Τομπρούκ και μπορούμε να κάνουμε την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη , τόσο υπό τον Μάρτιν Κόμπλερ, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, όσο και στη Ρώμη, θα καταλήξουν σε μία πολιτική λύση", πρόσθεσε.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξωτερικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, ανάλογης με την επιχείρηση που διεξάγεται στη Συρία, με την εκτίμηση ότι οι Λίβυοι έχουν τα μέσα να αντιτραχθούν μόνοι τους εάν συνεχίσουν να πολεμούν μεταξύ τους.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών, ο γάλλος υπουργός δήλωσε ότι "δεν υπάρχει λύση άλλη από την πολιτική λύση ανάμεσα στις διαφορετικές φατρίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωπες στη Λιβύη. Έχουν τα στρατιωτικά μέσα οι ίδιοι για να ανακόψουν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, άρα πρέπει να ενωθούν πολιτικά".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]