Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ελλάδα στην γερμανική παγίδα για το προσφυγικό


Στην γερμανική παγίδα για το προσφυγικό εγκλωβίζει την χώρα η κυβέρνηση, καθώς πλέον τα hot spots που αποτελούν προϋπόθεση για την υποτιθέμενη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες-μέλη, μετατρέπονται συγχρόνως σε πρώτο σταθμό αίτησης ασύλου, με την επαναφορά σε πλήρη εφαρμογή του δυσμενούς για την Ελλάδα «Δουβλίνου 2».

Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε με συνέντευξη του στην Bild am Sonntag, όπου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «αγνόησε για χρόνια τους κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνου, που υποχρεώνουν τους μετανάστες να αιτηθούν ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου».

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη, όλα τα προηγούμενα χρόνια, να δέχεται αυτή τις αιτήσεις ασύλου όσων έφθαναν στα ελληνικά σύνορα, ενώ σε περίπτωση που συλλαμβάνονταν κάποιοι μετανάστες ή πρόσφυγες σε άλλη χώρα της Ευρώπης, η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να τους δεχθεί πίσω, εάν είχαν περάσει στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών συνόρων.

Όμως αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αλλά και των γερμανικών δικαστηρίων είχαν κρίνει ως ανεπαρκείς τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και έτσι είχαν σταματήσει οι επαναπροωθήσεις προς την χώρα μας όσων συλλαμβάνονταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Τυχόν ενεργοποίηση του Δουβλίνου 2, με τα σημερινά μεγέθη του προσφυγικού ρεύματος, θα είναι καταστροφική για την χώρα, με δεδομένη την απροθυμία των περισσότερων χωρών-μελών να δεχθούν περαιτέρω προσφυγές στο έδαφός τους.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε χωρίς να κρύβει τις προθέσεις του Βερολίνου έκανε ειδική μνεία στις αποφάσεις αυτές των γερμανικών δικαστηρίων, τονίζοντας ότι «οι έλληνες δεν πρέπει να κατηγορούν μόνο τους άλλους για τα προβλήματα τους, αλλά συγχρόνως πρέπει να δουν πως μπορεί να τα καταφέρουν οι ίδιοι καλύτερα…»

Οι αναφορές αυτές συνδέονται ευθέως όμως με την πίεση που υπάρχει για την τάχιστη δημιουργία των hot spots στην Ελλάδα, καθώς μετά την λειτουργία τους θα εκλείπει πλέον ο λόγος βάσει του οποίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα γερμανικά δικαστήρια, δεν επέτρεπαν την επαναπροώθηση στην Ελλάδα όσων είχαν εισέλθει από τα ελληνικά σύνορα και συλλαμβάνονταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με την πίεση της Γερμανίας και της Αυστρίας, που ήδη επεξεργάζονται πρόταση για Νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τα hot spots θα μετατραπούν και σε σημεία υποβολής αιτήσεων ασύλου.

Ο στενός συνεργάτης της Μέρκελ, Πίτερ Αλτμάιερ που έχει αναλάβει τον χειρισμό του προσφυγικού, σε συνέντευξή του στο Focus, αποκάλυψε ότι θα προταθεί τα hot spots να χρησιμοποιούνται και για την υποβολή αιτήσεων για άσυλο και «όσων οι αιτήσεις γίνονται δεκτές θα κατανέμονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βάσει μια φόρμουλας ποσόστωσης». Ο γερμανός αξιωματούχος όμως, δεν δίνει καμία απολύτως απάντηση για το τι θα συμβεί με όσους οι αιτήσεις τους απορριφθούν στα hot spots, ή με όσους συλληφθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και δεν δικαιούνται ασύλου.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πάντως στην αυστριακή εφημερίδα Oesterreich ότι όσοι δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια για παροχή ασύλου θα απελαύνονται (χωρίς να εξηγεί που και πως), ενώ επέμεινε στην ανάγκη εντατικοποίησης των απελάσεων, μια και όπως έγινε γνωστό, το 2014 υλοποιήθηκε μόνο το 40% των αποφάσεων για απέλαση.

Έτσι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση νόμιζε ότι διαπραγματευόταν για το προσφυγικό, οδήγησε τελικά την χώρα σε μια τεράστια παγίδα. Όσο δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει τις χώρες-μέλη να δεχθούν τον ισομερή καταμερισμό των βαρών από το μεταναστευτικό, αλλά και την ποσόστωση που έχει ορίσει η Κομισιόν για την μετεγκατάσταση προσφύγων (από τις 160.000 θέσεις που έχουν αποφασιστεί μόνον 200 έχουν μετεγκατασταθεί), η επανενεργοποίηση του «Δουβλίνου 2» απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, τους οποίους θα καταγράφουμε στα hot spots, αλλά ελάχιστοι θα βρίσκουν τον δρόμο για μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]