Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν - Νταβούτογλου: Από το "στρατηγικό βάθος" στο στρατηγικό λάθος


Κατάφεραν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με όλους τους γείτονες και να φέρουν την Τουρκία στα πρόθυρα της διάλυσης

Ένα δημοσίευμα από την Τουρκία περιγράφει με έκδηλη αγωνία την “μοναξιά” της χώρας. Στην οποία την καταδίκασαν αυτοί που είχαν υποσχεθεί “μηδενικά προβλήματα” με τους γείτονες. Ερντογάν και Νταβούτογλου.

Η SOZCU αναφέρεται με επικριτικά σχόλια στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του AKP καθώς και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν την οποία ονομάζει «προβληματική», απαριθμώντας παράλληλα τις χώρες με τις οποίες πλέον η Τουρκία δεν διατηρεί φιλικές σχέσεις και αναλύοντας τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν.

Ειδικότερα αναφέρει:

«Η κυβέρνηση του AKP ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη πολιτική από τη ρήση του Ατατούρκ «Ειρήνη στην χώρα Ειρήνη στον κόσμο». Αυτοί που έκαναν λόγο για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», «στρατηγικό βάθος», κατέστρεψαν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Με τις χώρες που είχαμε εδώ και έτη φιλικές σχέσεις, πλέον είμαστε στα μαχαίρια.

Στη διάρκεια των 13 ετών που είναι το AKP στην εξουσία, ιδίως επί θητείας στο ΥΠΕΞ του Νταβούτογλου, η Τουρκία υπέστη ήττα στην εξωτερική πολιτική. Εξαιτίας των Ερντογάν και Νταβούτογλου ούτε η σχέση με την Ε.Ε. διατηρήθηκε, ούτε με τους γείτονες έχουμε ηρεμία.
Κανένας φίλος γείτονας δεν έμεινε: Με το Ιράν, την Συρία, την Ελλάδα, τη Ρωσία και το Ιράκ είμαστε σε συγκρούσεις.
Και δεν είναι μόνο οι γείτονές μας, αλλά και οι φίλοι και σύμμαχοί μας: Λιβύη, Αίγυπτος, Ισραήλ και πολλές χώρες στην Ε.Ε. με τους οποίους είμαστε σε σύγκρουση.

Αυτά είναι τα χάλια μας.

Η κυβέρνηση του AKP εκμηδένισε τις σχέσεις με τους γείτονες. Πριν την κυβέρνηση του ΑΚΡ, πέραν ορισμένων κρίσεων μικρής κλίμακας που υπήρξαν με την Ελλάδα, δεν υπήρχε γείτονας, με τον οποίο να έχουμε διαρκώς προβλήματα.

Κάποτε ο Ερντογάν με τον Άσσαντ ήταν αδελφικοί φίλοι και τώρα κάνει τα πάντα για να τον ανατρέψει. Πλέον, οι δεσμοί με την κυβέρνηση στη Συρία έχουν διαρραγεί εντελώς. Μάλιστα η Τουρκία κατηγορείται για υποστήριξη εχθρικών ομάδων στη χώρα αυτή.
Με τον Πούτιν πριν από λίγες εβδομάδες φωτογραφίζονταν μαζί. Καταρρίψαμε το αεροσκάφος τους και μπήκε τέλος στη σχέση.
Ο Ρουχανί πλέον δεν μας αγαπά. Ο Ερντογάν παρά την καλή σχέση του με τις ΗΠΑ, είχε καλές σχέσεις με το Ιράν. Σήμερα εξαιτίας της Συρίας και του Άσαντ και μ’ αυτούς χάλασε τη σχέση. Κόψαμε τις γέφυρες και πάλι με το Ιράκ.
Ο Ερντογάν είχε φιλοξενήσει με χαρά τον Ιρακινό Πρόεδρο Μασούμ. Σήμερα στείλαμε στρατό στη Μοσούλη και τα σπάσαμε. Η κρίση με το Ιράκ αναζωπυρώνεται.
Η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση του Βορείου Ιράκ, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Βαγδάτης, άνοιξε το δρόμο για την κρίση. Η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Μοσούλη ήταν το αλατοπίπερο.
Και με την Αίγυπτο έκοψε τις σχέσεις ο Ερντογάν, αναμειγνυόμενος στα εσωτερικά τους. Υποστήριξε τους Μουσουλμάνους αδελφούς και τον Μόρσι.
Ακόμη και με την «ΤΔΒΚ» προέκυψε ζήτημα. Κατά καιρούς προκύπτουν ζητήματα με την «ΤΔΒΚ» όπως σχετικά με την διαχείριση του νερού και τις υπηκοότητες».

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]