Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Θάνατος στον Ερντογάν” φώναξαν χιλιάδες Ιρακινοί



Χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν χθες για να καταγγείλουν την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε μια βάση κοντά στην Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έκαψαν σημαίες της Τουρκίας και φώναξαν απειλητικά συνθήματα κατά των στρατιωτών της καθώς θεωρούν ότι η Άγκυρα παραβίασε την εθνική κυριαρχία της χώρας τους.

Τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στην κεντρική Βαγδάτη χθες και χιλιάδες άλλοι στην πόλη Βασόρα στο νότιο τμήμα της χώρας, μεταξύ αυτών στελέχη σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Θάνατος στην Τουρκία, θάνατος στον Ερντογάν».

«Θεωρούμε οποιουδήποτε είδους στρατιωτική παρουσία στην ιρακινή επικράτεια ως επίθεση από ξένες δυνάμεις εναντίον των οποίων πρέπει να αντισταθούμε χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο» είπε στους διαδηλωτές στη Βαγδάτη ο Χάντι αλ Αμίρι, ένας σιίτης βουλευτής που ηγείται της ένοπλης οργάνωσης Μπαντρ.

Τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες απειλούν να κάνουν χρήση βίας εναντίον της Τουρκίας αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της.

Στοχεύοντας με το όπλο του μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Άμτζαντ Σαλίμ, ένας διοικητής της Οργάνωσης Μπαντρ στην Βασόρα είπε:
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού καθώς αναμένουμε διαταγές από τους διοικητές μας για να βάλουμε φωτιά και να κάψουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια των Τούρκων στρατιωτών».

Στη Βαγδάτη, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς μετέδωσαν ότι είδαν οργισμένους διαδηλωτές να ποδοπατούν την τουρκική σημαία και να χτυπάνε ένα ομοίωμα του Ερντογάν με παπούτσια ως ένδειξη ασέβειας προς το πρόσωπό του.
«Εάν η Τουρκία νομίζει ότι το Ιράκ είναι απασχολημένο με το να πολεμάει το Ντάες (σ.σ αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και μπορεί να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να αναπτύξει στρατεύματα, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να σκέφτεται δύο φορές προτού κάνει τέτοια λάθη» επισήμανε ο Άμπου Μουντάταρ αλ Μουσάουι, ένας διοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ασάϊμπ Αχλ αλ Χακ.

«Μπορούμε να στοχοθετήσουμε Τούρκους στρατιώτες και τις επόμενες ημέρες θα το αποδείξουμε».
Το Ιράκ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από το έδαφός του 

Το Ιράκ απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να απαιτήσει από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από το βόρειο Ιράκ, αποκαλώντας την ανάπτυξη δυνάμεων του τουρκικού στρατού στο έδαφός του μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει η Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της αμέσως… και να μην παραβιάσει την εθνική κυριαρχία του Ιράκ ξανά», τόνισε ο πρεσβευτής του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμεντ Αλί Αλχακίμ σε επιστολή του προς την πρεσβεύτρια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Σαμάνθα Πάουερ, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ αυτόν τον μήνα.

Η Βαγδάτη έκανε λόγο για «μια κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, παραβίαση της ιρακινής εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του κράτους του Ιράκ» στην επιστολή αυτή, σύμφωνα με μια ανεπίσημη μετάφραση της επιστολής, που συντάχθηκε στα αραβικά.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βαγδάτη, Iraq, Νέα Υόρκη, United States
Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]