Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η TPP αποκαλύπτεται

Λεπτομέρειες του Συμφώνου ανοίγουν συζήτηση για την ιδιωτική ζωή και την ελευθερία στο διαδίκτυο

Ο κόσμος έριξε την πρώτη ματιά στη διεθνή συμφωνία μεταξύ των 12 χωρών του Ειρηνικού, την Πέμπτη, ακριβώς ένα μήνα μετά την οριστικοποίηση της στις 5 Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι οι μυστικές διαπραγματεύσεις που σφυρηλατούσαν το σύμφωνο ήταν σε εξέλιξη από το 2008, οι σκεπτικιστές και οι επικριτές είχαν υποψίες ως προς τις πραγματικές προθέσεις της TPP. Τώρα μπορούν να σταματήσουν τις εικασίες και να δουν τα ψιλά γράμματα.

Ενώ κάποιοι πολιτικοί απέχουν από τα σχόλια, οι ακτιβιστές αξιοποίησαν την απελευθέρωση. Αφού συνόψισε τα κεφάλαια του ΤΡΡ, το Ίδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων (EFF) συμπέρανε στην ιστοσελίδα του ότι η TPP «υποστηρίζει εταιρικά δικαιώματα και συμφέροντα σε βάρος όλων των ψηφιακών δικαιωμάτων μας.»

Εισαγγελείς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας στο διαδίκτυο πήραν τις διατάξεις της συμφωνίας που απαιτούν πραγματικά ονόματα και διευθύνσεις που σχετίζονται με τους τομείς του διαδικτύου, όπως .us, .ca ή .au να καταχωρηθούν με την τοπική κυβέρνηση.
«Αυτό είναι επικίνδυνο ειδικά για την ικανότητα των ομάδων της αντιπολίτευσης στις καταπιεστικές χώρες, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σε απευθείας σύνδεση, χωρίς το φόβο της βίαιης τιμωρίας»,
έγραψε στην ιστοσελίδα της η (FFTF).

Επιπλέον, η συμφωνία απαιτεί από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να βοηθούν στο κλείσιμο ιστοσελίδων που παραβιάζουν νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά δεν επιτρέπει στις ιστοσελίδες να αμφισβητήσουν τις κατηγορίες των πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό ενδεχομένως να ανοίγει την πόρτα σε παρόχους υπηρεσιών, να κλείνουν ιστοσελίδες σε μια χώρα λόγω κατηγοριών για πνευματικά δικαιώματα από εταιρεία που εδρεύει σε άλλη χώρα.

Το σύμφωνο ποινικοποιεί επίσης την «άνευ αδείας και εσκεμμένη αποκάλυψη ενός εμπορικού μυστικού συμπεριλαμβανομένου και την περίπτωση της αποκάλυψης μέσω ενός συστήματος υπολογιστή.» Σύμφωνα με την FFTF, αυτό είναι μια σαφής προσπάθεια να αποθαρρύνει τους καταγγέλλοντες και τους δημοσιογράφους από την έκθεση ευαίσθητων θεμάτων.

Στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στη συμφωνία περιλαμβάνονται και Βιοπροϊόντα – προηγμένα και ακριβά φάρμακα στην κατασκευή τους. Όλες οι χώρες του TPP θα πρέπει να επιβάλουν πέντε έως οκτώ χρόνια ελάχιστης αποκλειστικότητας, αποτρέποντας άλλες εταιρίες να πραγματοποιούν φθηνότερες γενόσημες μορφές σκευασμάτων που ονομάζονται βιο-ομοειδή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προστατεύουν τα δικαιώματα αποκλειστικότητας για 12 χρόνια. Οι επικριτές λένε ότι αυτό θα αύξανε το κόστος των φαρμάκων πρώτης ανάγκης για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μια άλλη ανησυχία που σχετίζεται με την πνευματική ιδιοκτησία είναι η διαδικασία επίλυσης διαφορών επενδυτή και κράτους (ISDS), όπου αντιτίθεται η FFTF σε αυτή την αρχή ως ένα αντι-δημοκρατικό σύστημα. Οι εταιρίες μπορούν να μηνύσουν τις κυβερνήσεις στο πλαίσιο του συστήματος εάν οι πολιτικές μιας χώρας θεωρείται πως μειώνουν τις αξίες της πνευματικής ιδιοκτησίας και των κερδών.

«Δεν έχει σημασία τι άλλο υπάρχει στην εταιρική σχέση Trans-Pacific, αυτή η ενότητα την καθιστά κακό για τους ανθρώπους παντού», έγραψε η FFTF.

Η International Business Times ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πράγματι συμφώνησαν να επιβληθούν περιορισμοί σχετικά με το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να μηνύσουν τις ξένες κυβερνήσεις, αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν οι αλλαγές δεν είναι αρκετά σημαντικές.

Ο Evan Γκριρ, διευθυντής της εκστρατείας της FFTF, είπε σε ομιλία του στο Radio News:
«Ιδιαίτερα, το κεφάλαιο για την πνευματική ιδιοκτησία διαβάζεται όπως ένας κατάλογος ξεπλύματος των απαιτήσεων από αντιλαϊκές βιομηχανίες, που πιέζουν για πολιτικές που ξέρουν ότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να περάσουν, μέσω των παραδοσιακών πολιτικών μέσων ή υπό το φως της ημέρας».
Ο Γκριρ είπε επίσης για τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας ότι «ευνοούν τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων με τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτεταμένη λογοκρισία στο διαδίκτυο. Είναι ανάλογης εμβέλειας με την ίδια αντιλαϊκή νομοθεσία, SOPA, που απορρίφθηκε πανηγυρικά πριν από μερικά χρόνια.»

Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην TPP έχουν προγραμματιστεί για τις 16 και 17 Νοεμβρίου, στο κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον.

Δηλωμένος στόχος του ΤΡΡ είναι η «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Υποστηρίζουν τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, τη μείωση της φτώχειας στις ΗΠΑ και την προώθηση της διαφάνειας, της χρηστής διακυβέρνησης, και την ενίσχυση της εργασίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όμως υπερασπίστηκε το σύμφωνο.
«Ξέρω ότι οι προηγούμενες εμπορικές συμφωνίες δεν άντεχαν έως τη διαφημιστική εκστρατεία. Αυτό είναι που κάνει αυτή την εμπορική συμφωνία τόσο διαφορετική και τόσο σημαντική… Η TPP σημαίνει ότι η Αμερική θα γράψει τους κανόνες που θα πορευθούμε κατά τον 21ο αιώνα. Αν δεν περάσουμε αυτή τη συμφωνία – εάν η Αμερική δεν γράψει αυτούς τους κανόνες – τότε χώρες όπως η Κίνα θα το κάνουν».
Σύμφωνα με την Πράξη εμπορικής προτεραιότητας του 2015, ή το λεγόμενο «fast track», ο Ομπάμα ειδοποίησε το Κογκρέσο για την πρόθεσή του να υπογράψει την TPP την Πέμπτη. Πρέπει να περιμένει 90 ημέρες για να το κάνει πριν αποσταλεί στο Κογκρέσο για τελική έγκριση.

Πηγή PrisonPlanet


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]