Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O τούρκος πρόεδρος άπλωσε τα πόδια του έξω από το πάπλωμα

H κυβέρνηση της Άγκυρας «στριμωγμένη» λόγω της ρωσικής εμπλοκής, φαίνεται πως είναι υποχρεωμένη να υπερασπίσει το πανισλαμικό σχέδιό της.

Η αλήθεια είναι πως κάποια απάντηση προς τους Ρώσους περιμέναμε από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου ξεπέρασε τις προβλέψεις μας. Ίσως, επειδή ο κ. Ερντογάν έχει καταληφθεί από πανικό, λόγω του ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές που εποφθαλμιά η Τουρκία, την οδηγούν σε δύσκολη θέση σε πολλά μέτωπα.

Αρχικώς, σε εγκατάλειψη του μεγαλομανούς σχεδίου της για εξάπλωση και σε συριακό έδαφος, το οποίο αντί να ελέγχει, παραχωρείται ουσιαστικώς στους Κούρδους της Συρίας, η περιοχή των οποίων θα αποτελεί ασφαλές ορμητήριο για το ΡΚΚ.

Αλλά, υφίσταται η Τουρκία και άλλες απώλειες, εξίσου σημαντικές, με τα πλήγματα που υφίστανται τόσο οι Τουρκμένοι (ή Τουρκομάνοι) της Συρίας, που ζουν κοντά στα συροτουρκικά σύνορα, όσο και οι Ουιγούροι τους οποίους φέρνει από την Κίνα.

Εχθές μάλιστα, δημοσιεύθηκε στην voria.gr η πληροφορία ότι Ουιγούροι Τούρκοι έρχονται ως πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί καθιστούν πρόσφυγες όχι μόνον τους Ουιγούρους που εγκαταλείπουν την Συρία για να σωθούν (και θα μείνουν σε ’μάς κατά πάσα πιθανότητα), αλλά και τους Τουρκμένους που σε μεγάλο αριθμό φεύγουν προς την μαμά Τουρκία.

Κι ένα επιπρόσθετο στοιχείο, που πιθανόν ενόχλησε περισσότερο από τα άλλα τον Ερντογάν, ίσως είναι το γεγονός πως μεταξύ των αποδεκατιζόμενων Τουρκμένων τζιχαντιστών, βρίσκονται και κάποιες εκατοντάδες Γκρίζων Λύκων που πήγαν στην Συρία για να προστατεύσουν τους ομοεθνείς τους.

Ο κατευθυνόμενος τουρκικός Τύπος κατηγορούσε την Ρωσία ότι προβαίνει σε γενοκτονία εις βάρος των Τουρκμένων. Το δε TRT, το κρατικό (κυβερνητικό) πρακτορείο ειδήσεων αφιέρωσε άρθρο με τίτλο «Καταφθάνουν Τουρκομάνοι πρόσφυγες στα σύνορα», εξυμνώντας την ευαισθησία της τουρκικής κυβέρνησης για προστασία των ομοεθνών της. Τα παρατιθέμενα στοιχεία είναι αρκούντως διαφωτιστικά, για μια σχεδόν άγνωστη πτυχή των τεκταινομένων εκεί.

Ο νομάρχης του Χατάι που συναντήθηκε με Τουρκμένους αξιωματούχους στο Γιαϊλανταγί προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα. «1.500 αδέλφια μας Τουρκομάνοι έχουν φτάσει στα σύνορα. Ξεκινάνε χειμερινές συνθήκες. Λάβαμε μέτρα για να καλύψουμε επειγόντως την ανάγκη σε σκηνές και κουβέρτες. Οι σκηνές έχουν ήδη σταλεί».

Ο νομάρχης είπε επίσης ότι έστειλαν και τρόφιμα στους Τουρκμένους και ότι θα αρχίσουν να διανέμουν ζεστό φαγητό. Ανέφερε επίσης ότι με εντολή της κυβέρνησης τέθηκαν σε επιφυλακή η Ερυθρά Ημισέληνος, η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων και όλος ο κρατικός μηχανισμός για την κάλυψη των αναγκών που μπορούν να προκύψουν σε περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των Τουρκμένων προσφύγων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο νομάρχης, υπάρχουν 15 χωριά Τουρκμένων στην περιοχή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις: «Πρόκειται συνολικά για 30 με 35 χιλιάδες άτομα. Αλλά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό. Προσπαθούμε να προβλέψουμε πόσοι από αυτούς θα έρθουν προς τα εδώ και κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες.

» Θα τους πάρουμε όλους ασχέτως με το πόσοι θα έρθουν. Αυτή είναι η εντολή που λάβαμε από την κυβέρνηση μας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από υλική άποψη». Πρόσθεσε επίσης ότι το τελευταίο διήμερο ήρθαν 17 τραυματίες από περιοχή των Τουρκμένων οι οποίοι διακομίστηκαν σε μεγάλα νοσοκομεία μετά από μια πρώτη ιατρική επέμβαση.

Και, συναφή προς τα ανωτέρω, είναι και οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αναλάβει δράση για την προστασία των Τουρκμένων στη Συρία, χωρίς να διευκρινίζει τη φύση των μέτρων.

Φαίνεται επομένως, πως η κυβέρνηση της Άγκυρας «στριμωγμένη» λόγω της ρωσικής εμπλοκής, ήταν υποχρεωμένη να υπερασπίσει το πανισλαμικό σχέδιό της. Αν αυτό ήταν το αρμόζον, θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες. Η Ρωσία, δεν είναι από τις χώρες που αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις. Και φυσικά, δε έχει ψοφοδεείς πολιτικούς, που ενδιαφέρονται μόνον για την καριέρα τους.

Μακεδών
Πηγή Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]