Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γαλλία ζητά παγκόσμιο συνασπισμό κατά του ISIS

Συμβολή Αμερικής και Ρωσίας για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους ζητά ο Ολάντ, την ώρα που συνεχίζει τις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία. Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των υπευθύνων των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Έκκληση σε ΗΠΑ και Ρωσία να ενταχθούν σε έναν παγκόσμιο συνασπισμό που στόχο θα έχει να καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ ανακοίνωσε μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Γαλλία.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο», δήλωσε ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου και υποσχέθηκε να αυξήσει τα κονδύλια για την εθνική ασφάλεια και να ενισχύσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους μετά τις επιθέσεις, από τις οποίες 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο πολιτισμών, διότι αυτοί οι δολοφόνοι δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν πολιτισμό. Βρισκόμαστε σε πόλεμο με την τζιχαντιστική τρομοκρατία που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής, λέγοντας πως έγινε ως απάντηση στη συμμετοχή της Γαλλίας στις αεροπορικές επιδρομές των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία.

Ο Ολάντ δεσμεύτηκε για αύξηση των επιθέσεων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών και γνωστοποίησε πως θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα που έχει ήδη αργήσει πολύ να έρθει», σημείωσε.

Σήμερα, εκπρόσωπος της γαλλικής στρατιωτικής διοίκησης δήλωσε στο Reuters πως γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις στη Συρία, με στόχο ένα κέντρο διοίκησης και ένα κέντρο επιστράτευσης τζιχαντιστών στη Ράκα. Οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ, έγιναν από 10 μαχητικά, τα οποία απογειώθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμηράτα και την Ιορδανία.

Σημειώνεται πως ο συνασπισμός δυνάμεων του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ βάλλει κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Η Ρωσία άρχισε να πραγματοποιεί επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο, όμως αξιωματούχοι της Δύσης σημειώνουν πως η Ρωσία πλήττει κυρίως μαχητές που στηρίζει η Δύση και οι οποίοι μάχονται κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και όχι το Ισλαμικό Κράτος.

Μιλώντας από την Τουρκία, την ίδια ώρα που ο Ολάντ πραγματοποιούσε την ομιλία του στη Βουλή, ο Ομπάμα χαρακτήρισε τις επιθέσεις τις Παρασκευής ένα «τρομερό και αηδιαστικό πισωγύρισμα», υποστήριξε όμως πως ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ κάνει πρόοδο. «Θρηνούμε με τους Γάλλους φίλους μας... όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι υπήρξε πρόοδος», σημείωσε στη σύνοδο των G20, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που μετέβη στο Παρίσι, δήλωσε: «Απόψε είμαστε όλοι Παριζιάνοι» και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Γαλλίας. Ο κ. Κέρι συναντάται σήμερα το πρωί με τον Ολάντ.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των υπευθύνων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Όπως δήλωσε σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, η γαλλική αστυνομία έκανε 128 εφόδους το βράδυ, τονίζοντας πως σημειώνεται ταχύτατη πρόοδος στις έρευνες, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες αρχές αναγνώρισαν Βέλγο πολίτη που ζει στη Συρία ως τον πιθανό «εγκέφαλο» των επιθέσεων στο Παρίσι. «Η ενέργεια πολέμου της Παρασκευής αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε στη Συρία, προετοιμάστηκε και οργανώθηκε στο Βέλγιο και εκτελέστηκε στο έδαφός μας με τη συνέργεια Γάλλων πολιτών», δήλωσε ο Ολάντ.

Πηγή κοντά στις έρευνες δήλωσε πως ο Βέλγος πολίτης Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, που τώρα βρίσκεται στη Συρία, είναι ύποπτος για την εντολή για τις επιθέσεις στο Παρίσι. «Φαίνεται πως είναι ο εγκέφαλος πίσω από αρκετές σχεδιαζόμενες επιθέσεις στην Ευρώπη», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Η αστυνομία των Βρυξελλών έχει συλλάβει δύο υπόπτους και αναζητά τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, έναν 26χρονο Γάλλο που ζει στο Βέλγιο. Ένα από τα αδέλφια του σκοτώθηκε στις επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ ένας τρίτος αδελφός του συνελήφθη το Σαββατοκύριακο, όμως αφέθηκε ελεύθερος.

Σημειώνεται πως χθες το βράδυ η βελγική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε πως ακυρώνει τον διεθνή φιλικό αγώνα Βελγίου-Ισπανίας που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις Βρυξέλλες, για λόγους ασφαλείας.

Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών του Βελγίου ανέφερε πως συστήνει την ακύρωση του αγώνα μετά την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στο τρία.

Οι εισαγγελείς έχουν αναγνωρίσει τους πέντε από τους επτά επιτιθέμενους της Παρασκευής -τέσσερις Γάλλους και έναν ξένο, τα δακτυλικά αποτυπώματα του οποίου πάρθηκαν τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα. Ο ρόλος του στη σφαγή έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύτηκε το πρόσφατο προσφυγικό κύμα που φεύγει από τη Συρία, για να στείλει μαχητές στην Ευρώπη.

Ο άνδρας που ελέγχθηκε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο έφερε διαβατήριο Συρίας με το όνομα Αχμάντ αλ Μοχαμάντ. Η αστυνομία λέει πως συνεχίζει να ερευνά αν το έγγραφο είναι γνήσιο, όμως σημειώνει πως τα αποτυπώματα του νεκρού ταιριάζουν με αυτά που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές δηλώνουν πως ο κάτοχος του διαβατηρίου πέρασε από την Τουρκία στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια αιτήθηκε άσυλο στη Σερβία, για να συνεχίσει βόρεια. Ο ρόλος του συγκεκριμένου ατόμου έχει αναζωπυρώσει τη διαμάχη στην Ευρώπη αναφορικά με τον χειρισμό του προσφυγικού κύματος.

Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν πως ένα από τα άτομα που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι προσπαθεί να διαφύγει και υποψιάζεται πως τουλάχιστον τέσσερα άτομα βοήθησαν στην οργάνωση των επιθέσεων.

Χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είπε πως «γνωρίζουμε ότι ετοιμάζονται και άλλες επιθέσεις, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», προσθέτοντας ότι «θα ζήσουμε με αυτή την απειλή της τρομοκρατίας για πολύ καιρό».

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χθες, το Ισλαμικό Κράτος προειδοποίησε πως όποιο κράτος το πλήττει, θα υποστεί την ίδια μοίρα με το Παρίσι, υποσχόμενο συγκεκριμένα να επιτεθεί στην Ουάσινγκτον.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από είκοσι άτομα και έχει κατάσχει όπλα, μεταξύ των οποίων έναν εκτοξευτήρα ρουκετών κα αυτόματα όπλα, κατά τη διάρκεια 168 επιδρομών το βράδυ. «Ας είναι ξεκάθαρο, αυτή είναι μόνο η αρχή, αυτές οι ενέργειες θα συνεχιστούν», είπε.

Σημειώνεται πως ο Ολάντ δήλωσε πως θα δημιουργήσει 5.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της ασφάλειας, θα αυξήσει το προσωπικό στις φυλακές κατά 2.500 άτομα και θα αποφύγει τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες μέχρι το 2019. Παραδέχθηκε ότι αυτό θα παραβαίνει τους κανόνες της ΕΕ, όμως τόνισε πως η εθνική ασφάλεια είναι πιο σημαντική. Τόνισε επίσης πως θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να παρατείνει για τρεις μήνες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε την Παρασκευή, κάτι το οποίο δίνει μεγαλύτερη εξουσία στις δυνάμεις ασφαλείας να πραγματοποιούν έρευνες και να συλλαμβάνουν υπόπτους.

Ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, προειδοποίησε χθες πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ίσως έχουν ήδη προετοιμάσει παρόμοιες επιθέσεις, όμως η αποτροπή των σχεδίων αυτών μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ευρώπης φτάνουν ήδη στα όριά τους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, 520 Γάλλοι υπήκοοι βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και του Ιράκ, μεταξύ των οποίων και 116 γυναίκες. Περίπου 137 έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια μαχών, 250 έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους και περίπου 700 σκοπεύουν να ταξιδέψουν για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]