Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φόβοι για εγκλωβισμό των «προσφύγων» στην Ελλάδα

Μετακύλιση ευθυνών και διεθνής υποκρισία

Του Χρήστου Θ. Μπότζιου
Πρέσβυς ε.τ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην κατ’ επίφαση μίνι Σύνοδο Κορυφής, προπομπού συνήθως των σχεδιασμών της Γερμανίας, για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού στα Δυτικά Βαλκάνια, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ήταν επιβεβλημένη. Και αυτό γιατί αφορούσε τον άμεσο περίγυρό μας. Το μεγάλο μειονέκτημα ήταν ότι στη Σύνοδο δεν συμμετείχαν –προφανώς δεν προσκλήθηκαν- δύο χώρες κλειδιά για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού: η Τουρκία και η Ιταλία. Ιδιαίτερα η πρώτη, που βαρύνεται με κατηγορίες ότι δεν συνεργάζεται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πράγματι, μέγα μέρος των προσφύγων – μεταναστών καταφθάνουν στην Ευρώπη διερχόμενοι, σχεδόν ανενόχλητοι, μέσω του τουρκικού εδάφους. Υπό αυτό το πνεύμα, η παρουσία της Ελλάδας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως βιαστική, ενώ είναι πιθανό να μην έγινε η δέουσα εκτίμηση των συνεπειών της συμμετοχής στην Σύνοδο.
Διαρροές στον Γερμανικό Τύπο άλλωστε, το επιβεβαίωσαν. Σύμφωνα με αυτές, θ προτεινόταν στην Ελλάδα η δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου φιλοξενίας πενήντα χιλιάδων (50.000) προσφύγων – μεταναστών, έναντι, προφανώς, οικονομικών και άλλων ανταλλαγμάτων. Οι σκέψεις αυτές, που τελικά δεν υποβλήθηκαν επισήμως, σχολιάστηκαν και από τον αναπληρωτή υπουργό για το Μεταναστευτικό κ. Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι ένα τέτοιο κέντρο θα ισοδυναμούσε με σύσταση στρατοπέδου συγκεντρώσεως και θα θύμιζε θλιβερά ιστορικά προηγούμενα. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε τη δημιουργία τριών – τεσσάρων μικρότερων κέντρων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, για φιλοξενία 30 συν 20 χιλιάδων προσφύγων, ένα εξ αυτών στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Εδώ χρειάζεται προσοχή. Δεν διευκρινίζεται για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν σε αυτά οι πρόσφυγες - οικονομικοί μετανάστες. Μήπως αναιρούνται στην πράξη οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου των Βρυξελλών για ανακατανομή στις χώρες – μέλη; Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα φορτωνόταν το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων για απροσδιόριστο αριθμό και χρόνο…
Ήδη, δια στόματος του προέδρου της Επιτροπής, προαναγγέλθηκαν, υπό διερευνητική προφανώς μορφή και σχετικά ανταλλάγματα. Ο κ. Γιούνκερ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ανάγκη χαλάρωσης των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας για εκείνες τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη λόγω του Προσφυγικού. Ασφαλώς δεν στερείται σημασίας και ανάλογο γερμανικό δημοσίευμα για μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Γενικά, η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Τουρκία, η αυτοσχέδια μίνι Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, η μη πρόσκληση και συμμετοχή σε αυτή δύο βασικών χωρών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού (Τουρκία και Ιταλία), όπως και οι σχετικές δηλώσεις Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ που ακολούθησαν, δηλώνουν έλλειψη βούλησης για την αντιμετώπιση του θέματος συλλογικά και αλληλέγγυα. Κάθε χώρα – μέλος προσπαθεί να επιρρίψει το βάρος σε άλλα μέλη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Κι εδώ αποκαλύπτεται και ένας μεγάλος βαθμός υποκρισίας όλων των μερών.
Ουδέποτε και σε καμία Σύνοδο Κορυφής δεν τέθηκε θέμα ανάληψης πρωτοβουλιών, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης, για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, που αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία του Προσφυγικού και του ξεριζώματος εκατομμυρίων οικογενειών από τις εστίες τους. Ούτε ποτέ εκλήθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν, έστω με τη μορφή του απλού παρατηρητή, σε κάποια ευρωπαϊκή Σύνοδο για το Προσφυγικό από τη στιγμή που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον ρόλο της Ουάσιγκτον στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Άλλωστε, πολλές κοινοτικές χώρες δεν συμμετείχαν στον Συνασπισμό των Προθύμων στην εμπλοκή της Δύσης στο Συριακό και όχι μόνο.

Αρχές Νοεμβρίου (4 – 5) αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας, όπως έχει προαποφασισθεί στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η αντιμετώπιση, κυρίως, του προβλήματος των λαθρομεταναστών από τη Βόρεια και Κεντρική Αφρική. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να επισημάνει ότι η αποτροπή χρησιμοποίησης των θαλάσσιων οδών της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου μπορεί να τους κατευθύνει ανατολικά, χρησιμοποιώντας το τουρκικό έδαφος και εκείθεν στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό, δε, συνιστά και έμπρακτη επιβεβαίωση ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ένας ή οι ισχυρότεροι επιδιώκουν να επιρρίψουν τα βάρη σε άλλους. Ήδη ψιθυρίζεται ότι γίνονται νέες προτάσεις που βαίνουν πέραν όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πηγή εφημ. «Το Παρόν»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ποια σύσκεψη και μπούτσες μπλε κύριε αρθρογραφε ;
    Προ μελετημένο το σχέδιο για ΞΕΡΙΖΩΜΑ των Ελληνων παρακολουθούμε , σχολιάζοντας και διαπιστώνοντας το ισοπεδωμα του Ελληνισμού .
    Εγω λέω να αφήσετε τις πένες και πιασετε και εσεις τα υψώματα .....εκτος και εσεις την κοπανισετε για αλλα μέρη .
    Ήδη η πρωτεύουσα της αποικίας αλώθηκε , οι αγροί γεμάτοι ξένους και τα σχολεία μουσουλμανικά πλέον .
    Και το κακο δεν σταματάει ...εκατοντάδες ΧΙΛΙΑΔΕΣ έρχονται με ασπίδες μπροστα τους τα μωρά . Τα μωρά που σαν μεγαλώσουν τετοια κτήνη σαν τους γονείς τους θα γινουν , που τα πνίγουν αντι να μείνουν και να πολεμήσουν τους διαβολους απο την γη τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]