Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η γερμανική αλεπού στο παζάρι


Από τη Μαρία Χούκλη

Τι δουλειά έχει ο Wolfgang Schaeuble να μιλά δημοσίως για ζητήματα ασφάλειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν ένοπλες δυνάμεις και στο εσωτερικό της Γερμανίας;

Είναι υπουργός Οικονομικών της χώρας του. Έστω, ο πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών και ο ιθύνων νους της ευρωπαϊκής απάντησης στη δημοσιονομική κρίση.

Γιατί μπήκε σε ξένα χωράφια, αφού το θέμα της ασφάλειας άπτεται των αρμοδιοτήτων της καγκελαρίου;

Ο πανούργος Schaeuble, όπως τον αποκαλεί η εφημερίδα Handelsblatt, ποτέ δεν κάνει δημοσίως δηλώσεις χωρίς να υπάρχει λόγος. Δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, που διατυπώνει, εμμέσως πλην σαφέστατα, διαφορετική άποψη από την Angela Merkel για μείζονος σημασίας κρατική υπόθεση. Η Καγκελάριος της Γερμανίας, μετά τα αιματηρά χτυπήματα της περασμένης Παρασκευής, φάνηκε να διατηρεί την ψυχραιμία της.

Υπό τις ιαχές για δυτικό ιερό πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, εκείνη υπερασπίστηκε τις ευρωπαϊκές και τις δικές της προτεσταντικές αξίες. Να ζούμε από την ανθρωπιά, από την αγάπη προς τον πλησίον και από τη χαρά που αντλούμε από την κοινότητα. Υπενθύμισε το δικαίωμα του καθενός να αναζητήσει την τύχη του και να ζήσει τις επιλογές του, με σεβασμό και ανοχή προς τον άλλο.

«Η ελεύθερη ζωή είναι πιο δυνατή από κάθε τρομοκρατία. Η απάντηση στους τρομοκράτες είναι να συνεχίσουμε να ζούμε τις δικές μας αξίες με αυτοπεποίθηση. Και να φροντίσουμε να ενισχύουμε αυτές τις αξίες σε ολόκληρη την Ευρώπη». Αλλά και μετά τη χθεσινή αναστάτωση στο Αννόβερο, λόγω ενδείξεων για απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε γερμανικό έδαφος, παρέμεινε νηφάλια στον δημόσιο λόγο της. Μέτρησε τα λόγια της όταν περιέγραψε τις αντιφατικές προτεραιότητες της ελευθερίας και της ασφάλειας.

Η στάση της Merkel θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνη του Eisenhower. Στην ιστορική ομιλία του προς το Έθνος, τον Απρίλιο του 1954 στην κορύφωση του Ψυχρού πολέμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε μιλήσει για την πολλαπλότητα των φόβων της εποχής, κάθε εποχής, ζητώντας από τους συμπολίτες του να κοιτάξουν τις απειλές κατά πρόσωπο και να τις αντιμετωπίσουν χωρίς πανικό, χωρίς υστερία.
Αυτήν τη στιγμή που δοκιμάζεται η Ευρώπη από τη μη συμβατική πολεμική μηχανή του ισλαμικού κράτους, η στάση της Merkel την καθιστά απαραίτητη. Χρειάζεται η παρουσία της για την ανάσχεση πάσης φύσεως ιεράκων και λύκων που – ως γνωστόν- στην αναμπουμπούλα χαίρονται.
Ο Schaeuble δεν έκρυψε ότι διαφωνεί με την πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό. Πρόσφατα παραλλήλισε τις μεταναστευτικές ροές με χιονοστιβάδα, που την προκάλεσε ένας απρόσεκτος σκιέρ, «καρφώνοντας» έτσι την Merkel και την επιλογή των ανοιχτών συνόρων για τους Σύρους φυγάδες του πολέμου.

Είναι κοινό μυστικό ότι Καγκελάριος και υπουργός Οικονομικών έχουν σχέση αγάπης και μίσους. Η σχέση τους δοκιμάστηκε, με αφορμή και την ελληνική κρίση, αλλά κανείς από τους δυο δεν ξεπέρασε τα όρια. Τώρα, όμως, με το προσφυγικό μετά βίας κοιτάζονται στα μάτια, γράφει η Handelsblatt. Γι' αυτό επέστρεψαν οι φήμες ότι η Merkel θα αποχωρήσει πριν από τη λήξη της θητείας της και θα αναλάβει ο Schaeuble. Ο 73χρονος υπουργός Οικονομικών είναι προσεκτικός όταν ρωτάται δημοσίως για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν το επιβεβαιώνει, ούτε το διαψεύδει, αλλά υπενθυμίζει ότι ο Konrad Adenauer ήταν 73 χρονών όταν έγινε Καγκελάριος. Αναλυτές που γνωρίζουν καλά τα γερμανικά πράγματα δεν δίνουν πολλές πιθανότητες στο σενάριο. Ωστόσο, παραδέχονται ότι ο Schaeuble περιμένει στη γωνιά του με ανοιχτά τα φτερά. Είναι προφανές ότι έχει ανοίξει για τα καλά το κουτί της Πανδώρας.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]