Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν "καθαρίζει" πολιτικούς αντιπάλους και Κούρδους

  • Η επόμενη ημέρα της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με την Δημοκρατία
  • Μαζικές συλλήψεις, κατασχέσεις εντύπων, ταραχές στο πρώτο 24ωρο μετά την νέα νίκη Ερντογάν στην Τουρκία
Μέσα σε περίπου 24 ώρες το κυρίαρχο καθεστώς στη χώρα φρόντισε να δείξει τα δόντια του «ακυρώνοντας» σχεδόν τη στιγμή κιόλας που εκστομίστηκαν από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου λέξεις όπως «ενότητα» και «ομοψυχία».

Δείγματα γραφής δίνει το καθεστώς στην Τουρκία μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων την Κυριακή, τα οποία αποκατέστησαν το κόμμα Ερντογάν στην πρότερη παντοδυναμία του. Το μέγα ερώτημα την επόμενη την εκλογών ήταν πως το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ο ίδιος ο Ερντογάν θα διαχειριστούν αυτή την έστω εξ ανάγκης, δεύτερη ευκαιρία που του έδωσαν οι ψηφοφόροι και το θριαμβευτικό ποσοστό του σχεδόν 50%. Και η απάντηση ήρθε και είναι απογοητευτική.

Μέσα σε περίπου 24 ώρες το κυρίαρχο καθεστώς στη χώρα φρόντισε να δείξει τα δόντια του «ακυρώνοντας» σχεδόν τη στιγμή κιόλας που εκστομίστηκαν από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου λέξεις όπως «ενότητα» και «ομοψυχία».

Τουλάχιστον 44 άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο 18 παράλληλων επιχειρήσεων της τουρκικής αστυνομίας ανά τη χώρα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί και στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας ενώ όλοι του φέρονται να έχουν σχέση με το κίνημα Χιζμέτ, του ποίου ηγείται ο ιεροδιδάσκαλος Φετουλάχ Γκιουλέ, πρώην μέντορας με μετέπειτα ορκισμένος αντίπαλος του Ερντογάν και του καθεστώτος. Η κατηγορία είναι πως είναι μέλη ομάδας που λειτουργεί στα πρότυπα του «παρακράτους» και στόχο έχουν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της χώρας και την κυβέρνηση.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή να κατασχεθούν όλα τα τεύχη τελευταίας έκδοσης του περιοδικού Nokta με την κατηγορία πως «υποκινεί βίαιες πράξεις» εξαιτίας του εξωφύλλου του στο οποίο υπάρχει φωτογραφία του Ερντογάν και ο τίτλος «2 Νοεμβρίου, Δευτέρα: Η αρχή του τουρκικού εμφυλίου πολέμου». Ο δε εκδότης και ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Το πρωί της Τρίτης τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν προκειμένου να συνεχίσουν το έργο που άφησαν στη μέση κατά την προεκλογική περίοδο και ναπλήξουν νέους στόχους του PKK στην ΝΑ Τουρκία στα σύνορα με το Νότιο Ιράκ. Καταφύγια, οχυρά και σημεία στα οποία εκτιμάται ότι φυλάσσεται οπλισμός, επλήγησαν σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις.

Την ίδια στιγμή οι τουρκικές αρχές επέβαλαν και απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Σιλβάν, κοντά στο προπύγριο των Κούρδων στο Ντιγάρμπακιρ μετά από συγκρούσεις που κατέληξαν στο θάνατο τουλάχιστον δύο νεαρών ηλικίας 18 και 20 ετών που οποίο έμελλε να είναι και οι πρώτοι νεκροί μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, αλλά δυστυχώς όπως φαίνεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να είναι και οι τελευταίοι. Στη περιοχή πάντως οι μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας μαίνονται καθώς υπάρχουν αναφορές πως νεαροί σκάβουν χαντάκια στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την πρόσβαση σε οχήματα της αστυνομίας.

Με ενδιαφέρον αναμένονται όμως και οι επόμενες κινήσεις των Νταβούτογλου-Ερντογάν σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση που εξήγγειλε ως πρωταρχικό στόχο ο πρωθυπουργός της χώρας, και μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «νέο σύνταγμα», που όμως απαιτεί 14 περισσότερες έδρες από όσες έχει σήμερα το ΑΚΡ- 316 αντί για 330 που απαιτούνται.
Πως θα κινηθεί λοιπόν προκειμένου να τις εξασφαλίσει, όταν η πόλωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο που το ίδιο το AKΡ καλλιέργησε δεν εκτονώθηκε με τις εκλογές αλλά μάλλον φαίνεται να οξύνεται και πως θα εξυπηρετηθεί ο στόχος της ενίσχυσης, σχεδόν σε απόλυτο βαθμό των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν;


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]