Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο πρώτος προϋπολογισμός αριστερής λιτότητας

«Πιστή» στις Μνημονιακές επιταγές η κυβέρνηση καταθέτει, εκτός απροόπτου, στη Βουλή το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος συνεχίζει τη σκληρή πολιτική λιτότητας των προηγούμενων… «γερμανοτσολιάδων», αφού ζητά από όλους τους φορολογούμενους να πληρώσουν πρόσθετους φόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Φτώχεια διαρκείας λοιπόν και με την πρώτη φορά Αριστερά, η οποία όχι μόνο διαγράφει το παρελθόν της και τις υποσχέσεις που έδωσε για να σκαρφαλώσει στην εξουσία, όχι μόνο αγνοεί τις θυσίες των πολιτών την τελευταία εξαετία, αλλά κλείνει επιδεικτικά τα μάτια ακόμη και στα τραγικά αποτελέσματα της 11μηνης διακυβέρνησής της που «βυθίζουν» τη χώρα στην ύφεση και εκτοξεύουν την ανεργία, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε μια ήδη «νεκρή» αγορά.

Έτσι, πολύ απλά, έρχονται με το νέο προϋπολογισμό να ζητήσουν 200 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια, 361 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, 301 εκατ. από την αύξηση της φορολογίας στην εισφορά αλληλεγγύης, 80,5 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου από τους ελεύθερους επαγγελματίες και 15 εκατ. ευρώ από τους αγρότες, αλλά και 1,4 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ.

Οι μεγάλοι «χαμένοι» θα είναι και πάλι οι «μη έχοντες», καθώς τα μεσαία εισοδήματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κληθούν να σηκώσουν τα βάρη του νέου προϋπολογισμού και των αλλαγών στις κλίμακες της φορολογίας, αφού στο εξής «πλούσιος» θα θεωρείται όποιος θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα 25.000-30.000 ευρώ.

«Χαμένοι», όπως πάντα άλλωστε, και τα συνήθη υποζύγια, μισθωτοί και συνταξιούχοι, που τόσα χρόνια υπερασπιζόταν η πρώτη φορά Αριστερά, αφού πολύ σύντομα θα «θυσιαστούν» στις νέες απαιτήσεις του τρίτου Μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ακολουθεί αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού και έως το τέλος του μήνα και στο οποίο θα προβλέπει και νέα κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Άλλωστε από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 3,6 δισ. ευρώ, ποσό από το οποίο εύκολα μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα για σειρά μέτρων που στην πορεία ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες «αναταράξεις» εντός και εκτός κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά και να κλείσουν «τρύπες» του προϋπολογισμού, ακόμη και αυτές που θα ανοίξουν από τις επικείμενες προσλήψεις ημετέρων στο δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος θα είναι μεγάλες και θα κρύβουν τεράστιες επιβαρύνσεις για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αφού, όχι μόνο οι φοροαπαλλαγές θα μειωθούν το επόμενο έτος, αλλά ούτε το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί στο ύψος των προεκλογικών εξαγγελιών των 12.000 ευρώ, το πολύ μέχρι το όριο της φτώχειας να ανέλθει, ενώ οι νέοι συντελεστές που θα ξεκινούν από 5% και θα φτάνουν ίσως και το 50% θα δώσουν το οριστικό χτύπημα στη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας μας, ισοπεδώνοντας τη μεσαία τάξη.

Στην εξαθλίωση όμως θα οδηγηθούν και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, όχι μόνο γιατί θα φορολογούνται από το 2016 και για τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει εάν δεν έχουν προλάβει να στείλουν στα Δικαστήρια τους ενοικιαστές τους, αλλά και γιατί ετοιμάζεται και η αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια. Μια απόφαση που εκκρεμεί άλλωστε ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από την τελευταία πρόταση που προέβλεπε ότι για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής να αυξηθεί στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%).

Δημοσιονομικές Παρεμβάσεις Σύμβασης Οικονομικής Συμφωνίας 2015-2016, αναλυτικά και ανά υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης (ποσά σε καθαρή ετήσια βάση και σε εκατ. ευρώ)


Πηγή Liberal

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]