Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πολιτική των ανοικτών συνόρων είναι αδιέξοδη για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Γράφει ο Περικλής Νεάρχου
Πρέσβυς ε.τ.

Με τον ερχομό του χειμώνα και των πολλών μποφόρ στο Αιγαίο, θα ανέμενε κανείς μία ύφεση στο τσουνάμι των προσφύγων και λαθρομεταναστών. Διαπιστώνει όμως κανείς ότι αντί να επέλθει ύφεση, αυξάνονται οι αναπόφευκτες τραγωδίες. Οι αδίστακτοι δουλέμποροι εξωθούν ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τη θάλασσα, να διαπλεύσουν το Αιγαίο με 8 μποφόρ και πάνω σε πρόχειρα πλεούμενα, που δεν παρέχουν καμία απολύτως ασφάλεια.

Πού είναι η συνεργασία της Τουρκίας, που προεβλήθη τόσο θορυβωδώς στην Ευρώπη και για την οποία ζήτησε και κατ’ αρχήν πήρε τόσο αδρά ανταλλάγματα ο Ταγίπ Ερντογάν;

Για όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν συστηματικά την τουρκική πολιτική, η συμπεριφορά αυτή της Άγκυρας δεν αποτελεί έκπληξη. Η Τουρκία δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα, το οποίο έχει αναγάγει σε μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο. Θέλει να το συντηρεί και να το χρησιμοποιεί, υποδυόμενη μάλιστα το θύμα, που κάνει δήθεν πολύ περισσότερα από την Ευρώπη για την υποδοχή και την περίθαλψη των προσφύγων.

Απαριθμεί για τον λόγο αυτό τα 2 εκατ. περίπου προσφύγων από τα Συρία που κατέφυγαν στο έδαφός της. Παραλείπει όμως να κάνει αναφορά στον δικό της ρόλο και στις δικές της ευθύνες στον πόλεμο στη Συρία.
Παραλείπει επίσης το γεγονός ότι οι γειτονικές χώρες μίας εμπόλεμης χώρας είναι αυτές που φέρουν το κύριο βάρος των προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία.

Η πολιτική των ανοικτών συνόρων, με την περιβόητη Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Άσυλο, μετατρέπει την Ευρώπη και την Ελλάδα σε όμηρος της Τουρκίας.

Εφόσον δεν γίνεται εξαρχής και πρακτικά είναι δύσκολο να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ πραγματικών προσφύγων και λαθρομεταναστών, η πολιτική των ανοικτών συνόρων λειτουργεί σαν μαγνήτης για όλους όσους θέλουν, για τους γνωστούς λόγους, να μπουν στην Ευρώπη. Η επαναπροώθηση, που προβλέπεται για όσους δεν αναγνωρισθούν τελικά ως πρόσφυγες, είναι δύσκολο να διεκπεραιωθεί και καταλήγει να αφορά ένα μικρό μέρος μόνο από το τσουνάμι των εισερχομένων.

Με ανοικτά τα ευρωπαϊκά σύνορα, το κίνημα των προσφύγων και λαθρομεταναστών είναι ανεξάντλητο, γιατί προσλαμβάνει και διαστάσεις ενός απίστευτου δουλεμπορίου ανθρώπων. Οι δουλέμποροι αποκομίζουν τεράστια κέρδη και έχουν κάθε λόγο να το προωθούν και να το επαυξάνουν. Δεν διστάζουν μάλιστα να παραγνωρίζουν εγκληματικά κάθε όριο ασφαλείας, θεωρώντας ότι οι πνιγμοί κάθε τόσο στο Αιγαίο ή στο πέρασμα προς την Ιταλία συντηρούν την ευαισθησία της κοινής γνώμης και συμβάλλουν στην διατήρηση των ανοικτών συνόρων και στην ενίσχυση των μέσων διασώσεως, που είναι ταυτόχρονα και μέσα μεταφοράς στην Ευρώπη.

Η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας έδωσε νέα ώθηση στη μαζικότητα του κινήματος αυτού. Η πολιτική όμως αυτή έφτασε γρήγορα στα όριά της. Η δημοφιλία της καγκελαρίου Μέρκελ πέφτει κατακόρυφα.
Οι αντιδράσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αρχής γενομένης από τα Βαλκάνια, είναι επίσης ιδιαίτερα έντονες και αρνητικές. Μετά την Ουγγαρία και άλλες χώρες εξαγγέλλουν φράχτες και κλείσιμο συνόρων.

Πού πάει η Ελλάδα κάτω από αυτές τις συνθήκες; Η πολιτική της να εφαρμόσει ανεπιφύλακτα την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Άσυλο, προσέδωσε μεγαλύτερες ακόμη διαστάσεις σε ένα πρόβλημα που γι αυτήν έχει χαρακτήρα ασύμμετρου πολέμου εκ μέρους της Τουρκίας. Έσπευσε τώρα να δεχθεί, υπό την απατηλή μορφή των δήθεν κέντρων προσωρινής κρατήσεως (hot spots), τη φιλοξενία 50.000 μεταναστών και την επιδότηση ενοικίου για 20.000.

Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και ολέθρια για την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στην Ευρώπη για μία άλλη πολιτική, που δεν αφήνει ανοικτά τα σύνορα με πρόσχημα το άσυλο και δεν θα συγχέει εκ των πραγμάτων πρόσφυγες και λαθρομετανάστες.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να επανέλθει στον εθνικό έλεγχο των συνόρων της, αναστέλλοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Άσυλο για λόγους εκτάκτων συνθηκών και εθνικής ασφάλειας.

Πηγή εφημ. «Το Παρόν»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]