Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θρίλερ στο Μάλι από επίθεση τζιχαντιστών σε πολυτελές ξενοδοχείο

Τέλος στην κατάσταση ομηρίας σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μετά από επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων του Μαλί, σε συνεργασία με γαλλικές και αμερικανικές δυνάμεις, σε ξενοδοχείο της πολυτελούς αλυσίδας Radisson Blu στην πρωτεύουσα της χώρας.

Τουλάχιστον 10 ένοπλοι που εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, φωνάζοντας «Allahu Akbar» (Ο Θεός Είναι Μεγάλος, στα αραβικά), κράτησαν για ώρες δεκάδες ομήρους.

Οι υποστηρικτές μιας αφρικανικής τζιχαντιστικής οργάνωσης -παρακλάδι της Αλ Κάιντα- ανέλαβαν πριν από λίγο την ευθύνη για την επίθεση, με μήνυμα που ανήρτησαν στο Twitter.

Eνημέρωση: 18:37

Η ομηρία στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό τελείωσε, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Oι στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA) βρήκαν περίπου 27 πτώματα σε δύο διαφορετικούς ορόφους στο πολυτελές ξενοδοχείο του Μπαμακό, της πρωτεύουσας του Μαλί, όπου εισέβαλαν νωρίτερα σήμερα δύο ένοπλοι, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για έναν πρώτο απολογισμό.

Οι στρατιώτες είδαν 12 πτώματα στο υπόγειο του κτιρίου και άλλες 15 σορούς στο δεύτερο όροφο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Επιπλέον μία στρατιωτική πηγή του Μαλί ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο ένοπλοι έχουν σκοτωθεί.

Οι έρευνες συνεχίζονται στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

Eνημέρωση 18:17

Νεκροί όλοι οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο, μεταδίδει το Reuters.

Eνημέρωση: 18:16

Oι ένοπλοι που επιτέθηκαν εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μαλί, δεν κρατούν πλέον άλλους ομήρους, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας, ο συνταγματάρχης Σαλίφ Τραορέ.

«Δεν κρατούν πλέον κανέναν όμηρο αιχμάλωτο και μια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας διεξάγεται για τον εντοπισμό τους» επισήμανε ο Τραορέ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου έπειτα από μια ομηρία που διήρκησε πολλές ώρες στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

Στο μεταξύ οι σοροί 18 ανθρώπων βρέθηκαν εντός του ξενοδοχείου γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μιας πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ξένης χώρας.

«Δέκα οκτώ πτώματα εντοπίστηκαν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί, διευκρινίζοντας ότι οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις που ήρθαν από τη Μπουρκίνα Φάσο έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του ξενοδοχείου και «συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο πλευρό των δυνάμεων του Μαλί».

Eνημέρωση: 17:16

Έξι πολίτες των ΗΠΑ είναι μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από το ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μαλί, όπου ένοπλοι συνέλαβαν σήμερα όμηρους 170 ανθρώπους, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Ο συνταγματάρχης του στρατού Μαρκ Τσιντλ, εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ, είπε ακόμη πως ειδικές δυνάμεις προσφέρουν τη βοήθειά τους στο επεισόδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα Μπαμακό. Το Πεντάγωνο είχε δηλώσει νωρίτερα πως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βοηθούν τις δυνάμεις του Μαλί προκειμένου οι όμηροι να απελευθερωθούν με ασφάλεια.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις βοηθούν στη μεταφορά των πολιτών σε ασφαλές μέρος ενώ οι δυνάμεις του Μαλί ασφαλίζουν το ξενοδοχείο», διευκρίνισε η αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπαλντανζά. Από την πλευρά της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μαλί «επιβεβαιώνει» τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αμερικανοί πολίτες βρίσκονταν στο ξενοδοχείο τη στιγμή που εκδηλώθηκε η επίθεση, είχε αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εξάλλου, ειδικές γαλλικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Μπαμακό, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

«Ανταποκρινόμενος σε αίτημα των αρχών του Μαλί, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αποφάσισε την αποστολή ενός αποσπάσματος γαλλικών ειδικών δυνάμεων» από την Μπουρκίνα Φάσο. Τα στοιχεία αυτά «βρίσκονται επιτόπου από τις 14:00 γαλλική ώρα» (15:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το υπουργείο.

Στο μεταξύ, επτά Αλγερινοί, από τους οποίοι οι έξι είναι μέλη μιας επίσημης αλγερινής αντιπροσωπείας, που διέμεναν στο ξενοδοχείο Radisson, αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APS.

Η απελευθέρωση της αντιπροσωπείας αυτής, που αποτελείται κυρίως από διπλωμάτες, επιτεύχθηκε χάρη στη συνδυασμένη δράση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί (Minusma) και των ενόπλων δυνάμεων του Μαλί, δήλωσε ο Ραμτάνε Λαμάρα προσθέτοντας πως ένας έβδομος αλγερινός υπήκοος, στέλεχος σε γαλλική επιχείρηση, έχει επίσης απομακρυνθεί από το ξενοδοχείο.

Eνημέρωση 17:12

Eιδικές δυνάμεις των ΗΠΑ συνδράμουν τις προσπάθειες διάσωσης σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Μαλί που δέχθηκε επίθεση από ισλαμιστές ενόπλους οι οποίοι συνέλαβαν 170 ανθρώπους ως ομήρους, μεταδίδει το CNN.

Το CNN ανέφερε πως μέλη του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ απομακρύνουν Αμερικανούς σε ασφαλή μέρη, αλλά πως δεν είναι σαφές κατά πόσον Αμερικανοί εμπλέκονται απευθείας στην ομηρεία ή απλώς διαμένουν αλλού στο Μαλί.

Συνολικά «125 πελάτες και 13 υπάλληλοι παραμένουν μέσα στο κτίριο» του ξενοδοχείου Radisson του Μπαμακό όπου μια ομηρεία βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέφερε ο ξενοδοχειακός όμιλος Rezidor στο Λονδίνο.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαθέτουμε, 125 πελάτες και 13 υπάλληλοι βρίσκονται πάντα μέσα στο κτίριο» του ξενοδοχείου Radisson Blu του Μπαμακό, δήλωσε εκπρόσωπος του ομίλου στις 13:50 ώρα Γκρίνουιτς (15:50 ώρα Ελλάδας).

Eνημέρωση: 16:10

Ένας Έλληνας, ο Μιχάλης Σκαπούλης, κατάφερε να διαφύγει σώος από το ξενοδοχείο στο Μάλι.




Eνημέρωση: 15:35

Για προληπτικούς λόγους οι σημερινές πτήσεις της Air France από και προς το Μπαμακό έχουν ματαιωθεί, ανέφερε η εταιρία.

Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που βρισκόταν στην Ντζαμένα για μια περιφερειακή σύνοδο αφιερωμένη στην τρομοκρατία στο Σαχέλ, αναχώρησε σήμερα από την πρωτεύουσα του Τσαντ, έπειτα από την επίθεση στο ξενοδοχείο του Μπαμακό, μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP .

Τέλος, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως πέντε από τα επτά μέλη των πληρωμάτων καμπίνας της Turkish Airlines διασώθηκαν από το ξενοδοχείο Radisson.

Ο Νταβούτογλου είπε επίσης πως οι αρχές είναι σε επαφή με τα άλλα δύο μέλη των πληρωμάτων καμπίνας που εργάζονται για την κρατική αεροπορική εταιρεία.

Eνημέρωση: 14:30

Πριν από λίγο η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πως περίπου 80 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι. «Ο ειδικές δυνάμεις μας απελευθέρωσαν περίπου τριάντα ομήρους και άλλοι κατάφεραν να ξεφύγουν μόνοι τους», δήλωσε από την πλευρά του ο συνταγματάρχης Τραορέ.

Ένας από τους ομήρους που αφέθηκε ελεύθερος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε ότι άκουσε τους ενόπλους να μιλούν αγγλικά.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους Γάλλους που βρίσκονται σε ευαίσθητες χώρες να λάβουν τα μέτρα τους, ενώ περίπου σαράντα επίλεκτοι Γάλλοι χωροφύλακες αναχώρησαν για το Μαλί.
«Ζητώ από τους πολίτες μας σε ευαίσθητες χώρες να λάβουν τα μέτρα τους», είπε ο Ολάντ στο περιθώριο μιας συνάντησης ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι (COP21) παρουσία περισσότερων από 120 ξένων ηγετών.

Περίπου σαράντα χωροφύλακες της GIGN (Ομάδα Επέμβασης της Εθνικής Χωροφυλακής), που είναι ειδικευμένοι σε καταστάσεις ομηρείας, βρίσκονται καθ΄οδόν προς το Μπαμακό, ανακοίνωσε από την πλευρά του το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι χωροφύλακες της GIGN θα σταλούν σήμερα σε αποστολή για την παροχή συμβουλών και υποστήριξης στην επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας του Μαλί και δέκα χωροφύλακες του Ινστιτούτου Εγκληματολογικής Έρευνας της Εθνικής Χωροφυλακής (IPCGN), θα τους συνοδεύσουν», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Στο μεταξύ, η διεύθυνση της Air France ανακοίνωσε ότι 12 υπάλληλοι της εταιρίας που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο την ώρα της επίθεσης των ενόπλων βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος.

Eνημέρωση: 13:30

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, η Γαλλία παρέχει επιμελητειακή στήριξη και πληροφορίες.
Η ταυτότητα των δραστών ή της οργάνωσης στην οποία ανήκουν δεν έχει γίνει γνωστή.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση στο ξενοδοχείο από την σύμβουλό εθνικής ασφαλείας Σούζαν Ράις.

Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή δήλωσαν ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει το ξενοδοχείο και έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συνοικία.

Το μεγαλύτερο μέρος του 2012, ένοπλοι ισλαμιστές, εκ των οποίων κάποιοι με διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, είχαν καταλάβει το Βόρειο Μαλί. Παρότι απομακρύνθηκαν από την περιοχή έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση υπό τους Γάλλους, συνεχίστηκαν τα σποραδικά περιστατικά βίας.

Ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι, τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με το Reuters οι ένοπλοι μετακινόντουσαν από όροφο σε όροφο ενώ, μερικοί από τους ομήρους που αφέθηκαν ελεύθεροι δήλωσαν πως τους άκουσαν να συνομιλούν στα αγγλικά.

Eνημέρωση: 13:00

Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι τουλάχιστον επτά κινέζοι τουρίστες βρίσκονται μεταξύ των ομήρων, ενώ τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μεταξύ των ομήρων υπάρχουν και έξι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines. Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, υπάρχουν και Γάλλοι όμηροι.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας, οι δράστες κινούνται στο ξενοδοχείο από όροφο σε όροφο, το οποίο διαθέτει 190 δωμάτια, κι έχουν φθάσει στον έβδομο.

Eνημέρωση: 12:00

Πριν από λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Ασφαλείας, μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαλί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή απομάκρυναν "δεκάδες άτομα" από το ξενοδοχείο. Το Ρόιτερς, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, μετέδωσε ότι οι δράστες απελευθέρωσαν κάποιους ομήρους, περιλαμβανομένων όσων γνώριζαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν δύο γυναίκες ομήρους, ενώ ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ότι οι ένοπλοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο κι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο γύρω στις 7 το πρωί τοπική ώρα παραβιάζοντας την μπάρα ασφαλείας.

Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι στην επίθεση τραυματίστηκαν δύο φρουροί ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας.

Eνημέρωση: 11:10

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγή ασφαλείας, το ξενοδοχείο διαθέτει 190 κλίνες, ενώ οι δράστες τους οποίους η πηγή ασφαλείας αποκαλεί τζιχανιστές, φέρεται ότι εισήλθαν νωρίς το πρωί στην περίμετρο του ξενοδοχείου με αυτοκίνητο το οποίο έφερε διπλωματικές πινακίδες.

Μία ισλαμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πέντε νεκρούς τον περασμένο Μάρτιο σε εστιατόριο του Μπαμακό, όπου συχνάζουν ξένοι.

Eνημέρωση: 11:00

Η εταιρεία Rezidor στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων αναφέρει σε Δελτίο Τύπου ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει, δύο δράστες κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους».

«Πολύ νωρίς το πρωί σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Προφανώς έγινε προσπάθεια να συλληφθούν όμηροι. Η αστυνομία βρίσκεται επί τόπου κι έχει αποκλείσει την περιοχή», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.

Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι «έχει ενημερωθεί για μία επιχείρηση με ανταλλαγή πυρών στο Radisson Hotel, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη» και κάλεσε τους πολίτες της να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή είπαν ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει το ξενοδοχείο κι έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συγκεκριμένη συνοικία.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]