Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απειλή παγκόσμιου «τζιχάντ» οδηγεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο;

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Είναι πλέον δεδομένο πως η τρομοκρατία έχει έρθει στην επιφάνεια με την μέγιστη δυνατή ισχύ της. Απειλεί χώρες και έχει την χειρότερη δυνατή μορφή. Πρόκειται για θρησκευτική τρομοκρατία, η οποία έχει βαθιές ρίζες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι ένα φαινόμενο που οι υπηρεσίες πληροφοριών, ασφάλειας και αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών (αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες) δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν ποτέ. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ένα «αφήγημα» που έχει αρκετές σκοτεινές ιδιαιτερότητες, οι οποίες συνδέονται τόσο με αραβικές όσο και με δυτικές χώρες.

Ποιοι στηρίζουν τους τζιχαντιστές

Ο Μπρούνο Σίρα, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η παγκόσμια Τζιχάντ» καταγγέλλει τους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ζητά να σταματήσει η οικονομική και ιδεολογική στήριξή του από χώρες όπως η Σ. Αραβία.

Γαλλία, Ρωσία και ΗΠA αντιδρούν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με ενίσχυση των βομβαρδισμών εναντίον στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία. Θα αποκομίσουν άραγε οφέλη; Είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης;
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η παγκόσμια Τζιχάντ» Μπρούνο Σίρα έχει τους ενδοιασμούς του. Καταρχήν, σε ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό ματς που ακυρώθηκε στο στάδιο του Ανόβερου τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάρει μια εντελώς διαφορετική τροπή, μια και είναι βέβαιος ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο το Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει σταθερές και εκτεταμένες δομές σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Γερμανία η Αυστρία και η Ελβετία.

«Με τη δράση τους υπολογίζουν στο φόβο», υποστηρίζει ο Μπρούνο Σίρα σε συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF). «Η τρομοκρατία παράγει φόβο και ανασφάλεια. Οι άνθρωποι αναρωτιούνται εάν μπορούν να πάνε στη χριστουγεννιάτικη αγορά, στο γήπεδο. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια με την οποία πρέπει να ζήσουν τα επόμενα χρόνια η ευρωπαϊκή, η δυτική κοινή γνώμη, αφού από την αρχή το Ισλαμικό Κράτος έχει πάρει την κατεύθυνσή του. Και αυτή δεν είναι μόνο περιφερειακή, αλλά παγκόσμια εναντίον μιας ανοιχτής και ελεύθερης κοινωνίας. Αυτό είναι το τίμημα με το οποίο θα πρέπει να ζήσουμε» ανέφερε σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Ο Μπρούνο Σίρα στις πολλές επισκέψεις του σε τζαμιά στη Γερμανία έχει συναντήσει τζιχαντιστές που λένε ανοιχτά ότι βρίσκονται σε πόλεμο με τη Δύση. Κι αυτό το γνωρίζουν οι γερμανικές αρχές ασφαλείας. Το καίριο ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει κανείς εναντίον των τζιχαντιστών.
«Τι άλλο νομίζετε ότι μπορεί να γίνει εκτός όσων προβλέπονται από το κανονιστικό μας πλαίσιο;», απαντά. «Ευτυχώς στη Γερμανία έχουμε ελευθερία άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων. Μέσα σε αυτό εντάσσεται και το ότι τα τζαμιά πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Θα πρέπει να κάνουμε μια βασική διαφοροποίηση. Δεν είναι κάθε τζαμί που πηγαίνουν να προσευχηθούν σαλαφιστές και τζιχαντιστές, χώρος συγκέντρωσής τους. Ένα τέμενος είναι ένας ανοιχτός χώρος για τον κάθε πιστό Μουσουλμάνο και θα πρέπει να μείνει ανοιχτός. Θέλετε να κλείσει; Εγώ όχι».

Ο γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας υποστηρίζει ότι με τον τρόπο που η αντιδρά η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Είναι σαν να ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Πούτιν» λέει χαρακτηριστικά. «Με στρατιωτικά μέσα δεν θα γίνει τίποτα. Διότι όσο καιρό το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να διατηρηθεί, επειδή έχει χρήματα, έχει όπλα, επειδή στηρίζεται ιδεολογικά από τη Σ. Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να μην μιλήσω για τον απαράδεκτο ρόλο της Τουρκίας, όσο καιρό αυτή η υποστήριξη κρατά εν ζωή το Ισλαμικό Κράτος, άλλο τόσο η οργάνωση θα συνεχίσει να υπάρχει, να επεκτείνεται και μάλιστα παγκόσμια».

Μπορεί ωστόσο να καταπολεμηθεί το χαλιφάτο εκ των ένδων; «Και πώς μπορεί αυτό να συμβεί;», θέτει το ρητορικό ερώτημα. «Το Ισλαμικό Κράτος κρατιέται στη ζωή επειδή οι σουνίτες στο Ιράκ και στη Συρία το ενισχύουν από τους υπόγειους πόρους τους.
Αλλά τι συμφέρον θα είχαν να μην το κάνουν, όσο καιρό καταπιέζονται με τον πιο βίαιο τρόπο από τη σιιτική κυβέρνηση μειοψηφίας του Ιράκ;
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε είναι ότι επικρατεί αμηχανία. Θα ήταν αστείο να πούμε ότι πρέπει να διοργανώσουμε στρογγυλά τραπέζια, να χρησιμοποιήσουμε στρατηγική αποκλιμάκωσης, τίποτα από αυτά δεν θα έχει αποτέλεσμα απέναντι σε αυτή τη πικρή πραγματικότητα ενός νέου τριακονταετούς θρησκευτικού πολέμου που μόλις αρχίζει στην Εγγύς και Μ. Ανατολή. Διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται».

Σε δύο στρατόπεδα η «συμμαχία» απέναντι στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

Σε δύο στρατόπεδα η «συμμαχία» απέναντι στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος: Η Γαλλία προσέρχεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικό της ψήφισμα, απέναντι σε προσχέδιο της Ρωσίας, που υπογραμμίζει τη σημασία συνεργασίας στις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή
Στόχος του γαλλικού κειμένου, τονίζει το Παρίσι, είναι να διασφαλιστεί πως η διεθνής κοινότητα είναι «ενωμένη απέναντι στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, στους διαδρόμους γύρω από το Συμβούλιο Ασφαλείας κυκλοφορεί εκτός από το γαλλικό προσχέδιο και ανανεωμένο, παλαιότερο ρωσικό κείμενο για τη μάχη εναντίον της ISIS, το οποίο είχε προσκρούσει στο βέτο της Βρετανίας.
Το ρωσικό κείμενο, που είχε αρχικά συνταχθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η Ρωσία επαναφέρει με μικρές τροποποιήσεις, καλεί χώρες που πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της ISIS και άλλων δικτύων να συντονίζονται «με τις χώρες στις οποίες επιχειρούν».

Στην περίπτωση της Συρίας, αυτό σημαίνει συντονισμό με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, κάτι που για τις δυτικές χώρες παραμένει κόκκινη γραμμή.

Ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ ανέφερε πως το γαλλικό προσχέδιο που κυκλοφορεί είναι «σύντομο, ισχυρό και επικεντρώνεται στη μάχη εναντίον του κοινού εχθρού».
«Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε τη ρωσική πρόταση συνεισφορά που θα εξετάσουμε προσεκτικά» είπε ο Ντελάρτ, δείχνοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να συνενώσει τα προσχέδια.

Έσπειραν τρόμο και απειλούν με παγκόσμιο πόλεμο

Μετά από αυτό το «σκιαγράφημα» των συμμάχων και αντιπάλων του DAESΗ (ISIS), γίνεται κατανοητό πως τόσο οι σύμμαχοι των αποκεφαλιστών, όσο και οι αντίπαλοί τους, έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία παρά διαφορές που να τους χωρίζουν.

Στο ερώτημα, αν θα τολμήσει η Δύση να επιτεθεί με ένα ενιαίο μέτωπο κατά των φανατικών ισλαμιστών του DAESH, η απάντηση τείνει να είναι αρνητική.
Ο κύριος λόγος, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να καταστραφεί ένα πολύ καλό εργαλείο αναδόμησης της γεωπολιτικής ισχύος, το οποίο κατασκευάστηκε με μεγάλη προσοχή για να αποδώσει συγκεκριμένα οφέλη.

Επίσης, ένας άλλος λόγος, είναι το αποτέλεσμα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι, αλλά και οι επόμενες ημέρες, που σκόρπισαν τρόμο στην Ευρώπη (και όχι μόνο). Η πρόφαση (που έχει απόλυτα λογική βάση) του φόβου μίας παγκόσμιας τζιχάντ, ενός παγκόσμιου πολέμου των ισλαμιστών κατά δυτικών χωρών, είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας αναβλητικότητας ενός πανίσχυρου χτυπήματος κατά του DAESH (ISIS). Οι ήδη υπάρχουσες συζητήσεις και αναφορές για ενεργοποίηση υπεράσπισης του Ισλάμ, από τους απανταχού μουσουλμάνους του πλανήτη, δημιουργούν περισσότερα και μεγαλύτερα φοβικά σύνδρομα στα πιθανά αυριανά θύματα, πολίτες δυτικών χωρών, μίας τέτοιας εξέλιξης. Οπότε είναι πιθανότερο να επιλεγεί μία ήπια δυτική αντίδραση, για την «ασφάλεια» των πολιτών, έναντι των τρομοκρατών. Θα πρόκειται, φυσικά, για μία ευθεία υποχώρηση απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά οι «αρμόδιοι» των διεθνών ΜΜΕ θα αναλάβουν να αναστρέψουν την θλιβερή εικόνα των πολιτικών νάνων που παριστάνουν τους ηγέτες των δυτικών χωρών.

Δυστυχώς, η δοκιμή κατασκευή, αλλά κυρίως οι διεθνείς χορηγοί – κατασκευαστές του DAESH (ISIS) είναι αυτοί που απαγορεύουν την συντριβή του ιδανικού εργαλείου επιβολής μίας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, η οποία δομείται με ταχύτατους πολιτικούς και οικονομικούς ρυθμούς και δεν διστάζει να συνθλίβει χώρες, να αναδιατάσσει σύνορα και να επιβάλει τα συμφέροντα εκείνων που σχεδιάζουν μία παγκόσμια κυβέρνηση…

Γνωρίζοντας την ρήση που λέει πως «όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός χαμογελάει…» αναμένουμε τις εξελίξεις και ιδιαίτερα την αντίδραση από τον ρωσικό παράγοντα που γίνεται έντονη προσπάθεια να απομονωθεί και να αποδυναμωθεί στον παγκόσμιο χάρτη ισχύος…

ΥΓ: Και τελικά, τίθεται και ένα ακόμη φρικτό ερώτημα: Όσα έγιναν στο Παρίσι ήταν πραγματικά ή μήπως ήταν μία καλοσκηνοθετημένη παράσταση σε μία μαζική επιχείρηση άσκησης βίας και ελέγχου των μαζών; Εϊδαμε τα πτώματα των τρομοκρατών; Είδαμε διαμελισμένους; Ή μήπως είδαμε απλές φωτογραφίες; Το σκηνικό της βομβίστριας που ανατινάχτηκε σε καφέ χωρίς να σπάσουν ούτε τα τζάμια, αφήνει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά...
Τα βίντεο που ακολουθούν, τα αφήνουμε χωρίς δικά μας περαιτέρω σχόλια...






Πληροφορίες από DailyMail, ThePressProject, RT, DW


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Κύριε Γεωργίου, είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει για τα γεγονότα που συμβαίνουν. Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]