Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Δύση μπαίνει στο παιχνίδι

Το δράμα του Παρισιού ανοίγει το δρόμο της διπλής συναίνεσης σε Βιέννη και Αττάλεια, με επιτάχυνση των συνομιλιών για το συριακό και συμφωνία των ηγετών της G20 για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Γράφουν οι Σεργκέι Στρόκαν και Βλαντίμιρ Μιχέεφ

Θα μπορούσε να είναι σύμπτωση, ωστόσο ο απειλητικός χαρακτήρας αλλά και η ίδια η έκταση της γαλλικής τραγωδίας της 13ης Νοεμβρίου συγκλονίζουν τις πρωτεύουσες του κόσμου, επιταχύνοντας το βηματισμό των συνομιλιών της Βιέννης για το συριακό, κι ενισχύοντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στην Αττάλεια για την καταπολέμηση του ISIS.

H τετ α τετ συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που διήρκεσε 35 λεπτά στο περιθώριο της Συνόδου στην Αττάλεια - την πρώτη σύνοδο μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης- σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή στην μακρόχρονη παύση των μεταξύ τους συναντήσεων.

Ο Πούτιν συνομίλησε επίσης και με ηγέτες που δεν τους είδε ούτε για την ουκρανική κρίση, όπως τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ούτε για την τύχη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν. Πιθανότατα, η επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών στην Γαλλία διευκόλυνε αυτές συναντήσεις.

Να σημειωθεί ότι η αναπάντεχη αντίθεση που είχε προκύψει στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Brisbane, όταν ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ απείλησε να «αρπάξει από τον γιακά» τον Ρώσο Πρόεδρο, έκανε τον Πούτιν να φύγει νωρίτερα, λόγω εχθρικού κλίματος.

Πρόοδος στη Βιέννη

Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής στην Αττάλεια, οι υπουργοί Εξωτερικών στη Βιέννη συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα για μια πολιτική διευθέτηση στο συριακό, με στόχο την εγκαθίδρυση μέσα σε έξι μήνες «αξιόπιστης και χωρίς αποκλεισμούς ανοικτής διακυβέρνησης» και στην εκκίνηση της διαδικασίας για την κατάρτιση νέου συντάγματος, με απώτερο στόχο τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών εντός 18 μηνών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μούν χαρακτήρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη Βιέννη «μια σπάνια διπλωματική ευκαιρία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία». Ακόμη και το επιφυλακτικό Al Jazeera, σχολίασε για τη συναίνεση της Βιέννης πως «φαίνεται να έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος».

Κοινή απειλή το Ισλαμικό Κράτος

Θα μπορούσε άραγε το δράμα του Παρισιού να ανάψει το πράσινο φως για επικοινωνία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης; Ο Γιούρι Ρογκούλεφ, διευθυντής του Ιδρύματος Αμερικανικών Σπουδών Franklin D. Roosevelt στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, μας μίλησε για τους περίπλοκους διπλωματικούς συμβιβασμούς.

«Η τραγωδία που συνέβη σε έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη άλλαξε τη συνολική κατάσταση. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Βιέννη έδειξε ότι είναι εφικτή η συμφωνία για το συριακό. Οι επιθέσεις των τρομοκρατών στο Παρίσι απέδειξαν ότι υπάρχει μια κοινή ατζέντα. Η προηγούμενη αντι-τρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ και των συμμάχων της ενάντια στους ισλαμιστές μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία δεν απέδωσε καρπούς, και βεβαίως δεν μείωσε τις δυνατότητές τους να εξαπολύσουν ένα χτύπημα στην επικράτεια της Δύσης. Πρόκειται για μια απειλή που δεν αφορά μόνο τη Ρωσία, τη Συρία και την Τουρκία, αλλά αφορά γενικότερα την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

- Στον απόηχο της συνάντησης Πούτιν-Ομπάμα, οι G20 εξέδωσαν μια σκληρή ανακοίνωση υπογραμμίζοντας τη συνεργασία και των 20 στην καταπολέμηση του ISIS. Ωστόσο, αργότερα το Κρεμλίνο επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις στη στρατηγική και διάσταση απόψεων στην τακτική που πρέπει να εφαρμοστεί. Θα μπορούσατε να μας αποκρυπτογραφήσετε αυτές τις δηλώσεις;

«Ο στρατηγικός στόχος είναι η συντριβή της τρομοκρατίας. Δεν μπορείς να το διαχωρίσεις αυτό, ειδικά στη Μέση Ανατολή, όπου όλοι πολεμούν εναντίον όλων, και πολλά κράτη εμπλέκονται στις εχθροπραξίες. Η ενότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία, στο βαθμό που υπάρχει συναίνεση σχετικά με τον τελικό στόχο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ρωσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία. Τώρα είναι αναγκαίο να καθορίσουν και να συμφωνήσουν για την μορφή των συντονισμένων στρατιωτικών και πολιτικών δράσεων».

«Η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί στο έδαφος»

- Οι G20 έθεσαν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του ISIS και της τρομοκρατίας γενικότερα. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μία ημέρα μετά τη θετική έκβαση των συνομιλιών της Βιέννης. Με δεδομένες τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Βιέννη και στη σύνοδο κορυφής της G20, βλέπετε κάποια σύγκλιση στην προσέγγιση Ρωσίας- ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης εντός της Συρίας και γύρω από αυτή;

«Η ρωσική θέση από την αρχή ήταν ότι για την τύχη του Άσαντ θα πρέπει να αποφασίσει ο λαός της Συρίας και όχι η Μόσχα ή η Ουάσιγκτον. Και δεύτερον, η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί στο έδαφος. Είναι αδύνατο να νικήσουμε τον ISIS από αέρος. Όταν επιτευχθεί η νίκη, τουλάχιστον σε βασικές περιοχές, τότε θα είναι και η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός της Συρίας».

Κι ενώ η διάσταση απόψεων αναφορικά με το μέλλον του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλλά και για το αν θα υπάρξει εκεχειρία μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αντιπολίτευσης παραμένει, οι 19 ενδιαφερόμενοι διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών, αργά αλλά σταθερά πιέζουν για πολιτική διευθέτηση της εμφύλιας διαμάχης στη Συρία.

Μετά το δράμα του Παρισιού και τις επιπτώσεις του στην ψυχολογία του έθνους, η διπλή συναίνεση που επιτεύχθηκε σε Βιέννη και Αττάλεια δύσκολα μπορεί να απορριφθεί ως ασήμαντη περίσταση.

Πηγή RBTH


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]