Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι της Δύσης

Για χρόνια, οι δυτικοί τρέμουν μπροστά στην πιθανότητα μιας επίθεσης «τύπου Βομβάης», με πολλούς τρομοκράτες και μεγάλο αριθμό στόχων σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Η πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι, οι τζιχαντιστές και η επίθεση – προάγγελος στο Charlie Hebdo.

Tου Sam Jones
Financial Times


Από την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, η Γαλλία βιώνει μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει χιλιάδες στρατιώτες σε ολόκληρη τη χώρα.

Λίγους μήνες μετά την επίθεση, ένας άνθρωπος αποκεφάλισε τον εργοδότη του και προσπάθησε να ανατινάξει ένα εργοστάσιο αερίου στη νότια Γαλλία, σε ένα περιστατικό που σύμφωνα με τους εισαγγελείς, εμπνεύστηκε από το ISIS.

Τον Αύγουστο, ένας βαριά οπλισμένος μουσουλμάνος απετράπη τελευταία στιγμή από επίθεση με Καλάσνικοφ σε τρένο που κινούταν μεταξύ Αμστερνταμ και Παρισιού. Συνελήφθη με τη βοήθεια δυο αμερικανών στρατιωτών.

Η Γαλλία βομβαρδίζει στόχους του ISIS στη Συρία και το Ιράκ και έχει στρατεύματα στην Αφρική όπου μάχονται με εξτρεμιστικές δυνάμεις.

Το μακελειό στο Παρίσι δείχνει να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Για χρόνια, οι δυτικοί τρέμουν μπροστά στην πιθανότητα μιας επίθεσης «τύπου Βομβάης», με πολλούς τρομοκράτες και μεγάλο αριθμό στόχων σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ενώ οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες έχουν εργαστεί σκληρά για να μετριάσουν την απειλή μιας τέτοιας επίθεσης, η πραγματικότητα είναι ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτη, όπως έχουν προειδοποιήσει οι αρμόδιοι αξιωματούχοι.

«Ακόμη και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, φαίνεται σαν μια καλοσυντονισμένη σημαντική επίθεση με πολλούς πυρήνες και πολλαπλούς στόχους», υπογραμμίζει ο Raffaello Pantucci, επικεφαλής διεθνών σπουδών στο think tank RUSI. «Μια τέτοια επίθεση απαιτεί πολλή εξάσκηση και προετοιμασία».

Αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βρίσκεται πίσω από τις αγριότητες, βασικοί λογαριασμοί μελών του ISIS στο Twitter άρχισαν να χρησιμοποιούν το hashtag #ParisIsBurning, με προφανώς σχεδιασμένο και συντονισμένο τρόπο το βράδυ της Παρασκευής.

Η Γαλλία αποτελεί εδώ και καιρό βασικό στόχο των τζιχαντιστών. Ο γαλλικός στρατός είναι μεταξύ των πλέον ενεργών στους βομβαρδισμούς στόχων των τζιχαντιστών ενώ η Γαλλία είναι πολύ ευκολότερος στόχος για το ISIS σε σχέση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Περισσότεροι από 1.500 γάλλοι έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν σαν μουτζαχεντίν υπέρ του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και πολλοί από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει.

«Φαίνεται τουλάχιστον σαν μια μεγεθυμένη εκδοχή της επίθεσης στο Charlie Hebdo, σημειώνει ο κ. Pantucci. «Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει αλλά θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως μια από τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη. Από πλευράς σχεδιασμού και ανθρώπινων απωλειών, μπορώ να τη συγκρίνω μόνο με τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, όταν είχαν σκοτωθεί 191 πολίτες».

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]