Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Γκρίζες Ζώνες της επίσκεψης του Α. Τσίπρα στην Τουρκία

Με ευχολόγιο για την αντιμετώπιση των αιτιών των προσφυγικών ρευμάτων, την Ελλάδα να μετατρέπεται σε συνήγορο της προσπάθειας της Τουρκίας για εξασφάλιση ανταλλαγμάτων από την Ε.Ε. στο προσφυγικό, την αναγνώριση από τον Έλληνα πρωθυπουργό της ύπαρξης «ανοιχτών θεμάτων» και με πολλές ακόμη γκρίζες ζώνες σε κρίσιμα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία.

Με μοναδικό χειροπιαστό κέρδος, την γραβάτα που χάρισε στα μέλη της ελληνικής αποστολής ο Τ. Ερντογάν και το «Χ» στο φιλικό παιγνίδι των δυο εθνικών ομάδων, το όποιο παρακολούθησαν οι δυο πρωθυπουργοί, ακούγοντας αμήχανοι τα γιουχαΐσματα μερίδας φιλάθλων στην διάρκεια της ανάκρουσης του ελληνικού εθνικού ύμνου.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε με την επίσκεψη αυτή να ξεφύγει από την δύσκολη ατζέντα στο εσωτερικό και να αναζητεί λύσεις στο προσφυγικό, αλλά τελικά βρέθηκε να ομιλεί για αντιμετώπιση των διακινητών στα τουρκικά παράλια και ο κ. Νταβούτογλου να οδηγεί την συζήτηση στην ανάγκη «συνεργασίας» των δυο χωρών, για τις ευθύνες της Ε.Ε. και την ανάγκη ειρήνευσης στην Συρία με την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ…

- Όμως στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η είδηση ήρθε από τον κ. Νταβούτογλου που αποκάλυψε ότι επίκειται συνάντηση Γερμανίας-Τουρκίας-Ελλάδας για το προσφυγικό, χωρίς να γίνει γνωστό σε τι αποσκοπεί αυτή η γερμανική πρόταση.

Εκφράζεται πάντως ανησυχία ότι μια τέτοια διαδικασία μετατρέπει την Ελλάδα σε Buffer Zone «φιλοξενίας» των προσφυγικών ρευμάτων, μεταξύ της χώρας που στέλνει πρόσφυγες και εκείνης που υποδέχεται την μεγαλύτερη μάζα προσφύγων.

- Χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις, ανακοινώθηκε η συνεργασία των Λιμενικών των δυο χωρών. Η αναφορά αυτή προκαλεί εύλογη ανησυχία καθώς είναι γνωστή η πάγια επιδίωξη της Τουρκίας η συνεργασία αυτή να μετατραπεί σε συνδιαχείριση μεγάλων θαλάσσιων περιοχών του Αιγαίου με πρόσχημα το προσφυγικό.

- Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ανοικτά θέματα» με την Τουρκία, σηματοδοτώντας μια μεγάλη αλλαγή των πάγιων ελληνικών θέσεων που δεν δέχονται την διεκδικητική ατζέντα της Άγκυρας και αποδέχονται μόνο την διάφορα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

- Με τον κ. Νταβούτογλου προκλητικά να ομιλεί για «παραβιάσεις και από τις δυο πλευρές» ο κ.Τσίπρας εντελώς ανεξήγητα δήλωσε ότι όταν έθεσε το θέμα των παραβιάσεων και της παράβασης των κανόνων της αβλαβούς διέλευσης, άκουσε τις θέσεις του κ.Νταβούτογλου και δεσμεύθηκε να συζητήσουν το θέμα σε επόμενη συνάντηση τους με περισσότερα στοιχεία.

Για ποια στοιχεία ακριβώς μιλά ο Έλληνας πρωθυπουργός; Οι παραβιάσεις είναι γνωστό ότι γίνονται γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα 10 μιλά Ελληνικού Εναέριου Χώρου και επιμένει να παραβαίνει τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, αμφισβητώντας το Ελληνικό FIR. Τι ακριβώς συζήτηση μπορεί να γίνει επί αυτών των θεμάτων;

- Το μεγάλο φάουλ ο κ. Τσίπρας το έκανε σε ότι αφορά την Κύπρο καθώς εμφανίσθηκε, από το βήμα του Πρωθυπουργικού Μεγάρου της Τουρκίας να αδειάζει την Κυπριακή κυβέρνηση που κρατά παγωμένα Κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας από το 2005,λογω της μη συμμόρφωσης της με την υποχρέωση για άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων προς τουρκικά πλοία και αεροπλάνα.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση τουρκάλας δημοσιογράφου πως εμφανίζεται τόσο υπέρμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας όταν η Κύπρος μπλοκάρει το άνοιγμα Κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (σ.σ. το γραφείο του Πρωθυπουργού φρόντισε να… εξαφανίσει το απόσπασμα αυτό από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης τύπου) ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για άνοιγμα των Κεφαλαίων και για αμοιβαία βήματα, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «όπου υπάρχει θέληση, βρίσκεται και ο τρόπος».

Με την πρωτοφανή αυτή δήλωση ο Έλληνας πρωθυπουργός, (ελπίζουμε από γλωσσικό ολίσθημα η από ελλιπή ενημέρωση) εμφανίστηκε να καλεί από την Άγκυρα, την κυπριακή κυβέρνηση σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση του Κυπριακού, να κάνει παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας επιτρέποντας το άνοιγμα των κεφαλαίων χωρίς την διευκρίνηση ότι δεν απαιτούνται «αμοιβαία» βήματα, αλλά μόνο ένα βήμα από την Τουρκία για εκπλήρωση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Στα διμερή ζητήματα όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες συναντήσεις εκφράστηκε η κοινή βούληση για επέκταση της συνεργασίας των δυο χωρών στον οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα και επαναλήφθηκε η βούληση για δημιουργία ταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Θεσσαλονίκη, και για άνοιγμα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη.

Πηγή Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]