Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νικητής των εκλογών ο Ερντογάν, αλλά...

  • Σχεδόν αδύνατο να σχηματισθεί κυβέρνηση, εκτός εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να "ασκήσει πίεση" σε βουλευτές και αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης
  • Η παράξενη "στροφή" ψηφοφόρων, ενδέχεται να αποτελέσει την θρυαλλίδα θερμών εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας
  • Το κόμμα του Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει 9% εν μέσω τρομοκρατίας και με την Τουρκία σε καθεστώς πολέμου, εκτός και εντός συνόρων
  • Απόλυτα κυρίαρχος με 317 βουλeυτές ο Ερντογάν
  • Οριακά εντός βουλής το κουρδικό κόμμα
  • Επεισόδια μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και αστυνομίας στο Ντιγιαρμπακίρ
Η στρατηγική της έντασης που ακολούθησε ο Ερντογάν στην πορεία προς τις πρόωρες κάλπες απέδωσε καρπούς, καθώς με καταμετρημένες τις ψήφους στο 97% των εκλογικών τμημάτων στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανακτά τη δύναμή του και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οριακά εντός Εθνοσυνέλευσης εμφανίζεται το κουρδικό HDP.

Πανηγυρισμοί στα γραφεία του AKP στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Δακρυγόνα στο Ντιγιάρμπακιρ σε συγκρούσεις Κούρδων-αστυνομίας...

Για «νίκη της δημοκρατίας και του λαού» μίλησε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε πλήθος υποστηρικτών έξω από την κατοικία του στο Ικόνια, λέγοντας πως «ευελπιστούμε ότι θα σας υπηρετήσουμε καλά τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα σταθούμε ξανά ενώπιόν σας το 2019».

To Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης των Νταβούτογλου-Ερντογάν συγκεντρώνει 49,50% και 315 έδρες στο 97% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λαμβάνει ποσοστό 25,49% και 135 έδρες, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,52% και 59 έδρες (το όριο εισόδου στην Εθνοσυνέλευση είναι 10%) και το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 12,01% και 41 βουλευτές.

Το έτερο πρακτορείο ειδήσεων Cihan, που πρόσκειται στον πρώην σύμμαχο και νυν ορκισμένο εχθρό Φετχουλάχ Γκιουλέν, δίνει στο κυβερνών AKP ποσοστό 48,91% (311 έδρες) στο 92,3% των εκλογικών τμημάτων.

«Παίζοντας» το χαρτί της ασφάλειας και της σταθερότητας εν μέσω εκρηκτικού μείγματος έντασης από την αναζωπύρωση του Κουρδικού και το μέτωπο της Συρίας έως τον «πόλεμο» μέχρις εσχάτων στα μέσα και τις δομές του Γκιουλέν εντός Τουρκίας, και με αποκορύφωμα το μακελειό στην Άγκυρα, το AKP διευρύνει τη δύναμή του σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα και ο Ερντογάν φαίνεται να παίρνει εκδίκηση για την αυτοδυναμία που έχασε πέντε μήνες πριν με την είσοδο του HPD στην Εθνοσυνέλευση.

Οι Κούρδοι παραμένουν κυρίαρχοι στη νοτιοανατολική Τουρκία, όμως καταγράφουν απώλειες σε σχέση με τις κάλπες του Ιουνίου. Σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες η επικράτησή τους είναι συντριπτική όπως σε ορισμένα εκλογικά τμήματα του Ντιγιάρμπακιρ. Στην αρχική ροή αποτελεσμάτων Κούρδοι συγκεντρώθηκαν πανηγυρίζοντας έξω από την έδρα του HDP στο Ντιγιάρμπακιρ.

Αργότερα ωστόσο ξέσπασαν επεισόδια με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον Κούρδων διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους καθώς τα πληρέστερα αποτελέσματα έδειχναν το HDP να πλησιάζει επικίνδυνα στο όριο εισόδου του 10%. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα καθ' όλη την εκλογική διαδικασία στη νοτιοανατολική Τουρκία με πολλούς Κούρδους να ψηφίζουν δίπλα σε θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Το κεμαλικό Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) διατηρεί τις περιφέρειες στα δυτικά παράλια γύρω από τη Σμύρνη και την Ανατολική Θράκη, όχι όμως στην Κωνσταντινούπολη. Αξιωματούχος του κόμματος ανέφερε ότι δεν διαβλέπει καμία πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού βάσει της εικόνας των αποτελεσμάτων.

Ο μεγάλος ηττημένος της κάλπης είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) που χάνει περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου. Οι ψήφοι προς το MHP μαζί με εκείνες άλλων μικρών δεξιών κομμάτων φαίνεται ότι κατευθύνθηκαν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, όταν ο Ερντογάν είδε για πρώτη φορά στα χρόνια της παντοδυναμίας του να χάνει την αυτοδυναμία, το AKP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 40,79%, το CHP 24,95%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης 16,29% και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών 13,12%.

Η συγκεκριμένη "στροφή" επιλογής των τούρκων ψηφοφόρων σηματοδοτεί μία αλλαγή (ισλαμική και εθνιστική) των τούρκων πολιτών ή είναι, σύμφωνα με καταγγελίες που ήδη γίνονται στην Τουρκία, μια χονδροειδέστατη "παρεμβολή" του Ερντογάν στις κάλπες; Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι: Νοθεία ή εκφασισμός των πολιτών; Σε κάθε περίπτωση, μετά το συγκεκριμένο αποτέλεσμα - έκπληξη(;), η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Ο αυταρχικός Ερντογάν δεν μπορεί να προχωρήσει στην αλλαγή του Συντάγματος, ενώ αναμένεται η "επαναδραστηριοποίηση" ισχυρών εσωτερικών τουρκικών παραγόντων (οικονομικών και όχι μόνο). Η άμυνα του Ερντογάν είναι η περαιτέρω αστυνομικοποίηση, αυστηροποίηση και έλεγχος (συγκεκριμένων) τούρκων πολιτών, προκειμένου να προλάβει εξελίξεις που θα τον πετάξουν στο "καναβάτσο". Και δεν είναι πλέον λίγοι εκείνοι οι τούρκοι επιφανείς πολίτες που βλέπουν την ζημία που καταγράφει για την Τουρκία ο "σουλτάνος" Ερντογάν.

Η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία δεν ήταν δίκαιη, ούτε και ελεύθερη, δήλωσε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Όπως τόνισε, το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».

Ο κ. Ντεμιρτάς ανέφερε ότι μπορεί το HDP να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά ήταν αντιμέτωπο με μια πολιτική «σφαγής».
«Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο», συνέχισε.
«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία», κατέληξε ο κ. Ντεμιρτάς.

Παράλληλα, η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ δήλωσε σήμερα ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γιουκσεκντάγ τόνισε σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι το HDP θα αναλύσει διεξοδικά την πτώση των ποσοστών του σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ημέρα για την Τουρκία ήρθε και όλα εξαρτώνται από την διάθεση του Ερντογάν να σεβαστεί τους τούρκους πολίτες. Και αυτή η ημέρα αναμένεται από λίαν ενδιαφέρουσα έως λίαν επικίνδυνη τόσο για την Τουρκία όσο και για τις γειτονικές με αυτήν χώρες. Είναι πολλές οι ήττες της πολιτικής και των εν γένει επιλογών του δίδυμου Ερντογάν - Νταβούτογλου, και η αναζήτηση ενός "νικηφόρου" διεξόδου αποτελεί σχεδόν μονόδρομο, που είναι στρωμένος με τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]