Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα ίδια Βρυξέλλες μου, τα ίδια, Βερολίνο μου…

Απειλούν με έξοδο από το ευρώ και «κούρεμα» καταθέσεων, με όπλα το προσφυγικό, τα «κόκκινα» δάνεια, τους πλειστηριασμούς και το Ασφαλιστικό

Νέος γύρος πιέσεων σε βάρος της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξωτερικοί και εσωτερικοί εχθροί της κυβέρνησης Τσίπρα, έπειτα από μία μικρή περίοδο επιβεβλημένης ανακωχής εξαιτίας της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και της ψήφισης του πρώτου πακέτου των εφαρμοστικών μέτρων του Τρίτου Μνημονίου, παίρνουν και πάλι θέση μάχης. Στο περιθώριο της προσφυγικής κρίσης και μετά το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το Ασφαλιστικό εξελίσσεται σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της κοινωνικής συνοχής, ίσως ακόμη και της κοινωνικής ειρήνης, με τον ρόλο των δανειστών και σε αυτή ην διελκυστίνδα να είναι καθοριστικός.

Με αφορμή την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή και τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές από τη Συρία και τις άλλες χώρες της εύφλεκτης περιοχής προς την Ευρώπη, ξεδιπλώθηκε ένα ακόμη σχέδιο του Βερολίνου σε βάρος της Αθήνας. Αφού επιχειρήθηκε η είσοδος της Τουρκίας από την πίσω πόρτα στη φύλαξη του Αιγαίου, στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι η ανισομερής κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών, με θύμα την Ελλάδα ως πρώτη χώρα υποδοχής τους. Η γερμανική πρόταση περιελάμβανε την ενίσχυση των “hot spots” στην Ελλάδα –και όχι στην Τουρκία- και την ίδρυση μεγάλου χώρου φιλοξενίας στην Αθήνα για 50.000 – 60.000 πρόσφυγες, όπως αποκάλυψε το Der Spiegel και επιβεβαίωσε στη συνέχεια ο Μάρτιν Σουλτς.

Η λογική των γερμανών ήταν προφανής. Βλέποντας τις Βαλκανικές χώρες να απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους και θεωρώντας την Ελλάδα ως τον πιο αδύναμο παίκτη σε μία νέα εξαντλητική διαπραγματευτική διαδικασία, επέλεξαν να την στοχοποιήσουν, μετατρέποντάς την και με την βούλα σε χώρα – αποθήκη ψυχών. Η «προσφορά» των 5,9 εκατ. ευρώ για τις μετακινήσεις όσων δικαιούνται είναι στάχτη στα μάτια. Γιατί η μεγάλη μερίδα των εισερχομένων αλλοδαπών που δεν δικαιούνται προσφυγικό άσυλο παραμένει στη χώρα μας χωρίς να αναλαμβάνει η Ευρώπη κάποια υποχρέωση γι αυτούς τους ανθρώπους. Απλώς, λένε στην Αθήνα «δικό σου πρόβλημα», όταν ακόμη και ο Έλληνας εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητά από την Ελλάδα να μην γυρίσει την πλάτη στους πρόσφυγες…

Οι επισκέψεις με νόημα

Ο ρόλος της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφύγων ήταν και το αντικείμενο των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Βάλτερ Στάινμάγερ, με τους Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα. Στην καγκελαρία παρατήρησαν με έντονο ενδιαφέρον την επίσκεψη Ολάντ, που έγινε σε θερμό κλίμα, όπως και την «πάσα» του Γάλλου προέδρου για την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και τις ελληνογαλλικές επιχειρηματικές συζητήσεις. Η διείσδυση του γαλλικού παράγοντα στα ελληνικά πράγματα απασχολεί τους γερμανούς, που, πέραν της επιχειρηματικής παρουσίας τους στη χώρα μας, έχουν και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για τα Βαλκάνια, μέσα από τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στα κράτη που τη συναπαρτίζουν.

Την ίδια ώρα, το «κουαρτέτο» των θεσμών φέρεται ανυποχώρητο στα θέματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν επιβληθεί στη χώρα μέσω Μνημονίου. Και όχι μόνον αυτό, αλλά οι εκπρόσωποί τους φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να καθιστούν ξεκάθαρο στους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι θα χρειαστούν και νέα μέτρα και νέες θυσίες, γιατί αυτά που έχουν προβλεφθεί μέχρι τώρα… δεν αρκούν. Με συνεχείς εναλλαγές ρόλων –το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αυτή τη φάση έχει αναλάβει τον ρόλο του «κακού»-, οι δανειστές ασκούν αφόρητες πιέσεις, επιστρέφουν ισοδύναμα, δυσχεραίνουν το έργο των εμπλεκομένων υπουργών και πετούν συνέχεια στο τραπέζι νέα χαρτιά.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, για παράδειγμα, ως αντιπρόεδρος της Γαλλικής Επιτροπής, την πρώτη ημέρα της ελληνικής βόλτας του εμφάνισε το πρόσωπο του άτεγκτου ευρωπαίου αξιωματούχου στις συναντήσεις του με το οικονομικό επιτελείο. Και μίλησε για την ανάγκη προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις, ενώ άφησε να αιωρηθεί ως απειλή το «κούρεμα» των καταθέσεων για την απρόσκοπτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που «έπαιξε» στο θέμα των πλειστηριασμών και των «κόκκινων» δανείων με τον περιβόητο –και επαχθή για την ελληνική πλευρά- «έντιμο συμβιβασμό». Στη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα εμφανίστηκε διαλλακτικότερος, χωρίς ωστόσο, να αποσύρει την πίεση σε χρόνο και μέτρα από την ελληνική μεριά.

«Ανεπαρκής» η σφαγή των συντάξεων

Σε αυτό το πλαίσιο, το δυσκολότερο έργο το έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συναντά συνεχώς αδιέξοδα στις προτάσεις για βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο… Προκρούστης δεν φαίνεται αρκετός για τους ξένους, καθώς οι πετσοκομμένες συντάξεις, σε επίπεδα που αγγίζουν ακόμα και το 50%, δεν φαίνεται να εξευμενίζουν το τέρας του Ασφαλιστικού. Οι δηλώσεις του, μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, για «εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα» πυροδότησαν σενάρια για νέους φόρους, αύξηση εργοδοτικών εισφορών ή εισαγωγή ειδικών τελών υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο επικρατέστερο σενάριο, της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών –να φτάσουν περίπου στο ύψος που ήταν στο τέλος του 2012, όταν και ακολούθησαν δύο μειώσεις της τάξης του 5%-, ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις. Εργοδοτικοί φορείς αλλά και οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν νέο μπαράζ απολύσεων και «λουκέτων» και, φυσικά, νέο υφεσιακό κύκλο.

Από την άλλη, η τακτική της φοροεπιβολής ως αντιστάθμισμα είχε εξεταστεί και από την Επιτροπή Σοφών. «Η Επιτροπή προέβλεψε ότι το σύστημα πρέπει να ενισχυθεί μέσω της επιβολής νέου φόρου για τον περιβόητο «φόρο Τόμπιν», ο οποίος είχε σχεδιαστεί χωρίς να εφαρμοστεί στις ΗΠΑ από τον οικονομολόγο που του έδωσε το όνομά του πριν από είκοσι χρόνια», σημειώνει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Γιώργος Ρωμανιάς.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 312


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

  1. Συνεχίζουμε να λέμε τα ίδια και τα ίδια .Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ΕΕ ,αλλά δύο ομάδες που εκφράζουν διαφορετικά συμφέροντα ,εννοώ τους Γάλλους και τους Γερμανούς . Είναι δυνατόν η χώρα μας να απορροφήσει 60000 πρόσφυγες με 5000000 ευρώ? Που θα εργασθούν οι άνθρωποι?
    Η δημοσιονομική πειθαρχία που εδώ και 6 χρόνια διέλυσε τον νότο της Ευρώπης οικονομικά με ευθύνη της Γερμανίας και των ΗΠΑ, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο προσφυγικό ,ενώ οι Ευρωπαίοι του Βορρά ενώ ήταν ενήμεροι για τον εμφύλιο στην Συρία ,αλλά και την δημιουργία του Χαλιφάτου στα βόρεια της Συρίας ,που δημιούργησε και το προσφυγικό δεν το συζητούσαν αλλά συζητούσαν για τα μνημόνια το GRXIT κλπ κλπ κλπ . Τώρα που το προσφυγικό πήρε διαστάσεις ζητούν από την Ελλάδα να τους βοηθήσει και να γίνει η χώρα μας ο σκοπιδοτενεκές των προσφύγων μαζί με την Βουλγαρία δωρεάν χάριν της νομισμαστικής σταθερότητας. Που ήταν η Κ. Μέρκελ να ενδιαφερθεί για μια ανθρώπινη λύση στο προσφυγικό? Δεν είχε την πληροφόρηση ότι 1000.000 Σύριοι περιμένουν στα σύνορα με την Τουρκία με όραμα να εργασθούν στην Ευρώπη? Οι άνθρωποι πνίγονται καθημερινά και οι Ευρωπαίοι σφυρίζουν αδιάφορα .Η χώρα μας λόγω των μνημονίων δεν μπορεί να βοηθήσει και να στείλει και το ΠΝ για την διάσωση των προσφύγων ,επειδή δεν έχει τα χρήματα ,δεν την αφήνουν οι καθοδηγούμενοι θεσμοί να κάνουν δαπάνες χωρίς ισοδύναμα . Νομικός δεν είμαι, αλλά νομίζω ότι ο ΟΗΕ έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τον εμφύλιο στην Συρία ,που έχει απορυθμίσει την σταθερότητα στα Βαλκάνια του νότου και συνεχίζεται ,επειδή ο Ασσαντ αρνήθηκε να περάσει ο αγωγός πετρελαίου του Κατάρ - Σ. Α από τα εδάφη της ,για να καταστρέψει οικονομικά την Ρωσία και το Ιράν .Πότε περιμένει να επέμβει ο ΟΗΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΧΙ "οι Ευρωπαίοι του Βορρά ενώ ήταν ενήμεροι για τον εμφύλιο στην Συρία"...
      Οι Ευρωπαίοι του Βορρά, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ τον εμφύλιο στη Συρία και αλλού.

      Διαγραφή
    2. Ποιος σου ειπε ρε πατριώτη οτι ειναι πρόσφυγες ; Ο Αυτιάς ;
      Και οχι ρε φιλε , και ολο τον χρυσό του κοςμου να μας έδιναν , δεν τους θελουμε στην Πατριδα μας .
      Οι δυτικοι βόρειοι και νότιοι ειναι βάρβαροι και μας μισουν ίσως περισσότερο απο τους βαρβάρους της ανατολής .
      Αυτοι ειναι που πάντα έφερναν βαρβάρους οχλους και μας διαλουσαν τα σπίτια μας , την ζωη μας και την όμορφη Πατριδα .
      Ουτε τα πορνιδια τους θελουμε για τουρίστες , ουτε τους βιαστες παιδιών και ζώων .
      Ξυπνάτε και πετάξτε τα διαβολοκουτια γιατι σας έκαναν τα μυαλα κουρκούτι .
      Μάθε ακομη οτι ο ΟΗΕ και ολα τα αλλα μπουρδελα που έχουν Φτειαξει ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ για την καταστροφη των Εθνών κρατών .
      Αυτοι που πνίγονται , πνίγονται γιατι ειναι λιποτάκτες .
      Το παιδι σου εσυ θα το έβαζες σε σάπια βάρκα , με 7-8 μποφόρ ;
      Εαν ναι , εσυ θα επνιγες....
      Και εγω ρε , δεν θα πληρώνω φορους για το στράτευμα για να γίνει υπηρέτης του καθε καραγκιόζη επειδη με το ετσι θέλω έρχεται και καταλαμβάνει το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ .

      Διαγραφή
    3. Εσύ φίλε, αισθανόσουν εθνική υπερηφάνεια όταν το στράτευμα που πληρώνεις με τους φόρους σου βομβάρδιζε νοσοκομεία στη Λιβύη; Αν ναι, να πάρεις μερικούς από τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στο δικό σου σπίτι...

      Διαγραφή
    4. @ ανωνυμο 8:48,

      σταματα αυτη τη γελοια προπαγανδα ,διοτι εξευτελιζεσαι!

      Καταρχην ΔΕΝ βομβαρδισαμε ΕΜΕΙΣ τη Λιβυη!

      Οι Ελληνες πιλοτοι συμμετεχουν σε νατοϊκες ασκησεις -και μονο- και βασει των

      αξιολογησεων αυτων , εθεωρειτο πως αν συμμετειχαν Ελληνες πιλοτοι σε

      βομβαρδισμους, σε δυο 24ωρα ολοκληρη η Λιβυη θα κατερρεε!

      Απεναντιας, η Ελλαδα με την αποστολη της φρεγατας «Σαλαμις» στην Τριπολη

      απεγκλωβισε πολιτες διαφορων εθνοτητων!!

      Επιπλεον, σου γραφω τι δηλωνε ο Κανταφι για το θεμα των "προσφυγων" :

      "Υπάρχουν σημάδια ότι ο Αλλάχ θα πετύχει μια μεγάλη νίκη για το Ισλάμ στην Ευρώπη.

      Χωρίς σπαθιά, χωρίς όπλα και χωρίς κατάκτηση .

      Δεν χρειαζόμαστε ούτε τρομοκράτες, ούτε βομβιστές αυτοκτονίας.

      Οι περισσότερο από 50 εκατομμύρια μουσουλμάνοι της Ευρώπης θα της μετατρέψουν

      σε λίγες δεκαετίες σε μουσουλμανική ήπειρο."


      Αυτο ειναι το κολπο με τους "προσφυγες"!


      Ξεχνας να αναφερεις οτι στη Λιβυη υπηρξε οργανωμενη ενοπλη εξεγερση.

      Τα φιλοδυτικα αραβικα καθεστωτα εκτιμησαν πως η επιθετικη σταση των ΗΠΑ και της ΕΕ

      εναντι του Κανταφι αποτελουσε στροφη της Δυσης υπερ των καθεστωτων που ειναι

      συμμαχοι των δυτικων συμφεροντων στις αραβικες χωρες.

      Οι δικτατορες και οι μοναρχες ερμηνευσαν τη στροφη αυτη ως αυξημενη ανοχη των ΗΠΑ

      και της ΕΕ στην αιματηρη καταπνιξη των διαδηλωσεων, που εχουν στοχο την ανατροπη

      τους. Εξαπελυσαν ετσι την αστυνομια και τον στρατο με εντολες να δολοφονησουν

      διαδηλωτες για να τρομοκρατησουν τους υπολοιπους εξεγερμενους γι’ αυτο και υπηρξαν

      τοσοι νεκροι.

      Ξεπερασες ακομα και τον Φιλη ...στην προπαγανδα!

      ΓΜ

      Διαγραφή
    5. Το ξέρεις ότι δεν είναι προπαγάνδα, απλά κάνε μια αναζήτηση για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη το 2011. Δεν ήταν άσκηση, ούτε αθωώνει κανέναν Έλληνα η συμμετοχή του σε δολοφονικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

      Διαγραφή
    6. @ ανωνυμο 4 Νοεμβρίου 2015 - 8:41 μ.μ,

      Πρωτον ποιες ειναι οι πηγες σου;

      Δευτερον, με ποιον τροπο συμμετειχαν Ελληνες σε δολοφονικες επιθεσεις του ΝΑΤΟ;

      Τριτον , ποιοι δολοφονησαν ποιους κατα τη διαρκεια της "Αραβικης Ανοιξης";

      Εχω ηδη απαντησει σε ολα τα ερωτηματα!

      Αναμενω να μαθω τις πηγες σου!!

      ΓΜ

      Διαγραφή
    7. Καταρχην το site που γραφεις εχει πολλες και γενικες πληροφοριες, ενω εγω σε ρωτησα

      για συγκεκριμενη πηγη που να αποδεικνυει οτι Ελληνες πιλοτοι βομβαρδισαν τη Λιβυη!

      Ποιο ειναι το συγκεκριμενο link στο site που αποδεικνυει οτι Ελληνες πιλοτοι

      βομβαρδισαν τη Λιβυη;

      Διοτι παρολο το ψαξιμο δεν υπαρχει καμια αναφορα για βομβαρδισμους στη Λιβυη

      απο Ελληνες πιλοτους!


      ΓΜ

      Διαγραφή
  2. Εγώ φιλε αισθανόμουν ντροπή επειδή οι ραγιαδες νομιμοποιουσαν αλλοφυλους , αλλόθρησκους , κατσαπλιάδες , άθεους , απάτριδες και γενικώς οτι σκουπίδι του πρότειναν οι συμμορίες κόμματα της μεταπολίτευσης .
    Εγώ φίλε λέω οτι και οι 301 ειναι ανθέλληνες Εθνοπροδότες και δικαιώθηκα πανηγυρικά Δυστυχώς .
    Σπίτι μου είναι η Πατρίδα μου και λέω οτι ΑΥΤΟΙ Η ΕΜΕΙΣ .Αυτοί , ειναι όλο το κυνοβουλευτικό έκτρωμα και τά δίποδα που έφεραν για να μας σφάξουν .
    Οι Αληθινοί πρόσφυγες σέβονται την Χώρα που τους Φιλοξενεί για ΛΙΓΟ χρονικό διάστημα .
    Και τέλος εγώ φίλε μου λέω ακόμη ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ στους κατοχικούς πού παριστάνουν την κυβέρνηση .
    Αυτά περί βομβαρδισμών και λοιπών σε κανένα άλλον πού νομίζει οτι ζεί σε δημοκρατικό κράτος .
    Τά καθάρματα πού διάλυσαν τά κράτοι πού λές ΚΑΙ εσύ τούς ψήφισες .
    Νίψον ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ μη μονον όψιν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]