Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Χτυπώντας το θηρίο στη φωλιά του

Του Δρ. Κωνσταντίνου Γρίβα

Η επίθεση στο Παρίσι θέτει πλέον, ολοκληρωτικά και απόλυτα, την Ευρώπη ενώπιον μιας μεγάλης επιλογής. Θέλει να αντιμετωπίσει κατάφατσα τον κόσμο ή επιθυμεί να παραμείνει βυθισμένη στις φαντασιώσεις, τις εμμονές και τις ιδεοληψίες της και να οδηγηθεί εντέλει στην καταστροφή; Με άλλα λόγια απαιτείται μια νέα στρατηγική για τη Γηραιά Ήπειρο, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στη ρεαλιστική ανάγνωση των γεωπολιτικών δεδομένων τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της.

Το πρώτο και κομβικό στοιχείο αυτής της νέας στρατηγικής δεν μπορεί να είναι άλλο από την εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Ρωσία. Και, μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που όχι απλώς να επιτευχθεί ένα modus vivendi μαζί της, αλλά να δημιουργηθεί ένα ενιαίο γεωπολιτικό σχήμα, το οποίο θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Ευρώπη, Δυτική και Ανατολική. Έτσι κι αλλιώς, η πραγματική ένωση ολόκληρης της Ευρώπης αποτελεί μονόδρομο, αν θέλει να συνεχίσει να υφίσταται στον 22ο αιώνα έστω και ως γεωγραφική έννοια, όπως ο γράφων έχει υποστηρίξει και σε άλλα του άρθρα. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα υψηλής στρατηγικής, που ξεφεύγει από τα περιορισμένα όρια αυτού του κειμένου. Εν προκειμένω, εξετάζουμε πως η επίθεση εναντίον της Ευρώπης θα μπορέσει να αναχαιτιστεί αν η σφαγή στη γαλλική πρωτεύουσα θα εξελιχθεί στο πρώτο βήμα μιάς παρατεταμένης επιχείρησης υβριδικού πολέμου (hybrid warfare), με παρόμοια χτυπήματα να προκύπτουν και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Κατά την άποψη του γράφοντος, για να μην λειτουργήσει η επίθεση στο Παρίσι ως το πρώτο συμβάν σε μία αλληλουχία παρόμοιων επιθέσεων σε ολόκληρη την ήπειρο, θα πρέπει να υπάρξει ένα σφοδρό ανταποδοτικό πλήγμα, που θα επιφέρει παραλυτικά αποτελέσματα στο Χαλιφάτο. Και το πλήγμα αυτό φυσικά και δεν μπορεί να είναι η στρατιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών και η εγκαθίδρυση ενός διαρκούς κράτους «έκτακτης ανάγκης». Αυτή θα ήταν απλώς μία αυτοκαταστροφική ενέργεια, που θα αποτελούσε ουσιαστικά προέκταση της τζιχαντιστικής επίθεσης και δεν θα είχε κανένα νόημα ούτε καν όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στις ευρωπαϊκές χώρες. Όσο δρακόντεια μέτρα προστασίας και να πάρεις, αν κάποιος θέλει να προκαλέσει μαζικές απώλειες στο άμαχο πληθυσμό, χωρίς να νοιάζεται για τη δική του επιβίωση, θα βρει τον τρόπο. Η ανελευθερία δεν ενισχύει την ασφάλεια όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοιους αντιπάλους. Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει τους φυσιολογικούς της ρυθμούς όσο αυτό είναι δυνατόν. Θα πρέπει όμως και να αντεπιτεθεί.

Πλήγμα στην «καρδιά»

Αυτό που απαιτείται είναι να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στα ίδια του τα εδάφη. Αυτό όμως πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί άμεσα από τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι ούτε τα μέσα διαθέτουν, ενώ, ακόμη κι αν μπορούσαν, μία παρόμοια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας θα αντιμετωπιζόταν από το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου ως μία ακόμη «Σταυροφορία», δηλαδή μία ιμπεριαλιστική επέμβαση της Δύσης και μεγάλες λαϊκές μάζες θα συσπειρώνονταν γύρω από τους τζιχαντιστές.

Η επιλογή της Ευρώπης είναι πολύ πιο απλή: να πάψει να βοηθάει το Ισλαμικό Κράτος, όπως επιμένει να κάνει ακόμη και σήμερα, και να αφήσει ανενόχλητους τους εχθρούς του να το συντρίψουν. Δηλαδή τη Ρωσία, το καθεστώς Άσαντ, την κυβέρνηση της Βαγδάτης, τη Χεζμπολάχ και τους Κούρδους. Αυτή η παρανοϊκή στάση, όπου η Ευρώπη χτυπάει (με αναιμικά χτυπήματα…) το ISIS, τη στιγμή που ενισχύει τους «μετριοπαθείς αντάρτες» στη Συρία, υπονομεύει τον Άσαντ, καταδικάζει τη «ρωσική επιθετικότητα» και αδιαφορεί για τους Κούρδους, θα πρέπει να λάβει τέλος.
Με άλλα λόγια, οι επιλογές για την Ευρώπη είναι εξαιρετικά εύκολες: Θα πρέπει να επιλέξει τους εχθρούς και τους φίλους της στη Μέση Ανατολή αλλά και στην ίδια την Ευρώπη. Αν συνεχίσει να θεωρεί εχθρούς της τον Άσαντ και τον Πούτιν, τότε πολύ απλά ενισχύει τους ισλαμιστές και θα πρέπει να περιμένει και άλλες επιθέσεις.

Επιπροσθέτως, οφείλει να αντιμετωπίσει και τις δυνάμεις που επιμένουν να ενισχύουν τους τζιχαντιστές για να προωθήσουν τη δική τους γεωπολιτική ατζέντα. Με προεξάρχουσα, φυσικά, την Άγκυρα. Μετά την επίθεση στο Παρίσι τα ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να κατανοήσουν ότι η Τουρκία δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά του προβλήματος, και θα πρέπει να απομονωθεί. Αν δεν το πράξουν, θα είναι άξια της μοίρας τους.

Εν κατακλείδι, ο μόνος τρόπος για να μην εξελιχθεί η επίθεση στο Παρίσι σε πρώτο συμβάν ενός παρατεταμένου υβριδικού πολέμου, ικανού να θέσει την Ευρώπη ακόμη και υπό απειλή εξαφάνισης με τη μορφή που τη γνωρίζουμε, είναι να προκύψει ένα ανταποδοτικό πλήγμα τόσο σφοδρό που θα κάνει τους εμπνευστές της να κατανοήσουν ότι παρόμοιες ενέργειες είναι απολύτως αντιπαραγωγικές. Κι αυτός που μπορεί να επιφέρει παρόμοιο πλήγμα είναι ο γεωπολιτικός σχηματισμός που μάχεται το ISIS. Άρα ακριβώς αυτός ο σχηματισμός θα πρέπει να ενισχυθεί, ή, έστω, να πάψει η Ευρώπη να τον πολεμά. Ταυτοχρόνως θα πρέπει να σταματήσει κάθε μορφή στήριξης και συνδιαλλαγής με τον προθάλαμο του ISIS, δηλαδή τους «μετριοπαθείς αντάρτες», και να απομονωθεί η Τουρκία, η οποία, προκειμένου να χτυπήσει τον Άσαντ, να επεκτείνει την σφαίρα επιρροής της και να αποφύγει τη δημιουργία κουρδικού κράτους στο Βορρά της Συρίας, συνεχίζει να ενισχύει τους τζιχαντιστές. Είναι τόσο απλό…

Κι όμως, προσωπική εκτίμηση του γράφοντος είναι ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυτές τις επιλογές. Είναι τόσο βαθιά βυθισμένη στον αντιρωσισμό, την παράνοια, τις εμμονές, τις φοβίες και την ανορθολογική ανάγνωση των διεθνών εξελίξεων, που θα επιμείνει στην απομόνωση του Άσαντ, στη σκοτεινή φαντασίωση της «επιθετικής Ρωσίας» και στη φαιδρή αντίληψη της «πολύτιμης Τουρκίας». Κι αυτό σημαίνει ότι θα θέσει σε κίνηση τις δυνάμεις για την ίδια της την καταστροφή. Και τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της στο επίπεδο της υψηλής στρατηγικής ως προς το τι θα πράξει στο μέλλον. Θα παραμείνει σε αυτό το σχήμα που θα καταρρέει, απειλώντας να συντριβεί μέσα του, ή θα αποφασίσει, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της, να λειτουργήσει ως πραγματικά ανεξάρτητο κράτος, αναζητώντας την επιβίωσή της στον πραγματικό κόσμο και όχι στην εικονική πραγματικότητα της «ενωμένης» Ευρώπης;

* Ο δρ. Κωνσταντίνος Γρίβας διδάσκει το μάθημα της Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών
Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 315


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]