Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προς έγερση φράχτη στα σύνορα οι Σκοπιανοί

Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι (λαθρο)μετανάστες

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε ότι εκσκαφικά μηχανήματα του στρατού έχουν ξεκινήσει τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου σε σημεία των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ, στις 14 Νοεμβρίου, ανέθεσε στον Στρατό να ξεκινήσει τις εργασίες για την διαμόρφωση του εδάφους σε σημεία των συνόρων με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης φράχτη, σε περίπτωση που βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές.

Νωρίτερα σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκανε γνωστό ότι η ΠΓΔΜ και η Σερβία επιτρέπουν πλέον τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Οι δύο αυτές χώρες αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο στο έδαφος τους σε ανθρώπους που δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι προέρχονται από τις παραπάνω τρεις χώρες, στις οποίες λαμβάνουν χώρα πολεμικές συρράξεις.

Από την πλευρά των επίσημων Σκοπίων μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία σχετική αναφορά για τα περιοριστικά αυτά μέτρα, ούτε και για την κατάσταση στο τμήμα της ουδέτερης ζώνης της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα (κοντά στη Γευγελή) από το οποίο γίνεται η διέλευση των προσφύγων.

Στο μεταξύ κλειστή παραμένει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης όπου από το πρωί, μια ομάδα περίπου 200 ατόμων, κυρίως, Ιρανών, βρίσκεται μπροστά από τα συρματοπλέγματα και ζητά να της επιτραπεί η διέλευση.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ, οι αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία, γεγονός που έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες από ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων που βρίσκονται στον αυτοσχέδιο καταυλισμό και ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Η κατάσταση αναμένεται να «μπλοκάρει» όταν στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής που έχει στηθεί στο σημείο, θα φτάσουν με λεωφορεία, μέχρι το τέλος της μέρας, περίπου 5000 πρόσφυγες. Ηδη πάντως, ο καταυλισμός έχει κατακλυσθεί από περίπου 2500 ανθρώπους ενώ πολλοί είναι αυτοί που κατασκηνώνουν δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Με ανακοίνωσή της η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, καλεί την ελληνική και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν ξανά τα σύνορα και τους πολίτες, να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν στην ανθρωπιστική κρίση.

«Μέχρι να δοθεί λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί από το κλείσιμο των συνόρων, είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα η άμεση δημιουργία υποδομών για τη διαμονή και διανυκτέρευση του πληθυσμού αυτού, ο οποίος θα στοιβάζεται στην συνοριακή περιοχή, μέσα στο κρύο ή τη βροχή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς πρέπει να αναλάβουν την σχετική ευθύνη» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η Ευρώπη, η οποία έχει εμπλακεί άμεσα και έμμεσα στις συρράξεις που συμβαίνουν στις χώρες της Ασίας, οφείλει τώρα περισσότερο από ποτέ να σταματήσει να αδρανεί, να δείξει το πρόσωπο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και να αγκαλιάσει τους ανθρώπους αυτούς που κυνηγημένοι από τις πολεμικές εισβολές και τις εμφύλιες συρράξεις, δεν έχουν πού αλλού να πάνε» καταλήγει.

N. Φραγκόπουλος, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Σκόπια, ΠΓΔΜ
Πηγή MIgnatiou



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]