Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται αντιμέτωπο με μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση

Του Josh Rogin 
BloombergView

Όταν η Τουρκία κατέρριψε εχθές ένα ρωσικό αεροσκάφος, το ΝΑΤΟ ήρθε αντιμέτωπο με το χειρότερο φόβο του: μια άμεση αντιπαράθεση με το ρωσικό στρατό. Το πρόβλημα στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό το περιστατικό: η νέα ρωσική βάση κοντά στην Τουρκία παρουσιάζει μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση για τη συμμαχία που αν αγνοηθεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχείς συγκρούσεις.

Προ δύο ημερών, ο Petr Pavel, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, με προειδοποίησε σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νέας ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Λαττάκεια της Συρίας. Ο Τσέχος στρατηγός δεν ήξερε τότε ότι η ρωσική παρουσία στη Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει μια διεθνή κρίση τόσο σύντομα. Αλλά ήξερε ήδη ότι το ΝΑΤΟ έπρεπε να σχεδιάσει μία ολοκληρωμένη πολιτική απώθησης απέναντι στη νέα βάση της Ρωσίας.

Ο Pavel είπε ότι η βάση δεν προορίζεται μόνο να στηρίξει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.

"Φυσικά και είναι ένας από τους στόχους των ρωσικών δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή, όχι απλά να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ, αλλά και να τοποθετήσουν δυνάμεις στην περιοχή, να έχουν παρουσία, και μέσω αυτής της παρουσίας να είναι σε θέση να ασκήσουν κάποια επιρροή," μου είπε ο Pavel στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας στο Χάλιφαξ.

Είπε ότι η βάση στη Λαττάκεια ήταν μέρος του σχεδίου μιας ευρύτερης ρωσικής πολιτικής για την ενίσχυση της μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας της σε ορισμένα σύνορα του ΝΑΤΟ. Αυτή η εγκατάσταση εξυπηρετεί τη ρωσική ατζέντα στη Συρία, ενώ, επίσης, επιχειρεί να αποτρέψει την πρόσβαση του ΝΑΤΟ σε αυτή την περιοχή.

"Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντίδρασης για το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Pavel. Ερχόμενοι αντιμέτωποι με την προσπάθεια της Ρωσίας να επιβάλει συνθήκες άρνησης πρόσβασης, απαγόρευσης προσέγγισης της Τουρκίας από αέρα, είπε, "ο πιο σκληρός τρόπος για να λύσεις το πρόβλημα... είναι να το καταστείλεις."
Αλλά χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα για να αμφισβητήσεις τη νέα προστατευόμενη ζώνη της Ρωσίας γύρω από τη βάση της θα απαιτούσε πολλούς πόρους και ενέχει κινδύνους για μια περαιτέρω αντιπαράθεση, προειδοποίησε. Ο Pavel Θα προτιμούσε το ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει λιγότερο "σκληρά" εργαλεία εναντίον της Μόσχας.

"Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικούς τρόπους πίεσης, ξεκινώντας από την πολιτική, διπλωματική, οικονομική, ακόμα και τη στρατιωτική πίεση σε άλλους τομείς, αντί να σπρώχνουμε κόντρα σε ένα τοίχο", είπε.

Ο Pavel προέβλεψε δύο ημέρες πριν ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να συγκληθεί για να συζητήσει τη ρωσική παρουσία στην Λαττάκεια σύντομα. Είχε δίκιο. Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη για να συζητήσουν την τουρκική κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Στην κορυφή της ατζέντας ήταν ο καθορισμός του τι ακριβώς συνέβη στον αέρα πάνω από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε μία δήλωση αναφέροντας ότι το ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από την πόλη της Γιαγλαντάτζι, είχε προειδοποιηθεί 10 φορές μέσα σε 5 λεπτά, και στη συνέχεια καταρρίφθηκε.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα δεν ήταν μόνο η ρωσική παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαμαρτυρηθεί ισχυριζόμενη ρωσικές επιθέσεις σε χωριά Τούρκων απο την πλευρά των συνόρων της Συρίας, για τους κατοίκους των οποίων η Άγκυρα αισθάνεται την ευθύνη να τους προστατεύσει λόγω της τουρκικής καταγωγής τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αντέδρασε με οργή στο περιστατικό και αποκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση "συνένοχο των τρομοκρατών", κατηγορώντας την Άγκυρα για τη στήριξη ριζοσπαστικών ομάδων ανταρτών της Συρίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov ακύρωσε επίσκεψη στην Τουρκία που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Κλιμακώνοντας την ένταση, αντάρτες της Συρίας, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποίησαν έναν αντιαρματικό πύραυλο TOW που είχαν προμηθευτεί από τις ΗΠΑ για να καταρρίψουν ένα ρωσικό ελικόπτερο διάσωσης.

Η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική, αλλά η πραγματική αποσταθεροποιητική κίνηση ήταν η απόφαση του Putin να τοποθετήσει μια νέα βάση προβολής δύναμης και άρνησης πρόσβασης μερικά μόνο μίλια από μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς καμία διαβούλευση. Το ΝΑΤΟ επέλεξε να μην ασχοληθεί με αυτή την επικίνδυνη κατάσταση για μήνες. Τώρα η συμμαχία δεν έχει άλλη επιλογή.

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]