Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προλαβαίνει την ήττα ο Τσίπρας στην Άγκυρα;

Γράφει ο Αλέξανδρος Τάρκας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στην αυριανή έκτακτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Μεταναστευτικό και επισκέπτεται την Αγκυρα την επόμενη εβδομάδα, με το ίδιο θέμα κυρίαρχο στην ατζέντα, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρει να επιτύχει το παραμικρό. Και μόνο το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο, όταν αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα και την Ιταλία μόλις...147 άτομα θα έπρεπε να πείσει τον κ. Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους.

Αντίθετα, το Μέγαρο Μαξίμου και ολόκληρη η κυβέρνηση αναπαράγουν -και στο Μεταναστευτικό- τον παραλογισμό ότι αρκεί απλώς η ευρεία συζήτηση του θέματος, χωρίς συγκεκριμένη πολιτική ή μέσα πίεσης προς τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Το ίδιο ακριβώς πίστευαν και έπρατταν, έως τον Ιούλιο, όταν έκριναν ότι αρκούσε πως «όλος ο κόσμος μιλάει για την Ελλάδα» και πως «μετατρέψαμε το ελληνικό θέμα σε πρόβλημα ολόκληρης της ευρωζώνης». Η απλή συζήτηση, μαζί με την αυταπάτη ότι μιλούσαν εξ ονόματος όλων των αδύναμων μελών της Ε.Ε., νόμιζαν ότι θα γλίτωνε τη χώρα από τη χρεοκοπία και το τρίτο Μνημόνιο.

Κατά ανάλογο τρόπο, η κυβέρνηση διοχετεύει τώρα την καθησυχαστική διαβεβαίωση (και αυθυποβάλλεται, διά της επαναλήψεως, για να πειστεί ότι ισχύει) ότι οι συνομιλίες Τσίπρα στην Αγκυρα θα γίνουν εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η (ήδη καθυστερημένη) κυβερνητική διαβεβαίωση δίδεται εν όψει του κινδύνου η επίσκεψη να διολισθήσει σε διαπραγματεύσεις επί θεμάτων του Αιγαίου και να αποκτήσει διμερή χαρακτήρα με αποκλεισμό της ευρω-τουρκικής πτυχής της μεταναστευτικής κρίσης.

Δυστυχώς ο ισχυρισμός εκπροσώπησης της Ε.Ε. στην Αγκυρα από τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν είναι αληθής! Μακάρι να ήταν! Ο μόνος ηγέτης χώρας-μέλους της Ε.Ε. που έχει δηλώσει κάτι σχετικό είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όταν, παρόντος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, επισήμανε: «Θα έχω τη δυνατότητα, εκ μέρους της Ε.Ε., να συζητήσω ζητήματα που αφορούν την ουσιαστικότερη συνεργασία Τουρκίας και Ε.Ε. στο Προσφυγικό». Ακόμα και ο λαλίστατος (και συνήθως κόλακας του συνομιλητή του) κ. Σουλτς σιώπησε, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει δώσει (ή συζητήσει καν) την παροχή εξουσιοδότησης στην Αθήνα.

Αν ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται μόνον για δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης και αν επιθυμεί πραγματικά να θωρακίσει τις συνομιλίες του στην Αγκυρα, οφείλει να ζητήσει ευθέως την εντολή εκπροσώπησης κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Η σύνοδος (η πέμπτη για το Προσφυγικό από την άνοιξη) συγκαλείται για να συζητήσει τη διεύρυνση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλά καμιά εντολή προς τη χώρα μας δεν θα έχει πραγματικά δοθεί, αν δεν καταγραφεί στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων ως θέση και συμφωνία όλων των μελών. Ελληνικές και ξένες διπλωματικές πηγές προδικάζουν ότι μια τέτοια καταγραφή είναι δύσκολη, συμπληρώνοντας ότι, εναλλακτικά και κατ' ελάχιστον, ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει σχετικές σαφείς δηλώσεις των ομολόγων του των ισχυρών μελών της Ε.Ε. και των χωρών που βρίσκονται στην πορεία κίνησης των προσφύγων.

Επειδή και η αξία των όποιων τέτοιων δηλώσεων είναι αμφίβολη, ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή που ριψοκινδυνεύει την επίσκεψη στην Αγκυρα, έχει μια τελευταία, τρίτη, λύση: να αποτολμήσει να δηλώσει, ενώπιον των Ρ. Τ. Ερντογάν ή Α. Νταβούτογλου, ότι απαιτεί την υλοποίηση των διατάξεων του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, καθώς και όλων των συμφωνιών Ε.Ε. - Τουρκίας (περιλαμβανομένων των όρων επανεισδοχής μεταναστών). Είναι ωστόσο αμφίβολο πώς θα αντιδράσει το νεο-σουλτανικό δίδυμο της Αγκυρας και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις μετά την αδικαιολόγητη βιασύνη του κ. Τσίπρα γι' αυτό το ταξίδι.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]