Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάποτε η Ελλάδα έκανε διαβήματα στο ΝΑΤΟ, σήμερα η κυβέρνηση κάνει επικύψεις...

Wikileaks: Αθήνα προς ΗΠΑ 
για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο  

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

«Με 40 παραβιάσεις στο Αιγαίο την ημέρα, δεν μπορούμε να είμαστε πιο θετικοί απέναντι στην Άγκυρα»: Αυτά τα λόγια του έλληνα ΥΠΕΞ το 2005 προς τον αμερικανό πρέσβη μεταφέρει τηλεγράφημα προς την Ουάσινγκτον, καταγράφοντας τη δυσφορία της Αθήνας για την τουρκική στάση στο Αιγαίο.

Σε σήμα της αμερικανικής πρεσβείας που δημοσιεύει το Wikileaks, η στάση της Άγκυρας χαρακτηρίζεται εμπρηστική ενώ επισημαίνεται η σχετική μείωση εκείνο τον καιρό των περιστατικών που καταγράφηκαν.

Το σήμα, με διαβάθμιση εμπιστευτικό και το οποίο διέρρευσε στον ιστότοπο, στάλθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2005, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο τοπίο των παραβιάσεων.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης είχε «επαναλάβει στον πρέσβη το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς πως ο υψηλός αριθμός παραβιάσεων καθιστά όλο και πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη συνεργασία με την Τουρκία σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένου εκείνου της ΕΕ», αναφέρει το σήμα.

«Ο Μολυβιάτης υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν χρειάζεται να στέλνει 40 αεροσκάφη την ημέρα στον διαφιλονικούμενο εναέριο χώρο για να υποστηρίξει την πολιτική της θέση» αναφέρει το σήμα. «Θα μπορούσε, επέμεινε, να στείλει μία πτήση την εβδομάδα και να καταφέρει το ίδιο» συνεχίζεται το κείμενο, μεταφέροντας την θέση του ΥΠΕΞ.

Ο Π.Μολυβιάτης, συνεχίζει το σήμα, ανέφερε πως «αν οι Τούρκοι ακολουθήσαν λιγότερο εμπρηστική πολιτική στο Αιγαίο, θα υπήρχε πολύ θετικότερο κλίμα για την Τουρκία στην Ελλάδα».

Αυτά συνέβαιναν κάποτε. Σήμερα, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και συγκεκριμένα ο υπουργός ο κ. Κοτζιάς, αρκείται σε τραγουδιστικές παραστάσεις στην Τουρκία και σε κοινοβουλευτικούς διαξιφισμούς του τύπου "έχεις νεανικό απωθημένο έρωτα μαζί μου", καταγράφοντας την ποιότητα και το βάθος της πολιτικής κουλτούρας τόσο του ίδιου όσο και της "κυβέρνησης" που υπηρετεί (σημειώνουμε υπηρετεί την κυβέρνηση και όχι τη χώρα), ανεχόμενος ταυτόχρονα τις προκλήσεις και τον αλυτρωτισμό της Αλβανίας και των Σκοπίων, κάνοντας εξωτερική πολιτική με συνθήματα της πλατείας και "επιτρέποντας" Γερμανία και Τουρκία να συνομιλούν και συναποφασίζουν για τον διαμοιρασμό και την ελληνικότητα του Αιγαίου...

Ιδιαίτερα σήμερα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία, ο φερόμενος και ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Κοτζιάς, δεν έχει στείλει καμία ειδοποίηση σε ΝΑΤΟ και Τουρκία, μέσα από την οποία να ανακοινώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση κατάρριψη ή βύθιση όσων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών ή πλοίων που θα παραβιάζουν τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.
Καλός ο κ. Κοτζιάς για πανηγυράκια και απεριτίφ μετά των αλλοφύλων. Αλλά μέχρι εκεί. Όταν χρειάζεται να παρέμβει και να εκμεταλλευτεί -υπέρ των ελληνικών εθνικών συμφερόντων- τις διεθνείς συγκυρίες, ο κ. Κοτζιάς εξαφανίζεται μυστηριωδώς, γίνεται αόρατος, τυφλός και μουγκός...
Δεν γνωρίζουμε εάν αυτά που γίνονται ή που παραλείπονται είναι πολιτική Κοτζιά ή πολιτική ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για πολιτική ήττας ανίκανων πολιτικών...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]