Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δύση vs ISIS: Ποιος φαίνεται να κερδίζει;

Tου Ben Barry

Οι επιθέσεις της ISIS στο Ιράκ έφθασαν ένα υψηλό σημείο αναφοράς το φθινόπωρο του 2014. Οι προωθήσεις της είχαν ανακοπεί από την μαζική κινητοποίηση των παραστρατιωτικών ομάδων των Ιρακινών Σιιτών, υποστηριζόμενες ενεργά από το Ιράν στην εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και τις συμβουλές, από τις κουρδικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της ISIS.

Στους επόμενους μήνες η ISIS υποχώρησε. Οι ισχυρισμοί του Πενταγώνου ότι το χειμώνα και την άνοιξη η οργάνωση είχε χάσει το 25% των εδαφών που είχε προηγουμένως καταλάβει στο Ιράκ ήταν αξιόπιστες, αλλά οι μάχες που ακολούθησαν απέτυχαν να πιέσουν την ISIS περαιτέρω.

Γιατί συνέβη αυτό; Πρώτον, η αμερικανική εκστρατεία από αέρος εξαπέλυσε 7.600 αεροπορικές επιθέσεις (4.900 στο Ιράκ και 2.700 στη Συρία) μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου φέτος, οι οποίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς από μόνες τους για να ηττηθεί το χαλιφάτο. Οι αεροπορικές επιθέσεις χρησιμοποίησαν αποκλειστικά, πυρομαχικά ακριβείας και υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς κανόνες εμπλοκής έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες. Δεύτερον, η αποτελεσματικότητά τους σημαδεύτηκε από μια έλλειψη αερομεταφερόμενων ISR πλατφόρμων. Ένας περαιτέρω περιορισμός για μεγάλο μέρος του περυσινού έτους, ήταν η έλλειψη πρόσβασης στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις, περιορίζοντας έτσι την ύπαρξη αεροσκαφών πάνω από τη Συρία.

Η μεγαλύτερη φθορά της iSIS ήρθε όταν οι αεροπορικές επιθέσεις απέτρεψαν τους σκληρά πιεζόμενους Κούρδους υπερασπιστές της πόλης Κομπάνι να εκδιωχθούν από την ISIS- μια υπενθύμιση ότι η αεροπορική ισχύς είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με ικανές επίγειες δυνάμεις. Η ίδια αεροπορική εκστρατεία επίσης σκότωσε πολλούς μαχητές της ISIS, υποβάθμισε την επιχείρηση πετρελαίου της ISIS και, σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, διέβρωσε το ηθικό καθώς και τον λειτουργικό ρυθμό της οργάνωσης. Ωστόσο η ISIS υιοθέτησε και ήταν ακόμη ικανή να συγκεντρώνει δυνάμεις για επιχειρησιακές και τακτικού επιπέδου επιθέσεις, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Επί τόπου, οι ιρακινές σιιτικές ομάδες μαχητών, ενώ ήταν πρόθυμοι να αγωνιστούν για την γη που κατοικούνταν από σιίτες Ιρακινούς- φάνηκαν απρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκα για την ανακατάληψη των σουνιτικών περιοχών. Η υπό αμερικανική ηγεσία προσπάθεια να εκπαιδεύσει τόσο ιρακινές κρατικές δυνάμεις όσο και φιλοκυβερνητικούς σουνίτες μαχητές, δυσκολεύτηκε να δημιουργήσει τα επίπεδα ισχύος που είχαν εκτιμήσει οι ΗΠΑ. Η διοίκηση και ο έλεγχος ήταν περίπλοκα, με τους βασικούς μαχητές ευθυγραμμισμένους με το Ιράν να παίρνουν κατεύθυνση από τους Ιρανούς συμβούλους τους, κυρίως από τον Στρατηγό Qassem Suleimani, διοικητή της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC). Ο συνδυασμός των προσπαθειών των μαχητών με τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και τις αεροπορικές επιθέσεις των δυνάμεων της συμμαχίας, αποδείχθηκε δύσκολος και ήταν μια μεγάλη πηγή φθοράς και καθυστέρησης.

‘Εχοντας αρκετό χρόνο για να οχυρωθούν, οι μαχητές της ISIS ήταν σταθεροί υπερασπιστές της περιοχής. Έκαναν εκτεταμένη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IEDs), οι οποίοι προκάλεσαν θύματα και τριβές και καθυστερήσεις για τους επιτιθέμενους. Παρά το ότι υποχρεώθηκαν σε στρατηγική άμυνας στο Ιράκ, η ISIS διεξήγε μια πολύ δραστήρια άμυνα, διεξάγοντας τακτικές αντεπιθέσεις για να διαταράξει τα σχέδια του αντιπάλου της. Αυτές οι επιθέσεις ενίσχυσαν επίσης την προπαγάνδα της, επιδεικνύοντας την ικανότητα της οργάνωσης να κατακτήσει έδαφος και να προκαλέσει τρόμο.

Οι δυνάμεις της ISIS κατέδειξαν επίσης την ικανότητα να εντοπίζουν και στη συνέχεια να επιτίθενται σε αδύνατα σημεία της άμυνας του εχθρού, να αποκωδικοποιούν τις επιθέσεις τους στο χώρο και στον χρόνο, και να αποσπούν και να παραπλανούν τους αντιπάλους των. Για παράδειγμα, η ISIS είχε επιδιώξει να καταλάβει το Ramadi από τον ΙΟύνιο του 2014. Αναρίθμητες ατάκες αποκρούστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις καθως και από σουνιτικές φυλές που πολεμούσαν στο πλευρό της κυβέρνησης. Ωστόσο, από τον Απρίλιο του 2015, η ISIS ξεκίνησε μια συντονισμένη επίθεση από διάφορες κινήσεις αντιπερισπασμού στα βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης. Τον Μάιο, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις στο Ramadi, τακτικά ήταν υποδεέστερες της ISIS, στην ανάπτυξη ικανοτήτων και πιθανώς επίσης στα κίνητρα και την ηγεσία. Κατά συνέπεια, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από το Ramadi και αποσύρθηκαν γρήγορα σε μια προφανή κατάσταση αταξίας. Υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι η αποφασιστική επίθεση της ISIS έλαβε χώρα στη διάρκεια μιας αμμοθύελλας, η οποία παρείχε κάλυψη από τις εναέριες δυνάμεις της συμμαχίας.

Όλοι οι φορείς που μάχονται κατά της ISIS, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Ιράκ και του Ιράν, έχουν συμφωνήσει ότι δεν υπάρχει χώρος για επίγειο στρατό της συμμαχίας στο Ιράκ και στη Συρία. Αυτό αντανακλά την περίπλοκη κληρονομιά των προσφάτων πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπου οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνείς δυνάμεις, συχνά δυσκολεύτηκαν να πετύχουν τα αναγκαία επίπεδα νομιμότητας και δημοφιλίας.

Το υπό αμερικανική ηγεσία πρόγραμμα για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό "μετριοπαθών δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης”, δημιούργησε δύο μικρά κόμματα περίπου 50 μαχητών. Όταν μπήκαν στη Συρία, και οι δύο ομάδες διαλύθηκαν. Το πρόγραμμα ανεστάλη, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να κατηγορούν τις δυσκολίες στην δημιουργία επαρκών αριθμών ελεγόμενων εκπαιδευόμενων. Την άνοιξη του 2015, οι ΗΠΑ φάνηκε να μετατοπίζουν την στήριξή τους στους κούρδους μαχητές της YPG και στους Άραβες και Χριστιανούς μαχητές κατά της ISIS στη Βόρεια Συρία, όπως αποδεικνύεται από μια αεροπορική προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Μέρος αυτής της αμερικανικής προσπάθειας ήταν ο προσδιορισμός των τοπικών διοικητών, η εκδιήθησή τους από τη Συρία, η αποδοχή αμερικανικής εκπαίδευση και εξοπλισμου και η συνεπακόλουθη εκ νέου εισαγωγή στη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος των κοινών επικεφαλής του προσωπικού του σώματος πεζοναυτών, Στρατηγός Dunford, δήλωσε πρόσφατα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι είχε αναθέσει στο Πεντάγωνο "να ανοίξει την επίθεση” εναντίον της ISIS, και ότι θέλει να ενισχύσει την ορμή της εκστρατείας. Επιπλέον παρατήρησε ότι δεν υπάρχει κανένας ιρακινός κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επικεντρώσουν τον έλεγχό τους και την διοίκησή τους, οδηγώντας σε προσπάθειες να πειστεί η Βαγδάτη να διορίσει έναν ενιαίο ιρακινό διοικητή. Τα μέσα ενημέρωσης από την Ουάσιγκτον, υποδηλώνουν επίσης ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν μέτρα που θα μπορούσαν να αυξήσουν την στρατιωτική πίεση στην ISIS, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιπλέον στήριξη στους μαχητές εναντίον της οργάνωσης στη Βόρεια Συρία. Παραμένει ασαφές εάν τέτοια στρατιωτικά μέτρα θα συνοδευόταν από μια εντατικοποίηση των αμερικανικών πολιτικών προσπαθειών. Για να έχουν διαχρονική ισχύ τυχόν περαιτέρω στρατιωτικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, η πολιτική πρόοδος θα είναι απαραίτητη.

Πηγή IISS
Μετάφραση Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]