Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

To NATO καταδικάζει τη Ρωσία, ενισχύει την Τουρκία και αγνοεί την... Ελλάδα!

Πλήρης αδιαφορία του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο...!

Τη διπλωματική της μοναξιά έζησε η Ελλάδα στις 5 Οκτωβρίου, όταν η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ συζητούσε το θέμα των παραβιάσεων του τουρκικού εναερίου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση αυτή, ομόφωνα τα κράτη–μέλη του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τη Ρωσία υπερασπιζόμενα την Τουρκία. Ο Ελληνας αντιπρόσωπος, Μιχάλης Διάμεσης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, αφού συμφώνησε και συνυπέγραψε την καταδίκη της Ρωσίας, έθεσε, όπως όφειλε, το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση και στην περίπτωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Ωστόσο, ο Ελληνας διπλωμάτης αγνοήθηκε. Ομως, η κατάσταση εντός του ΝΑΤΟ περιγράφεται ως τεταμένη. Γεγονός αποτελεί, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει και δεν είχε μελετήσει τρόπους ανάδειξης των δικών της αιτημάτων στη Συμμαχία. Και κάπως έτσι, η Αθήνα εγκλωβίστηκε στην επιθετική διπλωματία της Τουρκίας και τη σιωπή των άλλων χωρών, χωρίς να προκύψει κάποιο όφελος για τη χώρα.

Τώρα η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι κυβερνήσεις των κρατών–μελών του ΝΑΤΟ, καλούνται να αυξήσουν τον βαθμό εμπλοκής τους.

Καμία παρεκτροπή

Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση κατέστη σαφές ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρεκτροπή και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι απολύτως ομόφωνο στην πολιτική κατά της Ρωσίας. Αυτό σε πολιτικό επίπεδο σημαίνει ότι στο εξής, ακόμη και η ανάπτυξη πολιτικών πρωτοβουλιών της Ελλάδας προς τη Ρωσία θα τίθεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα μπορούσε να πιέσει εντός του ΝΑΤΟ, προκειμένου η Συμμαχία να είναι περισσότερο ευαίσθητη γύρω από ζητήματα ασφάλειας, κυρίως όταν υπεύθυνη για τις διαρκείς εντάσεις στο Αιγαίο είναι η Τουρκία. Δεν απαγορεύει κανείς, σε κανένα κράτος, να θέτει τα εθνικά του ζητήματα, όταν μάλιστα η Ελλάδα έχει την ξεχωριστή γεωπολιτική σημασία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών δεν ανέδειξαν σε καμία περίπτωση αυτές τις κρίσιμες παραμέτρους στο πλαίσιο της συριακής κρίσης.

Οι διευκολύνσεις που παρέχει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, μέσω της βάσης της Σούδας και της χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη διαχείριση της κρίσης στη Συρία εκ μέρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Με απλά λόγια, σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, αυτή είναι η πλέον κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα να αναδείξει στην πράξη τη γεωπολιτική της αξία, ωστόσο η Αθήνα εμφανίζεται χωρίς ουσιαστικές θέσεις, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη της συζήτησης στο ΝΑΤΟ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σε μια επίδειξη αλαζονείας, η οποία εξέπληξε διπλωμάτες και στρατιωτικούς, προκάλεσαν ένταση στο Αιγαίο, με σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου.

Tα νέα δεδομένα

Μια ιδιαίτερα σοβαρή παράμετρος που συζητήθηκε στο ΝΑΤΟ είναι τα νέα πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή μετά την πολεμική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία είναι πολύ ανήσυχη καθώς υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως η Μόσχα όχι μόνο έχει διασφαλίσει τη βάση της Λατάκειας, αλλά θα δημιουργήσει και νέες ζώνες υπό την επιρροή της ανεξάρτητα από την πολιτική λύση που θα δοθεί, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μορφή ρωσοτουρκικών συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, ενώ θεωρείται πιθανός ο διαμελισμός της Συρίας.

Αυτές τις ημέρες, το ΝΑΤΟ και κυρίως οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τις δικές τους απαντήσεις στη συριακή αρένα. Είναι βέβαιο ότι θα ζητηθεί από όλες τις χώρες της Συμμαχίας να υπάρξει ενεργότερη συμμετοχή και εμπλοκή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εξαιρεθεί η Ελλάδα. Δεν είναι όμως σαφές σε ποιο πεδίο θα κληθεί να συνδράμει η χώρα μας, σε μια τέτοια περίπτωση, εφόσον το θέμα τεθεί επί τάπητος.

Η Τουρκία, παρά τις θορυβώδεις απειλές προς τη Ρωσία και τον Ασαντ, έχει χάσει ήδη πολύ μεγάλο έδαφος στη συριακή κρίση και σύμφωνα με έμπειρους Ελληνες διπλωμάτες, αυτό θα τη στρέψει αργά ή γρήγορα στο Αιγαίο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται βεβαίως για τη χώρα μας. Αυτός, κατά τις ίδιες πηγές, είναι και ο λόγος που η ελληνική διπλωματία έπρεπε να δράσει προληπτικά και να συντηρήσει το θέμα στο ΝΑΤΟ, διατυπώνοντας έστω κάποιες επιφυλάξεις, πράγμα που δεν έγινε, τουλάχιστον μέχρι τώρα, όπως τουλάχιστον προκύπτει απ’ όσα καταγράφονται παραπάνω.

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]