Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μεταναστευτικό ξυπνά ναζιστικούς εφιάλτες στην Γερμανία

Στα ύψη τo πολιτικό θερμότερο στην Γερμανία, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για το προσφυγικό. Θύελλα αντιδράσεων μετά την δήλωση για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την επίθεση με μαχαίρι στην δήμαρχο της Κολονίας. Σε δύσκολη θέση η Μέρκελ. Φόβοι για άνοδο της ακροδεξιάς.

Tου Stefan Wagstyl
Financial Times


Οι εντάσεις για το μεταναστευτικό οξύνθηκαν επικίνδυνα στην Γερμανία μετά την δήλωση ομιλητή σε συγκέντρωση ακροδεξιών ότι λυπάται που έκλεισαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην χώρα, προκαλώντας την άμεση καταδίκη από τους πολιτικούς ηγέτες που ανησυχούν όλο και περισσότερο για την βία από τα άκρα.

Οι σκληρές κουβέντες αντηλλάγησαν μετά από μια βραδιά διαδηλώσεων και αντι-διαδηλώσεων την Δευτέρα που φανέρωσε τα αντίρροπα ένστικτα του έθνους για ένα ζήτημα που ταλανίζει την κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ.

Αντανακλούν επίσης την αυξανόμενη ανησυχία των Γερμανών αξιωματούχων ότι η μεταναστευτική κρίση μετατρέπεται σε έναν μαγνήτη ακροδεξιάς ρητορικής και εξτρεμιστικής βίας.

Στη Γερμανία έχουν σημειωθεί εκατοντάδες επιθέσεις σε καταλύματα μεταναστών τους τελευταίους μήνες. Σε μια τρομακτική κλιμάκωση, η υποψήφιος δήμαρχος στην Κολονία που έχει αναλάβει δράσεις υπέρ των προσφύγων, μαχαιρώθηκε το Σάββατο από εξτρεμιστή που φέρεται να έκανε σχόλια κατά των ξένων.

Μετά την επίθεση, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τομάς ντε Μεζιέρ, προειδοποίησε ότι το προσφυγικό ζήτημα έχει «ριζοσπαστικοποιηθεί» (radicalized). Λίγο αργότερα έγραψε σε στήλη σε εφημερίδα: «Το μίσος ενάντια στους πρόσφυγες, το μίσος ενάντια στους υπεύθυνους πολιτικούς, το μίσος ενάντια σε ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά έχει φτάσει σε ένα ανυπόφορο επίπεδο στο διαδίκτυο και στους δρόμους».

Το τελευταίο σημείο ανάφλεξης ήταν μια διαδήλωση σε ιστορική πλατεία της Δρέσδης για τον εορτασμό της ίδρυσης του Pediga, του ξενοφοβικού αντιμεταναστευτικού κινήματος της χώρας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές συγκεντρώθηκαν πάνω από 39.000 υποστηρικτές, παρακινούμενοι από την οργή για το άνευ προηγουμένου κύμα μεταναστών. Ανεξάρτητες εκτιμήσεις κατεβάζουν το νούμερο στις 15.000 – 20.000, το ίδιο με αυτό της αντι-διαδήλωσης υπέρ των προσφύγων υπό την ομπρέλα της οργάνωσης «Καρδιές όχι λεκτικό μίσος» (Hearts not Hate-speech), που προσέλκυσε περισσότερους πολίτες από ότι αρχικά υπολογιζόταν.

Ο πιο ακραίος λόγος στην εκδήλωσε του Pediga ήταν αυτός του Akif Pirincci, ενός διάσημου Γερμανού, τουρκικής καταγωγής, συγγραφέα που μετατράπηκε σε ακροδεξιό ακτιβιστή, ο οποίος επιτέθηκε τόσο στους μετανάστες και τους πολιτικούς των μεγάλων κομμάτων με λόγια βουτηγμένα στην ξενοφοβία. «Φυσικά, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, αλλά δυστυχώς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι κλειστά» σημείωσε. Αποκάλεσε τους ηγέτες της κυβέρνησης «Γκάουλαϊτερ» - τίτλος που χρησιμοποιούνταν από το κόμμα των Ναζί.

Οι εισαγγελικές αρχές της Δρέσδης ξεκίνησαν έρευνα κατά του κ. Pirincci και υψηλόβαθμοι πολιτικοί έσπευσαν να καταδικάσουν τον ίδιο και το Pediga.

«To Pediga έχει μετατραπεί σε ένα ακροδεξιό λαϊκίστικο κόμμα και σε ένα βαθμό σε ακροδεξιό κίνημα διαμαρτυρίας» δήλωσε σε συνέντευξη σε εφημερίδα ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει ακροδεξιά βία στην Γερμανία. Και υπάρχει μια ρητορική που βασίζεται στον φόβο, που φτάνει βαθιά στο πολιτικό κέντρο, που δίνει κουράγιο στους ακροδεξιούς εξστρεμιστές».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μας, είπε σε κρατικό κανάλι πως έχει έρθει η ώρα να υπάρξει αντίδραση στον ρατσισμό και τον εξτρεμισμό, λέγοντας: «Τώρα είναι η ώρα να αντισταθούμε».

Η διεθνής επιτροπή για το Άουσβιτς, επέκρινε τις δηλώσεις του κ. Pirinçci ως ένα «απεχθές μήνυμα αναίδειας».

Το θύμα της επίθεσης με μαχαίρι, η Χενριέτε Ρέκερ, έχει στήσει τοπικές υπηρεσίες για τους πρόσφυγες στην Κολωνία. Κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής με μεγάλη διαφορά.

Εχουν γίνει 500 επιθέσεις σε καταλύματα προσφύγων φέτος, υπερδιπλάσια από ότι το 2014. Ενώ στις περισσότερες ο στόχος ήταν άδεια κτίρια, σε ορισμένα περιστατικά τυλίχθηκαν στις φλόγες κατοικημένα σπίτια, δημιουργώντας φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν νεκροί.

Με εξαίρεση τον κ. Princci, οι περισσότεροι ομιλητές του Pediga απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν φράσεις που υποκινούν τον ρατσισμό και επικεντρώθηκαν περισσότερο στον εγκωμιασμό τους παρευρισκόμενους για την στήριξη τους την περασμένη χρονιά. Αυτοί απάντησαν με συνθήματα κατά της Μέρκελ και των προσφύγων, μεταξύ των οποίων και τα «η Μέρκελ πρέπει να φύγει», «Απέλαση» και «Εμείς είμαστε ο λαός».

Ο Τίμο Λόχοκι, αναλυτής στο γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ, μια δεξαμενή σκέψης, δήλωσε ότι το Pediga δεν έχει γίνει πιο ακραίο αλλά έχουν βγει στο προσκήνιο τα πιο ακραία στοιχεία του. Αυτό θα μπορούσε να διχάσει τους οπαδούς του Pediga. Η ομιλία του κ. Princci χειροκροτήθηκε από ορισμένους διαδηλωτές, αλλά προκάλεσε και την αντίδραση πολλών άλλων. «Όχι λόγια μίσους» είπε ένας.

Ο κ. Λόχοκι σημείωσε πως υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τα πολύ μεγαλύτερα νούμερα των συντηρητικών που έχουν στραφεί κατά του κόμματος της κ. Μέρκελ στο ζήτημα του προσφυγικού, αλλά θα μπορούσαν να επιστρέψουν αν η κυβέρνηση εφαρμόσει πιο σκληρές πολιτικές.

Ωστόσο, η Κάτι Κίπινγκ, η επικεφαλής του ακροαριστερού κόμματος Die Linke, κατηγόρησε το βαυαρικό CSU – το οποίο έχει πιο σκληρή στάση στο προσφυγικό από το αδελφό CDU – και το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία ότι θολώνουν τις διαχωριστικές γραμμές και βοηθούν το Pediga κάνοντας «αποδεκτή» την ακροδεξιά ρητορική.

Ηταν μια ευκαιρία να κερδίσει πολιτικούς πόντους. Αλλά τα λόγια του κ. Pirincci δείχνουν πως οι ομιλητές του Pediga είναι πρόθυμοι να καταφύγουν σε ρητορική που δεν θα χρησιμοποιούσαν πριν μερικούς μήνες.

Πηγή Euro2day


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Καλέ τι λέτε!!! Οι Ευρωπαίοι είναι προοδευτικοί, εμείς είμαστε οι ρατσιστές, έτσι δε μας λένε πέντε χρόνια τώρα;; Πώς άλλαξαν σε μια μέρα και δε θέλουν αλλοδαπούς πρόσφυγες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]