Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιούνκερ: "Κατόρθωμα" Τσίπρα η επιβολή ενός πολύ πιο σκληρού Μνημονίου

Το παρασκήνιο της επτάμηνης διαπραγμάτευσης των ευρωπαϊκών θεσμών με την πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα περιγράφει το γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ του ARTE, όπου μιλούν οι βασικοί πρωταγωνιστές, όπως μεταδίδει το Mega.

"Αναρωτιόμουν κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια κυβέρνηση κυνική. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα από την μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαική προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ' αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα" λέει μεταξύ άλλων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Νόμιζαν ότι θα μας τρομάξει το Grexit, θυμάται ο Πιέρ Μοσχοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ήθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί".

Η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική υποστηρίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: "Ποτέ δεν κατάλαβα την στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ' όσα ζήσαμε ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα".

Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών υποστηρίζει επίσης ότι ο ρόλος Βαρουφάκη από ένα σημείο και μετά ήταν διακοσμητικός, ενώ ρίχνει ευθύνες στο Νίκο Παππά για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο τέλος Ιουνίου.

"Περάσαμε σχεδόν 24ωρες κλεισμένοι κι εδώ χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί όμως κάθε φορά ο Παππάς του έλεγε 'Όχι κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε ξεκινήσετε απ' αυτή την βάση'. Επανέρχονταν λέγοντας: 'Δεν μπορώ ξεκινάω απ' αυτή τη βάση'" λέει ο Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που προηγήθηκε της τελικής συμφωνίας, 15 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ είχαν ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας.

"Για την Ελλάδα η καλύτερη λύση θα ήταν να βγεί απο το ευρώ για συγκεκριμένο διάστημα και στη συνέχεια να επανέλθει αφού θα έχει βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της. Πάνω σ αυτό το ζήτημα 15 υπουργοί Οικονομικών είχαν την ίδια γνώμη στο τέλος που ήταν επίσης και η δικιά μου ενώ τρεις είχαν άλλη γνώμη. Aλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για γερμανική υπαγόρευση όταν 15 χώρες του Eurogroup συμφωνούν" αναφέρει ο Γερμανός υπουργός.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]