Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έκθεση - κόλαφος για Τουρκία από την Κομισιόν

Τη στιγμή που η ΕΕ διαπραγματεύεται επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας και χρηματοδότηση για το προσφυγικό, έκθεση της Κομισιόν κατηγορεί ανοικτά τον Ερντογάν για πισωγύρισμα σε κρίσιμα θέματα. Μένει στο συρτάρι λόγω εκλογών.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, η οποία δημοσιοποίηση της οποίας καθυστερεί λόγω των εκλογών της Κυριακής ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί την Άγκυρα για πισωγύρισμα στο κράτος δικαίου, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Αντίγραφο του προσχεδίου της ετήσιας έκθεσης προόδου για την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο έχει δει το Reuters, κάνει επίσης λόγο για σοβαρή υποβάθμιση της ασφάλειας στη χώρα και για αυξανόμενη πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, καθώς το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια, σφίγγει τον κλοιό του στην εξουσία.

Η Κομισιόν, η οποία προσπαθεί επειγόντως να εξασφαλίσει τη βοήθεια του Ερντογάν για να περιοριστεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη, επιμένει πως δεν καθυστέρησε την δημοσιοποίηση της έκθεσης για πολιτικούς λόγους.

Ανέφερε επίσης πως αυτός που αποφασίζει το πότε εγκρίνονται και δημοσιοποιούνται οι εκθέσεις προόδου (που συνήθως δημοσιοποιούνται τον Οκτώβριο), είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση της Κομισιόν περιγράφει μια γενικότερη στροφή προς μια πιο απολυταρχική διακυβέρνηση στην Τουρκία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η απερχόμενη κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες να αναζωογονήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, όμως η προσήλωσή της αντισταθμίστηκε από την υιοθέτηση βασικών νομοθεσιών στον τομέα του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, που αντίκεινται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα».

Κάνει λόγο για ένα δικαστικό σύστημα που όλο και περισσότερο βρίσκεται υπό την επιρροή της κυβέρνησης ή πολιτικών πιέσεων, αναφέροντας πως η κατάσταση οπισθοδρομεί από το 2014. «Η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και ο διαχωρισμός των εξουσιών έχει υπονομευτεί σημαντικά και οι δικαστές και εισαγγελείς έχουν δεχθεί ισχυρές πολιτικές πιέσεις».

Η έκθεση επικρίνει επίσης την προσωπική άσκηση εξουσίας του Ερντογάν, λέγοντας πως ο πρόεδρος παραμένει εμπλεγμένος σε ένα μεγάλο εύρος εξωτερικών και εσωτερικών ζητημάτων πολιτικής, που οδηγούν σε επικρίσεις στην Τουρκία ότι υπερβαίνει των συνταγματικών δικαιωμάτων του.

Το Reuters σημειώνει πάντως πως πηγή που γνωρίζει το έγγραφο είπε πως η εκδοχή που έχει δει το πρακτορείο γράφτηκε πριν την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Οκτωβρίου...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]