Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το προσφυγικό στην επίσκεψη Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα τις Βρυξέλλες. Το προσφυγικό θα κυριαρχήσει. Η Τουρκία έχει δυο εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφος της και η ΕΕ έχει υποσχεθεί την παροχή βοήθειας.

Η Τουρκία και η ΕΕ αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα τις Βρυξέλλες και θα έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ. «Το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι η πολιτική στο θέμα των προσφύγων αλλά και η ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας, κυρίως αυτών με τη Συρία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έκανε λόγο για μια «πολύ σημαντική επίσκεψη». Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν είναι ανέφελες. Υπάρχουν αρκετά θέματα διαφωνιών. Η Τουρκία ζητά την επίσπευση της διαδικασίας χορήγησης βίζας ωστόσο σύμφωνα με την άποψη της ΕΕ, η χώρα δεν πληροί ακόμα τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Κράτη της ΕΕ θέλουν να στείλουν πίσω στην Τουρκία μετανάστες από τρίτες χώρες, οι οποίοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα παραμονής.

Διαφιλονικούμενο παραμένει ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ εάν η Τουρκία μπορεί να συμπεριληφθεί στην λίστα της ΕΕ με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης, στις οποίες μπορούν να επαναπροωθηθούν μετανάστες. Το θέμα της συγκεκριμένης λίστας θα συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου.

Παροχή οικονομικής βοήθειας και φύλαξη των συνόρων

Ακόμη ορισμένα κράτη της ΕΕ βλέπουν επικριτικά ότι η Τουρκία βάλει εναντίον θέσεων του απαγορευμένου κουρδικού κόμματος PKK. Εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους για να πλήξει το PKK.

Ένα ακόμα θέμα που θα τεθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις Βρυξέλλες είναι το θέμα της παροχής βοήθειας προς την Άγκυρα με στόχο την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε πως θα δοθεί μέχρι τον επόμενο χρόνο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα διατεθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Εάν η Τουρκία αποδεχθεί τους όρους και το ποσό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Καμία άλλη χώρα δεν έχει δεχθεί περισσότερους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της από ότι η Τουρκία. Μέχρι στιγμής ο αριθμός τους ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ενώ καταφύγιο έχουν βρει και 200.000 Ιρακινοί.

Θα συζητηθεί ακόμα το θέμα της ασφάλειας των συνόρων της Τουρκίας με την ΕΕ δηλαδή με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα θίξει και το θέμα της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία.

Επικεφαλής FRONTEX: Τα πραγματικά σύνορα της Γαλλίας είναι στην Λαμπεντούζα και τη Λέσβο

Περί τα 630.000 άτομα έχουν εισέλθει παρανόμως στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εποπτείας των συνόρων Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί.

«Εχουμε καταγράψει περί της 630.000 παράνομες εισόδους μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε ο Λεγκερί.

Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της Frontex αναφέρεται στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να κατανοήσουν ότι αντί της ανάπτυξης εκατοντάδων αστυνομικών στα εθνικά τους σύνορα, θα ήταν πιο χρήσιμο να τους στείλουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Τα πραγματικά σύνορα της Γαλλίας είναι στο Βιντιμίλε, στην Λαμπεντούζα, τη Λέσβο και τη Μελίγια.

»Εάν κάθε κράτος διαχειρισθεί την κρίση από τη γωνίτσα του, χωρίς συντονισμό με τους γείτονές του, η ροή δεν θα σταματήσει να περνά από τη μία χώρα στην άλλη, εις βάρος όλων», ανέφερε.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον προβλεπόμενο διπλασιασμό του δυναμικού της Frontex στην Ελλάδα, που σήμερα αριθμεί λιγότερα από εκατό άτομα, είπε πως αν υπήρχαν 1.000 ή 2.000 Ευρωπαίοι συνοριακοί φρουροί, θα υπήρχαν θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κρίσης στα ελληνικά σύνορα.

Τη στιγμή που η Ευρώπη επικεντρώνεται στη δημιουργία hotspots (κέντρων υποδοχής και καταγραφής) στην Ελλάδα και την Ιταλία για την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών και την αξιολόγηση της ανάγκης τους για παροχή ασύλου, ο Φαμπρίς Λεγκερί αναφέρει ότι κατά μέσον όρο, μόνο το 39% των αποφάσεων επαναπροώθησης εκτελείται, κυρίως εξαιτίας της άρνησης των χωρών καταγωγής να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους.

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Εάν θέλουμε να επαναπροωθήσουμε τους παράτυπους μετανάστες προς τις χώρες καταγωγής τους, χρειάζονται κέντρα κράτησης», είπε.

Τη στιγμή που η Frontex ναύλωσε τον περασμένο χρόνο 39 αεροσκάφη για την επιστροφή των μεταναστών τις χώρες τους, ο επικεφαλής της θέτει για το 2015 τον στόχο να ναυλωθούν 60 αεροσκάφη, για τον ίδιος σκοπό.

Σχετικά με πρόταση Γιουνκέρ για την συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων, ο Λεγκερί, αναφέρει ότι ένα τέτοιο σώμα δεν μπορεί να δημιουργηθεί άμεσα και ο χρόνος πιέζει.

«Χρειάζεται να κινηθούμε προς μία ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, προς ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εποπτείας, του οποίου βάση θα είναι η Frontex, η οποία θα έχει ελευθερία κινήσεων. «Για παράδειγμα, η Frontex θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επέμβει σε μία κρίση, χωρίς να περιμένει να διατυπωθεί το αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος», ανέφερε.

Ο επικεφαλής της Frontex προειδοποίησε ότι η μεταναστευτική πίεση αποτελεί πρόβλημα που θα συνεχιστεί.
«Δεν βλέπω άμεση λύση στην Συρία και στο Κέρας της Αφρικής, ούτε στο χάσμα που υπάρχει ως προς την ανάπτυξη ανάμεσα στην Ευρώπη και την Υποσαχάρια Αφρική», κατέληξε.

ΠΗΓΕΣ: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΡΙΣΙ

Πηγές Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παρίσι, DW


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]