Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με πάρα πολλά δολάρια στρατολογούν εθελοντές οι τζιχαντιστές

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) καταβάλλει έως και 10.000 δολάρια στους στρατολόγους που έχουν αναλάβει να στρατολογήσουν εθελοντές για να πολεμήσουν στην Συρία.

Αυτό επιβεβαίωσαν στις Βρυξέλλες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Η δικηγόρος Ελζμπιέτα Κάρσκα από την Πολωνία, που έχει τεθεί επικεφαλής ομάδας εργασίας του ΟΗΕ που διερευνά τη δράση των ξένων μαχητών που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να πάνε στις εμπόλεμες ζώνες, επισήμανε ότι το ΙΚ χρησιμοποιεί τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τα άτυπα δίκτυα (οικογένεια, φίλοι κ.α) για να στρατολογήσει νέους τζιχαντιστές στο Βέλγιο.

Αυτοί οι μεσάζοντες, που συχνά εδρεύουν στη Συρία, «αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που έχουν στρατολογήσει και ανάλογα με το αν οι νεοσύλλεκτοι που στρατολογούν νυμφεύονται κατόπιν», διευκρίνισε η ομάδα των ειδικών του διεθνούς οργανισμού σε μια προκαταρκτική έκθεση που παρουσιάστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε ενημερωθεί για περιπτώσεις όπου οι στρατολόγοι έχουν πληρωθεί από 2.000 έως 10.000 δολάρια ανάλογα με τον αριθμό των εθελοντών που έχουν στρατολογήσει, ή από τις ικανότητες και τα προσόντα των εθελοντών αυτών.

Εάν πρόκειται για κάποιον που διαθέτει υψηλό επίπεδο μόρφωσης, όπως έναν επιστήμονα της πληροφορικής ή έναν γιατρό, αμείβονται με περισσότερα χρήματα», επισήμανε η Κάρσκα, που διηύθυνε την ερευνητική αποστολή για διάστημα μίας εβδομάδας στο Βέλγιο.

Τα προφίλ των μαχητών «ποικίλουν», ωστόσο ο μέσος όρος της ηλικίας τους κυμαίνεται σε «23 έτη και κάτω» και «ο αριθμός των γυναικών που φεύγουν είναι ολοένα και μεγαλύτερος», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Αναφορικά με τα κίνητρα, επίσης ποικίλουν: «θρησκευτικές πεποιθήσεις», «ανθρωπιστικοί λόγοι» ή ακόμα «αναζήτηση της περιπέτειας».

«Το προφίλ δεν είναι πάντοτε εκείνο κάποιου που πλήττεται από την υποαπασχόληση. Πολλοί εξ αυτών ζουν σε καλές συνθήκες», υπογράμμισε η Κάρσκα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν οι βελγικές αρχές στους αξιωματούχους του ΟΗΕ και που κάνουν λόγο για «375 έως 500 μαχητές», το Βέλγιο είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των τζιχαντιστών που φεύγουν για την Συρία ή το Ιράκ, αναλογικά με τον πληθυσμό του.

Αυτό ακριβώς εξηγεί τους λόγους που η ομάδα των ερευνητών επέλεξε να επικεντρώσει την έρευνά της στην χώρα αυτή, αφού επισκέφθηκε τον Ιούλιο την Τυνησία, απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των μαχητών σε απόλυτους αριθμούς και προτού επισκεφθεί την Ουκρανία τον επόμενο χρόνο.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βρυξέλλες, Βέλγιο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]