Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιχσάν Γιλμάζ: Ο Ερντογάν θέλει να επιβάλλει ισλαμο - φασιστική δικτατορία στην Τουρκία

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Ιχσάν Γιλμάζ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, και αρθρογράφος στην εφημερίδα Zaman, έγραψε ένα άρθρο με τον τίτλο «Η άνοδος του Φασισμού και οι Πρασινοχίτωνες στην Τουρκία». Τώρα, με αφορμή την αντισυνταγματική κατάληψη τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων του δημοσιογραφικού ομίλου Ipek Media Group που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο τούρκος ακαδημαϊκός σε νέο του άρθρο κάνει ένα βήμα παραπάνω και, συγκρίνοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία με την κατάσταση που επικρατούσε στην φασιστική Ιταλία και στη ναζιστική Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930, μιλάει ανοιχτά πλέον για απόπειρα από την πλευρά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει στην Τουρκία μία ισλαμο-φασιστική δικτατορία.

«Είναι λάθος να αναμένει κανείς ότι όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Τουρκία θα πρέπει είναι ταυτόσημα με όσα συνέβαιναν στην Ιταλία και τη Γερμανία του 1930 για να περιγράψει την κατάσταση στη χώρα ως την ανάδυση και την άνοδο του φασισμού […] Οι γενικές προσδοκίες των φασιστών είναι παρόμοιες: βασίζονται στην λαϊκή υποστήριξη, επιδιώκουν τη δημιουργία ενός προσωποκεντρικού καθεστώτος και καταστέλλουν την αντιπολίτευση όχι μόνο μέσω κρατικών μηχανισμών αλλά και μέσω (της δράσης) παραστρατιωτικών, ψευδο-πολιτικών οργανώσεων νέων. Το γεγονός ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έχει εμφανιστεί δίπλα στον επικεφαλής της οργάνωσης νέων του AKP, o οποίος εισέβαλε στην εφημερίδα Χουριέτ μαζί με τους συντρόφους του προκαλώντας σωματικές βλάβες, αποτελεί μια απόδειξη για το εν λόγω φαινόμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιχσάν Γιλμάζ.

Σύμφωνα με τον τούρκο πανεπιστημιακό η Τουρκία δεν κυβερνάται από ένα φασιστικό καθεστώς. Στη χώρα υπάρχουν δικαστές και εισαγγελείς που αρνούνται να υποκύψουν αυταρχικές επιθυμίες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η αντιπολίτευση παραμένει ενεργή και αντιδράει και υπάρχει επίσης και ο στρατός ο οποίος αποτελεί - «δυστυχώς» για τον Ερντογά, όπως τονίζει ο Γιλμάζ - το τελευταίο εμπόδιο για την εγκαθίδρυση ενός φασιστικού καθεστώτος. Την ίδια ώρα, ωστόσο, αποτελεί αναντίρρητο γεγονός ότι οι ηγέτες του AKP προσπαθούν απεγνωσμένα να εγκαθιδρύσουν ένα ιδιότυπο ισλαμο-φασιστικό καθεστώς προκειμένου να μην ελεγχθούν τόσο από τις δικαστικές και πολιτικές Αρχές όσο και από την τουρκική κοινωνία για εγκλήματα διαφθοράς.

Ο Γιλμάζ ορίζει στο άρθρο του τη δικτατορία «ως μια μορφή διακυβέρνησης όπου η πολιτική εξουσία μονοπωλείται από ένα άτομο ή μία πολιτική οντότητα, και ασκείται μέσω διάφορων μηχανισμών με στόχο να διασφαλιστεί ότι ην (όποια) πολιτική οντότητα θα παραμείνει ισχυρή». Και προσθέτει πως «στις δικτατορίες, οι πολιτικοί ρυθμίζουν σχεδόν κάθε πτυχή του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου κοινών ανθρώπων. Οι δικτατορίες και ο ολοκληρωτισμός συνήθως επιστρατεύουν την πολιτική προπαγάνδα για να περιορίσουν την επιρροή όλων όσοι υποστηρίζουν εναλλακτικά συστήματα διακυβέρνησης», για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σήμερα το AKP προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό, να εγκαθιδρύσει, δηλαδή, μια ισλαμιστική και φασιστική δικτατορία.

«Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, δεν ήταν η αρχική πρόθεση τους. Αλλά δεδομένου ότι πιάστηκαν στα πράσα από τη δικαστική εξουσία για πολύ σοβαρά εγκλήματα διαφθοράς, πίστεψαν ότι αυτή ήταν η μοναδική επιλογή τους. Τώρα προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια ισλαμο-φασιστική δικτατορία. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ μια τέτοια δικτατορία είναι μια άλλη ιστορία», σημειώνει ο Γιλμάζ, τονίζοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι «το AKP δεν το γνωρίζει αυτό και θα το μάθει μόνο μέσω της εμπειρίας η οποία θα κοστίσει ακριβά στην Τουρκία».

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]